![]() |
Alıntı:
|
malç tekniğini seneye bende denemek istiyorum ama doğal olanı tercih etmek istiyorum. Bunun içinde çevremde çok bulunan çam iğnelerini denemeyi düşündüm onuda bazı kaynaklarda sebzelerde kullanmak iyi olmadığını okudum topraktaki azotu çürüme esnasında bakterilerin kullandığı yazıyordu. karbon-azot oranına göre malç yapmak lazımmış.
malç çürürken toprak mikroorganizmaların besleyecek ve toprağa az miktarda besin maddesi geçecektir. kullandığımız malç karbon oranı yüksek bir malçsa topraktaki bakteri ve mantarlar çoğalacak bitkinin ihtiyacı olan azota ortak olacaklar bu yüzden karbon-azot oranına dikkat edilerek malç seçmek gerekliymiş.Karbon-azot oranı 30:1 oranından düşük malçları tercih etmek gerekliymiş. Kaynak Çam iğneleri toprağın asitliğini de arttırıyormuş çilek gibi bitkilerde kullanılmasını öneriyorlar. |
Alıntı:
Malç toprağın yüzeyinde. Dolayısıyla toprak altındaki bitki köklerini engelleyecek bir azot kaybı olmaz. Dahası, bakteriler malç malzemesindeki azotu tüketip bünyelerine alırlar. Tam kuru ağaç yongalarının c:n oranı yüksektir ancak bakteriyel faaliyet yeterli nem olduğunda, yani kışın gerçekleşir. Çoğu bahçe atığında bulunan azot kompostlaşma için yeterlidir. Çok kuru malzemeyi kullanırken üzerine az biraz hayvan gübresi serpelerseniz zaten bakterilere yeterli azotu da vermiş olursunuz. Bunlara rağmen bakterilerin bünyelerine aldıkları azot zaman içinde yavaş salınımlı gübre gibi, havaya uçmak yerine yine toprağa döner. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 12:17. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025