agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Tıbbi, ıtri, boyar, aromatik bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/tibbi-itri-boyar-aromatik-bitkiler/)
-   -   Hanım Terliği (https://www.agaclar.net/forum/tibbi-itri-boyar-aromatik-bitkiler/16037.htm)

nevsune 26-06-2009 20:23

Sn gurbik67, evet sudan oldukça hoşlanıyor. Ben de çürüyecek endişesi olmadan sulayabiliyorum.

İlk önceleri güneşli balkondaydı, sonra güneşi fazla sevmediğini öğrenince sabah güneşine çektim. Yalnız bu arada saksı değiştirmek zorunda kaldım. Şimdi alttaki yaprakları sarardı ama genel olarak keyfi yerinde. Biraz daha boylansın, bir fotoğrafını çeker gösteririm.

Lonicera 26-06-2009 20:36

Bugün hanım terliklerini kontrol ettim. Meyve tutumu çok az. Meyveler büyümeden sararıp düşüyorlar. Tutanlar da maaşallah bebek terliği kadar oldular:) Bitkinin gövde aksamı ve yaprakları sürekli kendisini tazeliyor. İnanılmaz hızla gelişiyor. Yabancı bir sitede araştırdığımda meyve tutumu için potasyum ağırlıklı gübre verilmesinin faydalı olduğundan bahsetmiş. Bitkilerden birinin dibine sulama suyuna katmış olduğum potasyumu bolca verdim. Bakalım farklılık olacak mı? Yoksa bu işi çok daha önceleri mi yapmak gerekiyordu, göreceğiz.

tolgahann 26-06-2009 21:21

Sevgili Lonicera gerçekten çok hızlı gelişiyorlar.Ben de tatlarına baktım.Alışılmadık bir tadı var.Oldukça havalı yapısıy sayesinde tadına baktırdıklarımdan ''bu ne beya'' şeklinde tepkiler aldım.:)

Potasyum ağırlıklı gübre verdiğiniz bitkinin gelişimini burada bizimle paylaşırsanız çok sevinirim.:)

nevsune 26-06-2009 23:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tolgahann (Mesaj 452807)
Oldukça havalı yapısıy sayesinde tadına baktırdıklarımdan ''bu ne beya'' şeklinde tepkiler aldım.:)

Çok mu kötü tadı? Belki de ondan turşusunu yapıyorlar. Malum sirke ve sarımsağın girdiği yerde ne olsa yeniyor:D

Aslında boyu uzadıktan hemen sonra potasyuma başlamak iyi olacak demek.

tolgahann 26-06-2009 23:37

Yoo tadı kötü değil. Salatalıkla çiğ nohut arası bir tadı var.Ancak meyve eti salatalığın aksine yumuşak. Buda bizim pek alışık olmadığımız bir durum. O yüzden meyveyi tadanlar yadırgıyor.

Lonicera 29-06-2009 14:52

Bu sabah iyice irileşen hanım terliklerini biraz kurcaladım. Sertliğine bakmak için bastırdığımda aynı küçük lastik top gibi olduğunu farkettim. İçi boş ve elastiki. Şimdi bundan nasıl turşu yapılacağını düşünüyorum kara kara:) İçinin sert olduğu dönem boyları çok küçük. Büyüdüğünde ise böyle bir şekil alıyor. Galiba sadece yemeği ve dolması yapılıyor irileştiğinde. Turşunun yapılması için küçükken toplamak icap ettiğinden, pek çok bitki yetiştirmek gerekecek galiba.

nevsune 29-06-2009 18:02

Alıntı:

HANIM TERLİĞİ (ACHOCHA)
Kalp ve tansiyon rahatsızlıkları için çok faydalı bir sebzedir.
Yetiştirilmesi çok kolay olup, bitki kudret narı şeklinde tel, çubuk vb. şeylerle sarılır. Bitki yeşil olarak salata yapılıp yenilebildiği gibi, bamya şeklinde yemeği yapılabilir, turşusu olup, kızartması yapılabilir, bamya gibi kurutulup kış için saklanabilir. Ayrıca bitki yaprakları ıspanak şeklinde yenilebilir.
miş:)
Kaynak

Lonicera 29-06-2009 18:27

Hanıma söyleyeyim de yapraklarından ıspanak benzeri bir yemek yapabilirsek ne ala, yoksa bu kadar az meyve tutumu ile diğerlerini deneme şansım olmayacak. Tüm meyveleri tohumluk olarak ayırmayı düşüneceğim bu gidişle. Yapraklarından güzel bir şeyler çıkarsa sanırım tüm mahalleye dağıtırız:)

tolgahann 29-06-2009 18:50

Sn.Lonicera yapraklar ile ilgili deneyimlerinizi lütfen burada da paylaşırmısınız.Eğer sonuç olumlu olursa bende anneme yaptırırım.Ancak onu tanımadığı bir otu pişirmeye nasıl ikna ederim bilemem.:)

Lonicera 29-06-2009 19:04

Sevgili tolgahann, merak etme hiç. Yarın taze sürgünler üzerindeki yapraklardan hemen toplayıp deneyeceğiz. Ben de meraklandım şimdi:)

Lonicera 30-06-2009 16:04

Biraz önce sabah topladığım hanım terliği yapraklarını bir güzel kavurduk. İçine koyduğumuz malzemeyi fazla çeşitli kılmadık ki gerçek tadını alabilelim. Sadece çok az soğan ve yarım çay bardağı su ile yaklaşık 15 dakika kısık ateşte döndürdük. Sonuç tam bir fiyasko. Çiğ yendiğinde roka benzeri bir tadı olan bitki, yaptığımız işlemden sonra ot acısını açığa çıkardı. Ot acılığına alışkın olanlar için denenebilecek bir yemek olacağı düşüncesindeyim. Radikanın acısını yağlayıp limonlayıp yiyebilenler, bunu da taze olarak tüketebileceklerdir. Sevgili tolgahann, umarım bu kadar bilgi deneyip denememe konusunda yeterli olur. En azından anneciğinin fırçasından kurtuldun. Ya ben ne edeyim, hem zoraki bu ot kavurmasını yedim hem de tonla laf:)

nevsune 30-06-2009 17:32

Suçu benim üzerime atsaydınız. Hem size kim dedi hemen pişirin bakın diye:D:D Bekleseydiniz benimki büyüyünce ben yapar haber verirdim.

E madem başladınız hani ayıptır söylemesi:p, bir iki tanesini kızartıp bir de bunun sonucunu bildirseniz:rolleyes:

tolgahann 30-06-2009 17:48

Sevgili Lonicera sonuca üzüldüm gerçekten.Sayeniz de bende azardan kurtuldum.Çok teşekkür ederim.:D

Sevgili nevsune bu bitkinin kızartılınca güzel olacağını zannetmiyorum.Kızartınca havası söner küçücük kalırlar gibime geliyor.Umarım turşusunu tadınca bitki hakkındaki olumsuz düşüncelerim değişir.:( Bu arada benimkiler 2 metreyi geçtiler.3. kata doğru hızla tırmanıyorlar.:)

nevsune 30-06-2009 18:06

Baştan ben bamya kızartması için de pek olumlu bakmamıştım ama yediğimde fikrim değişmişti. Kızartması bamyanınki gibi olursa ben severim sanıyorum.

Hay allah ya, ortada meyve yok biz neler yazıyoruz:D

Lonicera 30-06-2009 18:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nevsune (Mesaj 454666)
Suçu benim üzerime atsaydınız. Hem size kim dedi hemen pişirin bakın diye:D:D Bekleseydiniz benimki büyüyünce ben yapar haber verirdim.

E madem başladınız hani ayıptır söylemesi:p, bir iki tanesini kızartıp bir de bunun sonucunu bildirseniz:rolleyes:

Azmettirici olarak sizi gösterdim zaten.:D Forum sayfasındaki yazınızı okuttum pişirmeden önce. Çok yararlı güzel bir şeymiş falan dedim. Artık kulaklarınız çınlamıştır herhalde. ;)

Şaka bir yana kolay pes etmeye niyetim yok. Öyle ya da böyle, hanım terliğini en güzel nasıl kullanabiliriz hep beraber bulacağız. Hatta seneye iş bölümü yapalım önceden. Her türlü varyasyonunu deneyelim. Gerekirse reçel bile basalım.:dilli:

nevsune 30-06-2009 18:41

Bizim Alanyadaki achocha epeyce çiçeklenmiş diyorlardı. Konuştukça sevinçle anlatıp duruyorlar. Sabırsızlıkla meyveleri bekliyorlar. Olunca kurban olarak bizimkilere çeşitlemeleri hele bir denettireyim bakayım:p

Nasılsa karşılarında değilim ya paçayı kurtardım ben, siz düşünün.

Lonicera 18-07-2009 17:06

Bugün tüm hanım terliklerini topladım. Bir güzel çekirdeklerini çıkarıp kurumaya bıraktım. İçi o kadar çok boş ki, neresini nasıl yiyebiliriz bulamadım. Ne tazesini ne de olgun olanını doğru düzgün tüketemedim. Yani kısaca hanım terliği sayfasını böylece kapamış oldum. Bundan sonra yetiştirmeyi düşünmüyorum, ancak bahçe kenarlarında kötü görünen bir yeri çabuk kapatmak için kullanabilirim. Meyvesini de yoldan geçenler toplayıp kullansınlar:))

tolgahann 18-07-2009 17:42

Bende hanım terliklerini toplayıp tohumlarını çıkardım.Hala tırmanıyorlar.Meyvelerini küçükken toplayıp tüketmek gerekiyor.Bence sizde topladıklarınızı turşu yapın.İkiye bölünmüş olmaları farketmez sanırım.

Lonicera 18-07-2009 17:57

Sevgili tolgahann, turşuluk için elimde ürün kalmadı şimdilik. Tabii daha sonra özellikle sonbahara doğru yeniden meyve tutumu olursa denemek isterim. Küçük bir kavanoz yeterli olur tadına bakmak için. Seneye küçük şişman olanı da deneyeceğim. Bakalım o da bizi bunun gibi yoracak mı:)

tolgahann 18-07-2009 18:03

Aman sevgili Lonicera küçük olanlarını toplarken daha dikkatli olun lütfen.Olgunlaşmışları dokunulduğunda tohumlarını patlatıyormuş.Bunlar bile beni toplarken zorladı.Geçen gün neredeyse 2. kattan düşüyordum.Çoğu dalı toplayamadım.Çam ağacının dibine ekmek hiç akıllıca değilmiş.:(

Lonicera 18-07-2009 18:11

Şu çektiklerimize bakın yahu. Allah korusun, kimimiz düşüp kolu bacağı sakatlayacağız, kimimiz gözden olacağız. Tüm bunlara rağmen yine de büyük zevk değil mi ama:))

tolgahann 18-07-2009 18:20

1 Eklenti(ler)
Kesinlikle katılıyorum.Bunları şimdi topladım.Seneye yetiştirecek arkadaşlar, çok uzun ağaç diplerine ve güneş gören mekanlara ekim yapmamanızı öneririm.

kızılelma 04-08-2009 09:54

selam arkadaşlar banada forumdan bir arkadaş tarafından hanım terliği tohumu geldi.Acaba bunun şu an zamanımı tohumdan büyütmek yoksa belli bir zamanı var mı?birde şu an zamanı her zaman ekilebiliyorsa tohumları direk topragamı dikeceğiz yoksa belli bir süre suda bekletmek lazımmı? yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler.

gurbik67 13-09-2009 23:26

sayın kızılelma tohum ekim zamanı nisan ortası mayıs başı gibi ve de tohumu ıslatmadan toprağa direk dikerek.

Oyaman 14-09-2009 00:10

Uzun bir süre sitemizden uzak kaldım , hanım terliği topiğini başından sonuna kadar okudum .
Yavrularım çoğalmaya başlamış , çok hoşuma gitti .
Bu konuda sizede pek yardımcı olamadığım için üzgünüm . Ancak görüyorumki boynuz kulağı geçmiş , meyvesi yenmiş olmadı yaprağıda yenmiş .
Aslında bitkinin esas anavatanı Peru . Orada salatalık olarak yeniyormuş . Meyveyi büyümeye bırakırsanız içi boşalıyor ve tohuma kaçıyor .
Kesinlikle en fazla tahmini 4 cm. boyutundayken toplayın . Aşırı güneşi sevmiyor .Bildiğimiz salatalığın istediği ortamı istiyor .Toprağı nemli kalacak .
Geçen sene 10 kök dikmiştim . Yediğimiz ayrı , turşu ayrı ondan fazlasınıda komşularıma
dağıttım . Değişik bir bitki görünce meraklısı çok oluyor .
Küçük meyveleri toplayıp yağda kavurduk ve üzerine 2 adet yumurta kırdık . Muhteşem lezzetliydi .
Bu sene pek ilgilenedim . Zira çok değişik bitkilerle uğraştım bu sene .
Örnek :
Beyaz salkım
japon gülleri
Burgsmanyalar
Sabah sefası ağacı
Selluka
Passiflora edulis fideleri 100 adete yakın
Kaymak ağaçlarım
Mina lobatalar
Bütün günüm denizden sona kalan zamanlarımı hep onlarla geçirdim .

botanik2009 08-03-2010 16:45

Bu bitkinin tohumundan bulabilme şansım var mı?

ayselug 23-04-2010 19:46

Sayın botanik2009 Karınca70 satıyor.
http://www.agaclar.net/forum/showpos...84&postcount=4

siniroluyorum 21-07-2010 15:20

Arkadaşlar passiflora sandığım sarmaşık hanım terliği çıktı.Meyvelerini tomurcuk sanmıştım:)Niye açmıyo niye açmıyor derken birinin içini açtım.Bir de baktım ki tohum var.Nasıl kullanabilirim meyvelerini.Bir de saksıya ekmiştim.Yapraklarında sararma var.Ben de iki haftada bir sıvı gübre veriyorum.Ceviz ağacının gölgesinde kalıyor yani pek ışık almıyor...

gurbik67 21-07-2010 21:18

hanım terliği tohumunu yüzeye yakın dikti iseniz sık sık sulamalısınız.
yoksa yapraklar hemen sararmaya başlar, diplerine bir miktar toprak doldur.

hanımterliğinin meyvesinden genelde turşu yapılır.

sakagun 19-10-2010 12:49

1 Eklenti(ler)
Hanım terliklerim olgunlaştı. Tadı salatalığı andırıyor. Salatasını yapıp tüketmeyi düşünüyorum.

gurbik67 19-10-2010 19:45

ben bu sene biraz fazla diktiğimden, haliyle de terlikleri fazla olunca eşe dosta veriyordum, bir toplamada 2 kg hasadımız oluyordu fazlalıktan turşu yapmak zorunda kalıyorduk.
bence en iyi tüketim şekli bu çoğu da mecburen tohumluk kaldı.

neslihan@ 25-11-2010 11:40

Hanım terlikleri ile burada tanıştım tadını da merak ettim doğrusu.. Sanki çengelköy salatalıkları gibi minik minik çok hoş bir görüntüsü var....

ezgili dünyam 22-12-2010 07:28

Achocha adıyla tanıdığım sebze, diğer isimleri, hanım terliği ve patlayan salatalıkmış. Tadı salatalık ve tatlı biber karışımı bir tad bana göre. Bu sene fazlasıyla oldu bahçemde, ağaçlara tırmandı. Tıpkı taze fasulye pişirir gibi yemeğini yapabiliyorsunuz. Türlü yemeği gibi karışık bir yemek de olabilir. Daha geçenlerde, bahçeden son kalanları söktüm ve aklımızda olan denemeyi yaptık. Biber gibi kızarttık ve sarmısaklı yoğurtlu yedik. Biberin güzel kokusu yoktu tabi ama fenada olmadı. Bu sene fazlaca tohum toplayamadım ama, tek bir tohun büyüse bile yetiyor, sürekli ürün veriyor. Yaz mevsimi uzun olsa sonsuza dek ürün verecek sanırım.

ezgili dünyam 22-12-2010 07:31

Tek sorun, sebze olgunlaşınca tohumları çok sert oluyor, temizlerken dikkat edilmeli. Ama, çok taze minicikken tohumunuda yiyebiliyorsunuz. Bahçede çalışırken yiyorum.:p

cigdoos 09-04-2011 17:35

merhaba bakıyorum bu yıl kimse yorum yapmamış ben bugün ektim hanımterliğini forumdan bir arkadaşımız yolladı sağolsun ancak suya koymuştum okumadan koyduktan sonra gelip baktım
bu yıl bende bir nusubetlik var inanmassınız begonvillerim hariç hiç bir şey yetiştiremedim
maydanozlarım bile çıkmadılar nerde yanlış yapıyorum diye düşünüyorum umarım bunlar yetişir

Doğayla Barış 11-04-2011 09:22

Hanım terliğini ben de bahçemde yetiştirmek istiyorum ama maalesef tohum bulamadım. Yetiştiren arkadaşlarımız yardımcı olabilirlerse sevinirim.

cigdoos 15-04-2011 16:53

benimkiler yetişirse size tohum yollarım sayın barış

ciceksever70 18-04-2011 17:16

1 Eklenti(ler)
Yaklasik on gün önce ektigim hanim terliklerim bu haldeler. Sanirim bir kac güne kadar bahceye aktarmam gerekecek.

Doğayla Barış 19-04-2011 17:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cigdoos (Mesaj 786576)
benimkiler yetişirse size tohum yollarım sayın barış

Çok teşekkürler, bekliyorum :-)

dünyam1 04-09-2011 14:23

hanım terliği tohumu almak istiyorum yardımcı olurmusunuz?


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:00.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025