agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/index.php)
-   Topraksız Tarım (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=436)
-   -   Topraksız tarım için tünel sera (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=24747)

akinselcuk 17-06-2011 16:11

Topraksız tarım için tünel sera
 
Tünel seralar oldukca kullanışlı kolay kurulabilen hatta söküp taşınabilen seralar. Büyük seralara göre biraz da fiyat avantajı var. Topraksız tarıma başlangıç yapmak için ideal görünüyorlar. Modüler oldukları için küçük ya da geniş kurmak da mümkün.

antalya, Mersin ve İzmir bölgelerinde bu tünel seranın çeşitli modellerini ithal edip satan firmalar var. Ancak çok işin içinde olmayan kişilerin internet kanalı ile onlara ulşaması çok kolay olmayabiliyor. Bu firmaların internetle arası yetrince iyi değil gibi sanki.

Tartesin sitesi var ve epeyde bilgi var. Fiyatlar kurulum şemaları ve açık ve net yazılmış satış işlemleri gibi.

2 adet 500 m2 veya bir adet 1000m2 tünel sera alıp içini döşemek istesek kimlerden neler bulabilirdik ?

Yoksa hiç tünel sera almayıp kendimiz mi yapmalıyız ?

Saygılar...

ibrahim doğan 17-06-2011 19:20

sn akinselçuk;açtığınız yenibaşlıktan anladığım kadarıyla sanırım sera kurma niyetiniz var
Aslında tünel sera kurmak o kadar da zor bişey değil,ben kendime 1000 m2 bir arsa alabilsem üzerine şimdiki sera denemelerimden faydalanarak güzel bir sera kurabilirim.Sera kurmak için öncelikle malzemeleri bir araştırmalı,profil demir olarak 42x2.5 boru profil en uygunu olanı, demir bükmeciler de istediğimiz şekilde profilleri büktürmek mümkün sera naylon ölçülerini öğrenip çatı ölçüsünü ona göre yapmalı bildiğim kadarıyla sera naylonlarının eni 8-10 ve 12 metre olarak satılıyor bu nedenle sera açıklığını hesaplarken bu ölçülere uymak zorundayız.

Naylonları montaj etmek için gerekli olan te demirlerinin boyu 3 mt olarak satılıyor onun için demir aralıkları 3 mt olmalı ve te demirlerinin birleşme noktaları tam olarak demirlerin üzerine birleşmesi daha rahat ve daha sağlam montaj imkanı sağlar.Sera çatı açıklığı eğer 12 mt olacaksa o takdirde orta noktadan direklerle sera tavanı desteklenmeli

Sera tabanının nasıl olacağı baştan düşünülüp ona göre planlanmalı Sera tabanı mutlaka sera taban örtüsü ile kaplanmalı drenaj kanalı konulacakmı,açık sistem mi olacak kapalımı olacak sera tabanı ona göre yapılmalı ki bence kapalı sistem en uygunu, yeterli büyüklükte sera tabanına iki adet su deposu konarak birine sulama suyu diğerine drenaj olan dönüş suyu akacak şekilde düşünülmeli,

Seranın daha iyi havalandırılması için yan havalandırma ve çatı havalandırması mutlaka konulmalı.
şimdilik hoşçakalın.....

kotukedi 17-06-2011 21:01

aslında soyle guzel ve yapan arkadasların ortak karar ve tecrubeleri ile bir proje ve malzeme listesi cıkartılsa cok guzel olur..

akinselcuk 17-06-2011 23:41

Satılan tünel seraların ister tek yanına ister iki yanına havalandırma penceresi koyuyorlar. Elle açılıp kapatılabildiği gibi motorluları da var. Buralara sineklik geriliyor ve pencere açıldığında seranın bir yanı boydan boya havalandırma penceresi haline gelebiliyor.

Becerikli bir demirci bulup kendi planımızı yaptırmak ta mümkün tabi ama bunu daha önce denedik. Kötü bir sonuç almamakla beraber, 100 m2 için harcadığımız beyinsel emek bir hayli fazlaydı. İstediğimiz ölçülerde profiller bulmak bunları tam plana uygun kestirip içe sinen şekilde kaynattırmak vs. işler çok zaman harcanmasına sebep oldu. Üstelik burada çok fazla eleştiri ile karşılaştı.

Şimdi bunun hazırını alıp kuralım istiyoruz. Ya da bu işi bilirim diyen birinin gelip yapmasını belki.

Sera kuran bir çok kişi var Konya da üstelik çok da ucuza çıkıyor. Fakat biz biraz daha endüstriyel bir şeyler istiyoruz. İnşaat demirinden bir günde kurulanlardan değil.

Bu başlıkta belki ortaya çıkar bu büyüklükte bir seranın maliyeti, içinin maliyeti kurulum sıkıntıları vs.

Seracı arkadaşları bekliyoruz...

akinselcuk 18-06-2011 00:08

4 Eklenti(ler)
Tünel seradan kastımız resimlerdeki türden. Büyükleri küçükleri var. Bir çok marka ve modelleri var. Bazıları çok sağlam malzemeden, bazıları epey cılız malzemelerden imal edilmiş. Hepsi vidalı cıvatalı demonte şeyler.

akinselcuk 01-07-2011 22:48

Demek ki seracıların buraya üşüşmesi için amatör sera projesi yayınlamamız lazım.

Delimus 02-07-2011 00:42

Bir arkadaş bana yandan havalandırmayı soruyordu , son resimdeki yandan havalandırma oluyor.

real_agabey 02-07-2011 07:37

Öncelikle siteye kişisel merakım için üye olmuştum.
İlk aşamada işimle hobimi karıştırmak istemiyordum fakat iş-hobi bi arada olunca yardım isteyen arkadaşlara yardımcı olmaya çalışırım.
Türkiye'nin en büyük sera konstrüksiyon üreticisinin Ar-ge proje bölümünde çalışıyorum.
Firmada benim çalıştığım bölüm modern sera diye geçen kısmı fakat klasik seralarla da ilgilenen bölümdeki arkadaşlara yönlendirmede bulunabilirim.

akinselcuk 02-07-2011 21:05

Açıkcası çok sevinirim.

real_agabey 04-07-2011 09:03

İsteklerinizi net olarak bildirirseniz yardımcı olmaya çalışayım.

Bizim birimimizin çalışma sistemi olarak müşterilerimizden aşağıdaki bilgileri istemekteyiz.

Arazinin adresi
Klasik- Modern Sera olacağı
Seranın topraklı-topraksız olacağı
Serada yetiştirilmek istenilen bitki (fide serası / domates serası / sebze serası / çiçek serası v.s)
Arazinin ölçekli planı
Isıtma sistemi
Havalandırma sistemi
Boom Sistemi
Gübreleme - Sisleme sistemleri.
Ve özel istekler.

Yukarıdaki bilgilere göre seranın tam projesi çıkarılıp fiyatlandırılıyor.
Genel olarak müşterileri 10 dönüm altı yatırımlarda modern seralara yönlendirmiyoruz.

Akın Bey sanırım tünel seraları Konya bölgesi için düşünüyorsunuz.
Bana özelden bilgilerinizi gönderirseniz sizi arkadaşlara yönlendiririm.
Saygılar.

Arkadaşlardan aldığım bilgiye göre Konya bölgesi için dönüm maliyeti 12000-13000 TL arasıymış.
Ayrıntılar konusunda haberleşmemiz gerekiyor.

garlangufa 04-07-2011 12:04

Sayın Real agabey,
İletişim bilgilerinizi özelden gönderebilirseniz size danışmak ve sormak istediklerim var.

İyi çalışmalar,
Ali Osman Baki----garlangufa@gmail.com

real_agabey 04-07-2011 13:01

Sayın Ali Osman Baki Bey.
ÖM gerekli bilgileri gönderdim.

akinselcuk 04-07-2011 23:10

Özel mesaj gönderdim.

garlangufa 05-07-2011 12:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi real_agabey (Mesaj 831338)
Sayın Ali Osman Baki Bey.
ÖM gerekli bilgileri gönderdim.

Gönderdiğiniz telefon numarasında Fax çıkıyor ve cevap veren yok.

akinselcuk 06-07-2011 12:53

1 Eklenti(ler)
Sayın real_agabey mesaja resim yüklenmiyor. Bulunduğum yerden de hiç bir mail hizmetini kullanamıyorum. Resmi buraya yükledim. Akşama evden, CD ye ve diğer çizimlere ulaşabilirsem gönderirim. Mesajda bütçeyi de bildirdim. Tahmin ettiğinizin iki katı. İş görür inşallah.

Saygılar.

Orjinal boyut. http://i1107.hizliresim.com/2011/7/7/8185.jpg

Aydın Demirkaya 07-07-2011 00:31

Değerli Arkadaşlar,

Herkes soracağı soruyu özel yerine açıkca sorsa ve cevaplarıda açıkca verilse daha yararlı olmaz mı? En azından bu başlığı izleyen herkes fikir sahibi olur diye düşünüyorum.

akinselcuk 07-07-2011 15:46

Sayın Aydın,

Bu işi becerebilirsek kim ne fiyat verdi hangi firma nerede kuruluşta neler oluyor müşterinin neleri firmaya bırakmadan kendisi halletmesi gerek yazmayı düşünüyorum. O zaman başlık bir anlam kazanır herhalde.

Ancak şunu söylemeliyim ki eğer fabrikasyon düzgün bir sera yaptırmak isterseniz Konya da çok ama çok zor yürüyor işler. Şahış olunsaydı belki biraz daha kolay olurdu çünkü hareket kabiliyeti fazla olurdu.

Burası bir okul. Yetkili kişilerin tecrübesi yok. Önce onlar ikna edilecek. Ardından para sorunu ortaya çıkıyor. Bu sorun para olsa bile çıkıyor. Firmalar önden para istiyor oysa devlet bitmemiş işe para ödemiyor. İkinci bir sorun paranın kullanılabilmesi için önce yapılacak işin planı projesi gerekiyor ancak 10 firmanın belki sadece biri yapacağı işin yani seranın planını projesini verebiliyor. Bir iki sayfa çizim ve bir kaç ayrıntı bilgisini verebilmek bir çok firma için içinden çıkılmaz bir engel haline geliyor.

Üçüncü bir sorun da firmalar bu işe çok istekli görünseler de gelip yapmıyorlar. İş yükü fazla olabildiği gibi nasıl bir iş olduğunu tam olarak kayramadığından ilgisini kaybetmesi de kabil.

Örneğin okula kadar gelip referanlarını, yapabileceği işleri detaylıca anlatan bir firma hadi gel yap dendiğinde ortadan kaybolabiliyor. Bu kaybolmayı sağlayan şey para değil. Muhtemelen tam teşekkülü bir firma olmadığından eleman problemi ürünün şiparişi problemi son dakikada aklına dank ediyor ve sessizce yok oluyor. Ama o ana kadar istenen iş sanki onun için çocuk oyuncağıymış gibi davranıyor. 25bin liraya anlaşılan biri nereden bakılsa ilk anda cebinden bir 10bin lira harcamak zorunda kalıyor. Çünkü sera kend,i imalatı değil bir yerden şipariş edecek. Nasıl sera imalatcısı firma yapıcı firmaya bir havale almadan ürün yollamayacaksa okulda yapıcı firmaya önceden ödeme yapmak istemiyor.

Bir buçuk sene önce kendi çabamızla olbildiğince ucuza bir sera yaptık. Küçük ve hobi amaçlı. Sonra o serayı okula taşıdık kurduk ve kullandık. Burada da yayınladık. Bu seranın mühendisliğine demirinin et kalınlığına bir çok olumsuz eleştiri geldi. Elbette herkes fikrini söyleyebilir. Biz daha ziyade anafikri gözardı ederek sadece olmamış diyenlere takıldık.

O serayı habi serası satın almaya kalktıktan sonra yapmıştık. 5bin lira buna vereceğimize 2500 liraya bunu kurarız diye bir mantığımız vardı. O zaman bazı arkadaşlar biz seracıyız uçarız kaçarız bu işi herkesten iyi biliriz diye yazmadıklarını bırakmadılar. İş ciddiye bindiğinde o zamanda yoktular şimdi de gelip yapabilen yok.

Hayırlısı.

Bakalım bizim bu işi yapacak bir firma bulabilecekmiyiz ?

akinselcuk 07-07-2011 17:56

Sera alanı

Seranın kurulmasını istediğimiz alan bu. Kırmızı ile çerceve içine alınmış yer. 65 metreye 15 metre bir alan. 65 metre kısmı net mesafe ve fazlası yok. Ancak 15 metre kısmında taşırma yapılabilir. Fakat fabrikasyon seraların 12 ila 18 metre gibi standartları var. Belki daha darı ve daha genişi de vardır ama benim gördüklerim 12 ila 18 metre arsında idi.

Tünel seralar modern seralardan haliyle daha ucuz. Bazı tünel seralar oldukca kaliteli. Bazıları daha basit konstrüksiyonlarla yapılmış. Ancak hepsi de bu okulda iş görecek kadar sağlamlar.

Tünel seraların iki yanında havalandırma pencereleri boydan boya uzanıyor. Bazılarında motorlu bir mekanizma açıyor kapatıyor bu pencereleri bazılarında elle döndürerek açılıp kapatılıyor. Bir mile naylon sarılarak açılıp kapatılabiliyorlar. Kapılar sürgülü veya oda kapısı gibi açılıp kapanabiliyor.

Genellikle ölçüleri standart oluyor üreticisine göre. 12 metreye 50 metre olan var. Daha farklı ölçülerde olanlarda. Genellikle 8 ile 12 bin lira rasında değişen fiyatları var. Alan genişlikleri 300m2 le 600 m2 arasında olabiliyor.

İsterseniz ucuca ekleyip iki tünel yapıyorsunuz ister yanyana iki tünel koyuyorsunuz.

Bizim istediğimiz bu alana tek tünel koymak. Hem alanımız kısıtlı hem de paramız iki tünelde sınıra dayanıyor.

Sera alanını müşteri tesviye ettiriyor. Betoncuyu kendisi buluyor. Bir seranın kurulumu için iki ya da tek tünel olsun firmalar 5 ila 8 bin lira işçilik yazıyor. Tabi ki yapacakları işe göre bu rakam değişiyor.

Resimdeki alanda beton bir zemin üzerinde bizim daha önce kendimizin yapıp okula getirdiği sera var. Toprak alana tünel seramızı kurabildikten sonra o sera oradan kalkacak bu beton zemini kaplayacak şekilde bir topraksız tarım serası daha kurulacak. İçi donanımlı. Ama önce topraklı seramızın kurulabilmesi gerek ki eylüle yani eğitim öğretim dönemi başına onun ödeneğini isteyebilelim.

Sevgili arkadaşlar; Bu okul Konya da. Meslek lisesi. Bölüm bahçecilik bölümü.
Meyvecilik, sebzecilik ve peyzaj dalları var. Yeterli öğrenci olursa kesme çiçek dalının açılmasını da istiyoruz. Sonuçta bir çok iş serada oluyor. Sera olmadan bir çok faaliyet tam anlamıyla yapılamıyor. Bu yıl 25 mezun verecek bu bölüm. Benim üniversitede görmediğim kadar çok konu işlediler. Ya biz çok çalıştık ya da bizim üniversite pek çalışmamıştı orasına yorumum yok. : )


Resimdeki kırmızı çerceve içindeki alana biz gelir seranızı kurarız diyen firma varsa akinselcuk@msn.com adresine teklif gönderirse seviniriz.

Şu ara real_agabey isimli arkadaş ile mailleştik. Ne sonuç çıkacak bilmiyorum.

Resmin orjinal boyutlu hali için link. http://i1107.hizliresim.com/2011/7/7/8185.jpg



Saygılar . . .

real_agabey 08-07-2011 09:53

Selçuk Bey sera kurulumu için başınıza gelebilecek şeyleri çok güzel bi şekilde açıklamış.

Malum sera sezonu açıldığında dolayı her firmanın potansiyeli doğrultunda iş alıp yapmaktalar.
Dolu sezonda iş ayırt etmeleride gayet doğal.
Gene Selçuk Bey in bahsettiği üzere en büyük sıkıntı para akışı.

Konuyu herzaman takip edemiyorum bu yüzden ÖM ile sormak istediklerinizi sorarsanız yanıtlamam daha kolaylaşacaktır.

Son olarak bi konuya daha açıklık getirmek istiyorum.Daha önceki mesajımda da belirttiğim üzere foruma üye olmaktaki öncelikli amacım kişisel merakım.

akinselcuk 16-07-2011 23:21

12 metreye 50 metre tünel sera. İki ucunda kapı, iki yanında boydan boya havalandırma penceresi, manuel açılır kapanır. Naylon beton dahil. Sulama ısıtma yok. Konaklama ve yemek hariç yaklaşık 25bin. konaklama yemek için biz bir imkan sağlamazsak yaklaşık 3bin yazıyorlar. Ama muhtemelen daha ucuza çıkacak. Yani en çok 28 bin. KDV dahil. 600 m2 için.

Resimleri henüz gelmedi. gelince yüklerim. 1200 m2 için fiyat 47bin+konaklama, yemek idi. 100x12 metre.

Saygılar.

Delimus 17-07-2011 13:42

Bana yüksek gibi geldi fakat kar yağıyor sanırım ona göre malzeme kullanacaklar.

akinselcuk 17-07-2011 23:11

5 Eklenti(ler)
Valla ilgi gösteren çok da gelip yapan yok. Bize sonuç lazım. resim olarak şunları göndermişler.

akinselcuk 17-07-2011 23:13

2 Eklenti(ler)
İki tane daha var.

Delimus 18-07-2011 13:07

Burada en son dönümüne 2000 tl ustalık + malzeme (istersen sen al istersen onlar fiyat veriyor).
Beton için harç karıcak 1 adam tutuyorsun.
Naylon çekme fiyata dahil değil.

akinselcuk 19-07-2011 14:29

Sayın Delimus,

Konya da da bin m2 ye 2500 lira fiyat veren demirciler var. Naylon dahil beton hariç. Beton için bir küçük mikser betonu yetiyor. 600 lira desek yemek vs. masraflarla yaklaşık 4bin liraya bin metre kare naylon sera çıkıyor.

Ancak bu tip dmirci ustalarına seranın basit de olsa bir çizimini ver kullanacağın malzemeyi adlandır kağıda dök dendiğinde çeşitli çöpten çelebi resimleri getiriyorlar. fatura kes dendiğinde sorunlar çıkmaya başlıyor.

Okula adı sanı belli, markadan projeden anlayan, kağıt üzerinde teklifleşmeden haberi olan, yan teklif nedir bilen, kuracağı seranın A4 de bir yandan görünüş de olsa çizimini verebilen, kullanılan malzemeleri alt alta yazabilen bir firma gerekiyor.

Aksi takdirde zaten elimizde malzeme alıp kesip kaynatıp naylonlayacak kadar imkan mevcut. Bu küçük bir ihale biri gelip prosedürlere uyarak yapacak. Devlet babanın bir okuluna . . .

Ortada uyulması imkansız, piyasaya aykırı, pratik şartlara uyumsuz bir prosedür de yok.

Delimus 19-07-2011 17:24

Homeplan programı var kullanımı çok basit , http://download.chip.eu/tr/Home-Plan-Pro_1815474.html
Ben bunla kendim çizim projelendirdim ve kredi başvurusu yaptım kabul edildi.
Malzeme listesinide tek tek ustayla karşılıklı çıkardım.
Bana aynı projeye 2 katına yakın fiyat veren markalı firmalarda vardı.
Bilemiyorum zaten maddi kaynağınız azdır boş yere vermeyin benim demek istediğim.

bartbartez 02-08-2011 14:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Delimus (Mesaj 838523)
Homeplan programı var kullanımı çok basit , http://download.chip.eu/tr/Home-Plan-Pro_1815474.html
Ben bunla kendim çizim projelendirdim ve kredi başvurusu yaptım kabul edildi.
Malzeme listesinide tek tek ustayla karşılıklı çıkardım.
Bana aynı projeye 2 katına yakın fiyat veren markalı firmalarda vardı.
Bilemiyorum zaten maddi kaynağınız azdır boş yere vermeyin benim demek istediğim.

kredi başvusurunu nereye yaptığınızı açıklayabilir misiniz? banka mı devlet desteği mi? ya da başka ne gibi kredi imkanları var acaba..

Delimus 02-08-2011 19:54

Ziraat Bankasına yaptık son kredi koşullarını bilmiyorum.
Teşvik almadım , almak için önce yapmalısınız.

teoshaker 03-06-2012 16:43

Arkadaşlar Merhaba,

Aranızda tünel tipi sera kuran var mı?

ibo1978 05-06-2012 14:35

SAYIN teoshaker izmir' karabağalar tarafında bu işi profosonel yapan firmalar gördüm bir kaç tane isterseniz bi görüşün fiyat alın


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:22.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024