agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Tohum Paylaşım Etkinliği 2024-2025 (https://www.agaclar.net/forum/tohum-paylasim-etkinligi-2024-2025/)
-   -   Tohum toplama ve saklama hakkında (https://www.agaclar.net/forum/tohum-paylasim-etkinligi-2024-2025/6483.htm)

esgül73 30-07-2014 21:09

Birde şimdi bu tohumları saklarken koruma amaçlı hangi yolu uygulasam?Çünkü 3-4 tane yol var.

MeyveliTepe 30-07-2014 21:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sakagun (Mesaj 1309262)
Sayın Meyvelitepe,
Baklagilleri sirkeli suda bekletip kuruttuktan sonra mı buzdolabına koyacağız?

Baklagilleri sirkeli suda bekletmek diye bir şey yok, yanlış anlaşılmasın. Baklagiller dalında kuruyor zaten. İyice kurumuş tohumları buzdolabında +4 derecede saklayabilirsiniz, böylece baklagil böceklenmesi olmaz. Kurumuş tohumu ıslatmanız durumunda çimlenme özelliğini olumsuz etkileyebilir, tohumlar çürüyebilir.

Sirkeli suda 20 dakika bekletme işlemi sadece domates içindir.

bahcedenn 13-08-2014 14:40

Nasıl ki Cucurbita pepo ile Cucurbita moschata yı aynı yerde yetiştirdiğimizde birbirlerini hibritlemiyorlarsa, bu durum Capsicum annuum ve Capsicum chinense gibi biber türleri için de geçerli midir?

Kuzey Yıldızı 04-04-2015 14:00

Tohumların muhafaza edilmesi

2 Eklenti(ler)
Merhaba

Daha önceleri tohumları altta görülen kilitli naylon torbalarda saklayıp teneke kutuda serin yerde muhafaza ediyordum.

Şimdi, yine aynı resimde görülen hiç hava almayan şişelerde muhafaza etmeye başladım. Aynı teneke kutuda ve serin yerde saklıyorum. Acaba birbirinden farkı olur mu ? Yoksa 2 yöntemde uygun **** uygunsuz mu ?

Murat_Gezer 04-05-2015 12:26

Fındık Turpun'dan tohum alma

1 Eklenti(ler)
Merhaba Geçen sene Koçtaş'tan aldığım fındık turpu tohumlarım bayağı iyi mahsül verdi.Bu turpların bir kaç tanesini tohumluk olarak ayrıdım.
Tuprlar şimdi çiçeklendi, nasıl tohum alacağımı anlatabilirseniz sevinirim.

İncili Arwa 14-05-2016 23:09

Satın Alınan Paket Tohumlar

Satın alınan paket tohumlar neden pembe bir boyayla boyanıyor bir zararı oluyor mu ? :)

utkucalpala 16-05-2016 16:01

Bilgiler için hepinize teşekkürler

incirli 16-10-2017 12:15

arkadaşlar kurumuş mısır koçanından mısırları kolayca alabileceğim bir yöntem var mı?

TCM 16-10-2017 13:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi incirli (Mesaj 1520621)
arkadaşlar kurumuş mısır koçanından mısırları kolayca alabileceğim bir yöntem var mı?

İki koçanı birbirine sürteceksiniz.

incirli 16-10-2017 13:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1520627)
İki koçanı birbirine sürteceksiniz.

teşekkürler akşam bir deneyeyim:cool:

smyrn 07-11-2017 20:07

Kavun tohumu nasıl saklanır? kavunun çekirdeklerini kaşıkla sıyırıp dolaba koydum. ne tür işlemlerden geçirip saklamam gerek?
teşekkür ederim.

its_just_a_ride 07-11-2017 20:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi smyrn (Mesaj 1522317)
Kavun tohumu nasıl saklanır? kavunun çekirdeklerini kaşıkla sıyırıp dolaba koydum. ne tür işlemlerden geçirip saklamam gerek?
teşekkür ederim.

Merhaba,

Kavun da salatalık ailesinden olduğu için tohum saklamada benzer süreçlerden geçiyor. Kaşıkla sıyırdığınız tohumları ılık su dolu bir kaseye veya kavanoza koyun. Birkaç gün içinde içi dolu tohumlar suyun dibine batacak, yetersiz tohumlar su yüzeyinde kalacak. Ara ara karıştırabilirsiniz. 3-4 gün sonra yukarıda biriken tortuyu dökün ve dipte biriken tohumları süzgeçte iyice yıkayın.

Ardından tohumları pişirme kağıdına serin ve hafif hava akımı olan ve doğrudan güneş ışığı almayan yerde 1 hafta kadar kurutun. Tohumlar kuruduktan sonra ister küçük bir kavanoza isterse kilitli poşette cinsini ve tarihini yazarak muhafaza edin. Buzdolabında da muhafaza edebilirsiniz.

smyrn 07-11-2017 21:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi its_just_a_ride (Mesaj 1522322)
Merhaba,

Kavun da salatalık ailesinden olduğu için tohum saklamada benzer süreçlerden geçiyor. Kaşıkla sıyırdığınız tohumları ılık su dolu bir kaseye veya kavanoza koyun. Birkaç gün içinde içi dolu tohumlar suyun dibine batacak, yetersiz tohumlar su yüzeyinde kalacak. Ara ara karıştırabilirsiniz. 3-4 gün sonra yukarıda biriken tortuyu dökün ve dipte biriken tohumları süzgeçte iyice yıkayın.

Ardından tohumları pişirme kağıdına serin ve hafif hava akımı olan ve doğrudan güneş ışığı almayan yerde 1 hafta kadar kurutun. Tohumlar kuruduktan sonra ister küçük bir kavanoza isterse kilitli poşette cinsini ve tarihini yazarak muhafaza edin. Buzdolabında da muhafaza edebilirsiniz.

çok teşekkür ederim.
Saklamadan önce dezenfekte etmek için ne önerirsiniz?

its_just_a_ride 07-11-2017 22:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi smyrn (Mesaj 1522330)
çok teşekkür ederim.
Saklamadan önce dezenfekte etmek için ne önerirsiniz?

Ben herhangi bir dezenfeksiyon işlemi uygulamıyorum. Kuruduğundan emin olmaya çalışıyorum sadece. Uygulayan arkadaşlarımız varsa onlar yardımcı olacaktır.

Kolaylıklar dilerim.

TCM 07-11-2017 23:57

Suda yüzen tohumlar boş tohum demek içim bekletmek gerek arkadaşın dediği gibi, suya attım beş dakika bekledim yüzenler boştur diyemezsiniz ben bizzat kavun tohumlarında bunu denedim ve yüzenler de çimlendi :)

Ben tohumları alınca seyreltilmiş sirkeli suda (bakterileri öldürmek için) ve üşenmezsen seyreltilmiş (bire 10) oksijenli suda bekletiyorum (mantarı öldürmek için) ve nemim de alması için tercihan meşe odunu külünü üzerlerine serpip kaldırıyorum..

hosseda 08-11-2017 06:42

Kavun veya karpuz çekirdeklerini süzgece koyar suyun altına tutarım (domates vb gibi sebzelerde de). Elimle ovalayarak fazlalıkların suyla akıp gitmesini sağlarım, inatçı fazlalıkları elle toplar tertemiz olunca herhangi bir kaba koyup balkonun güneş almayan havadar bir yerinde kurumaya bırakırım. İyice kuruduktan sonrada ufak naylon torbaya doldurur köyde saklama kabı diye kullandığım ahşap kutu var ona koyarım.

Bu güne kadar hiç zayiat vermedim.
(Bana yıldız dediğim geleneksel kıvırcık domates tohumları bir gazete kağıdına yapışık halde geldilerdi. Domatın içi çıkarılıp olduğu gibi kalın gazete kağıdı içine konmuş öylece kurutmaya bırakılmışlar ama hepsi de iş görmüştü. Tohum almayı ve saklamayı çok büyütmemek lazım. Serin yerde iyicene kurutmak işin özü)

sayinhas 23-09-2019 21:13

Bilgiler icin tesekkurler. Bu emeklerin bosa gidecegini dusunmuyorum. Sprey poliüretan köpük uygulamalarında bizde ucretsiz tohum veriyoruz.

enigma_e 13-08-2020 20:13

Merhabalar. Başlığı baştan sona okudum ama aradığım bilgiyi buladım. Benim kendi bahçemde yetiştirdiğim bitkilerden aldığım tohumlar var. Özellikle çeşitli biber ve domates tohumları. Bunları muhtemelen 3 veya 4 sene kullanamayacağım. Ama çok çaba harcayarak topladığım bu tohumları kaybetmek de istemiyorum. Bazı sitelerde;

Bazı sebze tohumlarının saklama ömrü
Fasulye – 3 yıl
Pancar – 2 yıl
Havuç – 3 yıl
Mısır – 2 yıl
Salatalık – 5 yıl
Marul – 3 yıl
Bezelye – 3 yıl
Biber – 2 yıl
Kabak – 4 yıl
Turp – 5 yıl
Ispanak – 5 yıl
Domates – 4 yıl
Karpuz – 4 yıl

Şeklinde bilgiler var. Bu süreler doğru mudur? Ayrıca serin ve rutubetsiz tutmamız yeterli midir bu tohumları 3-4 sene saklayabilmek için?

mdbm 17-08-2020 17:21

Merhabalar, ben yeni üyeyim. Adana'da yaşıyorum ve evde domates ve biber yetiştirmek istiyorum. Bu nedenle , bütün malzemeleri edindim. hazır tekzenden aldığım paket tohumları kağıt bardaklara çimlenmeleri için ektim. Marketten aldığım domateslerin tohumlarını da ezerek , numune olsun diye bir viyole ektim. Belki biraz yanlış zamanda başlamış olabilirim ama burası Adana kasım ve aralığa kadar olur diye düşünüyorum. Forumu kullanırken zorlanıyorum , ilgili başlık varsa oraya da yönlendirebilirsiniz. Tohuma da ihtiyacım olacak. İlerde kendi tohumlarımı edinirim onda şüphem yok ama şu an yeni başladığım için yerli doğal tohum edinmek konusunda sıkıntı çekiyorum. Bu konuda yardım gerekiyor. Tohum ve tecrübe konusunda yardımcı olmak isteyen arkadaşlar varsa iletişime geçmesini rica ediyorum.

hulya10 05-10-2020 22:50

Biraz daha bekleyin. Üzerinde sararsın. Taneler siyah renk olacak.

Muda 17-10-2020 00:28

Ben sarı kantaron tohumunun tohumunun olgunlaşmasını bekledikten sonra bir kova içerisine tohumları döküyorum. Daha sonra birkaç çeşit elek gibi eleyip arada yuvarlak bir şekilde eleme yaparak tozların alttan gitmesini, tohum üstüne fazla atılması gerekenin toplanmasını sağlıyorum. Alabildiğim kadar üst kısmındaki atıkları attıktan sonra süt süzgeci içerisinde yuvarlak bir şekilde elemeye çalışırken bir yandan da balkon gibi bir yerde üfleyerek içerisindeki fazlalıkları üstten atılmalarını sağlıyorum.

Cıbrıska da da bu şekilde yapıyorum. Onun tohumları biraz daha büyük.

Bilya kekikte ise tohumlar çok küçük. Olduğu gibi gönderdiğim zaman ise bazı arkadaşlar büyük kısımları tohum olarak nitelendirebilir diye mümkün olduğu kadar elle ovulculadıktan sonra üfleyerek fazlalıkları atmaya çalıştım. Ancak tohumlar çok minik olduğu için sıkıntı oluyor. Bilya halinde göndermek en güzeli.

Marul tohumlarını da benim yukarıdaki anlattığım şekilde iyice elle eldiven ile ovuşturup süt süzgeci içerisinde eleyerek üst kısımları ise üfleyerek rahat bir şekilde tohumlarını alabilirsiniz.

Bendeki mercanköşkler halen kurumadılar. Geçen yıldan tohumlar bulunmakta. Onları da olduği gibi göndermek en güzeli gibi. Alan arkadaşlar elleri ile ovulcayarak tohumların dökülmesini sağlarlar.

halcur 27-10-2020 14:43

Siyah Uzun Cin Biberi tohumlarım. İyice kızarıncaya kadar bekledim ama çoğu tohumda bu renk farkı var. İç kısmında. Bu bozukluktan mı kaynaklanıyor. Nedir bu tohumların durumu. Bu şekilde tohum paylaşımı yapılmazsa içinden iyilerini seçeyim.https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...2ecaa02bb9.jpg

SM-A750F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

its_just_a_ride 27-10-2020 19:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi halcur (Mesaj 1598370)
Siyah Uzun Cin Biberi tohumlarım. İyice kızarıncaya kadar bekledim ama çoğu tohumda bu renk farkı var. İç kısmında. Bu bozukluktan mı kaynaklanıyor. Nedir bu tohumların durumu. Bu şekilde tohum paylaşımı yapılmazsa içinden iyilerini seçeyim.https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...2ecaa02bb9.jpg

SM-A750F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Siz çimlendirme testi yapacaktınız? Onların da çimlenmesi lazım.

halcur 27-10-2020 20:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi its_just_a_ride (Mesaj 1598388)
Siz çimlendirme testi yapacaktınız? Onların da çimlenmesi lazım.

Aslında riske girmek istemedim ama denemekten zarar gelmez. Seçmece yapayım. En fazla renk değişimi olanalr ve daha az renk değişimi olanlar.

ciminli 28-10-2020 09:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi şehirliköylü (Mesaj 1597815)
Selamlar, tohum paylaşımında tecrübeli arkadaşlara soruyorum: domates, salatalık, brokoli, bamya gibi tohumları çok sayıda ve kolayca ayıklanan bitkiler haricinde; marul, kekik, kereviz gibi çok fazla döküntü ve gözle görmekte zorlandığımız tohumları olan bitkilerin tohumlarını ayıklamakta hangi yöntemler uygulanmaktadır? Ben bulabildiğim 3 farklı gözenekli süzgeç ile bitki kalıntılarıyla tohumları birbirinden ayırmaya çalışıyorum. Marul tohumlarını ise bitkinin çiçeğinin çöplüğünün içinden cımbızla ayıklamak haricinde bir yol bulamadım. Bazı tohumları (kekik, kereviz) büyüteçle bile ayırt edemediğim için çiçeğiyle yollamayı düşünüyorum. Bu konuda kullanılan pratik yöntemler nelerdir acaba?

Kekik, marul vb. gibi bitkilerin tohumlarını, mutfakta kullandığımız süzgeçlerin içinde sallamak suretiyle üzerinde toplanan bitki artıklarını alarak kolayca alabilirsiniz. Ekim yaparken de bir miktar iri taneli kum ile karıştırarak serperseniz homojen bir dağılım sağlarsınız.

Mdegirmencioglu 19-12-2020 19:39

Öncelikle herkese merhaba, faydalı bilgiler için teşekkürler

Soru başlığının tümünü okudum, bir kişi buzdolabında saklanması hususunu sormuş ancak net bir cevap verilmemiş, ben de yazın buzdolabında muhafaza ediyorum tohumlarımı bozulma olur mu ?

İkinci bir soru olarak, domates, biber, salatalık gibi tohumları her sene ekmezsek ne kadar süre saklabiliriz, süre geçtikçe çimlenme ihtimalleri düşer mi sormak istiyorum.

Şimdiden teşekkürker

Portakal Rengi 20-12-2020 06:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mdegirmencioglu (Mesaj 1600886)
Öncelikle herkese merhaba, faydalı bilgiler için teşekkürler

Soru başlığının tümünü okudum, bir kişi buzdolabında saklanması hususunu sormuş ancak net bir cevap verilmemiş, ben de yazın buzdolabında muhafaza ediyorum tohumlarımı bozulma olur mu ?

İkinci bir soru olarak, domates, biber, salatalık gibi tohumları her sene ekmezsek ne kadar süre saklabiliriz, süre geçtikçe çimlenme ihtimalleri düşer mi sormak istiyorum.

Şimdiden teşekkürker

Forumdaki konu başlığını altta veriyorum.

http://www.agaclar.net/forum/fidan-v...-asi/12653.htm

Forum bölümü altında ana başlıklar bulunuyor. Araştırmaya oradan başlayabilirsiniz. İlgili alt başlık bulunursa dosyalara ulaşmak kolay olur. Diğer bir yol arama özelliği kullanmak.
İlgili konu başlığı olmasına karşın, tekrar tekrar kişiye özel yanıt bekleme oluyor. Bu ve benzeri nedenlerle her gönderi yanıtlanmamış olabiliyor.

ozgurkarasu 25-02-2021 13:14

peki tohumlar nasıl saklanmalı

Güler 25-02-2021 23:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ozgurkarasu (Mesaj 1603696)
peki tohumlar nasıl saklanmalı

agaclar.net'e hoş geldiniz.

özellikle 7. mesaja bakın lütfen.

SİNANCEM 04-04-2021 13:53

Merhaba Arkadaşlar ;

Merhaba Arkadaşlar ;

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:17.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025