![]() |
Alıntı:
resimdeki lavantayı sanırım -latife olarak- benden çalmışsınız. ya da ben sizden çalmışım:D:D:D bende de aynısı var ve yıllardır çiçek açmıyor. sizin de dediğiniz gibi güzel kokuyor ama kuruyunca kokusu kalmıyor. saygılar |
Alıntı:
başka bir adı da bulunamıyor. çok ilginç. selamlar. |
Sayın gultar,
Bu nanedir kesin ve net görünüyor fotoğrafta. |
Aynısı annemde de var oda lavanta diye biliyor. Yaprakları bildiğiniz nane gibi fakat daha büyük hali, kokusu ise farklı tabii :)
|
1 Eklenti(ler)
2 günden beri açmaya başlayan ve bu sabah fotoğrafını çektiğim nane çiçeğinin fotoğrafını ekliyorum. Lavanta çiçeğine çok benziyor.
Çiçek hem nane kokuyor, hem'de biraz daha değişik bir koku hissediliyor. Aslında, naneler sonbahar'a doğru çiçek açarlar ama benimkileri bu yıl, geçici olarak küçük saksılara aldığım için galiba strese girip, bir an önce tohum yapma derdine düşmüş olmalılar. Gültar hanım, sizin bitkinin çiçeği böyle'mi? (Benim nane'nin çiçeği henüz küçük. Tam büyüdüğünde, elimizin orta parmağı kadar boy'a ulaşıyorlar). |
2 Eklenti(ler)
Arkadaşlar,
Benim 284 no.lu mesajımda, ilk resimdeki saksıda dikili olan lavantalar,alt resimdeki bahçede dikili olan erişkin lavantalardan aldığım çeliklerdi. Ben o mesajdan sonra saksıda olanları da bahçeye geçirdim ve 3-4 gün sonra tomurcuklar oluşmaya başladı.Ama büyük lavantalarda hala tomurcuk yok,inatla boylarını uzatıyorlar sadece... Sn. ayazkentli mesajınızı okuyunca aklıma takıldı.Acaba sizin naneler gibi benim lavantalar da saksıya geçirince mi tomurcuk yaptı? Bahçede dikili olanlarda bir hareket yok henüz...Minik çeliklerde çiçeklenme başladı bugün... |
Benim lavantamın çiçekleri yeni açıyor.Sn.ayazkentli sizin çiçeğinizle aynı. Büyük geldiği için foto yükleyemiyorum.
|
Arkadaşlar Akdeniz ve Ege bölgesi için lavanta dikimleri mart nisan ayında yapabilirsiniz bu dönemde tutma yüzdesi yüksek olur. :)
|
Bravo...
BU KÖY FRANSA'YA ÖRNEK OLACAK
21.03.2012 14:30 Isparta'nın Keçiborlu ilçesine bağlı Kuyucak köyü, sessiz sedasız başladığı lavanta üretimiyle kıraç ve susuz arazileri değerlendirmekle kalmadı, işsizlik yüzünden kente göçü de önledi. Emekli olup köyüne yerleşen Kuyucaklılar, lavanta üretiminin merkezi sayılan Fransa'ya rakip olmak üzereler. Devamı için: BU KÖY FRANSA'YA ÖRNEK OLACAK |
Çiçek kokusu hafızaya güç katıyor..
Almanya’da yapılan bir araştırma çiçek
kokusunun hafızayı güçlendirip öğrenme yeteneğini geliştirdiğini ortaya çıkardı. 74 gönüllü üzerinde yapılan araştırmada, hafıza testi yapılan gönüllülerden bir grup, gül kokan bir odaya alındı. Araştırma sonucunda, çiçeğin kokusunun hafızada daha çok hareketlilik yarattığı saptandı. Araştırma sonucu, Marcel Proust’un, “Nesnelerin kokusu ve tadı bizlere bir şeyleri hatırlatmak için anıların devasa binasında bekler” sözünü çağrıştırıyor. Almanya’daki Lubeck Üniversitesi’nin bilim adamları, yaptıkları araştırmayla gül kokusunun hafızayı güçlendirip öğrenme yeteneğini geliştirdiğini saptadılar. Prof.Jan Born, hafıza testi yaptığı gönüllülerden bir grubu, gül kokan odaya aldı. Gül kokusunun hafızada daha çok hareketliliğine sebep olduğunu tespit etti. Ayrıca gül kokulu odada bulunanlar, oynadıkları oyunun yüzde 97.2’sini hatırlatken; diğerleri ise yüzde 86’sını hatırlayabildi. İnsanlar üzerinde sakinleştirici özelliği olduğu bilinen lavanta kokusunun kısa ve uzun hafızayı güçlendirdiği gibi dikkati de artırtıdığı da anlaşıldı. İngiltere’nin Blackpool Üniversitesi’nde gerçekleştirilen araştırmada, lavanta koklayan kişilerin gözlemlerini daha uzun süre hafızada tutabildikleri ortaya çıktı. http://www.aib.gov.tr/html/cicekdergi/mart2007.pdf |
1 Eklenti(ler)
Dikilmek için hazır bekleyen lavandula dentata türü lavantalarım.
|
Benim İngiliz lavantası tohumlarım çimlenmeye başladılar :)
|
2 Eklenti(ler)
Toprağa aldığım lavantalarımda çiçeklenmeler başladı.
Karıncalar da boş durmaz elbet, yine birşeyler bulmuşlar :) |
Lavanta bitkisini tohumdan yetiştirmede sonuç alamadım, çelikden köklendirmede çok sayıda lavantalarım oldu.
30 3 2012 tarihinde Selçuk Boz arkadaşımızdan tohum alan tohumları çimledirmeyi başaran arkadaşlar sonuçu bizlerle paylaşırsalar nerde hata yaptıgımızı ögrenmiş oluruz. 33 arkadaş tohum almış çimlendirmeyi başarırsalar bir sene sonra bu sayı katlanarak artar. |
Bende Selçukboz arkadaşımızdan aldım tohumları. 20 kadar ekmeme rağmen ancak 5 tanesi çimlenmiş durumdalar. Galiba yüzeyde kalanlarda başarı sağlanıyor.
|
1 Eklenti(ler)
Lavantaları toprağa yanyana diktim ki, bu bölgedeki ağaçların çıplak gövde yapılarını kısmen örterek, aynı zamanda bir set, bordür gibi çevreleyecek bir görüntü oluşturmasını istedim.
|
1 Eklenti(ler)
Lavantalarım
|
Herkese Selamlar,
Balıkesir Gömeç'te Zeytin ekimi için 37 dönüm arazi almıştım. Aynı zamanda agaclar.net forumu kurucularından olan Mine hanım, arazi meşelik olduğu için, kök çürümesine neden olan armillaria mantarına dikkat çekip 2 sene zeytin ekmememi tavsiye etti. Arazinin Lavanta ekimine uygun olabileceğini söyledi. Lavanta tarımı ve ekonomisi ile çok fazla bilgi bulamadım internetten. Bu konuda yardımcı olabilecek varsa bana mesaj atarsa çok sevinirim. teşekkürler Murat |
Güney Fransa'da hasat öncesi tarlalarını gördüğümde vurulduğum lavantanın bu denli seveni ve ytiştirenini bir arada gömek ne kadar hoş!
Yıllardir saçlarıma jöle yerine 200 ml susam yağı içine katılmış, 20 ml. kadar lavanta yağı karışımını kullanırım. Sağlık pompaladığını garanti ederim. Bu küçük notu eklemeden geçmek istemedim. Sağlıcakla.. |
Aşağıdaki yöntemle yağı da çıkarılabilir bence.
Essential oils home made - steam distillation of geranium oil - YouTube |
|
Evde yapmanın bir yolu:
Homemade Essential Oils Distiller - YouTube |
son eklenen ev yapımı lavanta yağında içine su koymuyor mu?
koyuyorsa en son ortaya çıkan sıvı su ile karışık olmuyor mu? yoksa o şekilde kullanımında yağın bir farklılık yaşanmıyor mu? bilgilerinizden faydalanmak dileğiyle |
Yarım bardak su koyuyor. Daha sonra da bir tutam lavanta koyuyor. Koyduğu lavantalar muhtemelen yağ çıkartılacak kadar bile değil.Gördüğüm kadarıyla yemeğe baharat atar gibi bir miktar koydu.Bu durumda çıkan yağdan çok içeride buharlaşan ve lavanta kokan sıvı ortaya çıkar ev kokusu gibi kullanılabilecek..
Eğer amaç saf lavanta yağı çıkartmak olsaydı, tencerenin yanmasını engelleyecek kadar sıvı ki -bence ancak bikaç damla olur- ve olabildiğince çok lavanta koyması ve öyle ısıtıp damıtması gerekirdi. Böylece oluşan sıvı içinde ancak bir iki damla su gerisi de yağ olurdu. Ama bunlar sadece yorum çünkü kendim böyle birşey denem şansı bulamadım henüz. Eğer denerseniz paylaşın lütfen. |
takribi 30 kg lavantadan 10 ml yağ eldesi oluyordu yanlış hatırlamıyorsam... Tıbbi aromatik laboratuvarından epey uzakta kaldık :)
|
Bugün itibariyle, Lavanta bitkisinin tohumlarını Ücretsiz Tohum, Çelik, Fidan vs. Paylaşımı ve Takas - agaclar.net bölümünde paylaşacağım.
İlgilenenlere duyurulur. |
Burda anlatılanları deneyenler varsa tecrübelerini paylaşabilirler mi? Bende lavantamdan oda kokusu veya yağ çıkarmak istiyorum :)
|
Beyaz cıcek acan lavanta.
Arkadaslar, lavanta fotograflarina baktim, beyaz acan lavanta goremedim. Yasadigim ulkede parklarda cok goruyorum beyazini. Mavi acan lavantalarla beyaz acanlar arasinda ne farklar var? Yoksa mavi acanlar dahami guzel kokuyor? Yetistiren Arkadaslar bilgi verirse sevinirim.
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 21:46. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025