agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama)
(https)




Beğeni Düzeni463Beğeniler

 
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Prev Önceki mesaj   Sonraki mesaj Next
Eski 03-08-2009, 19:50   #11
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
Muz üretiminde EM kullanımı

Muz Derneği’nin de başkanı olan Sayın Rıfat Sinanoğlu, EM’nin tarımdaki faydalarını bir broşürümüzden okumuş ve bizimle temasa geçti. Muz üretiminde bir çok sorun vardı. Aslında bu sorunları şimdiye kadar pestisitler kullanarak geçici olarak çözmeye çalışmışlar ancak bunun ve kullanılan kimyasal gübrelerin etkisiyle toprak her yıl biraz daha verimsizleşmiş her yıl biraz daha az vermeye başlamıştı. Sinanoğlu gibi toplumda önde gelen kişiler bu sorunları biliyor ancak ne yapılması konusunda elleri kolları bağlanmış ne yapacaklarını bilmiyorlardı. Çünkü yapılacak fazla birşey de yoktu! Sinanoglu, toprağının bir bölümünde son 2 yıldır hiç muz yetiştiremez olmuştu. Nedeni ise, kullanılan pestisit ve diğer kimyasal maddelerin doğrudan etkisiyle toprakta zararlı fusaryum mantarı iyice artmış ve bunun doğal bir sonucu olarak da nematod (küçük kurtçuklar) ortaya çıkmıştı. Bunlar muz fidanlarının köklerinden içeri girerek bitkiye musallat oluyor ve büyümesini engelliyordu. Bu şekilde diktiği fidanlar 2 yıldır çürümüş daha meyve vermeden ölmüşlerdi. Ne yapsa çare etmiyordu çünkü toprak bozulmuştu bir kere. Çare ise, toprağa yitirdiği canını tekrar geri kazandırmakta, doğal yoldan toprağı iyileştirmekte, kısacası, Etkin Mikroorganizmalarda (EM) yatıyordu.


Sinanoğlu’nun bahçesine göre bir reçete hazırladık. Buna göre, Organik Bukaşi gübreyi kıyılmış muz atıklarıyla karıştırıp üzerini plastik bir örtü ile örterek fermantasyona tabi tuttuk ve elde edilen doğal gübreyi her ağaca 15 kg gelecek şekilde her ağacın dibine uyguladık. Daha sonra, her 2 haftada bir fidanların üzerine baştan aşağı 1/500 oranında suyla seyreltilmiş EM5 ve EM FPE spreyledik. Sulama suyuna da 1/1000 oranında EM aktif ilave ettik.


Sonuç:


Sinanoğlu, 2 yıl fidan büyütemediği serasında fidanları sağlıklı biçimde büyüttüğü gibi, seradan ürün almayı da başardı. Üstüne üstlük, hem çevredeki seralardan dekar başına yaklaşık %20 daha fazla ürün aldı hem de kangal ağırlığı ortalama 30 kg’dı. Çevredeki seralarda kangal ağırlığı 25 kg’ı geçmiyordu. Sinanoğlu tadını test etmek için ürünü dostlarına gönderdi. Ve muzları yiyen dostları hiç bu kadar lezzetli muz yemediklerini söylediler. Aynı bahçede EM ürünlerini uygulamaya bu yıl da devam edeceğiz. Sinanoğlu, tüm diğer üreticilere ve arkadaşlarına EM’nin yarattığı mucizeyi anlatmakta ve tavsiye etmektedir. Pestisit ve kimyasal gübre kullanılmadığı için EM Teknolojisi ekonomik açıdan da avantajlıdır.

Muz bahçesinin ve yetiştiricinin yorumlarını videoda izlemek için aşağıdaki linke tıklayınız (Real Player):

www.organikgubre.com/anamurmuz1

Eklenen Resimler
  

Düzenleyen Dogasever : 03-08-2009 saat 20:36 Neden: ekleme
Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
 


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:40.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025