agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Tohum Paylaşım Etkinliği 2024-2025 (https://www.agaclar.net/forum/tohum-paylasim-etkinligi-2024-2025/)
-   -   DİKKAT: Tohumların ekimiyle ilgili yol ve yöntemler (https://www.agaclar.net/forum/tohum-paylasim-etkinligi-2024-2025/41937.htm)

siflera12 01-03-2019 11:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1560931)
Bu konunun ilk mesajlarında yazdıklarıma bakın. Aynı şeyleri söylüyoruz zaten.

Hanım niye okuyorsun ne gereği var demişti. Al işte sonunda kıymet bilen biri çıktı, teşekkür ederim size. Ziraat mühendisi olmayacağım ama seneye aksilik olmazsa 'tarım bölümünü' bitireceğim. Meslektaş sayılırız hafiften..

Eklenti 687935

Eklenti 687934

İnşAllah hayırlı bir şekilde bitirebilirsiniz , zaten fikrinize katılmıştım sadece kendi fikrimide belirttim meslektaşımla konuşmakta güzel olur [emoji846][emoji4]

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

its_just_a_ride 01-03-2019 12:04

Ziraat mühendisliği eğitimi verirken dil bilgisi eğitimini eksik bırakıyorlar anlaşılan. Burada birçok meslek dalından insan var ancak bu kadar üslupsuz konuşanına ilk kez denk geldim.

siflera12 01-03-2019 12:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi its_just_a_ride (Mesaj 1560936)
Ziraat mühendisliği eğitimi verirken dil bilgisi eğitimini eksik bırakıyorlar anlaşılan. Burada birçok meslek dalından insan var ancak bu kadar üslupsuz konuşanına ilk kez denk geldim.

Üslubu çok iyi biliyorsunuz ya bizede öğretin bari bizde bilelim. Herşeye muhalefet olmaya bayılıyorsunuz sanırım.

devrann 01-03-2019 12:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi siflera12 (Mesaj 1560921)
Hangi lafım kabaymış acaba , her konuda kendinizi haklı çıkarmayı da iyi biliyorsunuz.
Sizle daha fazla uğraşamayacağım , baştada kimsenin fikrine yanlış demedim ama ısrarla beni yalancı çıkartmaya uğraşıyorsunuz.
İlk yazdığım mesajın başı :
( Dediğiniz doğru ancak yanıldığınız noktalarda var ) bu mesajda zaten fikrine katıldığımı belirtmiştim ama anlaşılan sizler kavga etmeyi ve bir şeyleri uzatmayı seviyorsunuz.

Size ilk defa yazıyorum başka birisiyle karıştırdınız muhakkak ,TCM birden fazla mesajınızı alıntıladı,o olabilir karıştırdığınız.Ben normal bir bilgi paylaştım o kadar.Cevap yazmadan önce kime yazdığınızı bir kontrol edin en iyisi.

siflera12 01-03-2019 12:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi devrann (Mesaj 1560939)
Size ilk defa yazıyorum başka birisiyle karıştırdınız muhakkak ,TCM birden fazla mesajınızı alıntıladı,o olabilir karıştırdığınız.Ben normal bir bilgi paylaştım o kadar.Cevap yazmadan önce kime yazdığınızı bir kontrol edin en iyisi.

.
Farkındaysan yukarıda benim sözlerimi alıntılayıp mesaj yazdın bunun Tcm ile bir alakası yok , bence konuyu uzatmayada gerek yok konuyu bitirin diyorum birileri çıkıp başka şeyler yazıp duruyor.

g.c. 01-03-2019 12:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1560931)
Bu konunun ilk mesajlarında yazdıklarıma bakın. Aynı şeyleri söylüyoruz zaten.

Hanım niye okuyorsun ne gereği var demişti. Al işte sonunda kıymet bilen biri çıktı, teşekkür ederim size. Ziraat mühendisi olmayacağım ama seneye aksilik olmazsa 'tarım bölümünü' bitireceğim. Meslektaş sayılırız hafiften..

Eklenti 687935

Eklenti 687934

Ekoloji ve Çevre BC :eek:

Biyoloji BA :(

Hocam olmuyor ama...

siflera12 01-03-2019 12:45

Bundan sonra hiçbir şeye yorumda bulunmayacağım , birşeye yorum yaptığım zaman sanki suç işlemişim gibi bana saldırıyorsunuz. Herşeyi siz biliyorsunuz o yüzden benim gibi bilgisiz ve cahil bir insanın burada hiçbir işi yok !!! [emoji122]

mutlu_inan 01-03-2019 13:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi siflera12 (Mesaj 1560946)
Bundan sonra hiçbir şeye yorumda bulunmayacağım , birşeye yorum yaptığım zaman sanki suç işlemişim gibi bana saldırıyorsunuz. Herşeyi siz biliyorsunuz o yüzden benim gibi bilgisiz ve cahil bir insanın burada hiçbir işi yok !!! [emoji122]

Oysa yazılarınızı beğenerek okuyordum..:(
üzüldüm şimdi..

siflera12 01-03-2019 13:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mutlu_inan (Mesaj 1560953)
Oysa yazılarınızı beğenerek okuyordum..:(

üzüldüm şimdi..

Yorumunuz için teşekkür ederim , foruma kavga etmek için girmiyorum bilmeyenlere yardımcı olmak istiyorum ama söylediklerim farklı yerlere çekiliyor ya da sanırım üslubumda bir problem var bilemiyorum artık [emoji17]

devrann 01-03-2019 13:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi siflera12 (Mesaj 1560940)
.
Farkındaysan yukarıda benim sözlerimi alıntılayıp mesaj yazdın bunun Tcm ile bir alakası yok , bence konuyu uzatmayada gerek yok konuyu bitirin diyorum birileri çıkıp başka şeyler yazıp duruyor.

Aptal aptal şeyler yazıp durmayın,bir defa alıntı yaptım sizlede alakası yok sayılır bir üstteki kişiye cevap yazmak istedim artı ziraat mühendisine danışmalısınız diye yazdığınız cümlenin yanlış olduğunu da belirtmek istedim.Hangi konularda kendimi haklı çıkarmaya çalışıyorum ya da sizi yalancı çıkarmaya çalışıyormuşum?Bir tane mesajınızı alıntıladım doğru düzgün okuyun ona göre cevap yazın.Üslübunuza dikkat ederek ve forum kurallarına göre yazın haklı olsanız bile...

siflera12 01-03-2019 13:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi devrann (Mesaj 1560955)
Aptal aptal şeyler yazıp durmayın,bir defa alıntı yaptım sizlede alakası yok sayılır bir üstteki kişiye cevap yazmak istedim artı ziraat mühendisine danışmalısınız diye yazdığınız cümlenin yanlış olduğunu da belirtmek istedim.Hangi konularda kendimi haklı çıkarmaya çalışıyorum ya da sizi yalancı çıkarmaya çalışıyormuşum?Bir tane mesajınızı alıntıladım doğru düzgün okuyun ona göre cevap yazın.Üslübunuza dikkat ederek ve forum kurallarına göre yazın haklı olsanız bile...

Eh yeter artık be bana kaba laf ediyorsun diyipte bana aptal diyince sen saygılı bir insanmı olduğunu sanıyorsun sen ilk önce bir kendine gel benimle de haddini bilerek konuş asıl aptal sensin hadsiz. Senin seviyene fazla indim daha fazla seviyemi düşüremem artık istediğini yazsanda umrumda değilsin hadi bay [emoji1672]

TCM 01-03-2019 13:49

Arkadaşlar sorun @ Malina da, bizim mesajları sağdan soldan getirdi buraya kondurdu. Ortam değiştirdiğimiz için sudan çıkmış balık gibi olduk, kim ne dedi karıştırdık, aslında sorun yok dağılabiliriz artık.. ;) Laf aramızda yönetimi değiştirmek için girişimlerim var bir kaç haftadır, yakında tüm sorunlar aşılacak.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi siflera12 (Mesaj 1560946)
Bundan sonra hiçbir şeye yorumda bulunmayacağım , birşeye yorum yaptığım zaman sanki suç işlemişim gibi bana saldırıyorsunuz...

Osmangazi ye gelin teke tek halledelim diyorsunuz. :) Büyütülecek bir şey yok aslında, tek sorununuz sayfanızdaki resim boyutlarını ayarlayamıyorsunuz. Bi çarkıfelek çiçeğine bakacaz imleci arıyoruz sayfayı kaydırmak için. :p

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi g.c. (Mesaj 1560943)
Ekoloji ve Çevre BC :eek:

Biyoloji BA :(

Hocam olmuyor ama...

Ahhh ah, KİMYA yı koymadım mahsus, BC ile geçtim, bir soru daha yanlış olsa kalıyordum. Önümüzdeki dönem dersleri daha zevkli ama..

@ devrann, evde bol miktarda kadife tohumu buldum, bir kaç çiçek tohumu daha var, ihtiyacınız var ise gönderebilirim.

siflera12 01-03-2019 13:58

Bende tohumlarımı saksıya ekip üstüne pet şişe kapattım böylelikle soğuktan etkilenmeyip daha erken çimlendiler soğuk bölgelerde yaşayanlar için uygun bir yöntem.https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...fa12e6f7fd.jpg

devrann 01-03-2019 14:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi siflera12 (Mesaj 1560956)
Eh yeter artık be bana kaba laf ediyorsun diyipte bana aptal diyince sen saygılı bir insanmı olduğunu sanıyorsun sen ilk önce bir kendine gel benimle de haddini bilerek konuş asıl aptal sensin hadsiz. Senin seviyene fazla indim daha fazla seviyemi düşüremem artık istediğini yazsanda umrumda değilsin hadi bay [emoji1672]

:) Hey Allahım ya

MeyveliTepe 01-03-2019 14:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi siflera12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi [B
mkbmusti][/B]
birşey sormak istiyorum tecrübesiz olduğum için tohumlar elime ulaştı tektrarb teşekkür ederim. bu tohumları önce çimlendirmemi yapayım yoksa zamanı gelince direk tarlaya dikip orda kendi kendine büyümesinimi sağlayayım. teşekkürler

Bölgendeki Ziraat Mühendisi biriyle konuşmalısın sana en iyi bilgiyi o verir çünkü her yerin iklimi farklıdır , bunuda en iyi o bölgenin Ziraat mühendisleri bilir.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi devrann
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi siflera12 http://www.agaclar.net/forum/images/...s/viewpost.gif
Bölgendeki Ziraat Mühendisi biriyle konuşmalısın sana en iyi bilgiyi o verir çünkü her yerin iklimi farklıdır , bunuda en iyi o bölgenin Ziraat mühendisleri bilir.

Bütün tohumlar zamanında toprakla buluşturulduğunda çimlenirler uygun koşullarda ama etkinlikte dağıtılan çoğu tohum kaderlerine terk edilemeyecek kadar özel ve az olduğu için yaşama şanslarını arttırmak için tohumları viyolde çimlendirip ve gelişmesini sağladıktan sonra toprakla buluşturmak daha mantıklı olur.Fasülye,mısır,maydonoz,ıspanak vs gibi tohumlar uygun toprak ve hava koşullarında direk toprağa atmak daha iyi sonuç verir.İklimi takip etmek içinde ziraat mühendisi olmaya gerek yok ******.

Alıntı:

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi devrann

Bütün tohumlar zamanında toprakla buluşturulduğunda çimlenirler uygun koşullarda ama etkinlikte dağıtılan çoğu tohum kaderlerine terk edilemeyecek kadar özel ve az olduğu için yaşama şanslarını arttırmak için tohumları viyolde çimlendirip ve gelişmesini sağladıktan sonra toprakla buluşturmak daha mantıklı olur.Fasülye,mısır,maydonoz,ıspanak vs gibi tohumlar uygun toprak ve hava koşullarında direk toprağa atmak daha iyi sonuç verir.İklimi takip etmek içinde ziraat mühendisi olmaya gerek yok ******.

Dediklerinizi gayet iyi biliyorum ama herkes bunu bilmez http://emoji.tapatalk-cdn.com/emoji57.png insanlarıda yanlış yöne çekip durmayın.İklimi takip etmek zor olmaz zaten ama heryerin farklı zamanda ısındığını göze alırsak yok sen mayısta yere ekebilirsin yok mart'ta ekebilirsin diyemezsin havalar ısınmaya başladığı zaman tohumlar yere ekilir senin kafana göre değil.
Siz hasta olduğunuz zaman doktora gitmiyor musunuz ne oldu acaba diye, o zaman dediğinize göre doktora gitmenize gerek yok sonuçta siz bilirsiniz ne hastalığınız olduğunu http://emoji.tapatalk-cdn.com/emoji57.png

Kim ne dedi karıştırmayalım diye :)

devrann'ın yazdıklarının neresi "insanları yanlış yöne çekmek" pek anlamadım. Tohum ekmiş ziraat mühendisine rastlamak kolay olmasa da, insanlar binlerce yıldır tohum ekip fide yapıyorlar.

siflera12 01-03-2019 14:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi devrann (Mesaj 1560960)
:) Hey Allahım ya

Çok komik bir insanımdır , herkeside güldürüyorum Maaşallah bana [emoji23]

siflera12 01-03-2019 14:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1560962)
Kim ne dedi karıştırmayalım diye :)

devrann'ın yazdıklarının neresi "insanları yanlış yöne çekmek" pek anlamadım. Tohum ekmiş ziraat mühendisine rastlamak kolay olmasa da, insanlar binlerce yıldır tohum ekip fide yapıyorlar.

Ona dememiştim zaten kendi üstüne alındı ya da ben anlatamadım [emoji106]

devrann 01-03-2019 14:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1560957)
Arkadaşlar sorun @ Malina da, bizim mesajları sağdan soldan getirdi buraya kondurdu. Ortam değiştirdiğimiz için sudan çıkmış balık gibi olduk, kim ne dedi karıştırdık, aslında sorun yok dağılabiliriz artık.. ;) Laf aramızda yönetimi değiştirmek için girişimlerim var bir kaç haftadır, yakında tüm sorunlar aşılacak.

Osmangazi ye gelin teke tek halledelim diyorsunuz. :) Büyütülecek bir şey yok aslında, tek sorununuz sayfanızdaki resim boyutlarını ayarlayamıyorsunuz. Bi çarkıfelek çiçeğine bakacaz imleci arıyoruz sayfayı kaydırmak için. :p

Ahhh ah, KİMYA yı koymadım mahsus, BC ile geçtim, bir soru daha yanlış olsa kalıyordum. Önümüzdeki dönem dersleri daha zevkli ama..

@ devrann, evde bol miktarda kadife tohumu buldum, bir kaç çiçek tohumu daha var, ihtiyacınız var ise gönderebilirim.

@TCM
Teşekkürler çimlenen miktar yeterli zahmet etmeyin.
Sanırım mesajlarda bir karışıklık oldu siflera ısrarla benimle kavga ediyor :)

MeyveliTepe 01-03-2019 14:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi siflera12 (Mesaj 1560964)
Ona dememiştim zaten kendi üstüne alındı ya da ben anlatamadım [emoji106]

devrann'ın mesajını alıntılayarak söylediğinize göre direk ona söylemişsiniz.

siflera12 01-03-2019 14:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1560966)
devrann'ın mesajını alıntılayarak söylediğinize göre direk ona söylemişsiniz.

2-3 kişiyle uğraşmakta insanı yoruyor doğrusu hangisine ne yazacağımı karıştırıyorum [emoji23]

dobipa 01-03-2019 14:24

Bu aralar havalarda birşeyler var, birgün başka birgün başka, bu yüzden bizimde nevrimiz şaşıyor.

Hiç olmadık anda bir bakmışsın ortam gerilmiş, ipi gerdirenlerden biride sen..

Veya izlediğimiz şeylerde bizi bi şekilde etkiliyor. Bu aralar zorvivor kitlesi bizim takım yenildikçe hep asabi asabi dolaşıyor belki bundan hep gerginiz :p

Diyeceğim o ki, sayın tcm, siflera12, devran hepinizi severek takip ediyoruz. Sıkıntı yok birbirimizi germeyelim.

Daha kötü dertleri olanları düşünün, bak mesela bizim televizyon kutudan kırık çıktı nabıcaz biz şimdi işin yoksa yenisini bekle servisten :p

Ayrıca arkadaşın sorusu çok zor değil bence.
https://www.mgm.gov.tr/tarim/zirai-d....aspx?s=takvim adresine girsin.

Türkiye don takvimi bölümüne geçsin ve alt kısımdan kendi şehrini seçsin tamamdır.

Genelde "bizim 3'ncü bölge için" hıdrellez (5-6 Mayıs) ekim için bence iyidir.

Salatalar için = Hıdrellez - 1 ay
Domatesler için = Hıdrellez - 1 ay 1 hafta
Biberler için = Hıdrellez - 1 ay 2 hafta
Patlıcanlar için = Hıdrellez - 1 ay 3 hafta
Öncesinde viyollere veya bardaklara çimlemeye başlayabilir.

Doğrudan tohumu ekilen sebzeler içinde Hıdrellez den hemen sonra toprağa ekim yapabilir.

Bu arada büyüyen fidelerde yine aynı günlerde toprakla buluşturulabilir.

Not: Bu arada bu kadar mühendisin içinde yine bilmiş bilmiş konuştum, inşallah sallamamışımdır :p :p

MeyveliTepe 01-03-2019 14:25

2 Eklenti(ler)
Eklenti 687940

Bunlar da benim sera için erken ektiğim kaliforniya biberleri. Resmin çekildiği günde tohumdan itibaren 28 günlüktüler.

Eklenti 687939
Bu da basit bir ışıklandırma düzeneği.

Herhangi bir ziraat mühendisine danışmışlığım filan yok.

siflera12 01-03-2019 14:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dobipa (Mesaj 1560969)
Bu aralar havalarda birşeyler var, birgün başka birgün başka, bu yüzden bizimde nevrimiz şaşıyor.

Hiç olmadık anda bir bakmışsın ortam gerilmiş, ipi gerdirenlerden biride sen..

Veya izlediğimiz şeylerde bizi bi şekilde etkiliyor. Bu aralar zorvivor kitlesi bizim takım yenildikçe hep asabi asabi dolaşıyor belki bundan hep gerginiz [emoji14]

Diyeceğim o ki, sayın tcm, siflera12, devran hepinizi severek takip ediyoruz. Sıkıntı yok birbirimizi germeyelim.

Daha kötü dertleri olanları düşünün, bak mesela bizim televizyon kutudan kırık çıktı nabıcaz biz şimdi işin yoksa yenisini bekle servisten [emoji14]

Ayrıca arkadaşın sorusu çok zor değil bence.
https://www.mgm.gov.tr/tarim/zirai-d....aspx?s=takvim adresine girsin.

Türkiye don takvimi bölümüne geçsin ve alt kısımdan kendi şehrini seçsin tamamdır.

Genelde "bizim 3'ncü bölge için" hıdrellez (5-6 Mayıs) ekim için bence iyidir.

Salatalar için = Hıdrellez - 1 ay
Domatesler için = Hıdrellez - 1 ay 1 hafta
Biberler için = Hıdrellez - 1 ay 2 hafta
Patlıcanlar için = Hıdrellez - 1 ay 3 hafta
Öncesinde viyollere veya bardaklara çimlemeye başlayabilir.

Doğrudan tohumu ekilen sebzeler içinde Hıdrellez den hemen sonra toprağa ekim yapabilir.

Bu arada büyüyen fidelerde yine aynı günlerde toprakla buluşturulabilir.

Not: Bu arada bu kadar mühendisin içinde yine bilmiş bilmiş konuştum, inşallah sallamamışımdır [emoji14] :p

Amacım kimseyi kırmak değil bana birşey denilmesine tahammül edemiyorum , kırdıysam özür dilerim isteyerek yapmıyorum [emoji17]

hosseda 01-03-2019 14:41

Tohumları ekmek için izlediğim yöntem şöyle : Köylüyü takip ediyorum. Karşı evde oturan komşum benle yaşıt ( 70 liklerden yani...) hemen evimizin altında ayrı bir bahçeleri var, ömre bedel bir bahçe. İçinde kaynak suyu dahi var. Onlar evlerindeki avluda leğenlere tohumları ekerler. Mesela domates büyük bir leğen içinde hepsi bir aradadır. Bu haftadan sonra sormaya başlarım neleri ektiniz diye ve onları takip ederek genellikle hıdırellezin haftasına denk getiririm fidelerin toprağa aktarımını.

ketenhelva 01-03-2019 14:45

Sn siflera12 özür dileyerek tevazu ve büyüklük gösterdi, anlamsız gerginligede zaten gerek yoktu, kendisine teşekkür ederim..Sn TCM olgun tavrınız ve incelikli nezaketiniz içinde size teşekkür ederim..Devrana önceden beri zaten teşekkür ediyorum, kendisinin tohumunu ekmişligim hasebi ile.....Sn MeyveliTepe, biber fideleriniz 28 günlük ve kocaelide, çok erken degilmi bu hamleniz, birde basit seranızdaki ışıklandırma ne tür, eger floresans ışık ise fidelere bir etkisi olacakmı?.

dobipa 01-03-2019 14:46

1 Eklenti(ler)
Buda benim 4 aylık süs biberim.
Yakınımda mühendis olmayınca bende sormadım :)
Sorsaydım "Oğlum Kasımda ekilirmi hiç" derdi :)
Ama ben dinlermiydim :p

TCM 01-03-2019 14:50

@ dobipa, yaprakların bir kaç tanesinin uçlarını falan koparın, nazar değecek, biber mi yetiştiriyorsunuz yarışmaya manken mi belli değil.

dobipa 01-03-2019 14:57

@TCM bunlar 3 kardeş.
Büyük ihtimalle hepsi de kız :)
Hergün biri önürüne bakıp bakıp süsleniyor :p

kbulbul 01-03-2019 15:01

Bu forumda ilk defa böyle bir tartışmaya rastlıyorum (forumun tüm yazışmalarını okumadım elbet) ve doğrusu yadırgadım. Hatta, içimden bu tip mesajlar moderasyona uğrasa daha mı iyi olurdu acaba diye geçirdim. Ama bir yandan, herkesin görüşünü özgürce dile getirebilmesi de önemli.
Üslubun uygun olmadığı zamanlarda sağlıklı iletişim mümkün olmadığı gibi insan haklıyken haksız duruma da düşebiliyor.
Saygılarımla.
Not: Maksat tartışmayı uzatmak değil, sadece içimden geçenleri paylaşmak...

siflera12 01-03-2019 15:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kbulbul (Mesaj 1560988)
Bu forumda ilk defa böyle bir tartışmaya rastlıyorum (forumun tüm yazışmalarını okumadım elbet) ve doğrusu yadırgadım. Hatta, içimden bu tip mesajlar moderasyona uğrasa daha mı iyi olurdu acaba diye geçirdim. Ama bir yandan, herkesin görüşünü özgürce dile getirebilmesi de önemli.

Üslubun uygun olmadığı zamanlarda sağlıklı iletişim mümkün olmadığı gibi insan haklıyken haksız duruma da düşebiliyor.

Saygılarımla.

Not: Maksat tartışmayı uzatmak değil, sadece içimden geçenleri paylaşmak...

Düşünceniz tabikide çok önemli , istediğiniz yorumda bulunabilirsiniz , böyle bir tartışma olmasıda çok kötü oldu ama oldu birkere yapacak birşey yok üslubum yanlış olsada olmasada düzeltmem gerekiyor demekki [emoji846]

TCM 01-03-2019 15:05

Oooo daha yukarıda @ Meyvelitepe nin Ukrayna bayan askeri bando takımının geçiş töreni varmış onu görmemişim.

dobipa 01-03-2019 15:32

Evet üstad olmak öyle birşey demek ki :)
Ben daha boylanmayı engelleyemem korkusu ile viyol ekimine bile cesaret edemiyorken.
Üstadlar viyolleri doldurmuş, yetiştirmiş büyütmüş bile maşallah.

siflera12 01-03-2019 15:38

Rezeneleri saksıdan yere aktarmıştım ana yapraklar çıkmaya başlamış.https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...7f97eba3e8.jpg

MeyveliTepe 01-03-2019 17:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ketenhelva (Mesaj 1560981)
Sn siflera12 özür dileyerek tevazu ve büyüklük gösterdi, anlamsız gerginligede zaten gerek yoktu, kendisine teşekkür ederim..Sn TCM olgun tavrınız ve incelikli nezaketiniz içinde size teşekkür ederim..Devrana önceden beri zaten teşekkür ediyorum, kendisinin tohumunu ekmişligim hasebi ile.....Sn MeyveliTepe, biber fideleriniz 28 günlük ve kocaelide, çok erken degilmi bu hamleniz, birde basit seranızdaki ışıklandırma ne tür, eger floresans ışık ise fidelere bir etkisi olacakmı?.

Tohumları ekip bu fideleri yetiştirdiğim yer evin içi. Erken değil, çünkü bunları Mart sonunda dışarıdaki seraya dikeceğim. Temmuz başında kırmızı ve sarı kaliforniya biberi yemeye başlamak için olabilecek en iyi zaman. Daha güneyde bir yerde olsaydık Aralıkta ekerdim tohumları.

Işıklandırma, çıtalardan yapılmış basit bir iskelete monte edilmiş üç adet kasalı şerit ledden ibaret. Bu gibi durumlarda müthiş işe yarıyor. 28 günlük fidelerin durumu resimde görülüyor. Boyları gayet iyi ve yeterli fotosentez yapabiliyorlar. kasalı şerit ledlerin uzunluğu 80 cm (farklı boyları piyasada bulmak mümkün). Her biri 750 lümen ışık veriyor, bu da 2250 lümen eder. Bu yüzden ışığı 24 saat kesintisiz veriyorum. 5000 lümen civarında olsaydı günde 8 saat karanlıkta bırakırdım.

Bu düzeneği 4-5 senedir kullanıyorum, biberler, domatesler, hatta tatlı patates fidelerinde çok iyi iş gördü.

Yanlış anlaşılmasın, bu ışıklandırma sadece fide yapımında yeterli. Büyümüş bitki için çok daha yüksek lümenli ışık lazım.

Açığa dikeceğimiz fideler için özel bir ısıtmalı fide yetiştirme seram var ama bir süredir kullanamıyorum, fareler girip tohumları söküyor. Bu yüzden onları büyük seranın bir köşesinde tavana tellerle bağlı salıncak misali bir platformun üzerine yerleştirdiğim 8-10 viyol ile yetiştiriyorum. O fidelerin tohumları Mart ortasından itibaren peyderpey, çimlenme sürelerine göre ekilecek.

Baklagiller, mısır, kabak, salatalık vs. ben de zamanı gelince direk toprağa ekiyorum. Onları fide yapıp dikmek çoğunlukla iyi sonuç vermiyor.

Musa Gündoğan 02-03-2019 08:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1561008)
Her biri 750 lümen ışık veriyor, bu da 2250 lümen eder. Bu yüzden ışığı 24 saat kesintisiz veriyorum. 5000 lümen civarında olsaydı günde 8 saat karanlıkta bırakırdım.

@meyvelitepe
elimde her biri 2546 lumen olan 8 tane 5mmx5mm cree xhp50 led var. dün işlemci soğutucu aldım ve bu ledleri monte ettim. 4 tane ledi bir soğutu üzerine ekledim. yani toplamda kayılarıda göz önünde bulundurusak en az 8.000 lümen olacak. ben diyordum diğer 4 taneyide başka bir soğutucu alıp ekleyim onuda koyayım diyordum. hal böyle olunca yaklaşık aynı alanı (yaklaşık 2,5-3m2 ) 16.000 lumen aydınlatmış olacak. bunun için fazla mı olur?

diğer bir sorum ise; ledler soğumaya ihtiyaç duyduğu için soğutucu fan hafif serinlik yapacak fideler üzerine bu sorun teşkil eder mi?

MeyveliTepe 02-03-2019 11:42

Bir sorun olacağını zannetmiyorum. Fidelerin ışık ihtiyacı günden güne değişecek, gerçek yapraklar çıkıp büyüdükçe artacaktır. Bizdeki düzeneği son 4-5 yıldır kullanıp aldığımız sonuçlarla kıyas edersek, 16 bin lümenlik ışık ile bir değil, 3-4 viyol fideyi rahatlıkla yapabilirsiniz gibi görünüyor. Geceleri belli bir süre karanlıkta da bırakabilirsiniz.

Burada şuna da dikkat etmek lazım. Işık kaynaklarınızın vereceği ışık fidelerin üzerine ne kadar homojen dağılıyor, etrafa da dağılıp fideler üzerine isabet eden miktar azalıyor mu? Burada ideal olan her bir fidenin diğerleriyle eşit miktarda ışık alması ve fideler dışında ışığın dağılmamasıdır. Bunu sağladığınız oranda sistemin performansı da artacaktır.

dobipa 02-03-2019 15:33

@MeyveliTepe sizin ışıklandırma detayları nasıl.
Ben biraz araştırayım dedim yüzlerce ürün var kafam karıştı.

- Ledler kasalımı açıkmı?
- Kasalıysa ön yüzünde ışığı yaymak için opak cam varmı?
- Led modelini hatırlıyormusunuz. Smd 5050, 5630
- Led rengi beyazmı yoksa günışığımı?
- Üçünü de tek adaptörden mi çalıştırıyorsunuz?

Birde size zahmet, önereceğiniz bir model varsa link eklermisiniz.

Musa Gündoğan 02-03-2019 16:39

dobipa ledin o ya da bu olması önemli değil. önemli olan lümen sayısı ve kelvin değeridir. link atmak yerine kullanabileceğiniz led i kendiniz ihtiyacınıza göre bulabilirsiniz. ledleri paralel bağlarsanız 12 voltluk adaptör yeterli olur. yani 3 de tek adaptörle paralel olursa çalışır. renk ise beyaz diye geçer mümkünse 6000 K olan ürünleri tercih edin. opak cam olmaz yeterince ışık saçılımı olmadan kırılır. ya şeffaf **** hiç takmayın sorun yaşamazsınız

dobipa 02-03-2019 16:54

@Musa Gündoğan bilgiler için teşekkürler.

Ben aslında MeyveliTepe'nin 24 saat kullandığı ve gayette süper sonuçlar aldığı sistemin özelliklerini merak etmiştim.

Gözünüzden kaçmış olabilir Şu mesajda led altında, 28 günlük biberlerin gelişim resmini ekledi. Yani ispatlı onaylı bir sistem bence. Bu yüzden özellikle o sistemin detaylarını öğrenmek istemiştim.

Sizinde söylediğiniz gibi ledlerde seçenek sonsuz..

MeyveliTepe 02-03-2019 17:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dobipa (Mesaj 1561112)
@MeyveliTepe sizin ışıklandırma detayları nasıl.
Ben biraz araştırayım dedim yüzlerce ürün var kafam karıştı.

- Ledler kasalımı açıkmı?
- Kasalıysa ön yüzünde ışığı yaymak için opak cam varmı?
- Led modelini hatırlıyormusunuz. Smd 5050, 5630
- Led rengi beyazmı yoksa günışığımı?
- Üçünü de tek adaptörden mi çalıştırıyorsunuz?

Birde size zahmet, önereceğiniz bir model varsa link eklermisiniz.

Ledler kasalı. Montajının çok kolay olmasını ve ışığın pek dağılmadan aşağıya verilmesini sağlıyor. Kasalı tiplere bir kapak takıyorlar. Ben o kapakları söktüm (kolayca çıkıyor), böylece ışık herhangi bir kayba uğramadan doğrudan fidelere gidiyor.

8 çipli denenlerin lümeni daha yüksek, ondan kullanmanız daha iyi.
Renk beyaz. 6000K

12 volt kullanırsanız uygun güçte bir adaptör ile hepsini çalıştırabilirsiniz. Bendekiler 220V ile çalışıyor, adaptöre gerek yok yani. Piyasada 220 ile çalışanlar da var.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:48.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025