agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/)
-   -   yanmış tavuk gübresi yapımı (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/2859.htm)

epsody 20-03-2009 10:39

tkapan arkadaşa hoş geldin.
 
Sayın, tkapan önce size Ağaçlar nete katlımınızdan dolayı kutlar sitemizde bir ziraat mühendisi olarak onurlandıdınız için, memnunluğumu belirterek hoş geldiniz diyerek hebimiz için hayırlı olsun dileklerimle.

Son cevaplar konusuna size katılıyorum, katıldığımı belirterek yanlış anlamazsanız sizi de uzmanlığınızdan ötürü konuya yaklaşımınızı da tenkit etmek isterim. Arkadaşım senin de anladığın gibi konuya verilen cevaplara arkadaşların intibak sorunları olmuş sen bunun uzmanı olarak tamamlama gücüne vakıf bizlerden farklı bir konumda olduğunu eleştirinlerinle değil yapmış olduğun kariyer bilgilerinle açıklarsan gereksis yere oluşabilecek polemiklere meydan vermemiş olursun.

Öncelikle bunu ben kendi adıma pratik deneyimlerle sağladığım bilgilerimin doğrulanması adına sizden arz ediyorum

Dogasever 06-06-2009 14:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tkapan (Mesaj 381194)
Konuya verilen cevapları üzülerek okudum. Büyük çoğunluğu eksik ve yanlış bilgilerden oluşmaktadır. Konuyu yanıtlayan arkadaşların, konu hakkındaki bilgilerini gözden geçirmelerini tavsiye ediyorum.

Sn tkapan'a hak vermemek elde değil! Yanma oksijenle bir maddenin tepkimesi sonucu oluşan bir olaydır ve yanma sonucu organik madde enerjisinin büyük bir kısmını kaybeder. Bu enerji kaybı hem küresel ısınmaya yol açar hem de organik maddenin gübre olarak bitkiye aktarabileceği enerjinin kaybedilmesine neden olur. Daha düşük enerjili gübre ise daha kalitesiz gübre demektir. Ülkemizde maalesef bu gübre yakma olayı yaygın olarak uygulanmaktadır. Halbuki gübrenin kalitesi düşmektedir. Neyseki yukarda verilen yöntemlerde toprağa gömmekten de bahsediliyor! Bu uygulama daha iyidir. Ama bunun adı yanma değil, fermantasyondur. Anaerobik ortamda fermantasyon sonucu enerji kaybı minimumdur ve fermantasyon mikroorganizmaları da (EM, Etkin Mikroorganizmalar) ortama ilave edilecek olursa, organik maddeden bitkiler için son derece yararlı bileşiklerler (doğal antibiyotikler, büyüme hormonları, biyolojik aktif maddeler, antioksidan maddeler) sentezlenmiş olur! Oksidasyon (yanma) ile fermentasyon olayını birbirine karıştırmamak lazım.

epsody 14-07-2009 16:02

Ağaçlar netin Doğaseveri.
 
Sayın doğasever 32 sayılı mesajdaki bilgilerinizi kompost hazırlama konularında yorum yazan arkadaşlarla paylaşmanızı çok isterdim. Sizi bu bilgilerden dolayı tebrik ediyorum, siz gerçekten adınıza laik doğasever bir anlayışa sahip bir insan olduğunuzu bu satırlarda ortaya koymuş oldunuz.

İyiki sizin gibi bilgilere sahip insanların varlığı bizleri ışık oluyor. Sevgiler saygılar

Dogasever 14-07-2009 16:31

Sn epsody,
Övgünüz için çok teşekkür ederim. Asıl sizler gibi düşünüp araştırarak düşünüp muhakeme edip doğruyu görebilen arkadaşlar övgüye layıktır. Ben sadece merak edip öğrendiklerimi paylaşıyorum. İnsan bilgilerini paylaştıkça mutlu olabilir ancak. Zaten bana göre bu sitenin amacı da budur. Yakında, organik mutfak atıklarından Bukaşi (fermante olmuş organik madde) kullanarak yararlı mikroorganizma katkılı organik gübre üreten çöp kovalarını piyasaya çıkaracağız. Buradan yeni bir başlıkla sizlere de duyuracağım. Hem mutfaklardan az atık çıkmış olacak hem de bahçemize saksımıza organik gübreyi kendimiz, kendi atıklarımızdan üretebileceğiz. Sıvı kısmını da organik mikrobiyal sıvı gübre olarak kullanabileceksiniz. Yalnız biraz daha sabretmek gerekiyor. Saygı ve sevgilerimle tekrar teşekkür ederim.

ssregitoss 14-04-2010 00:04

arkadaşlar benim tavuk ciftliğim var ve yilda 500 ton tavuk artığı cikariyorum.fermante etmeden satış yapiyoruz.size tavuk gübresinin nasil fermante edildiğini teknik ve basit olarak anlaticam.genellikle fermante edilmemiş tavuk gübresinin tonu 10 ile 20 ytl arasidir.

dikkat etmeniz gereken en önemli şey gübrenin kek şeklinde olmamasidir.yani sert kekleşmiş olan gübreyi almayin.ıslak gübre almayin.bunun sebebi tavuk gübresinde en değerli olan N değerinin yarı yarıya düşmesidir.ıslanan tavuk atığı amonyak gazı cikardiği icin N değerinin yarısını yitirmeye başlar.kekleşmiş gübrede öyledir.ciftlik tavuğu gübresi ile kümes tavuğu gübreside farklidir.ciftlik tavuğu gübresi cok daha zengindir cunku yedikleri yem gercekten cok dengeli zengin ve ceşitlidir.

gübrenizi transfer ederken N değerinin düşmemesi icin römörke tepeleme koyun.

gübrenin yeri düz bir zemin olabilir.gübrenizi 8 ay bekleticeksiniz ve max 55 derece min 45 derece arasinda tutacaksiniz.55 dereceği gecerse gübrenizi soğutmak icin ıslatabilirsiniz.45 derece nin altina inerse gübrenizi karıştırmaniz gerekir.bir süre sonra rengi koyulaşacaktir.8 ay sonunda icindeki katı kısımlari attiktan sonra cuvallayin ve ağzını dikin.güle güle kullanin.

Tamtutulma 11-04-2012 16:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Dogasever (Mesaj 439008)
Sn tkapan'a hak vermemek elde değil! Yanma oksijenle bir maddenin tepkimesi sonucu oluşan bir olaydır ve yanma sonucu organik madde enerjisinin büyük bir kısmını kaybeder. Bu enerji kaybı hem küresel ısınmaya yol açar hem de organik maddenin gübre olarak bitkiye aktarabileceği enerjinin kaybedilmesine neden olur. Daha düşük enerjili gübre ise daha kalitesiz gübre demektir. Ülkemizde maalesef bu gübre yakma olayı yaygın olarak uygulanmaktadır. Halbuki gübrenin kalitesi düşmektedir.


Öncelikle burada yanmadan kastedilen ateş ile yakmak değil. Tezek külü haricinde Türkiye'nin hiç bir yerinde gübre ateşte yakılarak toprağa verilmez.

Merak ettim, bunu kaç dönüm arazinizde denedinizde olumsuz sonuçlarını gördünüz ?

Yanmamış taze ahır gübresinin içindeki ot tohumu, asalak-parazit ve böcek yumurta ve larvalarının toprağa vereceği zararları deneme; görme olanağınız oldu mu hiç ?

Yanmamış gübrenin içindeki besin element değerleri daha düşük; ya da bitkiler tarafından iyi değerlendirilemeyecek haldedir.

ercanuyar 27-02-2013 20:19

Tavuk gubresi olgunlastrma nihai kararim
 
Arkadaslar amator bir hobici olarak 10 tavugumun gubresini *en faydali sekilde kullanabilmek icin bukadar arastirma yapacagim aklima gelmezdi*
Forumlarda bircok kirli ve faydali bilgilerden eleme yaparak-karsilastirarak gubremi en faydali *sekilde nasil kullanabilecegimin sonucuna vardim gubrede besin kaybi olmadan.

Gubre olgunlastirmada belli basli iki adim var faydali olan.**

1-Bunlardan birincisi gubrenin yanmasidir yani gubrenin belli bir sicakliga ulastirilmasidir. Gubre alinir yaklasik 60 cm bir yukseklikte bir yigin olusturulur yagmurdan etkilenmemesi saglanir. Oksijenle temasini saglamak icin sik sik harmanlanarak gubrenin sicakliginin 60-70 c derecelere ulastirilmasi saglanir. Burada bu sicakliga ulasmak yani yanma olayini saglamak oksijene baglidir bu yuzden gubre yiginin sıkısmamis olmasi esastir.

*Gubre yigini harmanlanirken icine bir miktar kirec ve toprak atilmasi ve eger kurumus ise hafif islatilmasi bu sureci daha verimli hale getirecektir. Harmanlama isleminin belli araliklarla gubrenin tamaminin ayni rengi alincaya kadar devam etmesi gekir. 1 . Adimdaki AMAC gubreye karismis olan yabanci ot tohumlarinin 60-70 cantigrat derecelerde yakilarak cimlenemez duruma getirilmesidir ancak bu sure icinde gubrede besin kayiplarida olabilmektedir. Artik yanmis bir gubremiz vardir ancak bu daha isin basidir.

Gelelim 2.adima

*Topragin gubreyi tam anlamiyla sindirebilmesi icin bazi bakterilerden yardim almamiz gerekmektedir tipki besinlerin ince bagirsagimizdan emilmesi icin yardim eden bakteriler gibi bu bakterilerden cikan enzimler bagirsaklarimiz tarafindan emilerek enerjiye donusturulmektedir*

2. Adimda yanma olayi biten gubremizin fermantasyon sureci baslatilir burda amac bakteriler icin uygun bir ortam yaratmaktir. Bakteri cesitliligini arttirmak bizim lehimize olacaktir bunun icin mutfak atiklarindan faydalanabiliriz * ayrica saman veya talas karistirmakta azot baglamada faydali olacaktir. Gubre agzi kapali hava almayan bir ortama alinip ve iyice sikistirilarak bakterilere emanet edilir iste burada gubrenin fermante olayi tamamlanir gaz cikisi ve koku azaldikca gubrenin fermante olayi tamamlanmaya baslarTavuk gubresi guclu bur gubre oldugundan seyreltilerek veya sulandirilarak topraga verilmelidir

1. Asamada gubrede besin kayiplarinin olacagini dusundugum icin 1. Adimi atlamayi dusunuyorum topraga tohum karismasini engellemek icin gubrenin suyunu bir suzgec ile suzmeyi dusunuyorum kalan posasinida agaclar icin kullanabilirim umarim faydali olabilmisimdir eklemek veya duzeltmek istediginiz noktalar olursa seve seve fikirlerinizi degerlendirmek isterim*

miralay 27-02-2013 20:47

1. Kısımdaki asli "AMAÇ" yabancı ot değil çürümeye tabi tutmaktır, sıcaklık artışı harman ederek değil bakteriyel faaliyet sırasında açığa çıkacak
2. Aşamada sıkıştırmak gereksiz, saman faydalı talaş değil, toprak yanında leonardit/humik asit takviyesi ile sağlıklı bir şekilde kullanabilirsiniz.
Seyreltmek yerinde bir karar domateste çok yararını görürsünüz.
Yabancı ot tohumlarını uzaklaştırmak için bekletme esnasında çimlenen otları söküp tekrar çürümeye tabi tutun.

ercanuyar 28-02-2013 08:46

Sn miralay duzelttiginiz bilgiler icin tesekkur ederim gubreyi bekletme sureleri hakkinda bilginiz varmi

miralay 28-02-2013 18:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ercanuyar (Mesaj 1110624)
Sn miralay duzelttiginiz bilgiler icin tesekkur ederim gubreyi bekletme sureleri hakkinda bilginiz varmi

Esdadurullah Sn. ercanuyar beşer şaşar benim tavsiyelerim eleştiri ve düzeltmelere açıktır. Özellikle eleştirel yorumları çok faydalı buluyorum kendi açımdan.

Yerkürede sabit çevre şartları sağlayamayız Doğaana değişken, stabil değil evren sürekli değişim halinde bu sebepledir ki sürelere fikslenmeyi doğru bulmuyorum.

Tavsiyem şudur; Gübreyi ısı ve renk değişimlerini gözlemleyin tek renk yüksek ısıdan sonraki ısı düşüşü ile çürüme büyük çoğunlukla tamamlanmış demektir, "büyük çoğunlukla" tabirini kasten kullandım tamamen olmuş diyemeyiz, bu aşamadan sonra yeniden karıştırıp arasına tekrar organik karıştırabilirsiniz, iyi gelir organik ev artıkları kuru bitki parçaları, tohumsuz ot, çok ince dallar, gazel, saman vs. Ayrıca toprak ile harman edip kullanmadan evvel dinlendirmeniz ısı takibi yapmanız sizin bitkilerinizin menfaatinedir.

tuana organik 22-08-2013 16:30

1 Eklenti(ler)
........TAVUK GÜBRESİ [/COLOR][/B]..........................Teknolojinin ilerlemesiyle artık tavuk ve hayvan gübrelerini fermantasyondan geçirerek içerisindeki zararlı maddeleri arındırarak toprağa daha faydalı hale gelmektedir.Ayrıca pelet hale gelerek atması daha da kolay hale gelmiştir.Büyük arazilerde atma nakliye gibi bir çok sorunda bu şekilde sona ermiştir. Resimlerde görüldüğü gibi.0542 589 8018

ilteber 26-08-2013 00:53

Bu gübre çiçeklerde kullanılabilir mi?

tuana organik 03-09-2013 07:25

evet kullanılır

gülcicek 26-09-2013 21:26

*** arkadaşlar bir sorum olacak yanmış tezek(ateşte yanmış)külü topraga faydalımıdır ne gibi fayda verir içeriginde hangi madde bulunur ve nasıl uygulanması gerekir bu konuda beni aydınlatırmısınız teşekkür ederim.

justice 29-09-2013 09:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tuana organik (Mesaj 1195695)
evet kullanılır

Sn. tuana organik; bilgi alabilmek açısından bir sorum olacak size. broiler tavuk çiftliklerinde kesime 10 gün kala antibiyotik kullanımını genelde bırakıyorlar çünkü ette kalıntı olması istenmiyor, ama dışkıda bu kalıntı sorunu nasıl gideriliyor yani fermantasyonu etkileyen bir faktör olarak biliyorum. ayrıca bu gübre tarımda kullanılırken acaba bitkilerimiz yoluyla topraktan alınıp sofralarımıza geldiğinde beslenmemiz açısından olumsuz bir etkisi olmuyor mu? bilgilendirirseniz çok sevinirim.

Burak2013_350 19-01-2015 14:33

İyi günler
Tavuk gübresini direk uygulasak dekara 1 ton ladar yakma yaparmı yoksa çok mu fazla olur ?

hatipali74 08-04-2015 22:41

Organik Gübre karışımı
 
4 Eklenti(ler)
Konuyu doğru yerde açtığımı umuyorum. 2-3 gün önce uzun zamandır yapmayı planladığım gübre karışımını yaptım. Resimlerde gördüğünüz bahçedeki boş alanın etrafını çevirdikten sonra önce zemine 2 traktör yaş inek gübresi döktürttüm. Yumurta tavukçuluğu yapılan çiftlikten getirttiğim 4 ton kadar yaş tavuk gübresini inek gübrelerinin üzerine döktürttüm. Onun üzerine resimlerde gördüğünüz gibi 2 traktör kadar çürümüş saman döktürttüm. Aslında niyetim samanları tavuk gübresinin altına dökmekti. Ancak samanları getirmeyi söz veren köylü arkadaş geç getirince mecburen tavuk gübresini boşaltmak zorunda kaldık. Samanların üzerine 5 kilo kadar melas şekerini bir fıçı suda sulandırıp yağmurlama ibriği ile samanların üzerine döktüm. Elimde kalan 2 çuval leonardit ve 1 çuval odun külünü de üzerine serptikten sonra yine getirttiğim 2 traktör kadar karışık halde bulunan inek ve koyun gübresini en son kat olarak üzerine döktürttüm. Tabii, bu arada 25 kilo kadar toz kireci gübrelere karıştırdım. Vaktim olsaydı, en son yarım traktör kadar orman toprağı getirtecektim. Ama akşam olduğu için üzerini 2 kat naylonla bastırarak bundan vazgeçtim. 2 ay kadar sonra açıp karıştıracağım. O zamana kadar hazır olacağını umduğum enzimi sulandırıp üzerine dökmeyi ve tekrar örtmeyi planlıyorum. Bu şekilde önümüzdeki bahara kadar bekletmeyi, önümüzdeki kış solucanların devreye girerek artı katma değer katmasını hedefliyorum.

Bu konuda tüm arkadaşların fikirlerine ihtiyacım var.:dilli:
Eklenti 545811
Eklenti 545812
Eklenti 545813
Eklenti 545814

salih66 09-04-2015 09:32

Karışım güzel görünüyor fakat yumurta tavukçulugu yapılan çiftliklerde yemler katkılı daha çok yumurtlasınlar diye,kullanılan katkı ve hormonların bir kısmı tavukların dışkılarınada karışıyordur.

leylevi 06-08-2015 12:27

taze tavuk gübresini çiçeklerin dibine döksem bitkiye bir zararı olur mu

hatipali74 02-09-2015 22:36

1 Eklenti(ler)
-Son durum-
Eklenti 573673
İki kere alt üst edilen, sulanan, enzim karıştırdığım tavuk gübresine 25 kg.lık bentonitli kükürt karıştırdıktan sonra kış boyunca üstü açık bırakacağım.. Fikirlerinizi bekliyorum...

MeyveliTepe 03-09-2015 00:19

İlk hazırlıkta bir çuval odun külü ve 25 kg kireç ilave ettiniz. Her ikisi de hayli alkali malzemeler. Muhtemelen karışımın PH seviyesini epey yükseltmiştir. Sonra naylon ile iyice kapatarak oksijen almasını engellediniz veya azalttınız. Şimdi üzerini açarak kükürt ilave edeceğinizi söylüyorsunuz. Bunun mantığı nedir? Bu malzemeler ve oksijensiz ortam ile nasıl bir süreç yaratmaya çalıştınız?

bummerxy 06-11-2016 12:46

Arkadaşlar merhabalar...
Bir sorum olacak cevaplarsanız gerçekten sevinirim.
Yakınımın kapalı bir ortamda (altı beton ve talaş) 900 adet tavuğu var. Belli aralıklarla tavukların altlarını temizlemekte. Her temizlemede yaklaşık 40-50 torba dışkı çıkmakta.
Şimdi soruma gelelim.

Ben bu dışkıları çuvallayıp aldım. İçerisinde toprak gibi ufalanmış, katılaşıp kesekleşmiş gübreler mevcut. Bu çuvallar belirttiğim şekilde ürün içermekte.

İhtiyacım oldukça çuvallardan birisini alıp fermante etsem diğerleri beklese bir sıkıntı olur mu? Bekleyen çuvallar bozulur mu? İçerik tamamen kurumuş durumda.

Yaklaşık bu şekilde 50 çuval gübrem var. Bunları fermante etmeden kullanmam ne gibi sakıncaları beraberinde getirir? Bilen arkadaşlarım cevaplarsa sevinirim.

Likos 25-12-2016 21:24

Çiftlik gübresini(büyükbaş hayvan gübresi-mandıra /besi gübresi değil,tamamen doğal beslenmiş) kendimiz kapalı alanda ya da açık alanda nasıl yakabiliriz?yardım lütfen

KOLCU 28-11-2018 11:37

Merhaba yaş sığır gübresi ahırdan her çıktığında yığın üzerine toz kükürt dökmenin, kimyasal sonuçlarını merak ediyorum
fikir yürütecek arkadaşların yorumlarını istirham ederim
Saygılar

Eyong 16-03-2019 06:19

Herkese merhabalar, 12 yıl boyunca burada duran başlığı okuyabilmemizi ve faydalanmamızı sağlayan herkese emekleri için çok teşekkürler. Bilgisini paylaşandan da bu bilgilerin bizlere ulaşmasını sağlayandan da Allah razı olsun.

Benim 13 tavuğum var, gübresinden nasıl yararlanırım diye araştırırken forumdan bir çok bilgi toparladım ama hala sormam gereken bir şeyler var.


Gübreyi kesin olarak şerbet haline getirip kullanacağım, onda sıkıntı yok. Direkt kullanmanın riskli olduğunu anladım. Ama şerbet için önce fermantasyon veya yanma yapmalı mıyım? Yoksa taze gübreden de şerbet yapabilir miyim tam anlayamadım.

Bir de ben bilmeden gübre için fermantasyon işlemi yapmış da olabilirim, şöyle ki;

Tavuklarımın gezindiği yaklaşık 30 m2 açık alan var, bu alanda 3-4 ay gezinme sonucu yüzey tamamen tavuk pisliği ile kaplanmıştı. Yağan yağmurlar ile birlikte alanda cıvık ve koyu yeşil bir gübre oluştu.

Ben bunların tavuk ayak sağlığına zarar vereceğini düşünerek yer yer açtığım çukurlara pisliği gömerek, üzerlerini kapatıp yüzeyi tekrar toprak haline getirmeye çalıştım ve alanı bir nevi belledim.

Şimdi bu yağmur altında uzun süre kalıp da toprağa gömülen gübreyi çıkarıp kullansam işe yarar mı?

Bir sorum daha var;

Kapalı kümesin altına talaş serip gece boyunca atılan dışkıları haftada bir talaş ile birlikte toplayıp atıyorum, bu talaş karışık taze gübreden nasıl faydalanabilirim?

Okuyan herkese teşekkür ederim.

Saygılar.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:57.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025