agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama)
(https)




Beğeni Düzeni3415Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 15-02-2013, 16:02   #1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
bence ema yı ayrı verin
beraber vermeyin

Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-02-2013, 16:05   #2
Ağaç Dostu
 
aviator34's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-04-2012
Şehir: EDİRNE
Mesajlar: 277
karıştırmasak daha mı iyi olur acaba ?

aviator34 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2013, 22:44   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-06-2010
Şehir: K.Maraş
Mesajlar: 714
Galeri: 5
Burdaki mesajımda yaptığım enzimin üzerine tarih yazmamıştım. Şimdi mesajı bulup bir baktımki üzerinden 5 ay geçmiş, bana daha 3 ay olmuş gibi geliyordu, zaman ne kadar çabuk geçmiş. tatlı sirke gibi koyuyor, buda herşeyin yolunda olduğunu gösteriyor sanırım. Bu yaptığım enzimden sonra, başka enzimlerde yaptım bu sefer ek olarak 1 kapak hümik asitte ilave ettim.
5 ay önce yaptığım enzimi henüz süzmemiştim, yarın ilk iş onu süzgeçten geçirmek olacak. Bu kadar geç süzmek sorun olur mu ? Daha çok acemiyim, ph ölçer bulabilirsem en kısa zamanda ölçümde yaparım.

ipektuğçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2013, 22:56   #4
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,019
Enzim kabına hümik asit ilave etmemenizi öneririm. Leonardit'den elde edilen hümik asit çözeltilerinin PH'ı çok yüksek olduğu için enziminizdeki dengeyi bozacaktır.

Humik asiti, kullanım esnasında sulama suyuna enzim eklediğinizde ilave edip hemen bu su ile sulamak suretiyle kullanabilirsiniz.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2013, 23:04   #5
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-06-2010
Şehir: K.Maraş
Mesajlar: 714
Galeri: 5
Aaa öylemi bir mesajda enzime hümas ilave edildiğini okuyunca, bende demekki ekleniyor deyip ilave etmiştim. Üstelik 4 tane 2,5 litrelik şişe enzim yapmıştım, şimdi yazınızı okuyunca çok üzüldüm. Artık bunlar bir işe yaramaz mı ? imha mı etmem gerekir ?

ipektuğçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2013, 23:13   #6
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,019
PH seviyesine bakmak gerekir. PH 4-4,5 seviyesinde ise ve kokusu da iyi ise kullanabilirsiniz.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2013, 23:21   #7
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-06-2010
Şehir: K.Maraş
Mesajlar: 714
Galeri: 5
Sn. MeyveliTepe , cevaplarınız için çok teşekkür ediyorum. Şimdi hepsini tek tek kontrol ettim, kokuları hafif sirke kokusu şeklinde. En kısa zamanda ph ölçer alıp, ölçümlerini de yapıp burdan sizlere bilgi veririm. Saygılar...

ipektuğçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-02-2013, 14:11   #8
Ağaç Dostu
 
n.yıldız's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-01-2013
Şehir: SİVAS
Mesajlar: 134
12 gün önce enzim yaptım ben de. Pekmez kullandım şişenin ağzına balon geçirdim. Geçenlerde balon sönmüştü. Yavrucuklarımın besini bitti galiba dedim ve pekmez ekledim. Balon tekrar şişti. Çöpe gidecek diye çok üzülmüştüm.
Sirkeye benzer bir kokusu var. İçindekiler de hareketli. Bir aşağı, bir yukarı hareket edip duruyorlar. Umarım herşey yolunda gider de çöpe dökmek zorunda kalmam.
Başladık bir işe, sonu gelir İnşallah. Herkese kolay gelsin arkadaşlar.

n.yıldız Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-02-2013, 14:37   #9
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-06-2008
Şehir: Aksaray
Mesajlar: 4,652
Galeri: 2
Sayın n.yıldız

Oranlara dikkat ettiyseniz ilave pekmez kullanmanıza gerek yok.

Arasıra şişeyi çalkalayın, gaz çıkışı devam edecektir.

Tura Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-02-2013, 15:38   #10
Ağaç Dostu
 
n.yıldız's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-01-2013
Şehir: SİVAS
Mesajlar: 134
Teşekkürler sayın Tura.

n.yıldız Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-02-2013, 20:51   #11
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 24-01-2012
Şehir: İzmir
Mesajlar: 21
06,02,2013 Tarihinde Aşağıda listelediğim malzemeleri kullanarak ilk denememe başladım. İki adet 19Lt Polikarbon şişelerde yapıyorum.
*1.300 gr Tespih ağacı tohumu
*1.000 gr Yonca, Isırgan v.b otlar
*500 gr Enginar ve yaprakları (tenesi 4tl)
*500 gr Alıç
*20 adet yumurta kabuğu
*4 adet Muz
*2 adet Patates
*2 adet Soğan
*1 Kg+1Kg esmer şeker (Melas)
*0,5Kg+0,5Kg EM1
*12+12lt dağ suyu
*4 dal Aloe Vera
*1kg Ispanak ve Pancar sapı
*iki avuç ceviz ve çam fıstığı kabuğu
Bütün malzemeyi Nargile sistemi ile donattıktan sonra ikinci gün sonunda hava kabarcıkları başladı. Bugün itibariyle malzemenin bir kısmı üstte diğer kısmı altta bulunmakta. Yurt dışından getirttiğim Ph metrenin kalibrasyonunu yapmadığım ve şişelerin ağzını açıp hava aldırmak istemediğimden Ph ölçümü yapmadım. Yarısı güneşte kalan ve üstünü bez ile örttüğüm şişe diğer gölgede kalana göre daha fazla kaynama yapıyor. Sanırım güneş veya ışık fermantasyonu hızlandırıyor. Ancak kokuda herhangi bir sorun yok şimdilik. Takip edenler bilecektir; ben bu Enzimi zeytinliğimde kullanmayı planlıyorum. Organik olarak zeytin yetiştiriciliği yapmayı hedefliyorum. Kimyasal kullananlarla belki rekolte konularında yarışamayacağım ama en azından sağlıklı nesiller için bir faydam dokunacak-ki inşallah bunun kıymetini bilecek insanlarla karşılaşırım.( Zeytinlik henüz 1,5 yaşında ve humik asit+leonardit+çiftlik gübresi+bordo bulamacı+em5 hariç başka birşey kullanmadım. Em5 benim için pahalı olduğundan Enzim kullanmayı istiyorum.

sezik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-04-2013, 22:37   #12
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 24-01-2012
Şehir: İzmir
Mesajlar: 21
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sezik Mesajı Göster
06,02,2013 Tarihinde Aşağıda listelediğim malzemeleri kullanarak ilk denememe başladım. İki adet 19Lt Polikarbon şişelerde yapıyorum.
*1.300 gr Tespih ağacı tohumu
*1.000 gr Yonca, Isırgan v.b otlar
*500 gr Enginar ve yaprakları (tenesi 4tl)
*500 gr Alıç
*20 adet yumurta kabuğu
*4 adet Muz
*2 adet Patates
*2 adet Soğan
*1 Kg+1Kg esmer şeker (Melas)
*0,5Kg+0,5Kg EM1
*12+12lt dağ suyu
*4 dal Aloe Vera
*1kg Ispanak ve Pancar sapı
*iki avuç ceviz ve çam fıstığı kabuğu
Bütün malzemeyi Nargile sistemi ile donattıktan sonra ikinci gün sonunda hava kabarcıkları başladı. Bugün itibariyle malzemenin bir kısmı üstte diğer kısmı altta bulunmakta. Yurt dışından getirttiğim Ph metrenin kalibrasyonunu yapmadığım ve şişelerin ağzını açıp hava aldırmak istemediğimden Ph ölçümü yapmadım. Yarısı güneşte kalan ve üstünü bez ile örttüğüm şişe diğer gölgede kalana göre daha fazla kaynama yapıyor. Sanırım güneş veya ışık fermantasyonu hızlandırıyor. Ancak kokuda herhangi bir sorun yok şimdilik. Takip edenler bilecektir; ben bu Enzimi zeytinliğimde kullanmayı planlıyorum. Organik olarak zeytin yetiştiriciliği yapmayı hedefliyorum. Kimyasal kullananlarla belki rekolte konularında yarışamayacağım ama en azından sağlıklı nesiller için bir faydam dokunacak-ki inşallah bunun kıymetini bilecek insanlarla karşılaşırım.( Zeytinlik henüz 1,5 yaşında ve humik asit+leonardit+çiftlik gübresi+bordo bulamacı+em5 hariç başka birşey kullanmadım. Em5 benim için pahalı olduğundan Enzim kullanmayı istiyorum.
Tekrar merhaba,
Biraz önce benim damacanaların ph seviyelerini kontrol ettiğimde ;
1 No'lu damacanadaki enzimin pH değeri 3,3
2 No'lu damacanadaki enzimin pH değerinin 3,5 olduğunu gördüm.
Bu başlıktaki mesajlarda pH seviyesinin 3-3,5 arasında olduğunda enzimin tamamlanmış olacağı yazıyordu, kokusu hafif turşu gibi, rengi bulanık ve malzemeler dibe çökmüş. Acaba benim deney başarıyla sonamı erdi? Fikrinizi paylaşırsanız sevinirim.
Teşekkürler.

sezik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-04-2013, 12:21   #13
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,019
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sezik Mesajı Göster
Tekrar merhaba,
Biraz önce benim damacanaların ph seviyelerini kontrol ettiğimde ;
1 No'lu damacanadaki enzimin pH değeri 3,3
2 No'lu damacanadaki enzimin pH değerinin 3,5 olduğunu gördüm.
Bu başlıktaki mesajlarda pH seviyesinin 3-3,5 arasında olduğunda enzimin tamamlanmış olacağı yazıyordu, kokusu hafif turşu gibi, rengi bulanık ve malzemeler dibe çökmüş. Acaba benim deney başarıyla sonamı erdi? Fikrinizi paylaşırsanız sevinirim.
Teşekkürler.
Bence çok başarılı.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-02-2013, 10:08   #14
ezo
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 24-09-2007
Şehir: kocaeli
Mesajlar: 215
Yeni yaptığım enzimin üzeri bembeyaz bir tabaka oluşturdu. umarım bir yanlışlık yoktur.

ezo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-02-2013, 13:22   #15
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
yok yok merak etmeyin
beyazlar dosttur

Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-02-2013, 16:27   #16
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 20-08-2011
Şehir: İzmir. Ankara
Mesajlar: 170
İzmirde ph ölçer nereden bulabilirim? Kırmızı lahanadan ölçüm yapıyorum ama içimde hep şüphe kalıyor.

hepgül Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-02-2013, 16:46   #17
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
Bu kadar şüphe etmeyiniz
turşu gibi güzel kokuyorsa iş bitmiştir
bilimsel deney yapmıyoruz ya canım....
Neticede dönüşümü hızlandırıyoruz sadece....

Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-02-2013, 17:12   #18
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 20-08-2011
Şehir: İzmir. Ankara
Mesajlar: 170
Misler gibi turşu kokuyor : )

Bir yıllık enzim kullanılırmı ne dersiniz? 1,5 litre kadar şişede unutmuşum geçenlerde gördüm. İlginç rengi berraklaşmış. Marketlerde satılan sirke gibi renge dönüşmüş.

hepgül Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-03-2013, 13:05   #19
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hepgül Mesajı Göster
Misler gibi turşu kokuyor : )

Bir yıllık enzim kullanılırmı ne dersiniz? 1,5 litre kadar şişede unutmuşum geçenlerde gördüm. İlginç rengi berraklaşmış. Marketlerde satılan sirke gibi renge dönüşmüş.
bu aylarda güzelce kullanın bitkinizde erkencilik ve gelişim olacaktır
bende de var bir yıllık...
yakında kullanacağim
elinizdeki süper bir şey...

Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-02-2013, 20:22   #20
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 24-01-2012
Şehir: İzmir
Mesajlar: 21
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hepgül Mesajı Göster
İzmirde ph ölçer nereden bulabilirim? Kırmızı lahanadan ölçüm yapıyorum ama içimde hep şüphe kalıyor.
Ben de İzmir'de yaşıyorum ama ben burada fiyatları yüksek bulduğumdan yurt dışından getirttim. e-bay dan alabilirsiniz, en fazla bir ayda elinize ulaşır. Zaten bizimde zamanımız, bu işle uğraşırken bol olduğundan acele etmeyin derim size.

sezik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-03-2013, 09:21   #21
Ağaç Dostu
 
aviator34's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-04-2012
Şehir: EDİRNE
Mesajlar: 277
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sezik Mesajı Göster
Ben de İzmir'de yaşıyorum ama ben burada fiyatları yüksek bulduğumdan yurt dışından getirttim. e-bay dan alabilirsiniz, en fazla bir ayda elinize ulaşır. Zaten bizimde zamanımız, bu işle uğraşırken bol olduğundan acele etmeyin derim size.
Ne gerek var e-bay'a falan google'a ph metre yazın 39 tl ye çok güzel aletler var

aviator34 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-03-2013, 13:04   #22
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
işin kimyasını ve mühendisliğini seven dostlarımız ph mere alabilirler
ben işin o yönünde hiç değilim
yaparım gecerim
bitkilerime veririm keyfime bakarım
dünyamıza az da olsa çöp atmadığımızdan mutlu olurum....
keyiflenirim daha ne olsun....

Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-03-2013, 14:05   #23
Ağaç Dostu
 
n.yıldız's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-01-2013
Şehir: SİVAS
Mesajlar: 134
Arkadaşlar, yüzeyde beyazlık oluşması şart mıdır? Benim şişede hiç olmadı. Kokusu sirkeye benziyor. Gaz çıkışı yok denecek kadar az. Bugün itibariyle tam 3 hafta geride kaldı. Umarım başarısızlıkla sonuçlanmaz.

n.yıldız Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-03-2013, 16:20   #24
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
üç hafta geçtiyse hazır olmamıştır
pekmez veya melası az mı koydunuz
veya çok soguk mekanda mı duruyor
kışın iki ayı buluyor
gaz çıkışı normalde azalsa da devam etmeli...

Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-03-2013, 18:54   #25
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-06-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 323
sevgili arkadaslar sagolun sayenizde gozlerim bozuldu..
hic niyetim yokken tum konuyu bastan sona okudum.ama kafam da karismadi degil.
ben her sene terasimda domates biber vs.. yetistirmeye calisiyorum.. fena da olmuyor. gecen sene yedigim domatesin tadini anlatamam..
herneyse amacim mumkun oldugunca organik yollarla buna devam etmek..
kafamda olusan sorularin tumuyle sizi bogmak istemiyorum , o yuzden simdilik iki soru soracagim;

1) kahve-siyah-ham seker bulamayacagimi dusunerek, marketten alacagim herhangi ucuz bir pekmez bunlarin yerine kendi basina is gorur mu, yoksa dogrulugu ya da surecin hizlanmasi icin maya, yogurt suyu, pirinc suyu gibisinden seylerle desteklemeli miyim..?

2)amacimin hem evsel atiklari degerlendirmek hem de bitkilere organik besin saglarken hastalik ve zararlilara bagisikligini guclendirmek oldugunu dusunursek, enzim-bokashi-EM yontemlerinden birini secmek gerekse hangisini tercih etmeliyim sizce ?

simdiden tesekkurler...

antihistaminik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-03-2013, 10:09   #26
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
1) kahve-siyah-ham seker bulamayacagimi dusunerek, marketten alacagim herhangi ucuz bir pekmez bunlarin yerine kendi basina is gorur mu, yoksa dogrulugu ya da surecin hizlanmasi icin maya, yogurt suyu, pirinc suyu gibisinden seylerle desteklemeli miyim..?

2)amacimin hem evsel atiklari degerlendirmek hem de bitkilere organik besin saglarken hastalik ve zararlilara bagisikligini guclendirmek oldugunu dusunursek, enzim-bokashi-EM yontemlerinden birini secmek gerekse hangisini tercih etmeliyim sizce ?

simdiden tesekkurler...[/QUOTE]

bulabildiğiniz en ucuzundan her türlü pekmez olur
kuru üzümde olur
bitkiyi beslemek için ise bizim yemeklerimiz gibi em,bokashi vb ne bulduysanız vermelisiniz
te çeşitle nasıl idare etsin yavrucak....
her çeşitten tatsınkı tatlı olsun

Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-03-2013, 06:13   #27
Ağaç Dostu
 
n.yıldız's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-01-2013
Şehir: SİVAS
Mesajlar: 134
Haklısınız sayın Safranlı. Kapalı balkonda duruyordu. Çoluk çocuk oynamasın diye oraya koymuştum. Sivas'tayım malum. Buralar hala soğuk. Akşam içeriye almıştım. Gaz çıkışı biraz daha belirginleşti.
Teşekkür ediyorum önerileriniz için.

n.yıldız Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-03-2013, 01:46   #28
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 20-08-2011
Şehir: İzmir. Ankara
Mesajlar: 170
19 lt lik iki bidon enzim hazırladım. Bekleme salonuna aldım dermişim : )))

Elimde bidon kalmadı kalan mutfak atıklarımı ne yapsam?

hepgül Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-03-2013, 09:13   #29
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hepgül Mesajı Göster
19 lt lik iki bidon enzim hazırladım. Bekleme salonuna aldım dermişim : )))

elimde bidon kalmadı kalan mutfak atıklarımı ne yapsam?
direk oldugu gibi topraga gömün

Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-03-2013, 19:30   #30
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-06-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 323
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hepgül Mesajı Göster
19 lt lik iki bidon enzim hazırladım. Bekleme salonuna aldım dermişim : )))

Elimde bidon kalmadı kalan mutfak atıklarımı ne yapsam?
bana gönderin

antihistaminik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:51.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025