agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/)
-   -   Yumurta kabuğunu işleyip kalsiyum olarak muhafaza etmek (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/37824.htm)

sebazios 29-08-2015 22:29

Yumurta kabuğunu işleyip kalsiyum olarak muhafaza etmek

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi erkanbey (Mesaj 1404946)
İnanın siz yazdıkça benim hah şimdi oldu dediğim şeyler gene olmadıya dönüşüyor.Şimdi hayvan gübresinide mi tartarak koyacaz :)

Ayrıca o söğüt fidesini sularken şunu ölçmüşlermi her koydukları 3 lt sudan ne kadarı alttan sızmış ne kadarını bitki almış ne kadarı buharlaşmış ve suyun içinden toprağa katılan toz vs katı madde miktarı ne kadar?Olaya hangi pencereden baktığınızlada biraz alakalı değil mi?

Eğer 60 gr kayıp ile o kadar ağaç oluyorsa benim evdeki toprak 7 sülaleme domates yetiştirir o mantıkla bakarsak :)

Araştırma 1940'lı yıllarda yapılıyor. Yapan bilimadamı da malumunuz sizlere ömür.

Not: 1 dekar (1000 m2) alandan iyi bakım ile (yumurta kabuğu kullanılmadan :D ) net 23-24 tona kadar domates alınabiliyor. 1 metrekareden tek batımda 23-24 kg domates alınabilir demek bu. Ki bu verim tarla şartlarında. Bahçe şartlarında daha da artacaktır.

erkanbey 29-08-2015 22:43

Neyse kafayı az nadasa bırakalım ki verim artsın, en azından şimdilik.En doğru yol deneyerek öğrenmek ticari amaçla yapılan bir şeyde olmadığına göre sıkıntı olmayacaktır.
Esas can alıcı noktaya cevap alabilirmiyim?solucan gübresinin koyun gübresinden eksik yönleri var mı?Azot biraz eksik galiba?

birnefestoprak 29-08-2015 22:51

Uzerinde calisilip, belli hesaplamalara gore ornegin birim biyokutleden ne kadar mineral/besin maddesi elde edilecegi uzerine ozel bir calisma yapmiyorsaniz, hassas teraziyle olcumu biyodinamik/ekolojik tarim esasina dayali temel toprak uygulamalari icin onermek isin dogasina aykiri olur. Ozel bir uygulama yapilip fayda/zarar iliskisine bakilacaksa ayri mesele.

Peynir suyunun koskoca araziye dokulmesinin hesapla degil, ortak akilla (ing. common sense) ilgisi var. Yani teraziyle olcup ona gore peynir suyu dokmeden once peynir suyunu butun araziye yayip yaymamayi etraflica dusunebilir ciftci :)

birnefestoprak 29-08-2015 23:07

Alıntı:

Esas can alıcı noktaya cevap alabilirmiyim?solucan gübresinin koyun gübresinden eksik yönleri var mı?Azot biraz eksik galiba?
Bu konu, yumurta kabuguyla ilgili mi? Gubrenin kabukla birlikte kullanildigi bir uygulamayi mi kastediyorsunuz?

birnefestoprak 29-08-2015 23:15

Alıntı:

En doğru yol deneyerek öğrenmek ticari amaçla yapılan bir şeyde olmadığına göre sıkıntı olmayacaktır.
Evet, tarla sartlarinda yapilacak gozleme, girdi/ciktiya dayali denemeler bu asamada sizin bir isinize yaramayacak. Saksida, sizin amaclariniza donuk sonuclari elde etmek icin once hangi maddeyi nasil kullanacaginiza karar vermeniz gerek. Bunun icin de deneme yapmaniz gerekli. Isin nicelikle ve/veya meyve kalitesiyle ilgili kismini, bu denemenin ustune insa edebilirsiniz.

Bu uygulamalarin hepsinde neyin nasil yapilacagina sizin karar vermeniz gerek. Ondan sonra "bu boyle oldu, niye boyle oldu?" diye sorabilirsiniz. Uygulamanin once sizi tatmin etmesi gerekli yoksa burda herkesin tercih ettigi ve tavsiye edecegi uygulama farklidir.

erkanbey 29-08-2015 23:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak (Mesaj 1404952)
Bu konu, yumurta kabuguyla ilgili mi? Gubrenin kabukla birlikte kullanildigi bir uygulamayi mi kastediyorsunuz?

Kabukla ilgili değil,toprağa ek başka malzeme karıştırmadan sadece hayvansal gübre kullanırsam, organik gübre olarak %10 koyun gübresi tavsiye ediliyor her fırsatta.Benim en kolay ulaşabileceğim solucan gübresi,o yüzden sordum solucan gübresinin koyun gübresinden eksik yönü var mı yetersiz kalacağı bir besin varmı diye?

MeyveliTepe 30-08-2015 00:26

Bu başlık yumurta kabuğu ile ilgili ve sanırım yumurta kabuğu ile ilgili yazılmadık bir şey kalmadı artık.

Tohum60 28-11-2017 08:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1403682)
Bu yazıdaki tarifi ölçüleriyle uygularsanız sirkedeki asetik asit ve yumurta kabuğundaki kalsiyum karbonatın reaksiyona girmesiyle kalsiyum asetat elde edersiniz. Bunu yine yazıdaki oranda sulandırarak kalsiyum isteyen bitkilerinize yapraktan veya kökten verebilirsiniz.

Aspirin salisilik asit içerir ve salisilik asit birkilerin doğal savunma mekanizmalarını tetikleyerek (SAR) hastalıklara karşı bitkinin kendini önceden uyarılmış bir şekilde gafil avlanmasını zorlaştırır. Uygulama için en iyi yöntem, 1-2 aspirin tabletini 1 lt suda iyice erittikten sonra yeni çimlenmiş ve gerçek yapraklarından 1-2 tane çıkarmış fidelerinizi bir defaya mahsus bu su ile sulamak.

Keşke ordaki tarifi Link ile değil de;

"10 gram temiz ve kuru yumurta kabuğu havanda dövülerek veya blender’da çekilerek toz hale getirilir. Bir kaba 400 gr %5’lik sirke konur (marketlerde satılan sirkeler %5’liktir), toz haline getirilmiş yumurta kabukları sirkeye ilave edilir. 2-3 gün boyunca sık sık karıştırılarak bekletilir. Kabarcıklar çıkaran karışımda sürenin sonunda yumurta kabuklarının tamamen eridiği, dipte çökelti kalmadığı görülür. İçinde yumurta kabuğu eritilmiş sirke 20 litre suya karıştırılarak domateslerin yapraklarına püskürtülür, böylece herhangi bir kimyasal ürüne gerek kalmadan kalsiyum takviyesi yapılmış olunur."

Bu şekilde verseydiniz soruyu soran kişinin aklını karıştırmadan net ve anlaşılır bir hale gelebilirdi konu, sırf o linke bakmadım diye çok zaman kaybettim ve kaybettiğim zaman zarfı içerisinde sürekli kınadım sizi. Konuyu çözüm içeren bir cümle yerine kafa karıştıran birton cümle sarfettiğiniz içinç...

@birnefestoprak

@erkanbey

@sebazios

Haşlanmış yumurtanın suyunu kullanan ve kullanılmasını tavsiyede edenler yazanlar cizenler videolar izledim..

Peki bu haşlanmış yumurta suyuna karışan kalsiyum bitkinin alabileceği kullanabileceği kalsiyum mudur yoksa anlatılanlar hikaye mi bir de o bilgilerinizi, düşüncelerinizi alalım..

birnefestoprak 28-11-2017 13:58

Sn MeyveliTepe, içine link ekleyince kızılan mesaj icat etmiş :)

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tohum60 (Mesaj 1523670)

"10 gram temiz ve kuru yumurta kabuğu havanda dövülerek veya blender’da çekilerek toz hale getirilir. Bir kaba 400 gr %5’lik sirke konur (marketlerde satılan sirkeler %5’liktir), toz haline getirilmiş yumurta kabukları sirkeye ilave edilir. 2-3 gün boyunca sık sık karıştırılarak bekletilir. Kabarcıklar çıkaran karışımda sürenin sonunda yumurta kabuklarının tamamen eridiği, dipte çökelti kalmadığı görülür. İçinde yumurta kabuğu eritilmiş sirke 20 litre suya karıştırılarak domateslerin yapraklarına püskürtülür, böylece herhangi bir kimyasal ürüne gerek kalmadan kalsiyum takviyesi yapılmış olunur."

Bu şekilde verseydiniz soruyu soran kişinin aklını karıştırmadan net ve anlaşılır bir hale gelebilirdi konu, sırf o linke bakmadım diye çok zaman kaybettim ve kaybettiğim zaman zarfı içerisinde sürekli kınadım sizi. Konuyu çözüm içeren bir cümle yerine kafa karıştıran birton cümle sarfettiğiniz içinç...

@birnefestoprak

@erkanbey

@sebazios

Haşlanmış yumurtanın suyunu kullanan ve kullanılmasını tavsiyede edenler yazanlar cizenler videolar izledim..

Peki bu haşlanmış yumurta suyuna karışan kalsiyum bitkinin alabileceği kullanabileceği kalsiyum mudur yoksa anlatılanlar hikaye mi bir de o bilgilerinizi, düşüncelerinizi alalım..

bahcedenn 28-11-2017 14:17

Alıntı:

@birnefestoprak

@erkanbey

@sebazios

''Haşlanmış yumurta suyuna karışan kalsiyumun bitkinin alabileceği ve kullanabileceği kalsiyum mudur? Yoksa anlatılanlar hikaye midir?'' ile ilgili sorunuza ben de link vererek yardımcı olmak istiyorum. Ama sizin de o linke bakıp zaman kaybetmek istemediğinizi ve kaybedeceğiniz zaman zarfı içerisinde sürekli beni de kınamamanız için vazgeçtim şimdi. MeyveliTepe gibi ben de kafanızı karıştırmak istemiyorum. Gerçi, kafanızın karışacağını bilseydi o da o linki vermezdi sanırım.

MeyveliTepe 28-11-2017 18:18

Alıntı:

...

Zaman kaybetmenize üzüldüm, okuma özürlü kişilerin kınamalarına maruz kalmak da hayli ilginç olsa gerek :) Kınamaya devam edin, okumaktan kolaydır.

MeyveliTepe 28-11-2017 20:33

Alıntı:

@birnefestoprak

@erkanbey

@sebazios

Epeydir böyle gülmemiştim :)

Foruma üye olma zamanınız 2017.

23 Ağustos 2015'de yazılmış ve bu başlığın ikinci mesajı olan mesajımı alıntılayarak linkini verdiğim yazıyı okumamak suretiyle sürekli kınadığınızı söylüyorsunuz.

Bu başlık topu topu iki sayfadan oluşuyor. Yani alıntıladığınız mesajın bulunduğu sayfayı kolayca aşağı doğru kaydırdığınızda başka mesajlar da ekranda görünür, dolayısıyla da okunur hale geliyor.

Hadi linki okumadınız. 28 Ağustosta 2015'de, ilk mesajdan topu topu beş gün sonra yazılan ve aynı sayfada bulunan #28 nolu mesajı da mı okumadınız?

Bana kalırsa, ne kadar sürdü bilmiyorum ama, "sürekli kınama" durumu ile kendi kendinize eziyet etmişsiniz. #28 nolu mesajın linkine de bakmak zor gelirse bundan bir önceki sayfa diye tarif edeyim.

Gökhans 25-07-2020 21:57

büyüyemeden çürüyen kabaklar için de 2 nolu mesajda anlatıldığı gibi kalsiyum takviyesi yapmak uygunudur?

halcur 01-07-2022 17:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1403682)
Bu yazıdaki tarifi ölçüleriyle uygularsanız sirkedeki asetik asit ve yumurta kabuğundaki kalsiyum karbonatın reaksiyona girmesiyle kalsiyum asetat elde edersiniz. Bunu yine yazıdaki oranda sulandırarak kalsiyum isteyen bitkilerinize yapraktan veya kökten verebilirsiniz.

Aspirin salisilik asit içerir ve salisilik asit birkilerin doğal savunma mekanizmalarını tetikleyerek (SAR) hastalıklara karşı bitkinin kendini önceden uyarılmış bir şekilde gafil avlanmasını zorlaştırır. Uygulama için en iyi yöntem, 1-2 aspirin tabletini 1 lt suda iyice erittikten sonra yeni çimlenmiş ve gerçek yapraklarından 1-2 tane çıkarmış fidelerinizi bir defaya mahsus bu su ile sulamak.

Burada kısayolu verilenen bloğunuzdaki uygulamayı aynen yaptım. Baharat makinesinde un haline getirdiğim fırınlanmış yumurta kabuğunu evde yaptığım elma sirkesi ile 3 gün karıştırdım ama yumurta kabuğu tamamen erimedi. Sirke renk değiştirdi ama ciddi miktarda tortu var.
-Tamamen erimesi mi gerekiyordu yoksa olduğu kadar yeter mi?
-Daha uzun süre beklesem erir mi?

MeyveliTepe 01-07-2022 20:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi halcur (Mesaj 1616572)
Burada kısayolu verilenen bloğunuzdaki uygulamayı aynen yaptım. Baharat makinesinde un haline getirdiğim fırınlanmış yumurta kabuğunu evde yaptığım elma sirkesi ile 3 gün karıştırdım ama yumurta kabuğu tamamen erimedi. Sirke renk değiştirdi ama ciddi miktarda tortu var.
-Tamamen erimesi mi gerekiyordu yoksa olduğu kadar yeter mi?
-Daha uzun süre beklesem erir mi?

Ölçüler tam doğru ise ve 3 gün sonunda hala kabuk (zar değil) kaldıysa büyük ihtimal kullandığınız sirkenin asetik oranı %5'den daha düşüktür. Biraz daha sirke ekleyin ve reaksiyon tekrar başlıyor mu gözleyin. Yavaş da olsa tekrar kabarcıklanma olmuyor ise kalsium karbonatın tamamı çözünmüştür. Süzüp kullanabilirsiniz.

Böyle şeyler için elimde glacial asetik asit (%100'lük) oluyor. Onu saf su ile (RO sistemden elde edilmiş su) ölçerek tam oranında kullanabiliyorum.

halcur 02-07-2022 09:54

Sirke

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1616575)
Ölçüler tam doğru ise ve 3 gün sonunda hala kabuk (zar değil) kaldıysa büyük ihtimal kullandığınız sirkenin asetik oranı %5'den daha düşüktür. Biraz daha sirke ekleyin ve reaksiyon tekrar başlıyor mu gözleyin. Yavaş da olsa tekrar kabarcıklanma olmuyor ise kalsium karbonatın tamamı çözünmüştür. Süzüp kullanabilirsiniz.

Böyle şeyler için elimde glacial asetik asit (%100'lük) oluyor. Onu saf su ile (RO sistemden elde edilmiş su) ölçerek tam oranında kullanabiliyorum.

Sayın Meyvelitepe,
Sirke yapma yöntemimi alta yazıyorum. Müsait olduğunuzda yöntemde kusur var mı, bilgi verirseniz sevinirim.

-5lt bidonun en az 1/3'ünü 4-5'e bölünmüş elma ile dolduruyorum.
-Bir su bardağı doğal sirke koyuyorum.(Bir fiske de tuz)
-Bidonu, üstte 4 parmak boşluk kalacak şekilde, suyla dolduruyorum.
-Kapak yerine, hava alsın diye, tülbent sarıyorum
-Günde birkaç kere oklava ile karıştırıyorum.
-Elmalar dibe çökünceye kadar karıştırmaya devam ediyorum.
-Elmalar çökünce karıştırmayı bırakıyorum. Öylece bekliyor.
-Üst kısmında sirke anası oluşuncaya kadar beklemeye devam ediyorum.
-Sirke anası oluşup dibe çökünce süzüyorum, şişeye koyuyorum, bir kaşık da bal koyup ardiyeye kaldırıyorum.
---

MeyveliTepe 02-07-2022 11:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi halcur (Mesaj 1616580)
Sayın Meyvelitepe,
Sirke yapma yöntemimi alta yazıyorum. Müsait olduğunuzda yöntemde kusur var mı, bilgi verirseniz sevinirim.

-5lt bidonun en az 1/3'ünü 4-5'e bölünmüş elma ile dolduruyorum.
-Bir su bardağı doğal sirke koyuyorum.(Bir fiske de tuz)
-Bidonu, üstte 4 parmak boşluk kalacak şekilde, suyla dolduruyorum.
-Kapak yerine, hava alsın diye, tülbent sarıyorum
-Günde birkaç kere oklava ile karıştırıyorum.
-Elmalar dibe çökünceye kadar karıştırmaya devam ediyorum.
-Elmalar çökünce karıştırmayı bırakıyorum. Öylece bekliyor.
-Üst kısmında sirke anası oluşuncaya kadar beklemeye devam ediyorum.
-Sirke anası oluşup dibe çökünce süzüyorum, şişeye koyuyorum, bir kaşık da bal koyup ardiyeye kaldırıyorum.
---

Sirke yapma konusu tamamen başka bir mecra.

Bir zamanlar blogda bir tarif yazmıştık. Benzeri başka tarifler de var tabii. Ancak şunu akılda tutmak lazım; ev yapımı sirkeler, kullanılan meyve(ler)in özütünü içeren, sirkenin ana kimyasal maddesi asetik asit içermekle beraber damak tadına uygun, nefaseti hedef alan uygulamalardır.

Sirkenin %5 asetik asit içermesi, fabrikasyon sirkelerde ölçülerek elde edilen, gıda kullanımında "uygun" kabul edilen bir orandır.

Doğal sirke sürecinde, gerek bileşenlerin miktarları gerek sirkeleşme sürecinin koşulları, sonuçta oluşan sirkenin asetik asit oranını da belirler ve bu oran doğal koşullarda %0 - %7 arasında değişebilir. Yani mutlaka %5 olur diye bir durum yok.

Çok özet de olsa, ev yapımı sirkede ortaya çıkan nihai asetik asit oranını etkileyen koşulları sayarsak;
1. Meyvedeki ve eklenen şekerin toplam miktarı.
Bu ölçülmesi çok kolay olmayan bir değerdir. Meyve suyu değil de doğrudan meyve kullanılıyorsa daha da zordur. Zira meyvelerde bulunan şeker miktarı standart değildir. Aynı çeşit elmada bile, yetişme koşullarına göre şeker miktarı değişir. Bunun emniyetli yolu meyvenin suyunu sıkıp brix değerini ölçmek, buna göre ilave su ve ilave şeker miktarlarını hesaplamaktır. Sonuçta içinde şeker çözünmüş suyun belli bir brix değer aralığında olması beklenir.

2. İçinde çözünmüş şeker (ve başka meyve bileşenleri) olan sıvının alkolleşmesi süreci.
Bu sürecin koşulları, maya ve alkol üretmek kaabiliyeti bakımından mayanın cinsi, ortamdaki oksijenin durumu.
Karmaşık bir süreçtir. Ev yapımı sirkelerde genelde dışarıdan maya konmaz, meyve kabuğundaki mayalardan faydalanılır. Ancak bu mayanın kaabiliyetlerini bilemezsiniz, tesadüfidir. Buna karşın bazı hazır maya kültürlerinin bu kaabiliyetleri önceden bilinir ve ona göre kullanılabilir.
Bu süreçte, mayaların (cinsine de bağlı olarak) oksijeni nereden elde edeceği de önem kazanır. Sirke kavanozunun ağzı baştan itibaren açık ise, bol zahmetsiz oksijen ile mayalar kendilerini üremeye verirler. Oksijene kısıtlı ulaşırlarsa şekeri sentezlemeye girişirler ve oksijeni şekerden elde ederler. Bu sayede alkolleşme gerçekleşir. Neticede, mayaların sıvıdaki şekerin tamamını alkole dönüştürmesi beklenir.

Bu süreçte olabilecek kontaminasyonlar da önemlidir. Söz gelimi ortamda lactobacillus varsa, mayalardan erken davranıp şekeri laktik asite çevirmeye de başlayabilir.

Kavanozun içinde bulunduğu ortam ısısı da çok önemli bir parametredir. Sıcaklığın yeterli olmadığı durumda, mayalar etkisiz kalıp alkolleşme de yetersiz olabilir, lactobacillus için daya uygun bir ortam oluşabilir.

3. Sıvıda oluşmuş alkolün asetin asite dönüşmesi ise sirke için nihai süreçtir.
Bu süreçte, sıvıdaki alkol, oksijenin varlığı ve belli sıcaklık koşullarında acetobacter ailesi bakterilerce asetik asite dönüştürülür. Burada da sıcaklık ve oksijen varlığı önemlidir. Ayrıca sürecin tam zamanında sonlandırılması da önemlidir zira, oksijen varlığında, ortamda alkol kalmamışsa bakteriler bu kez kendi ürettikleri asetik asiti tüketmeye başlarlar. Öyle ki sonunda tamamen suya dönüşebilir.

Neticesi, çok aşamalı ve hayli karmaşık bir süreçtir.
Özetin de özeti, asetik asit miktarı, başlangıç şekerine, mayaların kaabiliyetine ve oluşan alkolün oranına, acetobacter faaliyetine, sürecin zamanında sonladırılıp sirkenin zayıflamasının önlenmesine, sıcaklığa, farklı aşamalardaki farklı oksijen yönetime vs. bağlıdır. Ev yapımı sirkelerde %5 asetik asit oranının elde edilebilmesi mümkündür ama çoğu zaman pek gerçekleşmez.

Tam bir ölçü olmasa da bitmiş bir sirkenin pH değeri 3.3 gibi olmalıdır. Bu değer %5'e karşılık gelecek şekilde asetik asit içerdiğini işaret eder. Oysa pH 4,5 sirke de kokusuyla ve tadıyla sirke izlenimi verir ama asetik asit içeriği çok düşüktür. Sürece lactobacillus karışmış ve laktik asit üretmiş ise pH da bizi aldatabilir.

Nereden nereye :)

halcur 02-07-2022 19:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1616575)

Marketten beyaz sirke aldım, bir de onunla deneyeceğim. Dediğiniz gibi yaptığım sirkenin asetik asit oranı düşük olabilir. Aldığım sirkeye (Tariş) baktım, üzerinde asetik asit oranı %5 yazıyor.

MeyveliTepe 18-07-2022 01:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi halcur (Mesaj 1616587)
Marketten beyaz sirke aldım, bir de onunla deneyeceğim. Dediğiniz gibi yaptığım sirkenin asetik asit oranı düşük olabilir. Aldığım sirkeye (Tariş) baktım, üzerinde asetik asit oranı %5 yazıyor.

Oldu mu?

halcur 20-07-2022 05:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1616742)
Oldu mu?

Kusura bakmayın farketmedim soruyu. Kendi sayfamda paylaştım videosunu. Öncekine göre daha iyi, kaşıkla karıştırırken sürtünme sesi gelmiyor ama dibinde bir tortu var. Bir de 2 bardak koyduğum sirke 3-4 günde 1 bardağın altına düşüyor. Hava sıcaklığından olsa gerek. Durum bu --->>>
http://www.agaclar.net/forum/1616750-post187.htm

TME05 30-07-2023 12:31

Merhabalar,
Sayın Meyvelitepe, yumurta kabuklarını kurutup toz haline getirdikten sonra sirke yerine laktobasil serumda bekletsek sizce olur mu? Hatta içine biraz daha pancar melası katsak?
Araştırdığım kadarıyla laktik asit ile kalsiyum karbonatın tepkimesinden kalsiyum laktat oluşuyor, sirke ile sizin dediğiniz gibi kalsiyum asetat. Eğer yapay zeka uydurmuyor ise kalsiyum laktatın suda çözünürlüğü daha iyi olduğu için bitkiler için daha iyi olabilirmiş. Düşünceleriniz nelerdir? Diğer arkadaşların da fikri olursa dinlemek isterim tabi.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:52.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025