agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama)
(https)

Beğeni Düzeni463Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 07-07-2010, 13:14   #961
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 04-07-2010
Sn Doğasever,1lt sini 10 TL ye almıştım.

cancan21 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-07-2010, 17:17   #962
Ağaç Dostu

Dogasever's Avatar

Giriş Tarihi: 05-04-2007
O zaman ürününüz kesinlikle aktifleştirilmiştir. Merak edecek bir şey yok. İyi çalışmalar dilerim. Saygılar.

Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-07-2010, 17:26   #963
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 18-01-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi cancan21 Mesajı Göster
Bu siteden okuduğum bilgilerle em almaya karar verip adım.Bazı ayrıntıları gözden kaçırarak aldığım em 'i damlama suyuna karıştırarak ağaçlara uyguladım.Sonradan aktifleştirmek gerektiğini öğrendim.Damlama suyuna pekmez karıştırdım.Faydası olurmu?Aktifleştirmeden topraklı ot ve güvercin gübresi yığınına da serpip üzerini örttüm.kompost olurmu?
Sn. cancan,

siz EMA almışsınız. Yani EMAktif.

EM dormant halde yani uyuyor; ve 1 lt. si 65 tl.
Ema ise 1lt. si 10 tl. O da uyanık.

Yani siz melas ile aktifleştirilmiş ema yı damlama ile bitkilere vermişsiniz.

Sonra ardından pekmez _ o da melas_ vermişsiniz. Elbette faydası olmuştur. Zaten bu ema, içindekiler melası çok seviyor.

Neden ema aldınız ki. EM alsanız daha iyiydi.

50 gr. em + 50 gr pekmez (sizde çok gibi) ile karıştır. 1 lt yap.

Siyah poşede ve güneşe koy, gazını al 10 gün sonra kullan.

( bi düşün 1lt.EM den kaç lt Ema elde ediyorsun.)

EMA nın 2 lt.sini 10 kg. suya koy.

20 kg. kepeğin (iri) üzerine fısfısla, (sırt kulumbasıyla) sonra kurut. Kurutmasan da olur. Kurtursan ömrü bir yıl olur.

Önce kepeği güvercin gübresi ile karıştır.(100kg)

Sonra 10 lt suya 2 lt ema koy ve harcı bununla sipreyle.

Üzerine naylon ile ört. ( yanlardan azıcık açıklıklar kalsın)

20 gün, bir ay sonra üzerinde beyaz küfler olacaktır. (klino da karıştırsanız şahane olur)

Name:  12345 (7) [640x480].jpg
Views: 2142
Size:  68.3 KB

Bunu ister (3 misli ) toprak ile karıştır, toprağı aşıla ve kullan.

İster bitkilerin köklerinin bir az uzağına toprağa karıştır.

Ya da fidan dikeceksen _benim gibi_ bir ay önceden fidan çukuruna koy ve toprağa karıştır.

Ne faydası mı olur.? Yaşayıp göreceğiz. (Ben görmeye başladım.)

Saygılar

erfeser beğendi.
Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-07-2010, 19:18   #964
Ağaç Dostu

Dogasever's Avatar

Yaşayıp göreceğiz. (Ben görmeye başladım)

Halil Bey selamlar

Her zamanki güzel anlatımınızla döktürmüşsünüz yine. Biraz da yukarda bahsettiğiniz görmeye başladığınız faydalardan bahsedebilir misiniz? Eğer şimdiye kadar gördüklerinizden farklı olanlar varsa tabii... Çok selamlar...

Eski 08-07-2010, 19:06   #965
Yeni Üye

Yardımcı olan herkese çok teşekkürler.Aktif olarak alınanı ne kadar sürede kullanmamız gerekir?

Eski 08-07-2010, 21:09   #966
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi cancan21 Mesajı Göster
Yardımcı olan herkese çok teşekkürler.Aktif olarak alınanı ne kadar sürede kullanmamız gerekir?
3 ay, sevgili cancan; eğer güneşte kalmazsa ve iyi seyreltmişsen yani iki veya üç günde bir çalkalayıp gazını almışsanız 6 ay kadar bozulmadan dayanıyor.

Gün balı ile seyreltirseniz meyveli gazoz gibi oluyor ve 4 ay boyunca gazını alımanız gerekiyor.

Gaz oluşumu aktif olduğunu gösteriyor. Gaz oluşmu durduktan, 3 ay içinde ben tüketiyorum.

Eski 09-07-2010, 07:45   #967
Yeni Üye

Çok teşekkürler sn.Halil ÖNEN.

Eski 04-08-2010, 09:37   #968
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 14-07-2010
EM Kullanimi hayvancilik

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Dogasever Mesajı Göster
O zaman ürününüz kesinlikle aktifleştirilmiştir. Merak edecek bir şey yok. İyi çalışmalar dilerim. Saygılar.
Herkese Merhabalar
ben özbekistandan katiliyom,,
bende EM i denemek icin ise basliyorum,, bazi sorularim vardi,, cevaplarsaniz memnun olurum.
Kayhab bey **** kimde bilgi varsa memnun olurum

EM1 aktivlestirmek icin normal seker kullansam olurmu ve 1 litresi icin ne kadar seker katiyim, eger olmazsa ne kullana bilirim,, turkcem cok iyi olmadigi icin hem turkce hem inglizce ismini yazarsaniz memnun olurum.

Bu forumu arastirdim ve hayvancilikta nasil kullanilmasini ve hangi hayvanlara nasil kullanilacagini ogrenebilirmiyiz.
Kayhan bey ilk sayifalarda hangi bitki icin ne kadar miktarda kullanilacagini yazmishsiniy ve 1000m2 kara icin 1 litre ema dan baslanarak kullanildigini ogredim,, bu biraz fazla degilmi,, bana ekonomik olarak cok geldi,
cevaplar icin onceden tesekkurler,
eger em le cok tecrubesi olan arkadaslar olursa mail adresime email yazarak tecrubelerinizi paylasirsaniz ve sonradan cikabilecek sorularima email den cevap yazabilecek arkadaslara mail adresim jasur1981@hotmail.com

Ozbekler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-08-2010, 12:47   #969
Ağaç Dostu

Dogasever's Avatar

Sn Ozbekler

Rafine edilmemiş kahverengi şeker (unrefined brown sugar) ya da üzüm veya keçiboynuzu pekmezi kullanabilirsiniz. 1 litre EM aktif yapmak için 50 ml EM1 ve 50 gr kahverengi şeker ya da 50 ml pekmez kullanabilirsiniz. Suyu kullanmadan önce üstü açık bir kapta bir gece bekletin ki tüm klor uçsun. Sonra suyu elinizi yakmayacak şekilde 40 C dereceye ısıtın ve şekeri ya da pekmezi eritin. En son EM1 ilave edin.

Hayvancılıkta EM kullanımıyla ilgili bilgileri aşağıdaki bağlantıda bulabilirsiniz:

http://www.emturkey.com/brosurler.htm

Tarımda bir dekara 1 litre EMA masraflı değildir. Çünkü 1 litre EM1'den 20 litre EMA elde edilebilir. Dolayısıyla 20 dekara uygulanabilir.

Saygılar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ozbekler Mesajı Göster
Herkese Merhabalar
ben özbekistandan katiliyom,,
bende EM i denemek icin ise basliyorum,, bazi sorularim vardi,, cevaplarsaniz memnun olurum.
Kayhab bey **** kimde bilgi varsa memnun olurum

EM1 aktivlestirmek icin normal seker kullansam olurmu ve 1 litresi icin ne kadar seker katiyim, eger olmazsa ne kullana bilirim,, turkcem cok iyi olmadigi icin hem turkce hem inglizce ismini yazarsaniz memnun olurum.

Bu forumu arastirdim ve hayvancilikta nasil kullanilmasini ve hangi hayvanlara nasil kullanilacagini ogrenebilirmiyiz.
Kayhan bey ilk sayifalarda hangi bitki icin ne kadar miktarda kullanilacagini yazmishsiniy ve 1000m2 kara icin 1 litre ema dan baslanarak kullanildigini ogredim,, bu biraz fazla degilmi,, bana ekonomik olarak cok geldi,
cevaplar icin onceden tesekkurler,
eger em le cok tecrubesi olan arkadaslar olursa mail adresime email yazarak tecrubelerinizi paylasirsaniz ve sonradan cikabilecek sorularima email den cevap yazabilecek arkadaslara mail adresim jasur1981@hotmail.com

Eski 15-08-2010, 22:13   #970
Ağaç Dostu

Nematot ve EMA

Alıntı:
Yaşayıp göreceğiz. (Ben görmeye başladım)

Halil Bey selamlar

Her zamanki güzel anlatımınızla döktürmüşsünüz yine. Biraz da yukarda bahsettiğiniz görmeye başladığınız faydalardan bahsedebilir misiniz? Eğer şimdiye kadar gördüklerinizden farklı olanlar varsa tabii... Çok selamlar...
Sn. Doğasever, bu iletinizi fotoğraflarla destekleyerek çevap vermeyi düşündüğüm için gecikti. Onu da çekemedik.

Ema' yı nematota karşı kullandık.

Belen Köyün den Mehmet Gemici' nin 2 dönüm domates tarlasında;
4 lt. sini sulama ile birlikte sırt kulumbası ile, spreyleyerek; 1 tl. sini de yapraktan uyguladık.

15 lt lik sırt tulumbasına 50 gr. koyarak...
Yani 2 dönüme 5 lt. Aslında 8 lt. olmalıydı. (Pekmezi ondan ema'sı benden olunca böyle oldu)

Sonuç,

her yıl nematot domatesi 3. el de dururuken verim sonuna kadar devam etti.

Bu mükemmel bir sonuçtu.

Tabii toprak altı organik gübreler de kullanıldı.

Aynı zaman diliminde yine Belen' den Göksel Girgin' in 2 dönüm domates tarlasında damlama sistemi ile ve bir defa da yapraktan kullanıldı.

Bu tarlada nematot kaynıyordu. 2 dönüme 6 lt. kullanıldı. (pekmezi de Ema sı da bendendi)
Bu tarlada da nematottan domatesler etkilenmedi.

(Her iki tarlanında son zamanında domateslerini yeşil kurt yedi Beni dinleyip B.T bakterisi kullanmadıklarına bin pişmanlar.)

Hemen söyleyeyim, Ema nın külleme, kırmızı örümcek ve domates yeşil kurdu na etkisini gözlemlemedik.
Yapraktan bir defa uygulama yapıldığını hatırlatırım.

Her iki tarlada da verim artışı diğer yıllara göre _ ölçemedik ama_ belirgin bir şekilde yüksek oldu.
Kış sezonu için yine G. Girgin' in 2 dönüm marulunda deneyeceğiz.

Yüçel Kaçar' ın 'nematot tarlası'nın, yarısını deneyeceğiz, bir dönüm kadarın da. ( Y. Kaçar, '' benim tarlada nematotu önlesin, yerim içerim ben onu diyo)

Latife bir yana bu durum, Gedizin salma sulama suyu ile kirlettiği Menemen Ovasının kurtuluşu demektir. Nematot sadece sebzeleri değil bir çok meyve ağacınında gelişimini durduruyor.

1 tl EM 'den 20 lt. ema elde ediyoruz. Pekmezi de sendense... bu kadar ucuz bir ürünü piyasada bulamazsınız. Hele böyle etkisi varken...

Em' in EmAktif duruma getirilip satılması kolaylık sağlacaktır. EmAktif' in 1 lt. sının 8 tl. (ben 10 tl. biliyordum) den satışa sunulması, diğer bir çok ürüne göre ucuzdur. 1lt sini 500 tl suya uygulumak (yapraktan) ya da 1000 lt. suya uygulamak (topraktan) oldukca ekonomiktir.

Kışın Em' i Aktif hale getirmek kullanıcıyı zorlayabilir belki...

Name:  IMAG0025 [640x480].JPG
Views: 1501
Size:  54.3 KB

Eğer 4tl. lik pisadaki pekmezden değil, kendi yeptığınız ''gün balından'' yaparsanız 2 ay hergün gazını almak zorunda kalırsınız. (Bu arada ''gün balı reklamı izlediniz.) Sıcaklık çok önemli.

Name:  IMAG0026 [640x480].jpg
Views: 1419
Size:  40.0 KB

Aynen meyveli gazoz gibidir.

Teşekkürler Ema,
Teşekkürler Sn. Doğasever.

erfeser beğendi.
Eski 16-08-2010, 08:35   #971
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 13-04-2006
Galeri: 25
Halil Bey,bilgiler için teşekkürler.

EMA yerine neden EM5+EMFPE kullanmadınız?

Sn.Dogasever bu gibi durumlarda linkte EM5+EMFPE yi öneriyor.
-----------------------

EM 5: Kaliteli bir sıvı mikrobiyal gübre ve yardımcı bitki besin
maddesidir. Hastalık ve zararlılara karşı direnci artırmak için yapraktan
uygulanır. Sürekli uygulandığında kimyasal tarım ilaçları gereksinimini
yok denecek kadar azaltır.
Çimlenmeden sonra, hastalık ve zararlılar
ortaya çıkmadan önce korumak amacıyla spreylenirse en iyi sonucu
verir.

EM.FPE: Kaliteli bir sıvı mikrobiyal gübre ve yardımcı bitki besin maddesidir. Hastalık ve zararlılara, soğuk ve donlara karşı bitkinin direnci artırmak için yapraktan uygulanır. Enzimler, antioksidan
maddeler, organik asitler, biyoaktif maddeler, mineraller, doğal hormonlar
ve diğer yararlı maddeler içerir

http://www.emturkey.com/em.pdf

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-08-2010, 10:59   #972
Ağaç Dostu

Dogasever's Avatar

Halil Bey

Çalışmanız için çok teşekkürler. Sizin ne kadar büyük bir özveriyle çalıştığınızı çok iyi biliyorum. Size saygı ve sevgilerimi yolluyorum ve Etkin Mikroorganizmaları kullanmaya ve çevrenizde kullandırtmaya devam etmenizi dilerim.

Gelelim EMA'ya, EMA gerçekten harika bir ürün ve fiyatı da oldukça makul. Bitkinin topraktan ve güneşten (fotosentetik bakteriler sayesinde) çok daha iyi yararlanmasını sağlıyor. Ayrıca, nematoda karşı son derece etkili. Bunu biz biliyorduk ancak sizin de kullanarak gözlemlemiş olmanız benim için çok önemlidir. Öyle ki salatalıkta Balıkesir yöresinde uygulama yapan bir arkadaşımızın söylediğine göre, daha EMA'yı toprağa uygular uygulamaz, birkaç gün içinde nematodu kontrol altına almıştı. Bu konuda dünyada yapılmış pek çok çalışma ve yazılmış pek çok makale de mevcut. EMA nematoda karşı son derece etkili! Kök yapısını geliştiriyor, topraktaki zararlı patojenleri kontrol altına alıyor, organik maddenin mineralleşmesini sağlıyor, bitkinin daha iyi beslenmesini sağlıyor, fotosentez kapasitesini artırıyor ve sonuçta daha yüksek verim sağlanmış ve daha sağlıklı ve uzun raf ömürlü ürün elde edilmiş oluyor.

Sn Denizakvaryumu'nun söylediği gibi, EM5+EMFPE kullanarak da, diğer zararlılara karşı tedbir alınabilirdi. Aslında EM Teknolojisi bir bütündür ve bir bütün olarak uygulanırsa, en iyi sonuç elde edilebilir. Yani, Bukaşi Gübre + EMA + EM5 ve EMFPE hepsi birden uygulanırsa, tam sonuç elde edilebilir. Biz bunlardan bukaşi gübre yapımını gösterdik. Diğerlerini de çiftçimize olabildiğince ucuza temin etmeye çalışıyoruz. (Ucuza temin etme çabalarımız devam edecek). Halil Bey son derece haklı: Çiftçimiz aktifleştirme işlemini kendisi yapmak istemeyebilir. Kendisi yapsa bile, talimatlara tam uygun yapamayabilir. O yüzden, biz ürünü kendimiz aktifleştirerek de satışına geçen yıl başlamıştık. Bukaşi yapımında sorun olduğunu zannetmiyorum. Önemli olan çiftçinin en yakınında bulunan zirai atık maddeleri ve hayvan gübresini kullanmasıdır. (En ucuza gelmesi için). Saygılarımla güzel çalışmalarınızın devamını diliyorum.

Eski 16-08-2010, 12:35   #973
Ağaç Dostu

Dogasever's Avatar

Yukardaki mesajımda bahsettiğim dünyadaki çalışmalardan birini örnek olarak burada vermem gerektiğini düşündüm. (Bahsedip de vermemek olmazdı!)Saygılar.

BANANA RESEARCHES IN COSTA RICA (CENTRAL AMERICA) WITH
EFFECTIVE MICROORGANISMS
Panfilo Tabora, Jr., Masaki Shintani and Fritz Elango
Professors, EARTH University
Abstract

Effective Microorganisms (EM) were used as a tool to develop an organic
banana farming technology at EARTH University in Costa Rica, C. A. The
work was designed to deal with the black sigatoka disease (Mycosphaerella
fijiensis), the nematode Radopholus similis, the nutritional requirements, the
green life of the bananas at post-harvest and the cost of production with the
EM regimen.
Excellent results were obtained in quality and productivity. Black
sigatoka and nematode infestation were minimized. The costs were slightly
higher, the profitability motivates an organic banana production regimen in
Central America.

Çeviri:
Kosta Rika'da Etkin Mikroorganizmalar ile yapılan muz araştırmaları

Özet

Kosta Rika’da EARTH Üniversitesi’nde organik muz çiftliği teknolojisini geliştirmek için Etkin Mikroorganizmalar (EM) araç olarak kullanılmıştır. Çalışma, black sigatoka hastalığı (Mycosphaerella fijiensis) ve Radopholus similis nematodu ile mücadele, besin gereksinimleri, muzların hasat sonrası yeşil ömrü [transport için önemli ve Türkiye'deki yerli muzlarda bu önemli bir sorun] ve EM ile üretimin maliyeti araştırılacak şekilde tasarlanmıştır.

Kalite ve verimlilik açısında mükemmel sonuçlar elde edilmiştir. Black sigatoka ve nematod minimize edilmiştir. Maliyetler, biraz yüksek olmuştur ama karlılık Orta Amerika’da organik muz yetiştiriciliğini harekete geçirecek düzeydedir.

Makalenin tamamı için linki tıklayınız.

Eski 17-08-2010, 12:49   #974
Ağaç Dostu

Alıntı:
Halil Bey

Çalışmanız için çok teşekkürler. Sizin ne kadar büyük bir özveriyle çalıştığınızı çok iyi biliyorum. Size saygı ve sevgilerimi yolluyorum ve Etkin Mikroorganizmaları kullanmaya ve çevrenizde kullandırtmaya devam etmenizi dilerim.
Sn. Doğasever,

kullanmaya ve kullandırtmaya devam edeceğim.

Bahsettiğiniz EM sorumlusu ile ben ve domateste nematota karşı kullanan arkadaşlar da görüşmek istiyoruz.

Bu görüşmeyi Özlem Hanımla planlamış, gerçekleştimemiştik. Özelden cep. tel. size yazdım.
Şu sıralar üzüm kesme zamanı yani işler oldukca yoğun. Yine de köyde bu görüşmeyi sağlıyabilirim.

Çevre köylerde de bir çok üretici nematottan muzdarip. Oralarda da pilot tarla seçip denemek gerekiyor.

Zira ben dahil deneyerek öğrenenlerdeniz. Bunun sonucu da çok etkileyici oluyor.

Her an ulaşabileceğim ve yardım alabileceğim bir EM sorumlusu mühendise ihtiyacım var.

Saygılar

Eski 17-08-2010, 13:07   #975
Ağaç Dostu

Dogasever's Avatar

Halil Bey mesaj için teşekkürler.

Sorumlu olan arkadaşa cep telefonunuzu ilettim. Sizi arayacaktır. Siz deneyerek öğrenmekle en iyisini yapıyorsunuz. Sizin deneyimleriniz 5 mühendisinkine eşdeğer ve belki de daha değerli. Selamlar sevgiler.

Eski 17-08-2010, 13:08   #976
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Giriş Tarihi: 22-03-2007
Bu nematod konusu çok ilginç. Bizim buralarda olmadığı için öyle bir etki gözlemleme şansım olmamıştı. Sn.Doğasever, etki mekanizması hakkında bilgi verebilirseniz çok makbule geçer.

Halil bey, pekmez yerine gün balı diyorsunuz. Gün balı tam olarak nedir ve nasıl yapılıyor, kısaca anlatabilir misiniz?

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-08-2010, 13:27   #977
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Halil bey, pekmez yerine gün balı diyorsunuz. Gün balı tam olarak nedir ve nasıl yapılıyor, kısaca anlatabilir misiniz?
Pekmez (günbalı) Yapımı

Eski 17-08-2010, 13:42   #978
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Teşekkürler. Özel pekmez yani.

Eski 17-08-2010, 13:47   #979
Ağaç Dostu

Güneşte olgunlaşan pekmez ve salçanın yeri bambaşka, ayrı bir füzyon...

Eski 17-08-2010, 22:50   #980
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu Mesajı Göster
Güneşte olgunlaşan pekmez ve salçanın yeri bambaşka, ayrı bir füzyon...
Evet Sn. Meyveli Tepe' nin de dediği gibi Ege yöresine ait yıllar öncesinden beri bilinen bir özel pekmezdir.

Araştırmalar ''gün balının'' içinde, bal dan daha zengin (Kamil Hoca kızacak) thiamin, riboflavin ve demir bulunduğu tespit edilmiş.

Gün balı yapımında annem uzman. Ondan evde 5-10 kg. beyaz üzümden nasıl 'gün balı' yapılır, kendi sayfamda resimlerle anlatacağım. Belki siyah üzümden de yaparız.

Güneşte domates salcasını yaptı. Aksilik oldu, resimleyemedim.

Ama kırmızı biber salcası _yine güneşte suyu alınarak_ yapımını anlatacağım. 'O' da sabah kahvaltıda şahane oluyor.
Biberlerin üzerine domates doğruyorsun, yani biberleri kaynatmıyorsu, domatesler biberleri pişiriyor.

Güneşte domates salcaçasını yaparken onu da pişirmiyorsun ya...

(bu iletiyi yanlış yerde mi yazdım.)

Eski 17-08-2010, 22:59   #981
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Bal deyince bir an arı balı mı ki diye düşündüydüm. Onunla bakteri beslenmez, anti bakteriyel oluyor mübarekler

Eski 18-08-2010, 11:18   #982
Ağaç Dostu

Sn. Doğasever,

EM' in canavar otuna karşı etkisi var mıdır? Ya da onu beslemeyelim.

Eski 18-08-2010, 11:23   #983
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 20-06-2008
Canavar otunun üzerine yüksek konsantrasyonda EMA döksek olduğu yerde kompostlaşsa

verdoque Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-08-2010, 11:51   #984
Ağaç Dostu

Dogasever's Avatar

Sn Halil Bey ve Sn Verdoque,

İnanın bunu ben de çok merak ediyorum. Maalesef bu konuda yapılmış bir çalışma yok. O yüzden, bir şey söylemem imkansız. Ancak, bu konuyu ben de uzun süredir düşünüyorum. Hatta bir süre önce canavar otu başlığında bu konuda bir çalışma yapılmasını önermiştim. Teorik olarak bulunduğu yerde yüksek konsantrasyonda EMA ekleyerek ve yine yüksek konsantrasyonda Bukaşi ile kompostlaştırmak mümkün. Daha sonra ise bir süre ekim yapmadan tarlayı bekletmek gerekecektir. Denenebilir. Böylelikle tarla daha verimli hale de getirilmiş olur. Bu denemenin yapılmasının bir zararı var mı? Hayır.

Düzenleyen Dogasever : 18-08-2010 saat 11:53 Neden: yazım hatası
Eski 18-08-2010, 12:08   #985
Ağaç Dostu

Dogasever's Avatar

Nematodlar

Sayın Meyvelitepe kusuruma bakmayın mesajınızı görmemişim. Mekanizma için önerilen düşünce aşağıda:

Bu konuya birçok EM araştırmacısı "rekabetçi dışlama" deyip geçiyor. Ancak, ben yalnız bununla mekanizmanın açıklanabileceğini zannetmiyorum. Ortada aşağıdaki davranış biçimini açıklayacak başka bir neden veya nedneler olmalı.

Davranış biçimi:
1) Nematodlar fermentasyon ortamını sevmiyorlar. Bu ortamda yaşayamıyor, ölüyorlar. Bunun biyolojileri ile ilgili bir şey olduğunu sanıyorum. Örneğin, toprak solucanları femrentasyon ortamına alıştıklarında buna bayılıyorlar. Nematodların ve yumurtalarının fermentasyon ortamında öldüklerine dair yapılmış bazı çalışmalar var. Bir tanesi de bu linkte.

2) Nematodlar genellikle fusaryumla birlikte bulunuyor. Aralarında önemli bir ilişki var. Nematodların mikroorganizma ile beslendiklerini biliyoruz. Belki de fusaryumun nematodlarda ve nematodun da fusaryumda bulduğu çok çekici bir unsur olabilir.

Bir diğer olası mekanizma da, EM mikroorganizmalarının ürettiği antimikrobiyal maddelerin ortamdaki diğer bakterileri yok etmesi olabilir. Böylelikle nematodun besinleri de yok edilmiş olur. (Tabii burada nematodların EM mikroorganizmaları ile beslenemediklerini varsayıyoruz ki durum böyle (aksi takdirde EM nematoda iyi gelmezdi!)

Bu konuda da daha fazla çalışma yapılması gerektiği açık.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Bu nematod konusu çok ilginç. Bizim buralarda olmadığı için öyle bir etki gözlemleme şansım olmamıştı. Sn.Doğasever, etki mekanizması hakkında bilgi verebilirseniz çok makbule geçer.

Eski 19-08-2010, 15:21   #986
Ağaç Dostu

Dogasever's Avatar

Konferans

Sevgili Dostlar,

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nde "Etkin Mikroorganizmalar" ve "Peyniraltı Sularından Biyoetanol Üretimi" konularında konferans vermem için davetiye aldım. Sayın Dekan'a ve Sayın Doç Dr Özlem Tokuşoğlu'na buradan teşekkür ediyorum. Konferans Ekim sonu ya da Kasım başı gibi olacak. Katılımın ilgili olan herkese açık olacağını sanıyorum. Buradan kesinleşince tarihi bildireceğim. Saygılar.

Eski 19-08-2010, 15:47   #987
Ağaç Dostu

Zeytinlibahçe's Avatar

Giriş Tarihi: 17-07-2009
Sn dogasever

Kutluyorum, memnuniyet verici, bizim buralara yaklaştınız, bizde bekliyoruz.

Tarih belli olunca, denk gelirse Halil beyle beraber muhakkak katılmak isteriz

Zeytinlibahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-08-2010, 15:53   #988
Ağaç Dostu

Dogasever's Avatar

Teşekkürler Ayhan Bey

Ben de gelmeyi çok isterim. İnşallah bir araya geleceğiz. Sevgiler.

Eski 20-08-2010, 00:25   #989
Ağaç Dostu

Alıntı:
Sevgili Dostlar,

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nde [B]"Etkin [/B]Mikroorganizmalar" ve "Peyniraltı Sularından Biyoetanol Üretimi" konularında konferans vermem için davetiye aldım. Sayın Dekan'a ve Sayın Doç Dr Özlem Tokuşoğlu'na buradan teşekkür ediyorum. Konferans Ekim sonu ya da Kasım başı gibi olacak. Katılımın ilgili olan herkese açık olacağını sanıyorum. Buradan kesinleşince tarihi bildireceğim. Saygılar.
Artık bu kaçmaz.

Kaç kişi geliriz belli olmaz.

Eski 20-08-2010, 13:19   #990
Ağaç Dostu

Dogasever's Avatar

EM'nin pestisiti (Organafosforlu Dimethoat) yok ettiğinin kanıtı

BIOREMEDIATION OF DIMETHOATE BY EFFECTIVE MICROORGANISMS
IN EGYPTIAN CONTAMINATED WATER
Ahmed Abdel-Megeed. and Fatma Aly El-Nakieb*
Faculty of Agriculture, Saba Bacha, Alexandria University, Plant Protection Dept.
(Pesticides Chemistry and Toxicology). Saba Bacha Alexandria University- 22
Tag El Roasaa. Bolkly P.O: 21531. Alexandria, Egypt. Tel. +20127568974.
Fax. +2035832008. e-mail: hekemdar@yahoo.com
*Mubarak City for Scientific Research, Environmental Biotechnology Dept.
Genetic Engineering and Biotechnology Institute. Tel. +20125294283.
Fax. +2035832008

Çeviri:
MISIR’DA KİRLİLİK İÇEREN SULARDA DIMETHOAT’IN ETKİN MİKROORGANİZMALAR TARAFINDAN BİYOREMEDİASYONU (BASİT TÜRÇE İLE “YOK EDİLMESİ”
Ahmed Abdel-Megeed. ve Fatma Aly El-Nakieb*
Ziraat Fakültesi, Saba Bacha, Alexandria Üniversitesi, Bitki Koruma Bölümü
(Pestisitler Kimya ve Toksikoloji). Saba Bacha Alexandria Üniversitesi- 22
Tag El Roasaa. Bolkly P.O: 21531. Alexandria, Mısır. Tel. +20127568974.
Faks. +2035832008. e-posta: hekemdar@yahoo.com
*Mubarak City Bilimsel Araştırma, Çevre Biyoteknoloji Departmanı
Genetik Mühendisliği ve Biyoteknoloji Enstitüsü. Tel. +20125294283.
Faks. +2035832008

ÖZET
A unique approach of the degradation of organophosphorus pesticide
dimethoate in aqueous media with Effective Microorganisms was investigated.
These microbial consortia could tolerate to about 120 mg mL−1 of dimethoate
technical grade. Several factors influencing dimethoate degradation were
investigated. The growth rate μ (h-1) of these effective microorganisms was ca.
0.925. The acetonitrile extracts of the Effective Microorganisms cultures were
subjected to gas liquid chromatography (GLC) using two different solvent
systems: hexane–chloroform methanol and cyclohexane–acetone–chloroform.
GLC analyses revealed the complete degradation and disappearance of dimethoate
after 3 days. However, the precise conditions for this pesticide degradation were not fully understood. Change in pH of culture medium to acidic range supported the biological transformation of the compound. Optimal growth conditions were 8.5 and 27°C for pH and temperature, respectively. Two isolates from these microbial consortia lost their ability to utilize the dimethoate. The intermediate compounds were also metabolized, further resulting in complete mineralization of dimethoate. These Thus, the present study establishes the EM degradation of dimethoate and also suggests their role in the bioremediation of other pesticides contaminated water.

ÇEVİRİ:

ÖZET

Bu çalışmada, organofosforlu bir pestisit olan dimethoat’ın benzersiz [dünyada bir benzeri olmayan] bir yaklaşımla Etkin Mikroorganizmalar tarafından parçalanması araştırılmıştır.
Bu mikrobiyal karışım, 120 mg mL−1 konsantrasyona kadar teknik kalitede dimethoat’a tolerans gösterebilir. Dimethoat parçalanmasını etkileyen bazı faktörler araştırılmıştır. Bu etkin mikroorganizmaların büyüme hızları μ (h-1) cinsinden yaklaşık olarak 0,925 bulunmuştur. Etkin Mikroorganizma kültürlerinin asetonitril ekstrakları, iki farklı solvent sistemi kullanılarak gaz sıvı kromotografisine (gas liquid chromatography (GLC)) maruz tutulmuştur: heksan–kloroform metanol ve sikloheksan–aseton–kloroform.
GLC analizleri, dimethoat’ın 3 gün sonra tamamen parçalandığını ve yok olduğunu göstermiştir. Bununla birlikte, bu pestisit parçalanmasının koşullarının tam olarak ne olduğu anlaşılmamıştır. Kültür ortamındaki pH’nın asidik aralığa doğru dönüşümü pestisit bileşiğin biyolojik dönüşümünü desteklemiştir. Optimal büyüme koşulları pH ve sıcaklık için sırasıyla 8.5 ve 27°C olmuştur. Bu mikrobiyal karışımdan iki izolat dimethoatı kullanma özelliğini yitimiştir. Ayrıca, [mikroorganizmalar tarafindan] ara bileşikler de metabolize edilmiştir [üretilmiştir]. Bunun sonucunda, dimethoat tamamen mineralize olmuştur. [Yani dimethoat gübre haline gelmiştir demek isteniyor!] Böylece, bu çalışma, dimethoat’ın EM ile parçalanmasını ispatlamış ve diğer pestisitlerin biyoremediasyonunda da EM’nin rol oynayabileceğini önermiştir.

Name:  GCL3.GIF
Views: 1801
Size:  46.2 KB
Eklenti 166853

Sadece 72 saat içinde EM Pestisiti yok etmiştir.
Benzer bir çalışmayı pestisitleri yok eden ve bu yüzden "dünyada benzeri olmadığını" iddia eden üründen de bekliyorum. Biz EM ailesi olarak bugüne kadar EM dünyada benzeri olmayan bir üründür diye demeçler vermedik (Elimizde bunun kanıtları olduğu halde vermedik) ama bazı firmalar ellerinde bilimsel ve objektif kanıtlar olmadan bile böyle demeçler verebiliyorlar. Daha fazla yorum yapmak istemiyorum.

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:27.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025