agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Tıbbi, ıtri, boyar, aromatik bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/tibbi-itri-boyar-aromatik-bitkiler/)
-   -   Lavanta (Lavandula officinalis) (https://www.agaclar.net/forum/tibbi-itri-boyar-aromatik-bitkiler/1150.htm)

mavikartal5 16-07-2011 19:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gultar (Mesaj 833534)
sn.tura, çiçekleri hiç benzemiyor. benim bitkimin çiçeği nane çiçeği gibi eflatun uzun bir fırça gibi tüylü.bitki sonbaharda çiçek açar boyu 50 cm.ye kadar uzayabilir ben nane biçer gibi biçiyorum.yerden fışkırıyor. kuruyunca kokusu kalmıyor.detay fotoğraf aşağıda.

sayın gultar,
resimdeki lavantayı sanırım -latife olarak- benden çalmışsınız. ya da ben sizden çalmışım:D:D:D
bende de aynısı var ve yıllardır çiçek açmıyor. sizin de dediğiniz gibi güzel kokuyor ama kuruyunca kokusu kalmıyor.
saygılar

gultar 17-07-2011 12:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mavikartal5 (Mesaj 837329)
sayın gultar,
resimdeki lavantayı sanırım -latife olarak- benden çalmışsınız. ya da ben sizden çalmışım:D:D:D
bende de aynısı var ve yıllardır çiçek açmıyor. sizin de dediğiniz gibi güzel kokuyor ama kuruyunca kokusu kalmıyor.
saygılar

sn.mavikartal olabilirdi tabii aynı şehirdeyiz.ama onu Ankara'dan büyüdüğüm evin bahçesinden yıllar..yıllar..evvel getirdim adını da' babamın çiçeği' koydum.
başka bir adı da bulunamıyor. çok ilginç. selamlar.

superi80 17-07-2011 22:28

Sayın gultar,
Bu nanedir kesin ve net görünüyor fotoğrafta.

HuYSuz 17-07-2011 22:37

Aynısı annemde de var oda lavanta diye biliyor. Yaprakları bildiğiniz nane gibi fakat daha büyük hali, kokusu ise farklı tabii :)

ayazkentli 18-07-2011 11:57

1 Eklenti(ler)
2 günden beri açmaya başlayan ve bu sabah fotoğrafını çektiğim nane çiçeğinin fotoğrafını ekliyorum. Lavanta çiçeğine çok benziyor.

Çiçek hem nane kokuyor, hem'de biraz daha değişik bir koku hissediliyor. Aslında, naneler sonbahar'a doğru çiçek açarlar ama benimkileri bu yıl, geçici olarak küçük saksılara aldığım için galiba strese girip, bir an önce tohum yapma derdine düşmüş olmalılar.

Gültar hanım, sizin bitkinin çiçeği böyle'mi?

(Benim nane'nin çiçeği henüz küçük. Tam büyüdüğünde, elimizin orta parmağı kadar boy'a ulaşıyorlar).

ardabora 19-07-2011 21:27

2 Eklenti(ler)
Arkadaşlar,
Benim 284 no.lu mesajımda, ilk resimdeki saksıda dikili olan lavantalar,alt resimdeki bahçede dikili olan erişkin lavantalardan aldığım çeliklerdi. Ben o mesajdan sonra saksıda olanları da bahçeye geçirdim ve 3-4 gün sonra tomurcuklar oluşmaya başladı.Ama büyük lavantalarda hala tomurcuk yok,inatla boylarını uzatıyorlar sadece...

Sn. ayazkentli mesajınızı okuyunca aklıma takıldı.Acaba sizin naneler gibi benim lavantalar da saksıya geçirince mi tomurcuk yaptı? Bahçede dikili olanlarda bir hareket yok henüz...Minik çeliklerde çiçeklenme başladı bugün...

gultar 09-10-2011 16:16

Benim lavantamın çiçekleri yeni açıyor.Sn.ayazkentli sizin çiçeğinizle aynı. Büyük geldiği için foto yükleyemiyorum.

hexus 14-03-2012 13:05

Arkadaşlar Akdeniz ve Ege bölgesi için lavanta dikimleri mart nisan ayında yapabilirsiniz bu dönemde tutma yüzdesi yüksek olur. :)

pria 22-03-2012 09:25

Bravo...

BU KÖY FRANSA'YA ÖRNEK OLACAK
21.03.2012 14:30

Isparta'nın Keçiborlu ilçesine bağlı Kuyucak köyü, sessiz sedasız başladığı lavanta üretimiyle kıraç ve susuz arazileri değerlendirmekle kalmadı, işsizlik yüzünden kente göçü de önledi. Emekli olup köyüne yerleşen Kuyucaklılar, lavanta üretiminin merkezi sayılan Fransa'ya rakip olmak üzereler.

Devamı için:

BU KÖY FRANSA'YA ÖRNEK OLACAK

pria 24-03-2012 22:54

Çiçek kokusu hafızaya güç katıyor..

Almanya’da yapılan bir araştırma çiçek
kokusunun hafızayı güçlendirip öğrenme
yeteneğini geliştirdiğini ortaya
çıkardı. 74 gönüllü üzerinde yapılan
araştırmada, hafıza testi yapılan gönüllülerden
bir grup, gül kokan bir odaya
alındı. Araştırma sonucunda, çiçeğin
kokusunun hafızada daha çok hareketlilik
yarattığı saptandı.
Araştırma sonucu, Marcel Proust’un,
“Nesnelerin kokusu ve tadı bizlere
bir şeyleri hatırlatmak için anıların
devasa binasında bekler” sözünü çağrıştırıyor.
Almanya’daki Lubeck Üniversitesi’nin
bilim adamları, yaptıkları araştırmayla
gül kokusunun hafızayı güçlendirip
öğrenme yeteneğini geliştirdiğini
saptadılar.
Prof.Jan Born, hafıza testi yaptığı
gönüllülerden bir grubu, gül kokan
odaya aldı. Gül kokusunun hafızada
daha çok hareketliliğine sebep olduğunu
tespit etti. Ayrıca gül kokulu odada
bulunanlar, oynadıkları oyunun yüzde
97.2’sini hatırlatken; diğerleri ise yüzde
86’sını hatırlayabildi. İnsanlar üzerinde
sakinleştirici özelliği olduğu bilinen lavanta
kokusunun kısa ve uzun hafızayı
güçlendirdiği gibi dikkati de artırtıdığı
da anlaşıldı. İngiltere’nin Blackpool Üniversitesi’nde
gerçekleştirilen araştırmada,
lavanta koklayan kişilerin gözlemlerini
daha uzun süre hafızada tutabildikleri
ortaya çıktı.

http://www.aib.gov.tr/html/cicekdergi/mart2007.pdf

kelebek çalısı 02-04-2012 00:40

1 Eklenti(ler)
Dikilmek için hazır bekleyen lavandula dentata türü lavantalarım.

dryad 26-04-2012 15:57

Benim İngiliz lavantası tohumlarım çimlenmeye başladılar :)

kelebek çalısı 01-05-2012 20:06

2 Eklenti(ler)
Toprağa aldığım lavantalarımda çiçeklenmeler başladı.

Karıncalar da boş durmaz elbet, yine birşeyler bulmuşlar :)

cihan_as 06-05-2012 22:30

Lavanta bitkisini tohumdan yetiştirmede sonuç alamadım, çelikden köklendirmede çok sayıda lavantalarım oldu.
30 3 2012 tarihinde Selçuk Boz arkadaşımızdan tohum alan tohumları çimledirmeyi başaran arkadaşlar sonuçu bizlerle paylaşırsalar nerde hata yaptıgımızı ögrenmiş oluruz.
33 arkadaş tohum almış çimlendirmeyi başarırsalar bir sene sonra bu sayı katlanarak artar.

zekkayseri 07-05-2012 15:18

Bende Selçukboz arkadaşımızdan aldım tohumları. 20 kadar ekmeme rağmen ancak 5 tanesi çimlenmiş durumdalar. Galiba yüzeyde kalanlarda başarı sağlanıyor.

kelebek çalısı 08-05-2012 21:06

1 Eklenti(ler)
Lavantaları toprağa yanyana diktim ki, bu bölgedeki ağaçların çıplak gövde yapılarını kısmen örterek, aynı zamanda bir set, bordür gibi çevreleyecek bir görüntü oluşturmasını istedim.

cihan_as 26-06-2012 22:27

1 Eklenti(ler)
Lavantalarım

tiryaki 27-06-2012 14:09

Herkese Selamlar,
Balıkesir Gömeç'te Zeytin ekimi için 37 dönüm arazi almıştım. Aynı zamanda agaclar.net forumu kurucularından olan Mine hanım, arazi meşelik olduğu için, kök çürümesine neden olan armillaria mantarına dikkat çekip 2 sene zeytin ekmememi tavsiye etti. Arazinin Lavanta ekimine uygun olabileceğini söyledi.

Lavanta tarımı ve ekonomisi ile çok fazla bilgi bulamadım internetten. Bu konuda yardımcı olabilecek varsa bana mesaj atarsa çok sevinirim.
teşekkürler
Murat

LavantaSE 28-06-2012 20:08

Güney Fransa'da hasat öncesi tarlalarını gördüğümde vurulduğum lavantanın bu denli seveni ve ytiştirenini bir arada gömek ne kadar hoş!

Yıllardir saçlarıma jöle yerine 200 ml susam yağı içine katılmış, 20 ml. kadar lavanta yağı karışımını kullanırım. Sağlık pompaladığını garanti ederim. Bu küçük notu eklemeden geçmek istemedim.

Sağlıcakla..

münevver 28-08-2012 09:20

Aşağıdaki yöntemle yağı da çıkarılabilir bence.

Essential oils home made - steam distillation of geranium oil - YouTube

münevver 28-08-2012 09:23

Lavender Essential Oil Distillation Part 1 - YouTube

münevver 28-08-2012 09:26

Evde yapmanın bir yolu:
Homemade Essential Oils Distiller - YouTube

maysan80 23-09-2012 23:42

son eklenen ev yapımı lavanta yağında içine su koymuyor mu?
koyuyorsa en son ortaya çıkan sıvı su ile karışık olmuyor mu?
yoksa o şekilde kullanımında yağın bir farklılık yaşanmıyor mu?
bilgilerinizden faydalanmak dileğiyle

münevver 25-09-2012 08:46

Yarım bardak su koyuyor. Daha sonra da bir tutam lavanta koyuyor. Koyduğu lavantalar muhtemelen yağ çıkartılacak kadar bile değil.Gördüğüm kadarıyla yemeğe baharat atar gibi bir miktar koydu.Bu durumda çıkan yağdan çok içeride buharlaşan ve lavanta kokan sıvı ortaya çıkar ev kokusu gibi kullanılabilecek..
Eğer amaç saf lavanta yağı çıkartmak olsaydı, tencerenin yanmasını engelleyecek kadar sıvı ki -bence ancak bikaç damla olur- ve olabildiğince çok lavanta koyması ve öyle ısıtıp damıtması gerekirdi. Böylece oluşan sıvı içinde ancak bir iki damla su gerisi de yağ olurdu.
Ama bunlar sadece yorum çünkü kendim böyle birşey denem şansı bulamadım henüz.
Eğer denerseniz paylaşın lütfen.

hexus 26-09-2012 14:59

takribi 30 kg lavantadan 10 ml yağ eldesi oluyordu yanlış hatırlamıyorsam... Tıbbi aromatik laboratuvarından epey uzakta kaldık :)

Selçuk Boz 24-10-2012 10:01

Bugün itibariyle, Lavanta bitkisinin tohumlarını Ücretsiz Tohum, Çelik, Fidan vs. Paylaşımı ve Takas - agaclar.net bölümünde paylaşacağım.

İlgilenenlere duyurulur.

Asilem 19-01-2013 21:48

Burda anlatılanları deneyenler varsa tecrübelerini paylaşabilirler mi? Bende lavantamdan oda kokusu veya yağ çıkarmak istiyorum :)

Tohumcu Nılgun 20-01-2013 22:08

Beyaz cıcek acan lavanta.

Arkadaslar, lavanta fotograflarina baktim, beyaz acan lavanta goremedim. Yasadigim ulkede parklarda cok goruyorum beyazini. Mavi acan lavantalarla beyaz acanlar arasinda ne farklar var? Yoksa mavi acanlar dahami guzel kokuyor? Yetistiren Arkadaslar bilgi verirse sevinirim.

tabus 29-01-2013 11:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tohumcu Nılgun (Mesaj 1088537)
Arkadaslar, lavanta fotograflarina baktim, beyaz acan lavanta goremedim. Yasadigim ulkede parklarda cok goruyorum beyazini. Mavi acan lavantalarla beyaz acanlar arasinda ne farklar var? Yoksa mavi acanlar dahami guzel kokuyor? Yetistiren Arkadaslar bilgi verirse sevinirim.

Beyaz açan lavanta mı?Yani çiçeği beyaz renkli mi, hiç sanmıyorum.Lavanta çiçeği gösterişsiz ve tatlı bir maviliktedir. Keşke bir fotoğraf koysaydınız. Sonra lavantanın çiçeği değil esasında tümü yani yaprağı gövdesi dahil tamamı kokuludur.Koku bakımından yani aslında esans çıkarılması açısından 'French Levander' daha fazla tercih ediliyor. Nerede nasıl yetiştirmeyi düşündüğünüzü bilebilsem daha fazla yardımcı olabilirdim..

Tohumcu Nılgun 29-01-2013 17:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tabus (Mesaj 1093645)
Beyaz açan lavanta mı?Yani çiçeği beyaz renkli mi, hiç sanmıyorum.Lavanta çiçeği gösterişsiz ve tatlı bir maviliktedir. Keşke bir fotoğraf koysaydınız. Sonra lavantanın çiçeği değil esasında tümü yani yaprağı gövdesi dahil tamamı kokuludur.Koku bakımından yani aslında esans çıkarılması açısından 'French Levander' daha fazla tercih ediliyor. Nerede nasıl yetiştirmeyi düşündüğünüzü bilebilsem daha fazla yardımcı olabilirdim..

Sayin tabus, bu sene beyaz cicek acan lavanta cok gordum ama hic fotografini cekmemistim, keske cekseymisim. Lavantanin yaprak, govde ve ciceklerinin koktugunu biliyorom. Sadece hangi turu daha keskin kokuyor onu bilmiyordum, sagolun o turun adini belirtmissiniz. Eger Google'de WHITE LAVENDER yazarak arama yaparsaniz beyaz acan Lavanta turunu gorebilirsiniz. Sevgiler...

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:46.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025