![]() |
VAlla çok iyi olur bende denemeyi düşünüyorum hatta seramı komple durgun suda cılek yapmayı dusunuyorum gercı cok buyuk bı seram yok ama olsun.
|
Selamlar Tugrul bey tecrübelerinize dayanarak bir sorum olacaktı. Bu çileklerin topraklarını hazırlarken o poşetler nasıl hazırlanıyor sulama nasıl oluyor altta direnaj falan bunları basit bi ççizimle anlatabilirmisiniz acaba rica etsem. Merakettiğim şunlar sadece
1-) toprak olarak ne kullanıyorsunuz ? 2-) sulamayı nası yapıyorsunuz ve ne kadar sıkılıkla yapıyorsunuz ? 3-) drenaj delikleri mi var poşetlerin altında varsa bunlardan gelen sular yere mı akıyo ? 4-) o çilekleri ekdiğiniz toprak poşeti nasıl hazırlanıyor ? 5-) Birde ben durgun suda yapmak istiyorum bunu ne dersiniz ? |
Alıntı:
Yeni bir üyesiniz,bu başlık altındaki diğer sayfalarda yaptığım çalışmalarla ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşacaksınız.Lütfen biraz forumdaki bilgileri okuma zahmetinde bulunalim.Bu forumda aradığınız tüm bilgileri bulabilirsiniz.Ben yine de söyleyeyim.Perlit(%95),Pomza taşı(%2) ,leonardit(%2)ve (%1)torf belirttiğim oranlarda karıştırılarak kullanıldı.Sulamayı günde iki kez Ec 1,8 ve ph 6,5 olarak veriyorum.Drenaj deliklerini istediğiniz kadar açabilirsiniz.Akan sular aynen dediğiniz gibi yere akıyor.Çilek oluklarının yapılmasıyla ilgili olarak yeni çalışmalarımın bu yaz resimlerini göndereceğim.Durgun suda üretim konusunda bir bilgim yok.Bu konudaki çalışmaları okursanız yeterli bilgiye ulaşabilir ve karar vermekte zorlanmazsınız. |
Alıntı:
Siz bir ziraat Mühendisi olarak zaten teknik olarak konuya hakimsiniz.Ben çileği bu yıl öğrendim.Daha önce tarlada görüyor,işçiliğinin zahmetli oluşuna üzülüyordum.Ancak işi teknik olarak ve topraksız alanda yapmanın hem zorluğunu hem de işin zevkine varmayı öğrendik.Camarosa fide topraksız tarımda tercih edilecek bir cins.Beslenmesini tam yaptıktan sonra ,mükemmel sonuç alacaksınız.Ticari olarak sweet charlie cinsi burada pek tutulmadı.Erkenci olması bir avantaj.Ancak aşırı dökümlü bir çeşit,ancak yeterli büyüklüğe ulaşılamadı.Benim bir arkadaşım opraksız serasında 1,2 dönüm ekti,ancak ektiğine ekeceğine pişman oldu.Ürünün büyük kısmı ikinci kalite olarak satıldı.Rubigem cinsi de ticari olarak tercih edebilirsin.Ancak Camarosadan şaşma derim.Bu benim bu yılki gözlemlerim. Sn.Delimus,çilek işine önem ver.Çilek toplumun her kesimince kabul gören çok önemli bir ürün,yeter ki kaliteli ürün üret.Pazara çok yakınsın bu önemli bir avantaj,ayrıca bizim üretim maliyetlerimiz daha fazla oluyor.Şu anda ihracatlık ürünü 1,5 tl.den satıyorum.Aynı ürün Büyük kentlerde en az 2,5 tl.den gidiyor.Önümüzdeki yıl Alanya ve Antalya'ya göndermeyi planlıyorum. Çalışmalarında başarılar dilerim. |
Vermis oldugunuz bilgilerden dolayi cok tesekkur ederim calismalarinizda basarilar dilerim
|
sayın mtugrul33;
Benim test ortamındaki de fidelerim Sweet Charlie. Meyve büyüklükleri ve kalitesi ile ilgili anlayamadığım sorunlarım vardı. Bu konudaki açıklamalarınız bir kez daha sorularıma ve sorunlarıma yanıt oldu. Bu tip tespitlerinizi her fırsatta paylaşmanızı beklerim. Teşekkürler. |
ben sadece bahçede ufak bir deneme yapmak niyetindeyim dediğim gibi deneme öyle büyük maliyet gerektirmeyen sadece işin mantığını anlamak maksadıyla yardım edebilirmisiniz hiç bilgim yok ancak merağım ve ilgim var saygılar.
|
Tecrübe çok daha önemli emin ol tuğrul abi , Benim birde kafama takılan 3 cins aynı serada olucak buda meyve döllenirken ne çıkar hep beraber görücez.
Satarken hepsini övüyorlar işin orasına gıcık oluyorum :) Şimdi kafamda Fide üretme aşaması var Ekime kadar umarım başarılı olurum sıcaklar korkutuyor. |
Çileklerimi önce 45lik viyollere sonra normal 180cclik plastik bardaklara almıştım birkaç tanesinide torbaya koydum saksı büyüklüğünde 12cmx20cm gelişim onlarda epey fark etmiş çok daha iriler bu yüzden bardaktan poşete almayı düşünüyorum bugün gittim poşet aradım fakat 15 tanesi 100gr. 1 kg 4.5 tl siyah fide poşetlerinin buda gözüme epey masraflı gözüküyor farklı nasıl bir yöntem izlesem daha hesaplı olur .
|
Alıntı:
45 lik viyoller şuanda tercih ediliyor.Ancak plastik poşetler de oldukça kullanılıyor.Ben 45 lik viyolleri 10ar 10 ar kesip her fide arasına yerleştırerek Ağustos ayının başında fide koymaya geçeceğim.Sizin bahsettiğiniz poşetlerin renksizleri daha ucuz.kilo ile satıyorlar.Fiyatını bilmiyorum.Ancak viyollere toprağın(perlit+torf)konması çok kolay,diğer türlü keseye toprak koymak için epey bir işçiliğe gerek var. Sevgi ve saygılar sunar,iyi çalışmalar dilerim. |
Anaç torbada olması şart bu sıcaklarda ,viyoldede bardaktada susuzluk çekiyor biryandan ec hızlı yükseliyor buda sorun yaratıyor, 3 kere sulamama rağmen.
Torbadakilerde 1 kere bile sulasam sorun yok, çıkacak fideleri bende bardak ve viyollere ekicem. Aldım torba 20kg geçen gün şeffaf olanların büyüğünü bulamadım , aldık fakat tek tek doldurmak dikmek harbi mesele, dün 10 tane denedim bıraktım öyle , dikicez ama mecbur. |
Sayın mtugrul33,
soluksuz bir çırpıda okudum, maşallah ellerinize sağlık harika bir iş başarmışsınız. |
Alıntı:
Fide konusunda bir bilgiyi paylaşmak istiyorum.Yüksek verim alan bir arkadaşım çilek fidelerini viyollerde köklendirdikten sonra onbeş gün soğuk hava depolarında beklettiğini ve bunun sonucundada erkencilik ve verim artışı olduğunu söyledi.+4 derecede bekletmişler.Çalışmlaranda başarılar dilerim.Kolay gelsin.. |
Bunu soruyordum kardeş işte fakat direk fide olarakmı bekletiyorlar yoksa Frigo gibi temizleyip budayıp mı istifliyorlar .
Ayrıca bekletirken sulama ne yapıyoruz ? |
Viyole konulan fide ekilmeden önce kesilerek direk soğutmaya alınıyormuş.Sulama işlemin,i nasıl yapıyorlar onu bilmiyorum.Araştırıp sizinle paylaşırım.
|
Yani frigo fide gibi mi yapıyoruz.
Bu şekil mi ? http://www.agaclar.net/forum/attachm...8&d=1308041868 |
Sevgili Delimus,
Kese veya viyole konulan fideler 25 günlük olunca anaçlardan kesilerek ayrılır.Ekime hazır haldeki bu fideleri +4 derecede on onbeş gün bekletildiğinde verim artışı oluyor. |
Sevgili arkadaşlar,
Nihayet çilek üretimimiz bu yıl için sona erdi.Artık iyi bir muhasebe hesabını yapma zamanı geldi.Toplam satışlarımız,üretim miktarımız ve masrafları ortaya dökeceğiz.Şu sırada işlerimin yoğunluğu nedeniyle forumu biraz ihmal etmek zorunda kaldım.Tüm bilgileri sizinle paylaşarak,bu işi profesyonel olarak yapmak isteyenlere yardımcı olmak istiyorum.Yakında görüşmek üzere tüm gönül dostlarına saygı ve sevgiler sunarım.. |
SAbırsızlıkla bekliyorum abi... Kolay gelsin.
|
Bende çok merak ediyorum kolay gelsin..
|
[QUOTE=mtugrul33;836004]Sevgili arkadaşlar,
Nihayet çilek üretimimiz bu yıl için sona erdi. merhaba sayın tuğrul, bizim çilek üretimimz yeni başladı, 200 kök frigo selva cinsi çilek ektim, bizim bölgenin avantajı sizin üretim sona erince bizim çileğin daha yeni çıkıyor olması, kışlık reçellik için ideal üretim zamanı,boyutu da özellikle küçük tercih edildiği için kalite aranmıyor, kilogram fiyatı 3 TL ve bölgede yeterli üretim yok. |
teşekkürler umarım hesaplarınız artı verir.Bilgileri sabırsızlıkla bekliyorum.
|
Nevşehir epey soğuk bize göre selimbey normal , bol hasatlar bol kasaznçlar
|
Alıntı:
Bu kadar emekle hazırladınız, bu kadar uygun maliyetle sera yaptınız, bu kadar güzel bir ürün ve verim aldınız. Her şeyi bilgi ve resimlerle paylaştınız. Şimdi de muhasebe hesabını paylaşacaksınız. Yürekten tebrikler. Bilgi paylaştıkça büyüyor. İnşallah sizin yatırım, emek ve tiraci hayatınız da büyür. Daha da başarılı olmanızı içtenlikle dilerim. Paylaşacağınız muhasebe hesabı hazine değerinde. |
ürettiğiniz çilekleri ithalatçılara mı veriyorsunuz ? bu iş istanbul da yapılabilir mi ? şehir dışında 500 m2 bir arsam var denemeye değer mi acaba?
|
Mehmet hocam eğer liste yapıyorsan fide için beni de listeye eklermisin ?......
Sizin çilekleri gördükce tabanı yanık kediler gibi evin içinde dolaşıyordum, nasıl yaparım diye...İstanbul da, Göçbeyli de sera kiralayacağım (Eylül başı) orada yetiştirmeyi düşünüyorum. Çalışmalarınızda başarılar, görüşmek üzere, hoşcakalın |
iyi aksamlar hocam
pomza 10 - 20 mm 8 - 16 mm 4 - 8 mm 0 - 4 mm çapları A sisteminde hangi kullanmamız gerekiyor perlit+torf+leonardit+pomza karışım hakkında bilgi veriseniz çok iyi olcak yani bunları normal topraklamı karıştırıyoruz yanık koyun gübresi elimde mevcut perlit+torf+leonardit+pomza bunları toplu halde alabileceğim yerr varmı yardımlarınız bekliyorum saygılar |
Alıntı:
Ben bu yıl iri taneli tarımsal perlit içine(%90+%10)pomza taşı karışımı kullanacağım .Ortam nötür ortamdır.Topraksız tarımdanormal toprağı kullanamyız.Çünkü besin eriyiği hesabını toprağa göre ayarlamakta zorlanırsınız.Yanık koyun gübresini dezenfekte ederek kullanabilirsiniz.Perliti ben,ultraper adlı tarsuslu bir firmanın ürününü kullanıyorum. |
Alıntı:
Size istediğiniz fideleri Eylül ayı başında gönderebilirim.Siz,fidenin cinsini ve miktarını bana bildirmeniz yeterli olacaktır.Her konuda yardımcıolmak ümidiyle iyi çalışmalar dilerim. |
Sevgili ahmetfener,
İnanın ürettiğim çileklerin yüzde doksanbeşi ihracat ürünü olarak satıldı. |
tsk ederim hocam
ultraper den perlit siparişi yarın veriyorum pek diğer ürünleri nereden alabilirm (iri taneli tarımsal perlit içine(%90+%10)pomza taşı karışımı kullanacağım)anlamadım hocam saygılar |
Tebrikler
Merhabalar
Sayın Mtugrul,yaptığınız iş gerçekten büyük.Bu forumu takip eden ben ve benim gibi meraklıların önünü açtığınız için tekrardan teşekkürler... Konumuz topraksız tarım haliyle ama gelin görün ki konuyu köydeki amcama anlatmak deveye hendek atlatmaktan daha zor.Ben İzmirde yaşıyorum.İzmir Karaburunu bilenler bilir.Hurma zeytini ve enginarı meşhurdur.Bizim Karaburunda ki arsalarımızda ben de en kısa zamanda üretime geçmeyi düşünüyorum.Amacım ticari olarakbu işi büyüterek geliştirmek. Sorumu sadece size değil sayın Mtugrul aynı zamanda da forumu takip eden herkese,(özellikle de iklim ve ticari olarak optimum ürün miktarları değerlendirilerek) bölgemde yaşamakta olan tüm topraksız tarım gönüllülerine sormak istiyorum. 1-İzmir bölgesinin (özellikle Karaburun) iklimine göre topraksız tarım akan su kültürü sistemini kullanarak yetiştirebileceğim en mantıklı sebze veya meyve hangileridir? 2-Özellikle sayın Envor ve Kudret beye sorum,topraksız tarım teknikleri kullanılarak enginar ve nergis yetiştirmek mümkün müdür?Nergiste hasat bizm Karaburunda kasım sonunda başlar.Topraksız tarımda bitkiyi kontrol cok yüksek olduğu için Kasım sonundan daha önce hasat alınabilir mi? Dikkate alan ve cevaplayacak herkese şimdiden teşekkürler... |
Sevgili erbaşaran
Ben,hacim olarak toplamda 90 birim perlit ve 10 birim de pomza taşı malzemelerini yerde iyice karıştırıp raflara koydum.Burada birimi metreküp veya kg.olarak ayarlayabilisiniz.Çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim.. |
Sevgili arkadaşlar,anamurda çilek üretimi yapan komşular ve bazı çiftçilerden yoğun çilek fide siparişi aldım(yaklaşık 100 bin civarı).fide üretim aşamalarını ayrıntılarıyla sizlerle paylaşarak konu hakkında ilgi duyan arkadaşlara yardımcı olmak istiyorum.
|
100 bin:(
herbirinin tek tek elinize değmesi gerekiyor anladığım kadarıyla, elinize kolunuza sabır. gecen sezonun muhasebe hesabıyla, fide uretiminide merakla bekliyoruz. başarılar sizinle olsun. |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
100.000 fide :S Tuğrul hocam maşallahınız var vallahi şapka çıkarıyorum :)
|
Sevgili arkadaşlar
ağustos ayının beşinde kollara fideleri koymaya başlıyoruz.İsteyen arkadaşlara nakliyesi kendilerinden olmak üzere bahçe veya balkonda yetiştirmek üzere fideleri ücretsiz olarak vermeye çalışacağım.Saygı ve selamlar sunar ramazanın Türk ulusuna hayırlı olmasını dilerim.. |
Sevgili arkadaşlar 12000 lira masraf etmeme karşılık olarak 13100 liralık satıiım oldu.İlk yıl artıya geçmem Anamur şartlarında mümkündür.Diğer yerlerde bunu gerçekleştirmenin mümkün olamıyacağına inanıyorum.Sizlerden ricam şudur;profesyonel olarak çalışacak arkadaşlar mutlaka ama mutlaka iyice araştırıp artı ve eksileri iyice gözden geçirmelisiniz.Bir de en önemlisi iyi bir teknik danışmandan(Ziraat Mühendsinden)yardım ve bilgi almalısınız.Yoksa hayal kırıklıkları kaçınılmaz olacaktır.Tüm arkadaşlara saygı ve selamlarımı iletirim.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 16:48. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025