![]() |
iigi ile takip ediyorum
|
Sn.mtugrul33 ;
Başarılı çalışmanız için sizi tebrik ediyorum. Ayrıca farklı bir forumdaki soruma karşılık değerli yorumlarınız için teşekkür ederim. |
Servgili Arkadaşlar
10 Haziran tarihindeki çilek seramın birkaç resmini sizlerle paylaşmak istiyorum |
5 Eklenti(ler)
REsimlerde görüntü kalitesi biraz bozuk.Kusura bakmayın.
|
Yaaaaa bende istiyorum Allah nazardan saklasın. Tekrar tekrar ellerinize sağlık.
|
5 Eklenti(ler)
Ormana dönmüş :) Çilek duvarı ...
Ellerinize emeğinize sağlık bende resim ekledim sormak istediklerim var. Eklenti 224177 Eklenti 224178 Eklenti 224179 Bu Resimdeki kol henüz yapraklanmadı ve bu şekilde bardaktaki torfa tuttursam bile kıvrılıp uzamaya devam ediyor bu yüzden yapraklanmasını bekliyeceğim . Doğru mu ? Eklenti 224180 Buradaki yapraklanmıştı bunu tutturdum üzerine biraz torfda ekledim ? Eklemesem mi ? Eklenti 224181 |
Sevgili Delimus,fide yapmak için henüz erken değil mi?
Ağustos ayının 10'undan sonra kollardan fide üretimine geçseniz daha iyi olur diye düşünüyorum.Hem kol atan fidelerininz biraz daha güçlenir.Kolların boğum yerlerinden viyollere tutturarak fideyi yaparsınız.Güçlü bir fideden yaklaşık altı yedi tane kol alabilirsiniz.İdeali her koldan iki veya üç tane fide almaktır.Ancak bazıları daha fazla da alıyor. Bu arada kaç kök diktiniz?maşallah gelişimleri iyi görünüyor.Sıcaktan korunmalarına dikkat edersen fide sayının yaklaşık on katı fide üretebilirsin. Çalışmalarınla ilgili özelden de arayabilirsin.Bol fideler ve iyi çalışmalar dilerim.Kolay gelsin.. |
1 Eklenti(ler)
Eklenti 224408
Frigo fide halinde Mayısın ilk haftası ektik , toplamda 3 çeşit 3000 civarı fidem var , Kökü kısa ekip ektiğim için sorun yaşadık ayrıca buzdolabında buzluk kısmını tercih etmemiz tekrar sipariş vermemize sebeb oldu. Camorosa , sweet charlie , Ventana Hedefim 45bin üzeri fide üretmek bu yüzden şimdiden başlıyalım dedim . ilk zamanlar çinko eksikliği görüldü fakat camorsa çeşidinde çinko takviyesi yaptık sorun düzeldi. Tuzlanmadan ölümler olabiliyor bu yüzden sulama şeklini bu hafta düzeltiyoruz çok hassas o konuda hemen küsüyor. |
Selamlar bir sorum olacak sayın delimus çileği durgun suda denendi mi hiç verim nasıl oluyor acaba ?
|
Hayır denemedim Seramda işleri düzene sokucam bu hafta yoğurt kabında bir deneme yapabilirim.
|
VAlla çok iyi olur bende denemeyi düşünüyorum hatta seramı komple durgun suda cılek yapmayı dusunuyorum gercı cok buyuk bı seram yok ama olsun.
|
Selamlar Tugrul bey tecrübelerinize dayanarak bir sorum olacaktı. Bu çileklerin topraklarını hazırlarken o poşetler nasıl hazırlanıyor sulama nasıl oluyor altta direnaj falan bunları basit bi ççizimle anlatabilirmisiniz acaba rica etsem. Merakettiğim şunlar sadece
1-) toprak olarak ne kullanıyorsunuz ? 2-) sulamayı nası yapıyorsunuz ve ne kadar sıkılıkla yapıyorsunuz ? 3-) drenaj delikleri mi var poşetlerin altında varsa bunlardan gelen sular yere mı akıyo ? 4-) o çilekleri ekdiğiniz toprak poşeti nasıl hazırlanıyor ? 5-) Birde ben durgun suda yapmak istiyorum bunu ne dersiniz ? |
Alıntı:
Yeni bir üyesiniz,bu başlık altındaki diğer sayfalarda yaptığım çalışmalarla ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşacaksınız.Lütfen biraz forumdaki bilgileri okuma zahmetinde bulunalim.Bu forumda aradığınız tüm bilgileri bulabilirsiniz.Ben yine de söyleyeyim.Perlit(%95),Pomza taşı(%2) ,leonardit(%2)ve (%1)torf belirttiğim oranlarda karıştırılarak kullanıldı.Sulamayı günde iki kez Ec 1,8 ve ph 6,5 olarak veriyorum.Drenaj deliklerini istediğiniz kadar açabilirsiniz.Akan sular aynen dediğiniz gibi yere akıyor.Çilek oluklarının yapılmasıyla ilgili olarak yeni çalışmalarımın bu yaz resimlerini göndereceğim.Durgun suda üretim konusunda bir bilgim yok.Bu konudaki çalışmaları okursanız yeterli bilgiye ulaşabilir ve karar vermekte zorlanmazsınız. |
Alıntı:
Siz bir ziraat Mühendisi olarak zaten teknik olarak konuya hakimsiniz.Ben çileği bu yıl öğrendim.Daha önce tarlada görüyor,işçiliğinin zahmetli oluşuna üzülüyordum.Ancak işi teknik olarak ve topraksız alanda yapmanın hem zorluğunu hem de işin zevkine varmayı öğrendik.Camarosa fide topraksız tarımda tercih edilecek bir cins.Beslenmesini tam yaptıktan sonra ,mükemmel sonuç alacaksınız.Ticari olarak sweet charlie cinsi burada pek tutulmadı.Erkenci olması bir avantaj.Ancak aşırı dökümlü bir çeşit,ancak yeterli büyüklüğe ulaşılamadı.Benim bir arkadaşım opraksız serasında 1,2 dönüm ekti,ancak ektiğine ekeceğine pişman oldu.Ürünün büyük kısmı ikinci kalite olarak satıldı.Rubigem cinsi de ticari olarak tercih edebilirsin.Ancak Camarosadan şaşma derim.Bu benim bu yılki gözlemlerim. Sn.Delimus,çilek işine önem ver.Çilek toplumun her kesimince kabul gören çok önemli bir ürün,yeter ki kaliteli ürün üret.Pazara çok yakınsın bu önemli bir avantaj,ayrıca bizim üretim maliyetlerimiz daha fazla oluyor.Şu anda ihracatlık ürünü 1,5 tl.den satıyorum.Aynı ürün Büyük kentlerde en az 2,5 tl.den gidiyor.Önümüzdeki yıl Alanya ve Antalya'ya göndermeyi planlıyorum. Çalışmalarında başarılar dilerim. |
Vermis oldugunuz bilgilerden dolayi cok tesekkur ederim calismalarinizda basarilar dilerim
|
sayın mtugrul33;
Benim test ortamındaki de fidelerim Sweet Charlie. Meyve büyüklükleri ve kalitesi ile ilgili anlayamadığım sorunlarım vardı. Bu konudaki açıklamalarınız bir kez daha sorularıma ve sorunlarıma yanıt oldu. Bu tip tespitlerinizi her fırsatta paylaşmanızı beklerim. Teşekkürler. |
ben sadece bahçede ufak bir deneme yapmak niyetindeyim dediğim gibi deneme öyle büyük maliyet gerektirmeyen sadece işin mantığını anlamak maksadıyla yardım edebilirmisiniz hiç bilgim yok ancak merağım ve ilgim var saygılar.
|
Tecrübe çok daha önemli emin ol tuğrul abi , Benim birde kafama takılan 3 cins aynı serada olucak buda meyve döllenirken ne çıkar hep beraber görücez.
Satarken hepsini övüyorlar işin orasına gıcık oluyorum :) Şimdi kafamda Fide üretme aşaması var Ekime kadar umarım başarılı olurum sıcaklar korkutuyor. |
Çileklerimi önce 45lik viyollere sonra normal 180cclik plastik bardaklara almıştım birkaç tanesinide torbaya koydum saksı büyüklüğünde 12cmx20cm gelişim onlarda epey fark etmiş çok daha iriler bu yüzden bardaktan poşete almayı düşünüyorum bugün gittim poşet aradım fakat 15 tanesi 100gr. 1 kg 4.5 tl siyah fide poşetlerinin buda gözüme epey masraflı gözüküyor farklı nasıl bir yöntem izlesem daha hesaplı olur .
|
Alıntı:
45 lik viyoller şuanda tercih ediliyor.Ancak plastik poşetler de oldukça kullanılıyor.Ben 45 lik viyolleri 10ar 10 ar kesip her fide arasına yerleştırerek Ağustos ayının başında fide koymaya geçeceğim.Sizin bahsettiğiniz poşetlerin renksizleri daha ucuz.kilo ile satıyorlar.Fiyatını bilmiyorum.Ancak viyollere toprağın(perlit+torf)konması çok kolay,diğer türlü keseye toprak koymak için epey bir işçiliğe gerek var. Sevgi ve saygılar sunar,iyi çalışmalar dilerim. |
Anaç torbada olması şart bu sıcaklarda ,viyoldede bardaktada susuzluk çekiyor biryandan ec hızlı yükseliyor buda sorun yaratıyor, 3 kere sulamama rağmen.
Torbadakilerde 1 kere bile sulasam sorun yok, çıkacak fideleri bende bardak ve viyollere ekicem. Aldım torba 20kg geçen gün şeffaf olanların büyüğünü bulamadım , aldık fakat tek tek doldurmak dikmek harbi mesele, dün 10 tane denedim bıraktım öyle , dikicez ama mecbur. |
Sayın mtugrul33,
soluksuz bir çırpıda okudum, maşallah ellerinize sağlık harika bir iş başarmışsınız. |
Alıntı:
Fide konusunda bir bilgiyi paylaşmak istiyorum.Yüksek verim alan bir arkadaşım çilek fidelerini viyollerde köklendirdikten sonra onbeş gün soğuk hava depolarında beklettiğini ve bunun sonucundada erkencilik ve verim artışı olduğunu söyledi.+4 derecede bekletmişler.Çalışmlaranda başarılar dilerim.Kolay gelsin.. |
Bunu soruyordum kardeş işte fakat direk fide olarakmı bekletiyorlar yoksa Frigo gibi temizleyip budayıp mı istifliyorlar .
Ayrıca bekletirken sulama ne yapıyoruz ? |
Viyole konulan fide ekilmeden önce kesilerek direk soğutmaya alınıyormuş.Sulama işlemin,i nasıl yapıyorlar onu bilmiyorum.Araştırıp sizinle paylaşırım.
|
Yani frigo fide gibi mi yapıyoruz.
Bu şekil mi ? http://www.agaclar.net/forum/attachm...8&d=1308041868 |
Sevgili Delimus,
Kese veya viyole konulan fideler 25 günlük olunca anaçlardan kesilerek ayrılır.Ekime hazır haldeki bu fideleri +4 derecede on onbeş gün bekletildiğinde verim artışı oluyor. |
Sevgili arkadaşlar,
Nihayet çilek üretimimiz bu yıl için sona erdi.Artık iyi bir muhasebe hesabını yapma zamanı geldi.Toplam satışlarımız,üretim miktarımız ve masrafları ortaya dökeceğiz.Şu sırada işlerimin yoğunluğu nedeniyle forumu biraz ihmal etmek zorunda kaldım.Tüm bilgileri sizinle paylaşarak,bu işi profesyonel olarak yapmak isteyenlere yardımcı olmak istiyorum.Yakında görüşmek üzere tüm gönül dostlarına saygı ve sevgiler sunarım.. |
SAbırsızlıkla bekliyorum abi... Kolay gelsin.
|
Bende çok merak ediyorum kolay gelsin..
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 10:04. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025