agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Tohum Paylaşımı Sonrası Çalışmalar 2014-2018 (https://www.agaclar.net/forum/tohum-paylasimi-sonrasi-calismalar-2014-2018/)
-   -   pria / Tohum Paylaşım Sonrası (Çanakkale) (https://www.agaclar.net/forum/tohum-paylasimi-sonrasi-calismalar-2014-2018/40870.htm)

MeyveliTepe 27-07-2017 21:52

Geçmiş olsun

kerkenez 28-07-2017 08:23

Geçmiş olsun sayın Pria. Bunlar maalesef iyi günlerimiz, insanoğlu açgözlülüğünden vazgeçmediği için daha beterlerini göreceğiz.

Melih Bakırlıoğlu 29-07-2017 07:22

Bereketi içinde olsun, geçmiş olsun.

pria 29-07-2017 09:42

Sağolun dostlar..yine de çok çok ucuz atlattım bu felaketi..

Bize 7-8 kilometre uzaklıkta Tokatkırı köyü var..800 dekar biber yerle bir olmuş..adamların ana geçim kaynağı..Lapseki ilçesinde elma armut şeftali bahçeleri de aynı..çok büyük felaket..

Bu yıl ÇKS kaydım olmadığı için sigorta da yaptıramadım..inşallah kazasız belasız atlatır hasadımızı yaparız..

Zeytin işi çok zor..bir sürü sorun var..toplaması bile ayrı bir dert..

Bizim buralarda bir de kuş çok..eğer erken bir kış bastırırsa sıyırcık sürüleri bulut gibi kaplıyor zeytinlikleri..bir tane bile bırakmazlar..bu yüzden genelde erken hasat yapmaya çalışıyorum..

Hayırlısı..ne desek boş.

Güler 29-07-2017 17:54

Sayın pria, bahçenizde dolaşmak öyle büyük zevk ki; yığınla bilgi de ediniyoruz, anlatımınız da çok güzel.

Arkadaşlar da bildiklerini paylaşıyorlar ya, bu daha da keyif veriyor insana.

Kestiğiniz karpuzlara baktığımda ben kendi kendime " bunlar olmamış ki " dedim. Bana böyle bir karpuzu verseler yemem, kırmızı olgun (lifli değil) sulu ve tatlısını severim.

Biz bu sene karpuz ekmedik, bir arkadaşımızın bahçesinde var, o bize karpuz veriyor biz de ona elma-armut, vişne.

Yağmurlar şükürler olsun ki fazla zarar vermemiş, umarım zeytin hasadını da kolaylıkla halledersiniz.

pria 29-07-2017 21:21

Yooo Güler Hanım..karpuzlarıma laf söyletmem..:) kalın kabuklu gibi duruyor ama o beyaz yerler bile yumuşacık..minik dilimler kesip ısırarak yiyorum, yorgunken pek keyifli oluyor..

Bu oyalı karpuz nostaljik bir tür..benim çocukluğumda da böyle küçük karpuzlar olurdu..iyi yani..

Güler 29-07-2017 23:00

Pekii, tadı nasıl? Sanki ham gibi. Ben sulu sulu olgun karpuz severim, hem de koca dilimi sadece iye bölerim. Böylesi daha gösterişli oluyor.

pria 29-07-2017 23:27

Tadı bana göre çok güzel..karpuz gibi yani..aşırı tatlı karpuzu da ben sevmem..

devrann 30-07-2017 09:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi pria (Mesaj 1512969)
İri domatesler de kızarmaya başladı derken, bir de baktım ki domateslerin dibi kararmış..canım sıkıldı..bir de (tuta olabilir) delik domatesler var..bugün sulamaya başlamadan önce bu arızalı domatesleri temizledim..tüm türlerde yok..genelde yere yakın domateslerde var..mantar da olabilir..PH, kalsiyum eksikliği olabilmesi için pek neden yok, çünkü bazı domates türlerinde yok bu arızalar..
Neyse izleyeceğiz..çok ta yok..iri olup ta sapasağlam olan çok domates var..

Geçmiş olsun öncelikle zararlarınız için inşaallah daha fazlasını seneye alırsınız,yaz başında Antalya'da da böyle bir felaket oldu karpuzları delik deşik etmişti,babamda çiftçilikle uğraşıyor kavun ve karpuz ve nar yapıyor ,çoğu zaman böyle şeyler oluyor artık bir defada bütün kavunlarını dolu vurmuştu ve narlarada aynı şekilde dolu vurdu birde küçükken vurunca meyve büyüyünce o yaralar iyice büyüyor pazar değeri kalmıyor.Yoğun meyvecilik yapılıyorsa ne olursa olsun sigorta yaptırılmalı çünkü masrafı çok fazla.

ilk mesajdaki resimlerde çiçek burnu çürüklüğü kalsiyum noksanlığı alttakide tuta değil yeşil kurt zararı.

ykaya194 30-07-2017 10:34

1 Eklenti(ler)
Eklenti 654705

Rüzgari yağmur ve dolu felaketinin ardından, gün batımı Kemer köyü / BİGA

Bizim köyde pek hasar olmadı

pria 04-08-2017 16:21

Tohum almaya başladım..

Domatesler içinde lezzet, albeni ve verim açısından en beğendiğim çeşitler sayın Birnefestoprak'ın Garnet ve Margaret Curtain'i ile Çizgili İstanbul..
http://www.agaclar.net/forum/1487195-post4.htm
http://www.agaclar.net/forum/1487285-post5.htm
http://www.agaclar.net/forum/1308835-post3.htm
Garnet orta minik bir tür ama çok leziz..aynı şekilde Margaret Curtain de öyle..incecik kabuğu yerken hissedilmiyor..sap kısmındaki yeşil bölge bile keyifle yeniyor..ayrıca çekirdeğinin az oluşu da iyi..ben bu domatesi kahvaltıda kullanıyorum..kışlık püre için rendelemeye bile kıyamıyorum..kışın kullanmak üzere 150-200 gramlık paketler halinde salataya doğrar gibi doğrayıp derin dondurucuya atıyorum..
Seneye sadece bu üçünü paylaşacağım.Turuncu ve sarı domatesleri de paylaşabilirim..

Nergislerle 170 adet zeytinle ve ayrıca 300-350 kök sebze bahçesiyle uğraşmak çok çok yordu beni..seneye belki sebze bahçesi bile yapmıyacağım :( Yapsam bile 2-3 kök biber, 5-10 kök Margaret Curtain domates..

pria 04-08-2017 16:38

Ayrıca şunu da belirteyim; fidanlıkta dip çürüklüğüne yolaçan kalsiyum eksikliği olduğunu sanmıyorum..diğer tüm domateslerde dip çürüklüğü olmasına rağmen sayın Birnefestoprak'ın güzel armağanı olan bu üç türde hiç dip çürüklüğü yok..bir de deşti-kurak üç tür domatesimde dip çürüklüğü hiç yok..ayrıca turuncu domateslerin çoğunda dip çürüklüğü olmasına rağmen iki sıra gerideki sarı domateslerin de hiçbirinde yok..ilginç..

Seneye paylaşacağım tüm tohumları ilaçlayacağım ben her ihtimale karşı..

pria 04-08-2017 22:10

4 Eklenti(ler)
Domatesler..ilk foto Margaret Curtain..Sarı domatesler de yakında olgunlaşır..kurak domatesler öylesine bol ki..toplamaktan yoruldum :) En alttaki fotodakiler Afyon pembe..

pria 04-08-2017 22:13

2 Eklenti(ler)
Tohum için bıraktığım kabaklar.. (Kars yumurtası kabakları bol, foto çekmeyi unutmuşum)

pria 04-08-2017 22:14

1 Eklenti(ler)
Dolu salatalıkları mahvetti.

TCM 04-08-2017 22:19

Salatalıklarda ve kavunda mantarda var sanki.

pria 04-08-2017 23:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1514912)
Salatalıklarda ve kavunda mantarda var sanki.

Kaolin kaplama olmasın onlar :)

TCM 05-08-2017 12:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi pria (Mesaj 1514918)
Kaolin kaplama olmasın onlar :)

Olsun mademse :)

Kaolini duyunca biraz araştırayım dedim, işin içinden çıkamadım...

pria 06-08-2017 22:40

1 Eklenti(ler)
Bugünkü hasılat.çeşit çeşit domatesler...7 büyük kavanoz püre yaptım..

pria 06-08-2017 22:42

1 Eklenti(ler)
Margaret Curtain, Garnet ve Çizgili İstanbul domates tohumlarını bir önceki püre yapımında aldıydım..

pria 06-08-2017 22:44

2 Eklenti(ler)
Bugün de Sarı, Siyah ve Turuncu domateslerin tohumları alındı..

pria 06-08-2017 22:58

5 Eklenti(ler)
Önce tohumlar alındı..tohumlar plastik süzgeç içinde ovalandı..yıkandı birkaç kez daha ovalanıp yine yıkandı..sonra domatesler rendelendi..daha sonra pişirme işleminde domateslerin ekşilerinin oluşturduğu köpük alındı..20 dakika kadar kaynatıldı..son anlarda 4 büyük kavanoz dolduran tencereye 3 tatlı kaşığı himalaya tuzı ve en son anda da yarım çay bardağı zeytinyağı ilave edilip 2-4 dakika daha karıştırılıp kaynatıldı..kavanozlara sıcak sıcak boca edildi..iyice temizlenip kağıt peçete ile bir güzel silinen kavanoz ağzı ile kapağı sıkıca kapatılıp ters olarak sabaha kadar soğumak üzere oda içinde hiç oynatılmamak üzere dolap üstüne kondu..sabahleyin de buzdolabına atılıp istiflenecek..

14 kavanoz doldurdum..30-40 kavanoz domates püresi yapmaya niyetliyim..belki de daha fazla..gücüme bağlı..

Zeytin toplama zamanı benim için hazır gıda bunlar..hiçbirşey yapmasam bile sulandırıp kahvaltıda içerim..

Eşim yan çizdi..havalar çok sıcak uğraşamam diyor ve Çanakkale'de klimalı evinde yan gelip yatıyor :)

Bu yaz pek aylak kalıp dinlenemedim bile..yapılacak iş hiç bitmiyor..aslında baya acıklı bi halim var gibi :) toprakla uğraşmak zor dostlar..aşk ile yapmayan çabuk pes eder yani..

Yine de çok mutluyum..eşimde kendine göre mutlu..64 yaşından sonra herkes arzu ettiği gibi yaşıyor ..önemli olan da bu :)

pria 06-08-2017 23:03

1 Eklenti(ler)
Arasıra kaçıyorum işte Söğütlüyalı'mızın muhteşem denizine..

Bir de mangal keyfim var..şimdi sardalya zamanı..fazla yiyince insan köpürüyor, bu gece üçüncü soğuk maden suyunu içiyorum şu an :( tabi öküz gibi, 45 tane sardalya yersen sonuç kaçınılmaz :(

Bu akşam ilk defa balıklarla birlikte iki tane kocaman Afyon yerli domates yedim..o da gayet güzel..ama Margaret Curtain, Siyah domates Çizgili İstanbul ve Garnet en beğendiklerim..

(fotodaki ben değilim)

Güler 07-08-2017 16:55

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi pria (Mesaj 1514484)
Tadı bana göre çok güzel..karpuz gibi yani..aşırı tatlı karpuzu da ben sevmem..

Sevgili pria bana göre karpuz iri olacak, siyah çekirdekli olacak, kırmızı ve tatlı olacak. Çok sulanmış karpuzu da sevmem sulu oluyor ama tatsız oluyor. Ben tatlı karpuzu severim.
Şöyle iri bir dilim keserim, dilimi tabakta ancak ikiye bölerim, ufak ufak kesilmiş karpuzlar hoşuma gitmez, yani önce gözümü doyuracak.

Demek istediğim böyle olacak yani...:D


pria 07-08-2017 17:29

Valla, eşşeğin aklına karpuz kabuğunu getirecek şeyler yazarak tahrik ediyorsunuz beni Güler Hanım..:)

Ben öylesine iyi bilirim ki iyi karpuzun ne olduğunu; buldum mu yarım karpuz yemeden bırakmam yani..
Bizim köy civarında Örtülüce köyü Çanakkale merkezde de Okçular köyleri vardır..kumsaldır karpuz ektikleri tarlalar..öyle güzel karpuzları vardır ki, ağzınızda iyi bir tahin helvası gibi eriyiverirler..
Bu yüzden köyde iskele'de park eden karpuz satıcısı köylülerin yanından geçmemeye çalışıyorum..çünkü alıp eve götürürsem aklıma geldikçe doğrar doğrar yerim..

5 aydan beri onca çalışma, didinme zeytindi, nergisti, sebze bahçesi falan derken 11 kilo falan verdim..beni n'olur günaha sokmayın da şu karpuz konusunu es geçelim :)

Fidanlıkta üzümler oldu..bu akşam yan komşum seslendi ''Adnan bak sınırdaki dikenli tele dolanan çekirdeksiz üzüm olmuş, kopar'' dedi..duymazlıktan geldim ve ''eşime ayırdım onu, gelince halleder'' dedim..

İncirler olmaya başladı, gözgöze gelmemeye çalışıyorum zaten..

Bu nefis meselesi çok kötü..can boğazdan gelmiyor tam tersine gidiyor sanki..

Bizim eve yıl içinde 2-3 kilodan fazla şeker girmez..çok mecbur olmadan kullanmayız..en başta çayımızı limonlu içeriz..

Güler 07-08-2017 17:46

Bayılıyorum sizin mesaj yazma tarzınıza; öyle içten ve akıcı ki....

"5 aydan beri onca çalışma, didinme zeytindi, nergisti, sebze bahçesi falan derken 11 kilo falan verdim..beni n'olur günaha sokmayın da şu karpuz konusunu es geçelim "
heh heee..

http://www.agaclar.net/forum/1515043-post8363.htm

pria 07-08-2017 17:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Güler (Mesaj 1515049)

Çok kötüsünüz Güler Hanım :) Yan komşum olmanızı istemem valla.. :)

Güler 07-08-2017 17:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi pria (Mesaj 1515051)
Çok kötüsünüz Güler Hanım :) Yan komşum olmanızı istemem valla.. :)

Hah haaa, halbuki ben Bursa'mı Çanakkale mi olsun gideceğimiz yer diye düşünüyordum.

pria 07-08-2017 20:41

18 çeşit domates tatmak nasip oldu bu yıl..ama içlerinden sayın birnefestoprak'ın Margaret Curtain domatesinin albenisi, lezzet, yeme kolaylığı, aromasıyla ve az çekirdekli oluşuyla tek geçerim..sapın etrafındaki yeşil bölge bile aynı keyifle yeniyor..

Biraz daha tohum alacağım ondan..

pria 12-08-2017 22:30

1 Eklenti(ler)
''Çanakkale Pembe'' domatesleri de yabana atmıyalım..harika, ince kabuklu, okkalı, çok leziz bir tür..

Öğlen yemeğim bugünlerde incir ve üzüm..4 günden beri de bu pembeleri yiyorum peynir ekmekle, akşam yemeği olarak..seneye paylaşmak üzere onlardan da tohum alıyorum..

Fotodaki diğer iki domates te ''siyah domates''..onlar da ayrı bir lezzet..biraz Margaret Curtain'leri andırıyor..

(Telefonumu asla değiştirmem :) darbelere, her türlü hor kullanmaya dayanıklı, tozdan çamurdan, şundan bundan etkilenmez..16 yaşında :) halâ taş gibi..keşke yenisini bulsam da alsam..bazen mahsus, şakadan giriyorum Nokia bayilerine, ''yok mu bundan'' diyorum..Satış görevlileri sanırım ''defol git güzelim mağazamızdan'' der gibi bakıyorlar :)


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:15.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025