![]() |
Fındığın ince kabuğu nasıl değerlendirilebilir?
Bir fabrika da fındıklar kavruluyor. Kavrulan fındığın dışındaki ince zar kısmı ayrılıyor, çuvallara dolduruluyor ve çöpe atılıyor. Belki ekonomik bir değeri yok ama bu atılan ince kabuklar bir şekilde değerlendirilmesi lazım. Bir parça elime aldığımda yağlı olduğunu gördüm. Bu fındık zarı acaba ne şekilde kullanılabilir?
|
Bahsettiğiniz ince zar kavsuk mu?
|
Nette böyle bir bilgi var:
"Fındık son derece faydalı bir gıdadır. Öyle ki iç kabuğu yani zarı dahi ilaç yapımında tıbbi hammadde olarak kullanılabilecek durumdadır" Kaynak: http://www.gorele.gen.tr/belgeler/alternatif.htm |
Alıntı:
Fındıklar kavrulduktan sonra, bir makine sayesinde fındıklar bir yerde, zarlar ayrı bir yerde toplanıyor. Toplanan zarları (kabuğu) çuvallara doldurup çöpe atıyorlar. Bu ne şekilde değerlendirilebilir.. |
Organik mataryeller değerlendirilmeli.
Alıntı:
Organik atıkların yeri çöplükler olmamalıdır, toprağımızdan kaldırılan besin maddeleriyle oluşturudukları için tekrar toprağa dönüşümleri sağlanacak imkanlar içinde değerledirilmesi gerekmektedir. Toplum bilincimizde atık yönetimi konusunda yeterli bir düzeye gelmeyişimizin bir göstergeside sizin oralarda yaşandığını görmek topraklar adına çok üzücü bir durum sergilendiği ortada, bunların her alanda örneklerini çoğaltmak mümkün, siz bu durumu görerek bir şeyler yapmanın endişelerini ortaya kuymuş oluyorsunuz. Sizi bu duyarlılığınızdan dolayı tebrik ederim, sevgiler saygılar sunarım. |
Fındığın ince kabuğunun değerlendirilmesi
Alıntı:
|
Sn Murat Koç,
Bana bir miktar numune gönderebilirseniz, analiz yaptırabilirim. O zaman değerlendirilmesi konusunda daha iyi fikir yürütebiliriz. Günlük ya da haftalık ne kadar çöpe atılıyor ? Sevgiyle kalın |
İlginiz için teşekkür ederim sn ensar,
numune alıp size gönderebilirim. Perşembe günü numune alma şansım olabilir. Adresinizi özelime yazın bende size numuneyi göndereyim. Günlük veya haftalık ne kadar çöpe atılıyor bunu bilmiyorum, ancak öğrenip burdan bildiririm. Saygılarımla.. |
Sayın ensar numune geldi. Size gönderebilmem için adresinizi özelime yazarsanız sevinirim saygılarımla...
|
Çöpe atıldığına göre bunun hayvan yemi olarak kullanılamıyacağını düşünüyorum.
Geviş getiren hayvanlar da bunu bu hali ile değerlendiremiyorsa lignin oranı çok yüksek olsa gerek. Lignini parçalayıp geviş getiren hayvanların da besin olarak değerlendirebilecekleri hale getiren mantarlar var. Örneğin istiridye mantarı. Hem mantardan gelir, hem de bu şekilde degrade olan ligninli organik kütle hayvan yemi olarak kullanılabilmektedir. 18 sene önce bu tarz yüksek lignin içeren afrika steplerindeki otların, balyalara konup istiridye mantarının miselleri ile aşılanmasıyla ilgili bir projenin çalışmalarını duymuştum. |
Sayın Ensar,
Yaptıracağınız analiz raporunu burada da paylaşmanız mümkün olur mu? Çünkü bitkilerde organik olarak kullanma imkanımız olursa temin edebilecek veya bu konuda yardımcı olabilecek arkadaşlar çıkar. Böylece atık bir madde doğaya geri dönüştürülmüş olur. Selamlarımla... |
Alıntı:
|
Bildiğiniz gibi yerfıstığında da benzer şekilde fıstığın soyulması ile zar kabuk ayrılıyor. Bu zar kabuk geviş getiren hayvanlar için hayvan yemi olarak kullanılabiliyor ve ticari olarak pelet halinde satışı yapılıyor.Pelet haline getirilmesi ise ambalajlamada ve hayvanlara yedirmede kolaylık sağlamak için yapılıyor. Aynı şey fındık iç kabuğunda da olabilir.Onun lignin seviyesinin arpa buğday samanından daha düşük oldoğunu sanıyorum.
|
Alıntı:
Türkiyede fındıklar da iç kabukları da organik değildir...Her sene bahçelere torba torba kimyasal gübre atılıyor..... |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 15:10. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025