agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/)
-   -   Mikoriza / mikrobiyal gübreler (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/1963.htm)

Mine Pakkaner 11-11-2011 21:38

Memet bonzai harçlarına HepYeşil kompost karıştırdıysan ayrıca mikoriza aramana gerek yok. HepYeşil'in içinde Trichoderma var. Ayrıca leonardit katıp katmamak da sana kalmış çünkü toplam % 47 hümik ve fulvik asit içeriyor.

memet 11-11-2011 21:52

Yeni diktiğim adeniumları şaşırtırken kullandım Hepyeşil kompostu. Bonsai toprak değişimi için biraz daha sabretmem gerekiyor mevsim olarak, Sabırsızlanıyorum.

mrduran 27-12-2011 20:27

Merhabalar efendim,

Mikoriza üretimi ile ilgili Tübitak ve ilgili linklerde çeşitli bilgiler mevcut.

Saygılarımla lütfen.

limon_sever 28-02-2012 19:11

Mikoriza mantarını çilek fidesinde deneyen var mı?
İnternette böyle bir fide gördüm. Gerçeği yansıtmakta mıdır?

http://i077.radikal.ru/1007/9d/0ee8b4b14558.jpg

meh12 28-02-2012 19:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon_sever (Mesaj 918028)
Mikoriza mantarını çilek fidesinde deneyen var mı?
İnternette böyle bir fide gördüm. Gerçeği yansıtmakta mıdır?

http://i077.radikal.ru/1007/9d/0ee8b4b14558.jpg

Bu gerçekten insanı hayran bırakacak güzellikte bir çilek.Her ne ile yapılmışsa öğrenmek lazım

limon_sever 28-02-2012 19:35

Burada Gardenia.ru :: açıklaması var. Ama belarusça dilinde.

Ayrıca çilek dibinde mantarda yetiştirmiş. Sanırım mantar çilekte verimi artırıyor.

xenkebikec 11-03-2012 21:59

Mikoriza'yı nereden temin edebiliriz acaba? İnternette satışını yapan bir yer bulamadım. Bazı siteler var ama tam anlayamadım. Sizlerin satın aldığı veya bildiği yerler var mı?

limon_sever 11-03-2012 23:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi xenkebikec (Mesaj 923925)
Mikoriza'yı nereden temin edebiliriz acaba? İnternette satışını yapan bir yer bulamadım. Bazı siteler var ama tam anlayamadım. Sizlerin satın aldığı veya bildiği yerler var mı?

Endo Roots Soluble

Bu siteden ubyi'den sn. zeytinlibahçe satın almış. Fiyat konusunda bizi de bilgilendirirsiniz umarım.

xenkebikec 12-03-2012 14:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon_sever (Mesaj 923957)
Endo Roots Soluble

Bu siteden ubyi'den sn. zeytinlibahçe satın almış. Fiyat konusunda bizi de bilgilendirirsiniz umarım.

Sn. limon_sever Endo roots soluble ürünü ile ilgili olarak ürünün 250 gr'lık ambalajı 98 lira. Yaklaşık 2500 fide veya 1000m2 alana yeterli olduğunu belirttiler.

Fakat benim bahçemin ekili alanı 100-150m2 civarı yani bu ürünü tek başıma almam mümkün değil. 50gr lık paketleri olsa çok güzel olurdu.

limon_sever 12-03-2012 15:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi xenkebikec (Mesaj 924308)
Sn. limon_sever Endo roots soluble ürünü ile ilgili olarak ürünün 250 gr'lık ambalajı 98 lira. Yaklaşık 2500 fide veya 1000m2 alana yeterli olduğunu belirttiler.

Fakat benim bahçemin ekili alanı 100-150m2 civarı yani bu ürünü tek başıma almam mümkün değil. 50gr lık paketleri olsa çok güzel olurdu.

250 gramını 25 lira gibi bir fiyat bekliyordum ki beklediğimden fazla bir fiyatı varmış. Çok haklısınız 50 gr paket yapılırsa bizim gibi küçük bahçesi olanlarda yararlanabilirdi bu üründen.

xenkebikec 12-03-2012 15:37

Aslında başka bir ürüne göre fiyatı uygun. Piranha Mikoriza 50gr fiyatı 69 TL.

Piranha Mikoriza - Magicplant

aydın 12-03-2012 19:01

Arkadaşlar;

mikoriza mantarını kaç lt suya kaç çay kaşığı şeklinde belirtirseniz sevinirim.

limon_sever 12-03-2012 20:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aydın (Mesaj 924413)
Arkadaşlar;

mikoriza mantarını kaç lt suya kaç çay kaşığı şeklinde belirtirseniz sevinirim.

1 çay kaşığı mikoriza mantarını 5 litre suyla karıştırabilirsiniz.

aydın 13-03-2012 01:15

teşekkür ederim limon sever;

peki ya bu mikoriza karışımının içine sim derya diye bilinen tozu da yine aynı şekilde( 1 kaşık) katabilir miyiz?

syıldıran 13-03-2012 08:28

Merhaba ,
Ben Endo Root Soluable (umarım doğru yazmışımdır) isimli mikoriza mantarı preparatını dağlık arazide sulama imkanı olmıyan zeytin delicelerinin dikiminde kullandım , daha önceki yıllarda sulama imkanı olmadığı için tutturamadığım fidanlar bu mikoriza mantarları sayesinde tuttu , kurak şartlarda bitkinin susuzluğa dayanmasını sağlıyor , kesinlikle tavsiye ederim , doğrudur pahalı bir ürün ama verdiğiniz paraya değiyor. Bu arada daha önceleri bilmediğim mikoriza mantarlarını bu forumdaki yazıları sayesinde öğrenme fırsatı bulduğum Sn. Mine Pakkaner hanımefendiye de saygılarımı arz ederim. Selamlar . .

limon_sever 13-03-2012 08:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aydın (Mesaj 924567)
teşekkür ederim limon sever;

peki ya bu mikoriza karışımının içine sim derya diye bilinen tozu da yine aynı şekilde( 1 kaşık) katabilir miyiz?

Sn. Zeytinlibahçe'nin tavsiyesi:
-----------------------------

Sim Derma

- Tohum: 1 kg tohum 5-20 g Toz Sim Derma ile karıstırılarak kaplanır ve ekilir.

- Fide: 200 g Toz Sim Derma 20 L suya karıstırılarak çözülür, fide kökleri daldırıldıktan sonra ekilir veya dikilen

- Fidelerin kök boğazlarına 10-15 mL çözelti verilir.

Mikoriza Mantarı

- 1 çay kaşığı mikoriza mantarını yaklaşık 4.5 lt su içinde eritip kullanabiliriz.

- Aynı oranı koruyup daha az miktarda kullanabiliriz. Kalanı buz dolabında saklayalım.

- T.H. bakterisini toz olarak doğrudan tohumların üzerine serperek kullanabiliriz.

- Her iki ürünü klorsuz suyla kullanmamız gerektiğini hatırlatmalıyım.

- Sim Derma ve Mikoriza Mantarını birbirleriyle karıştırıp kullanabiliriz.

xenkebikec 13-03-2012 09:43

Mikoriza mantarları ve sim derma (Trichoderma harzianum) gibi ürünleri hazırlarken koruma seviyesi P3 olan maske-filtre kullanılması gerektiği doğrumudur ya da gerekli midir?

tanerok 14-03-2012 21:32

symbiom wam mikoriza mantar 1 kg 80 lira 2 dekara yetiyor

Zeytinlibahçe 15-03-2012 15:02

Arkadaşlar tohum aşılamada kullanabileceğimiz, bizim bu yıl ilk defa kullandığımız içinde mikoriza mantarlarıda dahil daha bir çok faydalı mikro organizmaları barındıran '' organik gübre'' lisanslı yeni bir ürünü tanıtmak istiyorum.

Bioglobal - Biyolojik Bitki Koruma ve Besleme

http://zeytinlibahce.net/wp-content/.../03/finish.jpg

Daha fazla bilgi için Esra hanım/Bioglobal 0533 7044283 (bilgisi dahilinde)

bahcedenn 28-03-2012 16:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Zeytinlibahçe (Mesaj 925877)
Arkadaşlar tohum aşılamada kullanabileceğimiz, bizim bu yıl ilk defa kullandığımız içinde mikoriza mantarlarıda dahil daha bir çok faydalı mikro organizmaları barındıran '' organik gübre'' lisanslı yeni bir ürünü tanıtmak istiyorum.

Bioglobal - Biyolojik Bitki Koruma ve Besleme

http://zeytinlibahce.net/wp-content/.../03/finish.jpg

Daha fazla bilgi için Esra hanım/Bioglobal 0533 7044283 (bilgisi dahilinde)

Peki alırsak hangi ürünü tercih etmeliyiz acaba? Finish Mix diye bahsettikleri ürünü mü? Yoksa Endo Roots Soluble olanı mı? Paylaştığınız resimdeki ürün hangisi? Ve aradaki fark nedir acaba? Vereceğiniz bilgiler benim gibi yeni yeni öğrenmeye çalışanlar için faydalı olacaktır. Teşekkürler...

Zeytinlibahçe 29-03-2012 08:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bahcedenn (Mesaj 933421)
Peki alırsak hangi ürünü tercih etmeliyiz acaba? Finish Mix diye bahsettikleri ürünü mü? Yoksa Endo Roots Soluble olanı mı? Paylaştığınız resimdeki ürün hangisi? Ve aradaki fark nedir acaba? Vereceğiniz bilgiler benim gibi yeni yeni öğrenmeye çalışanlar için faydalı olacaktır. Teşekkürler...

Sn bahcedenn, tercihinizi belirleyecek olan tohum aşamasında mı, şaşırtma veya fidan dikimi aşamasında mı kullanacağınız belirleyecektir.

''Finish seed'' tohumları aşılamada kullanılır. İçinde mikoriza mantarları, rhizobium bakterileri, azotobakterler ve topraktaki fosforun çözünmesine yardımcı faydalı bakterileri bulundurur.

Azotobakterler: Bitkinin kök bölgesinde serbest halde yaşarlar. Havanın serbest azotunu toprağa fikse ederek bitkilerin kullanabileceği şekle dönüştürürler. Dolayısıyla doğal bir gübreleme yapmanıza yardımcı olurken güçlü bir kök sistemi oluşmasına ve bitkinin sağlıklı gelişmesine yardımcı olurlar. Rhizobium bakterileride aynı amaca hizmet eder. Ayrıca bu bakterilerin birbirleriyle simbiyotek bir şekilde yaşiyor olmasıda oldukça önemli.

Dolayısıyla tohum aşamasında finish seed kullanılmasının daha önemli olduğunu düşünüyorum.

bahcedenn 29-03-2012 11:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Zeytinlibahçe (Mesaj 933785)
Sn bahcedenn, tercihinizi belirleyecek olan tohum aşamasında mı, şaşırtma veya fidan dikimi aşamasında mı kullanacağınız belirleyecektir.

''Finish seed'' tohumları aşılamada kullanılır. İçinde mikoriza mantarları, rhizobium bakterileri, azotobakterler ve topraktaki fosforun çözünmesine yardımcı faydalı bakterileri bulundurur.

Azotobakterler: Bitkinin kök bölgesinde serbest halde yaşarlar. Havanın serbest azotunu toprağa fikse ederek bitkilerin kullanabileceği şekle dönüştürürler. Dolayısıyla doğal bir gübreleme yapmanıza yardımcı olurken güçlü bir kök sistemi oluşmasına ve bitkinin sağlıklı gelişmesine yardımcı olurlar. Rhizobium bakterileride aynı amaca hizmet eder. Ayrıca bu bakterilerin birbirleriyle simbiyotek bir şekilde yaşiyor olmasıda oldukça önemli.

Dolayısıyla tohum aşamasında finish seed kullanılmasının daha önemli olduğunu düşünüyorum.

Sizin söylediklerinizden ve ürünün kendi sitesindeki bilgilerden anladığım kadarı ile Finish Seed'i sadece tohumlara kaplama yaparak kullanabiliyoruz. Fakat içerdiği maddeler daha kapsamlı ve etkili. Endo Roots Soluble ise tohumlara kaplama olabileceği gibi sulu çözelti yapılarak fidelerin ve meyve fidanların dikiminde bandırılarak ve dikimden sonra da dibine dökülerek kullanılabiliyor. Ama etkisi Finish Seed'e göre daha kısıtlı. Acaba doğru mu anlamışım? Bize tohumlarla gönderilen ürün hangisiydi? Halil Abi'nin kendi sayfasında 616 numaralı mesajında '' Mikorizayı tohum aşılamada, yapraklar iki tane olduğunda fısfıslama ile, şaşırtmada, ya da dikimden önce 8-10 cm. derine karıştırarak kullanabilirsiniz.'' diye paylaşmıştı. Yapraklar iki tane olduğunda fısfıslama ile de kullanılabilir mi? Dikeceğim yeni meyve fidanları da olacağı için ben Endo Roots Soluble isimli ürünü tercih edeceğim gibi. Acaba doğru mu düşünüyorum? Teşekkürler...

Zeytinlibahçe 29-03-2012 13:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bahcedenn (Mesaj 937080)
Acaba doğru mu anlamışım? Bize tohumlarla gönderilen ürün hangisiydi? Halil Abi'nin kendi sayfasında 616 numaralı mesajında '' Mikorizayı tohum aşılamada, yapraklar iki tane olduğunda fısfıslama ile, şaşırtmada, ya da dikimden önce 8-10 cm. derine karıştırarak kullanabilirsiniz.'' diye paylaşmıştı. Yapraklar iki tane olduğunda fısfıslama ile de kullanılabilir mi? Dikeceğim yeni meyve fidanları da olacağı için ben Endo Roots Soluble isimli ürünü tercih edeceğim gibi. Acaba doğru mu düşünüyorum? Teşekkürler...

Tohum takas etkinliğinde katılımcılara gönderdiğimiz mikoriza mantarıydı. Tohum aşamasında kullanılabileceği gibi fideleri şaşırtırken ve fidan dikimlerinde kullanabiliyoruz. Sulama suyuna değilde, dikim aşamasında köke doğrudan uygulanması önemli.

Mikorizanın etkisinin daha kısıtlı olduğu yönünde değil de, bahsettiğimiz tüm bu mikroorganizmaların sağlıklı ve dendeli bir toprak yapısında zaten var olduğu, bizim ise gerekli gördüklerimizi özellikle güçlü bir kök sistemi oluşturmak için takviye yapmak olarak düşünmemiz daha doğru olur.

Örneğin toprak analizinde dengeli olan bir bahçede mikoriza mantarı bu gıdaların en iyi şekilde alınabilmesi için yeterli olurken, daha kısıtlı şartlarda Finish seed bize daha faydalı olacaktır.

Güçlü bir kök sisteminin aynı zamanda daha iyi bir verim, çevre şartlarına daha iyi dayanabilme demek olduğunu hatırlayalım.

koyu yesil 13-07-2012 10:36

Sn Zeytinlibahçe,
Babam geçtiğimiz sonbaharda bir miktar yonca ekimi yapmış(7-8 ay önce). Halen düzenli olarak biçimi ve iki haftada bir sulaması yapılıyor.
Bu tarlaya sonradan mikoriza mantarı uygulamak mümkün olur mu? Olursa ne şekilde uygulanabilir? Ve benzer şekilde, Nodozital bakteri aşısını sonradan yapmak mümkün oluyor mu?
İlginiz için şimdiden teşekkur ederim.

Enginyazar 03-01-2013 01:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Zeytinlibahçe (Mesaj 933785)

100 fidan dikimminde kullanılacak mıktar ne kadar olmalıdır?

selim_50 17-01-2013 10:42

merhaba; önceki yıl buğday ekiminde candemin demnem tohum kaplama ürününü kullanmıştım,yağışlardanmıdır, yoksa ürünün etkisimidir önceki yıllara göre iki katına yakın buğday çıktı, aynı ürünü sulandırarak üzüm fidesi ve fidan dikiminde kullanmayı düşünüyorum.
Konu hakkında bilgisi olan arkadaşların görüşlerini almak isterim.

İsmail Kuzucu 14-02-2014 21:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi selim_50 (Mesaj 1087025)
merhaba; önceki yıl buğday ekiminde candemin demnem tohum kaplama ürününü kullanmıştım,yağışlardanmıdır, yoksa ürünün etkisimidir önceki yıllara göre iki katına yakın buğday çıktı, aynı ürünü sulandırarak üzüm fidesi ve fidan dikiminde kullanmayı düşünüyorum.
Konu hakkında bilgisi olan arkadaşların görüşlerini almak isterim.

Bildiğim kadarı ile demnem sadece tohum kaplaması ile kullanılıyor. Hatırladığım kadarı ile üzerinde gübre ve besin değildir ibaresi yer alıyor.

Fide ve fidanlar için biocan pelet ve biopot organik gübreleri var, onları kullanabilirsiniz..

acemi_cevizci 07-03-2014 20:16

Tüplü ceviz fidanı için ( mikoriza mantarı + sim derma + hümik asit ) bu üçü aynı anda kullanılabilirmi ? Kullanılabilir ise oran ne olmalı ?

swiper 07-03-2014 20:50

80 adet tüplü ceviz fidanı dikicez topragımız yumusak kızıl toprak. mikoriza mantarından bahsettiler ilk dikimde diğer gübreler dışında m.mantarını nasıl temin edebiliriz fiyatı nedir nasıl kullanmalıız. yardımcı olursanız sevinirim.

acemi_cevizci 14-03-2014 19:02

Nogall tüplü fidanda dibe dökme yöntemi ile uygulanabilir mi ?

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:32.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025