agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Topraksız Tarım
(https)




Beğeni Düzeni13Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 04-11-2007, 22:04   #1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Topraksız tarım hakkında siteler, yazılar...

Kudret Bey,
benim anlamadığım bu gübreleri neden hazır olarak almadığımız ? neden tartmakla gramla karıştırmakla vs. uğraşıyoruz...

Damla sulama ile yapılan yetiştiricilikte, suyun içine linklerdeki hazır gübreler katılıyor...örneğin

http://www.turpex.com.tr/index.php?o...mid=78&lang=tr

http://www.turpex.com.tr/index.php?o...mid=78&lang=tr

http://www.drtarsa.com/BitkiBesleme....fa=damlasulama

http://www.drtarsa.com/BitkiBesleme....zeldamlasulama

Eklenen Resimler
 
denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-11-2007, 22:54   #2
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
Galeri: 15
Esas aranan bilgiler burada var. Ancak pdf dosyalarından gübre maliyeti konusunda hiç bir şey anlamış değilim

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-11-2007, 23:04   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
http://www.tartes.com.tr/destek/AKILLI%20SAKSI.pdf

bu saksı ile sebzenin yanında diğer süs bitkilerimizi de salonda olsun balkonda olsun yetiştirmek mümkün olur mu?

Yine burada besinler 1/100 oranında A ve B olarak hazır olarak satılıyor.

http://www.kobiline.com/alisveris/ta...productID=1266

http://www.flora-cube.com/Aeroponic.htm
linkine mutlaka bakın

http://www.clubhydro.com/catalog/default.php?cPath=24






.

bonsade beğendi.
denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-11-2007, 21:25   #4
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Geleceğin tarımı sanırım topraksız olacak...

http://www.youtube.com/watch?v=_Ps5aApKnJs

http://www.flora-cube.com/Aeroponic.htm

Çapaya Tırmığa Son Topraksız Tasarım
Prof.Dr. Harun AVCI


“Bundan sonra toprak hakkında şiir yazarak onu çok yücelten şairler artık, mısralarında daha ihtiyatlı davranmak mecburiyetinde kalacaklar. Çiftçiler çapa ve tırmıklarını bir kenara koyacak ve bizler de evlerimizdeki saksıları çöpe atacağız.”

Bir bilim kurgu kitabından alınmış intibaını veren yukarıdaki satırlar, hiç de tuhafınıza gitmesin. Toprak olmadan bitki yetiştirip mahsul almanın mümkün olabileceğini belki şimdiye kadar hiç düşünmemiştiniz.

Yiyeceğiniz sebzeleri, evinizin kenarında, balkonunda veya taraçasında kurduğunuz topraksız bir serada yetiştirmek istemez misiniz? Hatta topraksız ortamda ticari gâye ile bitki yetiştirmeye ne dersiniz? Bugün, artık bunların hiçbiri hayal değil. İstediğiniz an siz de elinizi toprağa sürmeden ziraatla meşgul olabilirsiniz.

Bu usül ilk anda bize ters gibi gelebilir. Çünkü şimdiye kadar su bitkileri hariç, diğer bitkileri hep toprakta gördük ve “toprak olmadan bitki olmaz” düşüncesindeydik. Oysa yine biliyoruz ki, bütün canlılar gibi bitki organlarının da büyük bir kısmını su teşkil eder. Ayrıca suyun, bitki besin maddelerinin eriticisi olarak hususi bir önemi vardır. Bütün metabolik faaliyetlerde kullanılan en önemli madde sudur ve bitkiler, ihtiyaçları olan gıda maddelerini suda çözünmüş olarak alırlar.

Toprağın ise, besin kaynağı olması ve suyu tutması dışında en önemli fonksiyonu, kökleriyle kendisine tutunan bitkiye destek verme vazifesi görmesidir. Bu üç vazife başka şekilde karşılanırsa, topraksız bitki yetiştirmenin mümkün olacağı açıktır.


Bilindiği gibi, bitkiler yeşil yapraklarıyla havadan karbondioksit, kökleriyle de topraktan su alır ve güneş enerjisini kullanarak organik madde ve oksijen üretirler. Bu mucizevi olay, hayatın devamı için son derece önemlidir. Bu sayede her yıl yaklaşık 550 milyar ton organik madde üretilmekte ve 500 milyar ton oksijen serbest hale geçip havaya verilmektedir.

Tabii ki bitkiler gelişirlerken, karbondioksit ve suda bulunan karbon, oksijen ve hidrojenden başka; azot, potasyum, fosfor, kükürt, kalsiyum, magnezyum, demir, bor, çinko, bakır manganez, molibden ve klor elementlerine de ihtiyaç duyar. Bunlardan birinin eksikliği veya yetersizliği durumunda bitki hayatiyetini devam ettirse bile, organları tam gelişmez, çeşitli hastalıklara yakalanır ve ürettiği organik madde miktarı azalır.

Bu elementler, tabii olarak toprakta vardır ve bitkiler kökleriyle ihtiyacı kadarını buradan alır. İşte, bitkilerin ihtiyacı olan bu elementler, belli tuzlar halinde ve belirli bir nisbette karıştırılarak bir sulu besin çözeltisi (inorganik tuzlar) hazırlanırsa, bu sulu besin ortamında, tamamen normal gelişmiş bitkiler elde etmek mümkündür. Bu metoda “su kültürü” adı verilmektedir.

Ancak, içine bitki dikilen besin çözeltisinin belli aralıklarla havalandırılması gerekir. Çünkü, köklerin de oksijene ihtiyacı vardır ve normalde, bu ihtiyaç toprak içerisindeki havadan karşılanmaktadır.

TOPRAKSIZ TARIMIN KEŞFİ

Topraksız ortamda bitki yetiştirmenin mümkün olduğu 1900’lü yıllarda anlaşılmış ve daha sonra bu metot sayesinde belli elementlerin eksikliğinde bitkide ne gibi arızaların ortaya çıktığı tespit edilmiştir. Bu denemeler, sadece su kültüründe değil; saf, yıkanmış kumla dolu kaplarda da yürütülmüş ve bitki dikildikten sonra belli aralıklarla besin çözeltisiyle sulanmıştır.

Burada, kumlar arasındaki boşluklarda hava olduğundan, ayrıca havalandırma yapmaya gerek duyulmamıştır. Daha önceleri sadece deneme maksadıyla kullanılan ve bitki besleme ile ilgili çok önemli bilgilerin elde edilmesine yarayan bu usuller, 1950’li yıllarda sınırlı da olsa, seralarda bir üretim şekli olarak kullanılmaya başlanmış, 1980’li yıllarda ise hızlı bir yayılma eğilimi göstermiştir Bugün pek çok ülkede, özellikle şehirlerde bir hobi olarak meşgul olmanın ötesinde; Japonya, Amerika, İngiltere, Hollanda , İsrail gibi ülkelerde sera ürünlerinin % 70- 90’ının yetiştirilmesinde bu usuller kullanılmaktadır.

TOPRAKSIZ TARIM SİSTEMLERİ

“Hidrofonik” olarak adlandırılan topraksız bitki yetiştirme, üzerinde yoğun çalışmalar yapılması sebebiyle ayn bir bilim dalı haline gelmiş ve uygulamada çok farklı sistemler geliştirilmiştir. Bunlar, bitkinin yetiştiği besin çözeltisinin hareket şekline göre “aktif sistem” ve “pasif sistem” olarak ikiye ayrılabildiği gibi, bitki köklerinin geliştiği ortama göre, “su kültürü” ve “ortam kültürü” olarak da ikiye ayrılabilir.

Pasif sistemde besin çözeltisinin sirkülasyonu söz konusu olmayıp, hazırlanan çözelti bitkiye bir defa verilir. Bu sistemde bitkinin yetiştiği ortam, kaya yünü, perlit, dere kumu gibi besleyici değeri olmayan bir maddeden oluşmaktadır

Bu ortama bitkiler dikilir ve besleyici sıvı ile sulanır Fazla su, ortamın en alt tabakasında birikir. Üst tabakada ise, bitki kökleri gelişip ortamın suyu azaldıkça, altta biriken su, kesme şekerin suya dokunur dokunmaz çekmesi gibi kılcallığa bağlı olarak yukarıya doğru yükselir. Dolayısıyla, bitki köklerinin bulunduğu ortama hem su, hem de hava temin edilmiş olur. Küçük alanlar için uygun olan bu usulde, su pompası kullanılması gerekmez. Sadece ışık ve besin çözeltisi yeterlidir. Bu sistem aynı zamanda ucuz olup, yeni başlayanlar için idealdir.

Aktif sistemin çeşitli tipleri olup, uygulanması daha fazla bilgi ve teknik gerektirir. Gel-git (med-cezir) adı verilen bir sistemde depodaki suyu yetişme ortamına dağıtmak için bir pompa kullanılır. Pompa genellikle bir zaman ayarlayıcı tarafından kontrol edilir. Ortama belli bir süre su verildikten sonra pompanın çalışması durur. Bunu takiben, besleyici su deposu veya tankı boşalır. Bunlardaki suyun boşalması ortama oksijen girmesini saglar. Bu işlem günde üç defa tekrarlanır.

Aktif sistemin diğer bir çeşidi besleyici film tekniği (NFT)’dir. Bu sistemde besleyici çözelti, ince bir film tabakası halinde kök sistemi arasında dolaştırılır. Kök sistemine hava ulaşması için bu film tabakası çok önemlidir. Ancak burada sürekli bir enerji kaynağına ihtiyaç vardır. Su dolaşımı uzun süre kesilirse, kök sistemi kurur ve zarar görür.

Bu sistem, marul ve diğer sofralık bitkilerin yetiştirilmesinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Suyun dolaştırılacağı, dolayısıyla bitkinin yetişeceği ortam olarak PVC kanalları kullanılabilir. Besleyici film tekniğinde perlit veya dere kumu gibi ortama ihtiyaç olmayıp, bir pompa ile suyun sirkülasyonunun sağlanması yeterlidir.

Besleyici film tekniğine benzeyen diğer bir sistem, PVC kanallarda veya üstten delikli PVC borularda daha derin bir su akışına imkân veren bir sistemdir. Bu sistemin besleyici film tekniğinden farkı, uzun süreli elektrik kesintilerinde de bitkilerin susuzluktan zarar görmemesidir. Ancak kanallardaki suyun durgun halde kaldığı süre, bitki köklerinin havasızlıktan zarar görebileceği süreyi aşmamalıdır.

Aktif metot içinde yer alan diğer bir sistem, damla sistemidir. Bu sistemde bitki yetişme ortamı olarak perlit ve kaya yünü gibi maddeler kullanılır. Bu maddeler, bir miktar besin maddesinin tutulmasına ve kök sistemi etrafında yeterli oksijen bulunmasına imkân verir. Besin çözeltisi, her bitkiye damlalar halinde su bırakan bir boru sistemiyle dağıtılır. Bu çözeltiyi, depodan boruya aktaran pompanın yine bir zaman ayarlayıcı ile kontrol edilerek, belli aralıklarla otomatik olarak çalışıp durması sağlanır.

Ticari maksatla yetiştirilen domates ve salatalık gibi bitkilerde bu usül kullanılmaktadır.

Aktif sistem içerisinde aerofonik sistem (hava püskürtme) adı verilen bir metotla besin çözeltisi, bitki köklerine püskürtülmekte ve böylece köklerde yeterli besin maddesiyle birlikte mükemmel bir havalanma sağlanmaktadır.

pH (ASİTLİK DERECESİ) AYARLANMASI

Topraksız tarımda, en önemli hususlardan birisi, bitkinin yetişeceği ortamın hidrojen iyonu konsantrasyonunun (pH), yani asitlik derecesinin uygun değerler arasında tutulmasıdır. Zira her bitkinin en iyi yetişeceği pH değerleri bellidir. 7 pH değeri nötrdür. Bunun altındaki değerleri gösteren sıvı ortam asidik, bunun üzerindeki değerler ise baziktir. Bitkiler çoğunlukla 5,8- 6.5 arası hafif asit ortamda daha iyi gelişirler. Topraksız tarım için hazırlanan besin çözeltisinin pH değeri her defasında ölçülmelidir. Kullanılan sular ekseriyetle hafif bazik olduğundan pH’ı düşürmek için besin çözeltisine az miktarda asit ilave edilir.

NETİCE
Sürekli bitki yetiştirilen seralarda toprakların aşın kirlenmesi, besin değerinin azalması, hastalık ve zararlı tesirlerle mücadelenin zorlaşması, toprakların tuzlulaşması gibi sebeplerle, topraksız tarım giderek önem kazanmaktadır. Bu usulle, topraklı ziraata göre daha az su kullanılmakta, (sun’i) gübre israfı olmamakta ve dolayısıyla çevre kirlenmemektedir.

Ayrıca yabancı otların verdiği zararlar ve topraktan kaynaklanan hastalıklarla karşılaşılmamakta, işçilik masrafları da daha az olmaktadır. Bu şekilde yetiştirilen bitkilerin lezzeti, toprakta yetişene nazaran daha az olsa da, sahip olduğu avantajlarıyla topraksız tarım; toprağın elverişsiz, suyun kıt veya çevre kirlenme riskinin yüksek olduğu yerlerde kârlı bir yatırım olarak düşünülebilir. Açlık ve işsizliğin yaygın olduğu yerlerde de alternatif bir üretim biçimi olarak sunulabilir.

Ayrıca beton yığınlarıyla boğulmuş şehirlerimizde yaşayan, tabiata hasret insanlara, zevkli bir meşgale olarak tavsiye edilebilir.

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-12-2007, 22:11   #5
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
Galeri: 15
DUYURU

Topraksız Kültür Eğitimi

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-12-2007, 15:05   #6
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Simav İlçesi'nde, jeotermalli seralarda topraksız tarım dönemi başlatan seracıların yüzü gülüyor.

Eynal Kaplıcaları bölgesinde bulunan jeotermalli seralarda bugüne kadar normal yollardan yapılan seracılığın bittiğini ve topraksız tarım dönemi başladığını bildiren Simavlı seracı Mehmet Gündüz, "Dededen kalma yöntemleri bırakan seracımız şimdi topraksız tarıma başladı. Bu sayede hem ürünlerinin kalitesini artırdı hem de eskisine göre en az 3-4 ton civarında fazla ürün elde etmeye başladı. Bu durum yüzümüzü güldürdü" dedi.

Topraksız tarım sayesinde bor, demir, bakır, çinko, mangen, molibden gibi birçok iz element ile azot, potas ve fosfor gibi ürünün ihtiyacı olan gübreleri ürüne kolayca verebilme imkanı bulunduğunu bildiren Gündüz, "Seracımız serasına ekip diktiği domates, salatalık, biber, patlıcan gibi sebzelerin ne kadar element ve ne kadar gübreye ihtiyaç duyduğunu önceden hesaplıyor ve ona göre sulama suyuna ilave ederek bitkiye veriyor.

Tüketicilerin tercih ettiği gibi bir renk, hoş koku ve şekle dönüşen ürünlerimiz piyasada kapışılıyor.

Ayrıca seralarımızda hormon yerine çevreci bambul arılar kullandığımız için Simav'ın sera ürünleri tüketicilerin ilk tercih ettiği ürürlerin başında geliyor" diye konuştu.

Gündüz, topraksız tarım için üreticilerin seralarında toprak yerine yanardağ lavlarından oluşan cüruf denilen katkı malzemesi ile Hindistan cevizi kabuklarının sıkıştırılmasından elde edilen piyasada kokopit ismi verilen dolgu malzemesi kullandıklarını ifade etti.

http://www.kenthaber.com/Arsiv/Haber...er_122125.aspx

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-12-2007, 22:55   #7
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
http://www.aquaticeco.com/index.cfm/...ories/ssid/161

Sistemler için yararlı bir link

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-02-2008, 13:31   #8
Ağaç Dostu
 
envor's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-01-2008
Şehir: Manisa & Antalya
Mesajlar: 1,906
Galeri: 17
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu Mesajı Göster
Geleceğin tarımı sanırım topraksız olacak...
http://www.youtube.com/watch?v=_Ps5aApKnJs

http://www.flora-cube.com/Aeroponic.htm

Sayın denizakvaryumu youtubedeki videomu buraya taşımışsınız teşekkürler,nasıl beğendinizmi?

esra34 ve gallen123 beğendi.
envor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-02-2008, 23:36   #9
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Sn.envor
ne zaman bulacaksınız diye bekliyordum...Sonunda buldunuz

Fazla söze gerek yok, örnek bir tesis...

Umarım bu forumda topraksız tarım metodu ile amatör olarak balkonunda-terasında domates-biber-çilek-ahududu yetiştirecek arkadaşlara da yardımcı olursunuz.

Çünkü şubat ayına girdik olay tam netleşmedi...Kudret Bey sağolsun elinden gelen yardımı yapıyor ama şimdilerde durduk

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-02-2008, 10:23   #10
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
http://www.ariozorganik.com/

Malzemelerin temini için bir site.

http://ciftci.ksu.edu.tr/dokumanlar/...siz_tarim.html

yararlı bir kaynak

http://ciftci.ksu.edu.tr/sss.php

topraksız tarım için soru-cevap köşesi




.


Düzenleyen denizakvaryumu : 19-02-2008 saat 11:08 Neden: link ekleme
denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-04-2008, 21:33   #11
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Name:  1sx.jpg
Views: 16372
Size:  37.1 KB

Evde bahçe olur mu hadi oldu, güneşe gerek var mı?

Sistemse işte sistem

Name:  1sc.jpg
Views: 16191
Size:  31.0 KB


http://www.omegagarden.com/index.php?content_id=1500

Linke bir göz atın , yakında herkesin evinde bahçesi olacak

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-04-2008, 13:57   #12
Ağaç Dostu
 
egome's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-01-2007
Şehir: kocaeli
Mesajlar: 241
Arkadaşlar, topraksız tarım üzerine yazılmış kitap varmı?

egome Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-04-2008, 18:01   #13
Ağaç Dostu
 
envor's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-01-2008
Şehir: Manisa & Antalya
Mesajlar: 1,906
Galeri: 17
Zannediyorum 1-2 yıl içinde olacak...Çalışıyoruz...

envor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-04-2008, 18:22   #14
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-07-2006
Şehir: Yalova
Mesajlar: 6,884
Galeri: 29
O kadar sürmese?

Todor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-04-2008, 20:24   #15
Ağaç Dostu
 
malbman's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-04-2008
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,600
Galeri: 15
Çalıştığım yayınevini razı edebilirsem çok yakında bu konuda gerçekten uzmanca yazılmış bir kaç kitabı Türkçe' ye kazandırabileceğim sanırım. Ama öncelikle yayınevimi razı etmem gerekiyor.

malbman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-04-2008, 20:50   #16
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Türkiye'deki ziraat fakültelerinin sayısı sanırım 50 civarıdır.Hiç biri bu konuyla ilgilenip tek bir kitap dahi yayınlamadı ise çok üzücü.

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-05-2008, 11:05   #17
Ağaç Dostu
 
egome's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-01-2007
Şehir: kocaeli
Mesajlar: 241
Böyle bir kitap yazılmamışsa, gerçektende üzücü bir durum.

egome Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-05-2008, 12:11   #18
Ağaç Dostu
 
envor's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-01-2008
Şehir: Manisa & Antalya
Mesajlar: 1,906
Galeri: 17
Ege üniversitesinin var böyle bir kitabı,Ama 70'li yıllardaki topraksız tarım denemeleri var,ben 91 yılında o kitaptan esinlenerek topraksız tarım denemelerimi yapmıştım,ama resim kalitesi olarak pek iyi değildi,daha basit bir anlatım,bol resim,gerçek denemeler ile hazırlanmış olsa daha iyi olmazmı?

envor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-05-2008, 12:42   #19
Ağaç Dostu
 
Tuba's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 394
Tercüme yapsak? Yabancı kaynaklara bir bakmak lazım aslında. En beğenilen, kullanışlı ve popüler olanları incelenip tercüme yapılabilir. Hatta eğer İngilizce ise ben de yapabilirim. (Tabii birinin daha kontrolünden geçmesi gerek. ) Ankara'da Ankara Üniversitesinden bir hocamız vardı geçen yıl, herbaryum nickini kullanıyordu. Bu sene göremiyorum. Aslında hocamız bilir böyle bir yayın var mı yokmu? Yoksa hangi kaynak tercüme edilse en iyisi olur?

Tuba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-05-2008, 12:45   #20
Ağaç Dostu
 
Tuba's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 394
**** kitap olmasa da ağaçlar.net olarak bir çalışma yapsak mini broşür gibi. Maddi bir getirisi olurmu bilmiyorum ama internetten dağıtımı yapılan bir online kitapçık oluşturabiliriz. Sn. Kudert Tezel ve Sn. Envor resimliyorlar nasılsa. Diğer arkadaşlar da emek verip amatör çalışmalarını yürütüyorlar. Bir kitapçık yapacak kadar bilgi zaten mevcut. Birazdaha organize çalışmayla yapılabilir.

Tuba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-05-2008, 12:54   #21
Ağaç Dostu
 
egome's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-01-2007
Şehir: kocaeli
Mesajlar: 241
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi envor Mesajı Göster
Ege üniversitesinin var böyle bir kitabı,Ama 70'li yıllardaki topraksız tarım denemeleri var,ben 91 yılında o kitaptan esinlenerek topraksız tarım denemelerimi yapmıştım,ama resim kalitesi olarak pek iyi değildi,daha basit bir anlatım,bol resim,gerçek denemeler ile hazırlanmış olsa daha iyi olmazmı?
****** daha iyi olur. Ayrıca size de yakışır

egome Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-05-2008, 20:10   #22
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 01-10-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 275
Bilgi olarak pek katkım olmayacak gibi görünüyor, bari bende alarak katkıda bulunayım

nkoksal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-05-2008, 20:49   #23
Ağaç Dostu
 
envor's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-01-2008
Şehir: Manisa & Antalya
Mesajlar: 1,906
Galeri: 17
Ya tuba hanım ekmeğimize taş koymayın,biz kitabı satıp zengin olacaktık...
Şaka bir yana,iyi fikir aslında...

envor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-05-2008, 09:31   #24
Ağaç Dostu
 
Tuba's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 394
Kitap değil o kitapçıkkkk Sn.Envor, bir ara görüşelim isterseniz ekmek varsa kitap da fena olmaz hani, siz ne düşünmüştünüz???

Ben lisemi ayartabilirsem lise 1 ve 2. sınıflar için topraksız tarım klüp programı koydurmayı bile düşünüyorum. Mezunlar derneği başkanıyla aramı düzelttiğim gün topraksız tarım atölyesi kurmak niyetindeyim. Yani Sn. Envor, günün birinde şekkilli bir taş gelebilir, belki şahsen değil ama benim münükler yayılır elbet birgün

Madem iyi fikir ne yapalım?

Müjgan hanım Sn.herbaryum ile görüşüyormudur? Bize yardımı olabilir.

Tuba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-05-2008, 23:14   #25
Ağaç Dostu
 
egome's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-01-2007
Şehir: kocaeli
Mesajlar: 241
Yeni Japon icadı: Gökdelen-tarla

AA - TOKYO - Japonlar, gökdelen bodrumunda yapay ışık kullanarak domates ve salatalık yetiştiriyor.
Ülkelerini tarım üretimi bakımından kendine yeterli hale getirmeye çalışan Japonlar, gökdelenlerin bodrum katlarını kullanıp kullanamayacaklarına kafa yordu ve Pasona İnc, şirketinin genel merkezinin bulunduğu gökdelenin bodrum katını tarım denemelerine ayırdı. Başbakan Junichiro Koizumi'nin geçen şubatta açılışına katıldığı gökdelenin bodrumunda 100 çeşit sebze meyve yetiştirilecek. Gökdelende yetişen salatalıklardan tadan Koizumi, bu denemeyi 'yeni tarım devrimi' olarak nitelendirdi. Salatalıklar, 'hidroponik' (gübre yüklü su akıntısı) tekniğiyle yetiştiriliyor. Yeraltı tarımı çalışmalarını yürüten ekipten Toşihiro Sakuma, "Özellikle dikkat etmezseniz, buradakilerle dışarıda üretilen ürünler arasında lezzet farkı olduğunu anlayamazsanız" dedi.
Şirketin, gökdelende tarım çalışmaları için 1 milyon 332 bin avroluk yatırım yaptığı da belirtildi.

kaynak:http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=153819

egome Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-05-2008, 23:18   #26
Ağaç Dostu
 
egome's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-01-2007
Şehir: kocaeli
Mesajlar: 241
İlginç bir çalışma...
http://i213.photobucket.com/albums/c...e/CIMG1110.jpg

Eklenen Resimler
 
efi beğendi.
egome Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-05-2008, 11:31   #27
Ağaç Dostu
 
envor's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-01-2008
Şehir: Manisa & Antalya
Mesajlar: 1,906
Galeri: 17
Ama süper yani...Ben japonları zaten çok seviyordum...Nedeni buymuş demek,yeni anladım...

envor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-05-2008, 21:12   #28
Ağaç Dostu
 
egome's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-01-2007
Şehir: kocaeli
Mesajlar: 241
Türkiye'nin İlk Organize Tarım Bölgesinde Topraksız Tarım Yapılacak

Avrupa standartlarında üretim gerçekleştirecek, 600 milyon YTL ihracat hedefi olan ve 10.000 kişiye istihdam yaratacak olan Adana organize tarım bölgesi girişimcilerden büyük ilgi görüyor.

Adana'nın volkanik kayalarla kaplı verimsiz arazisini Türkiye'nin en büyük organize sanayi bölgelerinden biri haline getiren Adana Sanayi Odası (ASO), şimdi de tarımda zoru başarıyor.

Tarım yapılamayacak niteliklere sahip olan 365 hektar alan, Türkiye'nin ilk "Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi"ne çevriliyor.

Dış pazar odaklı tarımsal üretim, tarımsal sanayi dışında üretimi geliştirmeye dönük Ar-Ge çalışmaları yapılacak bölgenin 10.000 kişiyi istihdam etmesi bekleniyor. Kamulaştırma halen devam eden bölgenin ihracat hedefi ise 600 milyon YTL'yi buluyor.

Böylesine iddialı hedeflere sahip Organize Tarım Bölgesi'nin kuruluş kararı da proje kadar ilgi çekiyor. Çünkü bölge üretim gücünü verimsiz topraklardan alacak.

Tarımsal üretimden Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi'nin (AHSOSB) hemen yanındaki arazide topraksız tarım için ithal edilen perlit ve tüflerin bol miktarda bulunduğunu tespit eden Adana Sanayi Odası, bu "verimsiz toprakları" değerlendirmek için kolları sıvadı. Arazinin organize tarım bölgesi olarak kamulaştırılmasına Devlet Su İşleri (DSİ) dahil pek çok kurum karşı çıkmış olsa da 5 yıl önce ortaya atılan "topraksız tarım" fikri projedeki tüm tarafları ikna etmeye yetti. Sebebi ise gerek konumu gerek toprak yapısıyla bölgenin "geleceğe yatırım" özelliği taşıması.

Bölge, Hollanda ve Belçika gibi gelişmiş ülkelerin yüksek verim ve kaliteli üretim amacıyla tercih ettiği topraksız tarımın hammaddesi ile kaplı. Virüs ve bakteri tutmadığı için tarım ilaçlarını bertaraf eden volkanik taşlar, topraksız tarımın olmazsa olmaz koşullarından. Bu tarım yönteminde toprak yerine tüf ve perlit gibi taşlar kullanılıyor. Volkanik kaya fakiri olan Türkiye ise topraksız tarımda dışa bağımlı bir ülke konumunda.

Topraksız yöntemle tarım yapılan alanların 70 hektarla sınırlı kalmasının nedeni de bu. Ancak yapılan incelemelere göre, Türkiye'nin tarımda kullanacağı volkanik kaya açığını büyük oranda Adana'dan gidermesi mümkün. Araştırmalar bölgenin tüf gibi volkanik taş varlığı yaklaşık 30.000 hektarlık alanı rahatlıkla topraksız tarım üssüne dönüştürebilme potansiyeline sahip olduğunu gösteriyor.

Sebze Meyve Üretilecek


Bölgenin bir diğer özelliği ise yetiştirilen ürünlerin hemen bitişikteki Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi'nde işlenebilecek olması. Adana Sanayi Odası Başkanı Başkanı Ümit Özgümüş'ün söylemiyle arazi, Çukurova'nın kalkınmasında herkesin ağız birliği ederek gerekli gördüğü endüstriyel tarım için de biçilmiş kaftan. Bir yandan AB standartlarında üretim yapılırken, diğer yanda ambalajlama, paketleme ve işleme tesisleri faaliyetlerini sürdürecek. Ürün yelpazesini pazar taleplerine göre çeşitlendireceklerini belirten Özgümüş, "Üretimin ağırlığını sebze ve meyve oluşturacak. Hedef pazar ise Avrupa Birliği ülkeleri başta olmak üzere dünya ülkeleri" diye konuşuyor.

Tekstilciler Yatırıma Hazırlanıyor

Adana Sanayi Odası tarafından hazırlanan proje taslağına göre bölgede 25'er dönümden 104 parça arsa yatırımcılara açılacak. 10.000 kişiye istihdam sağlaması beklenen bölgede alt yapı çalışmaları devam ederken gerekli düzenlemeler de tamamlandı. Arazinin kamulaştırılmasının henüz bitmediğini söyleyen Özgümüş, 6 ay içinde bütün işlemlerin tamamlanacağını ve inşaatların başlayacağını belirtiyor. 2006 yılında faaliyete geçecek olan bölgeye talep ise beklenenin üstünde. Şu ana kadar 30'a yakın başvuru yapıldığını söyleyen Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Vedat Kahyalar, özellikle yatırım alanını değiştirmek isteyen tekstilcilerin ilgili olduğuna işaret ediyor. Organize tarım ve sanayi bölgesinin yıllık 600 milyon YTL'lik ihracat kapasitesi bulunduğunu belirten Kahyalar, "Bu rakamı birkaç yıl içinde yakalamayı hedefliyoruz" şeklinde konuşuyor.

Meyve Salatası Fabrikası Model


Organize Tarım Bölgesi'nin temel hedefi tarımsal üretimi sanayiiyle buluşturup ihraç pazarlarına taşımak. Bu hedefe ulaşmak için Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren Tadım Meyve Salatası Fabrikası örnek model olarak alınmış. Genelde ham olarak satılan narenciyeyi işleyip meyve salatası haline getiren şirket, 2003 yılından beri AHSOSB içinde faaliyet gösteriyor. Türkiye'nin önemli meyvecilerinden Özler Ailesi'nin yanında Delifruits ve Nardon olmak üzere iki Fransız ortağı bulunan Tadım, tamamen ihracata yönelik çalışıyor. Yıllık 2000 tonu bulan üretimin yüzde 90'ı Fransa'ya ihraç ediliyor. Şirketin Genel Müdür Yardımcısı Levent Arık'ın verdiği bilgilere göre 91 kişinin çalıştığı fabrikanın yıllık ihracat geliri ise 4 milyon Euro.

http://www.biymed.com/haberci/haber_oku.asp?haber=83
Kaynak: Referans Gazetesi/Nazlı Topçuoğlu- Pınar Arat

egome Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-05-2008, 23:41   #29
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 04-05-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 3
Türkiye`nin ilk organize sera bölgesi Denizli`de

Türkiye`nin ilk organize sera bölgesi Denizli`de
Denizli Valiliği ve belediyesi Türkiye `nin ilk organize sera bölgesini kurmak için harekete geçti. Jeotermal kaynakların kullanılması amaçlanan sera bölgesiyle Denizli ihracatta sıçrama yapmayı hedefliyor. Tekstilde yakaladığı başarı ile marka olan Denizli,
sahip olduğu jeotermal kaynakları ekonomiye kazandırmak için harekete geçti. Denizli Valiliği ve Belediyesi önderliğinde ilde Türkiye `nin ilk ihtisas organize sera bölgesi kurulacak.
Sarayköy ilçesi Kızıldere mevkiinde 1000 dönüm arazi, ihtisas organize seracılık bölgesi olarak tahsis edildi. Tarımın ve seracılığın, il ekonomisi için yeni bir açılım olacağını belirten Denizli Valisi Hasan Canpolat , "Boşa akan yeraltı kaynaklarını değerlendirdiğimiz gibi yeni ekonomik değerler de yaratacağız. Projenin altyapı çalışmalarını 2008 sonunda bitirmeyi hedefliyoruz. Böylece Türkiye `de bir ilki de gerçekleştirmiş olacağız. Dünyada da çok az örneği olan bu proje ile bölge ekonomisinin ihracatta sıçrama yapacağına inanıyoruz" dedi. Canpolat , projenin toplam maliyetinin ne olacağı konusunda ise çalışmaların devam ettiğini kaydetti.
Önümüzdeki günlerde proje kapsamında kullanılacak sıcak su boruları ve kalorifer sistemlerinin alımı için de ihaleye çıkılacak.
Arazinin işletmesi için ihale
Proje kapsamında, önce arazi 50`şer dönümlük parsellere ayrılacak. Bu parseller için ihale düzenlenecek. İşletme hakkını kazanan firmalardan katılım bedeli alınacak. Projenin maliyetinin de buradan elde edilecek gelirden karşılanması planlanıyor. 2008 sonunda yolları yapılmış, boruları döşenmiş ve ısıtma sistemi kurulmuş olarak, parseller hak sahiplerine teslim edilecek. Daha sonra her firma sahip olduğu alanda kendi tesisini kuracak. Proje ile yaklaşık bin kişilik bir istihdam yaratılması planlanıyor.
Kızıldere mevkiinde bulunan jeotermal sahanın, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından yaklaşık 1 yıl önce, organize sera bölgesi olarak ilan edildiğini ifade eden Vali Canpolat , "Bölgede bazı seralar kurulmaya başlamıştı. Bunu ihtisas bölgesi haline getirerek daha düzenli ve organize hale getirmeyi planladık. İlgili bakanlıklardan da büyük destek gördük" dedi.
700 dönümlük arazide Seraköy
Denizli Valiliği ile Denizli Belediyesi işbirliğiyle yürütülen bir başka proje ise Akköy ilçesi Gölemezli beldesinde bulunan Seraköy Projesi. Denizli Belediyesi `nin mülkiyetinde bulunan jeotermal kuyulardan faydalanarak 700 dönümlük arazide seraköy oluşturma çalışmalarına başlandı. Sera bölgesi olarak belirlenen sahada parselasyon çalışmaları yapıldı. Daha sonra İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği `nce sera bölgesinde 1/5000 ve 1/1000 ölçekli nazım imar planı çalışmalarına başlandı. İl Özel İdaresi , sıcak su boru hattı malzemelerinin ve eşanjör sisteminin alım ihalesini de önümüzdeki günlerde tamamlayacak. Bölgede sıcak su sorunu yaşanmaması için mevcut 300 lt /sn sıcak suyun tamamının sera ısıtmasında kullanılması kararlaştırıldı.
Bu projenin daha küçük işletmelere de hitap edeceğini belirten Vali Hasan Canpolat , "Yüksek bir talep bekliyoruz" dedi.

http://www.gidamarka.com/index.php?o...=644&Itemid=40
Kaynak

grafx Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-05-2008, 18:06   #30
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-07-2006
Şehir: Yalova
Mesajlar: 6,884
Galeri: 29
http://www.haberturk.com/haber.asp?i...&dt=2008/05/12

Tarım için toprağa gerek kalmadıGirişimciye çatıda balkonda üretim imkanı doğdu. Metin Can'ın haberi




İŞ VE YATIRIM FIRSATLARI HER PAZARTESİ HABERTURK.COM'DA
‘Topraksız tarım da olur mu?” demeyin. Dünya genelinde bu pazarın büyüklüğü 40 milyar dolara ulaştı. Tarıma everişsiz alanları tarım sektörüne kazandırmak amacıyla geliştirilen topraksız tarım aynı zamanda toprağa göre 5 kat fazla verim sağlıyor. Bugün Türkiye’de 100’e yakın sera bu tekniği kullanıyor. Topraksız tarım sistemi, çatılarda ve balkonlarda da temiz üretim imkanı sağlıyor.
Dünyanın son dönemde odaklandığı tek bir sektör var. O da tarım... Son üç yılda yüzde 83 oranında artan dünya gıda fiyatları bir anda dünya ekonomisini sarstı. Onlarca ülkede ise halk sokaklara döküldü. Konunun ciddiyetini Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick ve Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Dominique Strauss-Kahn, gibi isimler de dile getirdi ve dünyaya; “Yüz binlerce insan açlık çekecek" mesajı verildi. Türkiye ise dünyada yaşanan gelişmeler ışığında şanslı ülkeler kategorisinde yer alıyor. Ancak Türkiye de erozyon, kuraklık ve tarım arazilerin bölünmüşlüğü gibi nedenler yüzünden ciddi bir tehdit altında. Araştırmalara göre, Türkiye’nin toprak verimliliği son 10 yılda yüzde 23 azaldı. İşte bu noktada, Türkiye’nin de alternatif tarım teknolojilerine yatırım yapması gerekiyor. Bugün dünyada hızla büyüyen ancak Türkiye’de henüz pek de tanınmayan topraksız tarım, ya da diğer adıyla "hidroponik yetiştiricilik” gelecekte tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’nin de umudu olacak.
Topraksız tarım girişimciye birçok avantaj sağlıyor. Hijyenik ve daha lezzetli ürünler yetiştirme imkânının dışında topraksız tarım en çok maliyet avantajı için tercih ediliyor. Toprağa göre bire beş kat fazla verim elde edilen topraksız tarımda, gübreleme, ilaçlama, aşırı sulama gibi faktörlere gerek duyulmuyor. Topraksız tarım toprağa bağlı kalmadan yapılabilen bir üretim yöntemi olduğu için uygun olmayan alanlarda da tarım yapılabiliyor. Başta geleneksel sebzeler olmak üzere hassas tıbbi bitkiler ve yumru kök içermeyen yeşillikler dar alanlarda çok daha sağlıklı yetiştirilebiliyor ve hastalık seviyesi minimum düzeylere indiriliyor.
TERASTA VE BALKONDA DOMATES YETİŞTİRMEK MÜMKÜN
Türkiye’de bu alanda hammadde temini sağlayan ve ciddi yatırımları bulunan Alternatif Tarım A.Ş’nin yetkilileri sistem ile evlerde de üretimin mümkün olduğunu dile getiriyorlar. Temiz bir şekilde evlerde yetiştiricilik imkanı sağlandığını dile getiren yetkililer, özellikle çatılarda kurulacak sistemler ile ailelerin kendi mutfak ihtiyaçlarını da giderebileceklerini vurguluyorlar.
PEKİ AMA TOPRAKSIZ TARIM NASIL OLUYOR?
Sistemin temeli İngiltere'de Kaliforniya Üniversitesi'nden Profesör Doktor William Gericke tarafından 1950’lerde atıldı. Ancak pratik uygulamaları 1990’larda hızlandı. Türkiye’de ise ilk olarak 1995'de Antalya'da uygulanmaya başlandı. Bugün topraksız tarım tekniği yaklaşık 100 serada uygulanıyor. Seraların çoğu ihracat ağırlıklı üretim yapıyorlar. Bu sistemde toprağın yerini organik ve inorganik maddelerden perlit, hindistancevizi lifi ya da ponza kullanılıyor. Bir karışım haline getirildikten sonra satışa çıkarılıyor. Kısacası toprağın yerini bitki türünün ihtiyaç duyduğu oranda hazırlanmış solüsyon veya "perlit"e emdirilmiş besin maddeleri alıyor. Su ise damlama sistemiyle ya da doğal buharlaşma yoluyla veriliyor.
BİR DEKARIN MALİYETİ 20 - 30 BİN YTL
Topraksız yetiştiricilik yapılan seralarda, ısıtma ve havalandırma gibi iklimlendirme çalışmalarından çok iyi sonuçlar alınıyor. Topraksız yetiştiriciliğe büyük işletmeler büyük ilgi gösteriyor. Çünkü yatırım için bir dekarın maliyeti 30 bin YTL. Yatırım bir yıl içinde kendini amorti ediyor. Bu üretimi yapacak küçük işletmelerin üniversitelerden danışmanlık hizmeti almaları gerekiyor.
NEDEN TERCİH EDİLİYOR

SU TASARRUFU SAĞLIYOR
Toprakta yapılan tarımda bitkilere verilen su toprağa sızma yoluyla, toprakta tutularak veya buharlaşma nedeniyle fazlaca kullanılıyor. Topraksız tarımda verilen su ölçülebilir olduğu ve kontrollü bir şekilde bitkilere verildiği için fazla israfı yaşanmıyor.

BİRE BEŞ VERİYOR
Dengeli bir beslenme ve hammadde farklılığı nedeni ile bitkilerden çok hızlı verim alınıyor. Bitkilere istenilen besin elementi gerekli zamanda ve miktarlarda verildiği takdirde toprağa göre bire beş kazanmak mümkün.
DAHA AZ ENERJİ
Topraklı tarımdaki işlemler için gerekli olan iş gücünde tamamen teknolojik ve otomasyon sistemleri devreye girdiği için önemli kazançlar elde ediliyor

Todor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:36.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024