agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama)
(https)




Beğeni Düzeni76Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 12-06-2015, 21:52   #1
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 27-05-2013
Şehir: samsun
Mesajlar: 39
bitkiler elenmiş toprağı sever mi?

Arkadaşlar ben bildiğiniz bahçe toprağını elekte eledim ve onun içine akşam sefası bitkisi diktim nasıl büyür bilmiyorum sorum şu elenmiş toprakta büyük taşlar filan olmaz ya bitkiler elenmiş toprakta ne kadar sağlıklı büyüyebilir sizce toprağı eleyip saksıya bu şekilde toprak koyup bitkiyi dikmenin bitkiye faydası veya zararı olur mu cevaplayacak arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim

leylevi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-10-2016, 21:40   #2
Ağaç Dostu
 
gossip's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-12-2010
Şehir: izmir
Mesajlar: 122
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi leylevi Mesajı Göster
Arkadaşlar ben bildiğiniz bahçe toprağını elekte eledim ve onun içine akşam sefası bitkisi diktim nasıl büyür bilmiyorum sorum şu elenmiş toprakta büyük taşlar filan olmaz ya bitkiler elenmiş toprakta ne kadar sağlıklı büyüyebilir sizce toprağı eleyip saksıya bu şekilde toprak koyup bitkiyi dikmenin bitkiye faydası veya zararı olur mu cevaplayacak arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim
toprağın nefes alması için, toprağın canlılığını bozmayan farklı yoğunluktaki malzemeleri kullanmak gerekir.

gossip Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-08-2015, 17:29   #3
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 07-08-2015
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4
ideal saksı toprak karışımı

ben şu oranları kullanıyorum toprağı hazırlarken;

%50 saksı toprağı, torf
%30 perlit
%15 solucan gübresi
%5 biobizz premix

perlit: suyu ve havayı tutar. 3 farklı şekilde satılır. çok ince, ince ve kalın olarak. çok incesi toz gibidir, bildiğim kadarıyla o tarımda kullanılmıyor. ince olan nasıl desem ayçekirdeği büyüklüğündedir taneleri, saksı toprağına karıştırmak için uygun olanı budur. kalın olan ise yaklaşık pinpon topu büyüklüğünde tanelerden oluşur tarlalarda kullanılır. istanbul'da tahtakale'deki, ankara'da ulus'taki kimyacılarda bulunabilir.

solucan gübresi: seralarda falan da rahatça bulunuyodur eminim ama ben internetten aldım hep bugüne kadar. şurası sabit kargo ücreti olduğu için daha uygun büyük hacimli şeyler almak için; biobizz worm humus solucan gübresi
ya da burdan; Toprakvesu.com 2009 | Türkiye'nin ilk Hydroshop' u

biobizz premix: biobizz'den başka marka var mı bilemiyorum, bu içinde binlerce faydalı bakteri vs. barındıran bir tür kompost. toprağa biyolojik canlılık katar, bu faydalı bakteriler topraktaki solucan gübresini yiyerek sentezler ve bitkinin emebileceği bir şekle çevirir. bu faydalı bakteriler olmadan hiç bir gübre çalışmaz aslında; Toprakvesu.com 2009 | Türkiye'nin ilk Hydroshop' u

kimyacıya gitmişken perlitin yanı sıra "ingiliz tuzu" da sorun, bulursanız alın. toprağın ph'ını düzenler o da.

özetle genel kural şöyle. %50 torf, %30 (perlit, vermikülit, leonardit, ingiliz tuzu, vs..), %15 gübre %5 toprak canlandırıcı. solucan gübresi yerine yarasa gübresi trcih ederseniz ondan miktar olarak çok çok daha az koymanız yeteceği için diğer oranlarla oynayabilme imkanı doğar. perlit miktarını arttırabilirsiniz örneğin, toprağınız oldukça havadar olacaktır, bu da kök gelişimi için çok iyidir.

önemli not: perliti karıştırırken maske kullanın.

Jakin beğendi.

Düzenleyen bacak : 17-08-2015 saat 04:10
bacak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-03-2017, 22:21   #4
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 01-04-2015
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 11
Merhabalar,

Ben de balkonumda saksılarda sebze yetiştirme kararı aldım. Çeşitli boylarda toplam 150lt civarı saksım var. Karışık yeşillikler, maydanoz, roka ve bol miktarda red robin domates yetiştirmeyi düşünüyorum.

Bu konuya ait tüm sayfaları detaylı bir şekilde incelesem de amatörlükten sanırım tam olarak toprak karışımının nasıl olması gerektiğine karar veremedim. Bu sebeple bir siteden saksı sebzeleri için hazır toprak almaya karar verdim. Biraz pahalı oluyor ama ilk denememde yanlış karışım yüzünden hüsrana uğramak istemedim.

Toprak içeriği olarak şu yazıyor: "İçeriğinde bulunan organik solucan gübresi ve leonardit, fide dikiminden itibaren bitkinin hızlı ve sağlıklı gelişmesi için fideyi besler. Hazır torfların aksine karışım içeriğinde toprak, Akdeniz siyah orman altı torfu, mil, solucan gübresi ve leonardit ihtiva eder. Süzekliği artırmak ve sıkışmasını engellemek için perlit ve cürüf katkılıdır."

Bunun yanı sıra başka bir siteden orman humusu sipariş etmiştim. Yeni alacağım sebze toprağına orman humusu karıştırmamın bir faydası veya zararı olur mu? Karıştırmam uygun ise hangi oranda karıştırmalıyım?

Son olarak bu hazır toprağa palet gübre veya kompost karıştırmalı mıyım?

edemi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-01-2016, 23:29   #5
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-12-2015
Şehir: Ankara
Mesajlar: 145
Merhabalar,
Terasıma yaklaşık 100*40*40 cm. boyutlarında 10 adet ahşap saksı yapmak niyetindeyim. Aşşağı yukarı bir hesap ile 1400 litre harca ihtiyaç duyacağım. üzerinden boşluk bıraktığımıda düşünürsem 1250 litre harca ihtiyacım olacak.

İçinde domates, biber, kabak, patlıcan, bamya, fasulye vb. bitkiler yetiştirmek istediğim bu harçları Sn. Mine hanımın tarifine göre aşağıdaki gibi planladım.
Ürün Oran Hacim
Toprak 50% 630
Leonardit 0,005 6,3
Cocopeat 5% 63
Hep yeşil kompost 20% 252
Ithal Torf 05% 63
Pomza 05% 63
Perlit 10% 126
Vermikulit 5% 63

Genel olarak %50 toprak, %10 torf, %20 compost, %20 düzenleyiciler (perlit vs.) prensibini dikkate aldım. Fiyat olarak üç aşşağı beş yukarı maddeler birbirlerine denk olduğu için çeşitliliği tercih ettim.

Sorun şu ki bu miktar harç toprağa para ödenmeyeceğini varsaysak bile 500 Tl civarı tutuyor. Sorularıma gelecek olursak;
1) Bu miktarı düşürmek için yapabileceğim şeyler nelerdir. Örneğin şu yörede a maddesi bolca bulunur git topla ve benzeri gibi tavsiyeleriniz varmı? Açıkçası benim için bir hobi olacağı için para ödemek yerine kendim çalışmayı tercih ederim.
2)Tınlı toprak tavsiye ediliyor ama ben bunun satıldığını bile görmedim, nereden nasıl temin edebilirim. Bu bana ekstra ücrete sebep olur mu?
3) Toprağın bir bahçeden yüzeyin sıyırdıktan sonra, alttan temin edilmesi ile karşılanırsa bu harç oranları yine de geçerli olur mu?

Saksılarıda düşünecek olursak ciddi bir masraf çıkıyor. Toprağın keyfi başka olmasa neredeyse topraksız tarım seti kurmak daha ucuza mal olacak.

Yorum yaparsanız minnettar olurum.

putko Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-01-2016, 21:59   #6
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 01-07-2015
Şehir: İzmir
Mesajlar: 2
Merhaba Arkadaşlar;
Sizlere bir kaç soru sormak istiyorum.
Bu bahar mevsiminde,evimin balkonun da ;
topan patlıcan,bezelye,bamya,fasulye,bakla,sırık domates,cherry domates,salatalık,acı biber,taze soğan ve salatalık ekmeyi düşünüyorum.

Bu kadar sebze aynı balkonda,yan yana duracak şekilde(ayrı ayrı saksılarda) üreyebilirler mi ? bütün bu sebzeler için aynı toprağımı kullanmam gerekiyor?
yan yana olacakları için hangi sebzeler birbiri ile uyumludur?
Ve bu sebzeler için toprak,saksı (boş yağ tenekelerini düşünüyorum),fide,toğum
tavsiyeleriniz nelerdir ?
Şimdiden teşekkür ederim ...

hüseyinzümrüt Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-03-2017, 21:07   #7
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 28-02-2017
Şehir: adana
Mesajlar: 97
Arkadaşlar ben çilek için sizden bir reçete rica etsem. Çilek bu konu da çok hassas biliyorsunuz. Yanlış bir şey yapmak istemiyorum. Bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olursa çok sevinirim. Teşekkür ederim.

Nctelts Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-03-2017, 10:31   #8
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 27-12-2015
Şehir: Kütahya
Mesajlar: 44
3 adet ceviz üzerinde ben bir deneme yaptım. 200 ml süt petlerini kestim altlarını deldim . Toprak harcı olarak üçünede aynı harcı kullandım . Dere keneraından kumlu milli toprak buldum ve bu toprağa 5 gün suyun içinde bekletip çatlayan cevizleri diktim .
Bu deneyim de ;
1. petteki cevize sadece su verdim daha ceviz topraktan cıkmadı .Acaba ceviz çürüdü onun içinmi çıkmadı diye düşündüm cevizi topraktan çıkartıp baktım çürüme yok toprağın altında 1-2 cm büyüme göstermiş .
2.pete ve 3. pete her akşam içtiğim şekersiz kahvenin telvelerini ara sıra döktüm . Ve şu an resimde görüldüğü gibi bu iki ceviz de topraktan çıktı ve büyüdüler.

https://i.hizliresim.com/YDkolE.jpg
https://i.hizliresim.com/aL37Dg.jpg
https://i.hizliresim.com/kbB5g9.jpg
https://i.hizliresim.com/8MZjbW.jpg

Burada diyeceğim kahve telvelerini biriktirsek ve saksı harçlarımıza karıştırsak faydalı olacağını düşünüyorum .

lolla beğendi.
Mad Max Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-03-2017, 10:35   #9
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 14-03-2009
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 192
Sayın edemi.
Hazır aldığın toprak dezenfekte edilmiştir.
Bence ona dezenfekte edilmemiş hiç bir şey karıştırma.
Sebzeler geliştiğinde gübre ilave edebilirsin.
Kendin de toprak hazırlayabilirsin. Örnek:
1 ölçü bahçe toprağı, 1 ölçü kompost, 1 ölçü yanmış hayvan gübresi.
Bunun çok çeşitleri forumda yazılı.
Birkaç saksıyı da kendi hazırlayacağın karışımla doldur. Kolay gelsin.

kursun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-03-2017, 11:36   #10
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 01-04-2015
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 11
Sayın Kursun, bilgiler için çok teşekkür ediyorum. Satın alacağım toprağa zamanı gelince gübre harici hiçbirşey karıştırmayacağım. Ayrıca deneme için birkaç saksıda kendi hazırladığım karışımı kullanıp farkları görme imkanı bulurum.

Tekrar çok teşekkürler.

kursun beğendi.
edemi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-06-2018, 15:25   #11
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 31-05-2018
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 35
Arkadaşlar herkese merhaba,

Saksıda yetiştirdiğim biberiye, adaçayı gibi kuraklık seven bitkilerim için kumlu saksı harcı yapmak istiyorum. Ama İstanbul'da yaşadığım için dere kumu vbye ulaşma şansım pek yok. Siz kumu nereden aldınız? İnternette biraz baktım ama hangi kumu almam gerektiğini bilemiyorum. Örneğin akvaryumcularda satılan 1-2mm'lik silis kum bu iş için uygun mudur?

denizayda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-06-2018, 08:57   #12
Ağaç Dostu
 
its_just_a_ride's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-09-2017
Şehir: Milky Way
Mesajlar: 620
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi denizayda Mesajı Göster
Arkadaşlar herkese merhaba,

Saksıda yetiştirdiğim biberiye, adaçayı gibi kuraklık seven bitkilerim için kumlu saksı harcı yapmak istiyorum. Ama İstanbul'da yaşadığım için dere kumu vbye ulaşma şansım pek yok. Siz kumu nereden aldınız? İnternette biraz baktım ama hangi kumu almam gerektiğini bilemiyorum. Örneğin akvaryumcularda satılan 1-2mm'lik silis kum bu iş için uygun mudur?
Bahsettiğiniz aromatikler için dere kumu çok da elzem değil. Sadece toprak harcı olarak bahçe toprağı ve torfu 50:50 civarı tutmaya çalışın. Hatta torfu biraz daha az koyabilirsiniz nitekim çok su tutar. Drenaj için de perlit ve pomza kullanabilirsiniz.

aloe beğendi.
its_just_a_ride Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-06-2018, 09:47   #13
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 31-05-2018
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 35
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi its_just_a_ride Mesajı Göster
Bahsettiğiniz aromatikler için dere kumu çok da elzem değil. Sadece toprak harcı olarak bahçe toprağı ve torfu 50:50 civarı tutmaya çalışın. Hatta torfu biraz daha az koyabilirsiniz nitekim çok su tutar. Drenaj için de perlit ve pomza kullanabilirsiniz.
Bahçe toprağına da direkt ulaşımım yok ama elimde %35 toprak %65 torf içeren saksı karışımı var. Bahçemiz olmadığı için durum böyle, parktan vs. de yürütmek istemiyorum açıkçası. Elimde perlit var ama o da çok su tutmuyor mu, daha fazla eklesem iyi gelir mi?

denizayda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-06-2018, 11:36   #14
Ağaç Dostu
 
its_just_a_ride's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-09-2017
Şehir: Milky Way
Mesajlar: 620
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi denizayda Mesajı Göster
Bahçe toprağına da direkt ulaşımım yok ama elimde %35 toprak %65 torf içeren saksı karışımı var. Bahçemiz olmadığı için durum böyle, parktan vs. de yürütmek istemiyorum açıkçası. Elimde perlit var ama o da çok su tutmuyor mu, daha fazla eklesem iyi gelir mi?
Bahçe toprağından kastım kısmen steril bahçe toprağı. Muhtemelen siz de ambalajlı toprak aldınız. O uygundur. Direkt bahçe toprağını saksıya koymayın zaten sterilize etmeden. Perlit su tutmaz. Aksine havalandırma ve drenaj sağlar. Yukarıdaki oranı torf 35, toprak 65 olarak değiştirebilirsiniz. Bu sayede daha az su tutar karışım. Saksı drenajlarına dikkat edin. Dibe çakıl taşları ilave edebilirsiniz.

its_just_a_ride Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-06-2018, 17:29   #15
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 31-05-2018
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 35
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi its_just_a_ride Mesajı Göster
Bahçe toprağından kastım kısmen steril bahçe toprağı. Muhtemelen siz de ambalajlı toprak aldınız. O uygundur. Direkt bahçe toprağını saksıya koymayın zaten sterilize etmeden. Perlit su tutmaz. Aksine havalandırma ve drenaj sağlar. Yukarıdaki oranı torf 35, toprak 65 olarak değiştirebilirsiniz. Bu sayede daha az su tutar karışım. Saksı drenajlarına dikkat edin. Dibe çakıl taşları ilave edebilirsiniz.
Yok ben anlatamadım, ambalajlı toprak almadım, ambalajlı torf-toprak karışımı (%65'e %35) aldım. Dolayısıyla bu oranı değiştirme gibi bir lüksüm yok. Saksıların altına çakıl koymuştum. Peki bu bahsettiğim 1-2 milim kalınlığındaki silis kumun uygun olup olmadığını biliyor musunuz? Ya da internette %100 bahçe toprağı satan bir yer?

denizayda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-03-2019, 12:25   #16
Ağaç Dostu
 
Alonesmaug's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-04-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 115
Arkadaşlar merhaba, elimdeki saksı toprağını yenilemek istiyorum. Bunun için elimde ;

1-Bahçe toprağı (fırınlayıp dezenfekte edeceğim).
2-Torf
3-Solucan gübresi

malzemeleri mevcut. Bunları hangi oranda karıştırmalıyım ? Solucan gübresinin miktarının fazla olması bitkilerde herhangi bir zarara yol açar mı ?

Alonesmaug Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-03-2019, 18:12   #17
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 24-03-2019
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 7
Arkadaşlar merhaba ;

Dün akşam evde otururken balkonda çilek , domates , biber...vs yetiştirmeye karar verdim. Amacım sadece zaman geçirmek. Bugünde A101’de aşağıdaki toprakları görünce tanesini 2 TL’den aldım. Saksı olarak pimaş boru kullanacağım. Bu toprağı daha fazla nasıl verimli hale getirebilirim ?





Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

wedo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-03-2019, 23:01   #18
Ağaç Dostu
 
its_just_a_ride's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-09-2017
Şehir: Milky Way
Mesajlar: 620
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi wedo Mesajı Göster
Arkadaşlar merhaba ;

Dün akşam evde otururken balkonda çilek , domates , biber...vs yetiştirmeye karar verdim. Amacım sadece zaman geçirmek. Bugünde A101’de aşağıdaki toprakları görünce tanesini 2 TL’den aldım. Saksı olarak pimaş boru kullanacağım. Bu toprağı daha fazla nasıl verimli hale getirebilirim ?





Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Merhaba, almış olduğunuz torf felaket derecede kalitesiz, sineklenen berbat bir ürün. Pek bir şey beklemeyin ondan.

its_just_a_ride Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-03-2019, 05:56   #19
Ağaç Dostu
 
Portakal Rengi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-02-2018
Şehir: Muğla
Mesajlar: 734
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi its_just_a_ride Mesajı Göster
Merhaba, almış olduğunuz torf felaket derecede kalitesiz, sineklenen berbat bir ürün. Pek bir şey beklemeyin ondan.
Kesinlikle haklısınız. Bulunduğum yerde ilk gelen malzeme buydu. Acele ettim ve aldım. Sonuç HÜSRAN. Çimlendirme de felaket. Çamur gibi oluyor ve çimlenme olmuyor. Yanlışlıkla çıkan büyüyemiyor. Bu yıl, yok yılım oldu sayesinde.
Her şeye yeniden başladım. İki ay kayıp.

Portakal Rengi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-03-2019, 13:53   #20
Ağaç Dostu
 
its_just_a_ride's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-09-2017
Şehir: Milky Way
Mesajlar: 620
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Portakal Rengi Mesajı Göster
Kesinlikle haklısınız. Bulunduğum yerde ilk gelen malzeme buydu. Acele ettim ve aldım. Sonuç HÜSRAN. Çimlendirme de felaket. Çamur gibi oluyor ve çimlenme olmuyor. Yanlışlıkla çıkan büyüyemiyor. Bu yıl, yok yılım oldu sayesinde.
Her şeye yeniden başladım. İki ay kayıp.
Cocopeat ve perlit kullanın. Sıvı besinle beslersiniz gerekirse şaşırtmadan önce. Başka bir şeye gerek yok.

its_just_a_ride Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-03-2019, 14:17   #21
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 24-03-2019
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 7
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi its_just_a_ride Mesajı Göster
Cocopeat ve perlit kullanın. Sıvı besinle beslersiniz gerekirse şaşırtmadan önce. Başka bir şeye gerek yok.


Hocam bitkileri şaşırtmak nedir ?


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

wedo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-03-2019, 07:27   #22
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 24-03-2019
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 7
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi its_just_a_ride Mesajı Göster
Merhaba, almış olduğunuz torf felaket derecede kalitesiz, sineklenen berbat bir ürün. Pek bir şey beklemeyin ondan.


Valla gidip 15 tanede almıştım yaa Peki ben bu ürünü değerlendiremezmiyim ? Ne bileyim gübre filan eklesem üzerine ?


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

wedo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-03-2019, 13:52   #23
Ağaç Dostu
 
its_just_a_ride's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-09-2017
Şehir: Milky Way
Mesajlar: 620
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi wedo Mesajı Göster
Valla gidip 15 tanede almıştım yaa Peki ben bu ürünü değerlendiremezmiyim ? Ne bileyim gübre filan eklesem üzerine ?


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Dış mekanda çiçekler varsa onlara kullanın. İç mekana kesinlikle sokmayın. Sinekle baş edemezsiniz. Çimlendirme için de blok cocopeat tavsiye ederim. Torf gibi çürüme süreci devam eden bir materyal değil. Rahat edersiniz.

eozen81 beğendi.
its_just_a_ride Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-03-2019, 14:10   #24
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 24-03-2019
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 7
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi its_just_a_ride Mesajı Göster
Dış mekanda çiçekler varsa onlara kullanın. İç mekana kesinlikle sokmayın. Sinekle baş edemezsiniz. Çimlendirme için de blok cocopeat tavsiye ederim. Torf gibi çürüme süreci devam eden bir materyal değil. Rahat edersiniz.


Hocam dışarda kullanacağım ama balkonda. Yani evin içinde olmayacak.Biraz bahçe toprağı ile karıştırmaya karar verdim.Doğrumu yapıyorum bilmiyorum ama deneyeceğim. Cocopeat ne işe yarıyor bilmiyorum. Onuda araştırayım biraz


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

wedo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-10-2019, 04:12   #25
Ağaçsever
 
hakansalihoglu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-10-2019
Şehir: Ankara
Mesajlar: 56
Merhaba arkadaşlar,

tüm forumdaki alakalı alakasız her şeyi okudum. Ben ankara da yaşıyorum ve yeşil yapraklı bitkilerim çiçeklerim saksıda çam ağacım ve sukulentlerim var.

Öncelikle annem ve babamdan bahsetmek istiyorum. sadece bahçe toprağı **** çiçek toprağı diye poşetlerde markette orda burda satılan topraklara dikmişler çiçekleri. ne açıyor ne büyüyor kısaca sabit durumda yıllardır. bende canlı gözüken gelişen açan çiçeklerim olmasını istiyorum. çok araştırdım ve kafam allak bullak oldu. öncelikle araştırdığımda ulaştığım verileri paylaşmak istiyorum. bu verilere internet çiçek yetiştirenler çiçekciler gibi kaynaklardan ulaştım.

Ponza taşı
Lav taşı
Zeolit
Torf toprağı
hindistan cevizi lifleri cocopeat
vermikulit
leonardit
solucan gübresi
kuvars kumu
minik taş parçaları
sarı kükürt
muz kabuğu
yumurta kabuğu
tarçın
kahve
sigara külü
canlı bitki yaprağı
kömür
ağaç kabukları

hatta zeoton bile önerisinde bulunanlar oldu.

ponza, lav taşı ve kuvars kumu toğrağın hava almasını çamurlaşmamasını sağlar lav taşı bir çok mineral içerir
hindistan cevizi lifleri doğal bir üründür ve su tutma özelliğine sahiptir artı havadar yapıdadır
leonardit vermikulit toprağı dengeler
muz yumurta kabuğu doğal bir potasyum ve kalsiyum kaynaklarıdır
tarçın kahve sarı kükürt ve sigara külü bitkileri böceklerden korur
canlı bitki yaprağı bitki için gereken çoğu maddeyi içerir
vs gibi söylediler.

ünlü bir çiçekciye sordum ve bana kızdı bu bilgiler saçma sapan şeyler

ve bunları söyledi

solucan gübresi hakkında şunları söylemem gerekli:
Amerika ve Avrupa kaynaklı bilgilerde solucan gübresinin çok güvenli olduğu büyük ısrarlarla anlatılır. Hatta hiçbir şey karıştırmadan sırf solucan gübresi tek başına bitki toprağı olarak kullanılabilir derler.
Türkiye'de üretilen solucan gübreleri ise maalesef aşırı tuzlu yapıda. Bitkileri mahvediyor. Adeta bir bitki zehiri. En çok da saksı narenciyelerini öldürür yapıda. Hatta tuzlu toprak uyumlusu bitkilere bile zararlı. Onun için solucan gübresi sadece suni gübrelerin kullanıldığı gibi kullanılmalıdır. Aslında yine de tavsiye etmem çünkü hiç hak etmediği çok yüksek fiyattan satıyorlar.

Benim tavsiyelerim:

Açık hava balkon ve bahçe saksıları için torf adıyla satılan hazır poşet toprağı ile doğal arazi toprağını eşit ölçülerde karıştırıp harmanlayarak kullanın. En sağlıklısı budur. Gübre istemez.

Sukulentlere ise aynen yukarıdaki karışıma bir miktar küçük taneli ponza taşı veya silis kumu (kuvars kumu) karıştırın. Şöyle: İki ölçü torf-doğal toprak karışımı + 1 ölçü ponza veya kum.

Salon - ofis saksılarında ise torf adıyla satılan hazır poşet toprak ile bir miktar ponza taşı karışımı en sağlıklısıdır. İlk yıl gübre filan istemez. İkinci yıl salon bitkilerine özel yapılmış bitki besininden ayda bir vermeye devam edilmelidir.

Eğer amacınız bitkilerinizin en iyi şekilde gelişebilecekleri toprak karışımı yapmak ise listelediğiniz diğer şeylere hiç bir şekilde gerek yok. Tam tersine çeşit çeşit sorunlarla karşılaşırsınız.

Veya eğer toprağı tamamıyla kendiniz imal etmek istiyorsanız kompost yapımı hakkında birçok derin araştırmalar yapmalısınız dedi.

arkadaşlar yıllardır çiçek bitki yetiştiriyorsunuz marka modelden tutun karışımlara kadar en faydalı olduğu karışım türünü **** markayı benimle paylaşabilir misiniz ? Bu arada elimde 1 torba tarım perliti var ankarada olan varsa dikmende oturuyorum takas yöntemiyle verebilirim. asla para kabul etmiyorum. takas ise gönlünüzden kopan bir şey olabilir. amaç işine yarasın birisinin. ulusta çiçekciden 20 liraya almıştım

hakansalihoglu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-10-2019, 03:35   #26
Ağaç Dostu
 
yalper's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-12-2013
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 155
Ankara'da Beybek Gübre firmasından toprakla ilgili bilgi almanı tavsiye ederim. Karışım toprakları çok beğeniliyor.

yalper Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-11-2019, 23:39   #27
Ağaçsever
 
hakansalihoglu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-10-2019
Şehir: Ankara
Mesajlar: 56
Bugün saksıya çam ağacı diktim.

Dikmeden önce seracılardan bahçe toprağı ve büyükbaş hayvan gübresi karışımı satın aldım. 40 litresi 10 liradan. Yani çuval başı 10 lira gibi bir rakama.

Eleme ihtiyacı duydum çünkü toprak hiç hoşuma gitmedi. Elerken içinden çuval lifleri, cam kırıkları, büyük küçük taşlar, tuğla parçaları vs çıktı ve hepsini attım. Tamamiyle eledim toprağı

Sonra içine biraz tarçın, biraz türk kahvesi, biraz sarı kükürt, biraz da leonardit ekledim.

Geçirgen bir toprak olması içinse kuvars kumu ekledim

Saksının dibini gözükmeyecek kadar büyük çakıl taşları ile kapladım. Sonra dikime başladım.

Lakin şöyle bir sorunum var, toprağın üzerinde su birikiyor üzeri çamurlaşıyor ama saksı toprağı emmiyor.

Annem köyde doğmuş birisi ve ben 8 10 yaşıma gelene kadar bahçeli ve çeşit çeşit ağaçların olduğu bir gece konduda yaşamış. Ağaç alışsın toprağa kök salsın gör bak nasıl emecek diyor. Ama benim toprak hiç hoşuma gitmedi. Ne önerirsiniz bana

hakansalihoglu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-11-2019, 10:20   #28
Ağaç Dostu
 
seaa's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-08-2008
Şehir: Ankara
Mesajlar: 742
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hakansalihoglu Mesajı Göster
Bugün saksıya çam ağacı diktim.

Dikmeden önce seracılardan bahçe toprağı ve büyükbaş hayvan gübresi karışımı satın aldım. 40 litresi 10 liradan. Yani çuval başı 10 lira gibi bir rakama.

Eleme ihtiyacı duydum çünkü toprak hiç hoşuma gitmedi. Elerken içinden çuval lifleri, cam kırıkları, büyük küçük taşlar, tuğla parçaları vs çıktı ve hepsini attım. Tamamiyle eledim toprağı

Sonra içine biraz tarçın, biraz türk kahvesi, biraz sarı kükürt, biraz da leonardit ekledim.

Geçirgen bir toprak olması içinse kuvars kumu ekledim

Saksının dibini gözükmeyecek kadar büyük çakıl taşları ile kapladım. Sonra dikime başladım.

Lakin şöyle bir sorunum var, toprağın üzerinde su birikiyor üzeri çamurlaşıyor ama saksı toprağı emmiyor.

Annem köyde doğmuş birisi ve ben 8 10 yaşıma gelene kadar bahçeli ve çeşit çeşit ağaçların olduğu bir gece konduda yaşamış. Ağaç alışsın toprağa kök salsın gör bak nasıl emecek diyor. Ama benim toprak hiç hoşuma gitmedi. Ne önerirsiniz bana
Eger suyu emmiyorsa killi topraktir kompost eklemelisiniz

seaa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-04-2020, 12:55   #29
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 22-04-2020
Şehir: Sakarya
Mesajlar: 5
Zambak bitkisi hakkında

Merhaba arkadaşlar. Yeni üyelik açtım çiçekler hakkında fazlada bir bilgim yok ama çok seviyorum bitkileri. 2 hafta önce marketten zambak aldım eve gelince diktim ama 1 hafta sonra dibinden yaprakları sararıp dökülmeye başladı. Dediğim gibi pek bilgim yok sadece internetten araştırıp bakımını yapmaya çalıştım. Acaba yanlış bişey mi yaptım çiçeğim ölüyor mu?

Eklenen Resimler
 
Efulimm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-04-2020, 14:36   #30
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 11-02-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,144
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Efulimm Mesajı Göster
Merhaba arkadaşlar. Yeni üyelik açtım çiçekler hakkında fazlada bir bilgim yok ama çok seviyorum bitkileri. 2 hafta önce marketten zambak aldım eve gelince diktim ama 1 hafta sonra dibinden yaprakları sararıp dökülmeye başladı. Dediğim gibi pek bilgim yok sadece internetten araştırıp bakımını yapmaya çalıştım. Acaba yanlış bişey mi yaptım çiçeğim ölüyor mu?
Sadece torf (organik madde) içerisine dikmişsiniz. Organik madde belirli bir miktarı geçerse, bakteri ve mantar kaynağı olur, bitkiyi öldürürler. Kil, perlit, vermikulit, kum ve torf karışımı dengeli bir harç içerisine dikmelisiniz ve saksınızın dibinde de drenaj için delikler olmalı (delik çapı en az kurşun kalem kalınlığında).

Doku_Kültürcü Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:03.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025