agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Tıbbi, ıtri, boyar, aromatik bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/tibbi-itri-boyar-aromatik-bitkiler/)
-   -   Ocimum basilicum (Fesleğen - Sweet basil) (https://www.agaclar.net/forum/tibbi-itri-boyar-aromatik-bitkiler/1314.htm)

Muda 16-05-2013 10:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cemduy (Mesaj 1155128)
Araştırdım, ancak bulamadım.

Bugün pazarda iri yapraklı fesleğen fidesi aradım, ama bulamadım sadece top fesleğen fideleri vardı.

Onun yerine mutfakta kullanmak için taze fesleğen aldım. Eve gelince aklıma geldi, aldığım fesleğenlerden biri 20-25 cm uzunluğunda bir dal.

Acaba bu dalı köklendirip saksıya ekme şansım var mı? Dalı şimdilik büyük bir bardak suyun içerisine koydum. Yapmam gereken ekstra bir şey var mı?

Bir tanıdığım kopardığı fesleğen dalını suda köklendirip onu saksıya dikiyordu. Herhangibir ekstra yapacak bir şey yok. Bende Iğdır'dan arkadaşımın gönderdiği fesleğen tohumları var. Ancak iki üç yıldır dalı ile beraber duruyorlar. Pazardan rengi mor olan reyhan alıp onları da köklendirebilirsiniz. Reyhan da fesleğenin mor hali.

cemduy 21-05-2013 14:02

Geçtiğimiz hafta internetten fesleğen fidesi aldım. Yaklaşık 1 haftadır balkonumdalar.

İnternette okuduğum kadarıyla belli bir süre geçtikten sonra bitkinin daha sağlıklı gelişmesi için tepeden budamaya başlamam gerekiyormuş, ama ne kadar zaman veya bitki kaç cm'ye ulaştıktan sonra başlamam gerektiğini bulamadım.

Bu konuda bana yardımcı olabilecek biri var mı?

limon_sever 18-07-2013 11:57

3 Eklenti(ler)
Yayılıcı fesleğenlerden bir tanesi sebze bahçesinde. Bu sene bu fesleğeni hasat etmedim. Bakalım tohum bırakacak mı diye. Ama inatla büyüyor. Dal budak oluşturuyor. Daha çiçek belirtisi yok. Bu gidişle ağaç olacak sanırım :p Boyu 40-50 cm var.

Eklenti 427343

Eklenti 427344

Eklenti 427345

loveforlife 18-07-2013 12:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon_sever (Mesaj 1181190)
Yayılıcı fesleğenlerden bir tanesi sebze bahçesinde. Bu sene bu fesleğeni hasat etmedim. Bakalım tohum bırakacak mı diye. Ama inatla büyüyor. Dal budak oluşturuyor. Daha çiçek belirtisi yok. Bu gidişle ağaç olacak sanırım :p Boyu 40-50 cm var.

Eklenti 427343

Eklenti 427344

Eklenti 427345

Ağaç olmuş bile bu Sevgili Limon_sever! Şayet tohum yaparsa, tohumlarına talibim...

ardakls 20-07-2013 03:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sevelim (Mesaj 120179)
Öğrendim, fesleğenin bakımını öğrendim. Önceki fesleğenim kurumuştu. Geçen hafta pazardan üç kök fesleğen daha aldım. Hepsini ayrı ayrı saksılara diktim. Ama bir türlü kendine gelemiyorlar. Yaprakları susuzluktan solmuş gibiler, suladığım halde kendine gelemiyorlar. Balkonda güneş alıyorlar diye mutfağa aldım kendine gelmiyor bir türlü. Üzüntüm çok büyük anlayacağınız. Bir gün arkadaşım gördü benim fesleğeni. Sabah-akşam azar azar sula dedi. Ben sulamaya devam ediyorum. İçerde mi dışarda mı tutacağım konusunda kararsız olduğum için bir içeri bir dışarı çıkarıp duruyorum fesleğenlerimi.

O arkadaşın evine gidince bir baktım ki sağlıklı bir fesleğen, saksı elinde biz dışarı çıktık saksı da dışarı geldi. Sen neler yapıyorsun da bu kadar sağlıklı deyince; Ben sabah/akşam hiç farketmiyor azıcık azıcık sularım dedi. Saksı toprağı hep nemli kalması gerek dedi. Bir de her çiçekte olduğu gibi sevmek gerekiyormuş. İşin ilginç tarafı gelip gittikçe dokunuyor, kokuluyorum fesleğenlerimi ve azar azar günde 1-2 kez suluyorum. Yapraklarının yarısını dökmelerine rağmen hepsi de dirildiler.

Ben fesleğen yetiştirmesini öğrendim. Sadece su vermek yaşamasına yetmiyormuş. Yaşadığım ortamlara elimde taşıyorum. Aynı benim gibi sevgi dokunmaktır ilkesini doğrularcasına dokunulmaktan hoşlanıyor. Yapraklarını öpüp kokluyorum. Azıcık da su verdim mi kokusunu daha güzel yayıyor etrafa.

Sizlere de bu işin sırrını anlatayım ki benim kadar mutlu olun.

Teşekkürler, evcil bir hayvan gibi bakıyorum artık insallah soluk olan yaprakları da canlanır :)

Muda 20-07-2013 22:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon_sever (Mesaj 957172)
Fesleğen sayfasını yeni gezebildim. Tek yıllık olduğundan bahsediliyor. Geçen sene komşumuzun verdiği 3 kök fesleğeni domateslerin aralarına dikmiştim. Sonbaharda orayı güzelce bellemiştim. Geçen ay tekrar alt üst edeyim derken 10-15 cm 3 iri kök şeklinde yapraksız morumsu bir bitki dikkatimi çekti. Söktüm. Güneş gören bir yere diktim. Merakımdan ne olacaklar diye her gün düzenli suladım. Sonuç ise fesleğen oldular. Sanırım kışı gübre ve toprak altında korunaklı geçirdiler ve tek yıllık olmaktan çıktılar.

Eklenti 289548

Eklenti 289549

Bu yıl bir tanıdıktan aldığım çok yıllık reyhan olarak verdiği bitki de muhtemelen African blue basil. Gördüğüm kadarı ile birbirlerine çok benziyorlar. Ben aldığım zaman çok az filiz ve kışın ölmeyen nane gibi yayılıcı kökleri vardı. Şu anda yeşiller. Ancak belirli bir zaman sonra mor hale geldiklerini söylemişti. Bizim burada kışın dahi ölmediğine göre soğuğa dayanıklı bir bitki.
Pazarlarda satılan fesleğenlerin büyük kısmı benim gördüğüm kadarı ile tarlalarda yetiştirilip sonradan saksıya alınanlar. Bu fesleğenler saksıya alınınca yeterli sulamada yapılmaz ise kısa bir süre sonra kuruyabiliyorlar.

limon_sever 28-07-2013 16:27

2 Eklenti(ler)
Çok yıllık yayılıcı fesleğenimiz ısrarcılığımıza fazla dayanamayıp tomurcuklar oluşturmuş. Sanırım çiçek açmak için niyetlenmiş. Bakalım çiçeğini ne zaman açacak. ;)

Eklenti 430211

Bu arada fesleğen çalı formuna doğru gidiyor.

Eklenti 430212

Battlegazi 30-07-2013 16:05

Diğer sayfaları gezdim ama soracağım soruların cevabını bulamadım yardımcı olursanız sevinirim;
1-) Annem saksıya fesleğen ekmişti sinek kovucu olarak biliniyor ama ilginçtir üstünde ufak ufak hatta çok ufak sinek değil de sinekcikler bastı bitkiyi çok çok fazlaydılar bizde atmak zorunda kaldık bitkiyi bu nedir ne değildir tekrar alıp ekmeyi düşünüyorum annem gene öyle olur diyor yardımcı olursanız sevinirim.
2-)Bazı tohum sitelerinde tarçın limon portakal aromalı fesleğenler görüyorum yetiştiren var mı gözlemlerini aktarabilir mi

Şimdiden teşekkür ederim saygılar....

limon_sever 15-08-2013 21:05

1 Eklenti(ler)
Çok yıllık yayılıcı fesleğen çiçeklerini açıyor...

Eklenti 433897

limon_sever 01-03-2014 18:01

2 Eklenti(ler)
Geçen yaz tohum oluşturmayan çok yıllık yayılıcı fesleğenin bu sene tohum oluşturmasını ümit ediyorum.

Eklenti 473188

Eklenti 473189

Muda 10-03-2014 11:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon_sever (Mesaj 1255184)
Geçen yaz tohum oluşturmayan çok yıllık yayılıcı fesleğenin bu sene tohum oluşturmasını ümit ediyorum.

Eklenti 473188

Eklenti 473189

Sayın limon_sever; Yayılıcı fesleğen olarak nitelendirdiğiniz bana arkadaşımın çok yıllık reyhan olarak verdiği ile aynı görünüyor. Mor renk alacağını söylemişti. Bendekiler çiçek açmadılar. Çoğaltmak için çiçek açmasına gerek de yok. Nane gibi dip sürgünlerinden çoğalıyorlar. Dün baktığım zaman dip sürgünleri ile çoğalmış gibi görünüyor. Soğuklara dayanıklı olduğu kesin. Her yıl ekmek zorunda değiliz. Muhtemelen adı African blue basil. African blue basilin kullanılmadığı ile ilgili bir bilgi okumuştum. Aldığım kişi salatalara kullandığını söylemişti.

limon_sever 10-03-2014 12:10

2 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Muda (Mesaj 1257975)
Sayın limon_sever; Yayılıcı fesleğen olarak nitelendirdiğiniz bana arkadaşımın çok yıllık reyhan olarak verdiği ile aynı görünüyor. Mor renk alacağını söylemişti. Bendekiler çiçek açmadılar. Çoğaltmak için çiçek açmasına gerek de yok. Nane gibi dip sürgünlerinden çoğalıyorlar. Dün baktığım zaman dip sürgünleri ile çoğalmış gibi görünüyor. Soğuklara dayanıklı olduğu kesin. Her yıl ekmek zorunda değiliz. Muhtemelen adı African blue basil. African blue basilin kullanılmadığı ile ilgili bir bilgi okumuştum. Aldığım kişi salatalara kullandığını söylemişti.

Evet, dip sürgünleri ile çoğalıyorlar ama tohum takas etkinliğinde bir çok kişiye ulaşması için tohum almayı denemekteyim.

African blue basile benzerliği var. Ama aynısı değil sanırım.

Ben salata olarak ve kurutarak değerlendiriyorum. Çok lezzetli.

03.05.2014

Eklenti 489107

08.05.2014
Yan bahçedekiler...
Eklenti 490767

laylay 15-03-2014 16:11

Acaba küçük saksıya kaç tohum ekmek gerekli? Tohum miktarı konusunda bir tavsiye var mıdır?

limon_sever 06-04-2014 09:49

5 Eklenti(ler)
Sebze bahçesindeki çok yıllık fesleğen bu sene biraz yayılmış.

Eklenti 480980

14.04.2014

Eklenti 483215

Bunlarda yan bahçedekiler...

Eklenti 483216

Eklenti 483217

Eklenti 483218

abdullahçetin 21-07-2014 17:02

güneşsiz olmaz ben dışarda tümgün güneşin altında yetiştiriyorum yapraklar daha koyu oluyor. özellikle sabah güneşi çok önemli

Karlıçınar2 12-08-2014 23:01

Lütfen yardım edin bir ay kadar önce bir fesleğen almıştım sağlıklı ve iyi durumdaydı alışımızdan iki hafta sonra şehir dışına çıkmamız gerekti fesleğinimi ve diğer bitkilerimi kapının önüne koydum komşumuz baktı on gün kadar kaldık geldiğimizde fesleğenimin üst kısımları kurumuştu ben de bir kısmını temizledim altları canlı göründüğünden bir şey olmaz diye düşündüm ama fesleğenim daha kötüleşti biraz daha kurudu komşumuz fesleğene fazla su verdiğini söylemişti ondan olabilir mi fesleğenimi kaybetmek istemiyorum ne yapmalıyım lütfen yardım edin :'(

Novicegreen 02-09-2014 15:34

fesleğene un biti dadanması

2 Eklenti(ler)
Arkadaşlar, kurumaya başladığını farkettiğimiz fesleğenimizin birkaç gün önce bit tehdidiyle karşı karşıya olduğunu farkettik. Bunun üzerine (internetten öğrendiğimiz) zeytinyağı, sarmısak, arap sabunu ve sudan yapılmış bir karışımı bitlerin üzerine günde iki kere spreyle sıkmaya başladık. (Bu arada dalların arasından yeşil tırtıl da çıktı, onu da spreylemiş olduk) Şu an daha iyi durumda. Fakat bitlerin yapıştığı saplarda kuruma lekeleri duruyor. Bu fesleğenleri budayarak yeni yaprakların çıkmasını sağlamak iyi bir fikir mi? (Herhalde budadığımız kısmı yenilecek durumda değildir, değil mi?) Toprağını değiştirmemiz gerekir mi? Ya da herhangi bir işlem yapmamız gerekir mi?

Mücevher Çalısı 24-05-2015 11:51

Reyhan

1 Eklenti(ler)
Eklenti 554912

Tohumdan ektiğim Alacalı Reyhan. Annesi Mor Reyhan geçen sene pazarda satılıyordu. Evde toprakla buluştu, kök saldı, çiçeklendi, tohum verdi. Anne Mor Reyhan sizlere ömür ama bu sene bolca melez yavrularımız oldu...

Mücevher Çalısı 02-06-2015 17:16

1 Eklenti(ler)
Eklenti 556768

Antalya'da bahçelerde çok yetiştirilen, çok yıllık fesleğen...

Mücevher Çalısı 11-06-2015 14:36

2 Eklenti(ler)
Alacalı Reyhan çiçeklenmeye çabuk başlıyor. Çiçek başını gösterdiği gibi koparmak kar etmmiyor, ardından yaprak değil yine çiçek geliyor. Geçen sene kopardım her seferinde, bu sene çiçeklenmesi bitince koparacağım tekrar çiçeklensin, çiçeğini de sevdim :)

Eklenti 558528

Eklenti 558529

Mücevher Çalısı 11-06-2015 14:52

2 Eklenti(ler)
Eklenti 558530

Yeni oluşan filizleri koparılan çok yıllık fesleğen, haftada bir salata malzememiz çıkıyor.

Eklenti 558531

Bu çeşit yılda bir ya çiçekleniyor ya çiçeklenmiyor. Bu senemiz ilk, geçen sene minicik bir çelikle üretmiştim. Çiçeklenmelerini daha önce pek takip etmemiştim...

Resulgur 11-06-2015 15:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mücevher Çalısı (Mesaj 1386717)
Eklenti 558530

Yeni oluşan filizleri koparılan çok yıllık fesleğen, haftada bir salata malzememiz çıkıyor.

Eklenti 558531

Bu çeşit yılda bir ya çiçekleniyor ya çiçeklenmiyor. Bu senemiz ilk, geçen sene minicik bir çelikle üretmiştim. Çiçeklenmelerini daha önce pek takip etmemiştim...

Nasıl salata yapıyorsunuz daha önce hiç yemedim salatasını[emoji4]

Mücevher Çalısı 11-06-2015 19:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Resulgur (Mesaj 1386720)
Nasıl salata yapıyorsunuz daha önce hiç yemedim salatasını[emoji4]

Bildiğimiz çoban salatasına yeşillik olarak ekliyoruz.

Bizim evde salatalara; maydonoz, tere, roka, nane, semizotu ve fesleğen -reyhan- yeşil olarak doğranıyor, salatamız bazen ot salatası görünümünde oluyor :)

Fesleğen aslında bu yörede yemeklere konuluyor, tarhana çorbasına bile konuluyormuş. Biz aslında Akdenizli değiliz Egeliyiz yeşil olarak tüketmeyi tercih ediyoruz :)

Annem şu güzelim alacalının yapraklarını bile koparıyor salata için, ben ona yaprak güzeli olarak bakarken...

Resulgur 11-06-2015 21:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mücevher Çalısı (Mesaj 1386788)
Bildiğimiz çoban salatasına yeşillik olarak ekliyoruz.

Bizim evde salatalara; maydonoz, tere, roka, nane, semizotu ve fesleğen -reyhan- yeşil olarak doğranıyor, salatamız bazen ot salatası görünümünde oluyor :)

Fesleğen aslında bu yörede yemeklere konuluyor, tarhana çorbasına bile konuluyormuş. Biz aslında Akdenizli değiliz Egeliyiz yeşil olarak tüketmeyi tercih ediyoruz :)

Annem şu güzelim alacalının yapraklarını bile koparıyor salata için, ben ona yaprak güzeli olarak bakarken...

Ne bilim bende yemeklere katılıyor diye biliyorum salatada da denerim en kısa zamanda bakalım nasıl olacakk .. :);)

barışd 23-06-2015 14:03

merhabalar,

sweet basil yaprakları altında küçük sarı lekeler oluştu. izmirde, güneye bakan pencerenin dışında, iri bir saksının içinde duruyorlar. fazla güneşten kaynaklanabilir mi diye düşünüyorum.

himone 28-06-2015 14:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mücevher Çalısı (Mesaj 1384428)
Eklenti 556768

Antalya'da bahçelerde çok yetiştirilen, çok yıllık fesleğen...

Mücevher hanım bu çok yıllık fesleğini internette nereden alabiliriz? Her yerde top fesleğen var.

Mücevher Çalısı 28-06-2015 15:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi himone (Mesaj 1391576)
Mücevher hanım bu çok yıllık fesleğini internette nereden alabiliriz? Her yerde top fesleğen var.

Ben konu komşudan buldum Sn himone, maalesef internetten hiç araştırmadım...

purplelake 30-07-2015 19:18

Fesleğen yıllık bir bitkidir, mutfağımın baştacıdır. Taze, kurutulmuş ya da dondurulmuş 4 mevsim her yemekte kullanılabilir. İtalyan bayrağındaki yeşil sanırım fesleğeni sembolize eder.. Fesleğen bakımı aslında kolay görünmekle birlikte, itina etmek lazım evlerde.. güneşe pek çıkarmamak yeterli suyunu vermek lazım.

Mücevher Çalısı 06-08-2015 11:51

1 Eklenti(ler)
Eklenti 569937

Bu minik, tohumdan düşüp kendi çıkanlardan. 2 senedir bu şekilde yetişiyor ve çok çabuk çiçekleniyor. Fesleğenin özelliği böyle sanırım. Satın alınan anaç uzun süre yeşil durmasına rağmen, verdiği tohumlardan çıkanlar çiçeğe hızlı geçiyor.

ilkerk88 16-10-2015 15:49

1 Eklenti(ler)
Pazardan aldığım top fesleğen yaz sonuna doğru tohum verdi iki tane tohumu pamukta çimlendirip saksıya aldım. Fakat şuana kadar sadece su verdim buna gübre olarak sıvı **** katı ne ekleyebiliriz? Birde bu kışı çıkartır mı bu güneşli günlerde balkona çıkarmayı düşünüyorum.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:25.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025