agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/index.php)
-   Tıbbi, ıtri, boyar, aromatik bitkiler (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=93)
-   -   Sirken (Chenopodium album L.) (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=34306)

limon_sever 12-04-2014 18:50

Sirken (Chenopodium album L.)
 
Sirken (C.album), Chenopodiaceae familyasına ait tek yıllık, tohumla üreyen bir bitkidir. Sirken, tüysüz yapıda, yeşil veya grimsi yeşil renkte, 30-80 cm boylanan, dik gelişip, dallanan bir bitkidir.

http://www.agaclar.net/forum/attachm...56034-n19b.gif

Kaynak

limon_sever 12-04-2014 19:10

3 Eklenti(ler)
3 sene önce yabani tohumdan çıkan sirkenleri 2 senedir kültüre almaya çalışıyorum. Bu sene biraz yenilesi kıvama geldiler. Börek içi olarak güzel olacağını düşünüyorum.

Eklenti 482757

Eklenti 482759

Eklenti 482758

Jakin 23-05-2015 07:53

Sirken Otu (Chenopodium Album)
 
Sirken Otu Hakkında (biraz dil düzeltmesiyle aşağıdaki linkten alınmıştır)
Sirken Otu ve Sirken Otunun Faydaları | SifaliBitkileriniz

Sirken Bitkisi Kullanımı ve Faydaları

Sirken otu (Chenopodium album) Ispanakgiller (Chenopodiaceae) familyasındandır. Çiçeklenmeden önce toplanır. Halk arasında yabani ıspanak olarak bilinir.

Ispanak gibi pişirilebilen sirken otu ıspanaktan daha faydalı besin değerlerine sahiptir. İçerdiği vitamin ve mineral yoğunluğu ıspanaktan daha faydalıdır. İçeriğinde A, B, C, B6 vitaminleri ve Demir, Niacin, Kalsium, Protein, Sodyum mineralleri bulunur. Lifli bir sebzedir.

Sirken Otunun Bilinen Yararları

Kanı temizler. Bağırsakları yumuşatır. Bağırsakları temizleyici özelliği vardır. İltihap ve yara kurutucu özellikleri vardır. Tohumlarının bağırsak yumuşatıcı etkisi vardır.

Bunun için, her demlenecek bardak başına 10 gr tohum kullanılmalıdır. Bazı Amazon kabilelerinde emziren kadınlara süt üretimini artırması için bol bol sirken yedirildiği Amerikan kaynaklarında belirtiliyor.

Sirken Otunun Zararları

Bitkinin aşırı kullanımının sinir ve sindirim sistemine zarar verebileceği söylenir. Ayrıca böbrek rahatsızlığı olanların sirkenden uzak durmaları önerilir.

Jakin 23-05-2015 08:02

Sirken Otu (Chenopodium Album)
 
Bir de burada Sirken Otu hakkında ayrıntılı bilgiler var. Alıntıladığım kaynak:
Sirken (Chenopodium album L.)

Sirken (Chenopodium album L.)
Sirken Otu (Chenopodium album) Ispanakgiller (Chenopodiaceae) familyasından olup tek yıllık bir bitkidir.

Hindistan gibi bazı yerlerde kültür bitkisi olarakta üretilmesine rağmen genelde yabancı ot olarak bilinir. Halk arasında yalancı ıspanak, Ak kaz ayağı, Ak pazı olarakta bilinir. Hatta ıspanak gibi yemeği yapılır.

Tek yıllık bir bitki olup, sap önceleri üzerine un serpilmiş gibi tozlu, daha sonra yeşil ancak köşeli, bol dallı dalların üzeri yeşil bazende kırmızımsı çizgili olup, bitki 2 m kadar büyüyebilir. Ancak genlede 20-150 cm boyunda, sağlam yapılı dik dallanmış, köşeli bir gövdeye sahip ve tohumla çoğalıp yayılan bir bitkidir. Ağır olmayan, nemli, azotça ve humusça zengin tınlı, tınlı-kumlu toprakları sever. Topraktan bol miktarda bitki besin maddesi çeker, özellikle bahçelerde çok görülür. Tüm dünyaya yayılmış olup, Çukurova’da pamuk, buğday ve bahçe kültürlerinde tespit edilmiştir.


Yapraklar almaşık dizilişli eşkenar dörtgenimsi (rhombic) veya oval-mızrak ucu şeklinde kenarları düz veya dişli beyaza çalan yeşil renktedir. Yapraklar uzun saplı, kenarları dalgalı, bazende parçalı, 12-85 X 3-55 mm büyüklüğünde, koyu yeşil renkte, oval **** mekik şeklindedir. Genellikle yapraklar eşit büyüklükte değillerdir. Alt yapraklar genellikle oval, üst yapraklar daha dardır. Alt yapraklar üç lobludur. Üst yüzleri unsu örtülüdür.

Çiçekleri çok eşeylidir, yani aynı bitki üzerinde erkek, dişi ve erkek dişi çiçekler vardır. Çiçeklerde taç ve çanak yapraklar kaynaşmış 3-5 loblu bir çiçek örtüsü oluşturmuştur. Çiçekler yaprak koltuklarında veya uçta olup; başak sık salkım durumundadır. Sapların ucundaki salkımlar daha gevşek yapıdadır.

Sirkenin çimlenmesi, Nisan Mayıs ayları arasında olur. Çiçeklenme Temmuz - Ekim ayları arasındadır. Tohum bağlaması çiçeklenmeden 1-2 ay sonradır. Bir bitkiden (3.000 - 20.000) kadar tohum olgunlaşarak etrafa dağılır. Tohumlar siyah disk şeklinde, üzeri düz veya ışınsal olukludur. Tohumları 0.5-3 cm derinlikte veya iyi havalandırılmış topraklarda 8 cm derinlikte çıkış yapabilir ve uzun yıllar dormant olarak kalabilir. Ancak daha sonraki aylarda da çimlenip çıkış yapabilir.

Jakin 23-05-2015 08:32

Sirken Otu (Chenopodium Album) Saksıda
 
2 Eklenti(ler)
Bu da benim yasemin saksımdaki Sirken Otu..
İkinci fotoğrafta da ilk çıkan küçük saksıdaki ile birlikte.

aydemiraydın 23-05-2015 10:52

toprağa su damlasa hemen oradan sirken çıkar.

Sulezena 05-12-2021 12:05

Merhaba bizim bahcemizde de her yerde cikar tazeyken toplayip kavirmasini yapariz boreklere de koyariz lezzetlidir.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:46.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024