agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Tavuk Yemekleri (https://www.agaclar.net/forum/tavuk-yemekleri/)
-   -   Tenekede Tavuk (https://www.agaclar.net/forum/tavuk-yemekleri/16116.htm)

hosseda 21-07-2009 17:08

Merhabalar,

Direkt ateşe maruz kalarak pişen et ve benzeri gıdaları tüketmemek gerektiğini devamlı okumaktayız. Izgara, dolayısı ile mangal terkedilmesi gereken keyflerden maalesef. Ancak süper yaratıcılar sağolsunlar boşlukları anında dolduruyorlar. Tokat sobası alternatiflerden biri iken yanına gaz tenekesi de geldi şükürler olsun.

Bir saat önce sobacıları dolaştım. İlk girdiğim imalatcı isteğimi dinledi ve tamam abi yaparız sana bir tane bu düzenekten dedi. Ben üste kapanan tenekeyi de galvaniz saçtan yaptırmayı düşündüm. Sebebi de teneke ile pişen tavukların genelde yandığını görüyorum yukarıdaki resimlerde. Sacı çok az kalınlaştırmanın bunu önleyeceğini düşündüm. Alta bir tava yaptıracağım 35X35 cm. tavanın ortasına 5 cm.lik ince bir çelik boru kaynatılacak. Bu boruya kurşun kalem kalınlığında seyyar ve yuvarlak çelik bir şiş oturtulabilecek. Bu şişinde orta kısımlarına büyükçe bir rondela kaynattıracağım ki gerekirse yukarıdan bir ızgara geçireyim şişe ve onun üzerinde köfte, balık vs. de yapabileyim.

Teneke vazifesi görecek şişin üzerine yaptırılacak kapakta da bir ufak pencere olsa arada kontrol için çok iyi olur diye düşünüyorum.

Tam kararımı verir yaptırırsam teneke düzeneğini fotoğraflayıp koyarım buraya.

Hoşçakalın.

Arzu Kırlangıç 21-07-2009 17:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi BalıkcıSerdar (Mesaj 465991)
Ben olayı çözdüm, bir tepsi (alüminyum veya bakır olmaması koşuluyla) ve birbirinin içine geçen iki boru ile işi bitiririz. Kaynak bende var:)

Serdar Bey ;Tepsiler neden alüminyum olmayacak ?

Denizakvaryumu ; Şişleri alüminyum folyo ile sarmışlar.Bu yöntemle daha sağlıklı olur.

hosseda; Galvanizli sacdan büyük kovalarda işinizi görmezmi ?

hosseda 21-07-2009 19:49

1 Eklenti(ler)
Merhabalar,

Evet sanırım galvaniz kova ile işimi halledeceğim.

Evde aşağıdaki meyveliği buldum. Şiş ve ızgara kısmı halloldu. Yere bir yuvarlak tepsi, bahçedeki galvaniz silindirik kovanın kulplarını da söktüm mü takım tamam gibi görünmekte.

Ancak deneme için yağmurları beklemek zorundayım. Bu tarihte bahçede fırını dahi yakmak riskli, açıkta ateş mümkün değil, bir kıvılcım her tarafı yakar geçer.

ozgurbilgin 21-07-2009 20:01

Görüntüsü gerçekten nefis, en kısa zamanda denemek isterim...

eylems 22-07-2009 03:32

Tepsi olmadan sağlamca bir kazığı toprağa sabitleyip tavuğu üstüne yerleştirince de oluyor. Ben yıllardır böyle yapıyorum.

denizakvaryumu 22-07-2009 07:48

Tepsinin yararı; altta tavuk suyunun birikmesi, domates biber soğan sarımsak patlıcan vs. nin tepside tavuk suyuyla pişmesi...Yani bir nevi tenekede Tokat kebabı olayı :)

Zaten alltaki tepsiye kaynakla 6 tane şiş tutturursanız tavuk yerine de kuzu şiş takarsanız , Tokat kebabı olur ki yanınızda o kocaman Tokat kebabı sobasını taşımamış olursunuz.

bengi_su 22-07-2009 10:12

İllaki yağı boşa gitmesin istiyoruz :)) Bi fikir geldi aklıma tenekede bir delik açıp kancayla sallandırsak kemikli yerinden nasıl olur:))

hosseda 22-07-2009 10:24

süpersiniz...

Delik yerine tenekenin tavanına askılıklar kaynatılacak. Malzeme kancalarla sarkacak aşağıya. Kemiksiz tandırlık kuzu kol mesela.... pirzola kanat komple.... böbrek dizili şişler...
sebzeler altta gene tepside.....

bengi_su 22-07-2009 10:50

Evet alta tepside olur üstüne sadece kanca sığacak kadar bi delikte açıla bilir sonra üstüne çamur kaplanır hava almaz delik ama kemiksiz et pişince kancadan sıyrılıp düşebilir o yüzden kemikli yerlerineden asalım dyiye düşündüm altına pilav bile konulabilir suyuyla yavaş yavaş pişer:))

BalıkcıSerdar 22-07-2009 13:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 466454)
Tepsinin yararı; altta tavuk suyunun birikmesi, domates biber soğan sarımsak patlıcan vs. nin tepside tavuk suyuyla pişmesi...Yani bir nevi tenekede Tokat kebabı olayı :)

Zaten alltaki tepsiye kaynakla 6 tane şiş tutturursanız tavuk yerine de kuzu şiş takarsanız , Tokat kebabı olur ki yanınızda o kocaman Tokat kebabı sobasını taşımamış olursunuz.

Tenekede Tokat kebabını unutun, öyle olmaz. Malzemelerin hepsinin pişme süresi aynı değil ve sizinde tenekede pişme kontrolü yapmanız, ekleme/çıkartma yapmanız mümkün değil. Yani malzemelerin bir kısmı pişerken bir kısmı çiğ kalır veya bir kısmı yanarken bir kısmı daha yeni pişmeye başlar gibi.

BalıkcıSerdar 22-07-2009 13:41

Altına tepsi monteleyip/koyup sebzeli pilav yapabilme fikri aklıma yatmadı değil, denemek lazım. Pilavın ve sebzelerin pişme süreleri birbirine yakın olanları seçilebilirse olur neden olmasın. Deneme yanılma yöntemi ile bir şeyler tutturulabilir. Tavuğun zamanına uyularak pişirilir, en fazla pilavı ve sebzeleri yakarız:) Deneyerek de uygun bir şeyler seçilebilir.

k0900 22-07-2009 13:44

Lezzet ve mükemmellik arayanlar burda makulle yetinir:)

Dahasını isteyenlere; http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=7026

denizakvaryumu 22-07-2009 13:47

İşte ikisini birleştirmeye çalışıyorum.

Dahasını isteyenlerle , pratiklik (teneke) bir arada olursa deymeyin keyfime.

Yoksa tokat ocağı almaya hiç niyetim yok :D

fsuzen 22-07-2009 14:10

Alt tepsisine patates,sarımsak,domates dizilmiş Tokat Kebabı ocağında bahsedildiği gibi soslanmış derili tavuk butu da güzel oluyor.Hele bir de tavuğun derisine biraz tereyağı sürerseniz daha hoş oluyor.

Arzu Kırlangıç 22-07-2009 14:23

Tepsi olarak hazır aliminyum folyo tabak olabilirmi.

BalıkcıSerdar 22-07-2009 14:35

Koyacağınız malzeme sığarsa, tabakta tenekeye sığarsa neden olmasın. Ben, alüminyum veya bakır olmasın derken, ortadaki demiri tepsiye kaynatmayı düşündüğüm içindi. Demir şişi üçayak yaptıktan sonra alttaki tepsi ne olur olsun, yeterki sıcaktan etkilenmesin:)

yucel 22-07-2009 17:24

Çingene tavuğu pişirme aparatı varmış meğerse.Ben bugün siparişimi geçtim 10 TL +PTT kargo parası istiyorlar(4 TL gibi).Kargo gelince kapıda ödeme yapılıyormuş.Boşuna kaynakçılar ve demircilerle uğraşmayın.Ayrıca alttaki tepsiye bulgur veya pirinç koyarak denenebilir,tavuğun buharı ve yağıyla pişeceği rivayet olunuyor.İlgili link adresi şöyle;
http://www.gliste.com/c/cingene-tavu...parati-iid688/

YeşilSeven 26-07-2009 23:55

Arkadaşlar gayretlerinize hayranım, aparatlar da bulundu sonunda :D ama gerçekten bu lezzeti tatmanız gerek. Altta ister pirinç ister bulgur pilavı mükemmel oluyor, bizzat denedim :p
Püf nokta tavuğun derisinin mümkün olduğu kadar delinmemesi ki tavuğunuzun etleri kurumasın.

denizakvaryumu 27-07-2009 13:57

1 Eklenti(ler)
Eklenti 95166

http://www.peterpeppers.com/As_Seen_...een__on_tv.htm

Tavuğu böyle de yapabilirsiniz.

Papa Jeabert’s Chicken Cooker diye patent de alınmış.

caucasus 27-07-2009 16:19

Arkadaşlar; resimlere, baktım bilgileri okudum. Çok güzel bilgiler var resimler de çok güzel uğraş veren, bilgilerini bizlerle paylaşan arkadaşlarıma teşekkürler.
Benim bir sorum olacak bu şekil de balık yapmayı deneyen oldumu ? Büyük balıkların da güzel gideceğine inanıyorum. Torik, palamut türü balıklar da güzel gider diye düşünüyorum.
Deneyecek arkadaşlar balıkların daha çabuk süre de pişeceklerini unutmamaları gerekir.
Ben en yakın zaman da teneke de tavuğu denemek istiyorum bakalım hayırlısı.

hosseda 27-07-2009 16:43

Sayın caucasus,

Size katılıyorum. Bu sistem ile balık ve et de gayet güzel pişirilebilir. Ancak arada pişirilenin durumunu kontrol etmeye uygun bir kapatıcı tasarlamak şart.

Ben tokat sobası ile mükemmel balık pişirmekteyim. Onda da mantık aynı, direkt ateşe maruz kalmadan pişirmek malzemeyi.

Bu hafta " yazması ayıp " 4 adet orta boy levreği baş, orta bölge ve kuyruktan olmak üzere yukarıdan aşağıya şişe dizdim. Şişlerin altına madeni kağıt klipslerinden taktım ve sobanın orta teline astım balıkları. Bu sobada üst kapak var. Sık sık açıp bakabiliyorsunuz ve pişmeyi takip edebiliyorsunuz. Netice süper idi. Şu anda eften püften yaptığım bu şişleme ve sallandırma sistemine bir çözüm bulmaya çalışmaktayım. Eğer düzgün bir şiş tertibatı yapabilirsem bundan böyle tüm balıkları tokat sobası ile pişiririm. Izgara da mümkün olmayan bir pişirme oldu. Balıklar pişti ama hiç kurumadı ve yanmadı. Bu neticeyi ızgarada almak çok zor.

Teneke de balık için aklıma gelen bir yol da üstteki kapağı kulplu hale getirmek ve arada kaldırarak bakmak, bunun pişirme ameliyesine bir zararı olmayacağını düşünüyorum.

Deneyen olsada bilgi alabilsek iyi olacak.

hosseda 27-07-2009 16:52

Aklıma bir yol geldi :
Üst kapak 2 parca olacak, üst parça alttaki sabit parcaya oturacak şekilde tasarlanacak. Üst parça kaldırıldığında alttaki oynamayacağı için ateşler bozulmamış olacak ve sizde istediğiniz aralıklarla malzemenin durumunu görebileceksiniz.

agozce 04-08-2009 12:14

Bu tarifli videosuymuş

http://flyfile.us/qh4xo5t6q17v/CinggeneTavugu.wmv.html

anilozer112 30-08-2009 23:52

Tenekede Tavuk pişirmeyi daha öncede duymuştum. Biraz araştırıp deneyim dedim. :) İlk denememdi. Ya yakıcaktık tavuğu, ya da pişmeyecekti. :) Forumlarda da herkes ilk denemelerde birkaç tavuğu gözden çıkarmanız gerekir diyorlardı. Hadi çıktık bir yola..

Teneke bulundu, kazık çakıldı, tavuk alındı ve soslar sürüldü. Altına patates, biber, soğan filan. Evde herkes bekliyor tabi tavuk pişicek biz tavuk yicez diye. Ben pek ümitlenmeyim diyorum ama annem yanına pilavı yapmış.

Biz gelelim tavuğa;Tenekenin kenarlarını toprakla kapattım. Üstünede bir taş. Ateşi yaktım. 1,5 saatte pişti. Nar gibi kızardı. İlk denemede başarılı olduğuma sevindim. Lezzetliydi, pateteslerde çok güzel pişmişlerdi. :P

katmer 31-08-2009 00:34

Biz bu tavuğu daha önce denemiştik. Kalabalık bir gruptuk ve iştahla tavuğu bekliyorduk.. Bizimkiler ateşin harını ayarlayamayınca zavallıcık Naomi' ye döndü..:p siyah olmasına rağmen yine de lezzetliydi:p:p

anilozer112 31-08-2009 13:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi katmer (Mesaj 489246)
-Naomi' ye döndü..:p siyah olmasına rağmen yine de lezzetliydi:p:p

Naomi mi? Naomi gibi güzel yani :p

turkuaz61 31-08-2009 14:38

Tarifiniz için teşekkürler.Elinize sağlık.

katmer 31-08-2009 15:57

Hayır, Naomi gibi siyah ve kuru:p

thares 10-10-2009 06:39

Afiyet Olsun

lastmohikan 10-10-2009 06:57

fantazik tavuk pişirim teknikleri olarak kaydedilimiştir teşekkürler.

karapardus 10-12-2009 15:28

İlk defa böyle birşey görüyorum, Görüntü çok güzel ilk fırsatım da teneke de tavuk pişirçem.
Paylaşım için teşekkürler

beyzagıda 10-12-2009 15:47

Arkadaşlar bende denedim süper olmuş yemeye doyamadık, mutlaka denemenizi tavsiye ederim.

bonsaikartal 18-12-2009 14:22

Elinize sağlık çok güzel görünüyor, ama yanında rakı varmı?

akrepkızı 11-01-2010 14:44

Arkadaşlar ulus sobacılar çarşısında tepsinin içinde tavuk pişirme aparatı var hem kalın saçtan üst kapama aparatı var satılıyor ben aldım soylu ticaret NO 25te fiyatıda 25 tl iki tavuk birden pişiriyorsun aynı aparatta istersen tabi.herkese afiyet bal şeker olsun.

yaşarçakır 19-01-2010 09:54

merhaba
sayfanızı izleyince agzım sulandı harika bir tarif en kısa zamanda yapmaya calışacagım
teşekkürler

Hakkı Şen 19-01-2010 18:40

3 Eklenti(ler)
Metal düzenek olmadığından sopayı tenekeye üstten vidaladım. Pişmez diye 50-55 dakika ateş yaktık görüntü biraz yanık oldu ama tadı gerçekten harika olmuş. İlk deneyim için oldukça güzeldi ikincisi inşallah görünüm olarakta güzel olacak.

lastmohikan 19-01-2010 21:52

eski tüpü kestim hava deliği açtım içinede klima gazı tüplerinden birini keserek yerleştirdim ateşin içine klima gazı tüpünü oturttum içinede tavuğu şiş içinde taktım kesilmiş üst kısmı bir parça hamurla kapattım ve pişim 25 dk sürdü tavuk ve patatesler nefisoldu.

balbay 13-03-2010 02:13

Trakya da çingene tavuğu ya da kır düdüklüsü da denir. Yakmadan ya da çiğ bırakmadan pişirmek için tavuğun terbiyesi yapıldıktan sonra altta ki tencereye tavuk başına bir su bardağı su dökülmeli, kalın tahta ya da kütüklerle pişirmek yerine, çalı çırpı tercih edilmelidir. Pişirme sırasında tekenekenin altı mutlaka toprağa 2-3 cm geçmeli ve yakılan çalı çırpı tek seferde konmamalıdır. Ateşin miktarını hiç düşürmeden, teneke boyunu fazla geçmeyecek büyüklükte kırılmış çalı çırpı sürekli takviye edilerek kış ayların da 70-90 dk, baharda 60 dk yaz aylarında ise 45-60 dk arası pişirilmelidir. Tenekenin el yakmayacak kadar soğuması beklenmeli ve ondan sonra tavuk çıkarılmalıdır. Aynı yöntem ile kuzu budu ve oğlak da pişirilebilir. Pişirme süresi ve konacak su miktarı arttırılmak kaydıyla.

denizakvaryumu 13-03-2010 14:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi lastmohikan (Mesaj 566657)
eski tüpü kestim hava deliği açtım içinede klima gazı tüplerinden birini keserek yerleştirdim ateşin içine klima gazı tüpünü oturttum içinede tavuğu şiş içinde taktım kesilmiş üst kısmı bir parça hamurla kapattım ve pişim 25 dk sürdü tavuk ve patatesler nefisoldu.

Resmini görmeden inanmayız :D

Yusuf AYCAN 08-04-2010 15:31

sayın balbay aynen dediğiniz gibi tekenin etrafındaki ateş birden yakılıp sönmemeli ara ara ağaç dallarıyla ateş beslenmeli kısmet olursa bu hafta sonu bende tenekede tavuk yapmayı düşünüyorum.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:55.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025