04-03-2019, 20:47 | #121 | |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
|
Alıntı:
Daha önce de yazdım ama şöyle söyliyeyim. Fidelere nisbeten az ışık şiddetiyle 24 saat boyunca ışık vermek, yavaş ama sürekli fotosenteze sebep olur. Bunun bitkiye herhangi olumsuz bir etkisi yoktur. Amaç fideye üst sınırına kadar fotosentez yaptırmak olduğunda ışık verme süresini eldeki ışık kaynağının gücüne göre ayarlamak lazım. Daha güçlü bir ışık kaynağı kullanıyor olsaydım fidelerin fotosentez limitlerini 24 saatten daha kısa bir sürede tamamlatıp kalan zamanı da karanlıkta geçirmelerini sağlardım. Bunlar nasıl hesaplanır diye soracak olursanız da, yanıtı yıllar içinde yaşanan gözlem diyebiliriz. |
|
05-03-2019, 07:14 | #122 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-02-2015
|
Ben yumurta kartonunda çimlendirmeden randıman alamamıştım. Domates ve biberler için derinliği ve torf miktarı yetersiz kalmıştı. Kökler iyice gelişemeden bardağa alınca da uyum sağlamakta zorlanmışlardı. En iyisi derince viyol ya da direk bardak bence. |
05-03-2019, 09:04 | #123 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-01-2012
|
Ayrıca karton yapısından dolayı sürekli nemi emiyorlar. Dengeli bir nem olmayınca da çimlenme oranı ciddi etkileniyor. |
05-03-2019, 18:20 | #124 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-02-2015
|
Tabii o da var. Kağıt doğal materyal ama olmuyor. |
05-03-2019, 20:18 | #125 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-05-2015
|
Bende kendi yöntemimden bahs etmek istiyorum. Kendi derken yine sitedeki bu işi çok iyi yapanlardan esinlenerek kullandığım yöntem. Yöntemi evde hanımla - salonda sebze fidesi mi yetiştirilir - tartışması yaşamamak için kendimce revize ettim. *** Çok küçük olmayan yazlık tohumlar (biber - domates - patlıcan - salatalık - kabak ) Tohumları önce içine siyah kumaş serdiğim ağzı kapaklı bir plastik kapta evin sıcak ve karanlık bir yerinde çimlendirmeye başlıyorum. Kabtaki kumaşı göllenmeyecek kadar suyla nemlendiriyorum. Nemlendirme suyuna 1 lt suya 1 çay kaşığı ölçüsünde H2O2 ekliyorum Kaplar küçük ve yer kaplamadıklarından ve göz önünde olmadıklarından dikkat çekmiyorlar. Siyah kumaşı tohumların köklenmeye başladığını daha rahat görmek için kullanıyorum. H2O2 hakkında faydalı faydasız tartışmaları olsada ben zararını görmedim. En azından ortam biraz olsun dezenfekte edilmiş oluyor. Köklenme başlayan tohumları pensetle ezmeden alarak bir cam kenarındaki kağıt bardaklara sıkı sıkı ama düzenli şekilde diziyorum. Bardağı sadece torfla dolduruyorum çünkü tohumumuzun içinde hala kendine yetecek kadar enerjisi mevcut Bardakların nem kontrolü önemli. Bardaklar cam kenarında olduklarından ışık sorunu olmuyor. Bardak da toplu halde gelişimlerine devam eden fidelerimiz. İlk gerçek yapraklarını çıkarana kadar bardaklarda kalıyorlar Bardaklardan sonraki aşama viyol aşaması. Torf dolu bardaktan kolayca çıkardığım fideleri tek tek viyollere şaşırtıyorum. Böylece her viyol gözünde gelişimi güzel seçilmiş fidecikler oluyor. Viyol toprağı karışım. İstediğiniz şekilde besleyici karışım kullanabilirsiniz. Ben viyollerimi cam balkon içinde muhafaza ediyorum. Hem ışık azlığı olmuyor hemde dışarının soğundan etkilenmeden gelişimleri devam ediyor. Cambalkon yoksa da küçük bir ayaklı naylon sera yapılabilir. *** Minik kışlık tohumlar (Brokoli karnabahar ve tüm kırmızı kara lahana ailesi , Marul türleri ) Bu tip tohumları 2. basamaktan başlatıyorum yani kumaş yerine direk bardaklara toplu serpiştirme yöntemiyle torf içine ekiyorum. Toplu halde çimlenen fideleri yine ilk gerçek yaprakları çıktığında viyollere şaşırtıyorum. *** Kökü yenenler (Havuç ve Turplar) Her nekadar turpları viyollerde tek bir göze 3 adet tohum koyarak çimlendiren üstatlar olsada ben havuç ve turpları direk bahçeye kendi yerlerine ekiyorum. *** Bakliyatlar (Mısır , Fasülye ve Bezelye) Bu türlerde aslında viyolde çimlendirilerek bahçeye şaşırtılabiliyor ama verim açısından ben direk bahçeye ekimin daha iyi olduğunu gözlemledim. Baştada yazdığım gibi ben yöntemimi kendi fiziki şartlarıma uydurdum. Ev içinde kullandığım alanlar
|
05-03-2019, 20:49 | #126 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-09-2018
|
Sn @saleri şu şekilde dizdikten sonra üstüne ne kadar torf ekliyorsunuz? Not: Benim kendi deneyimime göre, peçetede çimlendirilip torfa ekilen tohumun "ilk filizlenme süresi" ile doğrudan torfta çimlendirilen tohumun "ilk filizlenme süresi" hemen hemen aynı. Tek farkları, torfa doğrudan ekilen kesin çıkmasa bile önceden çimlendirilen mutlaka çıkıyor. |
05-03-2019, 21:12 | #127 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Yukarda yazmayı unutmuşum. tohumları kumaşdan bardağa ordanda viyole aktarırken ortamların sıcaklık farkına dikkat ediyorum. Bardaklardaki tortu önce iyice ıslatıp sonra tohumları ekiyorum. Aynı fiziki şartlar sağlandığında kumaşda çimlenme ile torda çimlenme süresi aynı olabilir. Benim amacım bir sürü tohumu torfa ekip kaç tanesinin çıkacağını beklemek yerine direk çıkacak olanları seçmek ve alandan tasarruf. |
|
05-03-2019, 21:38 | #128 |
agaclar.net
|
Ektiğiniz tohumlarda çimlenme oranı genelde ne oluyor? Çimlenme oranı düşük ise ya da ekeceğiniz tohumların çimleneceği şüpheli ise yaptığınız doğru bir yöntem. Bu şekilde sadece çimlenenleri büyütme imkanınız olur. Ancak çimlenenleri de önce bardaklara onbeşer yirmişer taşıyıp sonradan onları da sökerek viyollere birer birer taşıyorsunuz. Hayli zahmetli ve oyalayıcı görünüyor. Çimlenme oranının %90+ mertebesinde olduğunu düşündüğünüz tohumlarda böyle yapmayıp, doğrudan viyole ve her viyole tek tohum olarak ekmek işi çok kolaylaştırıyor. Ön çimlendirme, çimlenenleri kalabalık olarak toplu ekme, sonra bir daha söküp başka bir yere taşıma (şaşırtma) işlemlerini tek bir işleme indirgemek mümkün. Bir kez viyole tohum ekip, 6-8 hafta sonra da götürüp doğrudan yerine dikmek mümkün oluyor. Her yıl yüzlerce böyle fide yapıldığında önemli zaman ve emek tasarrufu olur. İyi tohumlarla viyollerde boş kalacak göz sayısı da çok az olur. |
05-03-2019, 21:55 | #129 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-09-2018
|
Cam balkon ve içindeki ardiye dolabının üstü ışık konusunda müsaitse, kumaşta çimlenenleri doğrudan viyollere ekip buraya koysanız? Sonuçta filizlenecekleri garanti.. Boyunu posunu beğenmediğiniz olursa da değiştirirsiniz. Yanlış anlamayın yönteminiz ve sonuçları çok başarılı fakat çalışkanlara yönelik bir iş Tembeller için bu yöntemden bardaklara ekme opsiyonunu atlayıp çimlenenleri doğrudan viyollere ekme işlemine geçsek olmaz mı |
05-03-2019, 22:11 | #130 | ||
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bardaktan viyole alma işinide şu şekilde hallediyorum. Viyollerin altında plastik tepsilerim var. Viyolü güzelce karışımla doldurup ıslatıyorum buraya kadar kısmı zaten ortak. Ben nemlenmiş karışımda geniş bir tükenmez kalemle her viyol gözünde 1 delik açıyorum. Kalemi batırıp çıkarma şeklinde delik açma 2 sn sürüyor. Delikler dokunmadığınız sürece kapanmıyor. Bardaktaki fidelerde torfda olduğundan tane tane ayrılıyor. Her deliğe bir fide koyuyorum. Bir kez üsten suladım mı zaten fideler toprağa gömülmüş oluyor. Anlatım biraz uzun oldu ama 77 gözlü bir viyole fide şaşırtmak 15 - 20 dakika alıyor. Bu işi zevkle yaptığımdan açıkcası yorucu değil . Aslında imkanı olanlar için viyollere direk tohum ekmek ve ordan direk bahçeye aktarmak tabi ki daha az zaman alır ama viyollerde çimlendirme için ortamın sıcak olması gerekiyor. O kadar sayıda viyolü ısıtacak bir ev ortamı sağlamak lazım. Benim yöntemim benim şartlarıma göre en iyisi. Alıntı:
|
||
05-03-2019, 22:25 | #131 |
agaclar.net
|
Bir de böylesi var. (Sekizinci dakikadan sonrasına bakın) Aynı çeşitten çok miktarda tohum ekip fide yapmak gerekiyorsa hayli pratik bir yöntem. |
06-03-2019, 11:04 | #132 |
Ağaç Dostu
|
Yukarıda, izlediğim yöntem olarak köylü komşumu takip ediyorum yazmıştım. Hafta sonu fidelerle esas uğraşan kişiyle (komşumun eşi) konuştum, tohumları ekmek için cemrelerin tamamlanmasını bekliyorum ama hava serin giderse martın 15 gibi ekmiş olurum tümünü dedi. Hepsini aynı tarihte ekiyormuş, mahsulde herhangi bir gecikme olmazmış. Bu yıl bende onlar gibi yapacağım domatesler bir kaba biberler ayrı bir kaba, patlıcanlar gene ayrı bir kaba gibi... |
06-03-2019, 12:09 | #133 | |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 26-11-2011
|
Alıntı:
|
|
07-03-2019, 10:08 | #134 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
|
Beyaz plastik bardaklar kullanalım, şeffaf olursa güneş ışığı köklere zarar verebilir. (@Dongyul un bilgisi) Kenarından üç yerinden ince bıçakla şerit şeklinde yarıklar açsam dahi su birikiyor. En güzeli matkap ile, kısa sürede de deliniyor toplu halde.. Buralarda inşaatta temele konulan ve yukarı su çıkmasını engelleyen 'cüruf' Bardak diplerine üç-dört tane koysak yeterli, suyun dipte birikmesini engeller ve köklerin daha iyi gelişmesini sağlar. Cürfun üzerine bir iki cm. lik yanmış (benimki iki yıllık) hayvan gübresi ekleyelim. |
07-03-2019, 13:26 | #135 |
Ağaç Dostu
|
Üzerine torf-cocopeat-perlit (önceki yıllardan kalma malzemeler, küreğimiz bile beleş; BİM ayran şişesinden kesme) ekledik. Oranlara çok dikkat etmedim, cocopeat fazla vardı oranı da biraz fazla oldu. Perlit karışımda bolca görünecek kadar ekliyorum. Fide olsam direk dalarım, affetmem, o kadar güzel oldu. Tohumlar (domates-biber 1 gün, patlıcan 2 gün) suda bekleyip tuvalet kağıdında da hafiften kendinden geçince, fazla rehavete kapılmadan yıkarıda hazırladığımız bardaklara alıp üzerine de bir tutam torf ile örterek masamızın üzerine alıyoruz. İki senedir bardakların üzerine örttüğümüz büyük cam parçasını bulamayınca bir kısmını da çekmeceye kaldırdım. Hanım görmesin... |
07-03-2019, 15:33 | #136 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2012
|
Bunu Kuzey Amerika'da meşhur edenlerin başında Justin Rhodes geliyor. Alıntı:
|
|
07-03-2019, 19:49 | #137 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-02-2015
|
Sayın Saleri ellerinize sağlık bildiğiniz gibi bende sizin yaptığınız yöntemle yapıyorum ancak tohum sayısı az olunca hiç sorun değil çok kolay ve pratik yöntem oluyor bu yıl anladım ki tohum sayısı artınca bu bir çılgın işiymiş rahat 10 gün belimi hissetmedim gerçekten yorucu ama garanti bir yöntem. Bereketli olsun. |
07-03-2019, 20:44 | #138 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
ısıtmalı bir serada Sn Meyvelitepenin yazdığı gibi direk viyole tohum ekimine geçmelisiniz. Yoksa ilerki yıllarda daha çoookk beliniz ağrır. |
|
07-03-2019, 21:41 | #139 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-07-2017
|
Daha önce kendi sayfamda paylaşmıştım belki yeni arkadaşlardan görmeyen olmuştur diye burayada eklemek istedim. Bu şekilde çok sayıda tohumu aynı anda çimlendirip şaşırtacak duruma çok kısa sürede getiriyor ve tohumların inanılmaz hızlı ve büyük kök atmasını sağlıyor dez avantajı direk toprağa ekim yapılırsa iyi sonuçlar vermiyor adaptasyon sorunu yaşıyor. Ben bu sistemi kullanıyorum öğrendikten sonra ve tohum çimlendirme için çok iyi sonuçlar veriyor daha sonra viyollere şaşırtıyorum. İkinci videodaki rulolar içine torf koyup yapılan şaşırtma işi ev ortamında ışık azlığı sebebiyle pek çalışmıyor.Ama ilk vidyo çok iyi çimlendiremeyeceğiniz çoğu tohumda işe yarıyor ve kolay bir şekilde çimlendirebiliyorsunuz. Çimlenme oranları mesela berkeley domateste 1 tohum çimlenmedi,brandywine domateste tamamı çimlendi ama birnefestopraktan gelen Halep karası düşük kaldı 15 tohumdan 3 tane çimlendi...Patlıcan tohumlarında genelde çimlenme düşük kalıyor. Düzenleyen devrann : 08-03-2019 saat 06:01 |
25-03-2019, 17:47 | #140 |
agaclar.net
|
Güncelleme
30 Ocak günü, herhangi bir ön çimlendirme işlemi yapmadan, tek göze tek tohum olarak viyole ektiğim, basit ışıklandırma yaparak büyüttüğüm biber fideleri, tohum ekiminden itibaren 45 günde gelişimlerini tamamladılar. Yer henüz hazır olmadığı için 5 gün de fazladan kaldılar. Gelişimleri gayet güzel. Boyları kısa, bol yapraklı ve gövdeleri kalın. Kök gelişimi de gayet iyi. Tohum ekiminden itibaren herhangi bir şaşırtma vs. gibi bir işlem yok. Dikilecekleri seraya aldım, 3 gün kadar ortama alışsınlar, sonra yerlerine dikilecek. |
25-03-2019, 19:31 | #141 |
Ağaç Dostu
|
@ Meyvelitepe, bizim bando takımı değil mi onlar, güzelim takımı ne hale getirmişsiniz, boylar kısalmış, beller kalınlaşmış, son resimdeki hele iyice çarpık bacaklı olmuş.. Millet selvi boylu neler yetiştiriyor...Bir de 'gelişimi gayet iyi' demişsiniz. |
07-10-2019, 19:30 | #142 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 07-10-2019
|
Merhaba forumda yeniyim. Sizlerin tecrübelerinden faydalanmak istiyorum. İlk kez bitki yetiştiriyorum. Ayçiçeği ekmeyi çok istiyordum. Taze bir baş ayçiçeği aldım ve soyduklarımı suyun içerisinde 1 gün beklettim. Daha sonra pamukta çimlendirdim (3-4 gün kadar) uzun uzun kökler atmışlardı. Ve en sonunda kağıt bardaga topraga yerlestirdim. Fakat çok boyuna gittiler daha ikinci günlerinde maşallah sırık gibi oldular. Birşeyi yanlış mı yaptım acaba? Ya da ne yapmam gerekiyor. Dogru mu gidiyor yanlis mi? Ne kadar siklikla sulamaliyim? |
06-02-2020, 20:21 | #143 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 12-11-2019
|
Öncelikle böyle güzel bir etkinliği düzenleyen, ürünlerini paylaşan ve emek veren herkese teşekkür ederim. Nasip olursa elimize geçecek olan tohumları en az zayiatla nasıl çimlendirip toprakla buluşturabiliriz. Kütahya için mayıs ayında fideler bahçeye dikiliyor, diğer bölgeler için faklılık gösteriyordur tabi ki; 1. Örneğin mayısta dikeceğimiz fideleri ne zaman çimlendirmeliyiz. 2. Domates, biber, mısır, kavun, karpuz v.s. tüm tohumları çimlendirmek gerekir mi ? 3. Çimlendirme yaptıktan sonra şaşırtma yapılmalı mı? yoksa tohumlar direk viollere ekilse olur mu ? 4. Güneş görmeyen kapalı bir ortamım var sıcaklığı 10-15 derece burada çimlendirme yapılabilir mi? veya ne zaman gün ışığı almalı? |
08-02-2020, 06:16 | #144 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-02-2018
|
Alıntı:
Ana başlıklar içinde "Üretim, bakım, düzenleme, temel malzemeler" isimli başlığa tıklayın. Bu başlığın altında aradıklarınızı bulacaksınız. Anlatımla yetinmezseniz iyi olur. Diğer sorular ve yanıtları önemli. Aklınızdaki soruyu sizden önce sormuş oluyorlar, genellikle. Okumak sıkıcı gelmiyorsa çok şey öğreniyorsunuz. Geç don zamanı geçtikten sonra ekim yapabiliyorsunuz. Meteoroloji sitesinde don zamanlarının çizelgesi var. Düzenleyen Portakal Rengi : 08-02-2020 saat 06:19 Neden: ekleme |
|
08-02-2020, 07:06 | #145 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-05-2009
|
Alıntı:
|
|
09-02-2020, 08:18 | #146 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-02-2018
|
Katılıyorum. Ama gövdeler çok uzun ve narin oluyor. Buna çözüm bulabildiniz mi? |
09-02-2020, 10:12 | #147 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
09-02-2020, 16:14 | #148 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-05-2009
|
Şimdilik bir problem yok, bu sene ilave led ışıklar koydum. |
10-02-2020, 11:27 | #149 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-11-2018
|
Merhaba; Forumda bu konularda çok okudum, sanırım çoğu kişi fideleme işini evde yapıyor ama ya ışık yetersiz oluyor ya da su fazla geliyor. Böyle olunca da fideler sağlıksız gelişiyor. Ben de fideleri evde yapacağım, bitki lambası almayı planlıyorum bu problem için. https://www.trendyol.com/schulzz/bit...caAuE3EALw_wcB Bu tarz bir şey kullanıp memnun olan var mı merak ediyorum. |
11-02-2020, 13:33 | #150 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 12-11-2019
|
Alıntı:
|
|
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|