![]() |
Hint Fesleğeni - Krishna Thulasi - Krishna Tulsi - Holy Basil - Ocimum Sanctum
4 Eklenti(ler)
Arkadaşlar yurtdışından getirdiğim ve Hindu inancına göre kutsal sayılan karanfile benzeyen keskin bir kokuya sahip özel bir tür fesleğen hakkında yardımlarınızı bekliyorum.
(fotoğraflar alıntıdır) |
Yaprak kuruması sorunu - Krishna Thulasi
5 Eklenti(ler)
Arkadaşlar Merhaba,
Yukarıda da ifade ettiğim gibi bu fesleğen türünü yurtdışından getirdim. getirdiğimde kesilmiş bir pet şişede, bildiğiniz çöl kumunun içinde idi. yaprakları yeşildi, bu arada İstanbul'da yaşıyorum. İnternetten araştırdım, bitkinin anavatanının Güney Hindistan olduğunu öğrendim. Bunun üzerine daha nemli bir toprak olması düşüncesiye çiçek toprağına aldım. ve daha büyük bir saksıya tabi. güneşi tam alsın diye de pencere önüne koydum. ilk hafta bir şey yoktu yapraklar yemyeşildi bitki biraz atıldı, sonra ne olduysa yaprakları önce kızıl bir renk aldı, sonra da kuruyup dökülmeye başladı. Bitki aslında yaşamaya direniyor sürekli yeni yeşil yaprakçıklar veriyor ama onlar da fazla büyümeden kurumaya başlıyor. Bu durum beni çok üzüyor, bitkinin ölmesini istemiyorum. :( Çoğaltmayı başarabilirsem ülkemiz için iyi bir kazanım olacak düşüncesindeyim. Acaba yapraklardaki bu kuruma sorunu iklimle ilgili mi yoksa topraktan mı kaynaklanıyor? Veya tavsiye edebileceğiniz başka şeyler varsa çok müteşekkir olacağım. Forumda bu bitkiden yetiştiren/bulunduran var mı? Eğer yoksa bile eminim yine de bana yardımcı olacak bitki dosları arkadaşlarım vardır mutlaka. Fotoğrafları aşağıda veriyorum. Dökülen yarı yeşil yarı kızıl yaprakları görebilirsiniz. Yapraklar normalde bu kadar parlak değil, foto çekmeden önce spreyle su sıkmıştım. |
Fesleğen içeride olmaz. Bence dışarıya, güneşli ve rüzgarsız bir yere alın.
|
Sn. agozce dikkate alıp cevap verdiğiniz için teşekkür ederim. dediğinizi uygulayıp sonucu bildireceğim. selamlar.
|
Sayın scelik, gördüğüm kadarıyla fesleğeniniz tohuma kalkmış. Yapraklardaki dökülmeler bu yüzden olabilir. Eğer tohum almayacaksanız, çiçekleri belirmeye başladıklarında koparın. Böylece çiçeklere harcanacak olan enerji bitkinin kendisine gidecektir.
Bir de yapraklardaki kızarmalar sanki bitkinin kendi özelliği gibi görünüyor. Buradaki linkte de sizin bitkinin aynısı var ve sağlıklı yaprakları da kırmızıya çalıyor. |
Alıntı:
yaprakların kızıla çalması galiba dediğiniz gibi normal. bir de dükülmseler.. :rolleyes: |
Yaprak dokulmesi cok sulamadan olabilecegi gibi az sulamadan da olabilir. Sulamasina dikkat ediniz. suladiktan sonra bir dahki sulamayi toprak kurumaya basladigi zaman yapiniz.
Bitkinizi onerildigi gibi dis mekana alirsaniz daha saglikli gelisecektir. Bitkiniz uzerindeki ciceklerin yetilmis tohum olmasi sonbaharda gerceklesir. Belki bitkiniz uzerindeki bir dalda cicek birakip digerlerini budayabilirsiniz. Bu bitkiyi rahatlikla celikten uretebilirsiniz. Uygun bir ortamda 8-10 yil yasayabiliyor. Iki cesidi var sizinki gibi mor yaprakli olan ve yesil yaprakli olan. Yesil yaprakli olandan bende de var bahcede dikili ve 7 yildir yasiyor. Hindu inancinda kutsal olan bir bitki. Seker tansiyon ve kolestrola iyi geldigine inaniliyor. |
Alıntı:
Sayın Ali H. ALI, Cevabınız için teşekkür ederim, forumda bu bitkiyi besleyen birini bulmam beni çok sevindirdi. Ama sanırım siz Türkiye'de yaşamıyorsunuz öyle mi? Bu bitkiyi getirirken "inşallah İstanbul ikliminde yaşar.." demiştim, sonuçta tropikal iklim bitkisi. Şu ana kadar ölmemekte direndiğine göre umut var :) Dün akşam en üstteki çatal çiçek hariç bütün çiçeklerini budadım. Sulama konusunda da dediğiniz gibi yapıyorum. Size bazı sorularım olacak; 1-Bu bitki tür toprak sever? bildiğimiz kökü iyice saran et-toprak mı, daha havalı torflu toprak mı, veya karışım ise oranı ne olmalıdır? 2-Boyu en fazla ne kadar uzar, gelişmesi için ille de bahçeye almam gerekir mi yoksa saksıda da gelişir mi? 3-Çelikten üretimde nelere dikkat etmeliyim? kaç günde kök verir? 4-Şu anda bitki çiçek toprağı diye satılan sanırım sırf torf ortamda yaşıyor, toprağını değiştirmemi önerir misiniz? Toprak değişimi zarar verir mi? 5-Tohumdan çimlendirmeyi denediniz mi, denediyseniz kaç günde çimleniyor? Evet dediğiniz gibi bu bitki Hindu inancında kutsal, ben yurtdışında iken Hindu elemanlarım da vardı ve bu bitkiye tapıyorlardı. |
Sayin Scelik,
Tahmin ettiginiz gibi yurt disinda yasiyorum. Aramizdaki kilometrelerce uzaklik bilgisayarda saniyelere sigiyor:) Uzak olsak da bilgi alisverisi yapabiliyoruz. Aslinda bu bitkinin de yetistirilmesi, diger feslegenlerden farkili degildir. Istanbulda diger feslegenler yasayabiliyorsa bu turun de yasamamasi icin bir neden yok diye dusunuyorum. Sordugunuz sorulari sirasi ile cevaplamaya calisayim. Suyu suzen bir toprak karisimini kullanirsaniz sorun yasamadan bitkiniz yasamini surdurur.(Et toprak derken sertlesen su gorunce de camurlasan topraktan bahsediyorsaniz bence uygun degildir.) Boyunun uygun sartlarda 1metre kadar uzayabilecegini, 0.5metre de yayilabilecegini gozledim. Ille de bahceye dikmeniz gerekmiyor. Saksida da yetistirebilirsiniz. Saksi bol isik alan bir yerde olsun. Celikten uretecekseniz, ciceksiz surgunlerden en fazla 15cm bir yari odunsu celiklerle veya taze surgunlerden alacaginiz celiklerle, bir bardak su icerisinde ve ya dogrudan uygun bir karisim icerisine dikip koklendirebilirsiniz. 2-3 hafta icerisinde koklenme olur. Su an oralarda bahar, bitkiniz ust taraftaki yeni surgun ve yapraklar gibi toprak altinda da kokler cogaltmakla ugrasiyor. Simdi toprak degisimi yaparsaniz buyuk bir olasilikla yeni koklere zarar vereceksiniz o yuzden topragini degistirmeyin ayni toprak ve saksida dursun.(cicek topraginin da iyi bir karisim oldugunu dusunuyorum) Tohumdan bu turu uretmeyi denemedim. Ama diger cesitleri tohumdan uretmeyi denedim 1-2 hafta icerisinde cimleniyor. Tohumlar cok kucuk oldugundan sadece toprak uzerine serpin uygun bir sekilde sulayiniz. Tohumlar cimlenip 6 yaprakli olunca fidanlari sasrtabilirsiniz. Kolay gelsin. |
Teşekkür Ederim
4 Eklenti(ler)
Alıntı:
Sayın Ali H. ALI, Dediğiniz gibi insanların arasında okyanusların olması fikirleri/bilgileri paylaşmalarına engel değil günümüzde. Gerçekten baş döndürücü.. Öncelikle sorularımı cevapladığınız için çok size ne kadar teşekkür etsem az. Dediklerinizi harfiyen uyguladım: - Bitkimi dışarı aldım, - Bir çatal hariç diğer çiçekleri makasla budadım, - Toprağı kurur gibi olmadan sulamadım, - Toprağını değiştirmedim, olduğu gibi bıraktım, - Bunların dışında toprak hava alsın diye bitkinin etrafını köklere zarar vermeden biraz karıştırdım. (Bilmiyorum doğru mu yaptım) Sonuç olarak kendini bir hayli toparladı. Yeni yeşil filizler vermeye başladı ve yapraklardaki kuruyup dökülme olayı neredeyse durdu. Ayrıca 2 Nisanda aynı bitkinin, daha önceden olan tohumlarından ekmiştim onlar da 2 gün önce çimlendi. Yani tohumlar yaklaşık 3 haftada çimlenmiş oldu. Bunları toprağın yaklaşık yarım santim altına ekmiştim, sanırım gecikmede onun da etkisi oldu. Yeni çimlenenleri ve önerileriniz sayesinde kurumaktan kurtulan Hint Fesleğeni'nin fotoğraflarını ekliyorum. Yeni çimlenenler bana çok yakın olmuş gibi geldi. 6 yapraklı olduğunda şaşırtabileceğimi belirtmişsiniz. Bunların hepsini ayrı ayrı saksılara almayı düşünüyorum. Bunu yapmak için bir şansım var mı? Eğer varsa size birkaç sorum daha olacak; -Altı yapraklı olduklarında birbirine çok yakın oldukları için ayırmamda bir sorun oluşur mu? -Kökleri birbirine dolaşır mı? Dolaşırsa kesebilir miyim? -Zarar vermeden nasıl ayırabilirim? |
Fidelerinizi sasirtacaginiz zaman bir cubuk yardimi ile mumkun oldugu kadar toprakli olarak yerlerinden cikariniz. fidanlarin koklerinin bu asamada birbirlereine karisacagini dusunmuyorum, hafifce birbirlerine girseler bile, kolayca birbirlerinden ayirabilirsin. Yeni saksilarina diktikten sonra 1-2 hafta golge bir yerde dursunlar.
Kolay gelsin bol sanslar. |
Çok teşekkür ederim.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 09:36. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025