agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/index.php)
-   Topraksız Tarım (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=436)
-   -   Sera içi ısıtma maliyetini nasıl en aza indirgeriz? (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=28737)

Tartes 05-11-2012 20:33

4mm kalınlığında iki cidarlı polikarbonat levhanın ışık geçirkenliği yaklaşık olarak %80 dir.
Isı geçirgenliği iki kat polietilen örtü ile aynıdır.
Isı perdesi ile yaklaşık %30 enerji tasarrufu sağlanabilir.
Kışın ışık miktarı hiçbir yerde yeterli değildir.

beckham_711 07-11-2012 15:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yalandünya59 (Mesaj 1042438)
Sevgili Beckham711,

Yönetmelikte bahsedilen 500 Kw/saat'lik rüzgar türbinidir.

Ne üreteceği ise tamamen muamma yani diyelimki çanakkaledesin

rüzgar hızıda 45 km/h olsun.

Türbin anlık ve saatlik olarak 500 Kw elektrik üretir, ancak 1 günde yani toplamda üreteceği elektrik rüzgarın ne kadar süre ile 45 km/h estiğidir.

Diyelim ki 1 günde 6 saat boyunca aynı hızda esti (olmaz ama), 18 saat ise yaprak kıpırdamadı.

6 x 500 Kw= 3000 Kw/gün üretim mükemmel. ancak rüzgar her zaman aynı hızda, aynı yönde, aynı yoğunlukta esmez, bunu genel olarak hesaplamak için 3-4 ile çarparlar.

Yani tahminler yapılırken şöyle diyorlar;

500 kw X 4 = 2000 Kw/gün
2000 kw x 365 = 730.000 Kw/Yıl diye hesaplanır.


Tarık Şahin Arkadaşıma'da bişeyler yazmak isterim;

Mit'ten ve Genel Kurmay'dan izin olayı 'Lisanslı Üretim' yani 500 Kw/nın üzerindeki ve 10 larca türbinin olduğu sahalarda gerekiyor, oda aslında her zaman değil. Yakınlarda dinleme istasyonu felan varsa,olabilir. Bu durum Türkiyenin her yerinde böyle değildir.
Yani bizim ihtiyacımız gibi ufak güçlü rüzgar türbinlerinde lisans hatta izin almaya gerek yoktur, ****** türbini kendi arazinize dikiyorsanız.

Son olarak Kerem Kardeş,

Fotoğraf makinasını işlerin yoğunluğundan dolayı unutuyorum, ancak bu hafta söz benim konunun altında göreceksin.Hem kıvıcıklarımıda görün bakalım beğenecekmisiniz,
Tavuk Gübresi+Leonardit neler yapıyormuş hep beraber değerlendiririz.

Ayrıca Kerem Kardeş banada çok uzakmışsın 'Çanakkale' şurası hemşehrim gelir yerinde görürsün, tüm dostlara kapımız her zaman açık...

Saygılar...

Yapılan araştırma sonucunda rüzgar enerjisi ile sera içi ısıtmada verimli olarak kullanılabilmesi için 5m/s, rüzgar enerjisi ticari olarak kullanıldığında rantabl olabilmesi için 7m/s gerekmekteymiş.

Rüzgar enerjisi araştırmalara göre bulunduğum bölgede teoride ısıtma için yeterli gözükebilir, fakat pratikte yetmeyebilir. ama sonuçta gene ısıtmayı ekonomik şekle çevirebilir diye düşünüyorum. Rüzgar enerjisinin yetmediği zamana şebekeden temin edilir fakat bide şöyle hesaplarsanız belki sonuca ulaşabiliriz.
tarık şahin arkadaşımız EPDK nın üretilen elektiriğin şebekeye verilip ihtiyaç anında üretildiği kadarını tüketilebileceğine izin verdiğini söylemişti.
amaç ısıtma olduğu için max 6-7 ay ısıtmaya ihtiyaç olduğunu düşünürsek kalan 5-6 aylık sürede rüzgar enerjisinin ürettiğini ihtiyacımız olan 6-7 ay süresince kullanabilir ve o süreler dede enerji üretimi durmayacağı için rüzgar verimine bağlı olarak 500 kWh lik bi rüzgar türbini 1 yıllık üretimde kaç dekar alanı ısıtmaya yetebilir nasıl hesaplarız açıkçası benim kafam karıştı :S

tarık şahin 09-11-2012 09:33

Evinde rzgardan elektrik retmek isteyen de MTten izin alacak | GAZETE VATAN

Bağlantı izni için çıkan haberde konunun tam üstüne gelmiş.

yalandünya59 12-11-2012 11:19

Sevgili Tarık Şahin,

Haberi okudum konuyu yakından takip ediyor ve MİT'in ne düşündüğünü tahmin edebiliyorum. Konunun üstünde fazla takılmayın, o işten bişey çıkmaz, MİT şimdi gelip benim rüzgar türbinimimi indirecek?. Konuları irdeleyelim ancak bukadarda büyütmeyelim lütfen. Diğer ülkelerde istihbarat birimleri yokmu? o ülkeler şehir içindeki evlere bile izin veriyorlar. Kaldıki bizlerin zaten kırsalda enerji ihtiyacı var.
Ayrıca bu konu ile ilgili yine Tübitak'ın bir raporunu okudum, rüzgar türbinlerinin çıkardığı ses ve frekansının 'dinlemelere' mani olmadığı ile ilgiliydi.
Konunun üstüne MİT, Tübitak'ın raporunu yeterli bulmadı sanırım, yurtdışında bir firmadanda bu konu ile ilgili mükteza istedi.
Ancak oradanda bişey çıkacağını sanmıyorum.
Bu işe kafanızı fazla yormayınız, siz yapacaksanız yapın, kendi arazinizde kimse size karışamaz.
Ayrıca benim tesisin fotolarını hafta sonu çektim, birazdan fotoları benim konunun altında paylaşacağım....

Saygılar....,

beckham_711 20-01-2013 00:49

uzun zamandır yazamadım :) hala şu ısıtma işine bi çözüm umudu besliyorum içimde
seralarınızda bi değişme oldu mu ? enerji ve ısıtma temini v.b

Manifesto 20-01-2013 01:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi beckham_711 (Mesaj 1088209)
uzun zamandır yazamadım :) hala şu ısıtma işine bi çözüm umudu besliyorum içimde
seralarınızda bi değişme oldu mu ? enerji ve ısıtma temini v.b


Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi beckham_711 (Mesaj 1033536)
Not:...Hava sıcaklığının 0 °C nin altında geçtiği gün sayısı çok kısadır. Marmara Bölgesi'nin yıllık sıcaklık değerleri: ortalama 14 -16 °C, en sıcak ay ortalaması: 23-25 °C, en soğuk ay ortalaması: 5-6 °C'dir. ...
Teşekkürler.


Bu değerlere sahip bir bölgede çift kat muşambalı serada başta salatalık olmak üzere bir çok ürün rahatlıkla yetiştirilebilir.

beckham_711 20-01-2013 01:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Manifesto (Mesaj 1088214)
Bu değerlere sahip bir bölgede çift kat muşambalı serada başta salatalık olmak üzere bir çok ürün rahatlıkla yetiştirilebilir.

henüz öğrenme aşamasındayım
sistemler, bitki besleme, ısıtma v.b bi çok konuyu araştırıyorum

önce gerçek anlamda konulara hakim olup uygun sistemle deneme yaptıktan sonra sonuca göre ciddi yatırımlar düşünüyorum

vermiş olduğum not marmara için olup, bulunduğum konum bandırma dır

Bandırma, hem Akdeniz hem de Karadeniz iklimlerinin etki alanı içindedir.

Ayrıca Balkanlardan gelen karasal iklimin geçiş alanı üzerinde yer alması nedeniyle, ilçede çeşitli iklim özellikleri gözlenir.
52 yıllık değerlere göre Bandırma’da; en düşük sıcaklık -14.6 ºC (15 Ocak 1954), en yüksek sıcaklık ise 42.4 ºC (9 Temmuz 2000) olarak kaydedilmiştir.

Yıllık ortalama sıcaklık 14 ºC dir. Hakim rüzgar yönü Kuzey-Kuzeydoğu’dur.

Ortalama rüzgar hızı 15 km/saat’dir. İlçede yıllık ortalama yağış miktarı 703.3 kg/m dir.

Yıllık nispi nem ortalaması ise %73’tür.

Güncel hava durumu ise en düşük 5-7(°C) en yüksek 15-17(°C)

Ara ara yağmurlu hava açık henüz kar görmedik karla karışık yağmur 1 gün sürdü.

teşekkürler Manifesto

Manifesto 20-01-2013 01:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi beckham_711 (Mesaj 1088215)
henüz öğrenme aşamasındayım
sistemler, bitki besleme, ısıtma v.b bi çok konuyu araştırıyorum

önce gerçek anlamda konulara hakim olup uygun sistemle deneme yaptıktan sonra sonuca göre ciddi yatırımlar düşünüyorum

vermiş olduğum not marmara için olup, bulunduğum konum bandırma dır

Bandırma, hem Akdeniz hem de Karadeniz iklimlerinin etki alanı içindedir.

Ayrıca Balkanlardan gelen karasal iklimin geçiş alanı üzerinde yer alması nedeniyle, ilçede çeşitli iklim özellikleri gözlenir.
52 yıllık değerlere göre Bandırma’da; en düşük sıcaklık -14.6 ºC (15 Ocak 1954), en yüksek sıcaklık ise 42.4 ºC (9 Temmuz 2000) olarak kaydedilmiştir.

Yıllık ortalama sıcaklık 14 ºC dir. Hakim rüzgar yönü Kuzey-Kuzeydoğu’dur.

Ortalama rüzgar hızı 15 km/saat’dir. İlçede yıllık ortalama yağış miktarı 703.3 kg/m dir.

Yıllık nispi nem ortalaması ise %73’tür.

teşekkürler Manifesto


Türkiye şartlarında, sabit fiyat üzerinden ihracata yönelik üretim yapılmayacaksa en cazip üretim şekli pasif ısıtmalı üretim tekniğidir.

beckham_711 20-01-2013 01:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Manifesto (Mesaj 1088217)
Türkiye şartlarında, sabit fiyat üzerinden ihracata yönelik üretim yapılmayacaksa en cazip üretim şekli pasif ısıtmalı üretim tekniğidir.

yani ihracata yönelik üretim yapmıyacaksam pasif ısıtma (çift kat muşamba) ile sera içi ısısını dengede tutarak salatalık, marul, çilek v.b üretim mi yapmalıyım ?

ürün çeşitliliği hakkında neler önerirsiniz ?

bahsettiğimiz iklim şartlarını baz alarak düşünüldüğünde hangi ürün hangi kültürde yetiştirirsek sizce daha verimli sonuç elde edebiliriz.

smnvrl 20-01-2013 02:10

Sayın Manifesto,

Daha önce de çift kat muşambadan bahsetmiştiniz benim merak ettiğim, Gündüz güneş olduğunda sera içerisi dışarıya göre daha sıcak oluyor peki gece olduğunda sera içi sıcaklık dış sıcaklığa yaklaşmıyor mu ? Gece sera içi ve sera dışı sıcaklık farkı kaç dereceye düşmektedir?

Saygılarımla....

Manifesto 20-01-2013 02:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi beckham_711 (Mesaj 1088221)
yani ihracata yönelik üretim yapmıyacaksam pasif ısıtma (çift kat muşamba) ile sera içi ısısını dengede tutarak salatalık, marul, çilek v.b üretim mi yapmalıyım ?

ürün çeşitliliği hakkında neler önerirsiniz ?

bahsettiğimiz iklim şartlarını baz alarak düşünüldüğünde hangi ürün hangi kültürde yetiştirirsek sizce daha verimli sonuç elde edebiliriz.


Örtü altı yetiştiricilikte amaç, talebin üst seviyeye çıktığında en az maliyetle en yüksek karlılıkta ürün yetiştirebilmektir.

Bu ise bilgi birikimi ve tecrübeyle elde edilebilecek bir durumdur.

Sİzin bölgede tavsiye edebileceğim ürün ve üretim şekli;topraksız kültürde (tofr,cocopit,bazalt ...vs.yetiştirme ortamında) partenokarpik çeşit, salatalık(hıyar) yetiştirmenizdir.

Manifesto 20-01-2013 02:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi smnvrl (Mesaj 1088225)
Sayın Manifesto,

Daha önce de çift kat muşambadan bahsetmiştiniz benim merak ettiğim, Gündüz güneş olduğunda sera içerisi dışarıya göre daha sıcak oluyor peki gece olduğunda sera içi sıcaklık dış sıcaklığa yaklaşmıyor mu ? Gece sera içi ve sera dışı sıcaklık farkı kaç dereceye düşmektedir?

Saygılarımla....

Çift kat muşambada tek kata nazaran gece, +5,6 derece sera içinde sıcaklık farkı oluşur.

Mesela dış ortamda sıcaklık -3 derece ise çift katlı serada sıcaklık 6-7 derecelerdedir.

Çift katta espiri şu:Gündüz seraya hapsettiğimiz ısı,gece dış ortama göre daha geç soğuyacağından sera içinde ılıman bir hava oluşturur.

Aslında bu konu bir çok püf noktaları içermekte.

Önümüzdeki günlerde Karlı bir örtü altı yetiştiriciliğinin nasıl olması,kurulcak seralarda nelere dikkat edilmesi,hangi dönemde hangi ürünün yetiştirilmesi gerektiği vb. konularda ayrı bir başlık açmayı düşünüyorum.

ekizilaslan 20-01-2013 07:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Manifesto (Mesaj 1088214)
Bu değerlere sahip bir bölgede çift kat muşambalı serada başta salatalık olmak üzere bir çok ürün rahatlıkla yetiştirilebilir.

onun yerine polikarbon levhalar nasıl olur? zaten çift kat

Tura 20-01-2013 08:38

3 Eklenti(ler)
Nevşehir Kozaklı'da jeotermal ısıyla ısıtılan seralar.

Eklenti 362939

Eklenti 362940

Eklenti 362941

Kurumsal bir firmaya ait olan ve daha düzgün bir yapı sistemi ile yapılmış daha büyük bir sera var, ama inceleme ve resmini çekme fırsatım olmadı.

beckham_711 20-01-2013 17:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Manifesto (Mesaj 1088228)
Örtü altı yetiştiricilikte amaç, talebin üst seviyeye çıktığında en az maliyetle en yüksek karlılıkta ürün yetiştirebilmektir.

Bu ise bilgi birikimi ve tecrübeyle elde edilebilecek bir durumdur.

Sİzin bölgede tavsiye edebileceğim ürün ve üretim şekli;topraksız kültürde (tofr,cocopit,bazalt ...vs.yetiştirme ortamında) partenokarpik çeşit, salatalık(hıyar) yetiştirmenizdir.

öneriniz için teşekkürler
araştırmaya başladım

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Manifesto (Mesaj 1088233)
Çift kat muşambada tek kata nazaran gece, +5,6 derece sera içinde sıcaklık farkı oluşur.

Mesela dış ortamda sıcaklık -3 derece ise çift katlı serada sıcaklık 6-7 derecelerdedir.

Çift katta espiri şu:Gündüz seraya hapsettiğimiz ısı,gece dış ortama göre daha geç soğuyacağından sera içinde ılıman bir hava oluşturur.

Aslında bu konu bir çok püf noktaları içermekte.

Önümüzdeki günlerde Karlı bir örtü altı yetiştiriciliğinin nasıl olması,kurulcak seralarda nelere dikkat edilmesi,hangi dönemde hangi ürünün yetiştirilmesi gerektiği vb. konularda ayrı bir başlık açmayı düşünüyorum.

bunu katlanabilir yapsak
gündüz serada tek kat olarak kullanıp ısı geçirgenliğini üst düzeyde tutsak

hava karardığında sıcaklık düşmeye başladığında çift kata dönüştürsek daha verimli olmaz mı ?

beckham_711 20-01-2013 17:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ekizilaslan (Mesaj 1088248)
onun yerine polikarbon levhalar nasıl olur? zaten çift kat

cama yakın veya daha iyi ışık geçirgenlik karakteristiğine sahip polikarbon levhalar mevcut
fakat maliyet konusunda ne olur,ısı geçirgenliğine oranla ısı kaybı nasıldır,etkilimidir, sonuç nedir bilmiyorum araştırılmalı.

beckham_711 20-01-2013 17:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tura (Mesaj 1088261)
Nevşehir Kozaklı'da jeotermal ısıyla ısıtılan seralar.

Kurumsal bir firmaya ait olan ve daha düzgün bir yapı sistemi ile yapılmış daha büyük bir sera var, ama inceleme ve resmini çekme fırsatım olmadı.

bulunduğum bölgede bana 30 km uzaklıkta jeotermal mevcut fakat sera ısıtması için kullanıma açık değil resmi bir bilgi değil ama öyle :) konut ısıtmasında kullanılıyor sanırım
o sahada arazim olmadığı için araştırmadım.

Manifesto 20-01-2013 18:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi beckham_711 (Mesaj 1088421)
öneriniz için teşekkürler
araştırmaya başladım



bunu katlanabilir yapsak
gündüz serada tek kat olarak kullanıp ısı geçirgenliğini üst düzeyde tutsak

hava karardığında sıcaklık düşmeye başladığında çift kata dönüştürsek daha verimli olmaz mı ?

Katlanabilir yapmaya gerek yok.Amaç ısı geçirgenliği ise zaten çift katta haddinden fazla sıcaklık oluşuyor hatta seraları havalandırmak zorunda kalıyorsunuz.

Polikarbon,muşambaya göre 4-5 kat maliyetli olur.

yalandünya59 21-01-2013 09:28

Sevgili Beckham711,

Daha önce bu konu hakkında karşılıklı fikir paylaşımlarımız olmuştu, yanılmıyorsam.

Şunu belirtmek isterim, eğer yüksek adette seranız yoksa yani 10-20 dönüm alanınız yoksa ******* aktif bir şekilde ısıtma yapmayınız, hiç gerek yok.

Sevgili MANİFESTO'nun aşağıdaki sözü tam anlatmak istediğim konudur;

Bu değerlere sahip bir bölgede çift kat muşambalı serada başta salatalık olmak üzere bir çok ürün rahatlıkla yetiştirilebilir.


Bakınız size birkaç örnek vereyim ben 2 adet serama funny kıvırcık ektim, birisi ekim 24 diğeri ekim 26 yanılmıyorsam.

1 Serayı komple markete sattık, 0,80 krş/adet toptan fiyattan.
Ancak diğer seranın hasatını beklettik Ocak 15-20 hala mal kesiyoruz ve kıvırcığın perakendesini 2 TL VE 1,5 Tl değerden satıyoruz, bilmem anlatabildimmi?

Yani siz Ocak ayında ısıtmasız serada kıvırcık bile yetiştirseniz kesinlikle aç kalmaz, emeğinizin karşılığını fazlasıyla alırsınız, 1 seraya 3000 kıvırcık ekilebiliyor, tanesini ortalama 1,5 tl'den çarparsan ne demek istediğimi anlarsın, sence ısıtmaya değermi?
****** kıvırcıkta durum böyle, domatestede aynı şekilde olamaz elbette.

Ancak salatalık konusuna aynen katılıyorum, Sevgili MANİFESTO'nun bahsettiği multipartinakarpit bir çeşit mesela Thermessos F1.
Soğuk hava şartlarına dayanıklı ve döllemeye ihtiyacı yoktur, çiçeği direkt olarak meyve olan bir cins, ısıtmaya gerek yok, ve salatalığın perakendesi şuan 3,5 tl/kg.'dır.

Dikkatine önemle sunarım.

Son olarak daha öncede bahsettiğim gibi hala çift kat PE naylondan yanayım...

Saygılar...

beckham_711 21-01-2013 22:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Manifesto (Mesaj 1088450)
Katlanabilir yapmaya gerek yok.Amaç ısı geçirgenliği ise zaten çift katta haddinden fazla sıcaklık oluşuyor hatta seraları havalandırmak zorunda kalıyorsunuz.

Polikarbon,muşambaya göre 4-5 kat maliyetli olur.

Deneme serasını ben kendim yapmayı planlıyorum fakat eğer başarılı olursam 1000m2 ile 5000m2 arasinda baslangic yatirimi dusunuyorum.
Bunu anahtar teslim yapan şirketlere mi yaptırmalıyım yoksa kendi imkanlarımla mı yapmalıyım.

Manifesto 21-01-2013 22:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi beckham_711 (Mesaj 1089063)
Deneme serasını ben kendim yapmayı planlıyorum fakat eğer başarılı olursam 1000m2 ile 5000m2 arasinda baslangic yatirimi dusunuyorum.
Bunu anahtar teslim yapan şirketlere mi yaptırmalıyım yoksa kendi imkanlarımla mı yapmalıyım.

Eliniz işe yatkınsa anahtar teslimi yapan firmalara kıyasla % 40-50 daha ucuza mal etmeniz mümkün.

beckham_711 21-01-2013 22:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yalandünya59 (Mesaj 1088682)
Sevgili Beckham711,

Daha önce bu konu hakkında karşılıklı fikir paylaşımlarımız olmuştu, yanılmıyorsam.

Şunu belirtmek isterim, eğer yüksek adette seranız yoksa yani 10-20 dönüm alanınız yoksa ******* aktif bir şekilde ısıtma yapmayınız, hiç gerek yok.

Sevgili MANİFESTO'nun aşağıdaki sözü tam anlatmak istediğim konudur;

Bu değerlere sahip bir bölgede çift kat muşambalı serada başta salatalık olmak üzere bir çok ürün rahatlıkla yetiştirilebilir.


Bakınız size birkaç örnek vereyim ben 2 adet serama funny kıvırcık ektim, birisi ekim 24 diğeri ekim 26 yanılmıyorsam.

1 Serayı komple markete sattık, 0,80 krş/adet toptan fiyattan.
Ancak diğer seranın hasatını beklettik Ocak 15-20 hala mal kesiyoruz ve kıvırcığın perakendesini 2 TL VE 1,5 Tl değerden satıyoruz, bilmem anlatabildimmi?

Yani siz Ocak ayında ısıtmasız serada kıvırcık bile yetiştirseniz kesinlikle aç kalmaz, emeğinizin karşılığını fazlasıyla alırsınız, 1 seraya 3000 kıvırcık ekilebiliyor, tanesini ortalama 1,5 tl'den çarparsan ne demek istediğimi anlarsın, sence ısıtmaya değermi?
****** kıvırcıkta durum böyle, domatestede aynı şekilde olamaz elbette.

Ancak salatalık konusuna aynen katılıyorum, Sevgili MANİFESTO'nun bahsettiği multipartinakarpit bir çeşit mesela Thermessos F1.
Soğuk hava şartlarına dayanıklı ve döllemeye ihtiyacı yoktur, çiçeği direkt olarak meyve olan bir cins, ısıtmaya gerek yok, ve salatalığın perakendesi şuan 3,5 tl/kg.'dır.

Dikkatine önemle sunarım.

Son olarak daha öncede bahsettiğim gibi hala çift kat PE naylondan yanayım...

Saygılar...

merhaba yalandunya59

Siz değerli arkadaşlarımin önerileri ile çalışmalarım çift kat naylonlu isitmasiz serada ortam olarak cocopeat kullanilarak salatalik ve marul yetistiriciligi uzerine olucak.

Bulundugum konum itibari ile pazarlara yakinligim benim icin avantaj.

Marketler ve gida isinde bulunan dostlarimla pazarlama konusunda sikinti yasamayacagimi umud ediyorum.

Geriye bu isi basindan sonuna ogrenmek kaldi.

Saygilar

beckham_711 21-01-2013 22:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Manifesto (Mesaj 1089072)
Eliniz işe yatkınsa anahtar teslimi yapan firmalara kıyasla % 40-50 daha ucuza mal etmeniz mümkün.

Yapmasına yaparım da sistem hakkında gerekli bilgi ve tecrübeye sahip değilim.
Hasad yayinlarinin sera yapim teknigi adli kitabi. Deneme serasi yapmak icin almistim.
Henuz kurcalama firsatim olmadi fakat o buyuklukteki bi sera icin yeterli olurmu bilmiyorum.

Manifesto 21-01-2013 22:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi beckham_711 (Mesaj 1089083)
Yapmasına yaparım da sistem hakkında gerekli bilgi ve tecrübeye sahip değilim.
Hasad yayinlarinin sera yapim teknigi adli kitabi. Deneme serasi yapmak icin almistim.
Henuz kurcalama firsatim olmadi fakat o buyuklukteki bi sera icin yeterli olurmu bilmiyorum.

Bizim bu bölgede ikinci el satılık seralar oluyor. 1 dönümü 3-5 bin civarı.

Nakliye + kurulum+muşamba,7-8 bin civarı bir maliyete 1 dönüm serayı kurmanız mümkün.

ekizilaslan 22-01-2013 09:08

Beckham konuyu açtı bana faydası oldu. bu fırumu seviyorum yahu :) artık çift katta güney marmarada ben de marul soğan salatalık hıyar vs ekerim dahara da domates, biber patlıcana dönerim inşallah
sağlıcakla kalın

yalandünya59 22-01-2013 11:08

Sevgili Beckham711,

İşte mükemmel bir program oluşmaya başlıyor, çilek ve marul kombinasyonu riskiniz az.

Ancak buradada teknik konular var, önemli konular. Sevgili İdris şenol 'topraksız tarım kırılma noktası'nda yeni bahsetmiş.

Örnek; Çileklerden çabuk meyve alabilmek için yüksek EC ile başlamış ancak tam tersine hasatı uzatmış. Daha sonra ise yazısında olması gereken daha doğrusu yapılması gereken doğruları yani gerçek kombinasyon EC'yi yazmış.
İlkönce 0,8 EC, sonra 1 EC daha sonra 1,2EC gibi.

Sevgili dostum pazarlama çok önemli bir konu, pazarlama karlılığını yükselten bir konu
ancak ****** ürününüz çoksa birkısmı toptan bir kısmı perakende daha yerinde hatta gerekli oluyor. Kaldıki benim şuan izlediğim formülde budur, ancak çok şükür Rabbim bizi utandırmadı yine rızkımızı verdi.

Aslında ben tarımın hangi sektörü olursa olsun yapıpta zarar eden ağabeylerimizin muhabbetlerinden çok rahatsız oluyorum hemen parlıyor ve sohbete giriyorum.

Bizim buralarda buğday, ayçiçeği ekilir, tam kalpazan işi.
Diyeceksinki araziler büyük seracılıkmı yapacak, seracılıkta olabilir, meyvecilik olabilir, örnek bizim Tekirdağ'ın kirazı meşhurdur, ancak gidin Naip köyüne toplasanız 1000-1500 ağaç çıkar, anlayamıyorum ben bu insanları.
Yap kirazı, armudu, ceviz, bademi.

Çiftçiye hububat yapana soruyorum sen tarlana kaç kere gittin, cevap: 3 kere.
1 Ekip dikmeye
2 İlaç atmaya
3 hasata

oldu gözlerim doldu,beyler Allahın bukadar verdiğinede şükredin diyorum.
Zarar ettik diyorlar, alıyorum kalemi kağıdı elime tek tek yazıyorum.
İnanın zarar yok tek sıkıntı şu diyelimki 3500 tl masraf var 7000 tl gelir var
% 100 kazanç hemde hiçbirşey yapmadan size bu çok bile diyorum.
Yani kazanç varda az geliyor beylere, güneş ensende pişecek, rengin değişecek,
kilolar gidecek.Pazarı ve eksikleri koklayan bir üretim şekliyle gör bakalım kazanç varmı?
Yokmu?

Neyse sana bunları niye yazdım anlatayım hemen,
Tesise yakın bir yerde bir köyde kahvede çay içiyorum, hepsi ağa beylerin.
Dedilerki kaç sera yapıyorsun 2 adet dedim, güldüler.
Ne dediler biliyormusun, 2 sera ile hiçbirşey yapamazsın Seracılıkta para olsa biz yapmazmıydık, örnek: Ahmet yaptı, bişey kazanamadı, mehmet yaptı kazanamadı, ali yaptı ehhh işte dediler.

Ben ne dedim;

Siz buğday ve ayçiçeğinden başka hayatınızda bişey ektinizmi?
Cevap; hayır
bende o zaman ağa değil paşada olsan beni anlayamazsınız dedim, bozuldular.
Onun içinmi Mısır kraliçesi daha yeni 50 dönüm sera kurdu dedim, onada bozuldular…
Bir römork malı 2 saatte sattığımıda bilirim, 1 günde sattığımıda ancak sana şunu diyeyim,
afedersin donumdan bile para çıkıyordu, ceplerimin tümü doluydu. her yerimden paralar düşüyordu. bunu sana yaşadığım için anlatıyorum.
Şimdi sana 5 dönüm yerden ben 1 daire yaptım 2 senede desem inanmazsın dimi...

Uzun lafın kısası kimseye takılma, emek ve akıl olduğuı sürece BU İŞTE PARA VAR....

Saygılar...

beckham_711 23-01-2013 10:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Manifesto (Mesaj 1089088)
Bizim bu bölgede ikinci el satılık seralar oluyor. 1 dönümü 3-5 bin civarı.

Nakliye + kurulum+muşamba,7-8 bin civarı bir maliyete 1 dönüm serayı kurmanız mümkün.

nerdeyse iki katınada anahtar teslim kuruyorlar.
kurulum işi benim için şuan son aşamalarda önce deneyip neler yapabiliyoruz görelim :)
verdiğin bilgiler için çok teşekkür ederim

beckham_711 23-01-2013 10:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ekizilaslan (Mesaj 1089203)
Beckham konuyu açtı bana faydası oldu. bu fırumu seviyorum yahu :) artık çift katta güney marmarada ben de marul soğan salatalık hıyar vs ekerim dahara da domates, biber patlıcana dönerim inşallah
sağlıcakla kalın

bu işi başarıpta bahsettiğim yatırımları yaparsam gel çayımı iç beklerim sadece sen değil gelebilecek bütün arkadaşları beklerim :) önce bi yapim

beckham_711 23-01-2013 10:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yalandünya59 (Mesaj 1089259)
Sevgili Beckham711,

İşte mükemmel bir program oluşmaya başlıyor, çilek ve marul kombinasyonu riskiniz az.

Ancak buradada teknik konular var, önemli konular. Sevgili İdris şenol 'topraksız tarım kırılma noktası'nda yeni bahsetmiş.

Örnek; Çileklerden çabuk meyve alabilmek için yüksek EC ile başlamış ancak tam tersine hasatı uzatmış. Daha sonra ise yazısında olması gereken daha doğrusu yapılması gereken doğruları yani gerçek kombinasyon EC'yi yazmış.
İlkönce 0,8 EC, sonra 1 EC daha sonra 1,2EC gibi.

Sevgili dostum pazarlama çok önemli bir konu, pazarlama karlılığını yükselten bir konu
ancak ****** ürününüz çoksa birkısmı toptan bir kısmı perakende daha yerinde hatta gerekli oluyor. Kaldıki benim şuan izlediğim formülde budur, ancak çok şükür Rabbim bizi utandırmadı yine rızkımızı verdi.

Aslında ben tarımın hangi sektörü olursa olsun yapıpta zarar eden ağabeylerimizin muhabbetlerinden çok rahatsız oluyorum hemen parlıyor ve sohbete giriyorum.

Bizim buralarda buğday, ayçiçeği ekilir, tam kalpazan işi.
Diyeceksinki araziler büyük seracılıkmı yapacak, seracılıkta olabilir, meyvecilik olabilir, örnek bizim Tekirdağ'ın kirazı meşhurdur, ancak gidin Naip köyüne toplasanız 1000-1500 ağaç çıkar, anlayamıyorum ben bu insanları.
Yap kirazı, armudu, ceviz, bademi.

Çiftçiye hububat yapana soruyorum sen tarlana kaç kere gittin, cevap: 3 kere.
1 Ekip dikmeye
2 İlaç atmaya
3 hasata

oldu gözlerim doldu,beyler Allahın bukadar verdiğinede şükredin diyorum.
Zarar ettik diyorlar, alıyorum kalemi kağıdı elime tek tek yazıyorum.
İnanın zarar yok tek sıkıntı şu diyelimki 3500 tl masraf var 7000 tl gelir var
% 100 kazanç hemde hiçbirşey yapmadan size bu çok bile diyorum.
Yani kazanç varda az geliyor beylere, güneş ensende pişecek, rengin değişecek,
kilolar gidecek.Pazarı ve eksikleri koklayan bir üretim şekliyle gör bakalım kazanç varmı?
Yokmu?

Neyse sana bunları niye yazdım anlatayım hemen,
Tesise yakın bir yerde bir köyde kahvede çay içiyorum, hepsi ağa beylerin.
Dedilerki kaç sera yapıyorsun 2 adet dedim, güldüler.
Ne dediler biliyormusun, 2 sera ile hiçbirşey yapamazsın Seracılıkta para olsa biz yapmazmıydık, örnek: Ahmet yaptı, bişey kazanamadı, mehmet yaptı kazanamadı, ali yaptı ehhh işte dediler.

Ben ne dedim;

Siz buğday ve ayçiçeğinden başka hayatınızda bişey ektinizmi?
Cevap; hayır
bende o zaman ağa değil paşada olsan beni anlayamazsınız dedim, bozuldular.
Onun içinmi Mısır kraliçesi daha yeni 50 dönüm sera kurdu dedim, onada bozuldular…
Bir römork malı 2 saatte sattığımıda bilirim, 1 günde sattığımıda ancak sana şunu diyeyim,
afedersin donumdan bile para çıkıyordu, ceplerimin tümü doluydu. her yerimden paralar düşüyordu. bunu sana yaşadığım için anlatıyorum.
Şimdi sana 5 dönüm yerden ben 1 daire yaptım 2 senede desem inanmazsın dimi...

Uzun lafın kısası kimseye takılma, emek ve akıl olduğuı sürece BU İŞTE PARA VAR....

Saygılar...

aynen katılıyorum sana
ben bağzı zamanlar konusunu açıyorum çewremdeki insanlara
ilk tepki topraksız tarımmı olur şeklinde oluyor
anlattıktan sonra ikinci tepki hormonludur onlar satamazsın oluyor
güle güle yarılıyorum.

ben bu işin mantığını hep ''bizden daha sert iklimde bunu yapan bi çok ülke war biz yaparsak niye olmasın'' diyorum

yaptıktan sonra olmıyacak bişe yoktur hayatta

ilkel çiftçiliği bizde yapıyoruz 12 ayın toplasan 2 ayı çalışıyoruz

artık hiçbirşey eskisi gibi değil
teknolojik ekipmanlar ilkel çiftçilik yapanları benim gibi 10 ay boşa çıkarıyor

ha ben hayvancılıkta yapıyorum ama hep belli bir bölge içerisinde topraksız tarımıda öğrenip bu işide başarmak istiyorum
işimiz tarım, ha topraklı ha topraksız :)
sonuçta kimse annesinin karnından bi elinde besin çözeltisi bi elinde fideyle doğmuyor

bende öğrenip sizler gibi güzel şeyler paylaşmaya umud ediyorum.

saygılar

thinkup 31-01-2013 22:56

Konu degismis ama isitma ile ilgili bi kac bisey yazmak isterim. Herhangi bir kaynaktan elektrik yoluyla isitma mumkun olamaz. Ancak gunes enerjisini depolamak adina bi kac rakam yazabilirim. Sera icinde bulunduracaginiz bir kac ton suyla gece olusan isi farkini onemli miktarda kapatabilirsiniz. 1 litre suyun 1cantigrat derece isinmadi icin 4182 joule enerji gerekir. Spesific heat olarak arastirabilirsiniz. Sera icinde bulunan 5 tonluk bir su kabindaki su gunduz 20 dereceye cikartilirsa gunes isigiyla bu demektirki 0 dereceye dusene kadar 4182 joule*20 derece*5000 litre su=418,200,000joule yapar. Buda 1 kw= 3,600,000 jouleden 110 kw enerji depolamak demektir. 1 donum sera icin daha fazla su gerekir tabi ama bu rakamlar isi yalitimli ortu kullanilan 250 metrekare sera icin uygundur. En ucuz isitma sistemidir.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:05.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024