agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/)
-   -   Organik Malç'ın mucize oluşumları. (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/20692.htm)

gilan 31-03-2016 00:25

Sorunun üzerinden neredeyse 1 sene geçmiş ama rastlamışken cevap vereyim. Biçilmiş çimler malç olarak kullanılabiliyor. Çimin üstünde kaldığında çimi öldürebiliyor demişsiniz, ama zaten malç uygulamasında malç malzemesi bitkinin üstüne konmayacak, çevredeki açık toprağın üstü malç ile örtülecek. Bitkilerin gövdelerine temas etmemesi, bitkinin çevresinde 10-15cm çaplı bir alanın boş bırakılması önemli.

kerkenez 18-05-2016 08:18

Marmara bölgesinde malçlama yapmak için bu aralar uygun mudur yoksa toprağın biraz daha mı ısınmasını bekleyeyim? Birde damla sulama boruları malçın altında mı yoksa üstünde mi olmalı?

gilan 18-05-2016 22:40

Marmara iklimini bilmiyorum, ona diğer arkadaşlar yardımcı olacaktır.

Ama damla sulama borularını malç ile kapatmak burada çok yaygın kullanılıyor. Hem buharlaşmayı azaltıyor, hem de gözden saklıyor.

Likos 21-12-2016 15:13

doğal malçlama değil ama taban örtüsü ile malçlama

http://i.hizliresim.com/0l175W.jpg

Likos 21-12-2016 15:14

http://i.hizliresim.com/Wg0VjL.jpg

pria 27-05-2017 19:08

Malçlama ile güzel bir kaynak:

http://batem.gov.tr/yayinlar/derim/2006/20-27.pdf

azorka 11-07-2017 02:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi pria (Mesaj 1508542)
Malçlama ile güzel bir kaynak:

http://batem.gov.tr/yayinlar/derim/2006/20-27.pdf

Ne yazık ki çalışmıyor. :(

Mad Max 12-07-2017 10:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi azorka (Mesaj 1512917)
Ne yazık ki çalışmıyor. :(

Ben de açılıyor .

devrann 16-09-2017 11:42

Kendi zeytiğinliğimizde hiç malç kullanmıyoruz bitkinin dökülen yaprakları doğal bir malç oluşturmuş durumda tabi bu duruma gelmesi için yıllar gerekiyor.Bunun dışında ilk yıllarda sadece bir kaç defa bakır uygulaması yapmak dışında hiçbir uygulama da yapmadım ne de gübre uygulaması buna hayvan gübreside dahil, sadece yazın çok sıcak zamanlarında bir kaç saat su vermekten başka bir uygulama yapmadım.Ne zeytin sineği ne de yapraklarda mantari bir hastalık gördüm ne de yabani ot kaldı diplerinde ,bu yıl son derece verimli heryerde olduğu gibi.
Belirtmek istediğim çok fazla gübre ilaç vererek suni işlemlerle verim artışı her zaman mümkün olmadığı gibi bitkinin doğal bağışıklık sisteminin çalışışınıda değiştiriyoruz ve özellikle bazı zararlı ve hastalıklara yakalanma riski artıyor sonrasında yine ilaç gübre ekstra su.Bununla ilgili bir araştırma varmıdır bilmiyorum ama ancak aynı bitkinin organik materyali o ağaç için daha faydalı olduğunu düşünüyorum ,organik materyal yaprak dal vs 3-5 yıl sonra sonra malç seviyesine geldiği zaman zaten herhangi bir gübre kullanımına gerek kalmadan son derece yüksek verim vermeye devam edebiliyor,tabi inorganik gübreler kullanarak topraktaki fiziksel ve biyolojik özellikleri değiştirirseniz bu söylediğim mümkün olmayacaktır.Zeytin gibi vakur bitkilerde özellikle :)

its_just_a_ride 16-09-2017 12:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi devrann (Mesaj 1517970)
Kendi zeytiğinliğimizde hiç malç kullanmıyoruz bitkinin dökülen yaprakları doğal bir malç oluşturmuş durumda tabi bu duruma gelmesi için yıllar gerekiyor.Bunun dışında ilk yıllarda sadece bir kaç defa bakır uygulaması yapmak dışında hiçbir uygulama da yapmadım ne de gübre uygulaması buna hayvan gübreside dahil, sadece yazın çok sıcak zamanlarında bir kaç saat su vermekten başka bir uygulama yapmadım.Ne zeytin sineği ne de yapraklarda mantari bir hastalık gördüm ne de yabani ot kaldı diplerinde ,bu yıl son derece verimli heryerde olduğu gibi.
Belirtmek istediğim çok fazla gübre ilaç vererek suni işlemlerle verim artışı her zaman mümkün olmadığı gibi bitkinin doğal bağışıklık sisteminin çalışışınıda değiştiriyoruz ve özellikle bazı zararlı ve hastalıklara yakalanma riski artıyor sonrasında yine ilaç gübre ekstra su.Bununla ilgili bir araştırma varmıdır bilmiyorum ama ancak aynı bitkinin organik materyali o ağaç için daha faydalı olduğunu düşünüyorum ,organik materyal yaprak dal vs 3-5 yıl sonra sonra malç seviyesine geldiği zaman zaten herhangi bir gübre kullanımına gerek kalmadan son derece yüksek verim vermeye devam edebiliyor,tabi inorganik gübreler kullanarak topraktaki fiziksel ve biyolojik özellikleri değiştirirseniz bu söylediğim mümkün olmayacaktır.Zeytin gibi vakur bitkilerde özellikle :)

Doğanın kendi tarımını yapmasına izin vermişsiniz. Seyretmesi büyük keyif oluyor.

defender77 17-09-2017 10:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi HakanSoyuak (Mesaj 1395635)
konuyu hortlatmış gibi oluyorum ama .Bahçemdeki çimi makinayla biçtikten sonra çıkan çim kırpıntısını bahçede bulunan bitkilerin sebzelerin(leylandi limon selvi gül gibi) diplerine döksem malçlama yapmış olurmuyum? yeni keşilmiş çim kırpıntısı çimenin üstünde kaldıgında çimeni kurutuyor öldürüyor bitkilere bi zararı olmazmı acaba?

çimenin üzerinde kaldığında çimeni öldürmesi güneş almasını engellediği için. malçlama yöntemi ile hem toprağın organik madde yönünden arttırılması sağlanıyor, hemde güneşi keserek altında kalan yabancı otların büyümesini engellemek amaçlanıyor. fakat yeşil çimde yığın yapıldığında mikrobiyal faaliyetler sonucu kızışma oluşabilir. bir yerde bu biçilmiş çimleri bir süre depolayıp daha sonra kullanmak daha güvenli olacaktır.

emrecey 08-10-2018 13:27

malç tekniğini seneye bende denemek istiyorum ama doğal olanı tercih etmek istiyorum. Bunun içinde çevremde çok bulunan çam iğnelerini denemeyi düşündüm onuda bazı kaynaklarda sebzelerde kullanmak iyi olmadığını okudum topraktaki azotu çürüme esnasında bakterilerin kullandığı yazıyordu. karbon-azot oranına göre malç yapmak lazımmış.
malç çürürken toprak mikroorganizmaların besleyecek ve toprağa az miktarda besin maddesi geçecektir. kullandığımız malç karbon oranı yüksek bir malçsa topraktaki bakteri ve mantarlar çoğalacak bitkinin ihtiyacı olan azota ortak olacaklar bu yüzden karbon-azot oranına dikkat edilerek malç seçmek gerekliymiş.Karbon-azot oranı 30:1 oranından düşük malçları tercih etmek gerekliymiş.
Kaynak
Çam iğneleri toprağın asitliğini de arttırıyormuş çilek gibi bitkilerde kullanılmasını öneriyorlar.

MeyveliTepe 08-10-2018 14:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi emrecey (Mesaj 1549366)
malç tekniğini seneye bende denemek istiyorum ama doğal olanı tercih etmek istiyorum. Bunun içinde çevremde çok bulunan çam iğnelerini denemeyi düşündüm onuda bazı kaynaklarda sebzelerde kullanmak iyi olmadığını okudum topraktaki azotu çürüme esnasında bakterilerin kullandığı yazıyordu. karbon-azot oranına göre malç yapmak lazımmış.
malç çürürken toprak mikroorganizmaların besleyecek ve toprağa az miktarda besin maddesi geçecektir. kullandığımız malç karbon oranı yüksek bir malçsa topraktaki bakteri ve mantarlar çoğalacak bitkinin ihtiyacı olan azota ortak olacaklar bu yüzden karbon-azot oranına dikkat edilerek malç seçmek gerekliymiş.Karbon-azot oranı 30:1 oranından düşük malçları tercih etmek gerekliymiş.
Kaynak
Çam iğneleri toprağın asitliğini de arttırıyormuş çilek gibi bitkilerde kullanılmasını öneriyorlar.

Malç toprağın yüzeyinde. Dolayısıyla toprak altındaki bitki köklerini engelleyecek bir azot kaybı olmaz. Dahası, bakteriler malç malzemesindeki azotu tüketip bünyelerine alırlar. Tam kuru ağaç yongalarının c:n oranı yüksektir ancak bakteriyel faaliyet yeterli nem olduğunda, yani kışın gerçekleşir. Çoğu bahçe atığında bulunan azot kompostlaşma için yeterlidir. Çok kuru malzemeyi kullanırken üzerine az biraz hayvan gübresi serpelerseniz zaten bakterilere yeterli azotu da vermiş olursunuz.

Bunlara rağmen bakterilerin bünyelerine aldıkları azot zaman içinde yavaş salınımlı gübre gibi, havaya uçmak yerine yine toprağa döner.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:57.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025