agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Tıbbi, ıtri, boyar, aromatik bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/tibbi-itri-boyar-aromatik-bitkiler/)
-   -   Kekik (https://www.agaclar.net/forum/tibbi-itri-boyar-aromatik-bitkiler/1172.htm)

odogal 04-07-2011 08:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aydoner (Mesaj 829183)
Memnuniyetle size istediğiniz fideleri gönderebilirim. Kargo ücretini ödediğiz takdirde benim gönderdikten 2 gün sonra elinizde olur. Tohum aldım ben 20 gr civarında, yüzlerce çıkacakta eken lazım. Günlerim birbirini kovalıyor, tohumlar toprağı bekliyor!

mesajınızı yeni farkettim çok memnun kalırırım.

size özel mesaj gönderiyorum teşekkürler.

pembegül 23-12-2011 22:27

Kekik soğuğa dayanıklıdır bu yüzden son bahar ve kış aylarında bahçeye atıldığında veya sakısıya dikilip balkona konduğunda ilk baharla birlikte kuvvetli bol çiçekli fideleriniz olur tavsiye ederim arkadaşlar...:)

isam 28-12-2011 23:32

SAYIN ZEYTİNCİ; Hatay yöresine ait gerçek kekik yani zahter çeşididir
kocaelide oturyorum ve iskenderun hataylı olarak şimdi o elinizdeki kökün bende olması için neler vermezdim
hasretim diyebilirim.
Saygılarımla

isam 28-12-2011 23:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi zeytinci (Mesaj 445513)
bu kekiğin çeşidini bilen var mı?

süper görünüyor hatay zahterim
çok şanslısınız zaytinci bey
onun değerini bilin lütfen

isam 28-12-2011 23:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi k0900 (Mesaj 487793)
tohumdan üretilen, 50 cm kadar yükseklikte odunsu dalları olan kekik 6 ay kadar önce dikildi.


baharda poşette alınıp büyütülen bodur yoğun çiçekli kekikler. üstü arı ve diger böceklerle (allerjisi olanlar dikkat etmeli) dolu.


merhabalar dağ kekiği bulmak adına araştırdığım nette size sitenize rastladım. üstteki resim dağ kekiği yani zahter hatay bölgesinde yetişir . Tohumdan elde ettiğinizi söylüyorsunuz. Acaba tohumunu nerden buldunuz markası nedir ve nerde oturyorsunuz" sorumun sonuncusu iklimden dolyıdır" yardımcı olabilirseniz çok mutlu olurum
teşekkürler

isam 28-12-2011 23:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aydoner (Mesaj 829183)
memnuniyetle size istediğiniz fideleri gönderebilirim. Kargo ücretini ödediğiz takdirde benim gönderdikten 2 gün sonra elinizde olur. Tohum aldım ben 20 gr civarında, yüzlerce çıkacakta eken lazım. Günlerim birbirini kovalıyor, tohumlar toprağı bekliyor!

sayın aydoner bey acaba bende sizden fide alabilirmiyim. Gerçekten yayladağı zahterimi yoksa üstte reamini verdiğiniz izmir kekiğimi cavaplarsanız çok sevinirim
saygılarımla

odogal 29-12-2011 14:57

Kekik Tohumu Arzuman Tohum

zahter kekik.

bebeto016 10-03-2012 20:59

arkadaşlar siteden bir dostum bana zahter ve kekik tohumu gönderdi şimdi bunları ekicem yardımlarınıza ihtiyacım var ..

resimlerde fideleri çalı gibi toplu halde görüyorum tohumları tek tek ayrı fide poşetlerine ekersem bu şekilde çok şekilde dallanıp budaklanıp çalı haline gelirlermi yoksa 8-10 tohumu bir arada ekmemmi gerekiyor böyle çalı haline gelmesi için.

tohumları ekmek için önerilerinizi bekliycem yardımlarınızı esirgemezseniz sevinirim.

teşekkurler.

limon_sever 10-03-2012 21:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi odogal (Mesaj 893072)

Bu zahter değil sadece kekiktir. Zahter tohumları normal kekiklerin tohumlarına göre oldukça büyüktür.

dryad 20-04-2012 09:10

Selamlar herkese. Dün akşam makarnaya sos yaparken Kaz Dağlarından köylü teyzeden aldığım kekikten de ilave ettim. Bu kekik ufalanmamış halde ama dal olarakta değil. Mor çiçekleri kurumuş içinde harika bir görüntü sunuyor. Çiçekleri elimle ufaladım ve içinden tohumlar çıktı. Bu tohumları ekmem halinde kekik yetiştirebilir miyim? Cahilce soruyorum kusura bakmayın :)
Bir de tane sumak almıştım. Ufalanmamış halde. Bunların içinde de çekirdekleri duruyor. Bunlar da ekilebilir mi?
Eğer ekilebilirlerse talep edenlere göderebilirim.

kelebek çalısı 21-04-2012 20:55

Tohumdan kekik yetiştirdim ve saksıya almak niyetinde iken, bir kısmını bugün bahçeye dikmeye karar verdim. Henüz küçükler, umarım tutarlar. Ama kekik güneşi sever diye düşünüyorum, yanılıyor muyum? Güneş alan bir yere diktim zira.

Tutarlarsa ve yerlerini severlerse yer örtücü özelliğinden faydalanabiliyor muyum, görmek istiyorum.

Deniz Yıldızı 22-04-2012 11:31

Ben geçen sene Niğde'deki bahçeme doğada yetişen kekiklerden bir öbeği toprağıyla beraber kaldırarak transfer etmiştim. Tohumlarını bahçeye döktüler. Bu sene umarım bahçemde yetişecekler. Bahçede yetiştirildiğinde her sene tohum bıraktıkları için hiç kekiksiz kalmıyorsunuz.

Gokkurt 22-04-2012 19:22

sn dryad ufaladığınız kekiklerin çiçekli kısmından çıkan tohum kabuğu olabilir,kabuğun içinden toplu iğne başı büyüklüğünde gerçek tohum varsa tohumdan kekik çimlendirebilirsiniz...

kelebek çalısı 29-04-2012 18:57

1 Eklenti(ler)
Yer örtücü olabilir mi diyerek toprağa ektiğim kekiklerin bir kısmı ise hala saksıda. Bunları yine daha büyük bir saksıya şaşırtıp, orada mı büyütmem yerinde olur, yoksa toprağı mı sever?

Biliyorum ki yer örtücü kekikler başka türde, benim tohumdan elde ettiğim bu kekik ise sanırım thymus vulgaris veya english thyme olmalı, elimde ikisinin tohumları vardı çünkü. Fotoğrafta fesleğenlerim de yer almakta. Anlaşılabileceği gibi, soldaki iki küçük saksıda kalanlar son kekiklerim.

serkan_istanbul 29-04-2012 21:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kelebek çalısı (Mesaj 956022)
Yer örtücü olabilir mi diyerek toprağa ektiğim kekiklerin bir kısmı ise hala saksıda. Bunları yine daha büyük bir saksıya şaşırtıp, orada mı büyütmem yerinde olur, yoksa toprağı mı sever?

Biliyorum ki yer örtücü kekikler başka türde, benim tohumdan elde ettiğim bu kekik ise sanırım thymus vulgaris veya english thyme olmalı, elimde ikisinin tohumları vardı çünkü. Fotoğrafta fesleğenlerim de yer almakta. Anlaşılabileceği gibi, soldaki iki küçük saksıda kalanlar son kekiklerim.

Benim kekikler uzun bir saksıda terasta duruyolar susuzluğa dayanıklılar. Kış aylarını karların altında geçirdiler. Dallarından kırıp kırıp nereye diktiysem tuttular. Küçük yapraklı dağ kekiği sanırım benimkiler. Geçenlerde eminönü çiçek pazarında limoni kekik gördüm kokusu çok güzeldi. Satıcıdan küçük bir dal aldım. Şuanda gayet iyi tutarsa fotografını çekerim.

canannuman 04-05-2012 12:50

http://www.zengardentr.com/gumus-yap...g,PR-2051.html Kekik fidesi
Ben bu kekikten aldım çok mini yapraklı, tadıta nasıl diyeyim bilemiyorum elimdeki diğer kekikten gerçekten farklı daha limonumsu gibimi farklı bir lezzeti var ama güzel. Minicik kırıp tepesinden ektiydim hemen tuttuydu ancak evin içine aldıydım bir sebepten saksımı ev içini mi sevmedi bilemiyorum suyu mu fazla oldu gitti o tutan parça.
Bahçeye ektiğim edepsizin tekiymiş meğerse coşmuştu son gördüğümde. Demekki çabuk tutuyor ama dışarı seviyor. Ama çok hoş görüntüsü var herkeze tavsiye ederim. Belki bonzaisi bile olur bunun dibi ağaçlaşırsa. İncelemek lazım o açıdanda. Veya minyatür bahçedede kullanılabilir yani yapraklar çok minik sevimli pıtır pıtır yeşil beyaz. Çiçeğini görmedim bilmiyorum nasipse çiçeklenirse paylaşırım buradan resmini.

Revnak 09-05-2012 17:35

Tam zamanında ve doğru yere soruyorum galiba bu sefer sorumu. Dün limon kekiği denilen bir şeyin tadına baktım canannuman, dediğiniz gibi güzel farklı bir lezzeti var tam limonlu kekik gibi:p
Fidenin sahibi yenip yenmediğini bilmiyorum diyince sizlere sormak istedim. (Dün tadına bakmak için çok küçük 2-3 yaprak yedim hala yaşıyorum ama bu zararlı olup olmadığını göstermez herhalde:p)
Bahsettiğimiz kekik türünün çiğ ya da pişmiş olarak tüketilmesinde bir sorun var mıdır acaba, yoksa bu kekiği en kısa zamanda edinip yeni lezzetlerde denemek isterim:p

üzüm 09-05-2012 18:36

Sayın Revnak,

Latincesi Thymus x citriodorus olan limoni kekik ve varyetelerinin yaprak, çiçek tepeleri, bütün bitki ve yağı şifalı bitki olarak kullanılmaktadır. Yağı diğer kekik yağlarına göre daha az tahriş edicidir; astım ve diğer solunum şikayetlerinde aromaterapik uygulamalarda özellikle çocuklarda kullanılır.

Kekik bitkisini toplanma ve yağ çıkarma zamanı çiçeklenme başladığı zamandır. Büyüme dönemi boyunca infüzyon için o yılın sürgünleri toplanıp; taze ve kurutularak kullanılabilir.

Kaynak:Encyclopedia of Herbs & Their Uses (RHS)

Revnak 09-05-2012 19:01

İlginize teşekkürler sayın Üzüm.
O zaman yeni lezzetlere yelken açabiliriz limoni kekik ile=))

Emre İlhan 20-05-2012 11:25

1 Eklenti(ler)
Geçenlerde bu kekiği seradan aldım.

Fakat sulamasını mı ayarlayamadım ya da toprağından mı bilemiyorum; şu anda kuruyor malesef.

Daha önce hiç kekik yetiştirmedim, kendi hâline bıraktım.

Kuruduktan sonra kullanırım.

Eklenti 297915

serkan_istanbul 20-05-2012 12:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Emre İlhan (Mesaj 969291)
Geçenlerde bu kekiği seradan aldım.

Fakat sulamasını mı ayarlayamadım ya da toprağından mı bilemiyorum; şu anda kuruyor malesef.

Daha önce hiç kekik yetiştirmedim, kendi hâline bıraktım.

Kuruduktan sonra kullanırım.

Eklenti 297915

Kekik suyu çok sevmiyor. Birde getirdiğinizde nazik bir yapıdaysa güüneşte kaldığında oluyo bu şekilde yetiştirmesi çok kolay benim terasımda yazkış duruyo. Bence budayın bir güzel. Ben bu sene ikinci defa buduyorum. Toparlar kendini merak etmeyin. Birde dallarından kuvvetli olanları nereye diksem tuttu.
Çiçek pazarındanda aldım bir fide limanumsu kokanından onuda budayıp diktim dallarınıda çiçeklerimin diplerine ektim. kolay gelsin

Cemil B. 30-05-2012 16:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi serkan_istanbul (Mesaj 969320)
Kekik suyu çok sevmiyor. Birde getirdiğinizde nazik bir yapıdaysa güüneşte kaldığında oluyo bu şekilde yetiştirmesi çok kolay benim terasımda yazkış duruyo. Bence budayın bir güzel. Ben bu sene ikinci defa buduyorum. Toparlar kendini merak etmeyin. Birde dallarından kuvvetli olanları nereye diksem tuttu.
Çiçek pazarındanda aldım bir fide limanumsu kokanından onuda budayıp diktim dallarınıda çiçeklerimin diplerine ektim. kolay gelsin

çiçek pazarı nerde abi,
bende istiyorum kekik yetiştirip , agız tadıyla yemeklere katmak...

Muhsin Hanif 03-06-2012 05:51

Selamlar, bir markette Trabzon kekiği-Dağ geyik otu tohumu buldum, merak ediyorum ne tür bir kekik olduğunu, bugün ekeceğim inşallah ama mevsim olarak geç mi kaldım diye de endişeleniyorum.

mali1957 14-06-2012 13:30

kekik tohumlarını viyollerde torf içinde çimlendiriyorum ama kıl gibi ince uzun oluyorlar ve tepede en fazla 2-4 yaprak oluyor ve gelişip sertleşmeden bir şekilde solup ölüyorlar.boyları 7-8 cm oluyor ama sadece ince kıl gibi bir sap ve tepesinde 2 yaprak oluyor.sorun nedir anlayamadım.yardım lütfen..

odogal 14-06-2012 17:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mali1957 (Mesaj 984819)
kekik tohumlarını viyollerde torf içinde çimlendiriyorum ama kıl gibi ince uzun oluyorlar ve tepede en fazla 2-4 yaprak oluyor ve gelişip sertleşmeden bir şekilde solup ölüyorlar.boyları 7-8 cm oluyor ama sadece ince kıl gibi bir sap ve tepesinde 2 yaprak oluyor.sorun nedir anlayamadım.yardım lütfen..

Çimlendirmede ışık sorunu yaşıyor olabilirsiniz, yetersiz ışık.

Fidan ve Fide, Bitki Üretim (Tohum Çimlenme/Çelik/Aşı) - agaclar.net

Buradaki konulara bir bakın.

mali1957 14-06-2012 21:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi odogal (Mesaj 984922)
Çimlendirmede ışık sorunu yaşıyor olabilirsiniz, yetersiz ışık.

Fidan ve Fide, Bitki Üretim (Tohum Çimlenme/Çelik/Aşı) - agaclar.net

Buradaki konulara bir bakın.

teşekkür ederim.bu defa da balkonda açıkta deneyeceğim eğer kuşlardan kurtarabilirsem.güvercinler ne sıvaşıkmış böyle.nane fidelerini.domates fidelerini hep yok ettiler.sabah kalktığımda tepelerinden yenildiğini görüyor anlam veremiyordum.bu gün yakaladım yerken

Muhsin Hanif 29-06-2012 17:26

4 Eklenti(ler)
03/06/12 de peçete içinde beklettiğim tohumların ( yaklaşık 50 adet ) yarıya yakını 3-5 gün içinde çimlendi. Vermeyenler de dahil hepsini 4 küçük saksıya iyice sulanmış çiçek toprağına serptim. Üzerlerine 0,5 cm toprak serpip aydınlık fakat direk güneş almayan ev içinde beklettim. Aynı şekilde balkonda devam ettim.
Çıkıp ölenler ve sonradan çıkanlar toplam 17 filiz var. 4'ü hariç hepsi sn. MALİ1957'nin dediği gibi ince, cılız ve uzun dünden itibariyle 28/06/12 günde 2-3 saat direk güneşe çıkarıyorum. İnşallah düzelirler.
Fotoğrafları da yüklüyorum; ilki 08/06/12 diğerleri 29/06/12 de çekildi. İleride yine gelişmeleri yüklerim.

Cemil B. 02-07-2012 14:44

su fazla bence, almış gitmiş boyları ,

Halil Önen 03-07-2012 00:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Muhsin Hanif (Mesaj 991687)
03/06/12 de peçete içinde beklettiğim tohumların ( yaklaşık 50 adet ) yarıya yakını 3-5 gün içinde çimlendi. Vermeyenler de dahil hepsini 4 küçük saksıya iyice sulanmış çiçek toprağına serptim. Üzerlerine 0,5 cm toprak serpip aydınlık fakat direk güneş almayan ev içinde beklettim. Aynı şekilde balkonda devam ettim.
Çıkıp ölenler ve sonradan çıkanlar toplam 17 filiz var. 4'ü hariç hepsi sn. MALİ1957'nin dediği gibi ince, cılız ve uzun dünden itibariyle 28/06/12 günde 2-3 saat direk güneşe çıkarıyorum. İnşallah düzelirler.
Fotoğrafları da yüklüyorum; ilki 08/06/12 diğerleri 29/06/12 de çekildi. İleride yine gelişmeleri yüklerim.

Sn. Muhsin bey kolay gelsin...

''aydınlık fakat direk güneş almayan ev içi' ortamında bu şekilde yetiştirdiğiniz tüm bitkilerinizi_ sadece kekik değil_ kaybedersiniz. Güneşe alıştırmaya çalışmanız sizi bir az kurtarır ama tam bir çözüm olamaz...

Kekiklerinizin aşırı ve sağlıksız boy atmasının sebebi;

gündüz aydınlık olan ev ortamı ve aynı ortamın gece de aydınlık olması yani aşırı ışık...

Tohum çimlendiğinde ve ilk yapraklarını gösterdiğinde yani bir iki cm. boya geldiğinde açık havaya ve gölgeye çıkarmak dış ortama alıştırmak gerekiyor_ ki şimdi yaz ortamı güzel gelişirdi...

Saygılar

Muhsin Hanif 05-07-2012 00:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen (Mesaj 993225)
Kekiklerinizin aşırı ve sağlıksız boy atmasının sebebi;

gündüz aydınlık olan ev ortamı ve aynı ortamın gece de aydınlık olması yani aşırı ışık...

Tohum çimlendiğinde ve ilk yapraklarını gösterdiğinde yani bir iki cm. boya geldiğinde açık havaya ve gölgeye çıkarmak dış ortama alıştırmak gerekiyor_ ki şimdi yaz ortamı güzel gelişirdi...

Saygılar

Sn. Halil Önen teşekkür ederim tavsiye ve önerileriniz için. Daha öğrenmem gereken binlerce şey var bu konularda. O yüzden böyle bilgilendirmelere ihtiyacım var.

Bu arada ev içinde 1-2 gün tuttum, sonrasında balkondaydı hep. Acaba havanın sıcak olması ( Kıbrıs malum sıcak ve güneşli ) beraberinde toprağında nemli tutulması yüzünden de böyle olmuş olabilir mi ? Yanlış hatırlamıyorsam ocak- şubat ayları tavsiye ediliyordu tohum ekimi için.

Tekrar teşekkür ve saygılarımla.

agozce 05-07-2012 00:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Muhsin Hanif (Mesaj 991687)
03/06/12 de peçete içinde beklettiğim tohumların ( yaklaşık 50 adet ) yarıya yakını 3-5 gün içinde çimlendi. Vermeyenler de dahil hepsini 4 küçük saksıya iyice sulanmış çiçek toprağına serptim. Üzerlerine 0,5 cm toprak serpip aydınlık fakat direk güneş almayan ev içinde beklettim. Aynı şekilde balkonda devam ettim.
Çıkıp ölenler ve sonradan çıkanlar toplam 17 filiz var. 4'ü hariç hepsi sn. MALİ1957'nin dediği gibi ince, cılız ve uzun dünden itibariyle 28/06/12 günde 2-3 saat direk güneşe çıkarıyorum. İnşallah düzelirler.
Fotoğrafları da yüklüyorum; ilki 08/06/12 diğerleri 29/06/12 de çekildi. İleride yine gelişmeleri yüklerim.

Benimkiler de aynı durumdaydı. Yaprağa kadar olan kısmı toprağa gömdüm, ayrı bir saksıda. Bir kaç gün gölgede, sonra öğlen güneşinden koruyarak alıştırdım. Kurtuldular. Şu anda gayet iyi durumdalar.

agozce 05-07-2012 00:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dryad (Mesaj 950464)
Selamlar herkese. Dün akşam makarnaya sos yaparken Kaz Dağlarından köylü teyzeden aldığım kekikten de ilave ettim. Bu kekik ufalanmamış halde ama dal olarakta değil. Mor çiçekleri kurumuş içinde harika bir görüntü sunuyor. Çiçekleri elimle ufaladım ve içinden tohumlar çıktı. Bu tohumları ekmem halinde kekik yetiştirebilir miyim? Cahilce soruyorum kusura bakmayın :)
Bir de tane sumak almıştım. Ufalanmamış halde. Bunların içinde de çekirdekleri duruyor. Bunlar da ekilebilir mi?
Eğer ekilebilirlerse talep edenlere göderebilirim.

Deneyin ne kaybedersiniz. Tohumlar taze ise çıkar.

Saksıyı şeffaf poşete köyun bağlayın, daha kolay köklenir.

Muhsin Hanif 05-07-2012 01:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi agozce (Mesaj 994255)
Benimkiler de aynı durumdaydı. Yaprağa kadar olan kısmı toprağa gömdüm, ayrı bir saksıda. Bir kaç gün gölgede, sonra öğlen güneşinden koruyarak alıştırdım. Kurtuldular. Şu anda gayet iyi durumdalar.

Teşekkürler Sn. agozce , bir kısmını ( zayıf olanları ) dediğiniz şekilde deneyeceğim. İnşallah bunlar da kurtulur.

pria 26-07-2012 18:49

Denizli, dünya kekik ihtiyacının yüzde 60'ını karşılıyor


Denizli dünya kekik ihtiyacının yüzde 60'ını karşılıyor - Ekonomi - T24

bebeto016 08-09-2012 13:49

kekikler tek yıllıkmıdır çok yıllıkmı.? kekiklerimi bugun budadım çöp gibi ortada kaldılar gelecek yıl yaşayacaklarmı.? arkadaşlar bide bayagı kel görünümlü oldular eğer çok yıllıklarsa yeniden büyümesi için sürgün kalmalımıydı sanırım üzerlerinde sadece dalları mevcut hiç sürgün yok yaşarlarmı sizlere sormak istedim..
teşekkurler.

kaknus 19-09-2012 23:53

3 Eklenti(ler)
Aşağıdaki fotoğraflar buralarda yetişen ve kekik dediğimiz bitki.Yoğun kokulu.Toplayıp kurutuyoruz, yemeklere katıyoruz.Ben "Trabzon kekiği" olarak biliyordum. Acaba gerçekten kekik mi?Bilimsel adı nedir?
Eklenti 332837

Eklenti 332838

Eklenti 332839

Halil Önen 20-09-2012 09:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bebeto016 (Mesaj 1016537)
kekikler tek yıllıkmıdır çok yıllıkmı.? kekiklerimi bugun budadım çöp gibi ortada kaldılar gelecek yıl yaşayacaklarmı.? arkadaşlar bide bayagı kel görünümlü oldular eğer çok yıllıklarsa yeniden büyümesi için sürgün kalmalımıydı sanırım üzerlerinde sadece dalları mevcut hiç sürgün yok yaşarlarmı sizlere sormak istedim..
teşekkurler.

Geç kalınmış cevap için ama...

Kekikler çok yıllık çalı formunda bitkiler, yeşil dalları ve kuruduğunda da koparılırsa dipten tekrar sürgün verir.

limon_sever 20-09-2012 10:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen (Mesaj 1021001)
Geç kalınmış cevap için ama...

Kekikler çok yıllık çalı formunda bitkiler, yeşil dalları ve kuruduğunda da koparılırsa dipten tekrar sürgün verir.

Halil bey affınıza sığınırak, tek gövde halinde büyüyen kekikler kuruyorlar ve ertesi sene dipten sürgün vermiyorlar. Ama tohumları dökülmüşse ve börtü böcek tarafından götürülmediyse, o tohumlar çimleniyor.

Çalı formundakiler, dediğiniz gibi ertesi sene dipten sürgün veriyorlar.

Halil Önen 20-09-2012 10:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon_sever (Mesaj 1021004)
Halil bey affınıza sığınırak, tek gövde halinde büyüyen kekikler kuruyorlar ve ertesi sene dipten sürgün vermiyorlar. Ama tohumları dökülmüşse ve börtü böcek tarafından götürülmediyse, o tohumlar çimleniyor.

Çalı formundakiler, dediğiniz gibi ertesi sene dipten sürgün veriyorlar.

Doğrudur,

kekiği ağaç formuna sokmamak gerekiyor_ ki doğada zaten çalı formunda ve yerden birçok kökü olduğundan kuruyanların yerine dipten yeni sürgün veriyor...

jineop 22-09-2012 10:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kaknus (Mesaj 1020856)
Aşağıdaki fotoğraflar buralarda yetişen ve kekik dediğimiz bitki.Yoğun kokulu.Toplayıp kurutuyoruz, yemeklere katıyoruz.Ben "Trabzon kekiği" olarak biliyordum. Acaba gerçekten kekik mi?Bilimsel adı nedir?

Adı Satureja montana, Dağ geyik otu da deniyor.;)


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:40.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025