![]() |
Alıntı:
|
Ayıp size... Biz kiloları verelim, mümkün oluğunca yemeyelim diye uğraşıyoruz, siz iştah açıcı şeylerden bahsediyorsunuz.
|
Mesaj atlamadan tüm konuyu okumaya çalıştım. Gerçekten güzel bir serüven olmuş. Tebrik ediyorum.
Bu arada aklıma bir şey takıldı: Geçen yıldan ayırdığınız ve pek de sağlıklı görünmeyen bhut jolokialardan çimlenen olmadı mı? |
@ Erdal Hoca'm geçen sene domateslere önem verip belki 15 çeşit domates üzerinden beğendiğimiz çeşitleri bu yıl tercih ettim. Bu yıl da biberlere ağırlık vererek yine 15 civarı biber çeşidi ektim. Ancak her ne kadar üzerine eğilsem de iş dikim, toprağa aktarım zamanına gelince telaşla neyi nereye diktiğimizi pek saptayamadım. Dikim günü tüm yaptıklarımı telefona video olarak çektim ancak çok sağlıklı olmadı. İnanın bunu ben de merak ettim. Kayıtları geçen izledim zor da olsa pek çok biberi ayırabildim. Önümüzdeki günlerde tekrar izleyip sorunuza yanıt bulmaya çalışayım. İlginiz için teşekkür ederim.
|
3-4 yıldır bana kafayı yedirten bir biber türü olduğu için ben de gelişmeleri merakla takip ediyor olacağım... :D
|
Italian Heirloom
2 Eklenti(ler)
Italian Heirloom Domates:
Bahçemde bahsetmiştim, ailecek pek sevdik bu domatesi http://www.agaclar.net/forum/1477808-post862.htm Buraya da az önce çektiğim domatesler içindeki resmini ekliyeyim. Mavi işaretliler italian heirloom. Eklenti 626595 Bu da yine @birnefestoprak ın pembe domatesleri içerisinde lezzet açısından bir numarada konumlandırdığı ( Dester... Bugün domatesler içerisinde yerini bulup topladım, tadına daha bakmadık. Eklenti 626593 |
Alıntı:
Pembe domates kategorisinde lezzet bakimindan simdilik benim icin 1. siraya oynuyor. Eger yeterli iz element/mineral destegi almissa ve gereginden fazla sulanmamissa son derece kompleks, once seker oraniyla agzi dolduran sonra da bitimde asiditesiyle damakta patlayan bir lezzet sunuyor. dedim :) Şimdilik benim için ilk üçte diyelim (1. sıraya oynuyor, bu doğru). Eğer bir mevsimde (sanırım 2014 baharıydı) verdiği tadı değerlendirecek olursak, bugüne kadar denediğim pembe domatesler arasında 1 numara diyebilirim ama diğer mevsimlerde o seviyeyi yakalayamadı. Potansiyeli çok yüksek. |
@birnefestoprak, ben de 'bir mevsimde verdiği tadı değerlendirecek olursanız' ı kasdetmiştim zaten :) de, "diğer mevsimlerde" derken ne demek istediniz anlamadım.
|
Lezzette mevsimden mevsime değişiklikler olabiliyor. Domateslerde genel olarak karşılaştığım bir durum bu. Bazen "vay be" dedirtiyor bazen de "çok güzel"e iniyor. Bakalım sizde nasıl olacak...
Alıntı:
|
Biz domatesleri topladık, önümüzdeki bir kaç hafta daha olursa, hastalık ilerlemezse, yeni bir fırtına ile karşılaşmazsak yemeye devam edeceğiz ve yeni sezona kadar bir daha bu domatesleri taze olarak yiyemeyeceğiz. Anlamadığım nokta bu. Siz farklı mevsimlerde bunu nasıl deniyorsunuz?
|
Alıntı:
|
Tohumların geldiği yeri iki senedir biliyorum sağolsun da olay şuna döndü; @ birnefestoprak beni Florida ya çağırıyor, siz de orası uzak Mısır a gidin diyorsunuz. Ok. Teklifleri değerlendirelim havalar soğuduğunda.
|
Yaşadığımız yer sub-tropik ikimde yer alıyor. Buranın bir saat kuzeyi de bir saat güneyi de çok farklı iklimler. Kuzeyde çiftçi arkadaşlar domates, mısır, patlıcan ve biber dahil çoğu yaz sebzesiyle birlikte kışlıkları da ektiler. Bizim iklim bölgemizin içinde yer alan bazı çiftçi arkadaşlar da balkabağı ve kiraz domatesleri çoktan ektiler. Büyük ihtimalle Ekim'de hasat yapacaklar.
Bizim bölgemizde Haziran ortasından itibaren yüksek nemli ve çok sıcak dönemimiz başlar ve bu durum, sıcaklıklar düşmesine rağmen yağışların devam etmesiyle Eylül sonuna kadar devam eder. Bu mevsimde ben birşey yetiştirmiyorum. Sıcaklık ve nemin kontrol edilebildiği bir serada yapılabilir ama maliyeti yüksek olur diye tahmin ederim. Bu hafta fırtına ve 20 cm'e yakın yağış bekleniyor. Bakalım göreceğiz bizi sıyırıp geçecek mi. Ben biraz sağlamcıyım, yağışların dinmesini bekliyorum. Tohum ekimlerini Ağustos'un son haftasından beri yapıyorum. Şimdi fideleri toprağa ekiyor olsam drenajı kontrol altına alamazsam mahsulü kaybederim. Tek başıma uğraşacağım bir iş değil. Bu mevsimde yeni üretim sahamızda domatesi ilk kez deneyeceğim. Bu sahanın etrafı rüzgara açık olduğu ve ısıyı absorbe edip sıcaklıkları 1-2 derece de olsa arttıracak yapılaşma bulunmadığı için domatesi öldürecek kadar bir don geçirir miyiz göreceğiz ama genelde en soğuk ay Ocak olduğu için, o zamana kadar domates hasadının çoğunu (en azından tohumları) almış oluruz diye umut ediyorum. Daha önceki üretim sahamız etrafı evlerle çevrili bir şehir bahçesiydi ve orda hafif donlar bile geçirmemize rağmen, kışın hiç domates kaybettiğim olmadı. Burda kışı atlattırıp budadıktan sonra hasat üstüne hasat alınan 3-4 senelik biber bitkileri olan insanlar var. Kısacası, biri sonbaharda diğeri erken ilkbaharda olmak üzere, bir senelik döngü içinde iki domates hasadı yapmamız mümkün. Güz/erken kış domatesleri çok lezzetli olabiliyor. Sıcaklıklar domatesin sevdiği komforlu seviyelere iniyor, nem büyük oranda azalıyor ve domates zararlıları da (eğer anormal mevsim koşulları söz konusu değilse) pek uğramıyorlar. |
Ayrıntılı bilgi için teşekkürler, uğramayan domates zararlıları ile herhalde mantarları kastettiniz. Peki ben Florida ya Italian Heirloom ların tadına bakmaya ne zaman geleyim, aralık sonuna doğru mu? :)
|
Zararlı=süne. Geçen sene oldukça ılıman bir kış atlattık ve süneler hala ortalıktaydı. O mevsimde domatesimiz olsaydı, zarar verirlerdi.
Buyrun gelin. Italian Heirloom 70 günde hasat edilebilir desek Aralık başı burda olun. Hem domates yersiniz hem de karın tokluğuna çalıştırırım sizi :) Alıntı:
|
Mesajınızı yeni gördüm, İstanbul a gitmek dahi strese sokuyor beni, ABD yi düşünemiyorum bile :) Üstelik yazın çalışmak yetmiyormuş gibi kışın da çalıştıracaklar adamı. Olmazsa Mısır a gideyim ben.
|
2 Eklenti(ler)
Tohum alım çalışmaları başladı. Seneye mümkün olduğunca (özellikle domates ve biberde) çeşit ve adet sayısını azaltarak deneyip beğendiğimiz çeşitleri ekmeye çalışacağım. Dolayısıyla paylaşacağım tohum sayısı da azalacak.
Domateslerle başladım, fermantasyon usulü ile ayrışan tohumları 1/10 sirkede 10 dakika kadar bekletip alüminyum folyo üzerine serdim. Eklenti 626861 Az önce bahçeyi dolaştım, bahçenin en büyük domatesini (italian heirloom) sonunda kopardım. Tartmadım ama yarım kiloya yakın olmalı. Kusursuz görüntüsüne rağmen ilk topladığım kardeşlerine göre tadı bir tık geri düşmüş. @birnefestoprak ın dediği gibi mevsimseli bırakın aynı sıradakilerde bile tat farkı olabiliyor demekki. Mükemmel görüntü deyince 'eva domatesin' (resimde en küçük olan) hakkını yememeli. İki tanesi olgunlaşıp toplayan olmayınca kendilerini toprağın üzerine atıvermişler. En ufak bir yumuşama, zedelenme yok. Tabi bu kadar güzel görüntüye karşın bu domatesten aynı oranda bir tat beklemek haksızlık olur. Bu sene 'heybetliler' e nazar değdi, yağmur ve hastalıktan en çok onlar etkilendi. Ufak tefek çürümeler, dalında yumuşayıp erimeler, tadındaki ekşilik, herhalde çok şımarttık. Eklenti 626865 |
3 Eklenti(ler)
Yer kirazı;
Etkinlikte @bahcedenn ve @kader_bpkp göndermişti tohumları sağolsunlar. Çok güzel yaşanarak özverili ve son dderece zevkle yazıldığı belli @ Meyvelitepenin yorumunu da unutmamalı. Anlatılan tüm özellikler mevcut meyvede. Hiç hastalığa yakalanmadı, son derece yayılgan, üç-dört kök olsa yeterli bahçe için, arayı fazla tutmalı yayılmayı göz önünde bulundurarak, 75 er cm. yeterli olur gibi. Bendekiler iç-içe girdiği desteklenmediği, suyu gördüğü için aşırı büyüdüğünden düzgün toplayamıyoruz. Geçen sulamadan önce hafiften içinde dolaşayım dedim ve sadece altına dökülenleri ( o da kısmen çünkü dalları çok hassas ve hemen kırılıyor) toplayabildim. Resimdeki gibi epey toplandı. Eklenti 626868 Tamamen sarı-turuncuya dönenler olgunlaşmış olanlar, tatlı desen fazla değil, sanki içerisine her tattan birer 'çimdik' eklenmiş en sonunda da bir tutam şeker eklenmiş gibi. Bir üzüm gibi, fındık gibi (şekil-hacim olaak benzeştiğinden bu örnekleri verdim) bir oturuşta bir-kaç avuç yenebilecek meyve değil. Eklenti 626869 Sanırım içlerindeki çekirdekleri tohumları olmalı. Eklenti 626870 |
1 Eklenti(ler)
|
Sayın TCM domatesleriniz çok güzel elinize sağlık... merak ettiğim italian heirloom çeşidi domatesin verimi nasıl? ayrıca kök başına kaç domatesi oluyor ve domateslerin üzerindeyken kopartmadan bitkinin tamamını fotoğraflayabilir misiniz? Belki koymuşsunuzdur gözümden kaçmış da olabilir....
|
Alıntı:
|
Emeğinize ellerinize sağlık gerçekten mükemmeler. Tohumlarınızdan temin edebilir miyim? Ne yapmam gerekir sizdeki tohumlardan temin edebilmem için:)
|
Alıntı:
|
Tamamdır takipteyim. Teşekkür ederim.
|
5 Eklenti(ler)
@ Antiocos - aslama1994 - Atilgan - birnefestoprak - dongyul - Dutlubahçe - erkanbey - eurosat55 - hcorak - hosseda - huseyink005 - ibrahimes - İsmail Kuzucu - kaknus - kerkenez - Lonicera - Milla - Muda - Mücevher Çalısı - olmez - oz26 - pares - pin-up - Resulgur - sakagun - saleri - sweetnurse83 - Taşlıbahçe - telato ve Zekoş...
Tohum paylaşım etkinliğine katılarak güzellikleri paylaşan ve devamını sağlayan tüm forumdaşlara alfabetik sırayla teşekkür ederim.. Etkinlik çerçevesinde yanlışım yoksa 52 farklı tohum gelmiş. Bunların 45 tanesi tarafımca ekilmiş. Kalan yedi tane ise ihtiyaç fazlalığı, zamanlama sorunu vs. sebebiyle sonraki seneye aktarılmıştır. Biberler... Eklenti 655368 Eklenti 655369 Salatalık - japon salatalığı - acur Eklenti 655370 Eklenti 655371 Domatesler ve arka sırada net görünmese de patlıcanlar.. Eklenti 655372 |
4 Eklenti(ler)
Kırmızı ve boğa pancarları..
Eklenti 655373 Balkabakları.. Eklenti 655374 Yeşil ve karakabaklar solda.. Eklenti 655375 Kabaklar toplu.. Eklenti 655376 |
5 Eklenti(ler)
Mısırlar..
Eklenti 655377 Minik kadife.. Eklenti 655380 Yağlı fasulye, bunu sırık sanıyordum ama oturak çıktı.. Eklenti 655381 Geçen seneden devreden malabar ıspanağı.. Eklenti 655378 Yine geçen seneden kalan kalıcı ıspanak.. Eklenti 655379 |
2 Eklenti(ler)
Geçen seneden kalanlar ile birlikte bu seneden gelenler; maydanoz-tere-roka-dereotu vs.
Eklenti 655382 Patlıcanların geçen haftadan kalan yağmur sonrası yakın çekim resmi varmış. Eklenti 655383 |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 19:35. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025