![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
|
EM (Etkin Mikroorganizmalar)
EM NEDİR? EM “Etkin Mikroorganizma” teriminin kısaltılmış şeklidir. EM değişik türde mikroorganizmalardan oluşmaktadır ve doğadan toplanarak kendine özgü şartlarda üretilmekte piyasada kahverengimsi sıvı şeklinde bulunan bir mikroorganizma kokteylidir. EM, Japonya’nın Okinava kentindeki Ryukyus Üniversitesi’nden Prof. Dr. Teruo Higa tarafından geçen yüzyılın sonlarında geliştirilmiştir. Üzerinde yoğun araştırmalar yapılarak mükemmelleştirilen EM’nin kullanımı tarım, hayvancılık ve çevre alanlarında tüm Dünya’da son 20 yıl içinde son derece yaygınlaşmıştır. İDEAL TARIMIN İLKELERİ NELER OLMALIDIR? Kyusei Doğal Çifçiliğin ana teması, İDEAL TARIMIN uygulanmasıdır. Kyusei Doğal Çifçiliğin savunduğu ideal tarımın beş ilkesi şunlardan oluşmaktadır: 1. İnsanların sağlıklı olmaları için güvenli ve besin değeri olan gıdalar üretmek 2. Hem üreticiye (çiftçiler) hem de tüketiciye ekonomik ve manevi olarak katkı sağlamak 3. Sürdürülebilir ve herkes tarafından kolayca uygulanabilir olmak 4. Çevreyi korumak 5. Artan dünya nüfusunu beslemek için yüksek kalitede ve yeterli miktarda gıda üretmek EM'NİN FOTOSENTEZ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ NEDİR? Tarımsal üretim; güneş enerjisi, su ve karbondioksit gerektiren yeşil bitkilerin fotosentez prosesi ile başlar. Fotosentez için gerekli bu maddeler her yerde bol miktarda bulunmaktadır. Böylece, Tarımı, “yoktan birşey üretmek” olarak tanımlayabiliriz. Ekonomik etkinlik açısından bakıldığında bu iyi bir şey gibi görünse de, mevcut tarım son derece düşük verimlidir. Bunun nedeni, bitkilerce güneş enerjisinin çok düşük bir verimlilikte kullanılmasıdır. Güneş enerjisinin bitkiler tarafından teorik olarak potansiyel kullanılabilme oranı %10-20 arasındadır. Ancak, gerçek kullanım oranı ise %1'in altındadır. Yüksek fotosentez verimliliğine sahip şeker kamışı gibi C4 bitkilerinin kullanılma oranı bile azami büyüme dönemi sırasında %6-7'yi pek geçmemektedir. En iyi verim alınan tahıllarda bu oran normalde %3'ün altında seyretmektedir. Geçmişte yapılan çalışmalar, ana ürün kloroplastlarının fotosentez verimliliğinin daha fazla artırılamayacağını göstermiştir. Bu, biyokitle üretim kapasitesinin azami düzeye ulaştığı anlamına gelmektedir. Bu yüzden, biyokitle üretimini artırmanın en iyi yolu, insan gözüyle görülebilen ışığı (visible light) (kloroplastlar halen bu ışığı kullanamamaktadır) ve kızıl ötesi ışınları kullanmaktır. Bu ışınlar birlikte toplam güneş enerjisinin %80'ini oluşturmaktadır. Ayrıca, organik moleküllerin bitkiler tarafından doğrudan kullanımı yoluyla bitki ve hayvan artıklarının içerdiği organik enerjinin geri kazanılmasının yollarını da araştırmalıyız. Fotosentetik bakteri ve yosun (alg), ortamda organik madde bulunduğunda, 700 ila 1200 nm dalga boylarını kullanabilmektedir. 11 Yeşil bitkiler bu dalga boylarını kullanamazlar. Ayrıca, fermantasyon mikroorganizmaları organik maddeyi parçalayarak, amino asitler gibi karmaşık bileşikleri açığa çıkararak bitkilerin kullanımına sunarlar. Bu ise, organik maddenin tarımdaki verimliliğini artırır. Buradan yola çıkarak, tarımsal üretimin artması için önemli bir etmenin, toprakta organik maddeyi ve güneş enerjisini verimli biçimde kullanacak ve organik maddeyi parçalayacak etkin mikropların bulunması olduğunu söyleyebiliriz. Böylelikle, güneş enerjisinin kullanım verimliliği artırılmış olur. EM İÇİNDEKİ MİKROORGANİZMALARIN TOPRAKTAKİ ETKİLERİ NELERDİR? (1) Fotosentez bakterisi (Fototropik bakteri) Fotosentez bakterileri, yaşamlarını kendi kendilerine destekleyen bağımsız bakterilerdir. Bu bakteriler, güneş ışınlarını ve toprağın ısısını enerji kaynağı olarak kullanarak; kök salgılarından, organik maddeden ve/veya zararlı gazlardan (örneğin, hidrojen sülfür) yararlı maddeler sentezlerler. Yararlı maddelerse amino asitler, nükleik asitler, biyoaktif maddeler ve şekerden oluşmaktadır ki bunların hepsi bitkilerin büyümesini ve gelişmesini teşvik etmektedir. Bu yararlı maddeler hem doğrudan bitkiler tarafından emilirler hem de bakterilerin daha da artması için büyüme ortamı (substrate) olarak davranırlar. Bu yüzden, topraktaki fototropik bakterilerin artışı diğer etkin mikroorganizmaları daha da artıracaktır. Örneğin, fototropik bakterilerin salgıladığı büyüme ortamı olarak davranan azotlu bileşiklerin (amino asitler) varlığından ötürü kök çevresinde (rhizosphere) VA (vesicular- arbuscular) mikoriza artmıştır. VA mikoriza, topraktaki fosfatların çözünürlüğünü artırarak, normalde bitkilerin alımı için çözeltide olmayan fosfatları çözeltiye geçirir. VA mikoriza, azot fikse eden Azotobakter ve Rhizobium bakterileri ile birarada bulunabilir ve baklagillerin havadaki azottan yararlanma yeteneğini artırır. (2) Laktik asit bakterisi Laktik asit bakterisi, fotosentez bakterisinin ve mayanın ürettiği şekerler ve diğer karbohidratlardan laktik asit üretir. Uzun süredir laktik asit bakterilerini kullanarak yoğurt ve turşu yapılması bu sayede mümkün olmaktadır. Bununla birlikte, laktik asit çok kuvvetli bir sterilize edicidir. Zararlı bakterileri bastırır ve organik maddenin bozunmasını hızlandırır. Dahası, laktik asit bakterisi, lignin ve selüloz gibi organik maddelerin bozunmasını da artırır ve bu maddeleri, bozunmamış organik maddeden kaynaklanan zararlı etkilere neden olmaksızın, fermantasyona uğratır. Laktik asit bakterisi, sürekli ekilen tarımsal bitkilerde hastalıklara neden olan Fusaryum çoğalmasını/yayılmasını engelleme yeteneğine sahiptir. Fusaryum popülasyonunun artması genel olarak bitkileri zayıflatmaktadır. Bu durum hastalıkları teşvik etmekte ve zararlı nematodların aniden çoğalmasına neden olmaktadır. Laktik asit bakterileri, Fusaryumun yayılmasını ve işlevini bastırırken, nematod oluşumları da yavaş yavaş ortadan yok olmaktadır. (3) Mayalar Mayalar; fotosentez bakterileri, organik madde ve bitki kökleri tarafından salgılanan amino asitler ve şekerlerden bitkilerin büyümeleri için yararlı antimikrobiyel ve yararlı maddeler sentezlerler. Mayalar tarafından üretilen hormonlar ve enzimler gibi biyoaktif maddeler aktif olarak hücre ve kök bölünmesini teşvik eder. Mayaların salgıları, laktik asit bakterileri ve aktinomisetler gibi etkin mikroorganizmalar için büyüme ortamı sağlarlar. (4) Aktinomisetler Bakterilerle mantarlar arasında bir yapıya sahip aktinomisetler, fotosentez bakterileri ve organik madde tarafından salgılanan amino asitlerden antimikrobiyel maddeler üretirler. Bu antimikrobiyel maddeler ise, zararlı mantar ve bakterileri bastırırlar. Aktinomisetler fotosentez bakterileri ile bir arada yaşayabilirler. Böylece, her iki tür de toprağın antimikrobiyel etkinliğini artırarak toprak ortamının kalitesini yükseltirler. (5) Küfler Aspergillus ve Penicillium gibi küfler organik maddeyi hızla bozunmaya uğratarak; alkol, esterler ve antimikrobiyel maddeler üretirler. Bunlar ise, kötü kokuları bastırır ve zararlı böceklerle kurtçukları önlerler. Etkin Mikroorganizmalar içinde bulunan her bir türün (foto sentetik bakteriler, laktik asit bakterileri, mantarlar, aktinomisetler ve küfler) kendine özgü önemli bir işlevi bulunmaktadır. Ancak, fotosentez bakterileri, EM etkinliğinin en önemli bileşenidir. Fotosentez bakterileri, diğer mikroorganizmaların etkinliklerini destekler. Diğer yandan, fotosentez bakterileri, diğer mikroorganizmalarca üretilen maddeleri de kullanırlar. Bu olay, “birlikte varoluş (coexistence) ve birlikte gelişme (co-prosperity)” olarak adlandırılmaktadır. Toprakta Etkin Mikroorganizmalar arttıkça, yerli etkin mikroorganizmaların popülasyonu da giderek artar. Böylece, mikro flora zenginleşir ve topraktaki mikrobiyal ekosistemler iyi dengelenir. Belirli tür mikroorganizmaların (özellikle zararlı olanların) artışı önlenir. Böylelikle topraktan kaynaklanan hastalıklar bastırılmış olur. Bitki kökleri; karbonhidratlar, amino ve organik asitler ve aktif enzimler salgılar. Etkin mikroorganizmalar büyümek için bu salgıları kullanırlar. Bu süreç sırasında, EM, amino ve nükleik asitler, bitkiler için çeşitli vitaminler ve hormonlar da salgılarlar. Dahası, bu tür topraklarda, etkin mikroorganizmalar kök bölgesinde (rhizosphere), bitki ile birlikte bulunurlar (symbiosis). Sonuç olarak, etkin mikroorganizmaların baskın olduğu bu tür topraklarda bitkiler olağanüstü iyi büyürler. Aşağıdaki çizelgede, topraktaki Etkin Mikroorganizmaların işlevleri gösterilmektedir . |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 03-04-2007
Şehir: Bolu
Mesajlar: 42
|
Dünyadaki diğer EM projelerinden örnekler: EM, yaklaşık 150 ülkede yaygın olarak kullanılmaktadır. 13 ülkede ise EM kullanımı yasalarla devlet politikası olarak benimsenmiştir. Kullanıldığı alanlar, tarım, hayvancılık, çevre ve evsel kullanımdır. Dünya’daki projelere örnek vermek gerekirse: - Japonya’da Seto İç Denizi’nin temizlenmesi - Elbe Nehrinde EM uygulamaları - Pakistan’da petrol atıklarının çevreye zararsız hale getirilmesi - Hollanda ve İngilitere’de EM kullanılarak daha uzun ömürlü ve besin değeri yüksek mısır ve ot silajı yapımı - Mısır’da çölleşmiş arazilerin EM Kompost ile tarıma kazandırılması - Kahire Katı Atıklarındaki koku ve sinek sorununun EM ile çözümlenmesi ve organik gübre üretimi. - Hawai’de Hayvanat Bahçesinde EM kullanımı - Kosta Rika’da muz üretiminde EM kullanımı, muz ağacı atıklarından kompost yapımı. - İngiltere ve Kanada’da saz ve EM ile atıksu arıtma. - Kenya’da gecekondu bölgelerinde caddelerden atık atıksuların zararsız hale getirilmesi ve fakir insanların yaşama kalitelerinin yükseltilmesinde. (organik atıklardan kompost üretilip, organik tarım yapılarak). EM Kenya’ya ücretsiz verilmektedir. - Tayland’da tsunami felaketinden sonra kötü kokuları önlemek amacıyla EM kullanılmıştır. Tüm dünyada her türlü tarım ürününün yetiştirilmesinde ve hayvancılıkta ve tavukçulukta EM yaygın olarak kullanılmaktadır. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-12-2006
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,239
|
Sn Kümes 14 sıra ile mesajlarnızı okumaya çalışıyorum. 2 nolu mesajda hasta ağaçalar üzrine EM FPE spreylendiğini yazmışsınız. EM=Etkin mikroorganizma ise Bitki özü ile fermente olmuş EM nasıl spreyleniyor? Bu mikroorganizmalar sulu ortamda ölmüyor mu? Bu mikroorganizmalar nerden tedarik ediliyor? Yazdığınız tüm sorunlara yönelik özel mikroorganzima bulunması gerekiyor bu durumda. Doğru mu? Bunları nerden bulacaksınız veya bulacaklar? İlgimi çekti. Teşekkürler şimdiden. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 03-04-2007
Şehir: Bolu
Mesajlar: 42
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 03-04-2007
Şehir: Bolu
Mesajlar: 42
|
Alıntı:
Daha ayrıntılı bilgiyi; www.emro.co.jp/English ve www.emturkey.com dan da edinebilirsiniz. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 03-04-2007
Şehir: Bolu
Mesajlar: 42
|
Bizler de ilk duyduğumuzda inanamamıştık ancak işin içerisine girdiğimizde EM nin gerçekten bir Mucize olduğuna karar verdik ve çalışmalarımıza başladık. Türkiye de yapılan çalışmaların tarihi çok eski olmamasına rağmen kayda değer sonuçlar alınmaya başlandı.Bu da bizi iyiden iyiye heveslendirdi. İstanbul Küçüksu Deresi,Kayseri Keykubat Gölü,Eskişehir belediyesi,Çubuk Kaymakamlığı nın Talimatı ve özellikle BOLEM olarak bizim üzerinde durmuş olduğumuz Kümeslerden kaynaklanan Kötü Kokunun önlenmesi ve Altlığın Organik Gübreye dönüştürülmesinde EM nin sağladığı faydalar şu ana kadar ki başarılarımızdır. Önümüzdeki aydan itibaren Bolu da EM ile yetiştirilmiş bitkiler ile Doğal Arıtmaya da başlayacağız. Anlatacak ve paylaşacak o kadar çok şeyimiz var ki...... Alın size bir örnek : http://www.scdworld.com/shop/product...duct_id=010101 Her zaman ve her konuda olduğu gibi yine Avrupa ve Amerikanın gerisinde kaldık.İnsanlar EM yi içmeye başlayalı o kadar uzun zaman oldu ki.... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 03-04-2007
Şehir: Bolu
Mesajlar: 42
|
EM yi anlatmaya devam etmek istiyorum.Çok kısa başlıklar ile EM ile neler yapılabileceğinden bahsedeceğim ve ilgili arkadaşlara detayları da açıklayabilirim. Japonya’da Seto İç Denizi’nde EM ile Temizlenmesi amacıyla yapılan uygulamalarda yararlı etkilerin görülmesi ilk altı ay içinde gerçekleşmiştir. Sanayi, Hükümet, Üniversiteler ve Yurttaşların Katılımıyla Başarılan Sektörler arası bir Projedir. Proje uygulanmadan önce deniz kirliliği kırmızı yosunlarla kendini gösteriyordu. Kötü kokan 1 metre derinliğinde bir çamur oluşumu vardı. EM aktif, EM Çamur topları ve EM seramik kullanılmıştır. EM uygulamaları sonucunda kıyıda oluşan 70 cm derinliğindeki çamur tabakası yok oldu . Kıyıya yakın bölgelerde Yumurta Midyelerinde (Fulvia Mutica) büyük artış görüldü. Şekil 1 de görüldüğü üzere EM uygulamalarının başladığı 1998 yılından itibaren su ürünleri verimlerinde denizdeki kirlenmenin azalmasıyla birlikte artış gözlenmektedir Denizde yaşayan canlıların artışına bağlı olarak Uchuira Körfezi’nde çamur 1 metre azaldı. Uchiura Körfezinde yoğun biçimde yeşil laver (deniz yosunu) ve mükemmel Sugassum spp görülmeye başlandı. 2003 ve 2004’de, Utsumi’deki Crescent Plajı’nda Deniz tarağı (clam) (Ruditapes Philippinarum) ortaya çıktı. Deniz suyunda görünürlük 4,5 metreye yükseldi. (Hakozaki Limanı, Şubat 2004). |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 03-04-2007
Şehir: Bolu
Mesajlar: 42
|
EM, 1980’li yılların başında Japonya’nın Okinawa kentinde Prof Dr Teruo Higa tarafından geliştirilmiştir. Temel olarak üç mikroorganizma grubundan oluşmaktadır: Laktik asit bakterileri, fototropik bakteriler, mayalar. EM, çevre, hayvancılık ve tarım alanlarında kullanılmaktadır. Bugün EM, yeryüzüyünde yaklaşık 150 ülkede kullanılmaktadır ve 13 ülkede EM kullanılması yasalarla devlet politikası olarak benimsenmiştir. Bu raporda, son iki yılda Türkiye’de gerçekleştirilmiş olan başlıca çevre, tarım ve hayvancılık projeleri ele alınmakta ve çevre, tarım ve hayvancılıktaki kullanım şekilleri hakkında bazı genel bilgiler verilmektedir. Doğada organik maddeler kendi haline bırakıldığında aerobik mikroorganizmalarca uzun bir süre içinde parçalanmaktadır. Ancak bu basit bileşiklere parçalanma olayı oksidasyon yoluyla olmaktadır. Doğal olarak, oksidasyon yoluyla, bir başka deyişle pütrifikasyon (kokuşma) yoluyla parçalanma neticesinde hidrojen sülfit, amonyak, merkaptanlar gibi çevreyi son derece rahatsız eden gaz bileşikleri açığa çıkmakta ve çevreyi son derece rahatsız etmektedir. Organik maddelerin (gerek karada gerekse su içinde) oksidasyon yoluyla parçalanması şart değildir. Bir diğer yol da fermentasyondur. EM, organik maddelerin fermentasyon yoluyla parçalanmasını teşvik eder. Bunun neticesinde: • Organik maddeler daha kısa sürede kompostlaşır (mineralleşir) kullanılacak hale gelir (EM kullanılan gübre hemen tarlaya atılabilir ama en iyisi olgunlaşma için 4-6 hafta beklemektir) • Koku yapan gazlar yerine, antioksidan maddeler, mineraller, vitaminler, biyolojik aktif maddeler içerir ki, buınlar su havzalarında ekolojik yaşamı destekler toprakta ise bitkiler için yararlıdır. • Sinek oluşumunu en aza indirir. • EM mikroorganizmaları doğadaki kimyasal maddeleri (pestisit kalıntıları ve diğer zararlı kimyasal maddeler) parçalar, zararsız hale getirir. • Hayvan barınaklarında daha hijyen koşullar oluşturur ve rahatsız edici gazlar olmadığından hayvanların rahat nefes almalarını ve patojenlerden arınmış bir ortamda yaşamalarını sağlar. Mastitis vakalarını yok denecek düzeye indirir. Barınaklardaki ve hayvanlar üzerindeki kene ve pire sayısını yok denecek kadar azaltır. • Çöplüklerin kokudan ve sinekten arınmasını ve organik çöplerin kısa sürede kompostlaşmasını sağlar. Çöp süzüntü sularını çevreye zararsız hale getirir. • Dibinde zamanla organik kaynaklı çamur birikmiş dere ve göllerin temizlenmesini sağlar, bu su havzalarından çevreye yayılan kötü kokuları ortadan kaldırır. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-02-2007
Şehir: BURSA
Mesajlar: 305
|
Mastitis
Bu ürünü yakından takip etmye çalışıyorum. Bu ürünün güvenirliliği hakkında hala kafamda soru işaretleri var ve Mine Hanım'ın bu günkü mesajından sonra kafamda yine soru işaretleri uyandı. Öncelikle Mine Hanım, bu konuda en küçük bir olumlu mesajınız bizi bu ürünü güvenilir kılmaya yetecektir. Sanırım ki bu yüzden bu kadar şüpheci olduğunuzu zannediyorum ve sizin onayınız bizim güvenme aşamamızda bu forumda en büyük etken diyebilirim. • Hayvan barınaklarında daha hijyen koşullar oluşturur ve rahatsız edici gazlar olmadığından hayvanların rahat nefes almalarını ve patojenlerden arınmış bir ortamda yaşamalarını sağlar. Mastitis vakalarını yok denecek düzeye indirir. Barınaklardaki ve hayvanlar üzerindeki kene ve pire sayısını yok denecek kadar azaltır. [/quote](bu konunun 8. mesajında geçmektedir) Benim sormak istediğim ise bu ürünün deneme aşamasında bize sorun çıkarıp çıkarmayacağıdır. Yukarıda alıntı yaptığım yerde bahsedilen mastitis Bursa' da yetiştirmekte olduğumuz Holstein ırkı sığırlarımızda bizim için çok önemli bir sorun haline geldi ve kuluçka süresinden kaynaklanan iki haftalık bir periyottan sonra bir defa hastalanan hayvanımızın devamlı olarak bu hastalığın tekrarlaması şeklinde devam eden bir sorun haline geldi. Açıkçası bu ürünü denemek istiyorum. Bu ürünü denememizin bir sorunu olr mu? Kümes14 sizden numune almak mümkün mü hala? Bir diğer sorum ise bu üründen bahsedilirken fevkalade bir ürün olduğun yeni bir çok önemli bir buluş olduğundan...vs bahsediliyor. Benim öğrenim hayatım boyunca öğrendiğim doğada var olan mikroorganizmaların çok basit bir ifadeyle doğadaki artıkları parçalayarak doğaya kazandırılması işleminde hayat döngüsünün önemli bir parçası olduklarıdır. Mikroorganizmalar özel besinlerle sadece istenilen mikroorganizma üreterek çoğaltmak mümkündür ve bu çok basit bir mikrobiyoloji konusudur. Bu özel olarak yani sadece istenilen mikroorganizma çoğaltımıyla belirli bir işlem dahilinde sadece o istenilen mikroorganizmanın o bölgede kullanımıyla bazı sonuçlar elde edilmektedir. Örneğin; organik tarımda bakteriyel bir hastalıla karşılaşıldığında bunu nasıl önlersiniz? Bunun cevabı normal bir üretimde antibiyotikli ilaçlarla tedavidir. Ancak organik tarımda ilaç kullanımı mümkün olmadığından ortama antibiyotik salğılayan aktinomisetler çoğaltılarak salınır. Bu mikroorganizmaların kullanıldığı ama çok önemli bir buluş özelliği taşımayan bir kullanılan yöntemdir. Bu bahsedilen EM 'nin biraz önceki örnekten farkı nedir? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 03-04-2007
Şehir: Bolu
Mesajlar: 42
|
-Bitkilerde filizlenmeyi, çiçeklenmeyi, meyve vermeyi ve olgunlaşmayı teşvik eder. -Toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik ortamını iyileştirir ve topraktaki patojenleri ve zararlıları (haşeratı) bastırır. -Tarımsal ürünlerin fotosentez yapma kapasitesini yükseltir. -Daha iyi filizlenmeyi ve bitki büyümesini garanti eder -Organik maddenin gübre olarak verimliliğini artırır. -Tarımsal ürünlerin verimliliği ve kalitesini artırır. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 03-04-2007
Şehir: Bolu
Mesajlar: 42
|
Projenin adı: Zeytinyağı atıksularında (karasu) koku giderme Projenin Türü: Çevre Proje Yeri: Kalkan - ANTALYA Sorun: Kötü koku Çözüm: 3 defa EM uyguladıktan sonra sorun çözümlendi Yorumlar: Turistik bir bölge olduğu için yaz gelince kötü kokular yörede yaşayanları rahatsız ediyordu. İlk defa fabrika sahipleri koku konusunda bir şey yaptılar. Atığın tamamı havuzda biriktirildiği için ve zeytin sezonu geçince yeni atık ilave edilmediğinden sürekli EM kullanımı gerekmemektedir yalnızca sezonluk kullanım yeterli olmaktadır. Projenin adı: Kesmievi Atıksu Arıtma Projenin Türü: Çevre Proje Yeri: ANTALYA Sorun: Kötü koku, Atıksuda yüksek oranda kirlilik (Yüksek KOİ, BOİ ve AKM değerleri) Çözüm: Uygulama kesimevi binasının içinde ve atıksu kanallarına EM spreylenerek yapıldı. 1:20 oranında suyla seyreltilmiş EM aktif kullanıldı. 3 defa uygulandıktan sonra kötü koku problemi çözüldü ve yaklaşık 4 ila 6 hafta içinde de atıksudaki kirlilik parametreleri istenilen düzeye indi. Yorumlar: Kesimevi atıksuları organize sanayi sitesi içindeki merkezi arıtma tesisine gitmektedir. Kesimevi atıksularının KOİ’si 20,000 mg/l idi. EM uygulamasıyla 1700 mg/l’ye indi. Merkezi Arıtma Sistemi KOİ değeri 4000 mg/l ve altındaki altıksuları kabul etmektedir. Ayrıca, kötü kokular yok olduğundan kesimevi çalışanları da uygulamadan son derece memnun kalmıştır Projenin adı: Afyon Alkoloidleri Fabrikası Atıksuyu Projenin Türü: Çevre Proje Yeri: AFYON Sorun: Kötü koku, yüksek KOİ, BOİ ve AKM değerleri Çözüm: Atıksuyun debisi 350 m3/gün’dür. EM uygulaması, atıksu biyolojik reaktöre girmeden önce 3 gün kaldığı dengeleme tankında gerçekleştirildi. Uygulama başladıktan sonra 10 gün içinde kötü koku sorunu çözüldü. Atıksuyun KOİ değeri 20,000 mg/l’nin üzerindeydi. Bu değer, bir ay içinde 390 mg/l’ye indirildi. Atıksuyun fabrikadan çıkış sıcaklığı 35 ila 40 derece C arasındadır. Yorumlar: Fabrika atıksu tesisinin kapasitesini 1000 m3/gün’e çıkardığından şimdi yeni bir atıksu arıtma tesisi inşa etmektedir. Ayrıca, yeni atıksu tesisinde de EM kullanılacaktır. Projenin adı: Istanbul Küçüksu Deresi’nde Koku giderimi ve İyileştirme Projenin Türü: Çevre Proje Yeri: Istanbul Sorun: Kötü Koku Çözüm: Dere evsel atıklarla son derece kirlenmiş durumdaydı. Istanbul Belediyesi’nin 2006 yazı ortasında Küçüksu Plajı’nı açmasından sonra plajı kullanan vatandaşlar yanı başındaki Küçüksu Deresi’nden gelen kötü kokulardan şikayet etmeye başladılar. Belediye, derenin temizlik işini almış olan firmaya kötü kokuları halletmesi için talimat verince, müteahhit firma Naturem’e başvurarak deredeki kötü koku sorununu EM ile çözmesini istedi. 3 haftalık bir uygulamadan sonra kötü koku sorunu çözüldüğü gibi, derenin suyunda gözle görülür bir iyileşme gerçekleşti. Yorumlar: Eskiden aşırı organik yük dolayısıyla oksijeni tükendiği için hiçbir canlının yaşayamadığı suda sadece 4 hafta sonra denizden gelen binlerce balık yaşamaya başlamıştır! Dereye bugüne kadar 8200 litre EM uygulanmıştır ve daha 6800 litre daha uygulanacaktır. Derede ekolojik denge kurulduktan sonra da ayda bir 500 ila 1000 litre bakım dozu uygulanacaktır. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 03-04-2007
Şehir: Bolu
Mesajlar: 42
|
Projenin adı: Limon ağaçlarında Mal Secco hastalığının önlenmesi Projenin Türü: Tarım Proje Yeri: MUGLA Sorun: Limon ağaçlarında Mal secco hastalığına Phoma tracheiphila adlı bir mantar neden olmaktadır. Bu mantar önceden Deuterophoma tracheiphila olarak bilinmekteydi. Bu hastalık özellikle ülkemizde büyük sorun yaratmaktadır ve çözümsüz olduğu için sağlıklı ağaçları korumak amacıyla her yıl binlerce hastalıklı limon ağacı kesilmektedir. Çözüm: Hasta ağaçlar üzerine EM FPE (bitki özüyle fermente olmuş EM) spreylendi. EM FPE bitkilerin hastalıklara karşı direncini artırmaktadır. Spreylenen ağaçlarda hastalığın önüne geçildi ve ağaçlar vejitatif büyümeye devam etmeye başladı. Yorumlar: Şimdiye kadar bu hastalığı kontrol etmenin tek yolu ya ağaçları kesmek ya da fazla etkili olmasa da kimyasal ilaç kullanmaktı. EM ile ağaç sadece hastalığı durduracak dirence ulaşmakla kalmadı, hastalık durduktan sonra büyümeye devam etti. TRT 3’deki “Bu Toprağın Sesi” programında bu konu da ele alındı. Projenin adı: Serik-Antalya koşullarında organik greyfurt üretiminde yeşil gübre, zeytin prinası ve EM çalışmaları Projenin Türü: Tarım Proje Yeri: SERİK - ANTALYA Sorun: Verim ve greyfurt ağaçlarının hastalıklara karşı direncinin artırılması. Çözüm: Bu projede, organik greyfurt ağaçlarında yararlı etkisini görmek amacıyla yeşil gübre, zeytin prinası ve EM kullanılmıştır. Yorumlar: Bu proje Akdeniz Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi ve BATEM (Batı Akdeniz Tarım Arşatırmaları Enstitüsü) işbirliğiyle gerçekleştirilmektedir. Proje Lideri Yüksek Ziraat Mühendisi Zeynep Eryılmaz’dır. Araştırmada yeralan diğer araştırmacılar: Bilge GÖLÜKÇÜ, Prof Dr. Lami KAYNAK, Yrd. Doç. Dr. Ahmet EŞİTKEN, Cevdet Fehmi OZKAN, Nejla CELIK, Emine TOPUZ, İlyas TEKSAN’dır. Proje Özeti: Ekolojik tarım hem Türkiye’de hem de dünyada gittikçe önem kazanmaktadır. Bunun nedeni düşünülmeden bol miktarda kullanılan kimyasal gübre ve pestisitlerin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerinin anlaşılmış olmasıdır. Ayrıca, Türkiye’de koşullar organik üretime çok uygun olduğundan bu üretim şeklinin Türkiye’de artmasını beklemekteyiz. Toplam turunçgiller üretiminin %87’si Akdeniz’de, %12’si Ege Bölgesi’nde ve küçük bir bölümü de Batı Karadeniz Bölgesindedir. Turunçgiller her ne kadar elma ve üzümden sonra Türkiye’de çok üretilen üçüncü meyve olsa da, ihracatta birincidir. Türkiye’de bitki besleme konusunda yeterince araştırma yoktur. Daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir. Bu proje bu talebi karşılama amacını gütmektedir ve ekolojik üretimde Etkin Mikroorganizmaları, yeşil gübreyi, zeytin kekini, yumuşak kaya fosfatını kullanma olanaklarını araştıracaktır. Ayrıca bu araştırmada, ekolojik üretimin teknik ve ekolojik yanları da, kimyasal maddelerin kullanıldığı geleneksel üretimle karşılaştırılarak değerlendirilecektir. Projenin adı: Eskişehir Belediyesi Park ve Bahçeler Projenin Türü: Bahçecilik Proje Yeri: ESKİŞEHİR Sorun: Toprak veriminin artırılması Çözüm: EM Belediye’nin park ve bahçelerinde, ağaç ve çiçek yetiştirmede EM kullanımı. Yorumlar: Geçen yıl ve bu yıl 40,000 litre EM aktif kullanılmıştır. Park ve Bahçeler Müdürlüğü, ağaç ve çiçeklerinin sağlıklı olması konusunda EM’nin gösterdiği performanstan son derece memnundur ve bunu belirten bir de referans yazısı vermişlerdir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 03-04-2007
Şehir: Bolu
Mesajlar: 42
|
Diğer Tarımsal Projeler: Yukarıdaki projelerden başka EM’yi, domates, salatalık, biber, buğday ve ayçiçeği dahil birçok ürünün tarımsal üretiminde başarıyla kullanmış bulunuyoruz. Tarımsal üretimde fusaryum ve nematoda karşı bitkilerin direncini artırdığını gözlemledik. Önümüzdeki 5 yıl için odaklanacağımız başlıca proje konuları arasında aşağıdakiler yer almaktadır: - Aşırı kirlilikten ötürü ekolojik dengesi bozulmuş göl ve akarsuların temizlenip ekolojik dengenin yeniden tesis edilmesi. Türkiye’deki bazı göl ve akarsularda EM uygulamayı planlıyoruz. (EM’nin su havzalarında ekolojik dengeyi nasıl tesis ettiğini anlamak için EK 6’ya bakınız) - Bazı belediyelerle işbirliği içinde çöp depolama alanlarında EM uygulaması. - EM ve su bitkilerini (sazlar) kullanarak küçük yerleşim birimleri için (en fazla 5000 nüfuslu) doğal arıtma sistemleri kurulması. Bu konuda ayrıntılı bilgi için www.dogalarıtma.com adlı web sitesine bakınız. Tarım Bakanlığı bu projeyi başlatmış, proje 40 kadar köyde uygulandığı halde, bitkiler başka sulak alanlardan sökülüp buralara dikildiği için proje pek başarılı olamamıştır. Büyüdükleri sulak alanın koşullarına adapte olmuş bitkiler, yeni ortamlarına alışamamakta ve ancak toplam kapasitelerinin %20’si kadar arıtma yapabilmektedir. Biz bu projeye EM’yi de dahil ederek gerçekleştireceğiz. Ayrıca, su bitkilerini sera ortamında EM kullanarak yetiştirip, dikildikleri ortama kolayca adapte olmalarını sağlayacağız. - Hayvansal ve bitkisel atıkları kullanarak EM ile organik gübre üretilmesi. - EM’nin hayvancılıktaki kullanımının tüm Türkiye çapında yaygınlaştırılması. Dünya’dan haberler: Birleşmiş Milletler projesi, Pakistan’da petrol rafineri çamurlarının biyoremediasyon yöntemiyle EM kullanılarak çevreye zararsız hale getirilmesi ve gübre üretilmesi Lahor’daki EM Research Organisation (EMRO) ile National Cleaner Production Centre’ın, rafineri çanurlarını güvenli bir şekilde bertaraf etmnek amacıyla başlattıkları ve Birleşmiş Milletler’in finansal olarak desteklediği proje başarıyla tamamlanmış bulunmaktadır. Rawalpinti’deki Attock Refinery Limited Şirketi’nin tessilerinde gerçekleştirilen araştırma iki aşamada gerçekleştirilmiştir. Birinci aşamada, ağır ve geleneksel atıksu arıtma yöntemleriyle arıtılması zor hidrokarbonlar içeren yağlı çamura, EM ürünleri uygulanmıştır. Sadece 43 gün içinde çamurun özelliklerinde büyük değişiklikler gözlenmiş ve çamur çevreye zarar vermeyecek hale getirilmiştir. Araştırmanın ikinci aşamasında ise, bu EM ile işlenmiş olan aynı çamur, 50:50 topraklar karıştırıldıktan sonra bu karışıma soğan ekilmiş ve üretilen soğanın tüm kalıntı anlizleri yapıldığında, kalıntı elementleri açısından Dünya Sağlık Teşkilatının öngördüğü kalıntı miktarlarından pek farklı olmadığı ve insani tüketimine uygun olduğu ispatlanmıştır. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 03-04-2007
Şehir: Bolu
Mesajlar: 42
|
Evet, gerçekten inanılması güç ama EM nin yaptıklarından sadece birkaç örnek bunlar. Lütfen şaşırmayın.EM ile daha sağlıklı bir hayat ve çevre. EM nin en büyük sıkıntısı UCUZ olması.Bu kadar geniş bir alana hitap eden bir ürün, maalesef çok ucuz. İnsanlarda ki genel kanı, '' Pahalıdır vardır bir hikmeti,ucuzdur vardır bir illeti'' EM bu kanıyı altüst etmek için çalışmalarına ara vermeden devam edecek... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
agaclar.net
|
İkili iletişimler tabii mümkün ama forum olarak bunun duyusunun forumdan olmasına sıcak bakmıyoruz. Sorusu olan arkadaşlar burada sormalı ve cevaplar burada yer almalı... Bu yüzden son mesajınızı sildim. Ancak böyle, daha çok kişe aynı anda ulaşmak mümkün olabilir... Bir de farklı konulara bu sayfanın linkini vermenize gerek yok. Merak etmeyin arkadaşlar genel olarak forumun bütün bölümlerine göz atıyor. Daha açıklayıcı olması için konunun adını genişletiyorum önerinizi yazabilirsiniz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili malina, Şu bağlantıdaki mesajımı dikkat ve değerlendirmelerinize sunmak isterim. Teşekkürlerimle... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Ağaç Dostu
|
sonuçta tüm yazılanlar ürün tanıtımı için reklam da olsa bu ürünler şimdiye kadar duymadığım okumadığım ama sonuçta yararı çok büyük ürünler...tabi yazılanlar doğruysa... sanki sihirli bir üründen söz ediliyor ancak uygulamalar adıyla adresi ile veriliyor yani doğruluğu denetlenebilir. Bence sitenin amacıyla da örtüşen süper ürünler...iyiki haberim oldu... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Ağaç Dostu
|
merak ettiğim husus ise benim gibi salonunda balkonunda 5-10 çeşit süs bitkisi vs.olanlar için kırmızı örümcek-yaprak biti-pamuklu bit-yaprak kenesi-mantar -virüs gibi hastalıkların ve zararlılara karşı amatör bitki severlerin kullanımına uygun bir EM ürünün olup olmadığı... Varsa adıyla sanıyla yazıp ,yararlarını belirtirseniz sevinirim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 03-04-2007
Şehir: Bolu
Mesajlar: 42
|
![]() Sayın Denizakvaryumu; Öncelikle şunu belirtmek istiyorum.EM kullanıcılarının büyük bir çoğunlu sizin gibi evde balkonda hobi bahçeleri oluşturan insanlardan oluşuyor. Hatta hobi bahçesi ile de kalmayıp EM yi tüm hayatlarına alıyorlar.Temizlikten tutun,çöplerini bile kompost olarak gübreye dönüştürüp,saksılarında **** bahçelerinde değerlendiriyorlar.Okinawa da belediye tarafından değişik noktalarda ücretsiz olarak dağıtılan EM,ayrıca yine Okinawa da bulunan eski adı Sheraton olan 5 yıldızlı otelde her aşamada kullanılıyor.EM nin her aşamada kullanılması sonucu ortaya şöyle bir görüntü çıkıyor. Otel e ait septik tank tan çıkan su Hollanda Agriton firmasının sahibi tarafından bardağa doldurulup içiliyor. Evinizde birçok alanda kullanabileceğiniz EM varyasyonlarının bir kısmı Türkiye de var.Olmayanları ise zaten siz kendiniz EM1 ile evinizde yapıyorsunuz. Bu şu demek,minimum ürün maksimum fayda. Detaylı bilgileri bulabileceğiniz adresleri biliyorsunuz.Tekrar vermek istemiyoruz malum TEASER olmasın. Saygılarımızla EMTÜRKİYE |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili denizakvaryumu, Ben de ilgi ve merak ile okuyorum bu başlıktaki bilgileri. Ürünün bizlere neler katacağını çok merak ediyor ve ilgi ile okuyorum bu başlığı. Ama başka başlıklardaki kirliliğe dem vurmak istedim ilgili yerlerde ben. Denizakvaryumu, Ürünü deneyip kullandıktan sonra görüşlerinizi paylaşabilir misiniz yine bizlerle, hep beraber aramızdan birinin tecrübesini görmüş oluruz. Ya da belki aramızdan başka denemek isteyenler de olabilir. Neyse, zaten başlıktaki gelecek mesajlarda yine beraber oluruz nasılsa... Saygılar |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 03-04-2007
Şehir: Bolu
Mesajlar: 42
|
Eğer arzu ederseniz vereceğiniz adrese kullanabileceğiniz ürünlerden ücretsiz olarak gönderebiliriz. Paket içerisinde kullanımını da anlatırız. Hatta daha iyisini yapalım, site yöneticilerine gönderelim.Onlar dağıtımını belki yaparlar.Böylece daha çok kullanıcıya ulaştırabiliriz. Saygılarımızla; EMTÜRKİYE |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Ağaç Dostu
|
ürünü deneyip buraya yazacağım... fakat şüphesi olan arkadaşlar ,yazılarda adresi belirtilen kurumlarla telefon bağlantısına geçip son durumu öğrenebilirler...özellikle koku yok etme ,arıtma vs.olayları ... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 03-04-2007
Şehir: Bolu
Mesajlar: 42
|
Sayın lerdemir, Ürün numunesi göndermek için yardımcı olursanız çok seviniriz. Saygılarımızla. EMTÜRKİYE |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
Ağaç Dostu
|
Etkin Mikroorganizmalar
Organik Tarım ile ilgilenen bir arkadaşımdan 7-8 ay kadar önce bu ürünü duymuştum.. Tam ayrıntı hatırlamıyorum ama ürünün denemesini yaptıklarını ve kesinlikle çok önemli bir ürün olduğunu onayladıklarını hatırlıyorum.. Ürünün sunumu ile ilgili fazla bir yorum yapmak istemiyorum.. Sunum benim de içime sinen şekilde değil ama ürünün önemini hatırladığımdan fazla da takılamadım.. (Bazen çok önemli konularda herşey mübah olabiliyor) Ürün ile ilgili, deneme yapan arkadaşımdan en kısa zamanda bilgi alıp, onların deneyim ve yorumlarını hemen buraya yazacağım.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
|
EM bir felsefedir!
Sevgili agaçsever dostlar, Bir süredir buradaki yazıları ilgiyle okuyorum. EM ile tanışan ilk Türk vatandaşlarından biriyim. O yüzden birkaç satır yazma gereği duydum. Bu sitede EM'yi tanıtan Kümes14 adlı arkadaşımızın konuya biraz ortadan girerek yanlış bir izlenim yaratmış olabileceğini düşündüm. Kanımca, EM'nin ilk ortaya çıkışı ve kullanımının yaygınlaşması hakkında bilgi vermeden, Türkiye'deki uygulamaların anlatılması biraz eksik olmuş. Kumes14'e yapılan eleştirilerde haklılık payı var elbette. Ancak, Kumes14'ün tutumu EM hakkında yanlış izlenim yaratmamalı çünkü EM yeryüzünde açlığı yenmek, birlikte varoluş, birlikte zenginleşme ve insanların mutluluğu için geliştirilmiştir. (Şu anda Afrika'ya bedava verilmektedir. Ayrıca, her ülkedeki fiyatı da o ülkenin ekonomik durumu gözönüne alınarak belirlenmektedir.) Aslında geliştirilmiştir demek de yanlış olur çünkü EM zaten doğada belirli ortamlarda mevcuttur. Prof Higa'nın yaptığı şey, doğada varolan bu mikroorganizma karışımını çoğaltmayı başarmış olmasıdır. Higa bu işi 1970'li yılların sonunda başarmıştır. Higa fakir bir çiftçinin oğludur ve hayali dünyada açlığı yenecek bir mikroorganizma kokteyli bulmaktı ve bunu başardı. İlk yıllarda EM sadece tarımda kullanıldı. Uzakdoğu'da Kyusei Doğal Çiftçilik hareketi, ilk ortaya çıktığından beri kimyasal gübre ve pestisitleri kullanmayı reddetmiştir. Bu hareket, EM'yi ilk kucaklayan çiftçilik hareketidir. Ayrıca, INFRC, SKK, ADANK, IFOAM, USDA gibi uluslararası kuruluşlar EM'yi resmen kabul etmiş ve tüm dünyada kullanımını desteklemektedir. WWF, organik atıklardan kaliteli gübre üretiminde EM ile son derece başarılı çalışmalar gerçekleştirmiştir. Daha sonraları topraklarda pestisit ve diğer kimyasal kalıntıları parçalayıp zararsız hale getirdiği tespit edilince, çevrede de kullanımı hızla yayılmaya başladı. Bugün başta Japonya olmak üzere dünyanın her yerinde derelerin, göllerin arıtımında, çöplüklerde ve hayvan barınaklarında daha sağlıklı bir ortam yaratmak için kullanılmaktadır. Japonya'da Seto İç Denizi EM ile temizlenmiştir. Bu konuda ayrıntılı bir video filmini izleyebilirsiniz: http://video.google.com/googleplayer...63111588271889 EM ile ilgili asıl önemli nokta ise, EM'nin diğer teknolojilerin aksine, yeryüzünde entropi artışını azaltan tek teknoloji olmasıdır. Bitkilerin fotosentez kapasitesinin artırılmış olması, birçok besin maddesinin daha uzun süre saklanabilmesi, binaların daha dayanıklı ve uzun ömürlü olması, korozyonu önleme özelliği, birçok sanayide ve tarımda kimyasal madde kullanımını ya çok aza indirmesi ya da tamamen ortadan kaldırması, doğal kaynakların kullanımının en aza indirilmesi, geri kazanım sağlaması hep bu özelliğine katkıda bulunan etmenlerdir. Yeryüzünde entropi artışı istenmeyen bir durum olup insanlığın yaşadığı küresel ısınma ve yeni bazı hastalıkların ortaya çıkmasından sorumludur. Bu yüzden, EM, çağımız için gerçekten son derece yararlı bir üründür ve kısa bir gelecekte Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde kullanımı son derece yaygınlaşacaktır. Çünkü yaşadığımız sorunlar da, EM'nin sunduğu ekonomik ve akılcı çözümler de apaçık ortadadır. Umarım EM konusunda biraz da olsa bazı konuların açıklığa kavuşmasına katkım olmuştur. Eğer yukarıda bahsedilen konularda ve genel olarak EM ile ilgili sorusu olanlar varsa, çekinmeden bana sorabilirler. Elimden geldiğince yanıtlamaya çalışırım. Saygılarımla Düzenleyen malina : 05-04-2007 saat 22:26 Neden: paragraf yapıldı |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
|
Sevgili Lerdemir Bu sorunun sorulacağını tahmin etmiştim. Entropi mühendislikte özellikle termodinamikte çok iyi bilinen bir kavramdır. Kapalı sistemlerde, sistemdeki düzensizliği ifade eden bir kavramdır da denilebilir. Düzensizlik, ısı artışı ve sistemdeki mevcut bileşenlerin sayısının artışı ile artar. Bunu aşağıda bir örnekle daha iyi açıklayacağım. Tarımın ve Doğanın birleşik algılandığı ülkelerde aynı zamanda atıksal sorunlara da çözüm getirilmiş olmaktadır. EM-Teknolojisinde slogan; güvenli, rahat ve uygun bir ortam, düşük fiyat, yüksek kalite ve yüksek verimdir. EM-Teknolojisinin hedefi canlı, sağlıklı ve huzur dolu bir toplum oluşturmaktır. Nüfusun sürekli arttığı ve tarım alanlarının sürekli azaldığı, kaynakların yetersiz kaldığı, doğal problemlerin büyüdüğü bir dünyada geleceğe karamsar bakıyoruz. Genelde toplumların birlikte hareket etmelerinin, bazı sorunlara çözüm getireceği görüşü kesindir, ama insanlığın top yekün biçimde kabul edilebilir ve sürdürülebilir bir genel refah düzeyine ulaşabilmesi için toplumsal sorunların kökenine inmemiz gerekmektedir. Yeryüzünü, Entropi’yi (Dünyadaki düzensizliğin bir ölçüsü) azaltan teknolojilerle donatıp farklı bir toplum yapılandırmalıyız. Buradan da anlaşılabileceği gibi, bu yeni teknolojilere ve yeni kavramlara dayalı bir toplumun oluşturulması demektir. İnsanlık toplumsal yaşamı kurmadan ve nüfusu artmadan önce, dünya Entropiyi dengede tutan işlevlerine sahipti; doğayla (kendisiyle) uyum içinde yaşıyordu ve kainattan sınırsız gücünü alabiliyordu. Dünyanın tüm nimetlerini petrol, kömür ve diğer doğal kaynakların yanı sıra çeşit çeşit bitki ve hayvan türleri vb. bolca oluşturduğunu ve insanların hizmetine sunduğunu söylesek abartmış olmayız. Dünyamız kendi ekseni ile Güneş etrafındaki dönüşüne devam etmektedir ve sonuçta dünyamızda belirli bir denge söz konusudur. Yerküremizi bir sistem olarak düşünürsek, sistemde onu oluşturan bileşenler (elementler) ve sistemin belirli bir enerjisi bulunmaktadır. Bunun yanı sıra, dünyamızda herşey her an değişmektedir. Bir başka deyişle, dünyada bir evrim yaşanmaktadır. Şu andaki dünya bir saniye önceki dünya ile aynı olmadığı gibi, bir saniye sonrasıyla da aynı olmayacaktır. Örneğin, sobanızda yanan kömür, son bir saniye içinde yeryüzüne biraz daha enerji vermiş olacaktır. Bu yanma olayı sonucu enerjinin yanı sıra kül (Karbon ve birçok mineralden oluşmaktadır, karbondioksit, kükürtdioksit (ve daha birçok gaz) açığa çıkacak ve bu yeni açığa çıkan maddeler ve yerküre sistemine ilave edilen enerji nedeniyle yeryüzündeki düzensizlik biraz daha artmış olacaktır. İşte biz bu düzensizliği ölçen kavrama Entropi diyoruz. Öyleyse, günümüz teknolojilerine göre çalışan fabrikaların, makinaların bacalarından çıkan dumanlar ve ısı hep yeryüzünün entropisini arttırmakta, her geçen gün biraz daha fazla kirlenmeye neden olmaktadır. Çünkü günümüz teknolojilerinin hemen hemen tamamı oksidasyona dayalıdır ve her oksidasyon, entropi artışını da beraberinde getirmektedir. Bu durum böyle devam ederse, oluşturduğumuz kirlilikten dolayı Entropi büyük bir hızla yoğunlaşacak; herkes neslimizi imha yolunda olduğumuzu itiraf edecektir. Yoğun entropi ortamında karşılaşacağımız kirlilik ve oksidasyon devam ederse, zararlı mikroorganizmaların ve virüslerin yayılıp güçleneceğine kesin gözüyle bakılmaktadır. Bu, sadece çevre kirliliğinin artmasıyla kalmayacak; salgınlar baş gösterecektir. Bunlar da zararlı mikroorganizmaların, sinek ve böceklerin çoğalmasına sebep olarak gelişmiş yaratıkların varlığını tehlikeye sokacak, tedavisi bulunmayan hastalıklara yol açacaktır (Zaten bu tehlike bugün de mevcuttur (Önreğin kuş gribi)). Geçmişten bu yana gelen oluşumlardan dolayı yeryüzünde Entropi yoğunlaşmaktadır. Bu sorunları kontrol altına alabilmek için hızlı bir şekilde Entropi yavaşlatıcı ve dönüşüm yaratıcı teknolojilere yönelmeliyiz. EM Teknolojileri bunlardan biridir. Saygılarımla. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 05-06-2010
Şehir: KOCAELİ
Mesajlar: 6
|
em em urunlerı gercekten cok etkıleyıcı doga harıkası.japonyada arkadaslarıma arastırtım . i yenı basladıgımız seneye organık olacak bu yıl ıyı tarım patlıcan ve yazlık sebzelerde uyguladık ekım oncesı ve ekım sonrası hastalılara karsı memnunuz kokler saglam ve hızlı temız bır buyume olustu.sezon sonu hasılata gore tekrara yorumlarımı yazacagım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
|
Alıntı:
link: http://www.emturkey.com/ Videoları izlemek için Real Player yüklemelisiniz (Yükleyin, http://www.real.com/freeplayer/?rppr=rnwk) Düzenleyen Dogasever : 11-04-2008 saat 18:26 Neden: Linki girmeyi unuttum |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|