![]() |
Bir üstte sorduğum beyazlamaların, sararmaların cevabını vermediğiniz için balkabakları iyice bozuldu, sırık salatalıklarda da ölenler oldu. Ben karışmam, benim suçum yok; tohum dağıtanlara anlatırım, ektim, büyüttüm elimden geleni yaptım ama arkadaşlar ilgilenmedi diye... :(
İpek çiçekleri de oldukça sık ekilmişti. Bugün yarın derken bir türlü aktaramadık yeni yerlerine, dün baktım onlar da kökleri yok denecek gibi olmuş. Tuttuğum tek bir kök parçası ile zorlamadan elime geliyor. Nispeten iyi durumda olan üç-beş tanesini aktardım ama onlarda da ümit yok. Buradan çıkan ders; aç gözlülük yapıp çok sık tohum ekmeyeceksin. |
Sayın TCM, geçen yılın ürünlerinden iki adet balkabağımı odunların üzerinde unutup çürütmüşüm. Gübre olsunlar bari diye bahçenin bir kenarına attıydım. Kabağı attığım yerde belki 15 tane kabak fidesi oluştu kendiliğinden. Komşum bunlarada çek damlamayı sal bayır aşağı bol kabağın olur dedi. Seyrelteyim mi dedim elleme kendini kurtaramayan zaten gelişemez ölür dedi. Bende komşumun dediğini yaptım damla sulamadan bir hat uzattım bağladım onları da sisteme. Akşama fotoğraf eklerim evden...
Çok çekirdek yanyana olmaz tesbitinize karşılık bunları yazdım, belki başka sebep var olumsuzluğu yaratan... |
Alıntı:
|
5 Eklenti(ler)
Resimleri aşağıda;
Sık ekilmiş ipekler... Eklenti 617121 Özellikle uç yapraklarında bozulma başlayan börülceler ... Eklenti 617125 Son demlerini yaşar gibi duran salatalıklar... Eklenti 617123 Kabaklar... Eklenti 617122 Fasulye... Eklenti 617124 |
1 Eklenti(ler)
Yukarıda bahsettiğim kendiliğinden küme halinde biten kabaklar bunlar :
|
Alıntı:
Kolay gelsin, iyi günler... |
Kabaklara kırmızı böcek dadanmış sanırım. Bazı bitkilerde mineral eksikliği de görülüyor. Tohumları ektiğiniz malzeme nedir?
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
Bence kalabalık aile en güzeli, imkansızlıklar karşısında bu ne kadar doğru olmasa da:) Şimdi az sayıda tohum ekmiş olsak, bu ekililerin başına gelecekleri biliyor muyuz? Hayır! Salatalık için mesela ayırdığımız alan 3 köklük alan olsun. 3 tane mi tohum ekmemiz gerekiyor? Tabii yüzlerce de ekmeyiz sanırım:) Vs vs... Gıcık konu:mad: |
Alıntı:
Sizde Yer Bademi'nin çimlenme yüzdesi nedir? Ben aylar önce ekmiştim ve çimlenme yüzdesi %50 civarıydı. Sıcak iklim bitkisi ve doğal olarak sıcağı da seviyordur. Hava ısındığında ve ayrıca günler uzadığında bu yüzde yükseliyor olabilir diye sordum... |
Sizinde bahsettiğiniz mutlu, mesut, birbiriyle ve kendiyle barışık kısaca ortama pozitif enerji saçacak aile-akraba-arkadaş ortamını bulmak, katılmak ve devam ettirmek pek kolay değil günümüz şartlarında. Eskiden iyiydi; elde misket, bacakarasında kargıdan at, midede salçalı ekmek-taze soğan ile sabahtan akşama arkadaşlarla koşup yaramazlık yaparak mutlu olabiliyorduk Ferenç Molnar ın Pal Sokağı Çocukları misali...Şimdi bir kaç yılda bir önlerine çıkan ve sürekli değişen sınavlarla boğuşuyor çocuklar.
Halamların yanına köye gittiğimizde gece - gündüz çat kapı elimizde gaz lambasıyla yan komşulara gidip kahkahalarla sohbet edebiliyorduk, dışarıdaki tuvalete fenerle gitmeye korksakta ateş böceği görme olasılığı hoşumuza giderdi. En büyük zevkimiz ise teyze çocuklarıyla bir araya gelmekti... Şimdi yok bunların hiçbiri... İnsanlar birbirine yaklaşıp bağları arttırdıkça arızalar ortaya çıkıyor 'taş yakından gelir' misali; insanların hatır için attıkları imzalarla hayatları kararıyor, tüm birikimleri gidiyor ellerinden. Son üç yıldır iki akrabamın bende açtıkları yaraları kapatmaya çalışıyorum mesela... Etrafımda bildiğim akraba şirketlerinin neredeyse hepsi dağıldı. Herkeste bir gösteriş merakı, samimiyet yok, ciddiyet yok, ahlak, çalışkanlık gibi vasıfları ise ara ki bulasın. O yüzden sanal alemde mutlu milletimiz; etliye sütlüye karışmayacak, sahte gülücüklerle gerçeği bildiği halde sevmediği insanlara beğeniler kondurarak başını dinleyecek. @ Mücevher Çalısı, yeri değildi ama ilk aklıma geliverenleri yazdım. Tonlarca şey var aslında yazılacak... Laura Ingalls ın 'Küçük Ev' inde veya Heidi nin Alplerinde yaşamak belirli yaşın üzerindekilere zaman zaman çekici gelse de günümüzde kucak kucağa mutlu mesut yaşayacak ne ortamlar, ne karakterler, ne zaman ne de para var maalesef... |
Alıntı:
|
Alıntı:
Lakin Alpler her zamanki gibi romansı:) |
2 Eklenti(ler)
Blue Beauty Domates @ bahcedenn in paylaşımıydı, sonucunu en fazla merak ettiğim tohum bu. Fidesinden meyvesine kadar farklı rengiyle diğerlerinden ayrılıyor. Meyve tutumu da diğer elimdeki çeşitlere göre daha iyi. Tadını öğrenmeye daha var.
Eklenti 622565 İtalian Heirloom Domates, @ birnefestoprak ın paylaşımıydı. Eklenti 622566 |
2 Eklenti(ler)
Altın çilek veya Yer Kirazı (Cape Gooseberry) @bahcedenn ve kader_bpkp nin paylaşımından.
Eklenti 622568 Pek şurunlar canım, Eklenti 622569 |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
|
Sizinle 'yakın çekim' anlayışımız epey farklı anlaşılan ama buna da şükür, teşekkürler :D :D
|
1 Eklenti(ler)
|
Ziniaları direk bahçeye ekiyorum. Keşke viyolle, şaşırtmayla uğraşmasaydınız. cosmosta öyle. Nisan sonu Mayıs başı gibi direk toprağa ektim. Şimdi çiçek açtılar. Büyük çiçek tohumlarının hepsi aynı şekilde ekilebilir. Çok minik ve narin yetişenler hariç.
|
Cosmos, kadife, menekşe kendiliğinden çıkıyor evet. Zinnia ilk ekişimiz, kendiliğinden çıksa da yerlerini seçmek, tekrar aktarmak kolay olmuyor hepsinde. Kadifede sorun yok, her boyda aktarabiliyorsun, tutuyor hemen. Yaylada çiğ çok olduğu için yabancı otu eksik olmuyor; tanımıyoruz da kendilerini, riske atmayalım diyerek zinnia, aster, ipek ve vapur dumanını viyole ektik.
Cosmoslar da sadece sizin beyazlar için ektim biraz. Ancak aktarmada geç kaldığımız ve sık diktiğimiz için (zaman ve yer azlığından) bodur kaldılar :) Birer ikişer karışlık rengarenk cosmoslarımız var. |
3 Eklenti(ler)
28.07.2016 dan kareler; Tigernut lar hala gelişiyor, köklerini çoğaltarak.
Eklenti 623326 Altın çilekte öyle. Eklenti 623327 Mısırlarımız; @izmocee, Atilgan, kaknus, nefereses ve olmez in paylaşımlarıydı. Eklenti 623328 |
3 Eklenti(ler)
Asterlerden kalanlar (@ neşecan a teşekkürler);
Eklenti 623329 Zinnia (teşekkürler @ aleydi); Eklenti 623331 Vapur dumanı; Eklenti 623330 |
2 Eklenti(ler)
Jimmy Nardello İtalian Pepper - @heyyamola nın paylaşımıydı..
Eklenti 624147 Menderes Kıl Acı Bicer - @Atilgan ın paylaşımıydı. Çatur çutur yemesi, hoş bir acılığı var. Eklenti 624148 |
1 Eklenti(ler)
Balık biber;
Teşekkürler @kerkenez, az-orta acılıkta çatır çutur yenilen taze tüketilmeye gayet uygun biber. Eklenti 624456 |
Alıntı:
|
Alıntı:
Yağsız tavada çok hafif alt üst biberleri öldürüp o halde turşusunu kuruyorlar. Kahvaltıda bile tüketilebiliyor. Tam bir iştah açıcı. O şekilde de değerlendirebilirsiniz. |
2 Eklenti(ler)
Dolmalık tatlı siyah biber için @akçabardak a teşekkürlerimizi sunarım. Ayrıntı için link vereyim dedim bulamayınca biberlerin bir yıl önce @ sevoş tan mor tatlı dolmalık biber olarak gittiğiniz gördüm. İkinize de teşekkürler...
Eklenti 624576 Eklenti 624577 Deneyimimiz yok bir tane bulduk daha, beklemedeyiz :) |
Alıntı:
|
Ayıp size... Biz kiloları verelim, mümkün oluğunca yemeyelim diye uğraşıyoruz, siz iştah açıcı şeylerden bahsediyorsunuz.
|
Mesaj atlamadan tüm konuyu okumaya çalıştım. Gerçekten güzel bir serüven olmuş. Tebrik ediyorum.
Bu arada aklıma bir şey takıldı: Geçen yıldan ayırdığınız ve pek de sağlıklı görünmeyen bhut jolokialardan çimlenen olmadı mı? |
@ Erdal Hoca'm geçen sene domateslere önem verip belki 15 çeşit domates üzerinden beğendiğimiz çeşitleri bu yıl tercih ettim. Bu yıl da biberlere ağırlık vererek yine 15 civarı biber çeşidi ektim. Ancak her ne kadar üzerine eğilsem de iş dikim, toprağa aktarım zamanına gelince telaşla neyi nereye diktiğimizi pek saptayamadım. Dikim günü tüm yaptıklarımı telefona video olarak çektim ancak çok sağlıklı olmadı. İnanın bunu ben de merak ettim. Kayıtları geçen izledim zor da olsa pek çok biberi ayırabildim. Önümüzdeki günlerde tekrar izleyip sorunuza yanıt bulmaya çalışayım. İlginiz için teşekkür ederim.
|
3-4 yıldır bana kafayı yedirten bir biber türü olduğu için ben de gelişmeleri merakla takip ediyor olacağım... :D
|
Italian Heirloom
2 Eklenti(ler)
Italian Heirloom Domates:
Bahçemde bahsetmiştim, ailecek pek sevdik bu domatesi http://www.agaclar.net/forum/1477808-post862.htm Buraya da az önce çektiğim domatesler içindeki resmini ekliyeyim. Mavi işaretliler italian heirloom. Eklenti 626595 Bu da yine @birnefestoprak ın pembe domatesleri içerisinde lezzet açısından bir numarada konumlandırdığı ( Dester... Bugün domatesler içerisinde yerini bulup topladım, tadına daha bakmadık. Eklenti 626593 |
Alıntı:
Pembe domates kategorisinde lezzet bakimindan simdilik benim icin 1. siraya oynuyor. Eger yeterli iz element/mineral destegi almissa ve gereginden fazla sulanmamissa son derece kompleks, once seker oraniyla agzi dolduran sonra da bitimde asiditesiyle damakta patlayan bir lezzet sunuyor. dedim :) Şimdilik benim için ilk üçte diyelim (1. sıraya oynuyor, bu doğru). Eğer bir mevsimde (sanırım 2014 baharıydı) verdiği tadı değerlendirecek olursak, bugüne kadar denediğim pembe domatesler arasında 1 numara diyebilirim ama diğer mevsimlerde o seviyeyi yakalayamadı. Potansiyeli çok yüksek. |
@birnefestoprak, ben de 'bir mevsimde verdiği tadı değerlendirecek olursanız' ı kasdetmiştim zaten :) de, "diğer mevsimlerde" derken ne demek istediniz anlamadım.
|
Lezzette mevsimden mevsime değişiklikler olabiliyor. Domateslerde genel olarak karşılaştığım bir durum bu. Bazen "vay be" dedirtiyor bazen de "çok güzel"e iniyor. Bakalım sizde nasıl olacak...
Alıntı:
|
Biz domatesleri topladık, önümüzdeki bir kaç hafta daha olursa, hastalık ilerlemezse, yeni bir fırtına ile karşılaşmazsak yemeye devam edeceğiz ve yeni sezona kadar bir daha bu domatesleri taze olarak yiyemeyeceğiz. Anlamadığım nokta bu. Siz farklı mevsimlerde bunu nasıl deniyorsunuz?
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 05:10. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025