agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/)
-   -   Gübre (çeşitleri, özellikleri, kullanım yerleri...) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/1356.htm)

Dima 15-01-2014 06:15

Yanlış yazmışım kusura bakmayın. Ph yükseltmek için kireç kullandım.

Olcay GÜNEY 15-03-2014 23:42

bana süs bitkilerinde kullanmak için (altuni taflan,alev çalısı vs.) yapraktan ve topraktan uygulanan sonuç alınmış gübre tavsiye edebilecek olan var mı?

kürşad 21-04-2014 08:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi orhanyasar (Mesaj 1232754)
merhaba arkadaşlar ben kiraz üreticisiyim kirazlarımda bol çiçek açıyordu ama meyveye dönmüyordu. arkadaşlarım bor ve çinkolu mebor gübresini kullanmışlar. epey memnunlar. ben sitesini de inceledim. bende bu sene çiçek öncesi kulllanmayı düşünüyorum. başka tavsiyesi olan var mı?

15-15-15 i topraktan uyguluyor musunuz? önceki yıllarda nasıl bir gübreleme yaptınız. Fosfor geçen yıl yüklü verilmişse bu yıl daha az verebilirsiniz. Damlama sulama ile de verebilirsiniz kirazları topladıktan sonra yeni senenin gözlerini besleyecektir. Bu yıl 15 15 15 i verip toprağı sürmek yerine 2 bidon hum-elit-18 + 2x25 kg MAP (%12 azot-%61 fosfor) + 50 kg üre yi ilaçlama tankında eritip tabancayı çıkarıp ağaç kök bölgelerine el ile sulama yöntemiyle verdik ve şu an tutan kirazları görmelisiniz. Üreyi daha geç çalışmaya başladığı için tercih ettim. Çiçekte iken azot vermek de çiçeklerin tutmamasına sebep olabiliyor. Siz genel durumunuzu bir anlatın tekrar çözüm bulalım.

asmalıtepe 06-05-2014 07:38

sebze tarhı
 
selamlar..ben de bir sebze yetiştirme yeri hazırlıyorum.fiziki düzenlemeyi yaptım.50mkare çok hafif eğimli.kırmızı toprakla düzenledim.hayvan gübresi
atacağım da gübreleme oranını tam olarak bilemiyorum.bu konuda bilenlerden yardım rica ederim.saygılar..

madlord 06-05-2014 09:17

sayın asmalı tepe genelde dekara en az 3 ton hayvan gübresi atıyorlar. Bu hesaba göre de sizinde 150 kg hayvan gübresi atmanız gerekiyor

ozanemre 04-06-2014 12:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Olcay GÜNEY (Mesaj 1259729)
bana süs bitkilerinde kullanmak için (altuni taflan,alev çalısı vs.) yapraktan ve topraktan uygulanan sonuç alınmış gübre tavsiye edebilecek olan var mı?

Olcay Bey Merhaba,

Geç verilen bir bilgi olduğunun farkındayım ama zamanın bizim üzerimize yüklediği olumsuzluklar ve talih sebebiyle ancak yazabiliyorum. Ağaçlar net ailesini de çok özlemişim. Kısaca size aşağıdaki teknik detayları verebilirim.

Çalı grubumuz için genel gübreleme periyodunu Mart-Ekim arası tutun. Köklenme için 12-30-12 kompoze gübreleme (kaliteli uygulama) ya da MAP (18-46-0) (Standart uygulama ve bitki tarafından kullanımı farklı) verin. Kök ve dayanım periyodu için 15,5-0-0 Kalsiyum bileşikli gübreleme ve 10-12-13+TE yaprak gübresi kullanarak destekleme yapın. Şayet kök saçaklanması yani saksı iç yüzeyinde istenen kök yoğunluğu sağlanmak isteniyorsa CALMAG (15,5-0-0+17+6) ile birkaç uygulama yapın. İlerleyen aşamalarda yoğun bir yaprak dokusu ve çanak görüntü için 2:1:3 NPK oranını yakalamanız gerek. Bu da 12-7-18 + 2MgO +TE kompoze gübreleme ile işe başlayabiliriz. Tabana saksı yüzeyine 22-5-6 + 2MgO +TE birkaç uygulama ile de temel gübreleme işlemimiz tamamlanır. Gövdenin gelişmesi için 18-6-19 uygulayın. Ara dönemde Bakır Oksi Klorür yaprak tan uygulayın. Aşırı azotlu gübrelemelerden kaçının. Satış için çalı grubumuzu vitrine çıkarmadan önce 10-10-30 (potasyum) uygulaması ile işi bitirin. Kompoze gübrelerin birçoğu yavaş salınımlı olduğundan satışa kadar geçen süre zarfında size zaman ve güzel bir kalite sağlayacaklardır. Mart-Nisan-Mayıs aylarında fungal hastalıkların belirtilerini iyi takip edin ve koruma amaçlı ilaçları mutlaka uygulayın ve süs bitkileri pazarında tecrübeli bir ziraat mühendisinden bilgi desteği alın.

Saygılarımla.

oguz006 10-03-2015 11:53

Gübreler
 
Merhaba Arkadaşlar,
Forum da biraz araştırdım ama tam anlamıyla net birşey bulamadığım. 800 m2 arazim var ve ben bunun 500 m2 sine sebze (domates,biber,patlıcan,salatalık,kabak v.s.) ekeceğim. Köydeki tanıdıklarımızın dediğine göre taban gübresi atmalıymışız yoksa fazla verim almak zor olurmuş. Çiçekte ilaçlama yapmamız lazımmış yoksa içine kurt girermiş. Tabi bu gübre kimyasal. Kışın yediklerimizin hiç biri sağlıklı değil hiç olmazsa yazın kendi bahçemden aldığım ürün sağlık olsun istiyorum. Aklıma takılan şu;

1- Ben bu gübreyi attığım zaman sebzenin içine işlermi yani insan sağlığına zararı olur mu.

2- Taban gübresinden başka, kimyasal olmayan hangi katı veya sıvı gübreyi kullanabilirim.

3- Sebzelerin geneline kullanabileceğim organik bir ilaç varmı kimyasal kullanmak istemiyorum. (kullanım şekli)

4- Son olarak hümik asit ve leonardit den bahsediliyor hangisi daha faydalı olur.

Bana yardımcı olursanız çok sevinirim.Herkese İyi günler dilerim.

serdar1984 26-03-2015 18:31

15 M2 bir bahçem var amatör olarak sebze domates biber patlıcan fidesi ekiyorum lakin topraktan iyi verim alamıyorum sizden istegim bana en açık şekilde topragı işlerken hangi gübreyi atmam gerektiği yani fideden önce fideyi diktikten sonra hangi gübre olmalı... dforumu okudum 20 20 20 npk gübresi var perlit var birde doğal gübreler yani hayvan gübresi birde leonardit nasıl bir karışım yapmalıyım süreci nasıl işletmeliyim yardım lütfen.... 15 m2 bir alan bu gübrelerden ne kadar kullanmalıyım oranı nedir fazla kullanıp bitkilerin yanacagı yazıyor forumda bir çok yerde ?

heyyamola 27-03-2015 00:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi serdar1984 (Mesaj 1365983)
15 M2 bir bahçem var amatör olarak sebze domates biber patlıcan fidesi ekiyorum lakin topraktan iyi verim alamıyorum sizden istegim bana en açık şekilde topragı işlerken hangi gübreyi atmam gerektiği yani fideden önce fideyi diktikten sonra hangi gübre olmalı... dforumu okudum 20 20 20 npk gübresi var perlit var birde doğal gübreler yani hayvan gübresi birde leonardit nasıl bir karışım yapmalıyım süreci nasıl işletmeliyim yardım lütfen.... 15 m2 bir alan bu gübrelerden ne kadar kullanmalıyım oranı nedir fazla kullanıp bitkilerin yanacagı yazıyor forumda bir çok yerde ?

Yanmış Keçi veya Koyun gübresi bulabilirseniz, metrekareye 3 kg hesabıyla yayıp bellemek suretiyle toprağa karıştırabilirsiniz. Fideleri diktikten sonra da 1/1000 oranında suyla karıştırdığınız humik asitle ( bir litre alsanız yeter) sularsınız. Bu sene başka bir şey istemez. Kimyasal gübre kullanıp yazık etmeyin derim toprağa...

Kışa girmeden önce de metrekareye 2-3 kg leonardit, 1-2 kg kadar klinoptilolit yayıp, toprakla iyice karıştırınız. Toprağınız killi yapıdaysa, biraz bims veya kum da karıştırabilirsiniz.

onur1975 02-04-2015 07:28

npk maxplant 15-30-30 2mgo+te gübre aldım güllerim için vermeyi düşünüyorum ne oranda suya karıştırmalıyım ve kaç günde vermem gerekiyor. Toprak yapım çok sağlıklı esassında kullanmasam bile olur. Kestane çam bahçe toprağı vede yanmış keçi gübresi karışımı bütün bahçe toprağım az oranda kullanmayı düşünüyorum. Fikir verebilecek arkadaşlar.

rlcalikoglu 19-10-2015 19:30

selamlar,

gübreleme konusunda birşey sormak istiyorum. birinci yaşını doldurmuş fidanlarıma DAP vermeyi planlıyorum. baharda da 15.15.15 ve azotlu gübre takviyesi yapmak istiyorum. bir yaşındaki fidana azot vermek zarar verir mi acaba?

cevap için şimdiden teşekkür ederim

vural-can 20-10-2015 00:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi rlcalikoglu (Mesaj 1415374)
selamlar,

gübreleme konusunda birşey sormak istiyorum. birinci yaşını doldurmuş fidanlarıma DAP vermeyi planlıyorum. baharda da 15.15.15 ve azotlu gübre takviyesi yapmak istiyorum. bir yaşındaki fidana azot vermek zarar verir mi acaba?

cevap için şimdiden teşekkür ederim

Azot mutlaka ki zarar vermez oranını ihlal etmedikçe...

Ancak toprağınıza " Sen dur ..çalışma..ben hazır veririm " demek ne kadar mantıklı...

Toprak çalışan bir makina..onu çalıştırın bence...aynı doğa gibi...

Yörenizde tarım köy işleri gibi yeri arayın..yeşil gübreleme yapmak istediğinizi bakteri aşılanmış baklagil tohumu istediğinizi iletin. Bu yonca olur..fig olur..onu ekin..

Bakteri yardımı ile diktiğiniz bitki havadaki azotu toplasın..kökünde patates gibi biriktirsin...üçte biri çiçek açsın...tam o biriktirdiği azotu meyvesine göndereceği vakit hasad edip dibine bırakın.

Kökte birikenler toprağa karışır...

Üstüne bıraktıklarınız..toprağa karışana dek...toprağın yüzeyini kapar...yararlı bakteri oluşumuna fayda verir..güneşin ışığından toprağını korur...buharlaşmayı engellediği için susuzluğu engeller..yabani otlara engel olur..
Bir süre sonra da toprağa karışıp organik madde miktarını arttırır..

Bunu sürekli yaptığınızda ...toprağınızda ki her yer sürekli çalışır..

Yok çalışmasın dersenizde kök ve gövde için kullanılan gübreleri oranıyla kullanınız.

En önemlisi toprağınızı analiz ettiriniz...ezbere çalışmış olursunuz...

rlcalikoglu 20-10-2015 11:00

Sevgili Vural-can öncelikle cevabınız için teşekkür ederim. analiz yaptırmıştım. fosfor eksik çı9ktı ve DAP önderildi. bununla birlikte PH 7-7.5 aralığında çıktığı için kükürt önerildi PH düşürülmesi için. fakat ben Hümik asit ve leonardit kullandığımdan kükürte gerek kalmadı. Diğer yandan yeşil gübrede hep benim aklımda olan şekil özelliklede yonca. İşte bunun yanında da diğer gübrelerle desteklesek mi iyi olur emin olamadım.

vural-can 20-10-2015 13:17

Link

Bulabilirseniz keçi...yoksa koyun gübrelemeye devam ediniz..
Kompost sürekli yapınız...
Üstteki linkte açıklamalar var...okuyunuz...
Burdaki üstadların çoğu biovin kullanır...konya şekerin...
Organik kalınız...

En önemlisi tarım bize sabrı öğretir...

Ancak yeni çiftçiler...bir an önce büyüteyim derdinler...

Doğa ne derse o olur... sabırlı olunuz...

Meyelitepeyi...taşlıbahçeyi takip ediniz...

Mikoriza aşılamaya çalışınız...araştırınız...

Bakterilerinize iyi bakınız..

Ara sıra ormana gidip...30cm toprak yüzey tabakası çalınız :)

estikey 22-10-2015 00:55

Ticari anlamda bir bahçe tesis ettiyseniz, suni gübreler kaçınılmazdır. DAP ı Şubat ortası gibi atabilirsiniz. Bahar da Amonyum sülfat verin. Sonra amonyum nitrat. Haziran Temmuz gibi 15-15-15 verebilirsiniz. Sonrada meyve durumuna göre potasyum ağırlıklı gübrelere geçin derim.
Ama ben kendim yiyecek kadar yetiştirsem yeter diyorsanız. Ahır gübresini verin gitsin. O kadarını toprak verir zaten size çök exterm bir durum olmadıktan sonra...

vural-can 23-10-2015 12:05

Benim yazdıklarım organik üretim için yazılmıştır...

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yasinatci (Mesaj 1415975)
Her işin bir uzmanı var ve herkes kendi işini yapmalı.

Verilen >> URL .

gibi bir tenkit doğrudur...İyi o zaman forumdaki tüm yazıları silelim...sade siz yazın...

Yazmaya...yazın da..."uzman " olarak da bizi aydınlatın...Işığınızdan faydalanalım..Sade sitenin linkini vererek...ticari bir amaca yönelmişsiniz. Bu bölümde ticari bölüm değil..

"Bu da benim fikrim " diyememişsiniz...

İlla bir üstteki fikri çürütmeye yönelik bir cümle eklemişsiniz...

Organik tarım kendisini kanıtlamamış bir sistemmiş gibi bir izlenim var....yazınızda...

Üretici mahkumdur bunlara gibi...

Kendi tarlasında ..kendine yetecek ürünler çıkarmak isteyen kişilerde...bırakın da organik takılsın....

Bitkiye topraktan mı...sonradan mı vermek...bitkiyi ilgilendirmiyor diyebiliriz biraz...

Ancak...altta makina gibi çalışabilecek bir toprak varken...." yok sen çalışma..ben hallederim" demek ne kadar mantıklı....

Size...bizi aydınlatmanız..bilgilendirmeniz için bir topik açmanızı öneririm...

Bilgi paylaştıkça daha da yararlı olur...

Forumdaki herkesin de amacı budur !

Yardım isteyen arkadaş burayı bulabiliyorsa...sizin siteniz gibi ticari siteleride bulmayıp...burda sormasında ki amacı düşününüz !

blnturkek 23-10-2015 18:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi vural-can (Mesaj 1415440)
Azot mutlaka ki zarar vermez oranını ihlal etmedikçe...

Ancak toprağınıza " Sen dur ..çalışma..ben hazır veririm " demek ne kadar mantıklı...

Toprak çalışan bir makina..onu çalıştırın bence...aynı doğa gibi...

Yörenizde tarım köy işleri gibi yeri arayın..yeşil gübreleme yapmak istediğinizi bakteri aşılanmış baklagil tohumu istediğinizi iletin. Bu yonca olur..fig olur..onu ekin..

Bakteri yardımı ile diktiğiniz bitki havadaki azotu toplasın..kökünde patates gibi biriktirsin...üçte biri çiçek açsın...tam o biriktirdiği azotu meyvesine göndereceği vakit hasad edip dibine bırakın.

Kökte birikenler toprağa karışır...

Üstüne bıraktıklarınız..toprağa karışana dek...toprağın yüzeyini kapar...yararlı bakteri oluşumuna fayda verir..güneşin ışığından toprağını korur...buharlaşmayı engellediği için susuzluğu engeller..yabani otlara engel olur..
Bir süre sonra da toprağa karışıp organik madde miktarını arttırır..

Bunu sürekli yaptığınızda ...toprağınızda ki her yer sürekli çalışır..

Yok çalışmasın dersenizde kök ve gövde için kullanılan gübreleri oranıyla kullanınız.

En önemlisi toprağınızı analiz ettiriniz...ezbere çalışmış olursunuz...

teşekkürler

çamkokusu 12-03-2016 18:47

Sadece meşenin değil genel olarak ağaçların yapraklarıda organik gübre yapımında kullanılıyor...

mesut çelik 13-04-2016 01:35

Hayirli akşamlar cilek için gubreleme önerisi olan biri war mi yardımcı olursanız sevinirim

bitkisever07 13-04-2016 18:53

Herkese merhabalar..
Geçen günlerde BİM'den Ekmekçioğulları Sıvı Bitki Besini adlı ürünü satın aldım. 500ml'si 5,75₺ idi. Sonra fark ettim ki bu üründe NPK diye bir ibare bulunmuyor. İçinde %0.7 oranında Çinko, %0.7 oranında Demir, %0.2 oranında Bakır, %0.2 oranında Mangan bulunuyor. Sizce bu sebzelerde kullanılabilir bir besin mi? Sahip olduğum sebze çok önemli olduğu için riske atmak istemiyorum.
Engin bilgilerinizle beni de aydınlatırsanız çok mutlu olurum...

tarku 13-04-2016 20:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bitkisever07 (Mesaj 1453854)
Herkese merhabalar..
Geçen günlerde BİM'den Ekmekçioğulları Sıvı Bitki Besini adlı ürünü satın aldım. 500ml'si 5,75₺ idi. Sonra fark ettim ki bu üründe NPK diye bir ibare bulunmuyor. İçinde %0.7 oranında Çinko, %0.7 oranında Demir, %0.2 oranında Bakır, %0.2 oranında Mangan bulunuyor. Sizce bu sebzelerde kullanılabilir bir besin mi? Sahip olduğum sebze çok önemli olduğu için riske atmak istemiyorum.
Engin bilgilerinizle beni de aydınlatırsanız çok mutlu olurum...

Engin bilgi sahibi değilim. Umarım fikirlerimi söylemem sorun olmaz. Bim'den aldıysanız, kaldır at markadır. Aldığınız ürün iz element gübresi ve fiyatı fahiş. Bugün pancar kooperatifinden 40 litrelik biovin plus aldım 90 lira.

eceyıldız 27-04-2016 10:15

Bilgi sahibi arkadaşlardan ricam NPK 20-20-20 gübreyi balkondaki saksılara vermek istiyorum ama ne kadar suya ne kadar gübre koyacağımı bilmiyorum. 5 lt suya ne kadar gübre koymam lazım bilgi verebilir misiniz.

pria 27-04-2016 19:40

Öncelikle saksı toprağınızın NPK ihtiyacından emin olmalısınız..Toprağınızda yeterli NPK varsa ayrıca keyfi olarak sulama suyuna 20.20.20 koyarak sularsanız toprağınızı bitkiler açısından zehirlersiniz..

NPK'nın yetersiz olduğuna inanıyorsanız, 5 litre suya 6-7 gramı geçmemelidir bence..Kimyevi gübreleri çok dikkatli kullanmak gerekir..Her sulamada verilmememelidir..

Bu konularda yeterli bilginiz yoksa, deneme amaçlı olarak sadece bir saksınıza gübreli su veriniz ve bitkinin gelişiminde olumlu bir etki görürseniz diğer saksılarınızda da uygularsınız.

eceyıldız 27-04-2016 22:12

Acele cevap için çok teşekkür ederim Sayın pria;
Saksılarımın gübreye ihtiyacı olduğundan eminim çünkü sık toprak değiştiremiyorum senede bir hayvansal gübre ilavesi yapabiliyorum ancak buna rağmen bitkilerimin gelişmesi çok yavaş ve istediğim verimi alamıyorum. Şöyle bir örnek vereyim arkadaşıma verdiğim çelikler bende ki anaçlardan çok daha sağlıklı ve iyi durumda çünkü onlar yeni bir toprağa ekildi, bende durum ise mevsimi geçen **** kaybettiğim bir bitkinin saksına yeni bir bitki ekmek oluyor...
6-7 gram dediğiniz bir tatlı kaşığı kadar mı olur...

Adalet Yağcı 06-05-2016 21:12

Konuya hakim, uzmanlaşmış arkadaşlardan yorum bekliyorum.

Seralarda bitkilere bol çiçek açtırmak için kullanılan 10-52-10 gübre hakkındaki fikirlerinizi öğrenmek istiyorum.

1-Tüm çiçek açan bitkilerde kullanılır mı, örneğin orkidelere de verilebilir mi?
2-Kullanılması uygundur diyorsanız, ölçü olarak Litre/çay kaşığı oranları nasıl olmalı?
3-Kaç gün aralıklarla verilebilir?
4-Kullanılmasının sakıncaları var mı?

Teşekkürler.

pria 06-05-2016 23:45

Bence bu tür gübreleri yapraktan uygulamak daha doğru olur..5 litre suya 5-6 gram yeterlidir..Hava kararırken, 15 gün arayla iki kezden fazla da verilmemeli..

Adalet Yağcı 07-05-2016 08:58

Teşekkür ederim sayın pria, KULLANILABİLİR diyorsunuz yani.

Çiçeklenmeyi teşvik eden gübrelerden korkarım, bitkiyi yorar yaşlandırır diye.
Açmış çiçeklerine hayran olup satın aldığımız bitkilerin çoğu belki de bu yüzden yaşamıyorlar.

pria 07-05-2016 11:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Adalet Yağcı (Mesaj 1459612)
Teşekkür ederim sayın pria, KULLANILABİLİR diyorsunuz yani.

.

Elinizdeki bitkilerin gelişim ve çiçeklenme dönemlerindeki gözlemlerinize göre, gerekli ve yararlı olabileceğine inanıyorsanız verin derim bu tür gübreleri..

mesut çelik 09-05-2016 04:02

Merhaba arkadaşlar bende bahcemde cilek ektim onlarla uğraşıyorum ama gubreleme konusunda tam bi bilgiye sahip degilim bu konuda deneyimi olan arkadaslardan yardim bekliyorum tesekkur ederim

mesut çelik 09-05-2016 04:07

Aslında organik gübre kullanma taraftariyim ama cilek de hangi gubreyi kullanmaliyim gübre şerbetini nasil olmalı ne kadar arayla vermeliyim tam bilgi sahipi degilim

eceyıldız 27-05-2016 16:31

Merhaba, bilgi sahibi arkadaşlara bir sorum daha olacak.
Üre gübresini saksılarda kullanabilir miyiz. Kullanabilirsek nasıl kullanacağız. Mesela her saksıya şeker gübresinde olduğu gibi bir çay kaşığı verebilir miyiz.

eceyıldız 14-04-2017 10:30

Tam bir yıl önce bir soru sormuşum cevabı hala yok.
Ben şansımı tekrar deneyim ve bir soru daha sorayım zira riske girdim ve 5 lt suya bir tatlı kaşığı üre ekleyerek suladım ama bir fayda göremedim.
Şimdi sorum ise ben kimyasal gübre kullanmak istemiyorum saksıların azot , fosfor, ve potasyum ihtiyaçlarını başka nasıl karşılayabilirim. Mesela muzda potasyum açısından kabuklarının öğütülüp saksılara karıştırılabileceğini okudum aynı şekilde yumurta kabuğu içinde öyle söyleniyor.
Hatta bir video izledim muz kabuğu yumurta kabuğu ve kahveyi robottan geçirip bitkilere veriyorlardı.
Yaz geldi ve meyve sebze çeşitleri arttı eskiden annem dolma yaparken kabak ve patlıcan içlerini saksılara paylaştırırdı.
Benim bilmek istediğim kimyasal gübre olmadan saksıların besin ihtiyaçlarını nasıl giderebiliriz. Elimde koyun ve sığır gübresi var sadece ve yeterli olmuyor.

muratcolak 12-06-2017 07:32

Yanmis hayvan gubresini (buyuk kucuk bas) dikimden once topraga karistiririip surmekmi yoksa dikimden sonra serbet olarak vermek mi daha faydali olur

muratcolak 20-06-2017 14:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi muratcolak (Mesaj 1510497)
Yanmis hayvan gubresini (buyuk kucuk bas) dikimden once topraga karistiririip surmekmi yoksa dikimden sonra serbet olarak vermek mi daha faydali olur

cevap yokmu

dal 29-06-2017 10:19

Merhaba bahçemde sebzelerde kalsiyum eksikliğine dayalı çiçek burnu çürüklüğü oluştu.Her sene olmasa da ara ara bu problemi yaşıyoruz.Daha önce Kalsiyum amonyum nitrat gübresi atıyordum fakat bu gübre galiba kontrollü satışta oyüzden bulamadım.Kalsiyum eksikliğini giderebilmek için şuanda yapabileceğim en hızlı ve etkin gübreleme nasıl ve hangi materyalle olmalı?Yardımcı olursanız sevinirim.

pria 12-09-2017 01:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dal (Mesaj 1512073)
Merhaba bahçemde sebzelerde kalsiyum eksikliğine dayalı çiçek burnu çürüklüğü oluştu.Her sene olmasa da ara ara bu problemi yaşıyoruz.Daha önce Kalsiyum amonyum nitrat gübresi atıyordum fakat bu gübre galiba kontrollü satışta oyüzden bulamadım.Kalsiyum eksikliğini giderebilmek için şuanda yapabileceğim en hızlı ve etkin gübreleme nasıl ve hangi materyalle olmalı?Yardımcı olursanız sevinirim.

BARKİNSAN tarım kireci kullanabilirsiniz..

vural-can 13-09-2017 19:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi eceyıldız (Mesaj 1503034)
Tam bir yıl önce bir soru sormuşum cevabı hala yok.
Ben şansımı tekrar deneyim ve bir soru daha sorayım zira riske girdim ve 5 lt suya bir tatlı kaşığı üre ekleyerek suladım ama bir fayda göremedim.
Şimdi sorum ise ben kimyasal gübre kullanmak istemiyorum saksıların azot , fosfor, ve potasyum ihtiyaçlarını başka nasıl karşılayabilirim. Mesela muzda potasyum açısından kabuklarının öğütülüp saksılara karıştırılabileceğini okudum aynı şekilde yumurta kabuğu içinde öyle söyleniyor.
Hatta bir video izledim muz kabuğu yumurta kabuğu ve kahveyi robottan geçirip bitkilere veriyorlardı.
Yaz geldi ve meyve sebze çeşitleri arttı eskiden annem dolma yaparken kabak ve patlıcan içlerini saksılara paylaştırırdı.
Benim bilmek istediğim kimyasal gübre olmadan saksıların besin ihtiyaçlarını nasıl giderebiliriz. Elimde koyun ve sığır gübresi var sadece ve yeterli olmuyor.

Merhaba...

Bilgim dahilinde cevaplamaya calisayim...mutlak daha iyi fikir verenlee olur...

Toprağa attığınız muz kabuğu..yumurta...vs.. malzemeler, azot, potasyum, fosfor gibi maddelere topraktaki bakteri, mantar ve benzeri canlılar tarafından çevrilir. Bunları bitkinin alabileceği kıvama getirirler....Adeta bir fabrika gibi çalışan..iş bölümleri olan bir faaliyetir.

Saksı içinde bu çok zor ve uzun olur.

İki seçenek var....

Biri...her yıl topraklarıni yenilemek...bunu araştırarak yapınız...

Digeride organik gübrelerle desteklemeniz...

Bu gübreleri araştırinız..örn...konya sekerin ürettikleri gibi...Dr.tarsa nın yosun u gibi...

Üre azot kaynağıdir...yeşil aksam içindir..deneyerek miktarı yükseltebilirsiniz...

Ama neyi kullanirsaniz kullanin..zamanla topragı değiştirmek şart olur..zamanla toprak tuzlanir

Daha yararlı bilgiler paylaşanlarda olabilir...


Kolay gelsin...

Beşiktaş 29-11-2017 13:16

Vural Can bey bilgiler için teşekkürler.

esaveci 28-03-2018 09:44

gübreleme
 
Merhabalar, yükseltilmiş sebze yatakları yaptık, elimizde keçi ve koyun gübresi var hangi oranda toprağa karıştırmak gerekiyor acaba

g.c. 28-03-2018 09:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi muratcolak (Mesaj 1510497)
Yanmis hayvan gubresini (buyuk kucuk bas) dikimden once topraga karistiririip surmekmi yoksa dikimden sonra serbet olarak vermek mi daha faydali olur

Doğru şekilde hazırlanmış şerbet, toprağa karıştırılmış gübreden çok daha kısa sürede etki eder.(Suda hazır çözünmüş olacağından) Toprağın ihtiyacını tespit etmeden(toprak analizi veya gözlemle) hazırlanan şerbetinde faydası kısıtlı olacaktır.

"Gübre Şerbeti hazırlanması" olarak google amcaya sorarsanız geniş veri karşınıza çıkacaktır.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:30.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2026