![]() |
|
|
![]() |
#1 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-03-2009
|
Topraksız Tarımla Uğraşanların Sorunları
Alıntı:
Sn Hocamız, mtugrulun yanıtını aldınız. şimdi biz de size soralım. Üretici arkadaşların katılacağı fikrinizi söylerseniz hem katılacak arkadaşlara hem üretimleri ile emek verenlere hem merak içinde her türlü gelişmeyi takip eden üretici ve/veya potansiyel üretici arkadaşlara yardımcı ve örnek olursunuz. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-03-2012
|
Sevgili Şansal Ağabey, Evet,güzel bir fikrim var aslında, Tekirdağda 1 köyde çiftçi (üreticilere) bunu anlatana kadar neler çektim bir bilseniz. Peki sonunda ne oldu diyeceksiniz 5 sene aynı fiyattan 50 krş.tan verdikleri ürünlerini 'Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'ni kurdukları sene ürünlerini 90 krş'tan sattılar. Sevgili Üstadımız Kudret Hocamızın 'Bilgi Paylaşıldıkça Büyür' sloganına bende bir slogan eklemek istiyorum. 'Bir elin nesi var, iki elin sesi var'. Yani neden güçlerimizi birleştirmiyoruz. Görün bakın neler olur o zaman, neler çıkar. Zaman teknoloji çağı,bilgi çağı, kurumsallaşma çağı. Maalesef tüketici, tüccar,veya satıcılar siz 1 kişi olursanız sizi ciddiye almıyorlar, ancak kurumsal bir kimlik bünyesinde olursanız sizi ciddiye almaktan başka çaresi kalmıyor. Ancak bu fikrimdeki tek sorun şansal ağabey, buradaki arkadaşların çoğu bu işi deneme, amatör ve kendi küçük dünyalarında maalesef kendi imkanları yapıyorlar, işin şeklini biraz daga büyütmemiz ve birazdaha profesyonellik katmamız lazım. Bunuda sizin gibi abilerimiz, üstadlarımız sayesinde başarırız ondan şüphem yok. Şimdi diyeceksinizki bizlerin yaşları kemale geldi, buişte olamayız. Üyeler arasında yaş,meslek,ve sera alanı önemli değil. Herkes tüm 'ağaçlar.net' üyeleri katılabilir. İsmide hazır 'Ağaçlar Topraksız Tarım Kalkınma Kooperatifi', (başka bir şekildede olabilir) Sanıyorum böyle bir birlik Türkiyede bir ilk olacaktır. Çünkü böyle bir kayıt göremedim. Verilen teşvik ve teçhizatları burada yazsam sayfalar almaz. Yasa çok açık. Devlet artık küçük çiftçi istemiyor anladığım kadarıyla bana büyük oyuncular lazım, kurumsal kimliği olanlar lazım diyor. Ve kurumsal kimliğe bürünürseniz size tüm kapıları açıyor. Bu konuda tüm topraksız tarım gönüllülerinin fikirleride çok önemli, herkesin bu konu hakkında fikrini yazmasını beklerim. (Yeni üye olmamla ilgili; aslında yaklaşık 4-5 aydır takip ediyorum sizleri ancak yeni üye oldum) Saygılarımı sunar, ellerinizden öperim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-03-2009
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 20-08-2011
|
Sayın Kızıltan önerileriniz için teşekkür ederim.Değişik yöntemler denemek sonuçta başarıyı da yakalarsak güzel.Bu tür araştırmalarınız varsa sonuçlarını konu açıp bizlerle paylaşırsanız sevinirim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-04-2013
|
Merhaba Sn.Casper Tesekkurler. Beni yeni uyeyim ve biraz bilgisayar ozurluyum. Sizin ilgilendiginiz konu neyse bildirirseniz tum bildiklerimi paylasirim. Henuz seram yok, 2 yildir intrnetten ve kitaplardan ogrenebildiklerimi aktaririm. Yarin Sabah 2000 m2 serayi kiralamak uzere gorusmeye gidecegim, umarim iyi sonuclanir.Ilk olunca bu sera buyuk ama bir tarafina lissiantus dikersek riskimiz azalir. Isitma, sogutma, biogas, sera malzemelerinin cok ucuza imalati, ek alternative uretimler gibi arastirmalarim var, ancak serasi olmayan yazinca ukalalik gibi algilaniyor. Umarim serayi kiralar cilek dikerim ozaman kendi deneyimlerimi paylasmak kolay olur. Sizin seraniz **** projeniz hakkinda bilgi verirseniz hangi konuda bilgim varsa seve seve veririm. Gerek gorurseniz ozel mesaj atin. Saygilarimla Engin Kiziltan |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 | |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 21-08-2008
|
Alıntı:
İnşallah 2000 m2lik serayı kiralarsınız. İnanın topraksız tarımla uğraşmak çok zevkli. Dileğim bu zevki siz de tadarsınız. Bu büyüklükteki sera için bizdeki sera bekçisi yeterli olmaz, sizin daha büyük bir sistem kullanmanız gerekir. Bizim büyük sera için çeşitli ısıtma sistemleri düşünürken en son verdiğimiz karar biogaz sistemi. Hem kümesten çıkan gübreleri değerlendireceğiz hem de organik gübre elde etmiş olacağız. Sayın Kayhan KALELİOĞLU'nun biogaz ile ilgili videolarını izleyince biogazın doğru karar olduğuna karar verdim. Sizin bu konudaki deneyimlerinizi de öğrenmek isteriz. Sayın Kiziltan forumda herkesin kendine göre doğruları olabilir, farklı fikirler oluşabilir. size düşen tüm fikirleri kendi doğrularınızla harmanlayabilmeniz ve en doğruyu bulmanız olmalı diye düşünüyorum. Karar sizindir. Selamlar... Saygılar... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 20-08-2011
|
Teşekkür ederim.Benim zaten çilek konusunda konu açmışlığım var,oraya bir göz atarsınız,henüz yarı profesyonelliğe geçmiş sayılmam.Bu aralar ucuz maliyetli ısıtma konularında araştırma yapacağım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Ağaç Dostu
|
Topraksizi denerken ileride nasil maliyet ve karlilik hesabi yapacagima dair dusuncelerimi yazmak istedim. Herkes topraklida ve topraksizda donume kac fide dikilir hesabi yapmis. Uzerinde anlasilan bir konu da pazarlama. Pazarlama icin hasl caresi bolgede uretilmeyen **** az uretilene odaklanmak. Bunu aciklamaya bile gerek yok. Domatesin 20kg=1-2 lira olabildigi pazarda, 5-6-10 kok diker kendim yersem tamam, ama tam tesekkullu, uzmanlarin yonettigi seralarla rekabet olmaz. Marul ce cesitleri bizim yemek kulturumuzde sofrada hep bulunan oldugundan 2-3 devre zarar etse kalaninda kar eder, sonucta zarar etmaz ama pek fazla para kazanmayabilir. Taze sogan gibi urunler Istanbul, Izmir, Ankara gibi yerlerde biraz kazanabilir cunku tasrada bahcesine eken fazla manavin gunluk sattigi kac kilo, buyuk sehirde pazarcinin gunluk satisi kac kilo diye dusunuyorum bunu soylerken. Topraksiz tarimda tercih etme sebebi turfanda ve pahali mal cikartabilmek, bence baska nedeni yok. Bu da aylarca surecek domates **** salatalikda zor anlamina geliyor , varsayimim dogruysa. Ozaman ben ne yapmaliyim? 1.Topraksizi denemeli ve yapmaliyi. 2. Bolgede para eden ve turfanda yapabilecegim sey near bakmaliyim, kavvun, patlican, karnibahar, carliston biber, renkli dolma biber vs.. hepsini incelemem gerek pazarlama acisindan 3. Cesitlerim kisa sureli olmali, 45 gunde tyrfandayi verecek cilek, patlican, kavun gibi 4. Baska yerlerde afet olursa, verim dudukse hemen girip 45 gunde paraya cevirebilece- gim kivircik gibi urunleri yapmaya herzaman hazir olmaliyim. Simdi eger bu dusuncelerim dogruysa sera icerisinde katli cilek sistemi kurarsam ( tamamina) baska urune gecerken sokmem lazim, ya cilek yapmayacagim, **** seranin bir kismini buna ayiracagim demektir. Cok cesit yapabilmek, ayni anda degil, birkac cesit icinde hemen urun degistirebilmek icin hepsinin gubre detaylarini ve gubre verme miktar ve zamanlamasini bilmem sart. Sorun otomasyon olabilir, bir tane almak sart, ayni anda 2 **** 3 cesit varsa ( ki insallah olmaz ) birisine baglayip digerlerini manuel yapmak gerek. **** Kudret Bey`in sistemine ek yapip, bir urune besin verdirip, ornegin 15 dakika sonar digger urune ayarlatip o sisteme besin vermek. Yani 2 adet A iki adet B besin olsun. A1 ve B1 de EC ayarlayip istenilen litreyi istenilen saatte basin. Sonra A2 ve B2 yi alip Ec ayarlayip bu sefer istenilen miktari ayarlanan zamanda basssin. Eklenecekler ikinci bir tank, ikili zaman saati, farkli degerler icin PLC ( yoksa uzerinde) Bunu Kudret Bey yapar yeterki bu dusuncem dogru olsun, sizzler teyidedin, ana sistemi kuran Kudret Bey bu degisiklikleri yapar. Epey uzun oldu, sizlerin bilginiz ve tecrubeniz bunlarin tartisilmasinda bana yol gosterecektir. Tartisirken herkesin ayri pazara hitabettigini ve sartlarinin farkli oldugunu unutmayalim. Ornegin hepimizn okudugu kitaplarin yazarlari ya ABd li ya Hollanda`li. Hollanda`nin gunes gorumu Antalya ile ayni olmadigindan, onlarin kullandigi golgeleme bizden farkli. Onlar isci pahaliya geldiginden marulun toplanmasini otomasyona baglamis, bunlara dikkat etmemiz gerek saniyorum.Sartlar degisince yatirimci o sartlara uymali. Hersene duyuyoruz Antalya`ya sel geldi seralar yikildi mal gitti domates 5 Tl oldu gibi. Peki, iklim degisikligini artik kabullendik, topraksiz serayi kurarken yerden 1 metre yuksek beton dokebilsek bu beladan kurtulsak olmaz mi? Cok mu pahali? Bir kere mali kurtarsak, milletin satacak mali yokken 1 liraya satacagimiz mali 3 liraya satsak o fark cikar saniyorum. Epey uzun oldu, ama uzun sure dusununce cok soru olusuyor kafamda, lutfen degerli dusuncelerinizi bildirin, musbet **** menfi, hepimiz icin faydali olur. Saygilarimla |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Ağaç Dostu
|
Merhaba yazmayi unutmusum Toprakli ve topraksiz cilek uretmenin maliyetini, karliligini hesaplarken bence soyle yapmaliyiz. Topraklida su kadar digerinde su kadar darken ayni metrekare hesaplanmamali. 1000 m2 topraksiz sera parasina 2000 m2 tarla sahibi olabilirim. 1)Bir donum topraksizda kac tane diker, tanesinde nekadar mal alir kaca satarim 2)Iki donum tarlada kac tane diker tanesinde ne kadar alir kaca satarim. Gordugum kadariyla 1 donume 1 donum karsilastirilmis, ben hatali oldugunu saniyorum. Sanirim muhasebe bilgisi olan Sn Yalandunya59 bunu bize aciklarlar. Saygilarimla Engin Kiziltan |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-05-2009
|
sera ortamında, yetiştiricilikte kimse yokke siz var olmanız gerekir şöyleki: dometes tarlaya çıkmadan , elin çilek i tarladayken siz tezgaha getirebiliyorsanız para kazanırsınız bu nasıl olur : seranızı ıstıma ile olur ya etraftaki termal kaynaklı yerler **** sayınkızıltan g iran gibi sıcak ülkelerde yılın belli zamanlarında imkan sağlar |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Ağaç Dostu
|
Tesekkurler Sn Idris Senol. Ben soylediklerimin neresi yanlis onlari cok merakediyorum. Dogru yolu bulmam icin bu sart. Yoksa baskalarinin denedigini ben takrar dener ayni menfi sonuca ulasirim. Amerika`yi yeniden kesfetmeme gerek yok, sizzler hatali olan faraziyelerimi soylerseniz basarili olma sansin artacak. Saygilar Engin Kiziltan |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-03-2012
|
Sevgili Mtuğrul Ağabey, İnan çok samimi olarak yazıyorum bunları yazdıklarını okuyunca çok üzüldüm. 16 ton toplamda çilek üreteceksin ve genel ortalama kg satış fiyatın 1,3 tl inan çok kötü. Keşke çilekleri bana gönderebilsen ben 3-4 tl'den aşağı satarsam Tekirdağ'da namerdim. Abi ya sen bu işi orada (anamur) yapma, **** sağlam bir pazarlamacı bul. Tekirdağ'da 16 ton çileğin olacak kralda sensin padişahta ister inanın ister inanmayın. Hatta şuanda piyasa fiyatı 3,5 tl, market fiyatı: 4,99 tl. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|