![]() |
|
|
|
|
|
#1 | |||
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-02-2008
|
Kompost uygulamalarımdan.
Alıntı:
Ağaçlar net içersinde kompost konularına bir aşina olarak benden ilerisini bulacağınızı zannetmiyorum, her halde formun işleyişini tam olarak fark edememişinizdir, ben yinede bu konudan kendimden bahsederek kompost konusundaki çalışmalarımın hangi aşamalardan gelerek solucan kompostuna gelişine değinmek istiyorum. Geliboludaki site içinde olan evimin bahçesinde kompost çalışmalarına başladığım 1997 yılı içinde bu çalışmalarımın çevreye olan zararlarını minimize etmek için toprakta açtığım çukura atıklarımı doldurup üstünü toprakla örtüyordum. Mutfaktak çıkan atıkların içinde hertürlü balık artıklarınıda bu çukura atarken hertürlü kemiricilerdende saklamış oluyordum. Alıntı:
Hatta komposta katılacak malzemelerde sakınca olan her türlü mutfak atığınında benim uygulamalarımda sakınca görmüyordum, örnek olarak yağlı yemek artıkları, narenciye kabukları soğan sarımsak kabukları ve diğerlerini çöp olmalarını kabul edemediğimden toprak içi canlıların işine yarıyacağı umudunu taşımaktaydım. Alıntı:
Amacımız olan organik atıkların toprağa kazandırma işlemi toprak içi canlılar tarafından yerine getirilmektedir. Her türlü atığımızın üğütülmesini sağlamış olursak toprağa organik madde kazanma sürecimzde kısalacaktır. Ben bu uygulamalar içinde atıkların toprağa ilavesi içindeki güncel bir bilgi üreterek bahçe toprağım içinde münavebe uygulamalarına bağlı olarak sebze parselleri üzerinde bu çukurlar oluşturmak ve bu çukurlara kompost başlatarak dolan çukurları kapatıp olgunlaşma süreci içinde topraklarım nadasa almaktayım. Toprağımın nadas sürecinde toprağa bırakılan bu atıkların mikro organizmalardan sonrada toprak solucanlarının sindirim süreci ilede en değerli toprak meddesine dönüşmektedir. |
|||
|
|
|
![]() |
|
|