![]() |
Geçmiş olsun
|
Geçmiş olsun sayın Pria. Bunlar maalesef iyi günlerimiz, insanoğlu açgözlülüğünden vazgeçmediği için daha beterlerini göreceğiz.
|
Bereketi içinde olsun, geçmiş olsun.
|
Sağolun dostlar..yine de çok çok ucuz atlattım bu felaketi..
Bize 7-8 kilometre uzaklıkta Tokatkırı köyü var..800 dekar biber yerle bir olmuş..adamların ana geçim kaynağı..Lapseki ilçesinde elma armut şeftali bahçeleri de aynı..çok büyük felaket.. Bu yıl ÇKS kaydım olmadığı için sigorta da yaptıramadım..inşallah kazasız belasız atlatır hasadımızı yaparız.. Zeytin işi çok zor..bir sürü sorun var..toplaması bile ayrı bir dert.. Bizim buralarda bir de kuş çok..eğer erken bir kış bastırırsa sıyırcık sürüleri bulut gibi kaplıyor zeytinlikleri..bir tane bile bırakmazlar..bu yüzden genelde erken hasat yapmaya çalışıyorum.. Hayırlısı..ne desek boş. |
Sayın pria, bahçenizde dolaşmak öyle büyük zevk ki; yığınla bilgi de ediniyoruz, anlatımınız da çok güzel.
Arkadaşlar da bildiklerini paylaşıyorlar ya, bu daha da keyif veriyor insana. Kestiğiniz karpuzlara baktığımda ben kendi kendime " bunlar olmamış ki " dedim. Bana böyle bir karpuzu verseler yemem, kırmızı olgun (lifli değil) sulu ve tatlısını severim. Biz bu sene karpuz ekmedik, bir arkadaşımızın bahçesinde var, o bize karpuz veriyor biz de ona elma-armut, vişne. Yağmurlar şükürler olsun ki fazla zarar vermemiş, umarım zeytin hasadını da kolaylıkla halledersiniz. |
Yooo Güler Hanım..karpuzlarıma laf söyletmem..:) kalın kabuklu gibi duruyor ama o beyaz yerler bile yumuşacık..minik dilimler kesip ısırarak yiyorum, yorgunken pek keyifli oluyor..
Bu oyalı karpuz nostaljik bir tür..benim çocukluğumda da böyle küçük karpuzlar olurdu..iyi yani.. |
Pekii, tadı nasıl? Sanki ham gibi. Ben sulu sulu olgun karpuz severim, hem de koca dilimi sadece iye bölerim. Böylesi daha gösterişli oluyor.
|
Tadı bana göre çok güzel..karpuz gibi yani..aşırı tatlı karpuzu da ben sevmem..
|
Alıntı:
ilk mesajdaki resimlerde çiçek burnu çürüklüğü kalsiyum noksanlığı alttakide tuta değil yeşil kurt zararı. |
1 Eklenti(ler)
Eklenti 654705
Rüzgari yağmur ve dolu felaketinin ardından, gün batımı Kemer köyü / BİGA Bizim köyde pek hasar olmadı |
Tohum almaya başladım..
Domatesler içinde lezzet, albeni ve verim açısından en beğendiğim çeşitler sayın Birnefestoprak'ın Garnet ve Margaret Curtain'i ile Çizgili İstanbul.. http://www.agaclar.net/forum/1487195-post4.htm http://www.agaclar.net/forum/1487285-post5.htm http://www.agaclar.net/forum/1308835-post3.htm Garnet orta minik bir tür ama çok leziz..aynı şekilde Margaret Curtain de öyle..incecik kabuğu yerken hissedilmiyor..sap kısmındaki yeşil bölge bile keyifle yeniyor..ayrıca çekirdeğinin az oluşu da iyi..ben bu domatesi kahvaltıda kullanıyorum..kışlık püre için rendelemeye bile kıyamıyorum..kışın kullanmak üzere 150-200 gramlık paketler halinde salataya doğrar gibi doğrayıp derin dondurucuya atıyorum.. Seneye sadece bu üçünü paylaşacağım.Turuncu ve sarı domatesleri de paylaşabilirim.. Nergislerle 170 adet zeytinle ve ayrıca 300-350 kök sebze bahçesiyle uğraşmak çok çok yordu beni..seneye belki sebze bahçesi bile yapmıyacağım :( Yapsam bile 2-3 kök biber, 5-10 kök Margaret Curtain domates.. |
Ayrıca şunu da belirteyim; fidanlıkta dip çürüklüğüne yolaçan kalsiyum eksikliği olduğunu sanmıyorum..diğer tüm domateslerde dip çürüklüğü olmasına rağmen sayın Birnefestoprak'ın güzel armağanı olan bu üç türde hiç dip çürüklüğü yok..bir de deşti-kurak üç tür domatesimde dip çürüklüğü hiç yok..ayrıca turuncu domateslerin çoğunda dip çürüklüğü olmasına rağmen iki sıra gerideki sarı domateslerin de hiçbirinde yok..ilginç..
Seneye paylaşacağım tüm tohumları ilaçlayacağım ben her ihtimale karşı.. |
4 Eklenti(ler)
Domatesler..ilk foto Margaret Curtain..Sarı domatesler de yakında olgunlaşır..kurak domatesler öylesine bol ki..toplamaktan yoruldum :) En alttaki fotodakiler Afyon pembe..
|
2 Eklenti(ler)
Tohum için bıraktığım kabaklar.. (Kars yumurtası kabakları bol, foto çekmeyi unutmuşum)
|
1 Eklenti(ler)
Dolu salatalıkları mahvetti.
|
Salatalıklarda ve kavunda mantarda var sanki.
|
Alıntı:
|
Alıntı:
Kaolini duyunca biraz araştırayım dedim, işin içinden çıkamadım... |
1 Eklenti(ler)
Bugünkü hasılat.çeşit çeşit domatesler...7 büyük kavanoz püre yaptım..
|
1 Eklenti(ler)
Margaret Curtain, Garnet ve Çizgili İstanbul domates tohumlarını bir önceki püre yapımında aldıydım..
|
2 Eklenti(ler)
Bugün de Sarı, Siyah ve Turuncu domateslerin tohumları alındı..
|
5 Eklenti(ler)
Önce tohumlar alındı..tohumlar plastik süzgeç içinde ovalandı..yıkandı birkaç kez daha ovalanıp yine yıkandı..sonra domatesler rendelendi..daha sonra pişirme işleminde domateslerin ekşilerinin oluşturduğu köpük alındı..20 dakika kadar kaynatıldı..son anlarda 4 büyük kavanoz dolduran tencereye 3 tatlı kaşığı himalaya tuzı ve en son anda da yarım çay bardağı zeytinyağı ilave edilip 2-4 dakika daha karıştırılıp kaynatıldı..kavanozlara sıcak sıcak boca edildi..iyice temizlenip kağıt peçete ile bir güzel silinen kavanoz ağzı ile kapağı sıkıca kapatılıp ters olarak sabaha kadar soğumak üzere oda içinde hiç oynatılmamak üzere dolap üstüne kondu..sabahleyin de buzdolabına atılıp istiflenecek..
14 kavanoz doldurdum..30-40 kavanoz domates püresi yapmaya niyetliyim..belki de daha fazla..gücüme bağlı.. Zeytin toplama zamanı benim için hazır gıda bunlar..hiçbirşey yapmasam bile sulandırıp kahvaltıda içerim.. Eşim yan çizdi..havalar çok sıcak uğraşamam diyor ve Çanakkale'de klimalı evinde yan gelip yatıyor :) Bu yaz pek aylak kalıp dinlenemedim bile..yapılacak iş hiç bitmiyor..aslında baya acıklı bi halim var gibi :) toprakla uğraşmak zor dostlar..aşk ile yapmayan çabuk pes eder yani.. Yine de çok mutluyum..eşimde kendine göre mutlu..64 yaşından sonra herkes arzu ettiği gibi yaşıyor ..önemli olan da bu :) |
1 Eklenti(ler)
Arasıra kaçıyorum işte Söğütlüyalı'mızın muhteşem denizine..
Bir de mangal keyfim var..şimdi sardalya zamanı..fazla yiyince insan köpürüyor, bu gece üçüncü soğuk maden suyunu içiyorum şu an :( tabi öküz gibi, 45 tane sardalya yersen sonuç kaçınılmaz :( Bu akşam ilk defa balıklarla birlikte iki tane kocaman Afyon yerli domates yedim..o da gayet güzel..ama Margaret Curtain, Siyah domates Çizgili İstanbul ve Garnet en beğendiklerim.. (fotodaki ben değilim) |
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
Şöyle iri bir dilim keserim, dilimi tabakta ancak ikiye bölerim, ufak ufak kesilmiş karpuzlar hoşuma gitmez, yani önce gözümü doyuracak. Demek istediğim böyle olacak yani...:D |
Valla, eşşeğin aklına karpuz kabuğunu getirecek şeyler yazarak tahrik ediyorsunuz beni Güler Hanım..:)
Ben öylesine iyi bilirim ki iyi karpuzun ne olduğunu; buldum mu yarım karpuz yemeden bırakmam yani.. Bizim köy civarında Örtülüce köyü Çanakkale merkezde de Okçular köyleri vardır..kumsaldır karpuz ektikleri tarlalar..öyle güzel karpuzları vardır ki, ağzınızda iyi bir tahin helvası gibi eriyiverirler.. Bu yüzden köyde iskele'de park eden karpuz satıcısı köylülerin yanından geçmemeye çalışıyorum..çünkü alıp eve götürürsem aklıma geldikçe doğrar doğrar yerim.. 5 aydan beri onca çalışma, didinme zeytindi, nergisti, sebze bahçesi falan derken 11 kilo falan verdim..beni n'olur günaha sokmayın da şu karpuz konusunu es geçelim :) Fidanlıkta üzümler oldu..bu akşam yan komşum seslendi ''Adnan bak sınırdaki dikenli tele dolanan çekirdeksiz üzüm olmuş, kopar'' dedi..duymazlıktan geldim ve ''eşime ayırdım onu, gelince halleder'' dedim.. İncirler olmaya başladı, gözgöze gelmemeye çalışıyorum zaten.. Bu nefis meselesi çok kötü..can boğazdan gelmiyor tam tersine gidiyor sanki.. Bizim eve yıl içinde 2-3 kilodan fazla şeker girmez..çok mecbur olmadan kullanmayız..en başta çayımızı limonlu içeriz.. |
Bayılıyorum sizin mesaj yazma tarzınıza; öyle içten ve akıcı ki....
"5 aydan beri onca çalışma, didinme zeytindi, nergisti, sebze bahçesi falan derken 11 kilo falan verdim..beni n'olur günaha sokmayın da şu karpuz konusunu es geçelim " heh heee.. http://www.agaclar.net/forum/1515043-post8363.htm |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
18 çeşit domates tatmak nasip oldu bu yıl..ama içlerinden sayın birnefestoprak'ın Margaret Curtain domatesinin albenisi, lezzet, yeme kolaylığı, aromasıyla ve az çekirdekli oluşuyla tek geçerim..sapın etrafındaki yeşil bölge bile aynı keyifle yeniyor..
Biraz daha tohum alacağım ondan.. |
1 Eklenti(ler)
''Çanakkale Pembe'' domatesleri de yabana atmıyalım..harika, ince kabuklu, okkalı, çok leziz bir tür..
Öğlen yemeğim bugünlerde incir ve üzüm..4 günden beri de bu pembeleri yiyorum peynir ekmekle, akşam yemeği olarak..seneye paylaşmak üzere onlardan da tohum alıyorum.. Fotodaki diğer iki domates te ''siyah domates''..onlar da ayrı bir lezzet..biraz Margaret Curtain'leri andırıyor.. (Telefonumu asla değiştirmem :) darbelere, her türlü hor kullanmaya dayanıklı, tozdan çamurdan, şundan bundan etkilenmez..16 yaşında :) halâ taş gibi..keşke yenisini bulsam da alsam..bazen mahsus, şakadan giriyorum Nokia bayilerine, ''yok mu bundan'' diyorum..Satış görevlileri sanırım ''defol git güzelim mağazamızdan'' der gibi bakıyorlar :) |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 21:15. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025