agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Tıbbi, ıtri, boyar, aromatik bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/tibbi-itri-boyar-aromatik-bitkiler/)
-   -   Adaçayı (Salvia officinalis) (https://www.agaclar.net/forum/tibbi-itri-boyar-aromatik-bitkiler/1923.htm)

adacık 04-05-2012 10:37

1 Eklenti(ler)
Bu da benim adaçayım ama kendisi hakkında hiçbir bilgim yok. Kokusu ve çiçekleri beni cezbetti. Kendisinin kokusu ve güzelliği yanında çayını da içmek nasip olur mu acaba.

beryun 05-05-2012 11:48

Şu anda da çayını hazırlayabilirsiniz Adacık..Çiçekleri şimdi tam zamanı,onlar senelerce aynı yerde yayılarak büyüyorlar.Yılda 1-2 defa dibini çapalayıp,tohumlarını da sonbaharda etrafa saçarak o bölgeyi adaçayı bahçesine dönüştürebilirsiniz.

musbet 15-05-2012 23:09

Ben bünyeme dokunduğu için antibiyotik hap kullanamayan birisiyim ve çok sık boğaz enfeksiyonu geçiriyorum, şükür ki 2- 3 yıl önce bu bitkiyle tanıştım ne zaman boğazım kötü olsa gargarasını yapıyorum yarınsı güne iyileşiyor boğazım, benim gibi olanlara ve ilaç kullanmayı sevmeyenlere MUTLAKA tavsiye ederim.
Ayrıca seradan adaçayıda aldım,saksıda duruyor hala nasıl toprak sever güneş ihtiyacı nedir? bilen arkadaşlar yardımcı olursanız eğer bitkimi bahçeye ekmek istiyorum.

Orhan Özbilgiç 19-05-2012 11:00

3 Eklenti(ler)
Bu da nane!
Salvia microphylla-Saray Nanesi
Yapraklarının kokusu, yapısı aynı.
Ama çiekleri tek farkı.
Birde diğeri kadar yayılıcı değil.

Eklenti 297589

Eklenti 297590

Eklenti 297591

Çok güzel değil mi?

Sevgi Durul 19-05-2012 11:21

Öğretmenim, ben bitkinizi salvia greggiiye benzettim. Acaba latince adı bu mudur?

Orhan Özbilgiç 19-05-2012 21:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SDurul (Mesaj 968820)
Öğretmenim, ben bitkinizi salvia greggiiye benzettim. Acaba latince adı bu mudur?

Sevgili SDurul;

Geçen yıl, fotoğrafını bahçe sayfamda ilk kez yayınladığımda adını bilmiyordum. Sevgili Zeki Yağlı, görünce bir mesajla; ''Bitkinizin adı Salvia microphylla. Yıllar önce Saray nanesi dendiğini duydum.'' demişti. Ben araştırma gereği duymadım. Malum, kendiside, bu konuda engin bir birikime sahiptir.

Güzin Çakar 29-05-2012 08:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Orhan Özbilgiç (Mesaj 969104)
Sevgili SDurul;

Geçen yıl, fotoğrafını bahçe sayfamda ilk kez yayınladığımda adını bilmiyordum. Sevgili Zeki Yağlı, görünce bir mesajla; ''Bitkinizin adı Salvia microphylla. Yıllar önce Saray nanesi dendiğini duydum.'' demişti. Ben araştırma gereği duymadım. Malum, kendiside, bu konuda engin bir birikime sahiptir.

Hani ilk hatıralarımız kopuk fotoğraf kareleri gibidir ya, bu bitki de benim için onlardan biri. Yıllarca aile büyüklerime anlatamayıp, sonunda kendim bulmuştum. Latincesini Salvia microphylla, Türkçe adını da Osmanlı nanesi olarak biliyorum. Selamlar...

Selçuk Boz 16-10-2012 16:08

Arkadaşlar, önümüzdeki günlerde Ücretsiz Tohum, Çelik, Fidan vs. Paylaşımı ve Takas - agaclar.net bölümünde Salvia Officinalis (Tıbbi Adaçayı)tohumu paylaşacağım.

Salvia Officinalis tohumları hazır. Ancak, bu tohumlarla beraber aynı anda Mahonia Aquifolium (Sarı Boya Çalısı) ve Lavandula Angustifolia (Lavanta) tohumlarını da paylaşmayı planlıyorum. Ve lavanta tohumlarını halen topluyorum. Lavantalar da hazır olunca üçünü birden paylaşacağım.

Herkese kolay gelsin.

Selçuk Boz 24-10-2012 10:03

Bugün itibariyle, Tıbbi Adaçayı bitkisinin tohumlarını Ücretsiz Tohum, Çelik, Fidan vs. Paylaşımı ve Takas - agaclar.net bölümünde paylaşacağım.

İlgilenenlere duyurulur.

Revnak 21-03-2013 01:14

1 Eklenti(ler)
Bu tür de normal adaçayı gibi yemeklerde kullanılabilir mi acaba, biginiz var mı ?

Eklenti 380148

Revnak 22-03-2013 23:20

Adaçayım çimlenmeye başlamış, fotoğraflar yarın ;)

tevmen 23-03-2013 02:21

Sayın Revnak, merakımı cezbetti. Wikipediada yazdığına göre Carl Linne sınıflandırmaları yaparken aynı bitkiyi Salvia Horminum ve Salvia Viridis diye iki ayrı bitki olarak düşünmüş. Kullanımı konusunda ise biraz aradım taradım ama fazla bilgi yok. Bir forumda fazla aroması olmadığından bahsediliyordu. Bir başka kaynakta ise yaprak ve tohumlarının şarap yapımında kullanıldığı yazıyor. Aynı yerde gargarasının dişetlerine iyi geldiği de yazılmış. Ama yemekte kullanımından bahseden yok. Umarım adaçayınız çabucak büyür, size de mutfakta deney yapma imkanı doğar. Sonuçları yazarsanız başka yerde kolay kolay bulunmayan bir bilgi olur.

Revnak 23-03-2013 11:01

Şarapta fermantasyon süreci olduğu için varsa zararlı maddeler o süreçte değişiyor olabilir, belki kesin kanıt gözüyle bakılmasa da gargara olarak kullanıldığına göre insan sağlığına zararlı bir yönü yok demekki.
Eğer diğer adaçayları gibi kokuyorsa önce 1-2 yaprak yerim bakalım bir şey oluyor mu diye, yaşarsam bolonez makarna sosumdaki yeri boyalı adaçayı alır.
*Adaçayı, biberiye, defne, kekik, sosun olmazsa olmazları benim için;)

Revnak 12-04-2013 13:32

2 Eklenti(ler)
Boyalı adaçaylarım, daha renkleri yok..
Eklenti 389590

Eklenti 389591

sdk 14-04-2014 12:07

2 defa çelikten adaçayı yetiştirmek istedim ama başarısız oldum.İzmirde tohum konusunda **** çelikten yetiştirme konusunda yardımcı olacak biri varmı?

bahcedenn 05-06-2014 11:48

4 Eklenti(ler)
Salvia officinalis
Sage (Adaçayı) - Broad Leaf cinsi

9 Nisan'da toprakla buluşan tohumlar 2 hafta sonra çimlenmeye başladılar ve 3. hafta dolduğunda 12 gözlü viyolun 8 gözünün çimlendiği görüldü. Halbuki tohumlar da geçen yaz elime ulaşmış, evvelki senenin hasat edilen tohumlarıydı. Belki de daha eski...

7 Mayıs'taki halleri.

Eklenti 499799

18 Mayıs'ta bu hale gelebildiler. Artık vakti geldi diye düşünerek bir kısmını şaşırttım.

Eklenti 499800

Bunlar da şaşırtılmış halleri. 21 Mayıs.

Eklenti 499801
Eklenti 499802

bahcedenn 05-06-2014 11:52

2 Eklenti(ler)
Bunlar da 30 Mayıs'taki durumları. Şaşırtılanlar ile şaşırtılmayanlar arasındaki fark görülsün diye aynı karede görüntüledim. Bahçeye alınmaya hazırlar. Yağmurların müsaade etmesini bekliyoruz.

Eklenti 499803
Eklenti 499804

Andora 24-07-2014 10:45

ananas kokulu adaçayı

2 Eklenti(ler)
Bu da benim zenfide' den bu yıl edindiğim pino salvia rutilans...

Aslen bitki çaylarını pek sevmem, sırf ananas kokusu çaya da geçiyorsa içmek kolaylaşır ve bu şifalı bitkiden yararlanabilirim mantığı ile aldım. Minik bir fide iken yapraklarını ovaladığımda aldığım ananas kokusu ananasları kıskandıracak cinstendi, büyüdükçe bu koku azaldı, şimdi pek kalmadı, bense hala çay yapmayı denemedim...

pria 21-11-2014 21:05

Ölümsüzlüğün Sırrına Muktedir Yapraklar: Adaçayı | Mai Mira

eylülbelde 24-03-2015 12:50

Merhabalar. Adaçaylarının yapraklarının (özellikle tomurcuklanmak üzere olan çiçeklerinin) üzerinde yeşil bitler(sinek de var gibi) var bol miktarda. Arap sabunu ve ılık su karışımını uygulamayı düşünüyorum, önerisi olan var mı ?

Muda 25-03-2015 18:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi eylülbelde (Mesaj 1365428)
Merhabalar. Adaçaylarının yapraklarının (özellikle tomurcuklanmak üzere olan çiçeklerinin) üzerinde yeşil bitler(sinek de var gibi) var bol miktarda. Arap sabunu ve ılık su karışımını uygulamayı düşünüyorum, önerisi olan var mı ?

Birkaç uğur böceği bulabilirseniz onlar da temizler.

Saksıda ise akan musluk altında ellerinizle biraz oğuşturarak bitkiyi zedelemeden yıkarsanız da olur.

Mücevher Çalısı 19-04-2015 16:33

Salvia viridis (Boyalı Adaçayı)

3 Eklenti(ler)
Binbir çeşit adaçayından biri Salvia viridis. Tıbbi özelliği hakkında pek bilgim yok ama yaprak renkleri çok güzel. Ateş Çiçeği gibi süs bitkisi olarak yetiştiriyorum.

Mücevher Çalısı 19-04-2015 21:15

5 Eklenti(ler)
Fazla söze gerek yok, kendileri konuşuyor...

Mücevher Çalısı 21-04-2015 12:59

Salvia coccinea (Kırmızı adaçayı)

4 Eklenti(ler)
Kırmızı Adaçayı tohumunu 4-5 sene önce Ateş Çiçeği tohumu diye marketten almıştım. Tohumunu ektikten sonra aylarca ona Ateş Çiçeği diye baktım -yaprak yapısı çok benziyor- :) Çiçeğini açtıktan sonra kendisiyle tanışmış oldum. İlk etapta sinir olmuştum ama sonra onu sevdim. Çok yıllıkmış, çok tohum yaparmış -hatta yayılıcı bir tür, neredeyse her saksımda var-, hiç nazlanmazmış, yaz kış çiçek açarmış. Ateş çiçeğine göre boyu uzun 1 m civarı boylanabiliyor. Kışın torak hizasından 10 cm yukarısını buduyorum ilkbaharda çok daha sağlıklı olarak bana geri dönüyor.

Eklenti 548106

Bu geçen sene tohumlarından çıkan fidan.

Aşağıdakiler kışın budadıklarım. Geçmiş senekiler daha önce çiçekleniyor.

Eklenti 548107

Eklenti 548108

Eklenti 548109

Mücevher Çalısı 23-04-2015 15:27

2 Eklenti(ler)
Eklenti 548431

Eklenti 548432

Boyalı Adaçayı'nın en güzel zamanı.

Mücevher Çalısı 26-04-2015 12:43

Salvia farinacea - victoria blue (Transilvanya Adaçayı Çiçeği)

3 Eklenti(ler)
Geçen sene Vilmorin marka Transilvanya Adaçayı Çiçeği tohumu alıp ekmiştim. Güzel güzel yetişti büyüdü çiçeğini açtı.

Bitki çok yıllık, Haziran gibi çiçeklenip havalar serinleyene kadar geçmiş çiçek saplarını koparınca açmaya devam ediyor. Her minik çiçek 3 gün civarı çiçek sapında duruyor. Çiçeği hafif kokulu, rengi duruşu çok güzel.

Küllenme ve hafif bitlenme sorunu dışında çok nazlı bir bitki değil. Ben küllenen bitkilerle baş edemediğim için elimdeki kök sayısını azalttım.

Eklenti 548844

Eklenti 548845

Yukarıdakiler geçen sene Haziranda açan çiçeği.

Aşağıdaki ise bu seneki hali.

Eklenti 548846

Muda 26-04-2015 21:15

Sayın Mücevher çalısı;

Şifalı olan adaçayı dışında renkli bütün adaçaylarını toplamışsınız. Çiçek renkleri çok güzel. Bende de bir tane tohumdan yetiştirdiğim ve iki çeşit de doğal halde yetişen adaçayı bulunmakta. Adaçayı familyasından olduğum birkaç çeşit daha bulunmakta. Ancak onların ne olduğunu bilemiyorum. Doğal olarak bulunuyorlar. Çektiğim fotoğraflardan bulamaz isem bu yıl resimlerini çekebilirsem ekleyeceğim. Tohumdan yetiştirdiklerimi daha yakına getirdiğim sulayabileceğim için çiçek açacaklarını düşünüyorum. Çiçek açınca da tohumlarını paylaşıma açabileceğim.

Mücevher Çalısı 26-04-2015 21:48

Haklısınız bi tek şifalısına rast gelmedim :) Aslında bu biraz bilinçli bir seçim. Bu türleri sadece çiçek oldukları için yetiştiriyorum.

Mücevher Çalısı 29-04-2015 21:44

1 Eklenti(ler)
Saçlarımıza aklar düşmeye başladı...

Eklenti 549596

Mücevher Çalısı 05-05-2015 19:29

4 Eklenti(ler)
Eklenti 550820

Eklenti 550821

Eklenti 550822

Eklenti 550823

Boyalıları herkese tavsiye edrim. İnsanı mutlu etmesini biliyorlar ;)

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:16.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025