agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Tıbbi, ıtri, boyar, aromatik bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/tibbi-itri-boyar-aromatik-bitkiler/)
-   -   Kudret Narı (Momordica charantia) (https://www.agaclar.net/forum/tibbi-itri-boyar-aromatik-bitkiler/1271.htm)

GLCN 21-08-2007 14:37

Benimki güneşin altında idi ama böyle bir sorun yaşamadım..

tasdelenmurat 24-08-2007 21:20

rizelihalil hoşgeldin sende. gerçekten agaçlar.net sitesinde hem bilgi paylaşımı hemde tohum fide paylaşımı açıkcası çok fazla. sitede tohum-fide paylaşımı ile ilgili bir baslık var. o bölümede yazarsanız bence aradıklarınıza bir nebze ulaşırsınız.

banada seren nickli bir arkadaş yardım etti. physalis tohumu isterken 3 pepino meyvesi fidesi, 2 kudret narı tohumu da gönderdi. açıkcası pepino ve kudret narlarını ilk defa duyuyordum hayatımda. sitedeki paylaşımın doğal bir sonucu. simdi kendimi pepino ve kudret narlarıyla ilgili araştırma yaparken bulddum. Allah cezanızı verecek. :) insanların kanına giriyorsunuz :P
mevsimi geçtiği için ilk iş bende 2008 mayıs ayında dikeceğim. bakalım ne olacak.

bu elimdeki 2 tohumu oyuncak yumurta toplarına koydum. ve karanlık odama ( depo odası ) koydum. tohumlar yaklaşık 6 ay boyunca burada kalacaklar. acaba verimliliklerinden birsey kaybederlermi. tohumlar uzun süreli saklanmaya gelebiliyorlarmı?

mehtap051 24-08-2007 22:01

kudret narını ilk defa duyuyorum ve görüyorum.çok ilginç bir bitki.hastalıklara iyi gelmeside çok güzel.

rizelihalil 28-08-2007 20:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tasdelenmurat (Mesaj 146207)
rizelihalil hoşgeldin sende. gerçekten agaçlar.net sitesinde hem bilgi paylaşımı hemde tohum fide paylaşımı açıkcası çok fazla. sitede tohum-fide paylaşımı ile ilgili bir baslık var. o bölümede yazarsanız bence aradıklarınıza bir nebze ulaşırsınız.

banada seren nickli bir arkadaş yardım etti. physalis tohumu isterken 3 pepino meyvesi fidesi, 2 kudret narı tohumu da gönderdi. açıkcası pepino ve kudret narlarını ilk defa duyuyordum hayatımda. sitedeki paylaşımın doğal bir sonucu. simdi kendimi pepino ve kudret narlarıyla ilgili araştırma yaparken bulddum. Allah cezanızı verecek. :) insanların kanına giriyorsunuz :P
mevsimi geçtiği için ilk iş bende 2008 mayıs ayında dikeceğim. bakalım ne olacak.

bu elimdeki 2 tohumu oyuncak yumurta toplarına koydum. ve karanlık odama ( depo odası ) koydum. tohumlar yaklaşık 6 ay boyunca burada kalacaklar. acaba verimliliklerinden birsey kaybederlermi. tohumlar uzun süreli saklanmaya gelebiliyorlarmı?

taşdelenmurat hoşbulduk. ilgin için teşekkür ederim.

ismetkenar 03-09-2007 20:58

Merhabalaaar.
Kudret narı yetiştiriciliğini pek beceremedim.
Biraz yetişti.
300 kadar tohum elde edebildim.
Bir bukadar daha olur sanırım.
meyveleri zeytin yağına koydum, bekliyorlar.
Kolay gele herse. ismet kenar eskişehir

sempe 04-09-2007 08:40

Sayın ismetkenar, neden beceremediniz? Biraz ayrıntıya girebilir misiniz? Kaç tohum ektiniz? Hasılat ne kadar? Meyveleri zeytinyağına nasıl ve ne kadar koydunuz? Teşekkürler.:)

Hakan KINACI 04-09-2007 09:12

Burhaniye pazarında bir tek yaşlı bir amcada kudret narı gördüm.Hem meyve olarak hemde kavanoz içinde satışa sunmuş bende bir tanesini elime aldım almaz olaydım bir azar bir azar her gelen eline alıyor bunlar narin meyveler parçalanıyor ben nasıl satacağım parçalanmış meyveyi vs vs derken ben amcaya laf anlatmaya çalışıyorum ya amca bak sana sordum alabilirmiyim diye hatta bak burada parçalanmış olanını özellikle gösterdim içine bakmak için bunu elime alabilirmiyim diye sordum sende al dedin şimdi niye böyle davranıyorsun diyorum ama amca sanırım bana izin verdiğin unuttu veya benden sonra gelen müşteri içinmi böyle davrandı bilmiyorum bende kudret narını bıraktım ayrıldım aslında tezgahın üzerine bir kaç adet pembe çekirdek düşmüştü ama almak ne mümkün gelen müşteriye azar üzerine azar bende sadece bana yapıyor sandım :)
Velhasıl mallesef bu senede kudret narı alamadık :)

Oğuzhan 04-09-2007 09:21

Ben daha yeni ektim.Bakalım çimlenecek mi?

papatyam 04-09-2007 09:34

Ben de iki hafta önce ektim çok çabuk çimlendi ( cuma ektim pazartesi çimlenmişti) iş yerimde pencere kenarında duruyor dün işe geldiğimde yapraklarının yandığını gördüm, ilk yapraklar yanık diğerleri şimdilik sağlam boyu da 18 cm.

Oğuzhan 04-09-2007 11:05

İnşallah meyveleride görürüz.:)

hakan07 04-09-2007 11:13

Uzmanına bir soru yöneltmek istiyorum.
Doğada yetişen ve birtakım özellikleri olan bitkileri, bahçede veya evde yetiştirmek mümkün mü, nasıl?
Teşekkürler...

sempe 04-09-2007 11:40

Uzman değilim ama her bitkinin değişik istekleri olabiliyor. Tür ve isim vererek sorarsanız daha kolay bilgiye ulaşırsınız.

hakan07 04-09-2007 12:23

İsimlerini pek bilmiyorum.
Öğrenebilirim ama yöresel isimler.
Dağlarda, ovalarda ve tepelerde kendiliğinden yetişen bitkiler.
Yağmurla besleniyorlar sadece.
Elazığ'ı bilirsiniz
Bol yağış almaz
ama yine de gür ve canlılar.
Yöresel isimlerden tanıyabilirseniz öğrenirim.

Oğuzhan 06-09-2007 18:44

Benim kudret narı çimlendi.Bakalım büyütebilecem mi?

GLCN 06-09-2007 20:09

Benimkide ilk yaprağını verdi bakalım kışa kadar meyve yetiştirebilecekmi?....
Ayrıca sn fikri meyveyi niye bağladınız yoksa ben mi yanlış görüyorum?:rolleyes:

tampest 17-09-2007 12:31

herkese merhaba ben bu siteye bugün katıldım ismim Bora. Benim de bahçem de kudret narı var. Bir ara yeşlil bir meyve verdi sonra iki gün içersinde, turunculaşarak alttan patlamış ve içerisin den nar gibi meyveler dökülmüş. benim kudret narı ile ilgili çokfazla bilgim yok. Şimdi ben bu kudret narını nasıl hazırlamam gerekiyor, onu öğrenmek istiyorum. Bana yardımcı olursanız, çok sevinirim.

Benim anladığım kadarıyla, nar olgunlaşınca yani hafif turunculaşınca tolanıyor. Daha sonrasında kavanoza koyulup acı suyu alınıyor daha sora zeytin yağında bekletiliyor bu bekleme işleminde meyveye herhangi bir şey yapılıyormu? çekirdeğini çıkartma veya doğrama gibi ben anlamadım...

şimdiden teşekkür ederim

tampest 17-09-2007 12:33

herkeze merhaba ben bu siteye bugün katıldım ismim Bora. Benim de bahçem de kudret narı var. Bir ara yeşlil bir meyve verdi sonra iki gün içersinde, turunculaşarak alttan patlamış ve içerisin den nar gibi meyveler dökülmüş. benim kudret narı ile ilgili çokfazla bilgim yok. Şimdi ben bu kudret narını nasıl hazırlamam gerekiyor, onu öğrenmek istiyorum. Bana yardımcı olursanız, çok sevinirim.

Benim anladığım kadarıyla, nar olgunlaşınca yani hafif turunculaşınca tolanıyor. Daha sonrasında kavanoza koyulup acı suyu alınıyor daha sora zeytin yağında bekletiliyor bu bekleme işleminde meyveye herhangi bir şey yapılıyormu? çekirdeğini çıkartma veya doğrama gibi ben anlamadım...

şimdiden teşekkür ederim

Penelophe 17-09-2007 13:24

Tampest, dikkatli bakın lütfen, ben bir mesajda nasıl doğrayacağınızdan ne kadar yağ kullanacağınıza kadar hepsinin anlatıldığını okumuştum.;)

tampest 19-09-2007 09:23

kudret narım çıkmış. Rengi biraz solgun geldi gözüme, canlı değil. İnşallah canlanır.

Oğuzhan 24-09-2007 17:11

1 Eklenti(ler)
Sizce bunda meyve alma şansım var mı?Yseni saksıya geçireyim mi?Yoksa biraz büyüsün mü?

ipatya 27-09-2007 19:56

Merhabalar
Ben yeni üye oldum.beni size çeken de geçen baharda kudret narı ile tanışmam oldu.Elime bir kaç tohum geçti ektim bana verilen bilgiler doğrultusunda.Mayıs ortalarıydı.ilk olarak çimlendirip küçük bir saksıya ektim.O zaman bu zamandır da o soldu ben dirilttim.ama bu zaman oldu hala 3-5 çiçeğin ötesine gidemedik.Bu siteyi yazın buldum.Vermiş olduğunuz bilgilerin doğrultusunda yerini ve saksısını toprağını değiştirdim.Ama hala tık yok.Dediğim gibi 3-5 çiçek açıyor soluyor.Tüm yazışmaları okudum.Şu anda millet hasadı bile bitirdi.
Benim sormak istediğim acaba eylül sonu yaklaşmasına rağmen hala niye meyve vermedi?
Son yerleştirdiğim yer sadece sabahları güneş alıyor,ama balkonlarımız çok rüzgar aldığı için duvar kenarına koymak zorundaydım.Acaba çok güneş almadığı için mi?
Bir de ben uzatma çubuğu kullanmadım.Direk çamaşır ipi kullandım sarılması için.Oldukça uzadı ama meyve yok.Bir de Adana ilindeyim.Acaba ne kadar daha yaşar?
Bu denemeydi umarım seneye daha başarılı olurum.
Yıllar sonra yeniden bitki yetiştirme hevesim geldi.O büyüdükçe ben mutlu oluyorum resmen.
fotoğrafını çekdim 3 kare ama şu anda nasıl ekleneceğini bulamadım.Bulunca gönderirim.Yardımcı olabilirseniz sevinirim.

ipatya 28-09-2007 19:23

Ben dün akşam denedim ama fotoğraflarım kurallarda belirtilen ölçülerde olmadığı için, nasıl küçültüldüğünü de bilmediğim için bir de saat geç olduğundan uğraşmak istemediğim için gönderemedim.İlginize teşekkürler.
Sitede kudret narı ile ilgili yazılanlara bir kez daha göz attım ve büyük olasılıkla ilk önce küçük bir saksıda olması sonrasında da yerinin güneş almıyor olması bitkimin büyümesini engellemiş.Yarın ilk iş yerini değiştireceğim onu diğer balkonumda güneş alan bir yere taşıyacağım.
Sanırım bu etkili olacaktır.

Oğuzhan 03-11-2007 10:44

Benim kudret narı açtı.Çiçekleri minik minik .Özelliği mi böyledir.4-5 çiçek vardı.Bir tanesi meyveye dönüşmüş.Bu sabah baktığımda gördüm.İnsanı mutlu ediyor.:)

caploonba 04-11-2007 17:42

Yalnız meyvelerin bazıları küçükken kuruyor. Önceden söyleyeyimde sonradan niye dökülüyor diye üzülmeyeseniz :D

Oğuzhan 05-11-2007 13:31

OO çok kötü zaten tek bir meyve.İnşallah dökülmez.Şu anda yeşil.Benimki saksıda cam önünde duruyor.Şu anda gübre vermem gerekir mi?

tampest 17-11-2007 16:59

ben son 6 meyveyi topladım sanırım bu mevsim de turunculaşmıyor. yeşil topladım bdahada meyve vermez.

Oğuzhan 03-12-2007 18:28

Kudretnarı saksıda hala çiçek açıyor.Sabah güneşi alan cam önünde duruyor.Meyve tutuyor fakat meyveler küçük büyümüyor.Sararıyor.Şu anda yeşil olanlar var.MAP lı su verdim.Büyüme şansı var mı ?
Mevsim kış olmasından mı meyve tam olgunlaş mıyor ?

ismetkenar 02-01-2008 02:47

Kudret narı

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sempe (Mesaj 149235)
Sayın ismetkenar, neden beceremediniz? Biraz ayrıntıya girebilir misiniz? Kaç tohum ektiniz? Hasılat ne kadar? Meyveleri zeytinyağına nasıl ve ne kadar koydunuz? Teşekkürler.:)

Öncelikle çimlenmeyi, üretimi, değerlendirmeyi ve siteyi yeterince takip edemedim.
Bence beceremedim, hedefime ulaşamadım.
Kazancım deneme ile elde edilen tecrübe, biraz meyve ve tohum.
İnşaallah sitede ilgilenenlerin katkıları ve takibim sonucu 2008 yılı üretimim daha iyi olur da hedefime ulaşırım.
Erkenci ve tedbirsiz davrandım, 115 tohumdan 15 fide elde edebildim.
Üretim esnasında bahçede sıcağa, 5. katta balkonda da rüzgara karşı tedbir alamadım.
Bu olumsuzluklara rağmen alabildiğim meyve ve çekirdeklerin görüntüsü ile kaliteyi yakaladığıma inanıyorum.
Resim eklemeye çalışacağım.
Galeriye kudretnarı fotoğrafı ekleyebildim.
İncelenebilir...
Teşekkürler.

ismetkenar 16-02-2008 23:25

kavanozda kudretnarı

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nilhan (Mesaj 165608)
Kudret Narı ve tohumu ile ilgilenen doğa dostlarına,
Kazdağı eteklerinde Küçükkuyu'da kendi bahçemde yetiştirdiğim elimde 30 kavanoz(yaklaşık ½ litre) KUDRET NARI ve bol miktarda tohumu var.Kudret narları,kavanozlarda sızma zeytinyağı ile yaklaşık 40 gün güneş altında bekletilmiştir.
İlgilenen arkadaşlara yardımcı olacağım.Mart ayına kadar İstanbuldayım.İlgileniyor ve ihtiyacınız varsa bana e-posta adrasinizi gönderin yardımcı olurum.
Nevzat İlhan,nevzatilhan48@gmail.com,donatim@superonline. com

Nevzat bey bu mesajınız üzerine bir dostum için talepte bulundum. Cevap alamadım. Arada kaldım. Hayırdır ne durumdasınız merak ediyorum.
Cevap bekliyorum.

mmmxxx 12-04-2008 18:38

merhaba arkadaşlar,
siteyi çok beğendim çok faydalı, bu kadar doğa dostunu birarda bulduğum için çok mutlu oldum öncelikle bunu belirtmek istedim
bu konu özellikle dikkatimi çekti kudret narının mide ye faydalarından bahsedilmiş bendede mide ülseri var, sanırım daha çok tavsiye edilen zeytin yağında bekletilmiş kudret narı.geçenlerde aktarlarda bi hayli aradım fakat bulamadım nasıl temin edebilirim bana yardımcı olursanız sevinirim

muammer74 27-04-2008 17:37

Arkadaşlar kudret narını hakiki zeytin yağında bekletmezseniz koku oluşur.
Hast edilen meyveler yıkanır,suyu süzülür,tohumları ayrıştırılır,sonra meyve blendırdan veya kevgirden gecirilir.Bir gece bekltilir.Cıkan acı suyu ayrıştırılır.1/1 ölçeinde hakiki zeytin yağıyla karıştırılarak cam kavanozda 40 bekletilir.Sabahları ac karnına yenilir.
Mide ülseri icin birebirdir.

onmilyon 09-05-2008 12:42

arkadaşlar yaklaşık 5 hafta önce tüplere 7 adet tohum diktim ve hala bu tohumlar çimlenmedi
2 hafta öncede 6 adet toprağa diktim onlardanda tık yok
tohumların üzerine ne şans ki her ikisindede diktikten 1 kaç gün içinde yağmur yağdı
tohumların çimlememe sebebi nedir bu sene başka tohum bulma şansım da kalmadı

onmilyon 09-05-2008 16:40

az önce altı tane daha tohum buldum pazar gününe kadar ıslatıp tekrar dikcem

berduray 09-05-2008 18:16

Muammer Bey blendırdan ya da kevgirden geçirilir yazmış, ben de elle parçalanması gerektiğini, metalin değmemesi gerektiğini duydum!

Hangisine itibar etmeli bilmem?

kürşad 15-07-2008 18:03

http://cpws.cqu.edu.au/FCWViewer/view.do?page=555
Germination: Seeds rapidly lose viability, so pre-germinating is recommended for all but very fresh seed. Soak for 24 hours and wrap in damp paper towelling, then keep in a plastic bag at 26-29 ° C for germination within a couple of days (Larkcom 1991). Germination ceases outside the range of 10-50° C (Singh 1991). Germination percentage can be increased by soaking in 1% KNO 3 (Devi and Selvaraj 1994). Sow germinated seeds into pots, or directly in the field if the temperature is warm (Larkcom 1991). Seedlings emerge 5-7 days after sowing (Reyes et al. 1994). They require protection from wind, chill and excessive sun, and water should be prevented from puddling nearby (Desai and Musmade 1998).

(Taze) Tohumları 24 saat ıslatın ve ıslak kağıt havluya sarın diyor. 26-29 derecelik plastik poşette birkaç gün bekletin diyor, Çimlenme yüzdesi %1 lik Potasyum Nitrat ile arttırılabiliyor diyor. Bunun da püf noktası buymuş demek.

melnils 17-07-2008 18:57

1 Eklenti(ler)
Selamlar,
Ben kuru kudret narı tohumu ektim geçtiğimiz nisan ayında, çoğu çimlendi. Hatta çok hızlı çimlendiler şaşırmıştım. Plastik bir kutu içinde bardaklara ektim tohumları. Kutunun üstünü streç filmle kapattıp sera etkisi yaratmaya çalıştım. Bence başarılı oldu :))

kürşad 19-07-2008 09:55

2 Eklenti(ler)
Bizim bahçedekiler meyve vermeye başlamışlar bile. 7 kök vardı. Geçende 4 tanesini kestim eve getirdim. 3 tanesini kızarttık çekirdeklerini alarak, Acı kabak çekirdeği çıkar ya bir avuç kabağın içinden 1 tane. Aynı ona benzer tadı vardı. Yine de hepsini yedim :). Kalan 1 taneyi de turşuya koydum. 3 haftaya kadar olur onu da açıp tadına bakacağım. Bir yerlerde ise sütle kaynatıldığında acılığının azaldığını yazıyordu. Bu bitkiyi zeytinyağında bekletmeden de tüketmenin bir yolu olmalı.

Eklenti 43363

Eklenti 43364

frezyab 25-07-2008 19:46

benim kudret narlarım hala meyve vermiyor tek bir çiçek bile yok acba neden olabilir?

berduray 25-07-2008 22:50

Ben de bir tanecik meyve alabildim, çiçeklerin hepsi döküldü, bir türlü meyve tutmuyor,yapraklar da sarardı...

Bir ara fotosunu ekleyeyim.Belki derdime derman olan bir fikir çıkar.

kürşad 31-07-2008 12:34

2 Eklenti(ler)
İlk meyvelerimizi hasat ettik.
Ancak toprağa deyen meyveler çürümüştü 5-6 kadar zaiyat var.
4 tanesi için ne kadar zeytinyağı uygun olur?
Zeytinyağına çekirdekleri ile konulmalı dediler, tohumluk olarak çekirdeklerini ayırayım diyordum ne yapmalıyım?

Eklenti 44141

Eklenti 44142

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:35.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025