agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Tıbbi, ıtri, boyar, aromatik bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/tibbi-itri-boyar-aromatik-bitkiler/)
-   -   Kudret Narı (Momordica charantia) (https://www.agaclar.net/forum/tibbi-itri-boyar-aromatik-bitkiler/1271.htm)

karavan 02-11-2010 17:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ORGANİKKUDRET (Mesaj 711454)
kaptanzst için; Kudret narını serada denediniz sanırım. minimum kaç derecelerde tutmalıyım? Ayrıca polinasyon için Bombus arılarını kullanıcam. Fikirlerinizi, bilgilerinizi bekliyorum. Teşekkürler.

Tozlanma konusunda artık Antalyada pek çok üretici domates bitkilerini iplere ipleri de tellere bağlıyor.
Bu tellere de darbelerle salınım vererek tozlaşmayı sağlıyorlar yani arının yerine bu yöntemi kullanıyorlar.

Kudret narı da sarılıcı bir tür olduğuna göre bence denemekte yarar olabilir diye düşünüyorum.

Kolay gelsin.

nariçi 02-11-2010 17:46

Kutret narı sezonunu bitirdi. Havar da soğudu. Uçlarda yeni sürgünler olsa da yeni meyve gözükmüyor. İki kavanoz zeytin yağında yaptım.

OrganikKudret 02-11-2010 22:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi karavan (Mesaj 711745)
Tozlanma konusunda artık Antalyada pek çok üretici domates bitkilerini iplere ipleri de tellere bağlıyor.
Bu tellere de darbelerle salınım vererek tozlaşmayı sağlıyorlar yani arının yerine bu yöntemi kullanıyorlar.

Kudret narı da sarılıcı bir tür olduğuna göre bence denemekte yarar olabilir diye düşünüyorum.

Kolay gelsin.

Polinasyon için tel ve ip salınımı yardımıyla domatesleri döllemek mümkün olamıyor sanırım. Döllenme için bir takım kimyasal spreyler kullanılıyor veya bombuslar salınıyor. Çünkü domatesin çiçeği çok derin olduğu için mutlaka yapay müdahaleye ihtiyaç duyuluyor ticari anlamda kâr sağlayabilmek için. Tabi sadece bombus arılarının da döllemesiyle yetinenler de var kuşkusuz.
Keşke yaz ortamındaki uygun doğal sıcaklık olsa bombus harici diğer arılar da kudret narlarımızı polenleyebilirdi.

OrganikKudret 02-11-2010 22:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi karavan (Mesaj 711742)
Sevgili kardeşim öncelikle hayırlı olsun.Güzel bir yola girmişsin umarım yüzünü güldürecek sonuçlar alırsın.
Ben Nisan ortalarında açık araziye ekerek yetiştirdiğim için sana ne yazık ki bu konuda yardımcı olamıyacağım ama deneyimlerini burada paylaşırsan takip ediyor olacağım.Bilgilenmek isterim.
Peki anladığım kadarı ile baya yüklü bir üretim yapacaksınız.
Pazar konusunda bir araştırmanız oldumu?
Zira bilimndiği üzere pek tanınmıyan ve günlük kullanımı ise hiç olmıyan bir ürün.
Bu konudaki düşüncelerinizi paylaşırsanız mutlu olurum.
Kolaylar gelsin.

Açık arazide dikim yaparken ne türlü bir dizin hazırlıyorsunuz? Yani üzüm asması düzeni mi hazırlıyorsunuz. Açık alanda bu durum zor ve külfetli olmuyor mu?
Pazar konusunda araştırmam çok yüzeysel durumda. Önce sağlıklı kudret narlarının salındığını görmem lazım. Ama hayırlısıyla bir yolu bulunur elbet. Çünkü kıymetli bir meyve olduğunu bilen oldukça yüklü bir kesim var. Nasipse o günler de gelir inşallah. Sizlerin yardımıyla uygun alıcılar da bulabilirim belki kimbilir. Şimdiden teşekkürler.

Nariel 04-11-2010 11:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sercan1969 (Mesaj 683661)
Sevgili nariel kudret narı diye sattıkları o acayip şeyleri görünce inanın şok oldum.Benim ülkemin insanı bu kadar namussuz bu kadar şerefsiz olamaz.İnsanlarda malesef hiç Allah korkusu kalmamış.Sizin yerinize olsam o kişileri hemen zabıtaya **** polise şikayet ederdim.

Zabıta ya da polis nerden bilsin onun kudret narı olup olmadığını, hem suçlu hem güçlü çıkarlar diye açıkçası şikayet edemedim. Zaten başlarına üşüşmüş insanların yanına gidip "bu kudret narı değil bilginiz olsun" diyince satıcıların beni dövmek ister gibi öyle bir bakışları vardı ki başıma bela almayayım diye hemen uzaklaştım. Bunun gibi daha birçok yerde de gördüm kudret narı diye bu bitkinin satıldığını.

karavan 06-11-2010 01:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ORGANİKKUDRET (Mesaj 711892)
Polinasyon için tel ve ip salınımı yardımıyla domatesleri döllemek mümkün olamıyor sanırım. Döllenme için bir takım kimyasal spreyler kullanılıyor veya bombuslar salınıyor. Çünkü domatesin çiçeği çok derin olduğu için mutlaka yapay müdahaleye ihtiyaç duyuluyor ticari anlamda kâr sağlayabilmek için. Tabi sadece bombus arılarının da döllemesiyle yetinenler de var kuşkusuz.
Keşke yaz ortamındaki uygun doğal sıcaklık olsa bombus harici diğer arılar da kudret narlarımızı polenleyebilirdi.

Benim oturduğum bölgede etrafım seralar ile çevrili ve hemen hemen hepsi domates yetiştiriyor ve onların uyguladıkları yöntem ekonomik olduğu için telleri çırparak döllenmeyi sağlamak.
Emin olmadığım konularda burada bilgi aktarımı yapmam.
Tabii ki bu yolla baya tasaffruf sağlıyorlar bir de zamandan çok kazanıyorlar.

karavan 06-11-2010 01:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ORGANİKKUDRET (Mesaj 711900)
Açık arazide dikim yaparken ne türlü bir dizin hazırlıyorsunuz? Yani üzüm asması düzeni mi hazırlıyorsunuz. Açık alanda bu durum zor ve külfetli olmuyor mu?
Pazar konusunda araştırmam çok yüzeysel durumda. Önce sağlıklı kudret narlarının salındığını görmem lazım. Ama hayırlısıyla bir yolu bulunur elbet. Çünkü kıymetli bir meyve olduğunu bilen oldukça yüklü bir kesim var. Nasipse o günler de gelir inşallah. Sizlerin yardımıyla uygun alıcılar da bulabilirim belki kimbilir. Şimdiden teşekkürler.

Benim bahçemde bolca limon ağacı var ben onların dibine ekiyorum.Hem gölge sağlıyor hemde sarılma imkanı veriyor.
Ağaçlara da bir zararı olmuyor.Malum Antalya da yaz cehennemden farksız.Aşırı sıcağa pek gelmiyor bitki.
Ben sadece kendi düşüncemi aktarıyorum.Anladığım kadarı ile baya bir yatırım yapmayı düşünüyorsunuz.Özellikle kışın yapıyorsanız bu daha da artacaktır.Sera bile yeterli bir maliyet.Öncelikle pazar konusunu araştırmanız gerekirdi.Elbette ki elimizden gelen yardımı yaparız ancak yine de karar sizin.
Allah kolaylıklar versin.

07antalya 08-11-2010 08:58

08 kasım kudret narları

ben yeni kayıt oldum bügün çektiğim fotoğrafları yayınlıyorum
(ben fotoları yayınlayamadımnasıl yayınlıyabilirim )

KAPTANzst 06-12-2010 08:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi 07antalya (Mesaj 713680)
ben yeni kayıt oldum bügün çektiğim fotoğrafları yayınlıyorum
(ben fotoları yayınlayamadımnasıl yayınlıyabilirim )

Gelişmiş mod ile mesaj gönder o sayfanın altında fotoğraf yükleme sekmesi var

OrganikKudret 06-12-2010 17:32

1 Eklenti(ler)
Kudret narı fidelerim sağlıklı durumda büyüyorlar, bu arada narlardan en büyüğü 5 cm'i buldu. :)
Sevgiler..

OrganikKudret 06-12-2010 17:52

Arkadaşlar biraz bilgi aktarmak istiyorum;
Sera ortamında bitkiyi gözlemlemek çok daha keyifli, çünkü karakteristik özelliklerini anlayabilmek daha kolaymış.
Öncelikle polinasyona gerek olmadığını gördüm, yani bombus arı ihtiyacı hasıl olmadı. Yazın ben zannediyordum ki arılar çiçekleri döllüyor. Halbuki bitki üzerinde iki çeşit çiçek oluşuyor. Yalancı çiçekler oluşuyor bir iki gün durup kuruyup düşüyor. Bu arada diğer koltuklarda oluşan minicik kudret narı meyveleri yaklaşık 0,5 cm'e ulaştıktan sonra burnunda çiçek açıyor; aynı salatalık gibi. Ana gövdesinin boyu 3,5-4 m'yi bulan fidelerin üzerinde yaklaşık 20-25 adet kudret narları büyümekte.
Denemek için bir fideyi tüm koltuklarından budadım sadece ana gövdeyi yapraklarıyla bıraktım, budadığım her yerden tekrar kollar uzuyor. :) Ama o kollarda meyve vericek mi henüz bilmiyorum, verirse çok keyifli olacak çünkü böylelikle yaz için yeni fide ekmeme gerek olmayacak.
Dadanan zararlılar çok fazla olmamakla birlikte her serada olduğu gibi yeşil kurt, beyaz sinek. Sulamayı dengeli biçimde yaptığım taktirde şimdilik sorunsuz gidiyoruz.
Nem max %96, sıcaklık max 48, min 5 C dereceyi gördü.
Önümüzdeki günlerde don olmaması dileğimle.
Sevgiler.

nariçi 06-12-2010 19:24

Verim az veya çok, ben büyük boy tenekede yarım toprak doldurup bardakta çimlendirdiğim fideleri diktim. Sonuç kafi geldi. Özel besin de vermedim. Sulama da normaldi.

karavan 14-12-2010 11:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ORGANİKKUDRET (Mesaj 723628)
Arkadaşlar biraz bilgi aktarmak istiyorum;
Sera ortamında bitkiyi gözlemlemek çok daha keyifli, çünkü karakteristik özelliklerini anlayabilmek daha kolaymış.
Öncelikle polinasyona gerek olmadığını gördüm, yani bombus arı ihtiyacı hasıl olmadı. Yazın ben zannediyordum ki arılar çiçekleri döllüyor. Halbuki bitki üzerinde iki çeşit çiçek oluşuyor. Yalancı çiçekler oluşuyor bir iki gün durup kuruyup düşüyor. Bu arada diğer koltuklarda oluşan minicik kudret narı meyveleri yaklaşık 0,5 cm'e ulaştıktan sonra burnunda çiçek açıyor; aynı salatalık gibi. Ana gövdesinin boyu 3,5-4 m'yi bulan fidelerin üzerinde yaklaşık 20-25 adet kudret narları büyümekte.
Denemek için bir fideyi tüm koltuklarından budadım sadece ana gövdeyi yapraklarıyla bıraktım, budadığım her yerden tekrar kollar uzuyor. :) Ama o kollarda meyve vericek mi henüz bilmiyorum, verirse çok keyifli olacak çünkü böylelikle yaz için yeni fide ekmeme gerek olmayacak.
Dadanan zararlılar çok fazla olmamakla birlikte her serada olduğu gibi yeşil kurt, beyaz sinek. Sulamayı dengeli biçimde yaptığım taktirde şimdilik sorunsuz gidiyoruz.
Nem max %96, sıcaklık max 48, min 5 C dereceyi gördü.
Önümüzdeki günlerde don olmaması dileğimle.
Sevgiler.

Üstadım harika bir görünüm elde etmişsin tebrik ederim.Şimdi merakla nneticeyi bekliyorum.Bu kadar emek vermişsin.Karşılığını nasıl alacaksın tek merakım bu umarım hayallerinin üzerine çıkarsın.
Sağlıkla mutlulukla kal kardeşim.

the_mc 14-12-2010 14:43

başarılarının devamını diliyorum.

OrganikKudret 14-12-2010 16:30

Sayın Karavan ve the mc güzel dilekleriniz için teşekkürler.
Netice konusunda ben de en az sizin kadar heyecanlıyım.
Sevgiler.

KAPTANzst 15-12-2010 10:59

Bu kadar kudret narını nasıl değerlendireceğini de sormuş sayın karavan. Bende merak ettim.

OrganikKudret 15-12-2010 20:35

Örtü altında yetiştirilebilinir olduğunu görmek ilk adım benim için.
Sonraki adım uygun alıcı bulmak.
Dahası ülkemizde hep ille de hıdırellez gecesi ekim ve dikim yapıldığı söyleniyor. Bunu aşmak gerekiyor bence. Bana göre yılın 12 ayında ekim yapılabilir olduğunu anlamak çok önemli bir gelişme oldu. Çünkü bu bitkinin sağlık alanında çok önemli mertebeye geleceğine inanıyorum. Eğer 12 ay yetiştirilebiliyor olduğu sabit olursa ilgili merciler konu üzerine daha ciddi eğileceklerdir. Belki yeni bir marka, yeni bir kazanım olur kim bilir!
Umuyorum ülkeme bir nebze olsun katkıda bulunurum.
:)

alone35 17-12-2010 15:13

Sn.ORGANİKKUDER hayırlısı olsun ÇALIŞMALARINIZDA BAŞARILAR.

OrganikKudret 18-12-2010 17:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi alone35 (Mesaj 727789)
Sn.ORGANİKKUDER hayırlısı olsun ÇALIŞMALARINIZDA BAŞARILAR.

Çok teşekkür ederim. :)

ahmetshur 24-12-2010 12:52

Sayın Organik Tarım
Harika bir iş çıkarmışsınız. Hem farklı hemde çok güzel bir çalışma olmuş.
Ben şahsen çok sevindim. Sayenizde Kudret Narı'nın sera ortamındaki gelişimini de görmüş olacağız.
Böyle özgün bir çalışmayı düşündüğünüz ve uygulanabilirliğini bize gösterdiğiniz için çok teşekkürler...
Saygılarımla...

kaptankartal 24-12-2010 14:05

Arkadaşlar, merhaba. Uzun süredir siteyi takip edemedim ancak bugün tesadüfen kudret narı konusu önüme açıldı...
Geçenlerde bir akşam arkadaş ziyaretinde eşimin eline kaynar çay suyu döküldü kaza ile. Biz bir yandan buz tedavisine başladık ev sahibi dostumuz bir kavanoz içinde zeytinyağında bekletilerek eritilmiş kudret narı sıvısı getirdi ve eşimin elinin yanıklarına sürdük. Akşam evimize dönerken bir daha sürdük . İnanın sabah evde eline bakınca allah allah sıcak su dökülmemişmiydi diye şaşırdık. Saygılar selamlar.

hk50 24-12-2010 17:08

Sn Mine Pakkaner
Ben üç yıldır uğraşıyorum.Çekirdekten çıkarmak için.Fakat bir türlü muaffak olamadım.Şu anda 4 Adeti Saksıda torf içinde 10 Adetde hiç dikmediğim tohum var.Benim rıcam özel bir çimlendirme uyğulaması varsa biliyorsanız,Bilği vermeniz dileğiyle,Saygılar,Hürmetler

OrganikKudret 24-12-2010 20:02

Sn Ahmetshur,
takdir edilmek ne hoş bir duygu. Çok teşekkür ederim ilginize.
Umuyorum ve inşallah ürünü başarıyla hasat etmeye başladıktan sonra da kullandığım tüm gübreleri ve zararlılar için uyguladığım ilaç isimlerini miktarlarıyla birlikte listelemeyi istiyorum. Böylece bu konuda çalışma yapmak isteyebilecek arkadaşlara da belki biraz yardımım dokunur. (Acaba site içinde ilaç isimlerini yazmak kurallara aykırı mı bunu bilmiyorum.Bu konuda araştırıp ona göre ilaç isimlerini zikrederim.)
Ayrıca geçen hafta Sayın Mine Pakkaner'den aldığım bilgi yardımı doğrultusunda yaprak budaması uyguluyorum ki böylelikle minik kudret narlarının gelişimi daha kuvvetli oluyor. Kendisine hasseten müteşekkirim. Çünkü ben bakteriyel bir hastalık hasıl olur korkusuyla bir tek yaprak bile koparmıyordum. Çünkü kopan her bir yaprağın açık kalan ucundan hastalığa davetiye çıkarmış olurum korkusu yaşıyordum.Kuşkusuz koruyucu ilaçlar var fakat pek kullanmak istemiyorum. Mine Hn,beni doğru bilgileriyle yüreklendirdi; sağolsun, varolsun.
Tüm ilgili arkadaşlara keyifli uğraşılar diliyorum. :)

ahmetshur 25-12-2010 09:49

Sayın Organikkudret
Tekrar merhaba
İlaç isimleri konusunda naçizane fikrimi söylemek istiyordum. Ben de zirai ilaç bayiliğini işlettiğimden sanırım bu konuda olumlu bir katkım olur.
Ben şahsen ilaç isimlerini (her ne kadar ticari bir kaygı olmassa da) yazmayı doğru bulmuyorum. İlaç isimleri yerine o ilacın Aktif Maddesini, diğer bir anlamıyla etkili maddesini, yazmayı daha doğru buluyorum.
Bu konuda ki fikrim bu.

Yaprak budaması konusunda da, yaprakları budamakla çok iyi yapmışsınız bence. Çünkü geçen yıl bende bir kaçtane ekmiştim. Ama ben yaprak budamasını yapmadığım için kudret narlarım oldukça ufak kalmıştı. Bu konuda Mine Hanımın tavsiyesi oldukça yerinde.

Kudret narlarınızı hep beraber takip etmeye çalışacağız. Dilerim ciddi bir sorun yaşamadan, hasadı yaparsınız...

Saygılarımla
Alaattin KILIÇ

maysan80 25-12-2010 11:10

ben kudret narını tanıyan biri değilim. daha doğrusu görmüştüm ama kudret narı olduğunu ve bu kadar şifalı bir bitki olduğunu bilmiyordum.
şifalı bitkilere aşırı şekilde ilgim var elimden geldiğince kendim hazırlamaya çalışıyorum. kudret narının işlenmesini okudum ama kafama takılan yerler oldu. bu bitkiyi hazırlayan paylaşımcılardan hazırlanma aşamasını resimli anlatımı yapabilecek biri varsa paylaşımını yapabilir mi? daha etkili ve faydalı olacağını düşünüyorum.

Emre İlhan 03-01-2011 19:40

2 Eklenti(ler)
Saksıdaki kudret narlarım. Patlıcan ağacı ve domatesle aynı saksıda arajman olarak büyüyorlar. 2 kök dikmiştim. Şu anda üzerlerinde 3 tane kudret narı var fakat henüz çok küçükler. :)

OrganikKudret 04-01-2011 18:31

Sn Emre İlhan,
yapraklardaki içe kıvrılma durumu için yaprak altlarına baktınız mı, hiç kırmızı örümcek belirtisi var mı?
Ama güle güle büyütün inşallah.

Emre İlhan 04-01-2011 18:46

Tamda üzerine bastınız sayın, ORGANİKKUDRET. Henüz 2 gün önce farkettim geç kaldım galiba:( ama önlemini almaya başladım. Teşekkürler. :)

maysan80 04-01-2011 19:08

bizim buralar için hava yağmurlu. dikim zamanına daha var.

maysan80 04-01-2011 19:10

tohumdan dikim için nisan ayı iyi mi

Zafer İnandıklı 04-01-2011 21:26

Kudret narı ekiminde, çocukluğumdan bu yana çevremde büyüklerimden görüp uyguladığım ve bazı yörelerde uygulanan bir gelenek vardır.

1= Kudret narı tohumları hıdrellez günü ekilir.
2= Ekilecek tohumlara ya topluca ya da tek tek üç İhlâs bir Fatiha suresi okunur.
3= Tohumlar ocaklara üçer adet ekilir.

Tabii ki bu bir mecburiyet değil, sadece GELENEKtir. Keyfiyet tohumları ekene aittir.
Sevgiler.

EmreERDEM 08-01-2011 21:19

Zafer bey verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim bu söylediğinizi yarım yamalak hatırlıyordum simdi yerine oturdu :)

OrganikKudret 29-01-2011 20:48

Sayın arkadaşlar Merhaba,
size çok enteresan haberlerim var. 2011 yılı bana yüzümü pek acı gülümseten tecrübelerle geldi.
Öncelikle hepinizin yeni yılını en içten dileklerimle kutluyorum.
Olumlu ya da olumsuz kazandığım tüm tecrübeler için görüştüğüm, tanıştığım, fikir alış verişinde bulunduğum tüm ziraat mühendisi dostlara sonsuz teşekkürler.
*Aralık ayının ortalama son iki haftası toprak uyurmuş; yaprak budaması veya koltuk alma kesinlikle yapılmamalıymış, bilmiyordum çok acı biçimde öğrendim. 2 aylık 575 adet kudret narı bitkimi kendi ellerimle sökmeye başladım. Uyuyan toprak bitkiyi de uyur hale geçirdi. Yaprakları budanan bitki kendini besleyemediği gibi budamadan arta kalan yaprak sapları apse yaptı. Mevsim dolayısıyla kuruyamayan yaprak sapları kurşuni küfe davetiye çıkarttı.
Kuruyamayan yaprak saplarını dezenfekte etmek veya kurutmak için en yetkili ağızdan aldığım tavsiye ile kontak etkili bir mantar ve fungusit ilacı(çamaşır suyu **** hypo tabir edilen dezenfektanlar nasıl ilaç değillerse bu kimyasal da ilaç değil) kullandım.(Fakat artan dezenfektanı bu yaz inşallah bahçemdeki havuzun temizliğinde kullanmayı çok daha mantıklı buluyorum,harika bir temizlik kimyasalı; öldürmek istediğiniz ne varsa 2 günde nockout edecektir, yaşayan her türlü canlıyı öldürmeye muktedir.) Kontak etkili olduğu için bitkideki herhangi bir çizikli, çatlaklı bölgeye dokunduğu yeri kuruttu. Kuruyan bölge bitkinin iletim demetinin devamlılığını iptal etti ve bitkilerim ne yaparsam yapayım artık yavaş yavaş ölüyorlar. Demek ki neymiş kudret narı ne kadar steril bıçakla ya da makasla budanırsa budansın onun doğasına aykırıymış.
** Ben kudret narlarımı dikerken Mikoriza kullanmıştım. Mikoriza'nın bitkiye verilmiş olması ile birlikte toprakta mevcut olan çiftlik gübresinin kullanım miktarını bitkiye bırakmak demekti,dışardan gübrelemeye kesinlikle gerek olmadığı sağlık verilmişti. İlk Mildiyö hastalığını gözlemlediğimizde Üstten Bakır uygulaması yapmadan önce Mikoriza tedarikçimi arayıp özellikle sordum; Bakır elementi Mikorizaya zarar verir mi? ''Kesinlikle zarar vermez'' dedi.
Ve geçen hafta öğrendim ki; Bakır bitkinin bünyesine geçtiği anda Mikoriza'nın yapısını bozup, yok ediyormuş. Yani burdan çıkaracağım sonuç; Bitkide Mikoriza kullanıldı diye gübrelemeyi asla ihmal etmeyecekmişim, Mikoriza'yla ilk Bakır uygulamasında vedalaşacakmışım.
***Kudret narı fidelerimi ilk ektiğimde bazı ziraat mühendisleri bu kadar kudret narı ekimi yapmaya ne gerek var, nasıl değerlendireceksiniz, kime pazarlayabileceksiniz çünkü çok CİDDi bir sayı demişlerdi. Şimdi bu tabire gülüyorum. Niye biliyor musunuz? Çünkü YARI CİDDİ duruma geldiler. :)
**** Pek çokları ekim dikim zamanı için beni yadırgadılar. Zira ille de hıdırellez günü dikilmesi gerekiyor diyenler çok oldu. Biraz hayalimizi geniş tutarsak; diyelim ki bir kişi bir günde 500 fide dikebiliyor olsun. Ve diyelim ki kudret narı da en az domates kadar tüketilen bir sebze olsun. Binlerce insan tüm işi gücü bırakacak hıdırellez gününü kudret narı dikim günü mü ilan edicez. Üzgünüm, yok böyle birşey. Çok şükür şu anda 3cm ile 10cm arasında büyümekte olan yüzlerce kudret narı sebzesi 13derece C'da sabah doğacak güneşi beklemekteler.
***** Ve bu işe başlarkenki bilgisizliğim, tecrübesizliğim eşliğinde yaptığım tüm hatalarıma rağmen hâlâ hayatta kalmaya devam ediyor olmaları onların ne kadar çok dayanıklı olduğunu gösteriyor. Yani BANA RAĞMEN yaşıyorlar.
Hepinize selamlar,tüm toprakseverlere iyi ve bol kazançlı tarım diliyorum.

azad2178 30-01-2011 21:03

arkadaşlar üniversitede hocam söylemişti yanma da suya tutup tuzla kaplayın derdi kaç senedir yanma olaylarında uygularım değil kabarma yarım saatlik bir kızarma ve hafif acıdan garı bişey olmaz

yasarugur 01-02-2011 08:27

internette kudret narını Japonca da adı olan Goya Chanpuru ya da Stuffed Karela diye aratın,kudret narıyla yapılan etli ,balıklı,yumurtalı ilginç yemek ve salata tariflerine ulaşacaksınız,
http://wn.com/bitter_melon
burada faydalı olduğu alanları anlatıyor

Ay Kozalağı 01-02-2011 18:59

2 Eklenti(ler)
Yaprakları çok güzel. ;)

OrganikKudret 02-02-2011 10:32

Merhaba Ay Kozalağı,
eğer şu anda yetiştirmekteyseniz sanki biraz çinko ihtiyacı var gibi.
Kolay gelsin.

pria 05-02-2011 14:05

Kudret narı karaciğere zarar verebiliyor

Kudret narı kanser, şeker hastalığı ve kan yağlarının yüksekliğinin tedavisinde kullanılabilen bir bitkisel destek! Dikkatli kullanılmadığında karaciğere zarar verebiliyor. Ayrıca kan şekerini düşürdüğü için şeker hastalarının, özellikle insülin kullanan hastaların dikkatli kullanmasında fayda var. Düşük ve kanama ihtimalini artırdığı için bu desteği hamilelerin kullanması uygun değil.

Prof. Dr. Osman MÜFTÜOĞLU

http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/...arid=95&gid=61

Doğayla Barış 12-02-2011 21:43

Bu faydalı ve şifalı bitkiyi baharda ben de yetiştirmek istiyorum.Çok yararlı paylaşımlarınız için teşekkürler.

emrebakan 04-03-2011 11:12

Merhaba arkadaşlar. Konuyu takip edebildiğim kadarıyla, kudret narı çimlendirmesi için bahar aylarının uygun olduğunu düşünüyorum. Tohum gönderebilecek arkadaş var mı?
Teşekkür ederim.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:31.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025