agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Topraksız Tarım (https://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/)
-   -   Topraksız Ortamda Çilek Uygulamalarım (https://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/23022.htm)

mtugrul33 03-03-2011 07:36

5 Eklenti(ler)
Sevgili arkadaşlarım
Tüm sorularınızı tek tek yanıtlayacağım.Ancak bu sabah çektiğim bazı fotolarımı sizinle paylaşmak istiyorum.

mtugrul33 03-03-2011 07:55

5 Eklenti(ler)
Anamurda bu yıl kış mevsimi hiç yaşanmadı.Çileklerimiz yoğun bir çiçeklenme gösteriyorlar.Bir taraftan ürün alırken bir taraftan da çiçeklenme devam ediyor.Raflardaki yaprak yoğunluğunu atmak için bir kısım kuruyan ve eskiyen yaprakların temizliğine başlanacak.Yine bu sabahtan bazı görüntüler...

ibrahim doğan 03-03-2011 08:12

sn.mrtugrul33; öncelikle bol kazançlar dilerim.inşallah bu güzel çalışmanızın karşılığını alırsınız sanırım insanın emeğinin karşılığını alması gibi güzel bişey yok...sizi kutlarım bu güzel çalışmanızdan ve paylaşımınızdan dolayı...inanıyorumki burada bunları gören çok kişi bu işe sarılacaktır,bende bu yıl ilk defa domates üretimi yapacağım ağaçlar net ten aldığım gazla...
1 - seranız kaç m2
2 - 27 şubatta ilk hasadı yaptınız bu hasat süresi ne zaman bitecek..ve yeni hasat dönemi ne zaman başlayacak
3 - hasat bitince fideleri sökecekmisiniz,yenisinimi dikeceksiniz
4 - yeni dikim ne zaman olacak yeni sezona sıfırdanmı başlanacak ve yeni sezon ne zaman...
bu sorularımı cevaplarsanız memnun olurum...

tekrar sizi kutlar bol kazançlar dilerim.selamlar....

mtugrul33 03-03-2011 08:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Delimus (Mesaj 762841)
Rubigem cinsini tavsiye ediyorsunuz peki Yaz dikimi 15 temmuz - 15 ağustos deniliyor siz eylülde ekme kararı aldınız peki frigo mu ekiceksiniz yoksa taze fide mi ?
Arada 1 ay filan olucak fakat bizim bölge eylül ayında sıcak olacağından taze fidelerin tutumu düşük olabiliyor muş ? Siz hangisi tercih edeceksiniz ?
Frigo ile taze fidede verim farkı var bu yüzden soruyorum.
Dekara 7000 adet fidede 5-7 ton frigo ile
Taze fide ile 1-1.5 ton , 2. yıl 4-5 ton deniliyor.

Sn.Delimus,ben bu yı çileği taze fide olarak ekim ayının 20 sinden sonra ekebildim.Taze fideyi pek çok insan bilmez .Açıklarsam eğer;tarladan sökülerek topraklarından arındırılmış fidenin iki derecelik ortamda saklanmış halini ifade ediyor.
Ben gelecek yıl,şu anda bahçemdeki fidelerden ,fide toprağı ile doldurulmuş kaseler içerisine kollardan alarak üreteceğim.Eylül ayının sonunda ekeceğim.Bu fidelere pot fide deniyor.Çilekte bir kural var;erken ekilen fidenin ürünü geç,geç ekilen fidenen ürünü erken olur.Geç ekilen fidelerde meyve iriliği fazla olur ancak kardeşlenme daha az olur.Kaliteli ürün eldesinde bölgemizde geç ekim yayginlaşıyor.Sizin verdiğiniz tonaj miktarı biraz hayali kalıyor.Dekarda ister eylüll başında,isterserseniz ekim ayında ekin tonaj hesabı yapılırken fide başına(sağlıklı fide için geçerli)en az 1 kg.olarak hesaplanır.Sizin verdiğiniz rakamlar açık alan ekim sonuçları olabilir.Bölgemizde ağustos ayında frigo fide ekenler oluyor.Ancak bunu ürün amaçlı olarak değil de bir yıl sonrası için fide üretim amaçlı ekiyorlar.
Sn delimus,umarım cevaplarım yeterli olmuştur.Saygılar sunarım.Size de marul üretemenezde başarılar ve bol kazançlar dilerim.

Sarıcan 03-03-2011 08:28

Sn.mtugrul33,

Çilekleriniz ve çalışmanız her türlü övgüyü hakeder nitelikte. Bol kazançlar.

mtugrul33 03-03-2011 08:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi soilless (Mesaj 762865)
Sn mtugrul33

hani derler ya adam gibi adam, sizin çilekler de çilek gibi çilek. Neden mi? pazara gittiğim de koyu kırmızı bordoya yakın renkte devasa büyüklükte ya da hayli ufak aynı kasada çilekleri görünce elim gitmiyor almaya. hormondan mı? cinsinden mi?, gdo'lumu? aşırı zehirli ilaçtan mı bilmem ama almıyorum.

Biz kdz ereğli'li olarak en iyi Osmanlı çileğini biliriz, taze yeriz, reçelini yeriz. Ancak sizin bu rubigemler kalp şeklinde, tohum derinlikleri, meyva rengi ve formu çok doğal canlı. lezzeti aromasını da buradan tadamıyoruz ama ereğli li olarak denemeye ve çilek gurusu olarak naçizane değerlendirmeye yapmaya da hazırız.)))

Emeğinize sağlık.

Topraksız tarım yaıpyorsunuz bu kadar optimum formda bu mevsimde ihracatlık ürün yetiştiriyorsunuz. Merakım şu ki;

- candem gübre, melas ve humik asiti nasıl kullanıyorsunuz?
- bunları fermante ederek belli miktarlarda mı bitki kök bölgelerine veriyorsunuz?
- bahsekonu gübrenin besin eriyiği ec değerlerine etkisi olmuyor mu?
- ema ve mikorozia gibi mikroorganizmalardan yararlanıyormusunuz?

Sn.Soilless,
Öncelekle topraksız tarıma yapmış olduğunuz katkılardan dolayı size de teşekkür etmeyi bir borç bilirim.Şimdi sorularınızı yanıtlayalım;
-Ben gübrelemede besin eriyiği kullanıyorum.Candem güborganik gübreyi 3 kg. olarak haftada bir gün veriyorum.Tüm besin eriyiği ile sulamalarımda 200ml.hümik asiti tank içerisine karıştırıyorum.Melası ise 1kg.olarak eritip candemle birlikte karıştırıyorum.Haftada bir gün de sadece su ile(gübresiz)sulayarak yıkama yapıyorum.
-Ec değerlerini ve ph değerlerini sık sık ölçüyorum.Bu değerleri yükseltmiyor.
-Sn.Soilless,bir ay ocak ayı içerisinde bazı bitkilerde sararma ve kurumalar oluştu.Bionemi köklerden kullandım(Dekara 1 lt.),yapraklardan da Roa ya ait bir mikroorganizma kullanıyorum.Gerçekten hangi topraksız tarım faaliyeti yaparsanız yapın mutlaka yararlı bir bakteri türünü kullamnmanız lazım Ben tavsiye ederim.Yapraklardan roa vereli bitki daha sağlıklıhale geliyor.Kök çalışması hızlanıyor,****** bu benim gözlemim.
ilginize teşekkür eder selamlarımı yollarım...

hudaverditavuz 03-03-2011 09:11

Gerçekten tebrik ediyorum mükemmel görünüyor

mtugrul33 03-03-2011 09:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi soilless (Mesaj 762894)
Geldim işin maliyet ve kar kısmına ki en çok da merak edilen kısım bu!!!!

topraksız tarım ilgimi çekti. 1 yıl bu sitemizi izledim. Sonra 2 yıldır üyeyim. Sevgili Kudret abimiz ve Sn Envorun katkılarıyla bir dirhem toprağı olmayan bir üye olarak (kayınvalide toprağı henüz işlenmenmiyor ve fiziken uzak :))) 2 yıl balkonda muhteşem zevk aldığım çok iyi bir üretim yaptım. ben bile şaşırdım. Maydonoz ekmeden suyun içinde salkım salkım çeriler (tek bir salkımda 30 adet) bir teki 750 gr gelen penbe domatesler, vs.

Ama net bir sera maliyet ve işletme maliyet hesapları göremedim. (Tabiat işletme maliyeti hesabı hariç)

bakıyorum siizin çileklere muhteşem, kasa kasa. Bakıyorum sizin seraya hurda demirlerle yapılan aksları olmayan mütevazi ama tekrar kasalardaki çileklere bakıyorum bu iş olur hakikatten olur diyorum.

Herkesce olması için Sn mtugrul sorularım şu ki;
- sera konstriksiyonunda aks yok. Sera tünel genişliği nedir? (yaklaşık olarak 4-4.5 mt?)
- u boru profiller kaç inch?
- et kalınlığı nedir?
- sera naylonu uv limi? (aslında uv ye de gerek yok çünkü kaolinle meyveyi kapla. Ne güneş yanığı, ne uv zararı, ne de zararlı pest zararı)

- her bir tunel en ve boyu?
- her bir u tunel profil aralığı?
- Fide olarak almak ile tohumdan yetiştirmenin piyasa koşullarında kabul gören maliyet oranı nedir? 2/3? 1/3 (Sn Envor nedersiniz?)

- Sn delimus'un sorduğu frigo (erkenci, sağlıklı ve yüksek verimli) ve taze fide üretim farkı?

Bu sorularım başlangıç detay ve maliyetleri.

Sonraki sorularım en önemli konu olan besin eriyiği (EC) ph, iklimlendirme, vs.

Ancak İlk sorularım en uygun maliyetle aldığınız bu kasalar dolusu ye beni ürünlerini alan sizin cevaplarınızın bir çok kimseye teşvik edici (hem maliyet hem karlılık) olacağına inanıyorum.



okumadığım konu başlığı çok azdır.

Ancak topraksız tarımda ilk kurulum sermaye maliyeti çok yüksek derler, 10 dönümden aşağı başlarsan hiç bu işe kalkışma derler, ama hiç bir zaman da nedenleri, nasılları net ortaya konmaz

Şimdi sizin seraya bakıyorum, fide miktarna bakıyorum, kullandığınız malzeme ve ürün cinsine bakıyorum, yatıyorum, kalkıyorum hesap ediyorum, sonunda sizin ürününüzün kalitesine bakıyorum, burda bir yanlış anlaşılma var sanırım diyorum;

bunu açıklayalım, öncü müteşebbis konumunuzla ve üstadlarımızın yardımıyla bu maliyet ve karlılık konusunu bu başlıkta netleştirelim.

saygılarımla

Sn.Soilless,
Benim yaptığım,basit bir yapı.Tünel arası genişlik4,5 m.Tünellerde kullandığım malzeme boru değil.Profil demircilerde Te diye adlandırılan bir demir var.bunların en kalın cinsinden temin edildi.Tünel içine konulan A tipi oluk yapısı üç yerden destekli şekilde yere çakılıdır.Bu sistemde bir kaç noktadan tünellerle bağlantılıdır.Bu yıl ara ara esen sert rüzgarlara dayandı.Maliyeti en aza indirmek için ben özellikle hurda demirlerden yararlandım.Siz sıfır malzemedende,hatta boru ile de yapabilrsiniz.tamamen kendim tasarladım.****** eksik yönler olacaktır.Tünelde 7 metrelik eğilmiş te dimirleri sağ ve sol ayaklara 1,5 m.te demirlerini kaynattım.Bu konuyla ilgili forumda daha önce bilgi verdim.Amaç en az maliyete elden geldiğince en yüksek verim değilmi?Ben bu üreteme deneme amaçlı olarak yapıyorum.Verim istediğimiz gibi olursa bunu üç dönüme çıkarmayı hedefliyorum.
Fide konusunda ise;ben osmanlı çileği ile ilgili çok şey işittim.Ancak yeme nasip olmadı.burada profesyonel çalışmada tomumdan üretim yapılmıyor.Fide fiyatları potu 15 kuruştan gidiyor.Tohumdan üretimi bu yıl merakımı gidermek için yaz döneminde Anamurun yAbanoz yaylasında deneyeceğim.Ben en az beş yıllık bir araştırmanın sonucunda bu işe niyetlendim.Umarım çalışmam iyi bir fikir verici olur.Saygılarımla.

mtugrul33 03-03-2011 10:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ibrahim doğan (Mesaj 763008)
sn.mrtugrul33; öncelikle bol kazançlar dilerim.inşallah bu güzel çalışmanızın karşılığını alırsınız sanırım insanın emeğinin karşılığını alması gibi güzel bişey yok...sizi kutlarım bu güzel çalışmanızdan ve paylaşımınızdan dolayı...inanıyorumki burada bunları gören çok kişi bu işe sarılacaktır,bende bu yıl ilk defa domates üretimi yapacağım ağaçlar net ten aldığım gazla...
1 - seranız kaç m2
2 - 27 şubatta ilk hasadı yaptınız bu hasat süresi ne zaman bitecek..ve yeni hasat dönemi ne zaman başlayacak
3 - hasat bitince fideleri sökecekmisiniz,yenisinimi dikeceksiniz
4 - yeni dikim ne zaman olacak yeni sezona sıfırdanmı başlanacak ve yeni sezon ne zaman...
bu sorularımı cevaplarsanız memnun olurum...

tekrar sizi kutlar bol kazançlar dilerim.selamlar....

Sn.İbrahim Bey
Öncelikle ilginizden dolayı teşekkür ederim.Pek çok Ankara'lı Anamur'a yerleşmiş durumda.Sorularınızı yanıtlayacak olursam;
1-Üç bloktan oluşan seramın toplam 75 m.uzunluğu var.Yaklaşık yarım dönüm bir alan içinde yer alıyor.
2-İlk hasadımızı 8 ocak 2011de yaptık.Haziran ayının sonuna kadar üretim devam eder.
3-Hasat sonunda fideler sökülür.Yeni sezon için yeniden yazırlanır.İsterseniz sökmezsiniz.Ancak çilek veriminde %30 a varan düşüşler olur.
4-İklim şartları Akdeniz Bölgesinde farklılık yapıyor.Burada yeni sezona ekim şekline bağlı olarak Ağustos-Ekim ortaları arasında yapabilirsiniz.
Saygılarımla.

mtugrul33 03-03-2011 10:14

Arkadaşlar,
Ben aynı zamanda bir köy ilkokulunda birleştirilmiş sınıfta 5 sınıf bir arada eğitim veren bir okulda çalışıyorum.Hem müdür,hem öğretmen ve hem de hademe olarak çalışıyorum.Burada hem topraksız tarımı ve hemde öğretmenliği yapabiliyorsam,bu zamanımı planlamam sayesinde olmaktadır.Topraksız tarımın yeni olması nedeniyle kurulacak sistem konusunda kararsızlık ve bilinmeyenlerden dolayı pek çok kişi bu işten elini çekmektedir.Ben gönül rahatlığı ile sizleri bu işi yapmaya çağırıyorum.Korkmadan bu işe girin.Katlı sistemde işçilik çok kolay,bu işçilik maliyetlerini düşürüyor.
Saygı ve sevgilerimi yollarım.

mtugrul33 03-03-2011 10:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malbman (Mesaj 762667)
Sayın mtugrul33 hayırlı olsun. İnanın kendim yapmış kadar mutlu oldum. Forumdaşlarımızın bu tür başarıları göğsümüzü kabartmakla kalmıyor, aynı zamanda büyük bir motivasyon kaynağı oluyor.

Emeğinize sağlık.

Teşekkürler Sn.Malbman.

akçay 03-03-2011 16:08

söyleyek söz yok ,hani derler ya sözün bittiği yerdeyiz,eline,emeğine,gönlüne sağlık, bilgilerinizi paylaşımınızdaki açık yüreklilik için teşekkürler,ne deyim yolun açık olsun,bitkilerin her daim yeşil olsun.

ibrahim doğan 03-03-2011 16:53

sn.mtugrul33;
sizin üstteki mesajınızı okuyunca çocukluğuma gittim bende sizin şimdiki öğretmenlik yaptığınız şekilde bir köy okulunda okudum bütün tüm okul zaten 25 çocuktuk hepimiz aynı odanın içerisinde 5 sınıf bir arada ama o günler çok güzelmiş insan şimdi daha iyi anlıyor,orda öğretmen olmaya çok kararlıydım ama imkanlar elvermediği için orası son okulum oldu.sonuçta matbaacı olduk...bence kendinizi çok şanslı histmelisiniz ve mutlu olmalısınız ...ne mutlu size ...
size tüm kalbimle mutlu bir yaşam dilerim...
tüm sorularıma verdiğiniz cevaplar için de teşekkürler...hoşçakalın....

soilless 06-03-2011 12:28

Sn mtugrul33,

Verdiğiniz detaylı ve net bilgiler için teşekkür ederim. Hem kurulum maliyeti, hem alınan ürün kalitesi açısından gerçekten çok başarılı ve çok heveslendiren bir çalışma yaptınız. Nazar değmesin.

Sezon sonunda toplam işletme maliyeti, toplam ürün ve toplam gelir rakamlarını da bu sayfalarda paylaşabilirseniz çok memnun oluruz. Bu bilgiler sanırım bir çok kişiye teşvik edici bir bilgi olur.

Bol yeşil ve kırmızı hasatlar ve başarılar diliyorum.

Delimus 06-03-2011 19:44

Fideyi nasıl kendimiz yetiştirebiliriz ,
Bir yetişmiş çilek fidesinden 100-150 kadar fide üretmek mümkün.
Hazırlanmış alana, isteğe bağlı 50-75-100cm aralıklarla dikip, kollardan fide üreteğiz ve Akdeniz bölgesinde, soğukların başlamasıyla kasım aralık ayında, yerine aktarıcaz.

Peki fide yetiştirmek için ne zaman yetişkin fideleri ekmeliyiz? Sıcak ve uzun güneşte kollanma artıyormuş...

idris şenol 07-03-2011 12:04

elinize sağlık hocam maşallah çok çalışkansınız Allah eksikliğinizi göstermsin
benim ağbimde Antalyada öğretmen Andolunun birçok yerinde öğretmenlik yaptı sizi daha iyi anlıyorum ama ne yapalım maalesef elden birşey gelmiyor
kendinizi bu tarz uğraşlarla dahada hayata bağlı kalıp daha faydalı olcağnıza inanıyorum ALLAH yar ve yardımcınız olsun:))

seazone 10-03-2011 12:36

Sayın Mtugrul33 Roa ya ait bir mikroorganizma kullanıyorum diye yazmıştınız nereden temin edebiliriz bilgilerini verebilirmisiniz. Teşekkürler.

mtugrul33 11-03-2011 08:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi seazone (Mesaj 766184)
Sayın Mtugrul33 Roa ya ait bir mikroorganizma kullanıyorum diye yazmıştınız nereden temin edebiliriz bilgilerini verebilirmisiniz. Teşekkürler.

Sn .Seazone,
Roa yı internette http://www.roa-turkiye.com/Ana%20sayfa.html
adresinden ulaşabiliyorsunuz.Sahibinin adı Oğuz Alper bey,bizim forumdaki arkadaşlardan biri.Telefonla bana ulaşarak bazı yararlı tavsiyelerde bulunmuştu.Size onun telefon numarasını veriyorum.(541 227 22 70)
Saygı ve selamlar.

akinselcuk 11-03-2011 09:31

Sayın mtugrul33,

Bu ürettiğiniz çileği direk Anamur da mı elden çıkarıyorsunuz ? Yoksa Mersine mi götürmek gerekiyor ? Bozyazı da 500 m2 bir sera kursak sizce uygun olur muydu ? Alan bakımından bir yorum yapar mısınız ? Mesela bu iş katlı bile olsa 1-2 dekardan az olmamalı gibi . . .

Hem okul hem serayı idare edebildiğinize göre akrabalar mı var ? Güvendiğiniz işçiler mi var ? Bu iş nasıl oluyor ?

Saygılar...

mtugrul33 11-03-2011 13:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi akinselcuk (Mesaj 766612)
Sayın mtugrul33,

Bu ürettiğiniz çileği direk Anamur da mı elden çıkarıyorsunuz ? Yoksa Mersine mi götürmek gerekiyor ? Bozyazı da 500 m2 bir sera kursak sizce uygun olur muydu ? Alan bakımından bir yorum yapar mısınız ? Mesela bu iş katlı bile olsa 1-2 dekardan az olmamalı gibi . . .

Hem okul hem serayı idare edebildiğinize göre akrabalar mı var ? Güvendiğiniz işçiler mi var ? Bu iş nasıl oluyor ?

Saygılar...

Sn.Akın Bey,
Çileğin pazarlanması sorunsuz.Anamurdaki çilek komisyoncuları aayağınızdan gelip alıyorlar.Anamur ile Bozyazı bitişik iki semt gibidir.Akın Bey,500 m2 serada katlı sistem yaparsanız yaklaşık 10 bin fide dikersiniz.Elbette ekilen alanın artması kar oranınızı arttırır.Bu sistemde tüm işler ayakta egilmeden yapıldığı için işçilik çok kolay olmaktadır.Normal sistemde çalışan insanlarda bel fıtığı olayları çok fazla görülüyor.Bu sistemde ise bu mümkün değildir.Ben saat 14.30 dan sonra artan zamanda işlerin tamamını kendim yapabiliyorum.Kurulumu tamamladıktan sonra iş otomatiğe dönüyor.Sadece bu aydan sonra çilek toplamada işçi çalıştırmaya başlanacak.Çünkü ürün miktarı artıyor.Şu an haftada iki kere 100-150 kg.çilek topluyoruz.bunu eşim ile beraber topluyoruz.Başkada herhangi bir akraban yardım almış değiliz.
eğer Bozyazıda böyle bir çalışma düşünürseniz,size yardımcı olabilirim.benim serayı gelip gezebilirsiniz.Ayrıca Anamur ve Bozyazıda kurulmuş daha teferruatlı seralardan da fikir edinebilirsiniz.
Umarım bir nebze yardımcı olmuşumdur.Selamlar,saygılar.

Delimus 11-03-2011 17:10

Birde şu fide işine el at tugrul abi....

mtugrul33 14-03-2011 10:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Delimus (Mesaj 766826)
Birde şu fide işine el at tugrul abi....

Sevgili Delimus,Bu yıl sonunda fide toprağına kollardan alarak fide yetiştirmeyi planlıyorum.Rubigem,camarosa ve festival cinslerinden fideler üreteçeğim.Bu fidelerin Akdeniz ve Ege koşullarında dikim aralığı Eylül sonu-Ekim ayının ilk haftası şeklinde olacak.Forum içindeki arkadaşlara da kargoyla ulaştırmayı hedefliyorum.
Size de çalışmalarınızda başarılar dilerim.Saygı ve sevgiler..

Delimus 14-03-2011 12:40

Ben şu aralar vakit ayıramıyorum fakat nisandan sonra bende bir sonuca varıp bu sene deneme yapmak istiyorum fide az ekicem fakat ginede fidemi kendim yetiştirme tarafındayım. Saolun.

Bu Eylül ve Ekim olarak verdiğiniz tarihte, yeni fideler yetişmiş mi olucak yoksa eski çileklerinizi yeni fide için dikim tarihiniz mi ?

Benim aklımda yaltırdan 2000 civarı fide alıp Eylül ayında bunları Viyollere dikip Kasıma kadar fide yetiştirip onları söküp onları seraya dikmeyi planlıyorum.
Aldığım fidelerden yeni fide elde etmek için eylül ayı iyimi yoksa daha erken mi dikmeliyim.

selim_50 23-03-2011 14:40

sayın tuğrul merhaba;
benim fideler nisan ayına yetişmeyecekmi?
kolay gelsin

selim_50 23-03-2011 14:46

sayın tuğrul merhaba;
benim fideler nisan ayına yetişmeyecekmi?
kolay gelsin

mtugrul33 23-03-2011 15:02

Sn.Selim Bey,
Maalesef çileklerde bu yıl kol atma daha başlamadı.O yüzden biraz beklememiz lazım.Ben size haber vereceğim.Şimdiden çalışmalarınızda başarılar dilerim.

mtugrul33 24-03-2011 09:46

5 Eklenti(ler)
Arkadaşlar,bu hafta sonu çilek topladık.Sizlere bahçemdeki çileklerin son görünümünü sizlerle paylaşmak istiyorum.Havaların ısınmasıyla birlikte çiçeklenme ve meyve oranında artışlar başladı.

mtugrul33 24-03-2011 09:55

5 Eklenti(ler)
Aynı anda hem çiçekler,hem irili ufaklı meyveler.İnanın seradan çıkmak istemiyorum.
Bu hafta tekrar Bionem verdim(Damlama ile).Havalar ısınmaya başladı.Zararlı mantar ve bakterilere karşı önlem almamız gerekiyor.

malbman 24-03-2011 10:07

Sayın mtugrul33 çilekleriniz tablo gibi maşallah. Emeğinize sağlık.

katsu 24-03-2011 11:39

sayın mtugrul33;
Maşallah demeden bakmamak lazım. Tebrik ederim.

Hakan Öncü 24-03-2011 14:12

Gerçekten çok güzel görünüyorlar.
Elinize , emeğinize sağlık.
Resimler bir çok kişiye bu sene çilek ektirir bence.

mkara 26-03-2011 00:03

Sayın mtugrul33 , çalışmalarınız için sizi kutlarım.ellerinize sağlık ve bol kazançlar.

kuvayi 26-03-2011 21:33

siteyi bir zamandır takip etmekteydim, üye olmak bugüne nasipmiş.
mtugrul33 rumuzlu arkadaşımızı tebrik ederim doğrusu.benim de amacım ve hayalim en kısa zamanda modern bir serada organik çilek üretimi konusunda yatırımda bulunup üretime başlayabilmek.zamanı geldiği zaman inşaaallah sizlerin bilgi ve tecrübelerinden faydalanmak ve de bunu yaymak isterim.

kolay gelsin,

Goruhcu 27-03-2011 10:25

Sayın Öğretmenim,
Forum a dün gece üye oldum. Tarım ve üretim bildiğim konular değil, bu konuda kendi imkanlarımca çam fidanı yetiştirip doğaya dikmekten öte bir çalışmam olmadı.
Sayfada dolaşırken sizin çileklere rastladım.Dünden beri dönüp dönüp , bunlara bakıyoruz .Çileklerin güzelliği bir yana , eminiz ki seranız müthiş kokuyordur.
Hafta sonu hasatı resimlerinizi bekliyoruz.
Alkışlarımız öğretmenimize...:)

Ercan

mtugrul33 07-04-2011 15:10

Tüm arkadaşlara övgülerinden dolayı teşekkür edrim.Resimleri ve bu konuyu arkadaşlarımızla paylaşmak ,ağaçlar. net forumunun bilgi paylaşıldıkça gelişir mantığına uygun düşmektedir.Her forum üyesi bildiklerini paylaşırsa ,yeni başlayacak arkadaşlara yol göstereceklerdir.Topraksız tarım besin kitlerinin hazırlanması en önemli konuyu oluşturmaktadırSaygı ve sevgiler sunarım.

mtugrul33 15-04-2011 13:18

2 Eklenti(ler)
Şimdi de besin eriyiği ile ilgili bazı resimlerimi sizlerle paylaşmak istiyorum.Ayrıca çilek kollarından keseye aldığım fide resimlerini de ekliyorum.Saygı ve selamlar.

mtugrul33 15-04-2011 13:23

1 Eklenti(ler)
Fide çalışmamın resimleri eklenmedi .Hemen onları ilave ediyorum.

mtugrul33 15-04-2011 13:24

Görüntü bozuk çıktı.Daha sonra yine gönderirim.

Delimus 15-04-2011 20:30

Ellerinize sağlık , Çilekler tamamen kızarıncamı koparıyoruz yoksa daha uzun dayanması için biraz beyazlıyken mi koparıyoruz ?

jibuti 18-04-2011 16:48

sayın mtugrul33 ellerinize sağlık, muhteşem çilekler allah nazardan saklasın.Yanlız bu çilekleri görmem çok harika, bir o kadar kötü oldu benim için nedeni ise yine sera hevesim kabardı malum bu yıl bir şey yapamadım iş yoğunluğundan ve sizin çilekleri görünce benimkiler ne diye düşünmeye başladım:).Fideleri bekliyoruz.Kolaylıklar dilerim.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:12.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025