agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Topraksız Tarım (https://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/)
-   -   Sera bekçisi otomatik EC metre (Marka tescilli) (https://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/24563.htm)

garlangufa 31-05-2011 23:17

Sarıcan'a katılıyorum...Kudret Abi yi kesin koruma altına almak lazım...böyle insanlar kolay kolay bulunmuyor....
Kudret abi projeyi terasta görmüştüm....bittiği için çok sevindim...çok, çok tebrik ederim...ilk taliplisiyim...biliyorsun işim gereği bazan birkaç hafta eve uğrayamadığım oluyor.
Ellerine sağlık, zihnine kuvvet.
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sarıcan (Mesaj 812476)
Sevgili akınselcuk,

Bu da Kudret Bey farkı. Öyle zihnisinir proceleri var ki takdir etmemek mümkün değil. Bu yüzden hem proceleri hem de Kudret Bey' in koruma altına alınması lazım. Bu proce bence bir sene önce bitmişti ama Kudret Bey kendi yaptığı işi benden daha fazla eleştirdiği için bu zamana kadar sarktı.

Kudret Bey' in bu çalışmasını kesin koruma altına almasını önerdim. Çünki aynı Yaptığı EC metre gibi çok pratik ve sorunsuz, kalibrasyonsuz çalışacak bir sistem çıktı ortaya. Özellikle bir sezon çalışacak sistemlerde mükemmel sonuçlar alacak diye düşünüyorum. Bunu söylememin nedeni de her sezon sıfırdan kurulacak besin deposu çözümü ile gereksiz element birikmelerinin tolere edilmesi.

fusion1 01-06-2011 21:15

...............CEZA devam ediyor bireysel anlamda ... TEPKİM gelişmelere ve önerilere duyarsızlık.. emege saygısızlık özensizce nobranlık bazında az biraz daha duyarlılık ..istegi ötesi benim işim degil.. hevesimiz heyacanımız dilegimiz duyarlı dostların başarıları çabaları ..daha çok okumam gerek daha çok ögrenmem gerek....ondan yoksa hevesimiz ve heyacanımız hep yeşil .. katılıyorum Kudret bey ve çabaları koruma degil desteklerimizi bekliyor .. ve fazlasını hakkediyor(yorumum)..

nicea 01-06-2011 22:35

Ellerinize sağlık Kudret Bey.Seri üretime geçeceğiniz günü iple çekiyorum.

Kudret Tezel 04-06-2011 06:53

2 Eklenti(ler)
Sera bekçisi bir haftalık deneme süresini doldurdu. Allahiçin benden iyi bakıyor. Sizde aynı kanaatte iseniz sürekli çalışması için işe alacağım. Yorumlarınızı bekliyorum.

tabiat 04-06-2011 07:54

Hocam süpersiniz. Diyecek laf bulamıyorum. Nasıl bir emek nasıl bir yürek anlamış değilim. Bu arada sera bekçisini kovarsanız haberimiz olsun. Buluruz bi yer:))

ibrahim doğan 04-06-2011 09:08

sn.kudret bey;
Herşey çok güzel gidiyor,
1 - Sulama zaman aralığı nedir,
2 - Zaman saati olarak hangi araçtan faydalanıyorsunuz, dijitalmi,mekanikmi,
3 - Aynı cihaz daha büyük seralarda da kullanılacakmı yoksa onlar için daha büyük cihazmı yapacaksınız,

Bu arada benim domateslerde ki ikinci filizlerde de çiçeklenmeler başladı bakalım meyve vereceklermi bende merakla bekliyorum..
tekrar kolay gelsin....selamlar....

Sarıcan 04-06-2011 11:49

Kudret Bey,

29 Mayıs' taki resimlerle kıyaslarsak arkadaki tuğlalardan saydığım kadarıyla fide boyları 6 günde tam iliye katlanmış ve sağlıklı görünüyorlar. EC değeri stabil olarak kontrol altında olunca fidenin büyümekten başka çaresi yok. Umarım meyve tutulumlarıda aynı verimde olur ve bu sene hasat rekoru kırarsınız.

Bende balkonda denemek istiyorum benim denemem ancak domates ağacı yapmak için olabilir. Asıl belirgin uygulama sizin gibi çoklu fide beslemede ortaya çıkacaktır.

Sn. ibrahim doğan,

Şu an resmini gördüğünüz cihaz tam sizin seranız boyutunda ve fide sayısındaki seralar için biçilmiş kaftan diye düşünüyorum. Temiz su deponuzu sera bekçisinin deposuna bağlayacaksınız bütün işlemi kendisi yapacak, siz ancak bir arıza olursa müdahele edeceksiniz. Daha büyük sera ve daha büyük su tüketimleri için sera bekçisinin mavi deposunu ve besin stok şişelerini büyütmek gerekebilir. Seranızın resimlerini özellikle mi koymuyorsunuz. Korkmayın nazar boncuğu takarız kem gözler için.

Sulama aralığına siz karar vereceksiniz. Seranızın sıcaklığı ve fidelerinizin su ihtiyacına göre zaman saatini istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz.

ibrahim doğan 04-06-2011 19:50

sn.sarıcan;
seranın resimlerini özelliklemi koymuyorsunuz diyorsunuz,tabii değil şu aralar nasıl bir sıkıntıdayım,başımda neler var tabi bilmiyorsunuz,şu ara domatesler 60 cm kadar oldular çiçek açtılar hepsini ipe aldım ve budamalarını yapıyorum...ama en kısa zamanda resim yükleyeceğim..

hoşçakalın....

mtugrul33 04-06-2011 20:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kudret Tezel (Mesaj 812611)
Sevgili arkadaşlarım, amatör veya profösyonel topraksız tarımla uğraşan herkese büyük kolaylık sağlıyacak, bundan eminim. Ama asıl gaye tabiiki bir kolaylık getirmesinin ötesinde topraksız tarıma verim ve ekononi olarak kazandıracakları.
İyi dilekleriniz için herkese teşekkür ederim. Sayın arkadaşımız fusion1 in dediği gibi
belki birgün daha büyük imkanlarla daha güzel çalışmalar yapmak mümkün olur.

Mermaba Sn. Kudret Hocam
Benim çilek seramda da sera bekçini kullanabilirmiyiz.Günlük yaklaşık 2 ton civarında su kullanıyorum.Suyu,bir su motoru yardımıyla ve kangal borularla bir tonluk su tankına basıyorum.Besin eriyiğini katıp karıştırdıktan sonra da 150 metre ilerdeki seraya iki seferde suyu veriyorum.
Sistemle ilgili biraz daha ayrıntı rica ediyorum.Topraksız tarıma gönül vermemde sizin çalışmalarınız ve bilgi paylaşımınız çok etkili oldu.ARaştırmalarınızdan dolayı sizi yürekten tebrik ediyorum.İyiki varsınız..Saygı vesevgilerimi yollarım.

Kudret Tezel 05-06-2011 21:46

çok teşekkür ederim sevgili tabiat, hiç merak etmeyin, onu işten atmasamda bildiğim kadarı ile ayni terbiyeyi almış çok kardeşleri var serabekçisinin, birtanesinide size ayarlarız, rahat edersiniz.:):)

Kudret Tezel 05-06-2011 22:27

Sayın mtuğrul, hem sorunuzu cevaplıyayım, hemde merak eden arkadaşlarımın merakını gidereyim. Sistem bir ölçü sistemi ve ölçüden alınan verilerle çalışan bir dengeleme sistemidir. Ancak bu prensipten hareket ederken sistemin büyüklüğüne göre besin tanklarının, stok eriyik tanklarının, dozajlama sistemi büyüklüğünün adaptasyonu sözkonusudur. Ancak devre en küçük sistemden en büyük sisteme kadar kullanılabilecek niteliktedir.

Kudret Tezel 05-06-2011 22:48

Arkadaşlar cumartesi günü yakın bir arkadaşımın yazlığına davetliydim.Bahçesine basit bir deneme sistemi kurmak istiyordu, işin mekanik kısmını tamamlamış, kalankısmını tamamlamak üzre gittim. sistem idailimdeki sistem oldu diyebilirim. Zira bitkileri önden ve arkadan takip etmek imkanı veren tek sıra dikimli bir sistem. Yaklaşık 2 metre aralıklı ve beşer metrelik iki ayrı sistem kurduk. Terasta kullandığım teknelerin aynısı ve coco pead + perlit karışımlı katı ortam sistemi. Birinde sadece domates, diğerinde salatalık ve biber. Tanıtım ve deneme amaçlı, insanları bilgilendirmek için yaptığımız basit bir düzenek. 6 adet tekne bir sırada, 6 adet tekne diğer sırada.
Ancak daha önemlisi terastaki iki günlük değişim. Bunu herkes fark etmiştir devamlı göz önündeyken büyüme fazlaca hissedilmiyor.nekadar işaretlerseniz işaretleyin tatmin etmiyor. Son resimleri cuma günü çekmiştim, birde yarın çekip yükliyeceğim. bu resimler iki günlük kısa bir zaman aşımının görüntüsü olacak ama asıl gelşmeleri her hafta çekip paylaşacağım. Bir mani çıkmassa.

Kudret Tezel 06-06-2011 07:53

2 Eklenti(ler)
Bahsettiğim sistem ve domatelerdeki iki günlük gelişme.

Sarıcan 06-06-2011 12:29

Kudret Bey,

Daha önce 6 günde 20 cm uzamıştı, şimdi üç günde 15 cm uzamış. Takriben günde 4,5 cm uzuyor. Daha önce bir gelişim izlemeniz var mıydı?

Not: Duvardaki karo ölçüsüne göre yapılan yanlışlık düzeltildi.

akinselcuk 06-06-2011 21:56

Kudret Hocam itirazın olmazsa, bunun aynısını okula kuracağım. Daha önce yaptığımız sonra okula naklettiğimiz seranın içine çok uygun olur. Sistem her yönden rahatca görünüyor. Herkesin kolayca anlayacağı tam öğrencilik bir düzen olmuş. Kapların rengi bile bu işlerde önemli eğer tanıtım yapılıyorsa ki okulda bunu yapıyoruz. Öğrenciden başka yetiştiricilerde gelip bakıyor.

Okul için senden sera bekcisi almak isteyebilir miyiz Kudret hocam ?

Kudret Tezel 06-06-2011 22:27

Sayın akınselcuk, amacımız topraksız tarımı duyurmak, anlatmak, insanımızın benimseyip bir basit düzen kurarak bu işe başlamasını teşvik etmek değilmi. Bizde görenlere çok basit bir sistem olduğunu gösterebilmek için bu düzeni kurduk. genişliği 43 cm boyu 5 metre tam bir topraksız tarım deneme parkuru. tam talebe işi, okul işi.
Sera bekçisine gelince tabii olur niye olmasın.

kotukedi 07-06-2011 13:34

kudret hocam ellerine saglık gercekten mukemmel bir sey başarmıssınız.. insan gercekten inanınca ve olayı benimseyince boyle oluyor demekki darısı bizlerin basına.. hocam benim sizden ricam imkanı varsa bekcinin genel calısmasının sematik anlatımını yapabilirmisiniz. birde okudugum kadarıyla kimse maliyetini sormamıs veya satısını yapıyormusunuz basladınızmı.. yapıyorsanız ne kadara mal olacak bir sistem bu konularda bilgide rica edebilirmiyiz sizden.. saygılar. ellerinize saglık..

varakula 07-06-2011 21:34

kudret hocam,
ben de sizden besin tuzları, ec metre istiyorum:))))

Kudret Tezel 10-06-2011 20:41

1 Eklenti(ler)
Merhaba arkadaşlar. Bakalım sera bekçisinin çalışmasını beğenekmisiniz. ben memnunum bana iş bırakmadı bu gün çektiğim resim.

soilless 10-06-2011 20:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kudret Tezel (Mesaj 817142)
Bahsettiğim sistem ve domatelerdeki iki günlük gelişme.

Bu resimdekiler 6 Haziran tarihli

soilless 10-06-2011 20:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kudret Tezel (Mesaj 820436)
Merhaba arkadaşlar. Bakalım sera bekçisinin çalışmasını beğenekmisiniz. ben memnunum bana iş bırakmadı bu gün çektiğim resim.

Bu resimdekiler 10 haziran tarihli

soilless 10-06-2011 21:16

Sn Sarıcanın arkadaki karoları dikkate alan ölçümüne göre 6-10 haziran arası gelişme farkı yaklaşık 30 cm. Gerçekten stabil EC ve su seviyesinin bitkiyi coşturduğu net gözüküyor. günlük yaklaşık 7 cm'lik bir gelişme gerçekten çok çok iyi.

Sevgili Kudret abi, yalnız bir şey dikkatimi çekiyor. Sanırım budama yapmıyorsunuz. Bilmiyorum budamadan böyle dolu dolu yeşillik görüntüsü mü hoşunuza gidiyor yoksa zaman mı bulamıyorsunuz ??

Ancak bence;
-Yaprak budaması
- Koltuk alma

yapılsa, fide aldığı besini bu sürgün ve yapraklara harcayacağına vegetatif gelişmeye ve meyve verimine harcayacaktır.

Yani SERA BEKÇİSİ yorulmaksızın çalışmasıyla 30 cm değil 35 veya daha fazla gelişme sağlayacağı net tahmin edebiliyorum.

Kudret Tezel 10-06-2011 21:50

Çok haklısınız sayın soilless.Budamanın mutlaka büyümeye ve verime çok etkisi olacak ama fırsat bulamadım. Zamanı kaçırıncada budamak bayağı zorlaştı.
Sera bekçisine güvendim ama oda ilgilenmemiş.:):)

Sarıcan 11-06-2011 22:02

Bugün Kudret Bey' e uğradım. agaclar.net' ten iki arkadaşla birlikte amazon ormanlarına dönmüş domateslerin önünde sohbet ettik. Sera bekçisi fideyi takriben günlük 6 cm büyütmekle görevini yapmış ve bu konudaki işçiliği sıfıra indirmiş ama bu sera bekçisine birde sera berberi lazım. Bence Kudret Bey hemen çalışmaya başlamalı. Tabii ki eğer koltukları kendisi almayacaksa. Bütün koltuklar anaç fidenin kalınlığına yaklaşmış, boylar bazılarında 50 cm' yi bulmuş ve üzerinde çiçekler var. Pembe domateslerde bende aynı hatayı yaptığım için biliyorum. Şimdi üzerinde çiçekler bulunan koltukları koparmaya da kıyamayacak. Ama bu işin sağlıklı olması içinde mutlaka iyi bir berber bu koltuk budamasını yapmalı ve bir daha böyle büyümesine müsade edilmemeli.

soilless 12-06-2011 20:29

Budanamadığını, bu yüzden sera bekçisinin tam performansının çok daha fazla olabileceğini tahmin ettim. Ah Keşke İstanbulda olsam da ben budasam. Sera bekçisinin tam performansını çok merak ediyorum.

Aslında performans açısından 2 şeyi daha dikkate almak lazım diye düşünüyorum;

1- Teras
2- sağlıklı gelişim

Teras ortamı sera değil, yani rüzgara, güneş ortamına (gölgeleme yok) yani basit de olsaiklimlendirme ortamı yok.

İkinci olarak EC'nin otomatik kontrol edildiği bir ortamda bitki çok sağlıklı gelişecektir. Bu da bitkinin güçlü dayanıklı olmasına, yani veriminin artmasına, hastalık için ilave ilaç vs gibi ilave tedbirlere daha az ihtiyac duyacacaktır. Bu da hem maliyeti azaltacak hem verim artışı ile gelir artışı sağlayacaktır.

Bu faktörlerin de kontrol altına alındığı bir ortamda sera bekçisinin çok daha üst seviyede performans gösterececiğini tahmin edebiliyorum.

Ancak İstanbulun ortasında, toprağın olmadığı yerde, her türlü iklim şartına açık bir TERASDA otomatik EC sistemi ile bu kadar dolu dolu bir yeşilliği ve gelişimi sunan Sevgili Kudret beye saygı ve sevgilerimi gönderiyorum.

ibrahim doğan 12-06-2011 20:31

evet sayın sarıcana katılıyorum budama çok önemli ben bu ara budama işini biraz geciktirdim bugün serada epeyce bir budama yaptım yeni çıkan sürgünler ana dalları geçmişti..bu çıkan sürgünlere giden besinlerde çöpe gitmiş oldu ve fideleri boşuna geri bırakmış oldu neyseki bugün ilk domatesleri görmüş olduk....

Sarıcan 12-06-2011 21:09

Bu arada Kudret Bey' e yaptığım espiriyi size aktarmayı unuttum. "Amatörler aç gözlü olurmuş." Kudret Bey' in amazon ormanlarına bir dahaki sene kökten budama yapmalı. Sistemdeki fide sayısının fazlalığı hakkında da görüş birliğine vardık ama içimizdeki en amatör ruhlu üye Kudret Bey olduğu için gelen fidelerin bir kısmını sisteme dikmeden çöpe atamadığı ya da verecek birini bulamadığı için bütün fideleri sisteme ekleyince birazda ondan sıkışmış. Aslında benim Kudret Bey' e önerim sera bekçisi ile tek kök bir domates ağacı yaptırmak. Benim domates ağacındaki Hyponica sistemine özel ilgim olduğu için sera bekçisinin bu iş için biçilmiş kaftan olduğunu düşünüyorum. Benim ortamım müsait olsa yapacağım tek çalışma bu olurdu. Fakat forumdan tanıdığım amatör ruhlu, fakat bu işten ekmek yemek isteyen küçük sera sahipleri profesyonel otomasyon firmalarına binlerce dolar para bayılamayacaklarına göre ayaklarına gelen bu fırsatı değerlendirsinler derim.

Örnek vermem gerekirse Sn. Todor' un bu sistemi çok dikkatli takip etmesini öneririm. Sezonluk su değişimi ile bu işi rahatlıkla götüreceğine inanıyorum. Hem su sarfiyatında hem de gübre sarfiyatında çok tasarruf edebileceğini umuyorum. Bu benim şahsi düşüncemdir, EC kontrolü ve sabit EC' nin bitkiye sağlayacağı olumlu faktörün dışında benim gözden kaçırdığım bir olumsuzluk varsa bu tecrübelerin paylaşılmasını ve tartışılmasını isterim. Tonlarca suyun peryodik olarak yarı yarıya boşaltılıp yerine yenisinin takviyesi yerine her an sistemden eksilen suyun şebekeden bir şamandra yardımıyla eklenmesi, yeni su ilavesi ile düşen EC' nin sera bekçisi tarafından A ve B stoklarından ayarlanan EC değerini sağlayana kadar ilave edilmesi, serada bu işi kontrol etmek için sarfedilen mesaiden kurtulmanın yanında drenaj suyu kaybını sezon sonuna kadar erteleyerek büyük su tasarrufu ve dolayısıyla gübre tasarrufu sağlayacaktır.

Kudret Tezel 12-06-2011 22:28

Sayın sarıcan, kim demişse doğru demiş amatör aç gözlü olur diye..:D:D
Amatörüm tabi. Dönüm dönüm serammı var. Ama galiba yavaş yavaş kurtuluyorum amatörlükten şindiye kadar aynı parkura 36 kök ekiyordum ,şimdi ise 18 kök var orantılarsan ilerleme var yavaş yavaş öğreniyorum.:)
Çok merak ettiğiniz domates ağacına gelince bu sene sezonun geçgelmesi, çeşitli nedenlerden benim geç kalmam mani oldu. İnşallah birdahaki sezono hedef domates ağacı. Belki biraz geç olur ama bu senede gelişmeleri görmek amacıyla bir başlangıç çalışması yapmak mümkün olabilir.Ama söz veremiyorum.

garlangufa 13-06-2011 00:01

1 Eklenti(ler)
Dün, yani Cumartesi günü sabah Kudret abi yi ziyaret ettim, biten besin eriyiklerimden almak ve birazda muhabbet için.
Bilgisayar başına ancak oturabildiğimden şimdi yazabiliyorum (Kudret abinin bitkileri gördükten sonra iyice gaza gelip benim balkona artık ciddi birşeyler kurmakla meşguldüm...)
Ben gittiğimde "sans43" abi ile sohbette idiler. Kudret abi nin "Sera bekcisi" nin beklediği bitkileri görünce tek kelimeyle " müthiş" dememek elde değil. Çok kısa sürede çok çok iyi gelişmiş, çok sağlıklı bitkilerdi. Birdahaki gidişimde artık bir nazar boncuğu şart oldu.
Eklenti 223675

Sera bekcisinin en önemli özelliği EC yi sabit tutması. Bilindiği gibi hava sıcaklığındaki değişimler EC değerini etkiler, yani gündüz ile gece arasındaki (sera ortamı değil) ısı farklılıkları yüksek ise EC değerinde de değişmeler olur. Sanırım işte burada "sera bekcisi" büyük görev üstlenip EC yi istenen değerde tutuyor ve bu bitkiler de bukadar azıyor. Daha çok şey yazasım var ama yorgunluktan gözlerim kapanıyor...

NOT: Fotograf makinemdeki 8GB lik kart dolduğu için ancak 1 tane fotograf çekebildim, kusura bakmayın

Hakan Öncü 13-06-2011 08:02

Günaydın,

Kudret Beyin yüzünde uzun uğraşlar sonucunda yaptı cihazın istediği gibi çalışması sonucu oluşan bir mutluluk hakim.

Geleni gideni eksik olmuyor. Sağ olsun oda kimseyi geri çevirmiyor elindeki tüm bilgi birikimi isteyen ile paylaşıyor.

Bende inşallah yakın zamanda kendisini ziyaret edeceğim, bekçisini ve fidelerini iyice inceleyeceğim.

İyi sağlıklı neşeli günler dilerim.

Kudret Tezel 13-06-2011 10:35

Teşekkürler sevgili Hakan Öncü, kapımız herkese açık buyrun bekleriz.

volkan355 13-06-2011 11:01

Sn. Kudret bey,
Otomatik kontrollü besin eriyik hazırlama, namı diğer "sera bekçisi" sisteminiz ile ilgili yapmiş olduğunuz müthiş çalışmayı büyük bir ilgi ile takip ediyorum. Bir kaç ay önce bir arkadaşın vesilesiyle bu camiaya katıldım. Ve hiç hesapta yokken kendimi balkonda akan su kültürü yöntemi ile domates yetiştirmeye çalışan ve hergün bu foruma uğrayıp yapılan tüm yazışmaları okumaya çalışan bir durumda buldum. Şimdi etrafımdakilerede benim için şimdilik bir hobi olan bu güzel uğraşıyı, bundan önemlisi forumdaki bu samimi ortamı anlatarak aramıza katmaya çalışıyorum. Hakikaten zevkli bir uğraşı. Neredeyse hergün, balkondaki boyumu geçen domates fidanlarını koklamadan işe gitmiyorum. Aslında kurduğum sistemin tüm aşamalarını fotoğraflıyorum. Ancak burada paylaşmaya fırsatım olmadı. Umuyorum yakından paylaşırım.
Bu küçük paragraftan sonra buradaki konu ile ilgili birkaç soruma cevap arayacağım:
- Birincisi yukarıda daha önce sorulmuş olan sisteme basılan besin miktarı ile ilgili. Acaba mevcut sisteme ne kadar zamanda bir, kaç cc besin baslıyor? Değişik ölçekteki sistemlere ne miktarda besin basılması gerektiğini anlatan bir formül var mıdır? Yoksa tamamen şartlara göre deneme yanılma yöntemiyle mi bu belirleniyor?
- İkinci sorum sistemdeki suyun komple değişimi ile ilgili. Öncelikle sistemdeki su periyodik olarak komple değiştiriliyor mu? Değiştiriliyorsa bu ölçek için bu periyot nekadar zamanda birdir ve ondan önemlisi komple değiştirmeye hangi şartlarda karar veriliyor? Örneğin sistemdeki suyu belirli bir süreye bağlı olarak değiştirmek gerekiyorsa ya da belirli bir EC değerine bağlı olarak değiştirmek gerekiyorsa belki bu işi de otomatik olarak bir blöf vanası ile yaptırabiliriz.
- Son sorumda suyun PH değeri ile ilgili. Bu sistemde besin eriyiğinin PH değerini manuel olarak mı kontrol ediyoruz?

İyi günler dilerim.

HuYSuz 13-06-2011 11:14

Bu fotoğrafları gördükçe kendi domateslerime bakasım gelmiyor açıkcası :D Seneye topraksız tarım için başlangıç yapmak ve bunun içinde Kudret beyden yardım almak şart olacak sanıyorum. Fotoğrafta sizleri gülümserken görünce.. yüzünüzden gülümseme eksik olmasın demedende geçemeyeceğim.. Ellerinize sağlık.. Saygılar, sevgiler..

the_mc 13-06-2011 11:57

kudret hoca fotorafda var mı?

Hakan Öncü 13-06-2011 12:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi the_mc (Mesaj 821793)
kudret hoca fotorafda var mı?

Soldaki gözlüklü ve bıyıklı kişi kudret beydir.

sans43 13-06-2011 17:12

Sera bekçisi hakkındaki izlenimlerim

Hafta sonu oyumu kullanmak için İstanbul'daydım. Kudret beyin EC otamatı sera bekçisini ve domateslerini görmeden Fethiye'ye dönmek olmazdı. Cumartesi günü için sözleştik ve saat 12 gibi Kudret beyin meşhur topraksız tarım terasındaydım. (meşhur diyorum çünkü artık bu teras yakında TV ye çıkıyor)

İlk gördüğüm, dengeli beslenme sonucunda çok güzel bir gelişme gösteren ve seracıların tam istedikleri yeşil renkte olan Yeniçeri F1 ve Beef domatesleri oldu. Çoğu arkadaşın merak ettiği ve fotoğraflarda yapraklar arasında kalan ve pekiyi seçilemeyen maçaları (salkımları) saydım, dördüncü ve beşinci salkımı yapmışlardı. garlangufa'nın fotoğrafında da görüldüğü gibi gövde kalınlıkları ise işaret parmağım gibi kalınlaşmış her taraftan yaprak fışkırmıştı. Tabii söylemeden geçemeyeceğim Kudret Beyede söyledim, işlerinin yoğunluğundan koltuk altlarını almağa vakit bulamamıştı. Domateslerin çoğu bir iki dallanma yapmıştı. Bu sırık domatesi için büyük bir handikaptı.

Kudret beyin anlattıkları ile gördüklerimi ve edindiğim izlenimleri birleştirerek siz topraksız severlerlere, objektif olarak iletmek isterim ki!

- Her şeyden önce, sera bekçisi uzun bir araştırma ve çalışma sonucunda ortaya çıkmış komplike bir alet.
- Yetiştirmek istediğiniz bitkinin EC sini kaç yapmak istiyorsanız (2 – 2,2 – 2,5 vb.) bir düğme ile ayarlıyorsunuz bundan sonra sera bekçisi besin eriyiğinin EC sini, siz hiç müdahale etmeden istediğiniz optimum düzeyde tutuyor.
- Deponuzdaki besin eriyiği eksildiğinde eksilen kısmını otomatik olarak tamamlıyor.
- Drenaj suyunda eksilen elementleri tamamlıyor ve size defalarca kullanabilme olanağı sunuyor.
- O bu işleri yaparken, size diğer çalışmalarınızı yapmanız için bol bol vakit bırakıyor
- İster amatör ister profesyonel, balkon, tarla yetiştiricileri ve seracılar tarafından rahatlıkla kullanılabilir dört dörtlük bir alet.

Eğer, sera bekçisinin başka unuttuğum özellikleri varsa Kudret beyin onları bizlere hatırlatacağından eminim.

Kudret beyi çalışmalarından dolayı kutlarım.

Kudret Tezel 13-06-2011 20:20

Çok teşekkür ederim sayın şans43, bu yorumu sizden duymak benim için gerçekten çok önemli. Hani atalarımız demiş ya kuzguna yavrusu anka görülür diye, bende anlatırken belki istemiyerekte olsa biraz abartmışımdır Ata özümüz gereği, gerçi inanın çok çok ta özen gösteriyorum yanlış ve abartılı yazmamaya. Ama insanız olabilir.
Fakat küçük çaptada olsa domatesi yakından tanıyan, çevresinde bir çok sera , üretici, üretim görmüş kişi olarak ve anlattıklarımdan veya resimlere bakarak değil bizzat yerinde inceliyerek yaptığınız yorum benim için gerçekten çok önemli.Bana güç verdiniz çok teşekkür ederim, sağolun varolun.

akçay 14-06-2011 07:57

sayın Kudret Tezel yapmış olduğunuz sera bekçisini ve yorumları okuyunca bu işe ne kadar gönül verdiğiniz ortada,bende size hem teşekkür hemde saygılarımı sunmak istiyorum. çok emeğiniz var sağolun.bu arada şunuda sormak istiyorum seri üretim ne zaman başlıyor. yani benimde bir adet talebim var ayrıca fiyat ne olur acaba.teşekkürler her şey için.

kotukedi 14-06-2011 08:04

evet kudret bey bu konuda acıklama bekliyoruz :D

dagbulent 14-06-2011 14:01

Cevap bekleyen sorular

Kudret bey,

Sanırım herkesin cevap beklediği soruları sıralarsak iyi olacak. En önemli soruyla başlayalım :)

1- Sistemin maliyeti nedir?
2- Seri üretime ne zaman başlanabilir? :)
3- Seri üretime başlanıldığı zaman günlük üretim kapasiteniz ne kadar olacak? :)
4- Topraksız tarımda sistemin belirli zamanlarda temiz su ile çalıştırılması ve böylece tuzluluğun giderilmesi gerekiyor. Sera bekçisinde bunun için özel bir şey düşünülmüş mü?
5- Temiz su ile tuzluluk giderme için özel bir şey düşünülmemiş ise nasıl bir yöntem uygulanabilir?
6- Bu sistemde PH kontrolü nasıl olacak? Manüel yapılacağı hepimizin malumudur ama nasıl?

Cevaplarsanız hepimiz çok sevineceğiz.

Kalın sağlıcakla...

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:34.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025