![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
|
Sn.envorun da belirttiği gibi Dizayn grubun domates yetiştirme sistemi resimleri ile Japonların hyponica resimleri benzer, sanırım aynı sistem. http://www.mre.com.my/upload/product...a%20system.pdf ![]() home hyponica sistemi bile var. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 24-06-2009
|
Dizayn grup - miracle ekolojik sera projesi
sayın arkadaşlar, Dizayn Grup hakkında ve Miracle projesi hakkında yazılanların çoğunu okudum ve ne yazık ki böylesine sınırları zorlayan, insanların sorunlarına çare bulmayı hedeflemiş bu kurum için aşağılayıcı ve onur kırıcı kelimeler sarf etmişsiniz. Ben bu proje ile direkt ilgilendiğim için Dizayn Grup yetkilileri ile bire bir görüştüm. burada ve diğer yerlerde okuduğum bir çok soruya da tam anlamıyla cevap buldum diyebilirim. önemli olan şey aslında böyle haberlerin doğruluğuna inanmayıp direkt yetkilileri ile temasa geçerek sonuçlarını ve gelişmeleri öğrenmektir. ben de onu yaparak Dizayn Grup ile bu konuyu görüştüm. Dizayn Grup firmasının 85 tane patente sahip olduğunu, yaklaşık 80 ülkeye ihracat yaptığını, genç ve dinamik bir kurum olduğunu orada izlediğim kurumu tanıtan film sayesinde öğrenebildim. miracle projesine gelince; yeni bir buluş olduğunu düşündüğüm bu sistemin yeni olmadığını aslında 1900 lü yıllarda bile yapıldığını belirttiler. bir hayli şaşırmıştım. çünkü bizim kafamızda hep yeni bir buluş olarak algılanmıştı. hayır, keslinlikle yeni bir buluş olmadığını ancak üretim olarak bitkideki potansiyel genetiği ortaya çıkararak maksimum verim alabildiklerini söylediler. şu anda Hollanda, İsrail, ABD, İspanya gibi tarım konusunda dev sayılabilecek ülkelerin bile bu rakamlara ulaşamadığına yerinde ziyaret ederek şahit oldum. bu ülkelerdeki en gelişmiş topraksız tarım tekniklerinden alabildikleri rakam 1 dönümden 35-45 ton arasındadır. ancak hem tadı olmadığı gibi hem de garanti veremiyorlar. işte bu noktada Dizayn Grup devreye giriyor. 80 ton ürettikleri gibi bir de buna garanti verme cesareti gösterebiliyorlar. gerçekten çok ilginç ama yatırımcının arkadasında bir kurum olduğunu hissettiriyorlar. bizzat seralarını ziyaret ederek orada domateslerin tadına bakma şansı da yakaladım. inanılmaz bir lezzet. yaklaşık 10-15 sene önce yediğimiz, buram buram domates kokan domates kadar lezzetli... ayrıca projenin bedeline gelince, evet diğer topraksız tarım sisteminin biraz daha üzerinde.. yaptığım araştırmalarda ve fizibilite raporlarında iyi verim alabileceğiniz, tam otomasyonlu bir topraksız tarım sistemi için ödenecek bedel ortalama dönüm başı 60.000 € ile 80.000 € dur. ancak alabileğiniz maksimum verim 30 tondur. biraz daha uzman ekiplerle çalışıldığını düşünürsek bu rakamı 35 tona kadar çıkarmak mümkündür belki ama öte yandan Dizayn'ın garanti kapsamındaki 80 tonu ile arasındaki verimi düşünebiliyor musunuz? yani dönüm başı ödenecek tutar o rakamların biraz daha üzerinde olacak ama alınacak verim diğer sistemlerin 2-2,5 katı kadar fazla olacak. yani Miracle sistemi kendisini 2-2,5 yılda amorti ederken, diğer gelişmiş topraksız tarım sistemleri 7,8,9 yılda amorti edecekler. o süreye kadar sistemimi 3'e katlamak içten bile değil.. üstelik bunu çok az girdi ile sağlıyorlar. yani 10 kat daha az su, 160 kat daha az ilaç ve 3 kat daha az gübre ile... sayın arkadaşlar, yorum yaparken gerçeklik payını düşünerek, araştırarak yapmak en doğrusu. çünkü bu firma ya da başka firma, bu proje ya da başka bir proje, inanın bunların gelişmesi için ter döken; Türkiye'nin kalkınması için beyin gücününün limitlerini zorlayan her başarılı firmaya saygı duyup, şapka çıkarmalıyız. BU ARADA DİZAYN GRUP'UN OSMANİYEDE KURDUĞU AR-GE SERASINI SATIN ALMAK İÇİN ANLAŞMA AŞAMASINDAYIZ. EĞER ANLAŞABİLİRSEK KENDİLERİYLE VE BİZİ KENDİLERİNE YATIRIMCI OLARAK KABUL GÖRÜRLERSE ÇEŞİTLİ GEZİLER DÜZENLEYİP, GÖNLÜNÜ BU İŞE GİRMEK İÇİN KOYAN GENÇ GİRİŞİMCİLERİ MİSAFİR OLARAK AĞIRLAYABİLİRİM. EĞER SERAYI SATMAZLARSA BİLE YİNE HELAL OLSUN BÖYLE FİRMALARA...LÜTFEN SİZ DE GİDİN YERİNDE GÖRÜN BÖYLE GENÇ VE BAŞARILI KADROYU Saygılarımla, Düzenleyen pepecan : 24-06-2009 saat 17:06 Neden: eksik yazı ve yanlış kelime |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|