agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/index.php)
-   Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=27)
-   -   Sulama tankı kurulması (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=27192)

Blacksoul1903 26-04-2012 23:00

Sulama tankı kurulması
 
Öncelikle herkese selamlar saygılar. Sizlerden yardımını istediğim konu kısaca şu şekilde;

Bir dağın yamacında toplamda 100 adet 5 yaşında zeytin ağacımız mevcut. Bunları yazın sulamak istiyoruz. Bulundukları yamacın tepesine de aşağıda resmi bulunan iki adet deponun aynısından koymak istiyoruz. Sizden yardımını istediğim konu da burada başlıyor. Bu iki depoyu birbirine nasıl bağlayalım ki sulamada en iyi verimi alalım?

Klasik yöntemler aklımıza geliyor ama daha verimli bir yöntem bulabilir miyiz diye buraya yazmaya karar verdim. Vereceğiniz fikirler dolayısıyla şimdiden teşekkürler.

http://f1204.hizliresim.com/w/u/4y875.jpg

Çamtepe 27-04-2012 02:42

İki depo yerine tek bir büyük depo almanız mümkün değilse elinizde iki seçeneğiniz olduğunu düşünebilirsiniz.

Her bir depoyu 1.5V'luk kalem pil gibi düşünün. Eğer ucuca bağlarsanız (birini diğerinin üstüne koyup çıkışlarını birleştirirseniz) sonuçta (yaklaşık) 3V'luk gerilim (potansiyel) elde edersiniz. Daha fazla basınç olur yani elinizde. Tabi altta kalan deponun ağzının üstteki deponun su basıncı geldiğinde su sızdırmadığını varsayarak. Siz depoyu doldururken sürekli üsttekine dolduracaksınız, neticede iki depo da dolacak.

Eğer depoları yan yana koyarsanız ve uçlarını birleştirirseniz sisteme uygulanacak basınç tek deponunki ile aynı olacak. (Pilleri paralel bağlamakla aynı mantık). Paralel bağlamanız durumunda tek kazancınız (çıkış borularınızın uygun olduğu varsayımı ile), gerektiğinde su hacminin (debisinin) artabilmesidir, ama 100 ağacın damla sulamasında önemli bir kıstas olduğunu düşünmüyorum :)

Siz pilleri seri bağlayın en iyisi, ya da gidip 3V'luk pil almak en doğrusu.

Bildiğim kadarı ile resimdeki depolar 1000lt'lik ve daha çok üstüste stoklama, nakliye vs. uygun depolar. Ancak nakliyeye uygun olması için etrafına bu metal korumalar yapılıyor ve maliyeti artıyor. Benzer bir rakama daha büyük bir depo alsanız nasıl olur? 100 ağaca sulama başına 30 lt/fidan su verseniz toplam su ihtiyacınız 3000lt olur. 10 tonluk bir depo alsanız da her seferinde depo doldurmakla uğraşmasınız sanki daha iyi? Benim için depo doldurmak bir eziyet mesela. 120 ton beton havuz, 2-3 sulama yetiyor.

Blacksoul1903 27-04-2012 11:48

Sayın Çamtepe değerli vaktinizi ayırıp detaylı şekilde bilgilendirici bir cevap verdiğiniz için öncelikle teşekkürlerimi sunarım.
İki adat 1er tonluk depo kullanmamızın nedeni elimizde hazır durumda bu depoların varlığındandır. Ayrıca elimde varolan başka bir malzeme de 35 metre boyunda 2,5luk sulama hortumudur. Depoların çıkışlarını, sanıyorum ki bunlar 1,5 inçlik, bu 2,5luk boruya bir T veya V ek boru sayesinde bağlamayı düşünüyoruz. Yani sizin 3. paragrafta anlattığınız hususu uygulamayı düşünüyoruz.

Aşağıya ekleyeceğim ve az önce çizdiğim projeyi nihayetinde ortaya çıkarmayı planlıyoruz. Depoların yamacın tepesine konulduğu düşünüldüğünde, damlama hortumlarının kapalı olduğu ve sadece ağaçların dibine katif takılarak delikler oluşturulduğunda ve bazı damlama sıralarını gerektiğinde safdışı bırakmak amacıyla başlarına birer vana konulması durumunda istediğimiz verimi sağlayabilir miyiz? İşte asıl kafamızı kurcalayan durum budur. Ayrıca yukarı 100 adet ağaç yazmışım ama bu 150 olacak :)

http://g1204.hizliresim.com/w/v/4yr56.jpg

Blacksoul1903 27-04-2012 11:49

Resim sanıyourm ki çok büyük görünüyor :)

malina 27-04-2012 12:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi BLaCKSouL1903 (Mesaj 954680)
Resim sanıyourum ki çok büyük görünüyor :)


FORUM KULLANMA KILAVUZU

Foruma fotoğraf nasıl yüklenir bilgileri burada yer alıyor.

Çamtepe 27-04-2012 12:45

Evet, resmi ufaltıp koyabilirseniz daha kolay anlaşılır olacak.

Şu konuda yazdığım cevap sanırım sizin sorunuzu biraz cevaplıyor.
http://www.agaclar.net/forum/952924-post32.htm

Şu noktalara dikkatinizi çekiyorum, illa ki böyle yapmak zorunda değilsiniz ama benim tecrübem bu yönde:
a. Boruları dikey yerleştirirseniz bahçenizi işlemek daha kolay olabilir.
b. 1.5 inch'lik ana boru çok dar gibi geliyor bana. Depolarınızın çıkışı da mı 1.5"?
c. 150 ağaç x ağaç başına 20 lt deseniz 3 tonluk bir depoya, 30 lt deseniz 4.5 tonluk bir depoya ihtiyacınız var. 2 tonluk depoyla sulamaya kalkarsanız ağaç başı 13 lt düşer. Bunun yeterli olup olmayacağını bir ziraat mühendisine sormanızı tavsiye ediyorum.
d. Eğer yetmeyecekse ya yeni depo alacaksınız, ya da depoya su basmaya devam edeceksiniz. Eğer su basma imkanınız varsa, su motorunu direk şebekeye bağlamanız da bir seçenektir. Bu şekilde şebekede gerekli basıncı sağlarsınız.
e. Eğer su motoru ile değil de taşıma su ile sulayacaksanız bu bence mantıklı değil
f. Depoyu ilk sıradaki damlama borusundan kaç m yükseğe koymanız gerektiği konusunda bir damlama uzmanına başvurmanızı öneririm.

Blacksoul1903 27-04-2012 20:34

a-Sayın Çamtepe ilgili cevabınızda göstermiş olduğunuz damlama planına benzer bir plan düşünüyoruz, tabi tek fark olarak damlama hortumlarının yukarı-aşağı yönlü değil sağ-sol yönlü yapacağız. Zira dediğiniz husus yani bahçeyi işleme olayı çok doğru bir nokta fakat söz konusu yer dağ yamacı olduğundan işleme olanağımız sağ-sol yönlü oluyor ancak atla çift sürülüyor o da yanlamasına gidiyor.
b- İkinci husus 1,5 inç dedim ama 2 lik te olabilir emin değilim.
c- Bu zamana kadar yazın hiç sulanmadılar. Bundan sonra haftalık sulamalar sanıyorum ki zeytinlere yetecektir. Ki ağaçların bulunduğu yer deniz seviyesinden 500m. yüksekte, yaz şartlarına göre de biraz serin bir yerde kalıyor.
d- Depolara suyu şebeke suyu ile aktaracağız.
e- ...
f- Depomuz ilk fidandan ortalam 2 metre daha yüksekte olacak.

Cevabınız ve yardımınız için bir kez daha teşekkür ederim.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:15.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024