agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Tıbbi, ıtri, boyar, aromatik bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/tibbi-itri-boyar-aromatik-bitkiler/)
-   -   Kişniş-Koriander (Coriandrum sativum, lat.) (https://www.agaclar.net/forum/tibbi-itri-boyar-aromatik-bitkiler/8496.htm)

Sinan9 26-12-2008 16:24

Bende az miktarda var. Sonbaharda ektiklerimden kalanlar.

limon 26-12-2008 19:02

Sn. Dudi, hemen hemen her baharatçıda tane kişniş bulabilirsiniz. Pazarlardaki baharatçılarda bile bulunuyor.

Nariel 28-12-2008 19:22

Bizde kuş üzümüne kişniş derler, çok ilginç..

Dudi 07-01-2009 09:02

Sn. Limon bu tanelerden üretebilirmiyim?

Teşekkürler.

Balıkcı 07-01-2009 10:55

Erzurum yöresinde aşotu olarak bilinen de zannımca kişniş.

Tohumların rayihası çok güzel fakat tazesi(bağışlayın) tahtakurusu gibi kokuyor.:(

Mutlaka bir faydası olduğu cihetle, tadını beğenmesek de yemeliyiz diyorum,
Belki de diğer öteberinin arasında tadı farkedilmez.:p

limon 07-01-2009 19:10

Sn. Dudi, o taneler kişnişin tohumları. Uzun yıllar hiç bir şey olmadan saklayabilirsiniz, istediğiniz zaman ekebilirsiniz.

kaktüs 05-03-2009 16:25

Şu kişniş ve ağır metal mevzusu çok ilgimi çekti. Çünkü ağır metaller öyle başa beladır ki besin zinciri içinde katlanarak bize gelir. Sudaki ağır metal küçük balığa, küçük balıktan onlarla beslenen büyük balıklara oradan oraya derken bizlere bir hayli artmış olarak gelir. Vücutta depolanır, depolanır, depolanır... Cidden ağır metali attırabilen bir etkisi var ise, ikinci bir yaşam kaynağı bile denebilir o halde...

tolgahann 17-04-2009 17:32

Bu gün 4 yaprak kadar büyüyen kişnişlerden birini ağzıma attım.Ne yalan söyleyeyim tadını hiç beğenmedim.Çok ağır bir kokusu var ama sağlıklıysa yeşillik salatalara iki üç dal karıştırılabilir.Arada kaynar gider, koku moku kalmaz.:)
Sn.balıkçı'nın da dediği gibi tahta kurusu gibi kokuyor:(:eek:

emoel 30-04-2009 16:35

Merhabalar,

siteye yeni üye oldum. Kişnişle ilgili bilgilere bakarken yazılanları okudum. Samsun yemeklerinin çoğunun vazgeçilmez tadıdır kişniş. Bizim oralarda kinzi olarak bilinir. Genellikle taneleri öğütülmüş olarak kullanılır.

toz kişniş köfteye çok yakışır. yoğururken deneyin. Çerkez ve gürcü yemeklerinin vazgeçilmez baharatıdır.

Tazesini yadırgayanlar olabilir. keskin bir tadı vardır. Önerim sarımsaklı yoğurtlu semiz otu salatası yaptığınızda üzerine biraz tazesinden doğrarsanız güzel bir lezzet olur.

Size birde kinzili patlıcan dediğimiz bir yemek tarifi yazacağım. sıcak yendiği gibi soğuk olarakta çok güzeldir ve mezeye uygundur.

KİNZİLİ PATLICAN (Kişniş Otlu Patlıcan Yemeği)

1 kilo patlıcanı karnıyarık yaparken hazırladığımız gibi soyup bütün olarak kızartıyoruz. Kızaranları yayvan bir tencereye koyup, içlerini karnıyarık yaparken açtığımız gibi açıyoruz.

4-5 diş sarımsak dövülür. Sarıımsaklaın üzerine bolca ince doğranmış yeşil biber koyulur. 1 tatlı kaşığı kuru toz kişniş (kinzi) katılıp ezer gibi karıştırılıyor. çok fazla ezilmiyecek.

Hazırlanan karışımı patlıcanların içine doldurup üzerine kabuğu soyulmuş kuşbaşı kesilmiş domatesleri koyuyorsunuz.

kaynamaya başlayınca ateşi kısıp 10 dakika kısık ateşte pişiriyorsunuz.

afiyet olsun, sıcak ve soğuk yemeğe uygundur. Ben soğuk yemeyi daha çok seviyorum.

Sevgi Durul 04-02-2010 23:09

Kişniş çerkez tuzu yapılırken kullanılıyor.
Çerkez tavuğundan başka, kuru fasulye yemeğine de güzel bir tad veriyor.

triple 05-02-2010 09:18

Sevgili Dostlar!
Kişniş Ülkemizin çeşitli bölgelerinde farklı şekillerde yaygın olarak kulanılmakla birlikte. Doğuda en yaygın olarak Çiğkofte baharatı olarak kulanılmakta . Hatta köftenin olmaz ise olmaz baharatlarından biri Kişniş tir. Ayrıca ülke sınırları dışında Turki Cumhuriyetler de Özellikle Turkmenistan da Salataların vazgeçilmez parçası taze kişniştir.

triple 05-02-2010 13:44

Sayın Berduray!
Baharatçıdan alırken tohumu kavrulmuş **** önceden yıkanmış olarak alırsanız çimlenme yetisi olmaz sanırım. Çünki genelde Baharatçılardaki Tohumlar koku ve tadın ortaya çıkması için yıkanır ve kavrulur.

Mete Sinan 06-02-2010 21:45

Merhaba. Ben her yıl baharatçıdan alıyorum. Çimlenme sorunu hiç yaşamadım. Fakat şu zamanlar çimlenme için uygun bir sıcaklık yok. Mart ayının ortalarına doğru ekmeyi düşünüyorum.

dal 07-02-2010 18:54

Mart ayı en uygun zaman.Çimlense bile yaprakları soğuktan büzüşür.Oyüzden soğuk zamanlarda aşotunu(kişniş) çimlendirmeyiz biz.

malbman 29-03-2010 11:57

4 Eklenti(ler)
10 Mart'ta ektiğim kişnişlerim 19 günde bu hale geldiler. Biraz hızlı geliştiler gibi geldi bana.

Tadına bakmak için bir yaprağını koparıp yedim. Tadı çok hoşuma gitti. Tohumlarını yaptığım turşulara hep koyardım da, tazesini hiç denememiştim. Sanırım bolca yetiştirip yeşillerini de salatalarda yiyeceğim bundan sonra:p

Lilinin bahcesi 29-03-2010 20:47

Bu bitkinin tohumlarina koriander yesil yapraklari ise khinzi, kinzi veya burada soylendigi gibi kisnis olarak adlandirilir. Taze olarak yavan olarak yenebilecegi gibi salatalarda da maydanoz gibi kullanilir. Taniyanlar icin yesil yapraklari cok lezzetlidir. Kokusu ise kendine hastir. Her mevsim tazesini tuketiriz. Tohumlari kirilarak kebaplarda , koftelerde kullanilrsa lezzet katar. Bazi arkadaslar fena konulu diye adlandirmislar kendi dusunceleridir ama boyle bir nimete bu sekilde soylenilmesine uzuldum. Tum arkadaslara tavsiye ederim (ozellikle yesil yapraklarini).

Lun@tiC 29-03-2010 21:34

limon kişnişi denilen türün tohumunda limon tadı mı var acaba ?

birgaripyolcu 06-04-2010 21:10

arkadaşlar kişniş doğu bölgelerimizde çok bilinen ve kullanılan baharat olarak kullanılan bir bitkidir.Bulgura ve haşlama ete harika bir tat ve koku verir.Tohumu bende var ancak bu güne kadar ekmedim.Ben kullanmanızı tavsiye ederim,çok iyi bir gaz giderici ve hazmı kolaylaştırıcı bitkidir

Zeytinci 16-06-2010 21:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lilinin bahcesi (Mesaj 606179)
Bazi arkadaslar fena konulu diye adlandirmislar kendi dusunceleridir ama boyle bir nimete bu sekilde soylenilmesine uzuldum. Tum arkadaslara tavsiye ederim (ozellikle yesil yapraklarini).

Tohumdan yetiştirdim, henüz maydonoz gibi olan halde. Biyogaz gibi kokuyor yaprakları, hatta ele kokusu sinmekte. Burnumdan nefes almayı kesip yedim, tadını yadırgamadım.

Tohumunun tadını merak ediyorum. Faydalı olduğuna göre baharat bahçemde yeri var demektir.

Bu sebzeyi, aslında tıbbi aramotik bitki mi demek doğru olur bilmem, en iyi siz anlatmışsınız, teşekkürler.:)

Zeytinci 21-06-2010 18:25

1 Eklenti(ler)
Tohumdan yetişmiş Kişniş.

Smyrna 26-06-2010 19:09

Aslında kişnişin oldukça iddialı bir aroması var ama Kıbrıs'lı yan komşumun, soğan peynir ve kişnişle yaptığı böreğinin tadı nefis oluyor.

Zeytinci 28-06-2010 17:21

Sn. Symrna,

Yaprakları biyogaz gibi kokuyor.
Sizin aromatik dediğiniz nasıl bir koku. Beğendiğiniz bir koku mu?
Tohumlarının tadını ve kokusunu merak ediyorum.

siniroluyorum 19-08-2010 00:00

Turşuya konmuyor muydu kişniş burada daha farklı bir adı vardı şimdi hatırlayamadım.Ama tohumunu hiç kullanmayız.Sadece yaprağı turşuya konur acaba aynı bitki mi?

çiftçi5234 07-02-2011 11:52

bizim ordu da kişnişe lazca olarak kinzi derler kişnişin ne olduğunu bilmiyorlar kinzi derseniz anlıyorlar

sevim.K 07-02-2011 12:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi çiftçi5234 (Mesaj 752470)
bizim ordu da kişnişe lazca olarak kinzi derler kişnişin ne olduğunu bilmiyorlar kinzi derseniz anlıyorlar

Kinzi doğu karadenizde baharat olarak hem taze hemde tohumu çokça kullanılır. Yemeklere katılır. Biber salçasıyla kişniş( kinzi) tohumu karıştırılarak yapılan acıka doğu karadenizde kinzi yaprakları ezilerek yapılır. Kahvaltılarda değişik bir tad olarak yenir ya da bazı yemeklerle birlikte tüketilir.

çiftçi5234 26-05-2011 21:52

kusura bakmayın bir ara giremedim ama sevim.K hanım söyledikleriniz doğru

bettyycim 26-05-2011 22:26

Bizim oralar da kişniş'e Aş Otu derler, yarma ve nohutla yoğurtlu çorbası yapılır, enfes olur. Ayrıca taze iken yıkanır kurulanır, ince ince kıyılır tuzla ovulur ve bir kullnımlık kavanozlara konup, buzdolabında saklanır ;) Kişniş bulunmadığı zaman çıkartılıp kullanılır. Bazı yörelerde örneğin Erzurum, salamurası yapılır ve kışın kullanılır :D

dünyam1 21-09-2011 10:45

1 hafta önce kişniş ektim ,şimdi 3cü yaprakdalar güzel maydanoz gibi 3, 4 yaprak salatalara serperim artık:)

gultar 22-01-2012 17:11

Tohumunu Sn. metetrn'in gönderdiği kişnişlerim bayağı büyüdü gelişti ve bugünkü çorbamızı lezzetlendirdi. Kişniş en çok mercimek çorbasına yakışıyor bence.Tekrar teşekkürler..

zekkayseri 24-01-2012 16:07

kişniş
 
1 Eklenti(ler)
Arkadaşlar saksıda kişniş yetiştiriyorum.
sormak istediğim şey ise şu. kişnişi biçersem tekrar büyürler mi.yoksa iyice büyümeden biçmeyim mi?


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 08:47.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025