agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Tıbbi, ıtri, boyar, aromatik bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/tibbi-itri-boyar-aromatik-bitkiler/)
-   -   Kişniş-Koriander (Coriandrum sativum, lat.) (https://www.agaclar.net/forum/tibbi-itri-boyar-aromatik-bitkiler/8496.htm)

triple 05-02-2010 10:18

Sevgili Dostlar!
Kişniş Ülkemizin çeşitli bölgelerinde farklı şekillerde yaygın olarak kulanılmakla birlikte. Doğuda en yaygın olarak Çiğkofte baharatı olarak kulanılmakta . Hatta köftenin olmaz ise olmaz baharatlarından biri Kişniş tir. Ayrıca ülke sınırları dışında Turki Cumhuriyetler de Özellikle Turkmenistan da Salataların vazgeçilmez parçası taze kişniştir.

triple 05-02-2010 14:44

Sayın Berduray!
Baharatçıdan alırken tohumu kavrulmuş **** önceden yıkanmış olarak alırsanız çimlenme yetisi olmaz sanırım. Çünki genelde Baharatçılardaki Tohumlar koku ve tadın ortaya çıkması için yıkanır ve kavrulur.

Mete Sinan 06-02-2010 22:45

Merhaba. Ben her yıl baharatçıdan alıyorum. Çimlenme sorunu hiç yaşamadım. Fakat şu zamanlar çimlenme için uygun bir sıcaklık yok. Mart ayının ortalarına doğru ekmeyi düşünüyorum.

dal 07-02-2010 19:54

Mart ayı en uygun zaman.Çimlense bile yaprakları soğuktan büzüşür.Oyüzden soğuk zamanlarda aşotunu(kişniş) çimlendirmeyiz biz.

malbman 29-03-2010 12:57

4 Eklenti(ler)
10 Mart'ta ektiğim kişnişlerim 19 günde bu hale geldiler. Biraz hızlı geliştiler gibi geldi bana.

Tadına bakmak için bir yaprağını koparıp yedim. Tadı çok hoşuma gitti. Tohumlarını yaptığım turşulara hep koyardım da, tazesini hiç denememiştim. Sanırım bolca yetiştirip yeşillerini de salatalarda yiyeceğim bundan sonra:p

Lilinin bahcesi 29-03-2010 21:47

Bu bitkinin tohumlarina koriander yesil yapraklari ise khinzi, kinzi veya burada soylendigi gibi kisnis olarak adlandirilir. Taze olarak yavan olarak yenebilecegi gibi salatalarda da maydanoz gibi kullanilir. Taniyanlar icin yesil yapraklari cok lezzetlidir. Kokusu ise kendine hastir. Her mevsim tazesini tuketiriz. Tohumlari kirilarak kebaplarda , koftelerde kullanilrsa lezzet katar. Bazi arkadaslar fena konulu diye adlandirmislar kendi dusunceleridir ama boyle bir nimete bu sekilde soylenilmesine uzuldum. Tum arkadaslara tavsiye ederim (ozellikle yesil yapraklarini).

Lun@tiC 29-03-2010 22:34

limon kişnişi denilen türün tohumunda limon tadı mı var acaba ?

birgaripyolcu 06-04-2010 22:10

arkadaşlar kişniş doğu bölgelerimizde çok bilinen ve kullanılan baharat olarak kullanılan bir bitkidir.Bulgura ve haşlama ete harika bir tat ve koku verir.Tohumu bende var ancak bu güne kadar ekmedim.Ben kullanmanızı tavsiye ederim,çok iyi bir gaz giderici ve hazmı kolaylaştırıcı bitkidir

Zeytinci 16-06-2010 22:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lilinin bahcesi (Mesaj 606179)
Bazi arkadaslar fena konulu diye adlandirmislar kendi dusunceleridir ama boyle bir nimete bu sekilde soylenilmesine uzuldum. Tum arkadaslara tavsiye ederim (ozellikle yesil yapraklarini).

Tohumdan yetiştirdim, henüz maydonoz gibi olan halde. Biyogaz gibi kokuyor yaprakları, hatta ele kokusu sinmekte. Burnumdan nefes almayı kesip yedim, tadını yadırgamadım.

Tohumunun tadını merak ediyorum. Faydalı olduğuna göre baharat bahçemde yeri var demektir.

Bu sebzeyi, aslında tıbbi aramotik bitki mi demek doğru olur bilmem, en iyi siz anlatmışsınız, teşekkürler.:)

Zeytinci 21-06-2010 19:25

1 Eklenti(ler)
Tohumdan yetişmiş Kişniş.

Smyrna 26-06-2010 20:09

Aslında kişnişin oldukça iddialı bir aroması var ama Kıbrıs'lı yan komşumun, soğan peynir ve kişnişle yaptığı böreğinin tadı nefis oluyor.

Zeytinci 28-06-2010 18:21

Sn. Symrna,

Yaprakları biyogaz gibi kokuyor.
Sizin aromatik dediğiniz nasıl bir koku. Beğendiğiniz bir koku mu?
Tohumlarının tadını ve kokusunu merak ediyorum.

siniroluyorum 19-08-2010 01:00

Turşuya konmuyor muydu kişniş burada daha farklı bir adı vardı şimdi hatırlayamadım.Ama tohumunu hiç kullanmayız.Sadece yaprağı turşuya konur acaba aynı bitki mi?

çiftçi5234 07-02-2011 12:52

bizim ordu da kişnişe lazca olarak kinzi derler kişnişin ne olduğunu bilmiyorlar kinzi derseniz anlıyorlar

sevim.K 07-02-2011 13:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi çiftçi5234 (Mesaj 752470)
bizim ordu da kişnişe lazca olarak kinzi derler kişnişin ne olduğunu bilmiyorlar kinzi derseniz anlıyorlar

Kinzi doğu karadenizde baharat olarak hem taze hemde tohumu çokça kullanılır. Yemeklere katılır. Biber salçasıyla kişniş( kinzi) tohumu karıştırılarak yapılan acıka doğu karadenizde kinzi yaprakları ezilerek yapılır. Kahvaltılarda değişik bir tad olarak yenir ya da bazı yemeklerle birlikte tüketilir.

çiftçi5234 26-05-2011 22:52

kusura bakmayın bir ara giremedim ama sevim.K hanım söyledikleriniz doğru

bettyycim 26-05-2011 23:26

Bizim oralar da kişniş'e Aş Otu derler, yarma ve nohutla yoğurtlu çorbası yapılır, enfes olur. Ayrıca taze iken yıkanır kurulanır, ince ince kıyılır tuzla ovulur ve bir kullnımlık kavanozlara konup, buzdolabında saklanır ;) Kişniş bulunmadığı zaman çıkartılıp kullanılır. Bazı yörelerde örneğin Erzurum, salamurası yapılır ve kışın kullanılır :D

dünyam1 21-09-2011 11:45

1 hafta önce kişniş ektim ,şimdi 3cü yaprakdalar güzel maydanoz gibi 3, 4 yaprak salatalara serperim artık:)

gultar 22-01-2012 18:11

Tohumunu Sn. metetrn'in gönderdiği kişnişlerim bayağı büyüdü gelişti ve bugünkü çorbamızı lezzetlendirdi. Kişniş en çok mercimek çorbasına yakışıyor bence.Tekrar teşekkürler..

zekkayseri 24-01-2012 17:07

kişniş
 
1 Eklenti(ler)
Arkadaşlar saksıda kişniş yetiştiriyorum.
sormak istediğim şey ise şu. kişnişi biçersem tekrar büyürler mi.yoksa iyice büyümeden biçmeyim mi?

zekkayseri 28-01-2012 20:55

bilen yok galiba. o zaman deneme yanılma methodu uygulacağız anlaşılan

Mete Sinan 29-01-2012 18:44

Sayın cengaverme, yapraklarını dip kısımlarından kopardıkça yerine yeni yapraklar gelmeye devam eder. Kişnişleriniz çok sık. Bana kalırsa biraz da seyreltme yapmanızda fayda olabilir. Yaprakları daha büyük ve sağlıklı olur. Kalın sağlıcakla.

zekkayseri 31-01-2012 16:07

peki çok teşekkür ederim metesinan

EAkpınar 10-09-2018 17:34

Bugün arkadaşlarımla kinzi muhabbeti yaptık. Biri tazesinden hiç haz etmezken diğeri çok da matah bir şey değil olmasada olur dedi. Bense gördüğüm her yerden alıp buzluğa atıyorum. Kurusunu da kendim kavurup öğütüyorum. Gürcü yemeklerinin vazgeçilmez baharatıdır. Konulmadığı takdirde yemeğin lezzeti hiç olmaz. Hele yaşının kokusuna bayılıyorum. Fransa'dan gelirken ankara'da bulamıyorum dedim ablam 20 bağ kişniş aldı pazardan. Geçen yıl da izmir'den gönderdi sağolsun. Kinzi mükemmel bir baharat:p Saksı denemelerim her defasında başarısız oldu. Bu hafta yeniden ektim bakalım başarılı olacak mı:confused:

EAkpınar 10-09-2018 17:38

2 bağ taze kinzi ile 1 bağ taze nane, 1 küçük diş sarmısak ve 1 bardak cevizi az bi su ile bulamaç kıvamında robotta çekin. Tuzunu ve pulbiberini ekleyin. İçine haşlanarak dörde bölünmüş yumurtalar koyun. Gürcüce adı zağizmari olan meze türü bir yemek. Kinzi sevenlerin beğeneceğini umarım.

its_just_a_ride 10-09-2018 17:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi EAkpınar (Mesaj 1547758)
Bugün arkadaşlarımla kinzi muhabbeti yaptık. Biri tazesinden hiç haz etmezken diğeri çok da matah bir şey değil olmasada olur dedi. Bense gördüğüm her yerden alıp buzluğa atıyorum. Kurusunu da kendim kavurup öğütüyorum. Gürcü yemeklerinin vazgeçilmez baharatıdır. Konulmadığı takdirde yemeğin lezzeti hiç olmaz. Hele yaşının kokusuna bayılıyorum. Fransa'dan gelirken ankara'da bulamıyorum dedim ablam 20 bağ kişniş aldı pazardan. Geçen yıl da izmir'den gönderdi sağolsun. Kinzi mükemmel bir baharat:p Saksı denemelerim her defasında başarısız oldu. Bu hafta yeniden ektim bakalım başarılı olacak mı:confused:

Yetiştirmesi oldukça basittir aslında. Saksı yerine küçük viyolde çimlendirip sonrasında nihai yerine taşıyabilirsiniz. Bitki bakımı olarak da maydanozu andırır kısmen.

Tohumluğunuzu bol güneş alacak yere, yaşını tüketeceğinizi sabah ve akşam güneş alan yere veya gölgelik altında yetiştirebilirsiniz. Sıcaklarda çok hızlı tohuma kalkar.

EAkpınar 11-09-2018 16:44

Sanırım çok sık atıyorum tohumları ondan olmuyor. Bir karış olunca tohuma kalkıyor. Bu sefer seyrek attım. Saksım da küçük olursa bir yemeklik ancak olur heralde:rolleyes:

its_just_a_ride 11-09-2018 17:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi EAkpınar (Mesaj 1547793)
Sanırım çok sık atıyorum tohumları ondan olmuyor. Bir karış olunca tohuma kalkıyor. Bu sefer seyrek attım. Saksım da küçük olursa bir yemeklik ancak olur heralde:rolleyes:

Bir viyole 2 adet ekmek yeterli olur. Ekmeden önce 24 saat ılık sulda bekletirseniz çimlenme neredeyse firesiz olur. Tohuma kalkmasının sebebi direkt güneş alması. Taze tüketecekseniz gölgelik şart.

EAkpınar 11-09-2018 17:33

Teşekkür ederim Sayın its_just_a_ride

Muda 21-11-2018 18:25

Bu yıl biraz kişniş tohumu atmıştım. Tabi bu başlığı ziyaret etmeyince çiçeklenme safhasında yaprak kokusu çok kötü geldiği için bana birkaç tane bırakıp diğerlerini sökmüştüm. Kalanlarda yapraklarında külleme çıkınca koparıldı. Bekleyip tohum alsaymışım iyi olacakmış. Kişnişin tohumunun çekilmişi çok güzel kokar. Yeşilinin bana göre bunun tam tersi çıkınca yanlış iş yapmış olduk.

İlginç olan aynı bölgede bir kısmı çok fazla büyüdü. Bir kısmı da o kadar büyümedi.

Patates ektiğim yere kişniş tohumları da serpmeyi düşünüyorum. Kadife, fesleğen, kekik, reyhan gibi bitkiler kokuları ile patates böceğinin sanırım koku ile patatesleri bulmasını önlüyorlar. Dağda olmama rağmen patates böceği buralara kadar gelmişti. Az olunca ilaç atmadan sürekli olarak patates böceğini kontrole tabi tuttum.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:12.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025