agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/index.php)
-   Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=27)
-   -   iz elementli yaprak gübreleri (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=15497)

kelebek_3434 11-05-2009 22:11

iz elementli yaprak gübreleri
 
iz elementli yaprak gübrelerinde kullanılan şelat formlarının en kalisetesi hangisidir?

kelebek_3434 11-05-2009 22:23

Lignin Polycarboxylate şelatlı ürünler nasıl acaba

denizakvaryumu 01-10-2010 11:33

2 Eklenti(ler)
Arkadaşlar

toprağın çok tuzlu,kireçli veya sulama suyunun yüksek ph lı olması gibi etkenlerden dolayı bitkilerin topraktan bazı besin maddelerini alamadıklarını biliyoruz.


Bu durumda yapraktan iz element verilmesi elzem gibi gözüküyor.

BOR
BAKIR
MANGAN
MOLİBDEN
MAGNEZYUM
DEMİR
ÇİNKO
KÜKÜRT


Piyasada genellikle yukardaki ürünlerin hepsinin birarada olduğu ürünler combi ya da mix adı altında mevcut.

Bu konudaki görüşleriniz nedir?

Örnek ürünler;

http://www.izotar.com/tr_urunler.aspx?id=28

Eklenti 173416

http://www.swissgrow.com/urun_micro.html

Eklenti 173417



.

acemi_caylak 01-10-2010 12:58

Sn. Denizakvaryumu,

Ben böyle bir durumda toprak kalitesini artırmaya yönelik adımlar atardım. Çünkü bitki ve toprak arasındaki besin alımı ilişkisi esas olarak rizosfer bölgesinde gerçekleşmekte.

Bununla ilgili bir dönem bir yazı okumuştum yaprak gübresi ve su ile bir deneme yapmışlardı. Su ve yaprak gübresinin düzenli uygulandığı iki deneme alanında yaprak sulaması yapılan bitkiler ile gübre uygulaması yapılan bitkiler arasında belirgin hiç bir fark yoktu. Bulursam o yazıyı buraya da eklerim.

Bu işin can alıcı noktası, yaprak yüzeyindeki mikroorganizma faaliyetlerini incelemekten geçiyor. Ancak henüz bu konuyu incelemiş değilim. Elimde bir kitap var ama henüz okuyamadım.

denizakvaryumu 01-10-2010 13:21

Yaprak gübresi-su denemesi çok ilginç.

Ben de bu yazıyı ekleyeyim :

Yaprak Gübresi nedir?

Bitkinin istediği besin elementlerinin, bitkiye en kolay ve en hızlı şekilde verilmesini sağlayan sıvı **** toz gübrelerdir.

Bitkinin istediği demir, çinko, magnezyum , kalsiyum, bor, mangan gibi mineralleri topraktan çok zor alır.


* Bitki, bitki besin elementlerini neden zor alır?

Çünkü toprak pH'sı ya çok yüksektir ya da çok düşüktür. Bizim bölgemizde toprak pH'sı çok yüksektir. Yani kireç oranı yüksektir. Kireç bütün mineralleri bağlar.


Kireç aynı şekilde topraktaki mineral ve organik maddeleri de yok eder. Mineralleri ve organik maddesi olmayan topraklarda bitkiler zayıf kalır. Zayıf kalan bitkilerde sürgün gelişmez, bitkiler küçük kalır, böyle bitkilerde meyve az ve meyve kalitesi düşük olur.

Aynı zamanda yüksek kireç ve pH'nın olduğu yerlerde azot , fosfor ve potas kolay alınırken bunların fazlalığı demir, çinko, magnezyum gibi besinlerin alınmasını engeller.


Yine aynı şekilde tuz oranı yüksek olan topraklarda minerallerin ve organik maddenin faydası görülmez. İnsanlarda ki yüksek tansiyonun sebebi nasıl tuz ise bitkilerde de tuz aynı etkiyi yapar.


Nasıl? Topraktaki tuz köklerin gelişmesini engeller ve topraktan gübrenin alınmasını zorlaştırır. Toprakta bulunan yüksek tuz oranı minerallerin bitki köklerine ulaşmasını **** köklerin gübreye ve organik maddelere ulaşmasını engeller.
Ağaçların tepelerindeki meyveleri toplamak için merdiven gereklidir. Köklerde merdiven yoktur.
Öyleyse kökleri tuzdan kurtarmak gerekir. tuzlu topraklarda gübrelerin kullanılması elleri ve ağzı bağlı olan bir insanın yemek yiyebilmesine benzer . yani aç kalır.
Bilindiği gibi toprakta bulunan besin elementleri yağmurlarla beraber toprakta alt seviyelere doğru yıkanma yapar. Elekle su taşımak bundan daha kolaydır. Tuzlu topraklarda yetişen bitkilerde çiçek ve meyve tutumu çok az olur. Meyve dökümü fazla olur. Meyveler küçük kalır ve kalite çok düşük olur.


İşte bu nedenlerden dolayı yaprak gübrelerinin faydaları ortaya çıkmaktadır. Muhakkak taban gübrelerini kullanacağız ama, bitkinin topraktan alamadığı veya almakta zorluk çektiği bitki besin elementlerini yapraktan bitkiye mutlaka vermek zorundayız.


Peki her Yaprak Gübresini kullanmalı mıyız. İşte burada da bayimizin ve çiftçimizin dikkatli olması gerekmektedir. Bitkinin makro ve mikro besin elementleri ihtiyaçlarını, bitkinin beslenme gereksinimlerini, fide döneminde, meyve tutumu, meyve gelişim döneminde bitkinin ihtiyaçlarını bilen, teknik bilgi ve tecrübesi olan, köklü, tanınmış firma ve tanınmış yaprak gübreleri her zaman öncelikli olmalıdır.


Topraklarda herhangi bir besin elementinin fazla miktarda bulunması başka bir besin elementinin alınmasını güçleştirir. Bir insan yemekte fazla miktarda ekmek yerse, yemek yiyemez, aynı şekilde toprağa fazla miktarda azot verilirse demir , magnezyum, kalsiyum gibi besin elementlerinin bitki tarafından alınmasına engel oluruz. Yine aynı şekilde fosforun fazla olduğu topraklarda çinko alınamaz.


Günümüz çağında azalan toprak , buna ters orantılı çoğalan nüfus nedeniyle birim tarım alanlarından en yüksek verimi almak zorundayız. Bitkiden maksimum verimi alabilmemiz içinde, bitkinin sürekli kullandığı ve toprakta azalan besin elementlerini tamamlamak , hem de iyi bir bitki besleme yapmalıyız.

Bitkiyi bir dönem çocuk, bir döneminde de hamile bir anneye benzetebiliriz. Her iki şekilde de hassas bir ilgi, bakım ve iyi bir şekilde beslemeye çalışmalıyız ki iyi bir verim alalım. Zamanında iyi bir beslenmeyen bitki meyve döneminde istenilen ürünü veremeyecektir. Sonradan yapılan bakımla da meyve istenilen kaliteye gelmeyecektir.


Peki bitki beslemede nelere dikkat etmeliyiz. Her gün bir adım ileriye giden teknolojiyi, her gün yapılan yeni buluşları takip etmeden, bitkinin hangi besinleri ne kadar istediğini bilmeden, bitkinin meyve öncesi, meyve tutumu ve meyve sonrası nelere ihtiyacı olduğunu bilmeden sağlıklı bir bitki besleme yapılamayacaktır.


Çiçeklenme öncesinden meyve hasadını sonuna kadar gerekli olduğu bütün zamanlarda. Çiçek öncesi, çiçek dökümünden sonra ve 15 gün sonra üç uygulama çiçek tutumunu ve çiçek dökümünü önler. GOLDENMIX Yaprak Gübresi ın özel formülü sayesinde kuru daldan (ağaca su yürümeye başladığı dönemler) dahi etkisini gösterir. Bu sayede yapraktan önce çiçek açan bitkilerde çiçeğin döl tutma sorununu ortadan kaldırır. Bilhassa çok yıllık bitkilerde tek bir çiçek verme zamanı olduğu için çiçeklerin hepsi çok kıymetlidir. Çok çiçek tutan bitkilerde çiçek veya meyve seyreltmesi yapılabilir ama tekrar çiçek açtırma imkanımız bulunmamaktadır.

GOLDENMIX Yaprak Gübresi bitkinin ihtiyaç duyduğu bütün bitki besin elementlerini içerir. Zengin yapısı sayesinde bitkiyi sağlıklı, gür ve dirençli bir bünyeye kavuşturur.



Bitkiler damarları sayesinde köklerinden aldıkları besinleri yapraklara taşımakta , yapraklarda foto sentez yaptıktan sonra bitkinin ihtiyaç duyduğu enerjiyi ve bitki besin maddelerini yaşam alanlarına ve meyvelere gönderirler. İyi dağıtım yapılmamış kök gübrelerinin bir tarafa az gitmesi veya damar tıkanıkları nedeniyle köklerden aldığı aldığı besinleri taşımakta veya fotosentezini yaptığı besinleri meyvelerine yeterince taşıyamamaktadır.

Buda çeşitli dallarda çeşitli boyutlarda irili ufaklı meyve vermesine neden olmaktadır. Bu hem işçilik, hem de pazar kaybı olarak karşımıza çıkmaktadır. İç pazarda ucuz fiyatlarda alıcı bulmaktadır.

GOLDENMIX Yaprak Gübresi kolayca nüfus eden yapısıyla yaprak tarafından hemen emilmekte, fotosentezi yapıldıktan sonra meyveye ve bitkinin yaşam alanlarına hemen ulaşmaktadır.

Bitkinin besin elementlerini taşımak gibi bir enerji harcamasına gerek yoktur.

Gereksiz enerji kayıplarından kurtulan bitki bütün enerjisini bizler için meyve olan, ama kendisi için soyunu devam ettirme aracına gönderir. Bitki ne kadar sağlıklı bir meyve üretirse soyunu da devam ettireceğinden, bütün gücünü meyvelerine verecektir. GOLDENMIX Yaprak Gübresi bitkiyi sağlıklı nesiller için teşvik edecektir. Bitki için sağlıklı nesiller bizler içinde kaliteli ürünler demektir.

GOLDENMIX Yaprak Gübresi özel ve kolayca meyveye ulaşan yapısından dolayı bütün meyveler parlak, canlı, albenili, aromalı, ve eşit büyüklükte olacaktır. Bu hem işçilik giderlerinin az olması ( meyve veya sebzeleri seçme, boyutlandırma ), hem de ihracatlık ürün elde edilmesini sağlayacaktır.



GOLDENMIX Yaprak Gübresi, yaprakta bulunan stomalardan (gözenek) özel formülü sayesinde kolayca girer.

Neden GOLDENMIX Yaprak Gübresi

Çevrecidir. Dolgu maddesi su olduğu için toprakta ve bitkide çözülemeyen maddeler bırakmaz. Bitki ve toprak GOLDENMIX Yaprak Gübresi’ i son zerresine kadar kullanır. Bitki GOLDENMIX Yaprak Gübresi in içerisinde bulunan bitki besin maddelerini, hem de dolgu maddesi olan suyu kendi bünyesine alır.

Döl tutturucudur. Bozulan çevre şartlarından dolayı bitkiler strese girmektedir.

Şehirleşme, araba egzozlarından çıkan zehirli gazlar, küresi ısınma gibi bir çok faktör, azalan arı gibi döllenmeyi sağlayan canlıların azalması sonucu döllenme sorunu yaşamaktadır. ( örnek: hayvanat bahçelerindeki yabani hayvanların çok zor üremeleri ) GOLDENMIX Yaprak Gübresi özel formülüyle bitkilerin döllenme problemini ortadan kaldırmaktadır.

Köklendiricidir. Bitkilerin asıl beslenme organı olan köklerin daha kuvvetli olmasını sağlar, yeni saçak köklerin oluşumunu sağlar.

Bitki besinidir. Bütün canlıların insanlar, hayvanlar ve bitkilerin besine ihtiyaçları vardır. Her canlı grubunun belirli besine ihtiyacı vardır. Bitkilerin de yaşam boyunca çeşitli minerallere ihtiyacı vardır. GOLDENMIX Yaprak Gübresi bitkilerin yaşam için ihtiyaç duydukları bitki besinlerini özel formülü ile en iyi şekilde sağlamaktadır.



GOLDENMIX Yaprak Gübresi NEDEN BU KADAR ETKİLİDİR

Bitkinin istediği mineralleri verirken, eğer bitkileri iyi bilmiyorsanız ve bitkinin istediği minerallerin bitki tarafından alınabilmesi için nasıl formüle edileceğini ve bitkilerin sağlıklı bir yaşam için ne kadar hangi mineralden istediğini bilmiyorsanız üretmiş olduğunuz hiçbir ürün bitkiye yeterince faydalı olamayacaktır.


Yapraklar, bitkilerin havayla en geniş yüzeyde ilişkisi olan organlardır. Terleme, solunum, fotosentez ve boşaltım gibi önemli faaliyetleri gerçekleştirir. Yapraklar bütün bu olayları yaprak yüzeyindeki stomalar (gözenekler) sayesinde yaparlar.



Yaprak yüzeyinin 1 mm2 sinde 50 – 700 arası stomalar bulunabilir. Yaprağın tamamındaki stoma sayısı milyonları bulabilir. Ayçiçeğinin tek bir yaprağında 13 milyon stoma sayılmıştır. Bunların her biri nem, ısı ve ışık gibi şartlarda otomatik olarak uyarılmak yerine, bir çift nöbetçi hücre tarafından kontrol edilir.
Havanın çok kuru ve sıcak olduğu zamanlarda gözenekler sadece aralık kalırlar; ama nem, nöbetçi hücreleri şişirdiğinde aralıklarını artırmaya başlarlar. Soğuk ve yağmurlu havalarda ise gözenekler tamamen açılırlar.



Çıplak gözle görmenin imkansız olduğu bu mikroskobik gözeneklerden bitkinin ihtiyacı olan mineralleri vermek için iyi bir bilgiye sahip olmanız gerekmektedir.



Sürekli gelişen teknoloji , yılların verdiği birikimle birleştirilerek, GOLDENMIX Yaprak Gübresi bitkinin tüm ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde üretilmiştir. GOLDENMIX Yaprak Gübresi özel kimyasal formülü ile yukarıda şemada da gösterildiği gibi stomalardan ( gözeneklerden ) içeri kolaylıkla girerek fotosentez yapan dokulara rahatlıkla ulaşmakta ve foto sentez yapıldıktan sonra midribe ulaşmakta oradan da direkt olarak meyvelere gitmektedir. Her bir mineral GOLDENMIX Yaprak Gübresi in özel formülü ile ( + ) iyonlarla sarılmakta gözeneklerden rahatlıkla geçebilme ve yaprağa geçen minerallerinde bitki tarafından kabul edilmesi sağlanmaktadır. İyi formüle edilemeyen mineraller gözeneklerden geçemeyecek , çok az geçebilenler de bitki tarafından o hücre kapatılarak reddedilecektir.

http://www.getakimya.com/GoldenMix.aspx

denizakvaryumu 06-10-2010 09:57

MICROMIX 6 ve MICROMIX 12:
TAGEM COMBİ

Mikroelementler bitki metabolizmasında çok özel görevlerde bulunurlar. Mikroelementler şelatlı ve bitkinin hemen yararlanabileceği formdadır. Mikrogranül formda ve birçok üründe mikroelement noksanlığına dayalı meydana gelen hastalıkları önleyici ve tedavi edici özellikleri olan ve suda çok hızlı eriyen combi gurubudur. LABİN MİCROMİX COMBİ iki formülasyonda hazırlanmıştır. Dengeli bir besleme yapabilmek ve sağlıklı bitki geliştirmek için Mikrobesin elementlerini en az 1 **** 2 kez uygulamalıyız.

* Labin Micromix combi özel formülasyonu ile bitkiler tarafından kolaylıkla alınır.
* ECOCERT sertifikalıdır.ORGANİK tarımda da kullanıma uygundur.
* Yoğun tarımsal üretim için gerek duyulan mikro elementleri sağlar.
* Labin Micromix combi farklı yoğunluk ve dengedeki formları ile farklı bitkilerin ihtiyaçlarına uygun seçenekleri sunar.
* Uygun formülasyonu sunması ile bitkide kirlilik yaratmaz.
* Bitki ihtiyaçlarına göre formüle edilmiştir.

LABİN MİCROMİX-6
% 3,0 Demir(Fe) EDTA ve EDDHA
% 1,5 Çinko(Zn) EDTA
% 0,5 Mangan(Mn) EDTA
% 1,0 Bor(B)
% 0,1 Bakır(Cu) EDTA
% 0,2 Molibden(Mo)

LABİN MİCROMİX-12
% 5,0 Demir(Fe) EDTA ve EDDHA
% 2,0 Çinko(Zn) EDTA
% 3,0 Mangan(Mn) EDTA
% 1,0 Bor(B)
% 0,2 Bakır(Cu) EDTA
% 0,2 Molibden(Mo)

KULLANIMI VE DOZLARI

Hem yapraktan hem de damlama sulama sistemi ile uygulanabilir. Diğer gübrelerle birlikte kullanılabilir.
Yapraktan uygulama;
Meyve ............. 100-150gr/100 lt suya
Sebze ............ 100-150gr/100 lt suya
Bağ ................. 100-150gr/100 lt suya
Narenciye ........ 100-150gr/100 lt suya
Süs bitkileri .... 25-50gr/100 lt suya
Çim alanları .... 25-50gr/100 lt suya

Damlama sulama ile..... 200-300gr /dekar


http://www.tagemziraat.com.tr/site_f...icromix12.html

denizakvaryumu 12-10-2010 11:46

Natural Bioplasma

Nedir?
Süspansiyon halde canlı Chlorella alg hücrelerinden (tek hücreli yosun) oluşan, bütün bitkiler tarafından kolaylıkla ve süratle alınabilen, süper etkili, ekonomik, temiz ve güvenli %100 organik aktif plazma gübredir. Yeşil renkli, kokusuz, sıvı haldedir.


Süspansiyon halde Chlorella grubundan canlı yeşil alg hücreleri ve aşağıdaki makro ve mikro elementler, vitamin ve amino asitler içerir.

Canlı alg sayısı :

2x107 alg/ml

Makro elementler (mg/lt) :

Azot(N) , Fosfor(P) , Potasyum(K)

Mikro elementler (mg/lt) :

Kükürt(S) , Bor(B) , Mangan(Mn) ,
Kalsiyum(Ca) , Magnezyum(Mg) ,
Demir(Fe) , Molibden(Mo) , Kobalt(Co)

Ağır metaller (mg/lt) :

Bakır(Cu) <5, Kurşun(Pb) 1.54, Çinko(Zn) 74.9, Krom(Cr) <0.5,
Nikel(Ni) 0.201, Kadmiyum(Cd) <1, Cıva(Hg) 0.03

Vitamin ve Aminoasitler :

Lysin, Methionin, Cystin, Trytophan, Histidin, Isoleucin, Leucin, Phenylanin, Vailin, Arginin, Biotin
A, B1, B2, C, E

pH ~7 , yoğunluk ~1

http://dengetarim.com.tr/Tr/?İçeriği-Nedir?/urunler/4


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 08:40.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024