![]() |
Bende az miktarda var. Sonbaharda ektiklerimden kalanlar.
|
Sn. Dudi, hemen hemen her baharatçıda tane kişniş bulabilirsiniz. Pazarlardaki baharatçılarda bile bulunuyor.
|
Bizde kuş üzümüne kişniş derler, çok ilginç..
|
Sn. Limon bu tanelerden üretebilirmiyim?
Teşekkürler. |
Erzurum yöresinde aşotu olarak bilinen de zannımca kişniş.
Tohumların rayihası çok güzel fakat tazesi(bağışlayın) tahtakurusu gibi kokuyor.:( Mutlaka bir faydası olduğu cihetle, tadını beğenmesek de yemeliyiz diyorum, Belki de diğer öteberinin arasında tadı farkedilmez.:p |
Sn. Dudi, o taneler kişnişin tohumları. Uzun yıllar hiç bir şey olmadan saklayabilirsiniz, istediğiniz zaman ekebilirsiniz.
|
Şu kişniş ve ağır metal mevzusu çok ilgimi çekti. Çünkü ağır metaller öyle başa beladır ki besin zinciri içinde katlanarak bize gelir. Sudaki ağır metal küçük balığa, küçük balıktan onlarla beslenen büyük balıklara oradan oraya derken bizlere bir hayli artmış olarak gelir. Vücutta depolanır, depolanır, depolanır... Cidden ağır metali attırabilen bir etkisi var ise, ikinci bir yaşam kaynağı bile denebilir o halde...
|
Bu gün 4 yaprak kadar büyüyen kişnişlerden birini ağzıma attım.Ne yalan söyleyeyim tadını hiç beğenmedim.Çok ağır bir kokusu var ama sağlıklıysa yeşillik salatalara iki üç dal karıştırılabilir.Arada kaynar gider, koku moku kalmaz.:)
Sn.balıkçı'nın da dediği gibi tahta kurusu gibi kokuyor:(:eek: |
Merhabalar,
siteye yeni üye oldum. Kişnişle ilgili bilgilere bakarken yazılanları okudum. Samsun yemeklerinin çoğunun vazgeçilmez tadıdır kişniş. Bizim oralarda kinzi olarak bilinir. Genellikle taneleri öğütülmüş olarak kullanılır. toz kişniş köfteye çok yakışır. yoğururken deneyin. Çerkez ve gürcü yemeklerinin vazgeçilmez baharatıdır. Tazesini yadırgayanlar olabilir. keskin bir tadı vardır. Önerim sarımsaklı yoğurtlu semiz otu salatası yaptığınızda üzerine biraz tazesinden doğrarsanız güzel bir lezzet olur. Size birde kinzili patlıcan dediğimiz bir yemek tarifi yazacağım. sıcak yendiği gibi soğuk olarakta çok güzeldir ve mezeye uygundur. KİNZİLİ PATLICAN (Kişniş Otlu Patlıcan Yemeği) 1 kilo patlıcanı karnıyarık yaparken hazırladığımız gibi soyup bütün olarak kızartıyoruz. Kızaranları yayvan bir tencereye koyup, içlerini karnıyarık yaparken açtığımız gibi açıyoruz. 4-5 diş sarımsak dövülür. Sarıımsaklaın üzerine bolca ince doğranmış yeşil biber koyulur. 1 tatlı kaşığı kuru toz kişniş (kinzi) katılıp ezer gibi karıştırılıyor. çok fazla ezilmiyecek. Hazırlanan karışımı patlıcanların içine doldurup üzerine kabuğu soyulmuş kuşbaşı kesilmiş domatesleri koyuyorsunuz. kaynamaya başlayınca ateşi kısıp 10 dakika kısık ateşte pişiriyorsunuz. afiyet olsun, sıcak ve soğuk yemeğe uygundur. Ben soğuk yemeyi daha çok seviyorum. |
Kişniş çerkez tuzu yapılırken kullanılıyor.
Çerkez tavuğundan başka, kuru fasulye yemeğine de güzel bir tad veriyor. |
Sevgili Dostlar!
Kişniş Ülkemizin çeşitli bölgelerinde farklı şekillerde yaygın olarak kulanılmakla birlikte. Doğuda en yaygın olarak Çiğkofte baharatı olarak kulanılmakta . Hatta köftenin olmaz ise olmaz baharatlarından biri Kişniş tir. Ayrıca ülke sınırları dışında Turki Cumhuriyetler de Özellikle Turkmenistan da Salataların vazgeçilmez parçası taze kişniştir. |
Sayın Berduray!
Baharatçıdan alırken tohumu kavrulmuş **** önceden yıkanmış olarak alırsanız çimlenme yetisi olmaz sanırım. Çünki genelde Baharatçılardaki Tohumlar koku ve tadın ortaya çıkması için yıkanır ve kavrulur. |
Merhaba. Ben her yıl baharatçıdan alıyorum. Çimlenme sorunu hiç yaşamadım. Fakat şu zamanlar çimlenme için uygun bir sıcaklık yok. Mart ayının ortalarına doğru ekmeyi düşünüyorum.
|
Mart ayı en uygun zaman.Çimlense bile yaprakları soğuktan büzüşür.Oyüzden soğuk zamanlarda aşotunu(kişniş) çimlendirmeyiz biz.
|
4 Eklenti(ler)
10 Mart'ta ektiğim kişnişlerim 19 günde bu hale geldiler. Biraz hızlı geliştiler gibi geldi bana.
Tadına bakmak için bir yaprağını koparıp yedim. Tadı çok hoşuma gitti. Tohumlarını yaptığım turşulara hep koyardım da, tazesini hiç denememiştim. Sanırım bolca yetiştirip yeşillerini de salatalarda yiyeceğim bundan sonra:p |
Bu bitkinin tohumlarina koriander yesil yapraklari ise khinzi, kinzi veya burada soylendigi gibi kisnis olarak adlandirilir. Taze olarak yavan olarak yenebilecegi gibi salatalarda da maydanoz gibi kullanilir. Taniyanlar icin yesil yapraklari cok lezzetlidir. Kokusu ise kendine hastir. Her mevsim tazesini tuketiriz. Tohumlari kirilarak kebaplarda , koftelerde kullanilrsa lezzet katar. Bazi arkadaslar fena konulu diye adlandirmislar kendi dusunceleridir ama boyle bir nimete bu sekilde soylenilmesine uzuldum. Tum arkadaslara tavsiye ederim (ozellikle yesil yapraklarini).
|
limon kişnişi denilen türün tohumunda limon tadı mı var acaba ?
|
arkadaşlar kişniş doğu bölgelerimizde çok bilinen ve kullanılan baharat olarak kullanılan bir bitkidir.Bulgura ve haşlama ete harika bir tat ve koku verir.Tohumu bende var ancak bu güne kadar ekmedim.Ben kullanmanızı tavsiye ederim,çok iyi bir gaz giderici ve hazmı kolaylaştırıcı bitkidir
|
Alıntı:
Tohumunun tadını merak ediyorum. Faydalı olduğuna göre baharat bahçemde yeri var demektir. Bu sebzeyi, aslında tıbbi aramotik bitki mi demek doğru olur bilmem, en iyi siz anlatmışsınız, teşekkürler.:) |
1 Eklenti(ler)
Tohumdan yetişmiş Kişniş.
|
Aslında kişnişin oldukça iddialı bir aroması var ama Kıbrıs'lı yan komşumun, soğan peynir ve kişnişle yaptığı böreğinin tadı nefis oluyor.
|
Sn. Symrna,
Yaprakları biyogaz gibi kokuyor. Sizin aromatik dediğiniz nasıl bir koku. Beğendiğiniz bir koku mu? Tohumlarının tadını ve kokusunu merak ediyorum. |
Turşuya konmuyor muydu kişniş burada daha farklı bir adı vardı şimdi hatırlayamadım.Ama tohumunu hiç kullanmayız.Sadece yaprağı turşuya konur acaba aynı bitki mi?
|
bizim ordu da kişnişe lazca olarak kinzi derler kişnişin ne olduğunu bilmiyorlar kinzi derseniz anlıyorlar
|
Alıntı:
|
kusura bakmayın bir ara giremedim ama sevim.K hanım söyledikleriniz doğru
|
Bizim oralar da kişniş'e Aş Otu derler, yarma ve nohutla yoğurtlu çorbası yapılır, enfes olur. Ayrıca taze iken yıkanır kurulanır, ince ince kıyılır tuzla ovulur ve bir kullnımlık kavanozlara konup, buzdolabında saklanır ;) Kişniş bulunmadığı zaman çıkartılıp kullanılır. Bazı yörelerde örneğin Erzurum, salamurası yapılır ve kışın kullanılır :D
|
1 hafta önce kişniş ektim ,şimdi 3cü yaprakdalar güzel maydanoz gibi 3, 4 yaprak salatalara serperim artık:)
|
Tohumunu Sn. metetrn'in gönderdiği kişnişlerim bayağı büyüdü gelişti ve bugünkü çorbamızı lezzetlendirdi. Kişniş en çok mercimek çorbasına yakışıyor bence.Tekrar teşekkürler..
|
kişniş
1 Eklenti(ler)
Arkadaşlar saksıda kişniş yetiştiriyorum.
sormak istediğim şey ise şu. kişnişi biçersem tekrar büyürler mi.yoksa iyice büyümeden biçmeyim mi? |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 08:47. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025