![]() |
|
|
|
|
|
#1 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
|
Alıntı:
Yavaş olarak başladı derken gaz çıkışı mı yeniden başladı? Benimkinde bir kısmı dibe çökmüş, bir kısmı en üstte, ortada ise berrak renge dönüşmüş sıvı var. |
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaç Dostu
|
Sn. acemicaylak, Çöp enzim topraklı tarımda iyi sonuç verecek gibi ama topraksız tarımda pek faydalı olmayacak gibi. Ben yoğurt kovasından yaptığım fermentasyon kabından elde ettiğim sıvıyı evdeki saksıların sulamasına kullanıyorum. Menekşe ve Mayer Limon çiçeğe durdu, diğer yeşil saksılarda yeni filizler canlandı. Daha öncede denemiş olmama rağmen elde ettiğim bu olumlu sonuçlardan sonra aynı sulama suyundan topraksız tarımda yaptığım patetes saksısınıda suladım. Fakat yine aynı şey oldu, sıvı köklerin etrafında sümüksü bir birikim yaparak kökleri bloke etti ve düne kadar canlı fideler ölmek üzere. Bolca temiz su ile kökleri yıkadım ama kurtulmayacak gibi. Bir şeyler öğreninceye kadar bayağı bir emeğide telef edeceğiz anlaşılan. Patateslerime üzüldüm dört aydır uğraşıyordum. |
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
|
Alıntı:
Gerçektende öğrenme aşamasındayız ve üzücü sonuçlarda olabiliyor. 4 aylık emeğin boşa gitmesine bende üzüldüm. Ancak daha öncede tartışmıştık. Bu konuda fazla bilimsel bir çalışma yok. Mecburen bizde deneyerek öğreniyoruz. Topraksız tarım konusunda hiç bir tecrübem yok. Ancak tahmin yürütürsek, birinci neden emzimdeki bakteriler, ikinci neden enzimin ph seviyesi topraksız tarımda olumsuzluğa neden oluyor olabilir. Aslında bilimsel çalışma olmayışından dolayı, enzimin içinde tam olarak hangi bakteriler var bilmiyoruz. Laktik Asit bakterisi kesin vardır. Ama başka hangi canlı var bilmiyoruz. Daha önce şaka yollu söylediğiniz gibi iş mikroskop almaya varacak gibi. Aslında çokta umutsuz olmamak lazım. Edindiğimiz tecrübelerde küçümsenecek türden değil. Şundan eminiz artık. Enzim topraklı tarımda işe yarıyor. Ama derecesi ne? Bundan sonraki aşama gözlemlerimizi kontrol gruplarıda oluşturarak kayıt altına almak ve enzim ne kadar etkili oluyor, hiç gübre kullanmadan sadece enzimle bitki besleyebilir miyiz bunu gözlemlemek olmalı bence. Ayrıca sadece bir veya iki meyveyle yapılan içilebilir enzimi de, bir kaç meyve türüyle daha deneyerek işi ilerletmeliyiz bence. Bu konuda siz ilk adımı atmış oldunuz zaten. Bende sıkılmış nar çekirdeklerinden oluşan şişenin içine hiç bir şey katmadım. Daha şimdiden kokusu cezbedici gözüküyor. Bu gidişle en azından kendi likörümüzü ve şarabımızı üretebileceğiz gibi Bir adım ötesi düdüklü tencereye imbiği taktık mı rakı üretmek olur![]() |
|
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Patatesler henüz ölmedi ama hala uğraşıyorum. Olayın bir çok boyutu var, hepsini bir araya getirmeye çalışıyorum ama ilk aklıma gelen sıvının jelleşmesini yarattığı etki idi. Saksıyı bolca su dökerek içindeki katı materyali ve kökleri yıkamaya çalıştım. Bu arada farkettiğim başka bir şey daha oldu. Saksı 19 litrelik pet şişeden keserek yaptığım bir denemeydi. Şeffaf olduğu için güneş ışığı ile temas eden yüzeylerde yosun oluşumu da artmış vaziyette. Saksının dibinde drenaj için 4 mm bir delik vardı. O da jelleşen sıvı ile perlit tanesinin birleşmesi ile hortumu tıkayıp drenajın durmasına sebep olmuş ve jelleşen sıvı inanılmaz bir kötü koku oluşturmuş. Sonra saksıyı yıkarken drene ettiğim sıvıyı klozete döktüğümde iki gün banyoya giremedik neredeyse. O kadar yıkamaya rağmen hala saksıda bir miktar koku var. Fide patates fidesi olmasa saksıyı komple boşaltıp kökleri yıkayıp tekrar dolduracağım ama patateste karşıma nasıl bir tablo çıkacak bilemediğim için hala üzten bolca su dökerek yıkamaya çalışıyorum. Umarım kurtulur. Sadece çilek' ten yaptığım enzim şişesini dayanamayıp sonlandırdım ve hergün bir fincan olmak kaydıyla bir hafta on gün içtim. Fazla içsem kafa yaparmıydı bilmiyorum ama likör gibi olmuştu. Bu arada rakı zahmetli olduğu için ona başlamadım ama hazır üzüm sularından 3 şişe şarap yaptım. Bir şişesini abartmamak için kontrollü olarak tükettim. Kobay olarak kendimi kullanıyorum. Ben ölmezsem sizde yapıp içebilesiniz diye. |
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Ağaç Dostu
|
Sn. ssengoren, Aramıza hoş geldiniz. Özellikle sizin gibi uygulamaya yakın arkadaşların konuya dahil olması çok güzel. Enzim ve mutfaktaki organik atıkların oksijensiz ortamda kompostlaştırılması gerçekten ilginç bir konu. Hiç bir işe yaramasa bu organik atıkların belediye çöplüklerine gidip metan gazına dönüşmesini engellemiş oluyoruz. Şunu hemen söyliyeyim ki balkondaki saksılarda yaptığım denemelerde ilk çiçeği, saksı toprağını yoğurt kabında fermente ettiğim organik atıklardan yaptığım kompostla terbiye ettiğim domatesler açtı. Kompost sıvısını sulandırarak uyguladığım menekşeler ve mayer limon çiçeklere boğuldu. Basit bir kompost kovası ile bahçenizdeki toprağı organik maddece zenginleştirip toprağınızı daha verimli hale getirmeniz mümkün. Enzim konusunda henüz deney yapmadım, şu an enzimler hala oluşmaya devam etmekte. İlk deneyleri kompost kovasından aldığım çöp enzimle yaptım. Ama benim asıl merak ettiğim enzimin kirli suları arıtmadaki etkisi. Burada uygulama imkanım yok, bu yüzden sizin karasu deposu arıtma deneyiminizi merakla bekleyeceğim. Deneylerinizi paylaşırsanız çok sevineceğim. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Ağaç Dostu
|
Sevgili Hemşerim, Bende çöp enzimde oluşan materyalı ne yapacağımı düşünüyordum.İstersen sana gönderebilirim..Neredeyse 3 ay olacak..Belki, bu sayede olumlu neticelerini deneyimleyebiliriz..İçecek enzimde isede hala gaz çıkışı var.. |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Ağaç Dostu
|
Bugün, çöp enzimini bitirdim. Süzgeçten geçirerek 1/500 oranında bir miktarını suyla karıştırarak bahçedeki bitkilere verdim. Şunu söyleyebilirim, dükkanın deposunda açınca çok güzel bir meyva buketi kokusu dükkana yayıldı..Hafif alkollu.. Aslında içinde pırasa,lahana,muz kabuğu,armut,elma kabukları vardı..Süzülen enzimi yarın Edremite göndereceğim.İçilecek enzimi de 15 gün sonra sonlandıracağım. Fakat çöp enzimi bu kadar güzel oluyorsa? Likör niyetine rahat rahat tüketilebilir.. |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
|
Sn. Sarıcan, bizim için vefakar bir şekilde testleri başlattı. Sanırım bu gidişle hepimiz alkolik olacağız ![]() |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 27-02-2010
Şehir: BALIKESİR
Mesajlar: 52
|
Sn Sındırgılı ilginize teşekkürederim.Dörtgözle emaneti bekliyorum.Öyle imrendirdinizki; içimden ''acaba bir yudumcuk içsem ne olur ''diye geçirmekteyim.Bende bu akşam eve gelir gelmez tatlı bir telaş ve heyecanla ikinci sebze enzimini yaptım.İçine roka-tere-ısırgan-turp yaprakları ve 100 gr kadar portakal kabuğu koydum.300 gr pekmez ve 10 gr ekmek mayası ekledim.2 saat geçti geçmedi gaz çıkışları süper... |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-02-2009
Şehir: İzmir-Çeşmealtı
Mesajlar: 285
|
İlk enzim denemesine 13 Ocak günü başlamıştım. En kısa zamanda Sayın Sarıcan'ın yaptığı gaz çıkışını düzenleyen sistemlerden berini yapacağım dediğim halde tembellik edip hala yapmadım. Enzim işlemini evin içinde yapma izni alamadığımdan (emekli olduktan sonra bu hallere düştüm), bahçede içinde artezyen motorunun bulunduğu, odun ve bahçe malzemelerini koyduğumuz bir oda büyüklüğündeki yerde bu işlemi yapmağa çalışıyorum. Bir ay müddetle 8 litrelik pet şişesinin kapağını hafifçe gevşetmem gaz çıkışını sağlamağa yetiyordu. 15 gün kadar önce gaz çıkışının azlığından süphelenerek şişenin içine 6-7 adet kahverengi şeker ile yarım su bardağı, kendi yapmış olduğumuz, turşunun suyundan koydum. 10 gün müddetle değişen bir şey olmadı. Havaların ısınmış olmasının etkisiyle mi nedir, 10. günün sabahında şişenin patlayacakmışçasına şiştiğini, tabanının yuvarlaklaştığını, hatta kapağının bile bombe yaparak yukarıya doğru kabardığını gördüm. Kapağı hafifçe gevşettiğimde adeta şampanya köpüğüne benzer köpük oluşuyor ve yukarıya doğru yükseliyordu. Enzimi taşırmadan gazını boşaltmam bir saatten fazla zamanımı aldı. Bütün gün boyunca ve gece yatıncaya kadar 1-2 saat ara ile gaz çıkışını sağladım. Her seferinde de şişe patlayacakmış gibi geriliyor ve hemen oluşan beyaz köpükler şişenin ağzına doğru yükseliyordu. Bu durum üç gün devam etti. Şimdi duruldu ve normale döndü. Gün be gün gaz çıkışı azalıyor. Şişenin kapağını gevşettiğimde mis gibi bir koku etrafa yayılıyor. Limon çiçeğinin kokusuna benziyor. Rengi de güzel mi güzel. Açık kayısı suyuna benziyor. Hemen sulandırıp içesim geliyor, ama içindekilerin pazar yerinden topladığım meyve ve sebze atıkları olduğunu bildiğim için kendimi frenliyorum. İlk fırsatta taze ve temiz meyvelerden içecek enzimi yapmam gerekiyor. |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Ağaç Dostu
|
Sn. ssengoren, Deneyler iyi gidiyor galiba ama biraz güldürdünüz beni. Ben enzim yaparken ekmek mayası kullanmamıştım. Çünki okuduğum tariflerde yoktu. Daha sonra şarap konusu ile karışınca işin içine ekmek mayası da girdi ve şarap yapımını da anlatırken yazmıştım. Ama neden olmasın roka-tere-ısırgan-turp şarabı niyetine içebilirsiniz ya da suladığınız bitkiler kafayı bulur biraz. Şaka bir tarafa iyi bir deneme olmuş, belki de maya da katmak lazım enzime. Deney sonuçlarını merakla bekliyorum. Yaz tatili için Altınoluk' a geçerken bakarsın uğrarız yanınıza. |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
|
Bence de enzime maya katarak deneme yapılması iyi olur. Bu denemelerin sonucunda bitkiler için, en iyi sıvı gübreye yakın bir gübre elde edeceğimize ben inanıyorum. (içilebilir enzimle ilgili denemeleri Sarıcan başarıyla yapıyor zaten) Melas, laktik asit, ekmek mayası, bira mayası, mikoriza mantarı (ormanda bulunabilir, adamlar 1 gr için acaip fiyat istiyorlar), pirinç suyu, buğday kepeği, kefir vb. bütün yararlı bakteri içeren katkılar enzime katılabilir. Ayrıca sadece deniz yosunlarından (tuzu iyice yıkanmış) oluşan bir enzim yapılabilir alın size yeşil algli sıvı gübre. |
|
|
|
|
|
#17 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
|
Aslında bu size kalmış durumda. Buradaki bakterilerin hepsi yararlı bakteri sınıfına giren bakteriler. Birinin diğerini öldüreceğini sanmıyorum. Yalnız yukarıda da bir deneyimi aktarmıştım, laktik asiti çok az kullanmak gerekiyor. |
|
|
|
|
|
#18 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-02-2010
Şehir: TARSUS
Mesajlar: 174
|
***. bana da öyle geliyor. |
|
|
|
|
|
#20 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
|
Sn. Nariçi, Süzdüğünüz enzimleri bitkilerde kullandınız mı hiç? |
|
|
|
|
|
#22 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
|
Bence en azından 1/100 oranında su ile karıştırmak gerekiyor. Çünkü emzimlerin asit seviyesi oldukça yüksek. Hele yoğurt suyunu fazla eklediyseniz, asit seviyesi daha da yüksek olur. Bu yüzden dikkat etmek gerekir. Ben bir şişe kapağını (1,5 litrelik su şişesi kapağı) 1 litre su ile karıştırıp veriyorum. |
|
|
|
|
|
#23 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 27-02-2010
Şehir: BALIKESİR
Mesajlar: 52
|
Sebze meyve artıkları yerine sadece çimlendirilmiş buğday kullansak farklı bir netice elde edermiyiz acaba? |
|
|
|
|
|
#24 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
|
Bitkiler için besleyici bir sıvı elde edersiniz. Örneğin ben sadece bir şişeyi orman kıyısından topladığım yonca yaprakları ile yaptım. |
|
|
|
|
|
#25 |
|
Ağaç Dostu
|
Ben bugün kivi ile yaptığım enzimi sonlandırdım. Önce ben içtim..Ne olur, ne olmaz diye ![]() Tadı güzel gelince eşime verdim..O da beğendi..Artık sırada kaliteli üzümden şarap yapmak var..Sevgili Sarıcan, teşekkürler..Çöp enzimden çıkan enzimin bir kısmını 1/500 oranında sulandırıp,bahçede kapıcının hışmından kurtulan kadife çiçeklerine verdim.Onlar bana, sebze bahçelerinde lazım..Şu ana kadar bir olumsuzluk gözlemedim. Fakat diğer bitkilerime vermeyi göze alamadım..Posayıda, toprakla karıştırıp çürümesini bekleyeceğim.. |
|
|
|
|
|
#26 |
|
Ağaç Dostu
|
Sn. Sındırgılı, Afiyet olsun. Gerçekten ilginç ve güzel bir deney oldu benim içinde. Ama sağlık açısından bir yararı var mıdır? Onu da herbalistlere sormak lazım. Ben de çilekten yaptığım enzimi severek içtim. İlk yaptığım şarabı da içtim. Yalnız bu son yaptığım şarap biraz bulanık gibi, henüz durulmadı. İlk yaptığım Rose şaraptan biraz daha koyu renkli ama çok berrak ve güzel bir şarap olmuştu. Bu biraz daha koyu ve kıvamlı. Sanki fermentasyon erken sonuçlanmış gibi. Tadı fena değil ama berrak değil. Kuru mayayı ilk sefere oranla biraz daha az koymuştum belki ondan olabilir. Yeni bir deneyde maya miktarını biraz daha artıracağım. Bu işi deney yaparak öğreneceğiz. Çöp enzim, topraklı saksılarda olumlu sonuç verdi. Kompost posası ile karıştırdığım saksıda bulunan redrobin domatesler çoştu. Diğer saksılardakine fark atarak ilk çiçeği o saksıdakiler açtı ve çok sayıda çiçeği var. |
|
|
|
|
|
#30 |
|
Ağaç Dostu
|
Okuduğum siteyi şimdi tam hatırlayamıyorum ama zaten enzim öyle bardak bardak içilesi bir şey değil. İlaç niyetine yarım çay bardağı içseniz yeter. http://kampungboycitygal.com/2008/06...fruits-enzyme/ Nerede okuduğumu araştırırken burada iki yemek kaşığı kadar içilmesi gerektiğini hatırladım. Fazla içmeye vücudu test ederek geçmek lazım ama sulandırmaya gerek yok. Bende çilek enzimini her sabah bir kahve fincanı kadar içerek bitirdim. |
|
|
|
![]() |
|
|