agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Topraksız Tarım (https://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/)
-   -   Durgun Su Kültüründe Kıvırcık Marul Denemesi (https://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/25886.htm)

idris şenol 07-11-2012 23:00

kırılma noktası bu olsa gerek:))
bu noktadan sonra topraksız kültürün büyüklerini davet ediyorum,
nedersiniz kudret bey my1981 kıvırcık işini kıvırabilcekmi:))sizden yardım bekliyoruz

Kudret Tezel 08-11-2012 07:36

Ben buradayım İdris bey.......:)

arafx 08-11-2012 09:19

bence kıvırdıda pazarlama konusunda biraz sıkıntı var galiba .)

my1981 08-11-2012 10:07

Sn. idris senol
Uzun sure en son mesajimi topraksiz tarimda kirilma noktasi basligi altina yazip yazmama konusunda kararsiz kaldim. Sonra fazla moral bozuklugu yaratmamak icin buraya yazdim. En buyuk tesellim Antalyadaki gibi urunler cope gidecegine ineklerim, tavuklarim tuketiyor. Burdan bu ise gireceklere tavsiyem ilk once bu urunlerin satilmadigi zaman tuketebilecek hayvan edinmeleri :)). Simdiki amacim seraya olabildigince cesit sebze ekip es dost akrabanin sebze ihtiyacini karsilamak. Gecen mayis ayinda ektigim domateslerden o kadar ilgisizlige ragmen halen domates topluyorum mesela. Yer bos kalmasin diye ektigim kavunlari en sonunda dun soktum dagittigim herkes o kadar begendiki. Birde aklimda pepino yetistirmek var bu tarz fikirleri olan arakadaslar paylasirsa sevinirim. Herkese iyi calismalar.

Halil Balaban 08-11-2012 15:54

Anlaşılıyor ki, satış, üretimden daha önemli. Ürün yetiştirmeyi nasılsa kör, topal da olsa yapıyoruz. Ancak satış konusunda daha çok beyin fırtınası yapmaya ve çözüm yolu aramaya gerek var.
Büyük işletmeler kuran sermaye sahipleri, profosyonel satış elemanı istihdam ederek veye satış departmanı kurarak, malı yurt dışına gönderebilirler. Zaten bu iş baştan halledilir. Dolayısıyla satış sorunu olmaz. Orta boy üreticiler de hale mahkum olsa bile iyi kötü idare ederler. Ancak küçük miktarlada üretim yapabilenler, satış sorununu hep yaşayacaklar gibi. Bunun üstünde çok kafa yormak lazım. Saygılarımla.
HALİL BALABAN

gazeteci28 09-11-2012 15:12

Sayın my1981'den besin eriği ile ilgili açıklama bekliyoruz...
 
Sayın my1981, iki ayrı mesajınızda da dezenformasyon kokusunu sezdiğimi üzülerek belirtmek istiyorum.
Burası topraksız tarımda ürün yetiştirme yeri. Küçük ya da büyükbaş hayvan besleme yeri değil.
Besin eriği konusunda hiç bir açıklamanız yok. Hangi formülasyonu kullanıyorsunuz? Besin eriği hazırlama konusunda forumdan ya da dışarıdan ne tür yardımlar aldınız? Bu tür bilgileri vermeden yaptım olmadı ineklere verdim sözleriniz bu işe yeni girenler için dezenformasyondur.
Kendinizi yetkin görün sonrada olmuyor deme ayrıcalığında bulunmadığınızı söylemek isterim.

Sayın my1981, Besin eriği ile ilgili bilgilendirmenizi özellikle rica ediyorum. Saygılarımla.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi my1981 (Mesaj 1044579)
Sn. idris senol
Uzun sure en son mesajimi topraksiz tarimda kirilma noktasi basligi altina yazip yazmama konusunda kararsiz kaldim. Sonra fazla moral bozuklugu yaratmamak icin buraya yazdim. En buyuk tesellim Antalyadaki gibi urunler cope gidecegine ineklerim, tavuklarim tuketiyor. Burdan bu ise gireceklere tavsiyem ilk once bu urunlerin satilmadigi zaman tuketebilecek hayvan edinmeleri :)). Simdiki amacim seraya olabildigince cesit sebze ekip es dost akrabanin sebze ihtiyacini karsilamak. Gecen mayis ayinda ektigim domateslerden o kadar ilgisizlige ragmen halen domates topluyorum mesela. Yer bos kalmasin diye ektigim kavunlari en sonunda dun soktum dagittigim herkes o kadar begendiki. Birde aklimda pepino yetistirmek var bu tarz fikirleri olan arakadaslar paylasirsa sevinirim. Herkese iyi calismalar.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi my1981 (Mesaj 1044579)
Sn. arafx marullar cok guzel gorunuyor elinize saglik. Pazarci kokunu kesmeden alip pazarda satis sirasinda tezgaha koyarken kesiyordu. Fakat sondan bir onceki denememde Fonseca diye iri marul cinsi denemistim sabah 6 da kalkip topladim koklerini kestim o sira sepetlere 8 tane zor sigiyordu kahvaltidan sonra saat 8 gibi goturecektim bir baktim sepetlerin yarisi bos. Benim tahminim marulun cinsiyle alakali. Ayrica kullandigimiz formul her marul cinsinde ayni gelismeyi yapmiyor galiba. Birde gene satamayip elimde kalan marullardan yarin bi deneme yapip arabada bir tur attiracagim resimlerini yuklerim. Son olarak toprakta yetistirilen marullarda boyle bir sorun olmuyor galiba. Uzman arkadaslar yorum yaparsa sevinirim.Saygilar.


idris şenol 09-11-2012 16:52

sayın my1981 sizinle bir yıla yakın bir zamandır bağzen telofonla bağzen formda fikir alışverişi yaptık
siz en başta marul çalışmalarınız iyi gittiğini hatta izmitteki pazarcı arkadaşlar kıvırcıklarınızı ara hale geldiğini söylediniz
sizin son yazılarınızda üretimdede aksaklıklar olduğu ve pazar sorunu oluştuğu yönünde
şimdi
ne olduda pazarda ve üretimde sorun oldu!
kudret bey size yardım etmeye hazır olduğnu beyan etti
fakat sizin maalesef bu işi sonlandırdık deminiz hakikatten çok şaşrtıcı
ayrıca pepino konusunda maalesef TÜRK insanın damak tadına hitab etmir
bana sorarsanız çilek ,kısa zaman için soğan

my1981 09-11-2012 17:38

Sn. gazeteci28 mesajiniz biraz agir geldi ama olsun
30 numarali mesajimda kullandigim ppm degerlerini ve hangi kaynaktan edindigimi yazmisim. 62 numarali mesajda da ph ve ec degerlerini vermisim. Basladigim ilk gunden itibaren ayni fomulu kullanmaktayim ve besin erigi hazirlamakta kimseden yardim almadim. ppm degerlerinden hangi malzemenin ne miktarda kullanilacaginin hesabi Sn. Ayse Gul hocanin kitabinda aciklanmis. Ama merak ediliyorsa boyle bir bilgiyi elimden geldigince aciklarim ******. Ayrica actigim baslikta mumkun oldugunca kimseye gereksi gaz vermemek icin olanida yazdim olmayanida hata ettiysek affola. Bundan sonra hep iyileri yazariz insallah.

gazeteci28 09-11-2012 18:06

Sayın my1981,
Şahsınız eleştirilerimi hak etmemiş olsa bile, ameliniz bu eleştiriyi biraz hak ettiğini düşünüyorum. Samimiyetiniz tavrınızı belirleyecektir.

Kitap konusuna gelince. Bahsetmiş olduğunuz kitabın yeni baskısı da çıktı. Öncekini ve son baskıyı aldım. Her şey kitapta yazıldığı gibi olsaydı hayat çok kolay olurdu herhalde.

Bahsetmiş olduğunuz kitapla ilgili bir eleştiriyi aşağıdaki linkte yaptık. Hocaya ulaşmaya çalıştım cep telefonundan mesaj yazdım eksiğini bildirdim geri dönmedi.
Bu tavır bilim adamlığıyla alakalı bir durum mu bilemiyorum.
Link aşağıda 44. mesajdan sonrasını okuyabilirsiniz.
Türkçe Topraksız Tarım Kitapları

Eleştirim; olan bir işi olmazmış gibi göstermenize idi. Ben yaptım oldu ve marullar 3 gün arabanın bagajında kaldı diyorum, siz ise yarım saatte pert oldu diyorsunuz. O zaman besi kiti hazırlama aşamalarınızı yazın, ya da gözden geçirin. Ya da bir bilenden destek alın ve sonra sonuçlar hakkında yargıya varın.
Besin eriği hazırlarken istediğimiz demiri bulmak için ne kadar uğraştığımızı ve ne kadar para harcadığımı ben biliyorum. Sonuç ise mükemmel. Sizinde başarmanız dileği ile.
Sağlıcakla kalın.

my1981 09-11-2012 18:35

Sn. gazeteci28 anlasamadigimiz konu galiba sundan kaynaklaniyor. Tavuklarin yedigi marullar olmadigi icin atilmadi, satilmadigi icin atildi. Ayrica son mahsulde pert olan marul falan yok sadece arada bir partide farkli bir cins (fonseka) marul ekmistim onda oldu ve ona ragmen ne kimyasallari degistirdim ne miktarlari sadece kendi yetistirdigim Maritima cinsi marula dondum boyle bir sorunda olmadi. Ayrica bu basligi acmaktaki tek amacim alti ustu poset serilmis havuzlarda dahi suya hava vermeden, suyu sirkulasyon yapmadan, iki farkli besin cozeltisini havuzlarak otomatik olarak dozajlamadan, pH olcmeden yani kisacasi tas devri imkanlariylada bu isim mumkun olacagini gostermekti. Kimseyi yanlis yonlendirdiysek yazdigimiz yanlis hatali birsey varsa duzeltilir silinir mevzu kapanir gider. Aslinda uzun suredir basligi keseke hic acmasaydim dedigim cok oluyor. Neyse madem besin erigi hazirlamayi anlatmamisiz onuda yazariz.

gazeteci28 09-11-2012 18:48

sayın my1981, son mesajınızla konu anlaşılmıştır. Ben istedim profesyonelce üretim, siz ise tüm olumsuz şartlar altında üretim.

Konuyu takip eden arkadaşlarda bunu böyle bilirlerse şevki kırılmaz.
Bin düşünüp bir yazma olayı bu olsa gerek. Yazdıklarımız biz silmediğimiz sürece burada kalacak ve birileri bunları okuyup kendilerine yol çizecekler. Yanlış yönlendirme olmaması açısından bu tartışma verimli olmuşdur diye düşünüyorum. Kalbini de kırdımsa kusura bakma özür dilerim.
Sağlıcakla.

bountr 09-11-2012 18:58

Dün abimin iş yerine uğradım, kendisi meyve sebze dağıtımı yapan bir firmanın sahibi. Erüst tarımın yetiştirdiği lolorossoların resimlerini çektim. Köpük bir kutu içinde 10 tane satıyorlar, küçük delikli saksısıyla beraber, kutusu 10-12 liradan gidiyor ve şu an halde en çok talep gören ürünlerden birisi. Diğer plastik kasalarda satılan lololara bakan yok. Yalnız ben ürünü gördüğüm zaman hiç beğenmedim. Sapa kalkma diye tabir edilen olay bu resimde görülen değil midir? Bu resmini çektiğim biraz beklediği için solmuş ama yaprak aralıklarına ve gövdeye bakarak değerlendirdiğimizde acaba nasıl bir ürün?

http://a1211.hizliresim.com/13/9/fsc7y.jpg

http://g1211.hizliresim.com/13/9/fsc0k.jpg

http://a1211.hizliresim.com/13/9/fsc65.jpg

bountr 10-11-2012 16:32

Cevap almak için illa sataşmak lazım galiba anlamıyorum bu forumu!

çiftçi5234 10-11-2012 17:49

Sapa kalkmış, tohum yapma hazırlığına girmiş.

bountr 10-11-2012 18:25

Teşekkürler hocam, burada bir şeyler paylaşıp hem öğrenmeye hem de yardım etmeye çalışıyoruz. Şu ürünü sırf ambalaj sattiriyor, yoksa bana göre 5 para etmez, 5-10 tane yaprak ya var ya yok.

my1981 10-11-2012 19:06

Sn. bountr benim satamayip ineklere tavuklara yedirdigim marullar bunlarin yaninda 10 kati deger eder ama elden birsey gelmiyor. Yukledigin resimlerdeki gibi marullari komsulara bedava vermeye utanirim.

çiftçi5234 10-11-2012 20:52

Sonuç olarak hiç iyi değil.Birde pahalıdır o :D Yazık milli hasılaya yazık

bestpc 07-01-2013 00:09

herkeze merhabalar ederim. 10 11 2012 den beri mesaj yazılmamış,bugün 07 01 2013 bu konu artık insanların ilgisini çekmiyormu acaba.suda sadece marul,soğan vb ürünler mi ?yetişir.mesela bodur bir meyva ağacı,4-5 yaşında bir badem vb ağaç su içinde kökleri bolca oksijenle havalandırılarak hızla meyva vermesi sağlanabilir mi?,bir japonun 1 domates tohumundan 13000 domates elde etmesi çalışmasından sonra dizayn grubun desteklediği miracle projesinde bitkinin gövdeye binen toplam ağırlığını azaltıp bitkinin gövdeye vereceği yatırımı dal sistemleri askıya alınarak meyvalarına vermesi ile arttırması benzeri bir proje yapılabilir mi . yılların tecrübesini yaşamış tecrübesi fazla büyüklerimizden değerli yorumlarını bekliyorum.

ankafar 07-01-2013 07:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bestpc (Mesaj 1081669)
herkeze merhabalar ederim. 10 11 2012 den beri mesaj yazılmamış,bugün 07 01 2013 bu konu artık insanların ilgisini çekmiyormu acaba.suda sadece marul,soğan vb ürünler mi ?yetişir.mesela bodur bir meyva ağacı,4-5 yaşında bir badem vb ağaç su içinde kökleri bolca oksijenle havalandırılarak hızla meyva vermesi sağlanabilir mi?,bir japonun 1 domates tohumundan 13000 domates elde etmesi çalışmasından sonra dizayn grubun desteklediği miracle projesinde bitkinin gövdeye binen toplam ağırlığını azaltıp bitkinin gövdeye vereceği yatırımı dal sistemleri askıya alınarak meyvalarına vermesi ile arttırması benzeri bir proje yapılabilir mi . yılların tecrübesini yaşamış tecrübesi fazla büyüklerimizden değerli yorumlarını bekliyorum.

suda sadece marul,soğan vb ürünler mi ?
Aslında seçenekler geniş ancak kök çürümesine vs yatkın kısa vadede ürün alınabilinecek ürünler topraksız tarım için daha idealdir.

mesela bodur bir meyva ağacı,4-5 yaşında bir badem vb ağaç su içinde kökleri bolca oksijenle havalandırılarak hızla meyva vermesi sağlanabilir mi?

-Sağlansada daha ileride toprağa geçiş yapması çok zor olacaktır ekonomik anlamda ideal değil.

bir japonun 1 domates tohumundan 13000 domates elde etmesi çalışmasından sonra dizayn grubun desteklediği miracle projesinde bitkinin gövdeye binen toplam ağırlığını azaltıp bitkinin gövdeye vereceği yatırımı dal sistemleri askıya alınarak meyvalarına vermesi ile arttırması benzeri bir proje yapılabilir mi

-Japonyada yapılan sistem yine ekonomik olarak ideal bir sistem değil zira 100 metrekarede tek bir fide dikili durumda. Domates konusunda zaten şu an topraksız tarım baya bir oturmuş halde. (Bence en ideal sistem cocopeat üzerine kaya yünü de çok kullanılıyor ancak yatak içi pH çok yüksek ve tuzlanma yüksek olduğundan ürün alımı azalıyor) burada zaten dallar sürekli olarak aşağıya çekilmekte salkım domates türlerinde bu sayede düzenli alınım imkanı var. Açıkçası miracle sistemi normal bilindik akan su kültürü çok da aman aman yeni bir teknoloji değil açıkçası. (Tek üretim farkı akan su kültürünün cocopeat tarzında ki sistemlere avantajından kaynaklanmaktadır)

Saygılarımla

mehmetrifat 11-01-2013 16:48

Sayin my1981 ben de akan su kulturuyle marul yetistiriyorum mumkunse benim sayfaya bakip degerli yorumlarinizi paylasabilirmisiniz

burakmbg 23-12-2015 11:56

Merhabalar, çok zorlanmışsınız aslında yaparken direkt plaka şeklinde süngerler satılıyor. Yurt dışında marul komple onda üretiliyor. Adamlar Türkiye'de de direkt bunun için ürün yapmışlar.

Marul Üretim Süngeri

Amatör41 25-06-2018 21:13

merhaba şua halen marul işi ile uğraşıyormusunuz

Gorkem22 06-07-2018 04:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Amatör41 (Mesaj 1543734)
merhaba şua halen marul işi ile uğraşıyormusunuz

Ben de merak ediyorum. Konuyu guncel tutabilirmisiniz?

topraksizmarul 12-07-2018 16:27

Topraksız tarımda marul yetiştirmek çok kolaydır fakat sistemi kurmak sanıldığı gibi ucuz değildir. Hemen sera kurma maliyeti hesaplanır herkese makul gelir fakat Sera kurma meselesi olayın sadece %10'dur Mesela seranın konumu seradan çok çok daha önemli bir husustur. İlla bu işi yapacağım diyen bir kişi besini hazır alması gerekir mesela. Çünkü üretim pazarlama ve sürdürebilirlik döngüsünde besini de ben yapacağım demek mantıksız bir iştir çünkü emin olabilirsiniz ÜRETİM-PAZARLAMA kolay iştir mesele SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK'tir. Sera yapacağınız zaman kendinize soracağınız sorular şunlar olmalı;

- Sera besin otomasyonunu muhakkak olmalı. (Pahalı cihazlara sakın para vermeyin gerek yok)
- Ben burayı kışın nasıl ısıtırım yazın nasıl soğuturum
- Nem olayını nasıl çözerim (kışın fazla, yazın az olur).
- Fan sistemini nasıl kuracağınızı seraya kurmadan tespit ederseniz seranın konumu daha iyi ayarlarsınız
- Sisleme muhakkak yapılmalı
- Gölgeleme perdeleme sistemi yapılmalı
- Besini hazır alın.
- Fideyi hazır alın. (Fide alacağınız yerde önemli)

Şimdi bu saydıklarımı araştırmaya kalkın dehşet fiyatlar çıkacaktır gözünüz o kadar da korkmasın hazır sistemler çok pahalı olabilir araştırırken yılmayın kendiniz çoğu şeyi çözebilirsiniz işte önce bunları hesap edin bu yatırımları yapın Bunları yapmadan kesinlikle bu işe girmeyin bunları yapmadan bu işe gererseniz ya batarsınız ya da bunları yine de yaparsınız :)

Fatisa 11-11-2018 09:15

Efendim istanbulda oturuyorum. Balkonumda topraksız sebze yetiştirmeye çalışıyorum. Henüz bu konuda çok yeniyim. Tecrübelerinize ihtiyacım var. Yardımcı olabilirmisiniz. Cumhur Sayın 0532 266 0920

Fatisa 11-11-2018 09:34

Efendim istanbul Bakırköyde oturuyorum. Balkonumda suda marol v.s. yetiştirmeye çalışıorum. Henüz çok yeniyim. Destağe ihtiyacım var. Yardımcı olabilme imkanınız olursa memnun olurum. Saygılarımla.
Cumhur Sayın 0532 266 0920

Fatisa 11-11-2018 09:36

Efendim istanbul Bakırköyde oturuyorum. Balkonumda suda marol v.s. yetiştirmeye çalışıorum. Henüz çok yeniyim. Destağe ihtiyacım var. Yardımcı olabilme imkanınız olursa memnun olurum. Saygılarımla.
Cumhur Sayın 0532 266 0920

Fatisa 11-11-2018 09:38

Efendim istanbul Bakırköyde oturuyorum. Balkonumda suda marol v.s. yetiştirmeye çalışıyorum. Henüz çok yeniyim. Destağe ihtiyacım var. Yardımcı olabilme imkanınız olursa memnun olurum. Saygılarımla.
Cumhur Sayın 0532 266 0920

Fatisa 11-11-2018 09:44

Efendim istanbul Bakırköyde oturuyorum. Balkonumda suda marol v.s. yetiştirmeye çalışıyorum. Henüz çok yeniyim. bilgiye desteğe ihtiyacım var. Yardımcı olabilme imkanınız olursa memnun olurum. Saygılarımla.
Cumhur Sayın 0532 266 0920

kiziltan 12-11-2018 21:07

Sanırım karıstırıyorsunuz. Bır hidroponıl var bır de akuaponık var. Sız hangısını ıstıyorsunuz ?


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:20.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025