![]() |
Sorunun üzerinden neredeyse 1 sene geçmiş ama rastlamışken cevap vereyim. Biçilmiş çimler malç olarak kullanılabiliyor. Çimin üstünde kaldığında çimi öldürebiliyor demişsiniz, ama zaten malç uygulamasında malç malzemesi bitkinin üstüne konmayacak, çevredeki açık toprağın üstü malç ile örtülecek. Bitkilerin gövdelerine temas etmemesi, bitkinin çevresinde 10-15cm çaplı bir alanın boş bırakılması önemli.
|
Marmara bölgesinde malçlama yapmak için bu aralar uygun mudur yoksa toprağın biraz daha mı ısınmasını bekleyeyim? Birde damla sulama boruları malçın altında mı yoksa üstünde mi olmalı?
|
Marmara iklimini bilmiyorum, ona diğer arkadaşlar yardımcı olacaktır.
Ama damla sulama borularını malç ile kapatmak burada çok yaygın kullanılıyor. Hem buharlaşmayı azaltıyor, hem de gözden saklıyor. |
|
|
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Kendi zeytiğinliğimizde hiç malç kullanmıyoruz bitkinin dökülen yaprakları doğal bir malç oluşturmuş durumda tabi bu duruma gelmesi için yıllar gerekiyor.Bunun dışında ilk yıllarda sadece bir kaç defa bakır uygulaması yapmak dışında hiçbir uygulama da yapmadım ne de gübre uygulaması buna hayvan gübreside dahil, sadece yazın çok sıcak zamanlarında bir kaç saat su vermekten başka bir uygulama yapmadım.Ne zeytin sineği ne de yapraklarda mantari bir hastalık gördüm ne de yabani ot kaldı diplerinde ,bu yıl son derece verimli heryerde olduğu gibi.
Belirtmek istediğim çok fazla gübre ilaç vererek suni işlemlerle verim artışı her zaman mümkün olmadığı gibi bitkinin doğal bağışıklık sisteminin çalışışınıda değiştiriyoruz ve özellikle bazı zararlı ve hastalıklara yakalanma riski artıyor sonrasında yine ilaç gübre ekstra su.Bununla ilgili bir araştırma varmıdır bilmiyorum ama ancak aynı bitkinin organik materyali o ağaç için daha faydalı olduğunu düşünüyorum ,organik materyal yaprak dal vs 3-5 yıl sonra sonra malç seviyesine geldiği zaman zaten herhangi bir gübre kullanımına gerek kalmadan son derece yüksek verim vermeye devam edebiliyor,tabi inorganik gübreler kullanarak topraktaki fiziksel ve biyolojik özellikleri değiştirirseniz bu söylediğim mümkün olmayacaktır.Zeytin gibi vakur bitkilerde özellikle :) |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
malç tekniğini seneye bende denemek istiyorum ama doğal olanı tercih etmek istiyorum. Bunun içinde çevremde çok bulunan çam iğnelerini denemeyi düşündüm onuda bazı kaynaklarda sebzelerde kullanmak iyi olmadığını okudum topraktaki azotu çürüme esnasında bakterilerin kullandığı yazıyordu. karbon-azot oranına göre malç yapmak lazımmış.
malç çürürken toprak mikroorganizmaların besleyecek ve toprağa az miktarda besin maddesi geçecektir. kullandığımız malç karbon oranı yüksek bir malçsa topraktaki bakteri ve mantarlar çoğalacak bitkinin ihtiyacı olan azota ortak olacaklar bu yüzden karbon-azot oranına dikkat edilerek malç seçmek gerekliymiş.Karbon-azot oranı 30:1 oranından düşük malçları tercih etmek gerekliymiş. Kaynak Çam iğneleri toprağın asitliğini de arttırıyormuş çilek gibi bitkilerde kullanılmasını öneriyorlar. |
Alıntı:
Malç toprağın yüzeyinde. Dolayısıyla toprak altındaki bitki köklerini engelleyecek bir azot kaybı olmaz. Dahası, bakteriler malç malzemesindeki azotu tüketip bünyelerine alırlar. Tam kuru ağaç yongalarının c:n oranı yüksektir ancak bakteriyel faaliyet yeterli nem olduğunda, yani kışın gerçekleşir. Çoğu bahçe atığında bulunan azot kompostlaşma için yeterlidir. Çok kuru malzemeyi kullanırken üzerine az biraz hayvan gübresi serpelerseniz zaten bakterilere yeterli azotu da vermiş olursunuz. Bunlara rağmen bakterilerin bünyelerine aldıkları azot zaman içinde yavaş salınımlı gübre gibi, havaya uçmak yerine yine toprağa döner. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 05:57. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025