agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Topraksız Tarım (https://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/)
-   -   Seazone / Akan su kültürü domates yetiştiriciliği (https://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/19402.htm)

seazone 01-03-2010 21:29

1 Eklenti(ler)
Bunlarda 3 ton suyu 23 derecede tutmayı başaran ısıtıcılar. Esasında marifet her tarafı izolasyonlu olduğu içi bunu 300 wattlık 2 adet cihaza yapabidim.

seazone 01-03-2010 21:35

3 Eklenti(ler)
Bu arada orkideme ec 1,5 civarlarında yaklaşık 1 ay boyunca su verdim sadece bilgi amaclı resimlerimi koyuyorum orkidemin keyfi çok yeride arkadaşlar deneyebilir.

katsu 01-03-2010 21:35

Gayet güzel görünüyorlar. Fidelerin üzerinde su damlaları var sanırım. Neden acaba?

seazone 01-03-2010 21:39

Bu gün itibaren o sorunda kesildi sera terasa yapıldı terasa yağan yağmur zeminden olduğu gibi içerde bulunuyordu geceleyinde sabaha kadar yoğun nemden yağmur yağıyordu. Şimdi içeriye 5 cm kadar set yapıldı şimdi sular içeri girmiyor bu gün üzerlerinde her hangi bir damla yok. Bu arada gözlemin mükemmel seni kutlamak istiyorum.

katsu 01-03-2010 21:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi seazone (Mesaj 588265)
Bu gün itibaren o sorunda kesildi sera terasa yapıldı terasa yağan yağmur zeminden olduğu gibi içerde bulunuyordu geceleyinde sabaha kadar yoğun nemden yağmur yağıyordu. Şimdi içeriye 5 cm kadar set yapıldı şimdi sular içeri girmiyor bu gün üzerlerinde her hangi bir damla yok. Bu arada gözlemin mükemmel seni kutlamak istiyorum.

Teşekkür ederim, mesleğim dikkatli gözlem yapmayı gerektiriyor. Yoksa hastalarım perişan olur :D

shrub 01-03-2010 23:26

Orkidelerin çoşmuş ellerine sağlık işşlah domateslerinde böle olur. Hangi firmanın tohumu veya daha dorusu çeşit ismi nedir? O damlaları bennde farkettim:)

seazone 02-03-2010 12:35

Dondan etkilenenler salkım çeşidi diğer fotograftaki sağ tarfatakiler biff büyük boy bir çeşit cinsi.

okay-55 02-03-2010 19:13

Sayın Seazone orkidelerinizde domateslerinizde çok güzel gayet başarılı bir
çalışma olmuş ellerine yüreğine sağlık esen kalın

seazone 03-03-2010 10:18

Teşekkürler okay-55 orkideniz varsa inanın süper oldular denemenizi tavsiye ederim.

envor 03-03-2010 13:00

Maaşallah :)

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi katsu (Mesaj 588261)
Fidelerin üzerinde su damlaları var sanırım. Neden acaba?

Fidelerin üzerindeki damlalar çiğ değil, içerideki rutubetten kaynaklanmıyor. O damlalara guest (gutasyon) deniliyor. Bitki kökleri yardımıyla aldığı suyu, güneşin yetersiz olması nedeniyle tam olarak kullanamıyor. Şöylede tanımlana bilir; ihtiyacının çok fazlasını aldığı vede kullanamadığı için stomalardan (Hidadot) dışarı atıyor (terliyor). İleriki aylarda havalar ısınınca, günler uzayınca bu damlalar sadece sabaha karşı oluşacak, yaz aylarında ise hiç görülmeyecektir.

Domateslerin gelişimini çok beğeniyorum. Seazone çok iyi bir yolda ilerliyor, bir aksilik olmazsa forumun en güzel görseli olan çalışması olacak, diye düşünüyorum :)

evreninyeri 03-03-2010 13:57

2 Eklenti(ler)
1 hafta önce topraksız tarım ilgilenmeye ve araştırma yapmaya başladım.
Internette ki araştırmalarım sırasında bana en büyük katkıyı agaclar.net sitesinden aldım.
Bu nedenle bu sitenin yöneticilerine ve değerli bilgilerini bizimle paylaşan siz değerli forum arkadaşlarımıza teşekkürü bir borç bilirim
Açılmış bir çok konuda , değişik tarzda topraksız tarım denemeleri yapılmış
Ben buradaki bilgileri toparlamak ve bazı arada kalan tam anlayamadığım konular ile ilgili olarak bir kaç soru sormak istiyorum.
Genellikle gördüğüm kadarıyla Marul yetiştiriciliği yapılırken su kültürü tercih edilirken domates yetiştiriciliğinde katı ortam kültürü tercih ediliyor.
Katı ortam olarakta bir çok değişik materyal kullanılabiliyor.Başlıcaları
- Perlit
- Kaya yünü
- Pomza
- Growmixs
- torf
- kokopit
Bu Materyaller Saksıya, Torbaya konularak veya Hazır Paketler kullanılarakda toprasız tarım yapılabiliyor.
Peki hangisi daha verimli?
Ben bu işe yatırım yapmayı düşünüyorum
1 dönümlük serada topraksız domates yetiştiriciliği yapmak için araştırmaya başladım.
Sizce en uygun seçenek nedir? ve neden?
Su kültürümü yoksa katı ortam kültürümü daha verimlidir?
Aralarındaki verim farkı neden kaynaklanmaktadır.
Genellikle gördüğüm kadarı ile bu işe büyük yatırım yapmış seralarda Hazır perlit paketler uc uca dizilerek ve bunlara damla sulama yöntemi ile besin eriği vermek sureti ile yapılıyor.
Bir başka yerdede Perlit in yosunlaşma yaptığı ve hersene paketlerin değiştirilmesi gerektiği yazıyordu ve Growmixs in tercih edilmesinin hem cok daha ucuz hemde yosunlasma problemi olmayan ve yuksek verimli bir cozum olduğu yazıyordu
Bu sistemde fotograftada gordugunuz gibi delikli kasalar ve içinde growmixs kullanılmış bunların etrafı siyah plastik ile su geçirmeyecek şekilde sarılmış ve damla sulama işlemi ilede çok uygun fiyatlı bir çözüm elde edilmiş
Siz 1 dönümlük serada topraksız domates yetiştiriciliği yapacak olsanız hangi sistemi tercih edersiniz ve neden?
Tecrübeli arkadaşlar değerli görüşlerinizi bildirirseniz sevinirim

seazone 03-03-2010 15:50

Enver bey bende yeni öğrendim çok teşekkürler bende nemden kaynaklandığını düşünüyordum. İyi dilekleriniz için size ayrıca teşekkürler.

seazone 03-03-2010 15:56

Sayın Evreninyeri gruba katıldığın için hepimiz çok memnun olduk yanlız bu bir hastalık önce size geçmiş olsun diyorum. Çok geçmez balkonunuzda sizde testleri yapıp hangisinin daha verimliği olacağına yönelik çalışmalar yapmaya başlayacağınızı düşünmekteyim. Ben sera ticari anlamda yapsam başıma çok büyük olay gelmedikçe suda yaparım. Sebebide hiç katı ortamda yapmadım, ihtiyacım olmadı yaptıklarım hep suda oldu. Herkesin fikrini alman gerektiğini ve biraz bilgilendikten sonra kendi katı sıvı ortamlarını hazırlayıp denemeler yaptıktan sonra kararı kendin vermelisin.

envor 03-03-2010 23:12

[QUOTE]
Alıntı:

- Perlit
- Kaya yünü
- Pomza
- Growmixs
- torf
- kokopit
Bu Materyaller Saksıya, Torbaya konularak veya Hazır Paketler kullanılarakda toprasız tarım yapılabiliyor.
Peki hangisi daha verimli?
Hepsinin sulama rejimi farklı, bu isteklerini tam olarak yerine getirirseniz hepsinden aynı verimi alabilirsiniz.

Alıntı:

Ben bu işe yatırım yapmayı düşünüyorum
1 dönümlük serada topraksız domates yetiştiriciliği yapmak için araştırmaya başladım
Sizce en uygun seçenek nedir? ve neden?
Bence katı ortam kültüründe perliti öneririm. Hem ucuz, hem hata kaldırıyor, hem çevre kirliliğine sebep olmuyor.

Alıntı:

Su kültürümü yoksa katı ortam kültürümü daha verimlidir?
Aralarındaki verim farkı neden kaynaklanmaktadır.
Su kültürü daha verimli. Katı ortam kültüründe sulama hataları yapılabiliyor, su kültüründe bu hata yapılmıyor. Bitki sürekli su içerisinde yetiştiğinden adaptasyon sürecini geçirdikten sonra bir daha sulama yüzünden stres yaşamıyor. Ama su kaynaklı hastalıklara karşı da savunmasız durumda.

Alıntı:

Genellikle gördüğüm kadarı ile bu işe büyük yatırım yapmış seralarda Hazır perlit paketler uc uca dizilerek ve bunlara damla sulama yöntemi ile besin eriği vermek sureti ile yapılıyor.
Bir başka yerdede Perlit in yosunlaşma yaptığı ve hersene paketlerin değiştirilmesi gerektiği yazıyordu ve Growmixs in tercih edilmesinin hem cok daha ucuz hemde yosunlasma problemi olmayan ve yuksek verimli bir cozum olduğu yazıyordu
Yosunlaşmanın pek bir zararı yok. Perlitin poşet içerisinde kalan kısmında hiç bir yosunlaşma olmuyor, sadece bitkileri dikmek için açmış olduğumuz fide yatak yerlerinde yosunlaşma oluyor onunda pek bir zararı yok bence. Growmix'in metreküp'ü kaç para bilmiyorum, ama perlit'en daha çok sulamak gerekecek, bu da belki ucuza aldığımız ürünü, fazladan gübre kullanarak daha pahalıya getirmiş olacağız. Bunuda hesaba katmak lazım.

seazone 04-03-2010 13:44

5 Eklenti(ler)
Domateslerimizin son durumları;

seazone 04-03-2010 13:45

5 Eklenti(ler)
Devamları

malbman 04-03-2010 14:55

Muhteşem görünüyorlar sevgili seazone. Emeğine sağlık. Ama neredeyse tüm fotoğraflarda görünen o boruları da ne yapacaksan yapsan da yeni konuyu da görsek ya arkadaşım:p:p:p Her fotoğrafta öylece boyunlarını bükmüş duruyor zavallılar:p

seazone 04-03-2010 18:31

Teşekkürler malbman onlara marul ekicem ama biraz sallanıyorum herhalde ama daha yeni fideler gözüktü büyüsünler onlarıda suda yapıcağım.

Musti 05-03-2010 10:24

Sn.seazone başarılarının devamını dilerim.Bu konuya caturanganın'da çok merakı var içi gitmiştir herhalde, kolay gelsin.

seazone 05-03-2010 20:45

Sn Musti iyi dileklerin için teşekküler. Herkes istediği şeyi başarasını canı gönülden istiyorum. Bu arada caturanga ya da selam.

caturanga 06-03-2010 00:51

Sn Musti içimi okudunuz:)) uygun bir hafta sonu Sn seazone'u ziyaret edelim derim ben...sakarya için önemli vede değerli bir çalışma Sn seazone'a TEŞEKKÜR EDİYORUM...

seazone 06-03-2010 19:19

Sn caturanga merhaba her zaman beklerim. Ne demek lafı bile olmaz. İstediğiniz zaman haberleşiriz.

seazone 06-03-2010 19:27

5 Eklenti(ler)
Son gelişmeler.

seazone 06-03-2010 19:28

5 Eklenti(ler)
Bir kaç örnek resim daha.

Sarıcan 07-03-2010 00:07

Sn. seazone,

Bir de şu resimleri yan koymasanız herşey çok daha güzel olacak. Resimleri 90 derece çevirmek hiç bir programa gerek olmadan Windows' un dosya yönetiminde bile mümkün. Fotoğraflara bakarken boynumuz ağrıyor.

Elinize sağlık, her şey güzel gidiyor görünüyor. Umarım her şey gönlünüzce olur. Bol hasatlar.

seazone 07-03-2010 15:40

Özellikle dikkat ediceğim sayın Sarıcan dilekleriniz için çok teşekkürler. Sanırım çok güzel olacaklar gibi duruyor.

yesil417 08-03-2010 10:51

Elinize sağlık çok güzeller.Dilerim sonuna kadar iyi gider.

ayhan74 08-03-2010 12:48

Sayın Seazone;

İçimden "hay maşallah" demekten başka bir şey gelmiyor. Bu arada ne mutlu bana ki bu hastalık bana da bulaştı. Çok daha müsait imkanım olmasına rağmen evimin küçük balkonun da bende ufak tefek denemelere başladım. Hem durgun, hemde akan su kültürlerinde denemelerim var. İnşallah balkonda başarılı olurum da, yılmadan, sıkılmadan büyük bir yere geçebilirim.
Elimden geldiği kadar forumu takip edip sizler gibi ustalardan birşeyler öğrenmeye çalışıyorum. Durgun su kültüründe, cherry domates, sırık salatalık ve biber yetiştirmeyi planlıyorum. Akan su kültüründeyse marul ve çilek.

Dilerim herşey gönlünüzce olur, saygılarımla.

ayhan74 08-03-2010 13:25

Sayın seazone;

Birkaç sorum olacak;

1. Durgun su kültüründe yetiştirmeyi düşündüğüm domates, biber ve salatalıklar için bir akvaryum hava motorundan 3 çıkış yapıp, 3 ayrı bitkiye hava pompalarsam yeterli olurmu. Ayrıca hava verme aralıklarını günde kaç defa, kaç dakika olarak ayarlamalıyım?

2. Akan su kültüründe deneyeceğim marul ve çilekler içinde yine bir tane akvaryum su pompası aldım. Fakat sanırım yükseklik farkılarından dolayı hem marulları, hemde çilekleri aynı pompayla besleyemeyeceğim. Olmazsa bir tane daha almalıyım. Sizce pompaların çalışma aralıklarını nasıl ayarlamalıyım?

Saygılarımla

seazone 08-03-2010 14:47

Öncelikle yesil417 çok teşekkürler. Darısı sizlerin başına mükemmel bir mutluluk inanamazsınız bu zevke insan her sabah onlara günaydın demeden işe gidemiyor.

seazone 08-03-2010 15:06

Ayhan74 ilk önce geçmiş olsun inan nasıl bir hastalığa kapıldığının daha farkında olmadığını tahmin edebilecek kadar tecrübem olduğuna inanıyorum.

Geçen sene bende yatak odasında domates yetiştiriyordum. O yüzden balkonda başlamış olman çok normal.

Henüz daha usta olmadığımı ve yolun çok başında bulunduğumdan. Bu kullanmış olduğun yüceltici kelimeye daha hazır değilim yine de çok teşekkürler. Buralar Enver Bey ve Kudret Beylerin bulunduğu ortamlar herşeyleri onlardan öğrendiğim için yinede onlara çok teşekkür etmek istiyorum. Özellikle benim üstümde çok fazla emeği olan Enver Hocama.

Gelelim sorularına;

Akvaryum motorunun verimi yüksekse kesinlikle olur. Ama sıradan küçük bir akvaryum motoru ise zaten 3 e bölünmeyecektir.

Ben durgun su çalışmalarımda sürekli 24 saat olarak kullanıyorum hava kısmını.

Akar su içinde kesinlikle 24 saat dolaşmalrını öneririm. Bunlar benim fikrim tabii herkesin metodu ayrı oluyor. Çalışmalarında kolay gelsin diliyorum ayrıca başarılar.

seazone 16-03-2010 20:02

5 Eklenti(ler)
Son resimlerimi ekliyorum. Enver bey geçikmeli oldu kusura bakmayın dönen yapraklar sadece biff cinside oluşuyor. Süreklide havalandırma yapıyorum. Ec yi 2.6 ya alayım mı?
Şu an 2.8

seazone 16-03-2010 20:03

4 Eklenti(ler)
Resimlerin devamı.

hyperviper 18-03-2010 14:26

Merhabalar,

Kanalları boyadığınız gri maddenin (ya da boyanın) özelliği nedir? Bu arada sistem harika görünüyor. Teferruatsız ama gayet işlevsel. Allah mahçup etmesin. Kolaylıklar diliyorum...

ayhan74 18-03-2010 14:49

Sayın hyperviper,

Seazone'un sistemindeki kanaların üzerindeki boya değil. Sıkıştırılmış strafor. Kanalları kendisi sac imalat. Isı yalıtımı için köpük ile kaplanmış durumda. Bu konunun daha önceki fotoğraflarını incelersen daha iyi bilgi alabilirsin.

Kolay gelsin. saygılarımla.

ayhan74 18-03-2010 14:52

Sayın seazone;
Bu arada domateslerinizin gelişimlerini dikkatle takip ediyorum. Bilgi paylaşımlarınıza devam ederseniz çok sevineceğim.
İyi çalışmalar, kolay gelsin.
Saygılarımla.

hyperviper 18-03-2010 17:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ayhan74 (Mesaj 599458)
Sayın hyperviper,

Seazone'un sistemindeki kanaların üzerindeki boya değil. Sıkıştırılmış strafor. Kanalları kendisi sac imalat. Isı yalıtımı için köpük ile kaplanmış durumda. Bu konunun daha önceki fotoğraflarını incelersen daha iyi bilgi alabilirsin.

Kolay gelsin. saygılarımla.

Hızlı cevabınız için teşekkürler Ayhan bey, konunun tamamını inceledim zaten. Ustaların kaynak yaptığı saclarla, kanalların arasındaki renk farkını sormuştum. Yani suyun temas ettiği yerlere sacı korumak için bir kimyasal madde sürülüyor mu? Saygılar...

seazone 18-03-2010 18:12

Sayın hyperviper bu özel bir epoksi boya herhangi bir kimyasal tepkime asit veya tuzlu ortamlarda vermiyor. Özellikle tercih sebebim kimyasal tepkime vermesin diye. Sayın ayhan74
tüm gelişmeleri yazacağım ama inanın 15 gündür güneş yüzü göremiyoruz nerdeyse o yüzden biraz sıkıntılı geçiyor hava cumartesi pazar açılıyor dört gözle bekliyorum. Havalar ısındıktan sonra bütün gelişmeleri tek tek yazaıcağım.

snszm 22-03-2010 16:56

sayın seazone iyi çalışmalar,sormak istediğim bir kaç sorum olacaktı. Öncelikler bu sistem durgun su sistemimidir ? Sistemdeki suyu hangi sıklıkla nasıl değiştiriyosunuz? Ve eriyi nasıl temin ediyosunuz ? İlginize teşekkür ederim iyi çalışmalar..

seazone 23-03-2010 08:28

Sayın snszm birinci sorunuz için sistem durgun su değil akar su modelinde ama isterek durgun su da çalışabilir onun için gerekli herşey içinde mevcut havalandırma gibi.

Sistemdeki suyu hiç bir şekilde değiştirmiyorum. Resimlerin bazılarında görme ihtimaliniz var seranın sonuna doğru 1 tonluk depo var gri renge boyanmış o direk kanallara bağlı kanalın içinde bildiğimiz top şamandıra var su bittikçe ilave ediyor.

Besin eriyiğini Enver beyden ve de Kudret Beyden temin etme ihtimalin var benim kullandığım eriyiği sistemin içinde okuyacağınız bilgilerden yaptığımız profesyonel olmayan besin maddeleridir.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:21.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025