agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Tohum Paylaşımı Sonrası Çalışmalar 2014-2018 (https://www.agaclar.net/forum/tohum-paylasimi-sonrasi-calismalar-2014-2018/)
-   -   aziztoprak / Tohum Paylaşım Sonrası (Yalova/Altınova) 2018 (https://www.agaclar.net/forum/tohum-paylasimi-sonrasi-calismalar-2014-2018/42011.htm)

devrann 23-07-2018 10:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aziztoprak (Mesaj 1545533)
Sulamayı haftada 1 yapabiliyorum ancak. Çeşit olarak daha çok yerli pembe (Sn. Hoşsada'dan) türde meydana geliyor. Ama diğer 2 türde de (halamın domatesi!-türünü bilmediğim için böyle diyorum, Yıldız yerli iri erkenci -Yerli Tohum'dan) var zannederim Toprak Ph'ını ölçmek için aletim yok. Ph kağıtları almıştım onlarla toprağı sulandırarak ölçmeyi deneyeceğim. Öyle bir yöntem vardı zannediyorum. Toprak Ph'ı ne mertebede olması idealdir?

Ölçmeyi düşünüyorsanız toprağı plastik dikdörtgen bir kapta(yuvarlağa göre daha kolay olur) ne cıvık sulu olacak şekilde ne de katı olacak şekilde belli bir müddet bir spatula olur veya kaşıkta işinizi görebilir,yardımıyla homojen kıvama getirdikten sonra ölçebilirsiniz.Bunun için küçük cihazlar var hem ph hem ec ölçen ama turnasol kağıtlarıda işinizi göreceğini düşünüyorum.Toprağın ph seviyesinin 5,5-7 civarı olması birçok element için iyidir özellikle potasyum,kalsiyum,mağnezyum için 7 civarı olması istenir.Tabi ticaride bitki durumuna göre ph ayarlaması yapılabiliyor mesela meyve zamanında ph'ı yükseltip potasyum alımını arttırabilirsiniz,bir tek ph'a bağlı değildir potasyum alımı ama yüksek tutulmasında fayda vardır.
Kalsiyumda bitki meyvelerini göstermeye başlamasıyla birlikte bitkide kullanımı arttığından dolayı mesela ceviz büyüklüğüne geldiği zaman veya biraz daha küçük,kalsiyum ilavesi yapmasanız bile sulama suyu miktarını arttırmanız bu tip noksanlıkların önüne geçecektir,meyve büyüklüğü arttığı zaman zaten iş işten geçmiş olacaktır çünkü kalsiyum taşınması çok zayıftır yapraktan meyveye ya da tam tersi veya kalsiyum hücre duvarı yapısına ilk aşamada katılır yani küçükken, meyvede hücre duvarı ilk oluşum esnasında bulunması gerekir eksikliğinde bu tip çürümeler görülür,bitkinin kendinde ise kırılmalar,yatmalar,hastalıklara kolay yakalanma gerçekleşir gövde içinde boşluk vs...meyvelere taşınımı az olduğu için daha sonra bu tip noksanlıkları kapatmak zor olur.Yani küçük meyveler noksanlığa tutulmadan ya sulama suyunu arttırmanız gerekir ya da dışardan kalsiyum takviyesi yapmalısınız.Kolay gelsin.

aziztoprak 23-07-2018 16:59

1 Eklenti(ler)
Karpuzlar oluyor (İri alaca-Yerli Tohum'dan-nesli tükenmek üzere olan bir türmüş ve Rana58'den)
Eklenti 678814

aziztoprak 23-07-2018 17:29

4 Eklenti(ler)
Kabak çiçeği çok fazla olunca "Kabak çiçeği dolması" yapmak farz oldu. Lezzetini tarif etmeme gerek var mı bilmiyorum:)
Eklenti 678815

Mısırların bazıları rüzgardan eğildi. Ama arka sıradaki domatesler için güzel bir rüzgar bariyeri oluşturdu.
Eklenti 678816

Ve tohuma bırakılan salatalıklardan biri (Çengelköy)
Eklenti 678817

Siyah sakız kabak giderek büyüyor ne kadar büyüyecek bilmiyorum. Bu tür ne zaman hasat edilmelidir (Bal kabağı türü bu mu, yani bildiğimiz kabak tatlısı bu türden mi yapılıyor. Benim bildiğim balkabağı beyaz iri yassı şekilde olanlardı)? Cahilliğimi mazur görün ilk defa mahsül yetiştiriyorum.
Eklenti 678818

TCM 23-07-2018 17:55

1 Eklenti(ler)
@ aziztoprak, komşu derdi ki, 'her kabaktan tatlı yapılır' sadece şeker miktarı arttırılabilir aynı tat istenirse. Ancak resimdeki bal kabağı değil. Bal kabağı zaten kol atarak uzayarak büyür ve üzerindeki meyve sayısı sadece birkaç tanedir ki haliyle büyük olur.

Bizim bahçe de oldukça rüzgarlı oluyor kimi zaman. Benim de mısırlar, hatta biberler bile devriliyor. Ben bu sene mısırlar için resimdeki gibi destek yaptım, kendi bahçeme dahi koymadan resmi ilk buraya ekleyeyim yeri gelmişken. Sıranın başına ve sonuna inşaat demiri diktim ve toprak seviyesinden iki karış yukarıdan mısırın önünden ve arkasından geçecek şekilde ipi gerdirdim. Daha sonra mısırların arasına rüzgarın estiği yerdeki mısıra yakın ipleri boğdum, dolayısıyla devrilme ihtimalleri neredeyse yok. Ancak boyları biraz daha uzar ve meyveleriyle ağırlaşırsa daha yukarıdan aynı işlemi tekrarlarım. Demir araları 10 m. vardır, daha bile aralasak demirler sağlam çakıldığı sürece sorun olmaz. Aynı işlemi daha fazla kargı kullanarak kargılarla da yapabilirsiniz tabi.

Eklenti 678821

hberbul 25-07-2018 22:20

@aziztoprak bu kabak türü bizim memlekette çekirdeği için ekilir.

aziztoprak 06-08-2018 22:50

3 Eklenti(ler)
Merhaba, yerlere yatan domatesler ipe asıldı. En başta yapılması gereken şey maalesef gecikmeli yapıldı. Domateslerde geçen haftalarda görülen alttan siyahlanıp çürüme hastalığının azaldığını fark ettim. Bu hastalık dengesiz veya fazla sulanma ile alakalı olabilir diye düşünüyorum. Bu hafta ise domateslere süne (pis kokulu yeşil böcek) dadandığını gördüm. Bahçede bunların yeşil, kahverengi ve kırmızısına dahi rastlıyorum. Biyolojik yönden bayağı zengin bir bahçem var!:) Pazar günü yetiştire bilseydim "gülleci bulamacı" yapıp atacaktım bitkilere ama maalesef yetişmedi. Haftaya inşallah. (Bu karışım süneler için işe yara mı acaba?).
Eklenti 679502

Kara Kabaklar büyüyor.
Eklenti 679503

Bu toprak yığıntılarını köstebek mi yapıyor ? Karpuzlardan büyük olanı bulamadım. Acaba hırsız bu köstebekler olabilir mi?
Eklenti 679504

g.c. 07-08-2018 07:35

Ergin süne(yeşil böcek) ile mücadele bildiğim kadarı ile önerilmiyor. Sebebi kullanılacak olan ilacın içerdiği zehrin insan sağlığına zararlı olması. Süneyi uzak tutmak için toz kükürt ya da yapraktan sıvı kükürt faydalı olabilir.

TCM 07-08-2018 09:19

Resimden fazla belli olmuyor; deliklerin ağzında toprak yığılmış şekildeyse köstebek, delik var yığıntı yoksa faredir. Karpuzun büyüklüğü ne kadar bilmiyorum ama koca karpuzu yiyip bitiremez herhalde köstebek.

Domatesin dallarında siyahlaşmalar varsa mantardır büyük ihtimal dediğiniz gibi fazla sulama, aşırı yağışlar zemin hazırlıyor. Mantarı bir kaç kökte en başından yakalarsanız hemen söküp atmak ve diğer köklerde belirti başlayana kadar kükürt (toz-sıvı) veya bakır atmak gerekir. Ancak diğer köklerde de belirti başladığını görürseniz en az iki kez bir hafta 10 gün arayla sistemik mantar ilacı atın yoksa domates yiyemezsiniz.

aziztoprak 07-08-2018 18:55

Yığıntı var delik yok demek ki köstebeklerimiz var. Karpuz çok iri sayılmaz ufak orta büyüklükteydi. Diğer kavun ve karpuzlar daha ufak olgunlaşmalarını bekliyorlar herhalde. Değilse 2 ayaklı ziyaretçilerimiz var demektir:) Bakalım zamanla anlarız.

Bazı domateslerin dallarında da siyahlaşma kahverengileşme vardı. Ama şimdi sanki azaldı gibi. 2 hafta önce sıvı kükürt atmıştım. Kükürtün bu kararma hastalığına biraz iyi geldiğini düşünüyorum. Bu hafta yine sıvı kükürt ve imkan olursa kaolin kili atmayı planlıyorum. Süneye karşı da faydası olur mu bilemiyorum.

aziztoprak 20-08-2018 22:06

2 Eklenti(ler)
Haftalık mahsul, domates, bağrı bütün kavun, incir (yol üzerinden)
Eklenti 679985

Eklenti 679986

domatesler maalesef çok sağlıklı olamadılar. Çiçek burnu siyahlığı sonrası yeşil süne ve tırtıl saldırılarından kurtulanları topladık. Kırmızılarla kavanozlarla yemeklik yapıldı. Bir kısmı yendi. Yeşillerin bir kısmı ile de turşu yaptık. Her şeye rağmen lezzeti çok iyi. Market pazar domatesini artık nasıl yerim bilemiyorum. Çok olgunlardan tohumluk da çıkardım. İnşallah yeni etkinlikte paylaşacağım sizlerle.

Herkese hayırlı bayramlar.

aziztoprak 24-09-2018 05:27

Merhabalar. Son yaz mahsüllerini alıyoruz bahçeden. İlk bahçe tecrübem için çok da fena sayılmaz. Ne de olsa mekanik ve organik ilaç mücadelesini tam manasıyla yapamadık. Üstüne gelen hastalıklar da tuzu biberi oldu. Buna rağmen toprağın bereketi ile yine de ilaçsız ve kendi emeğimizin ürünlerini soframıza getirmemize imkan veren Allah'a şükürler olsun.
3 hafta gidemediğim bahçeye bu hafta sonu gittiğimde 1 yemeklik fasulye, 1 koca karpuz (iri alaca nesli tükenmek üzere-Yerli Tohum'dan), 1 minik kavun (Bağrı Bütün-Yerli Tohum'dan), 2 minik karpuz (Rana 58'den), 1 sarı karpuz (Tekirdağ arkadaş), 3 kara kabak (Sinop köy), kalan bol miktarda turşuluk yeşil domates, az miktarda yeşil tatlı biber, bolca pazı tohumu (Yerli Tohum'dan) hasat ettik. İri karpuz biraz vaktini geçirdiğimiz için olsa gerek içi biraz çatlamış boşluklu idi. Ama geçmiş değildi gayet lezzetli ve tatlıydı. Rengi koyu kırmızı değil pembe renkliydi. Kabuğu ise çok kalın. Fasulye yemeği harikaydı. Yeşil domateslerden ise 2. büyük kavanoz turşuyu yaptım. Sarı karpuzu henüz kesmedim. Kabaklara da bakamadık. Onlarla ilgili daha sonra bilgi vermeye çalışacağım.

aziztoprak 04-10-2018 20:24

Son mahsuller
 
5 Eklenti(ler)
Herkese selamlar. Geçen hafta hasat edilen mahsuller:

Sarı Karpuz (Arkadaştan menşei Yunanistan), İri alaca karpuz (son kalan küçükler), kara kabak (Ordu köy), çerezlik kabak (Ordu köy), minik siyah karpuz (Rana58'den), Bağrı bütün kavun (son numune). Bir de kara kabaktan yapılan kabak tatlısı nefis oldu. Yalnız kara kabakların sararıncaya beklemesi gerekiyormuş zannediyorum. Biraz daha beklesek daha iyi olgunlaşacaklardı zannediyorum. Bu haliyle bile lezzetli olduğuna göre olgunlaşsaydı tadından yenmezdi herhalde...

Mahsullerden bol miktarda çekirdek ayırdım. Paylaşım için.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:08.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025