![]() |
Sn. Muda ilginiz ve yorumlarınız için teşekkür ederim. Eklemiş olduğunuz linki akşam inceledim, notlar aldım, yeni şeyler öğrendim.
Tohumların yaklaşık yarısını ekiyorum, kalanları da evde en serin yerde tutuyorum. Biberler daha yavaş çimlendiğinden daha erken ekiyorum. Biber, tohumdan fide olmasına kadar yaklaşık 60 gün sürüyor, bu durumda, fideleri bir aksilik olmadan yetiştirilebilirsem, nisan ayının ilk haftalarında toprağa dikmeyi istiyorum. Fideden hasata kadar da yaklaşık 60 gün sürdüğünden haziran ayının ortalarında biberleri hasat ederim diye düşünüyorum. Önceki yıllarda Germencik Uzunkum da yetiştiriyorduk, bu yıl Urla'da yapacağım. Yine Urla'da sebze yetiştiren birkaç kişiyle konuştuğumda tohumları ekeceklerini söylediler. Umarım zamanlama hatam yoktur, en kötü havalar soğuk giderse fideleri büyük poşet viyollere alırım. Ancak yorumlarınıza da katılıyorum, fideler çok erken dikilirse toprak soğuk ve yaş olursa ardından fideler hastalanabilir. Domateslerde tohumdan fideye yaklaşık olarak 40 gün sürdüğünden 10-15 gün sonra ekerim. |
Sebzelik
2 Eklenti(ler)
Urla'da sebze için ayırdığınız bahçe eski halini paylaşıyorum. İlk bölüm 5 metreye, 2.50 metre , ikinci bölüm 7 metreye 2.50 metre. Toprağı killi öyleki çamuru ayakkabıya yapışınca çıkmıyor. O toprağın üzerine dışarıdan Torbalı'dan geldiğini söyledikleri bir toprak getirdik. Yaklaşık 15-20-25 cm bu topraktan döktük. Yanmış keçi gübresi ve leonardit. Ama yeterli degil yapacak çok iş var.
|
Sebzelik
3 Eklenti(ler)
Sebzeliğin birinci bölümü.
|
Sebzelik
3 Eklenti(ler)
Sebzeliğin ikinci bölümü.
|
2 Eklenti(ler)
27 ocakta ektiğim biber fidecikleri. Torfa direk ektim, sekizinci günde çimlendiler, bugün 14 günlükler, onlara bol güneş alan bir köşe buldum, havalar ısınınca dışarıya da çıkarırım.
Önceki yıllarda peçete üzerinde çimlendirip veya 2 gün suda bekletip sonra torfa aldım ancak direk torfa ekmekle fark göremedim, üstelik zahmetli oldu , artık doğrudan torfa ekiyorum. Tofun kurumaması için düzenli, ancak fidelerin aşırı uzamaması için de çok su vermemeye çalışıyorum. Doğrusu keyif aldığım bir süreç. |
Nergis
1 Eklenti(ler)
Nergis çiçekleri 10 ocak gibi açmaya başladı ve halen canlı bir şekilde duruyor. Yaklaşık bir aydır çiçekleri canlı ve kokusuda ilk günlerdeki kadar olmasada devam ediyor ve her gün mis gibi kokusuyla mest ediyor.
|
2 Eklenti(ler)
Bahçenin güzelleri
|
Domates ekimi 11 Şubat 2022
2 Eklenti(ler)
2021_2022 etkinliğinden temin ettiğim domates tohumlarını bugün ektim.
Sn. Bahçeden Momini Salzi Domates Red Giant (Dev Kırmızı) Domates, Bulgaristan Dev Pembe Domates, Sn. T.C.M Hafize Baliç Pembe Domates, Sn.İts-just _a-ride Sungold Select II, Sn.Köpük Bahçesi Berkeley Tie_Dye, Sn. Muda Aunt Ruby's German Green Tomato, Sn.Birnefestoprak West Virginia Pepper, Sn.Alp_er Fahrenheit Blues Domates. Tohumların hepsini ekmedim, aksi bir durum olursa yedek bırakıyorum. Torfa ektim, Torfun nemini kaybetmemesi için, viyolün üzerini streç ile kapadım, ara sıra havalandırıyorum, eğer kuruma olursa su ile fısfıslıyorum. Fidecikler çıkınca yaprak ve gövdelerine su gelmemesi için viyolün kenarlarından az az su veriyorum. Oksijenli su ile de suluyorum, 1/4 oranında, 1 birim oksijenli su, 4 birim su şeklinde. Bu sefer aspirinli suda deneyeceğim, 1 litre suya 0,5 aspirin. Aspirinin her türlü köklendirme çalışmasında hızlandırıcı etkisi varmış. Domates yaklaşık 40 günde fide oluğuna göre sağlıklı yetiştirebilirsem mart ayının son haftası veya nisan ayının ilk haftası toprakla buluşturabilirim. İkinci resimde Safir,'de denetimde. |
Alıntı:
|
Uyarınız için teşekkür ederim, kotiledonlara değdirmeden sulamaya çalıştım.
|
Çiçek ve yeşillik tohumları ekimi 13 şubat 2022
1 Eklenti(ler)
Pazar günü hem bu yıl hem de geçen yılki etkinliken temin edip ekemediğim tohumları ektim. Bahçede olduğundan üzerlerin inaylon çuval ile örttüm.
Ektiğim tohumlar; Zahter (Sn. İyiğit), Mor Reyhan (Sn. Saleri), Mercanköşk (Sn. Şehirliköylü), Kişniş ( Sn. Meeteine), Çıbrıska (Sn. Bahçeden), Ceneviz Fesleğeni (Sn. Sernur), Sarı Top Kadife (Sn. Edremit Zeytin), Aslan Ağzı (Sn. Sevgi Durul), Gelincik (Sn. Enbal),Büyük Fransız Kadife Çiçeği (Sn. Pupa Baski), Kadife Çiçeği (Sn. Sernur), Kızgözü Çiçeği (Sn.Kahramar43), Haseki Küpesi ( Sn.bahçeden, Sn. Pupa.baski). Heyecanlı bekleyiş var. |
Lahana Kelebeği ( Pierris Brassicae)
1 Eklenti(ler)
Lahana ve karnabaharların en taze sürgünlerinde minik tırtıĺar. Bahçede beyaz kelebek gördüğümde ne kadar güzel demiştim ama meğer zararlıymış, lahana kelebeğiymiş.
Sarımsaklı solüsyon etkilemiyor, kükürt ile kül karıştırıp attım etkisini görmedim, elle toplayıp imha ediyorum ama gözümden kaçanlar oluyor hele birkaç gün bahçeye inmediysem, yaprakları afiyetle yediklerini görüyorum. Lahana ve karnabaharların yaklaşık üçte birine zarar verdiler. Lahana kelebeği tırtılı için kullandığınız zehirsiz ilaç veya ev yapımı ilaç varmıdır, paylaşırsanız sevinirim. İlgili sayfalarda Delfin wg tavsiye edilmiş, ancak zannederim satışı yok ya da ben bulamadım. |
Alıntı:
Şu şekilde |
Mesh örtüyü yeni sezonda denemek istiyorum, çok faydalı olacaktır, hepsinde olmasada en azından bir kısmında kullanabilirim. Lahanalarda sanırım zamanı geçti, yaprakların içinde yerleşmiş durumdalar, yinede mücadeleye devam, bulabildiklerimi toplarım.
|
2 Eklenti(ler)
Sebze tarhlarını köyden getirdiğim kargılarla çit şeklinde yapıyorum. Bahçeye getirdiğimiz toprak bazı yerlerde yetersiz geldiğinden bitkilerin kökleri gelişemedi. Her bölümü ayrı ayrı düzenliyecegim, yeni sezona yetiştirmek istiyorum.
İlk bölüme çilek diktim, toprak karışımında, vermikülit, torf, keçi gübresi, kumlu toprak, az miktar odun külü hepsini karıştırdım, süngerimsi bir toprak karışımı oldu. Sebze tarhının önceki ve sonraki resmini yüklüyorum. |
Biber fideleri
2 Eklenti(ler)
Biber fideleri büyüyorlar. Ekimden itibaren 24 günlük oldular. Aspirinli su deniycem, etkisini merak ediyorum.
|
Domates fideleri
1 Eklenti(ler)
11 şubat'ta ektiğim domates fideleri 8. gündeler. Cam kenarında neredeyse tüm gün güneş alıyorlar. Toft içinde 4. günde çimlendiler. Gerçek yaprakları çıkıp, geliştiklerinde kontrollü olarak dışarıya çıkarırım.
|
Lale
3 Eklenti(ler)
Yürüyüşe çıkıpta lale toplamadan olmaz. Pazar günü boş bir arsada tesadüfen gördük rengine bayıldım, bu güzelliği sizlerle paylaşmak istedim.
|
Yabani pazı ve Kenger
2 Eklenti(ler)
Yabani pazı topladık, kavurması çok lezzetli oldu, tohumunu toplayabilirsem etkinlikte paylaşmak istiyorum.
Kengerler büyüyorlar, 2_3 haftaya yenecek duruma gelirler. |
Alıntı:
|
Katkınız için teşekkür ederim. Her çeşidin 2'şer sırasına uygulayıp, gelişmeleri paylaşırım.
|
Aspirinli su
2 Eklenti(ler)
Fidelerin bir kısmını aspirinli su ile sulamaya başladım. 1 litre suya 0,5 aspirin koyup karıştırdım. Gelişim durumlarını, en son kök yapılarını da paylaşacağım. İlk resim biber, ikinci resim domates fideleri.
|
Fidelerimde mantar sorunu
2 Eklenti(ler)
Merhabalar,
Bahçede şubat ayı ortasında, saksılara ve plastik kasalara ekmiş oluğum tohumlar çimlenmeye başladı ancak toprak üzerinde fotoğraftaki gibi mantar oluşumları başladı. Bütün bahçeyi çiçeklerle donatmak isterken hepsi elimden gidecekmi diye düşündüm. Hem tohumlar da emanet güzellikleri yaşamak ve paylaşımı da sürdürmek gerek. Yaptığım hatalı uygulama, toprak karışımı çok nemliydi, üzerlerini gece sıcaklığı düşük olduğundan naylon çuval ile örttüm ancak gündüz açmayı ihmal ettim havasız kaldılar, sonra farkedip açtım ama mantar başlamıştı. Havalarda yağışlı gittiğinden toprakları hep yaştı. Dün saçak altına aldım, ve sitemizden mantari hastalıklar için verilmiş olan, 1 ölçü süt, 9 ölçü içme suyu tarifini uyguladım, maalesef bir değişiklik olmadı. Bugün tekrar denedim. Pek ümitli değilim, çünkü hiç azalma olmadı. Bu sorun ile karşılaşan veya sorunun çözümüne ilişkin önerilerini yazan arkadaş olursa çok sevinirim. |
OKsijenli su ile olan tarifi deneyin, ben de ilk yıllarımda benzer sorun yaşadığımda düzeltmişti. Üstünü kapamayın artık. nemine dikkat edin.
|
Yanıtınız için teşekkür ederim. Oksijenli suyu 4/1 oranında hazırlayıp, hemen uygulayacağım. Fideleri balkonun altına aldım. Üzerlerini kapatmam.
|
Alıntı:
İnternetten bi sayfada oran"OKSİJENLİ SU ½ lt suya bir tatlı kaşığı oksijenli su koyup bitkilere püskürtebilirsiniz." Diyor Başka yazılara da bakacağım.. |
Teşekkür ederim. Siz yazdıktan sonra sitede araştırdım. Genel Bitki Koruma başlığı altında, Ev Yapımı Mantar İlaçları isimli konu içinde Mine hanım da yarım lt su içine 1 tatlı kaşığı diye belirtmiş. Başka bir yerde de aynı ölçüyü vermiş. Benim ölçüde siteden ama hangi sayfa bulamadım. Bulunca yazarım, en azından hata var ise düzeltmiş oluruz.
Bu arada olan benim fideciklere olabilir, gerçi dikkatle mantar olan kısımlara uyguladım ama belli olmaz. Sabah ilk işim fideciklere bakmak olacak. |
Çiçek kardeşliği
1 Eklenti(ler)
Çiçek kardeşliği
|
Anemon
1 Eklenti(ler)
Anemon, dağ lalesi, yabani lale . Geçen hafta lale tarlasindan benim payıma düşenlerden. O kadar çoktularki, belki 6 dönümlük zeytinlik sırf mor lalelerle doluydu.
|
Çiçek fidecikleri
2 Eklenti(ler)
Aslanağzı Sn.Sevgi Durul, Mor Reyhan Sn.Serkancıl, 15 şubatta ekmiştim, güzel çimlendiler, mantar sorununu çözebilirsem, bol çiçekli bir yaz olur inşallah. Doğa her zaman güç veriyor.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 02:17. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025