agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Tıbbi, ıtri, boyar, aromatik bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/tibbi-itri-boyar-aromatik-bitkiler/)
-   -   Kekik (https://www.agaclar.net/forum/tibbi-itri-boyar-aromatik-bitkiler/1172.htm)

serkan_istanbul 20-05-2012 12:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Emre İlhan (Mesaj 969291)
Geçenlerde bu kekiği seradan aldım.

Fakat sulamasını mı ayarlayamadım ya da toprağından mı bilemiyorum; şu anda kuruyor malesef.

Daha önce hiç kekik yetiştirmedim, kendi hâline bıraktım.

Kuruduktan sonra kullanırım.

Eklenti 297915

Kekik suyu çok sevmiyor. Birde getirdiğinizde nazik bir yapıdaysa güüneşte kaldığında oluyo bu şekilde yetiştirmesi çok kolay benim terasımda yazkış duruyo. Bence budayın bir güzel. Ben bu sene ikinci defa buduyorum. Toparlar kendini merak etmeyin. Birde dallarından kuvvetli olanları nereye diksem tuttu.
Çiçek pazarındanda aldım bir fide limanumsu kokanından onuda budayıp diktim dallarınıda çiçeklerimin diplerine ektim. kolay gelsin

Cemil B. 30-05-2012 16:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi serkan_istanbul (Mesaj 969320)
Kekik suyu çok sevmiyor. Birde getirdiğinizde nazik bir yapıdaysa güüneşte kaldığında oluyo bu şekilde yetiştirmesi çok kolay benim terasımda yazkış duruyo. Bence budayın bir güzel. Ben bu sene ikinci defa buduyorum. Toparlar kendini merak etmeyin. Birde dallarından kuvvetli olanları nereye diksem tuttu.
Çiçek pazarındanda aldım bir fide limanumsu kokanından onuda budayıp diktim dallarınıda çiçeklerimin diplerine ektim. kolay gelsin

çiçek pazarı nerde abi,
bende istiyorum kekik yetiştirip , agız tadıyla yemeklere katmak...

Muhsin Hanif 03-06-2012 05:51

Selamlar, bir markette Trabzon kekiği-Dağ geyik otu tohumu buldum, merak ediyorum ne tür bir kekik olduğunu, bugün ekeceğim inşallah ama mevsim olarak geç mi kaldım diye de endişeleniyorum.

mali1957 14-06-2012 13:30

kekik tohumlarını viyollerde torf içinde çimlendiriyorum ama kıl gibi ince uzun oluyorlar ve tepede en fazla 2-4 yaprak oluyor ve gelişip sertleşmeden bir şekilde solup ölüyorlar.boyları 7-8 cm oluyor ama sadece ince kıl gibi bir sap ve tepesinde 2 yaprak oluyor.sorun nedir anlayamadım.yardım lütfen..

odogal 14-06-2012 17:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mali1957 (Mesaj 984819)
kekik tohumlarını viyollerde torf içinde çimlendiriyorum ama kıl gibi ince uzun oluyorlar ve tepede en fazla 2-4 yaprak oluyor ve gelişip sertleşmeden bir şekilde solup ölüyorlar.boyları 7-8 cm oluyor ama sadece ince kıl gibi bir sap ve tepesinde 2 yaprak oluyor.sorun nedir anlayamadım.yardım lütfen..

Çimlendirmede ışık sorunu yaşıyor olabilirsiniz, yetersiz ışık.

Fidan ve Fide, Bitki Üretim (Tohum Çimlenme/Çelik/Aşı) - agaclar.net

Buradaki konulara bir bakın.

mali1957 14-06-2012 21:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi odogal (Mesaj 984922)
Çimlendirmede ışık sorunu yaşıyor olabilirsiniz, yetersiz ışık.

Fidan ve Fide, Bitki Üretim (Tohum Çimlenme/Çelik/Aşı) - agaclar.net

Buradaki konulara bir bakın.

teşekkür ederim.bu defa da balkonda açıkta deneyeceğim eğer kuşlardan kurtarabilirsem.güvercinler ne sıvaşıkmış böyle.nane fidelerini.domates fidelerini hep yok ettiler.sabah kalktığımda tepelerinden yenildiğini görüyor anlam veremiyordum.bu gün yakaladım yerken

Muhsin Hanif 29-06-2012 17:26

4 Eklenti(ler)
03/06/12 de peçete içinde beklettiğim tohumların ( yaklaşık 50 adet ) yarıya yakını 3-5 gün içinde çimlendi. Vermeyenler de dahil hepsini 4 küçük saksıya iyice sulanmış çiçek toprağına serptim. Üzerlerine 0,5 cm toprak serpip aydınlık fakat direk güneş almayan ev içinde beklettim. Aynı şekilde balkonda devam ettim.
Çıkıp ölenler ve sonradan çıkanlar toplam 17 filiz var. 4'ü hariç hepsi sn. MALİ1957'nin dediği gibi ince, cılız ve uzun dünden itibariyle 28/06/12 günde 2-3 saat direk güneşe çıkarıyorum. İnşallah düzelirler.
Fotoğrafları da yüklüyorum; ilki 08/06/12 diğerleri 29/06/12 de çekildi. İleride yine gelişmeleri yüklerim.

Cemil B. 02-07-2012 14:44

su fazla bence, almış gitmiş boyları ,

Halil Önen 03-07-2012 00:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Muhsin Hanif (Mesaj 991687)
03/06/12 de peçete içinde beklettiğim tohumların ( yaklaşık 50 adet ) yarıya yakını 3-5 gün içinde çimlendi. Vermeyenler de dahil hepsini 4 küçük saksıya iyice sulanmış çiçek toprağına serptim. Üzerlerine 0,5 cm toprak serpip aydınlık fakat direk güneş almayan ev içinde beklettim. Aynı şekilde balkonda devam ettim.
Çıkıp ölenler ve sonradan çıkanlar toplam 17 filiz var. 4'ü hariç hepsi sn. MALİ1957'nin dediği gibi ince, cılız ve uzun dünden itibariyle 28/06/12 günde 2-3 saat direk güneşe çıkarıyorum. İnşallah düzelirler.
Fotoğrafları da yüklüyorum; ilki 08/06/12 diğerleri 29/06/12 de çekildi. İleride yine gelişmeleri yüklerim.

Sn. Muhsin bey kolay gelsin...

''aydınlık fakat direk güneş almayan ev içi' ortamında bu şekilde yetiştirdiğiniz tüm bitkilerinizi_ sadece kekik değil_ kaybedersiniz. Güneşe alıştırmaya çalışmanız sizi bir az kurtarır ama tam bir çözüm olamaz...

Kekiklerinizin aşırı ve sağlıksız boy atmasının sebebi;

gündüz aydınlık olan ev ortamı ve aynı ortamın gece de aydınlık olması yani aşırı ışık...

Tohum çimlendiğinde ve ilk yapraklarını gösterdiğinde yani bir iki cm. boya geldiğinde açık havaya ve gölgeye çıkarmak dış ortama alıştırmak gerekiyor_ ki şimdi yaz ortamı güzel gelişirdi...

Saygılar

Muhsin Hanif 05-07-2012 00:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen (Mesaj 993225)
Kekiklerinizin aşırı ve sağlıksız boy atmasının sebebi;

gündüz aydınlık olan ev ortamı ve aynı ortamın gece de aydınlık olması yani aşırı ışık...

Tohum çimlendiğinde ve ilk yapraklarını gösterdiğinde yani bir iki cm. boya geldiğinde açık havaya ve gölgeye çıkarmak dış ortama alıştırmak gerekiyor_ ki şimdi yaz ortamı güzel gelişirdi...

Saygılar

Sn. Halil Önen teşekkür ederim tavsiye ve önerileriniz için. Daha öğrenmem gereken binlerce şey var bu konularda. O yüzden böyle bilgilendirmelere ihtiyacım var.

Bu arada ev içinde 1-2 gün tuttum, sonrasında balkondaydı hep. Acaba havanın sıcak olması ( Kıbrıs malum sıcak ve güneşli ) beraberinde toprağında nemli tutulması yüzünden de böyle olmuş olabilir mi ? Yanlış hatırlamıyorsam ocak- şubat ayları tavsiye ediliyordu tohum ekimi için.

Tekrar teşekkür ve saygılarımla.

agozce 05-07-2012 00:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Muhsin Hanif (Mesaj 991687)

Benimkiler de aynı durumdaydı. Yaprağa kadar olan kısmı toprağa gömdüm, ayrı bir saksıda. Bir kaç gün gölgede, sonra öğlen güneşinden koruyarak alıştırdım. Kurtuldular. Şu anda gayet iyi durumdalar.

agozce 05-07-2012 00:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dryad (Mesaj 950464)
Selamlar herkese. Dün akşam makarnaya sos yaparken Kaz Dağlarından köylü teyzeden aldığım kekikten de ilave ettim. Bu kekik ufalanmamış halde ama dal olarakta değil. Mor çiçekleri kurumuş içinde harika bir görüntü sunuyor. Çiçekleri elimle ufaladım ve içinden tohumlar çıktı. Bu tohumları ekmem halinde kekik yetiştirebilir miyim? Cahilce soruyorum kusura bakmayın :)
Bir de tane sumak almıştım. Ufalanmamış halde. Bunların içinde de çekirdekleri duruyor. Bunlar da ekilebilir mi?
Eğer ekilebilirlerse talep edenlere göderebilirim.

Deneyin ne kaybedersiniz. Tohumlar taze ise çıkar.

Saksıyı şeffaf poşete köyun bağlayın, daha kolay köklenir.

Muhsin Hanif 05-07-2012 01:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi agozce (Mesaj 994255)
Benimkiler de aynı durumdaydı. Yaprağa kadar olan kısmı toprağa gömdüm, ayrı bir saksıda. Bir kaç gün gölgede, sonra öğlen güneşinden koruyarak alıştırdım. Kurtuldular. Şu anda gayet iyi durumdalar.

Teşekkürler Sn. agozce , bir kısmını ( zayıf olanları ) dediğiniz şekilde deneyeceğim. İnşallah bunlar da kurtulur.

pria 26-07-2012 18:49

Denizli, dünya kekik ihtiyacının yüzde 60'ını karşılıyor

Denizli dünya kekik ihtiyacının yüzde 60'ını karşılıyor - Ekonomi - T24

bebeto016 08-09-2012 13:49

kekikler tek yıllıkmıdır çok yıllıkmı.? kekiklerimi bugun budadım çöp gibi ortada kaldılar gelecek yıl yaşayacaklarmı.? arkadaşlar bide bayagı kel görünümlü oldular eğer çok yıllıklarsa yeniden büyümesi için sürgün kalmalımıydı sanırım üzerlerinde sadece dalları mevcut hiç sürgün yok yaşarlarmı sizlere sormak istedim..
teşekkurler.

kaknus 19-09-2012 23:53

3 Eklenti(ler)
Aşağıdaki fotoğraflar buralarda yetişen ve kekik dediğimiz bitki.Yoğun kokulu.Toplayıp kurutuyoruz, yemeklere katıyoruz.Ben "Trabzon kekiği" olarak biliyordum. Acaba gerçekten kekik mi?Bilimsel adı nedir?
Eklenti 332837

Eklenti 332838

Eklenti 332839

Halil Önen 20-09-2012 09:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bebeto016 (Mesaj 1016537)
kekikler tek yıllıkmıdır çok yıllıkmı.? kekiklerimi bugun budadım çöp gibi ortada kaldılar gelecek yıl yaşayacaklarmı.? arkadaşlar bide bayagı kel görünümlü oldular eğer çok yıllıklarsa yeniden büyümesi için sürgün kalmalımıydı sanırım üzerlerinde sadece dalları mevcut hiç sürgün yok yaşarlarmı sizlere sormak istedim..
teşekkurler.

Geç kalınmış cevap için ama...

Kekikler çok yıllık çalı formunda bitkiler, yeşil dalları ve kuruduğunda da koparılırsa dipten tekrar sürgün verir.

limon_sever 20-09-2012 10:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen (Mesaj 1021001)
Geç kalınmış cevap için ama...

Kekikler çok yıllık çalı formunda bitkiler, yeşil dalları ve kuruduğunda da koparılırsa dipten tekrar sürgün verir.

Halil bey affınıza sığınırak, tek gövde halinde büyüyen kekikler kuruyorlar ve ertesi sene dipten sürgün vermiyorlar. Ama tohumları dökülmüşse ve börtü böcek tarafından götürülmediyse, o tohumlar çimleniyor.

Çalı formundakiler, dediğiniz gibi ertesi sene dipten sürgün veriyorlar.

Halil Önen 20-09-2012 10:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon_sever (Mesaj 1021004)
Halil bey affınıza sığınırak, tek gövde halinde büyüyen kekikler kuruyorlar ve ertesi sene dipten sürgün vermiyorlar. Ama tohumları dökülmüşse ve börtü böcek tarafından götürülmediyse, o tohumlar çimleniyor.

Doğrudur,

kekiği ağaç formuna sokmamak gerekiyor_ ki doğada zaten çalı formunda ve yerden birçok kökü olduğundan kuruyanların yerine dipten yeni sürgün veriyor...

jineop 22-09-2012 10:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kaknus (Mesaj 1020856)
Aşağıdaki fotoğraflar buralarda yetişen ve kekik dediğimiz bitki.Yoğun kokulu.Toplayıp kurutuyoruz, yemeklere katıyoruz.Ben "Trabzon kekiği" olarak biliyordum. Acaba gerçekten kekik mi?Bilimsel adı nedir?

Adı Satureja montana, Dağ geyik otu da deniyor.;)

kelebek çalısı 01-10-2012 16:46

1 Eklenti(ler)
Bahçede rastgele yerler belirleyerek diktiğim kekik fidesi ile hiç ilgilenmedim. Çünkü ilk zamanlar çok ağır bir gelişim gösteriyordu ve haklarında bir gelecek göremedim o zaman için. Ama o unuttuğum kekik bana kendisini hatırlattı ;)

Biraz saçı başı dağıtmış ama olsun, bir makyaj yaparız artık :D

Eklenti 335742

Erdogan 06-11-2012 22:18

selamlar,

birçok bitki çeşidime kekik te dahil yazın fidancıda görüp almıştım. çok güzel koku yayıyordu etrafa. yayılıcı tür olduğunu söylemişti satıcı. saksıda güzel duruyordu. bahçe olmadığı için saksıda bakmaya çalışıyorum. bazı çeliklerden ve köklerinden ayırıp başka bir saksıya daha diktim ama merak ettiğim kekik kışın gelişmeye devam eder mi ?

cevabınız için teşekkürler.

bebeto016 16-11-2012 20:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon_sever (Mesaj 1021004)

teşekkurler ustalarım ozaman kurumuş olsalar bile sulamaya devam edicem bakalım görücez teşekkurler.

denizakvaryumu 12-12-2012 14:06

1 Eklenti(ler)
Kekik yağı çıkarmak isteyenler için yararlı bir uygulama

Eklenti 353611

Manavgatlı Arıcı: Kekik Yağı Nasıl Sıkılır?

KudretS. 14-03-2013 19:02

Merhaba arkadaşlar, bundan yaklaşık 2 sene önce Yunanistan gezim sırasında çok güzel kokan bir ota rastladım. Oradaki köylülere bu otun ne olduğunu sorduğumda bana fesleğen (baziliko) :) olduğunu söylediler. 1 kök koparıp pet şişe içinde Türkiye'ye getirip balkonumdaki saksıya ektim. Bitki inanılmaz güzel kokmasına rağmen fesleğen değildi. Ne yaprakları, ne de kokusu fesleğene benziyordu. Ve bu bitki benim balkonumu çok sevdi saksıdan dışarıya taştı. Nihayet 10 dakika önce forumu gezerken zengarden fide satıyor yazısını okuyup siteyi incelediğim sırada ''KERATA YUNAN KEKİĞİ'' yazdığını ve bunun benim 2 yıldır balkonumu süsleyen, benim fesleğen sandığım bitki olduğunu öğrendim. Gerçekten hem yetiştirme , hem de koku-lezzet açısından mükemmel bir bitki. Bütün yemeklerde kullanılıyor. Tavsiye ederim.

nardane 30-03-2013 12:11

1 Eklenti(ler)
Buda seradan aldığım kekik , kokusu çok güzel .Elimi üzerinde gezdirince keskin bir kokusu var.

hira 31-03-2013 15:45

çok sağlıklı görünüyorlar:) benimde tohumlar çimlendi bakalım ne becerebilecekmiyim kekik işini:)

Neynep 31-03-2013 22:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi KudretS. (Mesaj 1119924)
Merhaba arkadaşlar, bundan yaklaşık 2 sene önce Yunanistan gezim sırasında çok güzel kokan bir ota rastladım. Oradaki köylülere bu otun ne olduğunu sorduğumda bana fesleğen (baziliko) :) olduğunu söylediler. 1 kök koparıp pet şişe içinde Türkiye'ye getirip balkonumdaki saksıya ektim. Bitki inanılmaz güzel kokmasına rağmen fesleğen değildi. Ne yaprakları, ne de kokusu fesleğene benziyordu. Ve bu bitki benim balkonumu çok sevdi saksıdan dışarıya taştı. Nihayet 10 dakika önce forumu gezerken zengarden fide satıyor yazısını okuyup siteyi incelediğim sırada ''KERATA YUNAN KEKİĞİ'' yazdığını ve bunun benim 2 yıldır balkonumu süsleyen, benim fesleğen sandığım bitki olduğunu öğrendim. Gerçekten hem yetiştirme , hem de koku-lezzet açısından mükemmel bir bitki. Bütün yemeklerde kullanılıyor. Tavsiye ederim.

Merhaba Kudret bey,
karşı komşumuz yunan göçmeniydi ve her yaz bize getirirdi bu kekikten. Allahım nasıl güzel kokardı. bayılırdım.
eğer tohum elde ediyorsanız çok rica edicem bana gönderebilir misiniz?

bir de trabzon kekiği tohumu olan arkadaşlardan da rica ediyorum.

best86 21-04-2013 13:45

1 Eklenti(ler)
Yemeklerde kullandığımız, yine de arsızca büyüyen mis kokulu, 2 yıldır saksıda gayet sağlıklı gelişen kekiğimiz ... :)

köylükadın 21-04-2013 21:45

merhaba nardane aynı kekikten bende de var benimkiler bayagı büyümüşlersi yaklaşık bir ay önce budadım.çelik yapym dallarından ve filiz verdi dallarından .

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 08:25.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025