![]() |
merhaba arkadaşlar
|
merhaba
sizi şöyle alıp http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=157 tanıyalım mı? |
ağaçlara Adi Demesekte Yaygin Desek Daha Iyi Olmazmi:)
|
:)
Bu "adi" kelimesi gerçekten de komik geliyor bana. Yani elbette kullanılması saçma bulma gibi bir densizlik yapacak değilimi ama ister istemez "adi"nin olumsuzluğu ismi benim gözümde komik kılıyor :) Şimdi bir sürü ad var ama mazılara değinilmemiş. Benim de son 3 gündür çektiğim bir mazı ağacı fotoğrafı ile ilgili sorunlarım var. Ağacın Batı mazısı olarak bilinene ağaç olduğunu düşünüyorum ama malum batı mazıları kendi içerisinde çeşit çeşit :( Thuja occidentalis 'Emerald' (Sütun Batı Mazısı) Thuja occidentalis 'Globosa' (Top Batı Mazısı) Thuja occidentalis 'Elwangeriana' (Batı Mazısı) Thuja occidentalis 'Rheingold' (Altuni Batı Mazısı) Şimdi benimkisi hangisi? Ağaca ilişkin fotoğraf linklerini bir ara eklerim ama öncesinde bir sorunum daha var. Malum bir sürü latince ad var habire yazıdığımız-kopyaladığımız- ve bu adların hangi kısmının hangi işe yaradığını ya neyi ifade ettiğini bilen pek fazla kişi yok gibi. Bu konuda küçük bir ders hazırlanması mümkün olabilir mi? |
http://www.agaclar.net/gallery/agac.php?id=1075
http://www.agaclar.net/gallery/agac.php?id=1068 Bunlar fotoğraflarım. Ağaç bir kaç ağaç tarafından çevrelendiği için fotoğrafını çekmedim ve 6-7 metre kadar boy atmış bir ağaçtı. |
Alıntı:
bu mazılar oldukça karışık geliyor bana senin yukarıda çektiğin fotoğraflardaki kozalakların aynısına sahip ağaçlar, bizim iş yerinde arka bahçede var piramid biçimli değil bunlar halbuki, yanlış anlamadıysam, emerald piramit biçimli oluyormuş ben işin içinden çıkamayacağım :( |
Aslında çok zor bir tür değildir. Şu üç türünü ana hatlarıyla bilmek yeterlidir.
Thuja plicata, T. occidetalis, ve T. orientalis. Bunlar Türkiyede park ve bahçelerde kullanılar türlerdir. Bunlar dışında pek kullanılmaz. Bir de bunların alt türleri vardır. "alba"(sürgün uçları beyaz renkte), "auera" (sarı renkte), "pyramidalis"(piramit biçimli), "pendula" (yan sürgünler aşağı doğru sarkık) Bu türler dışında ben kullanılana pek rastlamadım. |
http://www.agaclar.net/gallery/agac.php?id=1077
http://www.agaclar.net/gallery/agac.php?id=1078 Galeriye iki fotoğraf ekledim. Etiketinde yazdığına göre Boylu Mazı'ymış. Galeride iki kategori vardı sadece Doğu- Batı Mazısı. Thuja Plıcata hangi yöne düşüyor bilemedim doğrusu. Kökeni Amerika olduğu için Batıya ekledim. Amerika Batıda mı? |
yeni yerleri burası :)
http://www.agaclar.net/gallery/album.php?id=334 |
Peki benim mazı hangisi olabilir acaba :)
Yani mesela çektiğim bir miktar da Doğu Mazısı var ama onlar kısa boylu. Çit niyetine kullanılmış. Bir de şu latince adlardaki spp. subsp. var. kısaltmaları ne için? Alıntı:
|
bak kafam daha da karıştı :)
Alıntı:
ama kozalakları mavi (senin çektiğin fotodaki gibi) |
Mazı kozalakları biribirine benziyor. Boy, gelişim biçimi, yaprak yapısını da incelemek lazım. |
Paniklemeden yavaş yavaş gidelim şimdi. :)
Mazı (Thuja) bizim örnek ağacımız. Türlerimiz de doğu (orientalis) ve batı (occidentalis) mazıları olsun. Batı mazısında yaprakların her iki yüzünde renk tonları farlıdır üst yüz yüzleri parlak renkte alt yüzleri ise mat veya sarımsı renkte olur. Bunların (Mazıların) en az bir özelliği bakımından birbirinde ayrılan alt türleri vardır. Bunlar latince ssp. veya subsp. simgeleriyle gösterilir. Bundan sonra kültüvar gelir. cv. simgesi ile gösterilir. "alba"(sürgün uçları beyaz renkte), "auera" (sarı renkte), "pyramidalis"(piramit biçimli), "pendula" (yan sürgünler aşağı doğru sarkık) v.b. Aslında kültüvarlarının hepsinin bilinmesine gerek de yok. Fakat aklınızda bulunması için söylüyorum. Birçok ağaç türü için kütüvar olarak kullanılan terimler aynı şeyi ifade eder. Örneğin Morus alba "pendula" sarkık dallı beyaz dut. |
Sağol :)
Bir de sağda solda ... gibi kültürleri vardır deniyor. Sonra varyasyonları vardır vs. deniyor. Sonra bu isimlerde birinci kelime cins diğeri tür müyrü neydi nasıldı bıdı bıdı aslında bunlarla ilgili şöye kısa bir açıklayıcı bilgi olsa ne güzel olur :) |
darky bu konuyu ben üstleniyorum.Bilgilerimi toparlayıp kaynaklarla kesinleştirdikten sonra yazayım.
|
Sevindim. Çok Sevindim. Çok çok sevindim. Aybalaya not: Kork benden aybala, kork! |
Askerliğin etkileri olmalı..;)
Peki dark |
Cycas revoluta L. Pseudo-palm of Sago
Ginkgo biloba L., Maidenhair tree, Temple tree Taxus baccata L., Common yew, English yew Cephalotaxus drupacea Sieb et Zucc., Japanese cephalotaxus Cephalotaxus fortunei Hook., Chinese cephalotaxus Podocarpus macrophyllus (Thunb.) Lamb. Big-leaved podocarpus Araucaria araucana K. Koch, Monkey-Puzzle Araucaria heterophylla (Salisb.) Franco, Saloon araucaria Abies nordmanniana (Stev.) Spach. subsp. nordmanniana, East Blacksea fir or Caucasian fir Abies nordmanniana (Stev.) Spach. subsp. bornmuelleriana (Mattf.) Coode & Cullen, Uludağ fir Abies nordmanniana (Stev.) Spach. subsp. equi-trojani (Ascher. et Sint.) Coode & Cullen, Kazdağı fir Abies cilicica (Ant. et Kotschy.) Carr., Toros fir Abies alba Mill., Silver fir Abies pinsapo Boiss., Spanish fir Abies cephalonica Loud., Greek fir Abies grandis Lindl., Giant fir Abies concolor (Gord.) Hoopes, Colorado fir, White fir Abies bracteata D. Don, Santa Lucia fir Abies balsamea Mill., Balsam fir Abies procera Rehder, Noble fir Keteeleria davidiana (Franch.) Beiss Tsuga heterophylla (Raf) Sarg., Western hemlock or Pacific hemlock Tsuga canadensis (l.) Carr., Common hemlock or Canadian hemlock Pseudotsuga menziesii (Mirb.) Franco, Douglas fir Pseudotsuga menziesii (Mirb.) Franco var. viridis Green douglas Pseudotsuga menziesii (Mirb.) Franco var. glauca (Boiss.) Franco. Blue douglas Pseudotsuga macrocarpa (Vasey) Mayr. Big cone douglas Pseudotsuga japonica (Shiras) Boiss. Japanese douglas Picea orientalis (L.) Link, Oriental spruce Picea abies (L.) Karst., Norway spruce Picea obovata Ledep., Siberian spruce Picea glauca (Moench.)Voss, White spruce Picea pungens Engelm. Colorado spruce Picea omorica (Panc.) Purkyne, Balkan spruce Picea sitchensis (Bong.) Carr., Sitka spruce Picea smithiana Boiss., Himalayan spruce Cedrus libani A. Rich., Cedar of Lebanon Cedrus atlantica Manetti., Atlas cedar Cedrus brevifolia (Hook. f.) Henry, Cyprus cedar Cedrus deodara Loud., Deodar or Himalayan cedar Larix decidua Mill., European larch Larix leptolepis L., Japanese larch Pseudolarix amabilis (Nels.) Rehd., Chinese golden larch Pinus brutia Ten., Calabrian pine Pinus nigra Arnold, Black pine Pinus nigra Arn. subsp. nigra, Austrian black pine Pinus nigra Arn. subsp. salzmannii (Dunal) Franco., Pyrenean black pine Pinus nigra Arn. subsp. laricio (Poiret) Maire, Corsica black pine Pinus nigra Arn. subsp. dalmatica (Vis.) Franco., Dalmatica black pine Pinus nigra Arn. subsp. pallasiana (Lamb.) Holmboe, Taurus black pine Pinus sylvestris L., Scots pine Pinus pinea L., Stone or Umbrella pine Pinus halepensis Mill., Aleppo pine Pinus pinaster Aiton, Maritime pine Pinus radiata D. Don, Monterey pine Pinus contorta Dougl., Lodgepole or Beach pine Pinus ponderosa Dougl., Western yellow pine Pinus jeffreyi A. Murr., Jeffrey pine Pinus coulteri D. Don., Big cone pine Pinus patula Sch.& Cham., Mexico pine Pinus eldarica Medw., Eldar pine Pinus leucodermis Ant., Bosnian pine Pinus banksiana Lamb., Jack Pine Pinus cembra L., Swiss stone pine Pinus strobus L. White pine Pinus peuce Griseb, Macedonian pine Pinus wallichiana A.B.Jacks, Himalayan pine Pinus aristata Engelm., Hickory pine Sequoia sempervirens (Lam.) Endl., Californian redwood Sequoiadendron giganteum (Lindl.) Buchholz, Big tree, Wellingtonia, Giant sequoia Cryptomeria japonica D. Don., Japanese red cedar Taxodium distichum (L.) Rich. Swamp or Bald cypress Sciadopitys verticillata Sieb. et Zucc., Japanese umbrella pine Metasequoia glyptostroboides Cheng et Hu., Metasekoya Tetraclinis articulata Mast., Alerce Thujopsis dolobrata Sieb. Et Zucc., Hiba arbor-vitae Calocedrus decurrens (Torr.) Florin, Incense cedar Thuja plicata D. Don, Giant arbor-vitae Thuja occidentalis L., American arbor-vitae Biota orientalis Endl., Oriental arbor-vitae Cupressus sempervirens L., Italian cypress, Funeral cypress Cupressus arizonica Greene, Arizona cypress Cupressus funebris Endl., Weeping cypress Chamaecyparis lawsoniana (A.Murr.) Parl., Lawson cypress Chamaecyparis nootkatensis (Lamb.) Sudw., Nootka cypress or Alaska cedar Arceuthos drupacea Ant. et Kotschy., Syrian juniper Juniperus communis L., Common juniper Juniperus communis L. subsp. alpina (Sm.) Celak, Dwarf juniper Juniperus oxycedrus L., Prickly juniper Juniperus phoenicea L., Phoenician juniper Juniperus sabina L., Savin Juniperus foetidissima Willd., Stinking juniper Juniperus excelsa Bieb., Grecian juniper, Tall juniper Juniperus virginiana L., Pencil cedar or Red cedar Ephedra major Host, Big cones sea grape türkçeleri de gelecek... |
Bu arada bir düzeltme yapmam lazım
Thuja orientalis (Doğu mazısı) diye anılan tür taksonomik açıdan incelenmiş ve ayrı bir cins adı altında kabul edilmiştir. En yeni kullanımı aşağıdaki gibidir. Biota orientalis (Doğu mazısı) |
Şu isim konusuna takmış durumdayım ben.. Şimdi bizim atalarımız orta asya'dan çıkıp gelmişler.. Pek çok şey'in diğer dillerdeki isminde küçük değişiklikler yapıp kullanmışlar.. Tabii ki bu değişiklikler de, kolay söyleyebilmek için, zamanla oluşan değişiklikler.. Bazıları der ki, "bizim atalarımız orta asyada hiç bi halt görmemiş, baksana herşey latince, ingilizce" v.s...
Lübnan Sedir'ini düşünüyorum da.. Cedrus libia... Cedar of Lebanon.. Yahu Lübnan eski Osmanlı toprağı.. İngilizcenin "s" harfi ve bizim "c" harfi.. Kimden kime geçmiş merak ettim doğrusu???? İyi ama, çınar-platanus, çam-pinus, kavak-populus, söğüt-salix.... ?????? Hadi buyrun burdan yakın şimdi.... Var mı alakası ? Hayır, Çınar'ları araştırırken karşıma hep Osmanlı çıkar durur.. Osmanlı gittiği her yere çınar dikermiş.. Dolayısıyla zamanla bu ağaç Türk milletini temsil eder olmuş.. Kendisini bir ağaçla özdeşleştirebilen bir millet, ağaçlarına kendi isimlerini koymuş mudur sizce ?? |
Hayır kendi isimlerini koymamıştır, koyamazda. Çünkü bilim dili ortaktır. Bir ağaç türü için Türkiye'de ne isim kullanılıyorsa güney Amerikada'da aynı isim kullanılır. Söğüt, kavak, Göknar v.b. Bunlar bizim dilimizde yerel isimlerdir. Latince isimler her yerde aynıdır ve bir sisteme göre isimlendirilmiştir ağaçlar.
Morus alba "pendula" - Ters sarkık dut Bu örnekteki gibi alba beyaz, pendula sarkık dallı anlamındadır. Tüm ağaç türleri için bu geçerlidir. Cedrus atlantica glauca pendula - Mavi sarkık dallı atlas sediri. Galuca gördüğün türler de mavimsi renktedir. Ağaçlar aynı dili konuşabilmek için böyle bir sisteme göre isimlendirilmişlerdir. |
Tamam, bilim dili'nin ortak olmasına sözüm yok, bunda hemfikiriz.. Anatomi dersi görmüş birisi olarak bunu anlayabiliyorum..
"Morus alba "pendula" - Ters sarkık dut Bu örnekteki gibi alba beyaz, pendula sarkık dallı anlamındadır. Tüm ağaç türleri için bu geçerlidir." Benim bahsettiğim buradaki alba ve pendula değil... Ağaçların yerel isimlerinin, diğer konulardan farklı olarak, olduğu gibi bize ait olması... Bize ait olunca da, aklım orta asya'ya kadar gidiyor.. Açıkcası, tüm ağaç türlerinin, bize ait isimlerinin olması hoşuma gidiyor.. Bahsettiğim bu !! Yüzyılların birikimi gibi geliyor bu isimler.. İyi de, her ağaca isim verebilen bizler, bunlarla ilgili bilgileri nerelerde unuttuk ??? Atalarımızın bu konudaki birikimleri nerelerde ? Yok olup gittiler mi sizce ? |
Ben soruyu yanlış mı anladım acaba.
Kısaca ağaçlar yüzyıllardır var, atalarımız da bu ağaçları biliyorlardı. İsimlerini neden onlar koymadılar? Doğru mu? |
Alıntı:
Neyse, biz yine de araştırıyo gibi yapalım di mi ? Dedim ki; bizim atalarımız Smyrna'ya İzmir demişler, Engürü'ye Ankara, Panormos'a Bandırma, Peramos'a perama demişler ama Platanus'a Çınar, Pinus'a Çam, Populus'a da Kavak demişler.. Yani latinceleriyle pek benzerlik yok.. Bize ait yani.. Ağaçların bize ait isimleri varsa, eski kayıtlarda bunlarla ilgili bilgiler de vardır diyorum.. Vardır da nerdedir acaba ? Mesela İpek yolunda giderken, ağaçlardan gökyüzünü göremedikleri o Doğu Anadolu'da ne olmuş ta ağaç kalmamış ? Bahsettiğim bu.. Elimizdeki varlıkları kaybetmekte üzerimize yok.. Ağaçları yok ediyoruz, ormanları yok ediyoruz tamam ama bilgileri en azından koruyabilseydik.. Koruduk mu acaba ? Acaba Osmanlı arşivinde bu konuda neler vardır ? Zor soru evet.. Neyse biz işimize bakalım di mi ? Yiyecez fırçayı valla.. :) |
ağaçları kurutan bir de eski yunanın ve romanın hamam geleneği olmasın sakın..
|
Cihangir ismiyle müsemma bir giriş yapmış.
Ve çok öenemli bir konuya değinmiş ben de bu sitede bir yerlerde yazdıydım. Latince bilimsel adları bilgi olarak verilsin ama biz bu sitede bilgileri Türkçe yerli isimlerle inşa etmeliyiz. Bizimki bilimsel bir akademik çalışma değil. Cihangir soruyor ağaçlar nitti? Timurun Ankara savaşında filleri gizlediği ormanlar noldu? Evliya Çelebi seyahatnamesinde ta doğudan batıya sincapların daldan dala atlayıp gittiğini anlattığı ormanlar nicedir? Çok sebep var. Fatih'in Ağacımı kesenin başını keserim diyerek yetiştirttiği Belgrad ormanları varlığını İstanbul'da koruyor. Ama Anadolu'da cahillikten kesilen ormanlar, tarla açmak için yakılan ağaçlar, Demiryolu boyunda şimendigerler için kesilen ağaçlar, Cihan harbinde işgale uğrayan Anadolu da düşmanın yaktığı ormanlar ... Maksadımız ağaçları farkettirmek, tanıtmak, bilinmesini ve sevilmesini sağlamak olduğuna göre Ağaçların çiçeklerin bitkilerin Türkçe adlarından yola çıkmalıyız. Latince bilimsel adlarını da ayrıca verelim. Profesör Turhan Baytop Hocanın hazırladığı Bitki sözlüğü kitabı çok önemli bir kaynak kitaptır. http://turkoloji.cu.edu.tr/YENI%20TURK%20DILI/9.asp http://tdk.org.tr/%5Cterimsozlukleri%5Cbitki.html linklerine lütfen bakın. |
Size yürekten katılıyorum bizim gibi amatör ağaç sevdalılarının bu latince terimlerle kafası karışıyor ilk önce türkçesini bir öğrenelim sonra bu latince terimlere geçeriz.
|
ağaç isimleri
ağaç isimleri konusunda size yardım edebilirim bu konuda araştırmalarım var
|
1 Alnus cordata- İtalyan Kızılağacı
2 Alnus cremastogyne 3 Alnus crispa Amerika -Yeşil Kızılağacı 4 Alnus ferdinandi-coburgii 5 Alnus firma 6 Alnus formosana -Formoza Kızılağacı 7 Alnus glutinosa Adi Kızılağaç 8 Alnus henryi 9 Alnus hirsuta- Mançurya Kızılağacı 10 Alnus incana -Avrupa Kızılağacı 11 Alnus japonica- Japon Kızılağacı 12 Alnus jorullensis -Meksika Kızılağacı 13 Alnus lanata 14 Alnus mandshurica 15 Alnus maritima -Sahil Kızılağacı 16 Alnus maximowiczii 17 Alnus mayri 18 Alnus nepalensis- Nepal Kızılağacı 19 Alnus nitida -Himalaya Kızılağacı 20 Alnus oblongifolia -Arizona Kızılağacı 21 Alnus orientalis- Doğu Kızılağacı 23 Alnus rhombifolia -Ak Kızılağaç 24 Alnus rubra -Kırmızı Kızılağaç 25 Alnus rugosa -Benekli Kızılağaç 26 Alnus serrulata -Kara Kızılağaç 27 Alnus sinuata -Sitka Kızılağacı 28 Alnus subcordata -Kafkas Kızılağacı 29 Alnus tenuifolia- Dağ Kızılağacı 30 Alnus trabeculosa 31 Alnus viridis -Yeşil Kızılağaç ALTTÜRLER 1 Alnus glutinosa spp.glutinosa- Yapışkan Kızılağaç 2 Alnus glutinosa spp.antitaurica -Toros Kızılağacı 3 Alnus glutinosa spp.barbata- Sakallı Kızılağaç HİBRİDLER 1 Alnus x fallacina (Alnus incana × Alnus serrulata) 2 Alnus x hybrida 3 Alnus x spaethii KÜLTÜRVARYETELER (kültivar) 1 Alnus glutinosa cv.‘Laciniata’ teşekkürler |
Birilerinin kafası fena halde karışmış olabilir :)
Şaka bir yana Latince isimler gerekli ama kesinlikle yanlarında Türkçe karşılıklar da olmalı. Malum site sadece akademik yetkinlik sahibi ziyaretçilerin uğrak yeri olmayacak. Fakat Latince adların bir şekilde Türkçe olanlara iliştirilmesinin gerekli olduğu kanaatindeyim. |
Alıntı:
|
agac isimleri uzerine..
Selam ormancilar...
Her ne kadar ormanci degilsemde:D agaclarla ilgiliyimdir...daha once internette "turkiyenin agaclari" **** "turkiyedeki agac turleri" ile ilgili arastirma yaptim ama bir turlu bulamadim...bizim orman muhendisliginde okuyan ogrenciler,onlarin hocalari ne yaparlar acaba...turkiyede hangi tur agac var,isimleri nelerdir..tabi latince isimli...bir arastirma yapinda,millet ormanci gorsun.... Bu arada bilmediginiz veya ogrenmek istediginiz agac **** agaclarin ingilizce ve latince isimlerini isteyenlere gonderebilirim...agaclarin yapraklari,govdeleri ve diger ozellikleri...hepsi bende:D ama ingilizce ve fransizca kaynakli...hele sizlerin taleblerini bir gorelim..cevirisi basit:rolleyes: siteniz fena diil ama..chat sitesine donmus...agaclarla ilgili bilgiler verinde,herkez faydalansin,yoksa cok chat sitesi var piyasada... hepinize selamlar |
Erguvan Muhibbi hocama..
Hocam iyi demissinizde,eger bizim tabiat anaya saygimiz varsa onlari kendiadlariyla ogrenmeliyiz...agaclarin oncelikli ve ortak adi latincedir...siz yurt disina cikip hic inceledinizmi bilmiyorum ama...burda birakin agaci,ekeceginiz bir cicegin bile bir kimlik karti var...ilk isimleride latince...haaa dilimizde ki yabanci kelimeleri hep beraber atalim diyorsaniz..ilk ben gelirim..dilimizi sadelestirelim ama,eger dogayi seviyorsak,onlari kendi isimleri ile cagiralim... hepinize iyi calismalar |
Alıntı:
malina, benim ve diğer arkadaşların ellerinde bulunan kaynak sayısı binden fazla omasına rağmen, bunları çevirecek kişi ve zaman konusunda sorun yaşıyorduk artık siz hem de böyle bir taleple geldiğinize göre, bu sorunun çözüme kavuştuğunu söyleyebilirim elinizdeki kaynaklardan yaptığınız/yapacağınız şu basit çevirileri bana gönderirseniz, siteye seve seve ekleriz, sonra da sıra bizim elimizdeki kaynaklara gelir, ne dersiniz? yardım talebiyle gelen üyeleri çok seviyoruz ;) |
Alıntı:
sitemizin chat sitesine dönme ihtimalinin teknik olarak olmadığını belirtmek isterim www.agaclar.net yapısı itibariyle anlık yazışmalara müsait değil şu anda anlık yazışmaları yaptığımız forum alanında ise, birbirinden kilometrelerce uzakta yaşayan ve ortak amaçla bir araya gelmiş bir çok üyenin iletişimlerini okuyabilirsiniz, bu iletişimlerimizde kah kahveye gidip sohbetlerimizi ederiz, kah ağaçlar üzerine konuşmalar gerçekleştiririz, kah siteyle ilgili fikir alışverişinde bulunuruz. eminim siz de kendinize uygun bir bölüm bulacaksınız mesela ağaçlarla ilgili bilgilerinizi, ağaç türleri forumu altında bizlerle paylaşabilirsiniz :) |
Gecikmiş bir cevap:
Bu soruyu bugün farkettim. Cevap: Erguvan |
Sevgili Avrupalı Türk kardeşim,
Mahlasını darkyes kardeşim yorumlasın bakalım . Kanaatimce topluma ve gençlere ağaç farkındalığını sağlamak ve bunun sonucunda sevgisini geliştirmektir. Bu nedenle Türkçe iletişim çok önemlidir. İnsanlar ağaçların önce bir Türkçesini öğrensin. Biz Latinceleri yazılmasın da demedik. |
Her bitkinin ****** latince bilimsel bir adı vardır. Bu bilim ortak dilinin varlığı açısından gereklidir. Fakat burada bizim günlük konuşma dilimiz söz konusu. Kayın ağacının latincesi Fagus diye, biz şimdi binlerce yıllık Öz Türkçe bir sözcüğü dilimizden atıp da Kayın ağacına Fagus mu diyeceğiz? Aslında Kayın yerine Fagus desek, insanları (bilmedikleri bir sözcüğü kullandığımızdan dolayı) ne de güzel etkileriz değil mi? Mesela şöyle:
"Hey dostum! Bugün yolda bir Fagus gördüm. Fagus'un güzelliği bana acayip bir elektrik verdi." ... gibi. Bizim toplumumuzda bir hastalık haline gelmiştir başkalarının bilmediği yabancı sözcükler kullanarak insanları etkilemeye çalışmak. Mesela "saldırgan" demeyiz, "agresif" deriz; "savunma" demeyiz, "defans" deriz; "koruma" demeyiz, "body guard" deriz; "erkek arkadaş" demeyiz, "boy friend" deriz; "dönemeç" demeyiz, "viraj" deriz... Deriz Allah deriz... Ama demediklerimizin, bizi biz yapan dilimizin öz sözcükleri olduğunu da unuturuz. Hadi... Çam sözcüğünü atalım dilimizden; artık Pinus diyelim çamlara... Ardıç sözcüğünü boşverin; ne de olsa yabancılar ona Juniperus diyor; biz de özenelim onlara... Ve unutalım bir ulusu ulus yapan en önemli unsurun, o ulusun dili olduğunu... |
Alıntı:
Yaptığınız araştırmada hiçbirşey bulamamış olmanıza şaşırmadım.. "turkiyenin agaclari" diye mi araştırdınız ? Gerçekten mi ? İnanmıyorum ! Eğer kelimeleri doğru yazabilmiş olsaydınız, "Türkiye'nin ağaç türleri" diye google'dan arama yaptığınızda karşınıza ilk sırada Orman Genel Müdürlüğü'nün web sitesi çıkacaktı.. bkz.. http://www.ogm.gov.tr/agaclar.htm Üstelik tam da sizin aradığınız bilgiler mevcut.. Yazık olmuş emeğinize.. Öncelikle, ülkemizin ismini yabancıların dahi doğru yazması tercihimdir.. Ormancıların görev alanları konusunda bilgi sahibi olmadığınız da ortada.. Eğer, araştırma arıyorsanız, üniversitelerdeki akademisyenlere başvurmalısınız.. Araştırma yapmak, öncelikle akademisyenlerin görevidir.. Sizin mesleğinizi de merak etmedim diyemem.. Araştırmalarınızı görmek, onlardan yararlanmak isterim.. Latince'nin, bilim dünyasında ortak dil olarak kullanılmasına itirazım yok.. Ancak, öncelikli dil olarak kullanmak sizce ne kadar akılcı olur ? Hangi ülke bunu böyle kullanıyor ? Söyler misiniz ? Bakalım, nasıl kullanıyorlar ? http://www.bomengids.nl/uk/trees.html Ben hiç abdominalis'i ağrıyan, osefagus'u yanan kişi duymadım günlük hayatta.. Doktor dahi olsa, kimse bunu bu şekilde ifade etmez ! Öyleyse ben neden binlerce yıllık Çınar'a platanus diyeyim ki ? Çok yorgunum, beni bekleme kaptan Seyir defterini başkası yazsın Platanus'lu kubbeli mavi bir liman Beni o limana çıkaramazsın Çok yorgunum, beni bekleme kaptan.. Oldu mu sizce şimdi bu ? Rahmetli Cem KARACA'nın parçası böyle söylenir mi sizce ? Şiirlerimiz ,dilimiz, benliğimiz ? Ne olacak söyler misiniz ? |
cihangir yazını tamamıyla okuyamadım vaktım yoktu ama ılk bır ıkı paragraf bana yettı arkadasımza onemlı bır cevap olmus tesekkurler umarım bundan sonra arkadasımız aradıgını dah aıyı arar ve bulur.. orman muhendıslerınden once davrandıgın ıcın de kutlarım saygılarımla..
bu arada hatırlatma ııydı sıte chat sayfası olmus:P:P:P:P:P |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 09:40. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025