![]() |
merhaba ben türkiyede yonca yetiştiriciliğiyle ilgili sorunları arıyorum nette baya baktım ama pek bişey bulamadım.bilgisi olan varsa yardımcı olabilirmi acaba?
|
Alıntı:
|
Alıntı:
burdan kaynak ismi belirtirsem reklam olur özelden mesaj atarsanız konu ile ilgili yardımcı olmaya çalışırım |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
4 Eklenti(ler)
Yonca Yaprakları
Yapraklar üç yaprakçıklı teleksel yaprak tipindedir ve üç tane yaprakçığın birleşmesiyle oluşmuşlardır. Yaprak sapı yaprakçıklardan daha kısadır. Yaprakçıkların sapları ise çok kısadır ve ortadaki yaprakçığın sapı yandakilerden biraz daha uzundur. Yaprakçıklar aşağıdan yukarı doğru, genellikle ters yumurta şeklindedir. Kenarları altta düz, üstte ise uçlara doğru 1/3 oranında dişlidir. Her bir yaprakçık dipten uzunluğunun hemen hemen 3/4’üne kadar genişlemekte ve uca doğru daralmaktadır. Orta damar sivri bir uç gibi çıkıntı teşkil etmektedir. Yaprakçıklar genelde tüysüzdür. Kulakçıklar tabanda geniş ve kenarları dişli olup, uca doğru giderek incelmekte ve sivrileşerek mızrak şekli almaktadır. Yoncanın en değerli organlarını yapraklar teşkil ettiğinden bitkide yaprak miktarı, yaprak büyüklüğü ve zenginliği, çeşit veya ekotiplerin tarımsal değerlerinin belirlenmesinde büyük bir rol oynamaktadır. Yaprak ağırlığının gövde ağırlığına oranı, çeşitli gelişme dönemlerinde ayrıcalıklar göstermektedir. Çiçeklenmeye ve özellikle tohumların olgunlaşmasına kadar bekletilen bitkilerde yapraklar çoğunlukla dökülmektedir. Sap ve yaprakların kimyasal kapsamları da önemli ölçüde birbirlerinden farklıdır. Yoncanın yaprak, sap ve tüm bitkide, kuru madde üzerinden ham protein kapsamı çizelge 4. 2’de verilmiştir. Çizelge: Yoncanın Ham Protein Kapsamı Gelişme Dönemleri Tüm Bitkide Ham Protein (%) Sapta Ham Protein (%) Yaprakta Ham Protein (%) Mayıs başı 25,58 19,13 37,13 Mayıs ortası 22,53 17,69 34,38 Haziran başı 18,19 13,44 32,00 Haziran ortası(çiçekten önce) 17,61 11,13 30,88 Haziran sonu (çiçekte) 9,13 7,94 29,00 Kaynak: (Heuser, 1931) Çizelgede görüldüğü gibi sapın protein kapsamının vejetasyon döneminin ilerlemesiyle hızla azalmasına karşılık, daima saptan daha çok protein kapsayan yaprakların bu kapsamı, yüksek orandaki durumunu korumaktadır. Yaprak oranı sapa karşı gittikçe azaldığından, tüm bitkinin yani kuru ot protein oranı da azalmaktadır. Tüm araştırmalar yaprakların gerek besin maddesi oranı ve miktarı, gerekse sindirilme yeteneği bakımından yoncanın en değerli organları olduğu kanıtlanmıştır. Bundan dolayı yonca hasadında yaprak kaybının önlenmesi için gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir. |
Arkadaşlar yonca isteyen olursa 500 ton yonca balyası mevcut hatırlatıyım dedim
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Sayın ebrub merhaba,
bırakın yoncalarınız Portakal ağacının altında çıkmaya devam etsin. Bu toprak için ağaç için muazzam bir vitamindir. Lütfen Ekim Sapı Devrimi Masanobu FUKUOKA yı okuyun ya da okuduysanız hatırlayın |
2 Eklenti(ler)
Sn. Salinta;
Ak üçgül hakkında bilgi almak istiyorum. 10 dönümlüktalanın tamamında ak üçgül var. 1 metre kadar oluyor boyları. Çok sulu olduğundan biçerken üstümüz başımız sırıl sıklam oluyor. Yetiştiği toprak killi toprak. Önceden bunun yerinde eğrelti otu vardı tarla sürüldükçe azaldı şimdi bunlar ağırlıkta. Faydası veya zararı nedir? Baharda çekinmiş iki fotoğrafını ekliyorum. Eklenti 111994 Eklenti 111995 |
Sayın salinta,
Yonca yamaç ve kıraç arazide olurmu,hayvansal gübre atılmadan verimin yüksek düzeye çıkarılması mümkünmü,sulanmadan verim alınabilirmi ?(bizde Haziranın 15'ine kadar yoğun bir şekilde yağmur yağmaktadır) Herşey için teşekkürler |
İyi günler,
Trifolium Pachycalyx bitkisinin İstanbula ait bir endemik olduğunu biliyorum.Ama resmini hiç görmedim ve diğer Trifolium türlerinden nasıl ayrıldığını,yani ayrım anahtarını bilmiyorum. Bu konuda yardımcı olabilirmisiniz. |
merhabalar,
elinde yonca ve ak üçgül tohumu olup satmak isteyen arkadaşlar bana mesaj ile ulaşabilirler mi? |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
Biçimi yüzde onluk çiçeklenme döneminde yapılmalıdır. Biçim yüksekliği de 5-10 cm arasında olmalıdır.Eğer ki biçim 5 cm nin altında yapılırsa yoncanın kendine gelip tekrar büyüme süresi uzar. Sertifikalı tohum kullanmak gerekir ve bakteri kültürüyle karıştırılarak ekim yapılmalıdır. Sulama mutlaka yağmurlama olmalı. Biçimden 10 gün önce ve 10 gün sonra olmak üzere iki defa, havanın ve durumuna göre 2-3 saat boyunca sulamak gerekir. Ayrıca tazeyken yedirilen ve şişkinlik yapmayan yonca türleri de mevcuttur. |
Sn. t.gündüz ve Sn. Engraulis, verdiğiniz bu güzel ve yararlı bilgileriniz için çok teşekkür ederim.
|
Konuyla ilgilimi bilmiyorum ama benim soğandan diktiğim 4 yapraklı yoncalar 2 gün önce soğandan dışarı çıktı ve küçücük kırmızı yeşil yapraklarını taşıyor tüylü keseler. başları önde yukarı kıvrılma zamanını bekliyorlar.Bunlarda yonca mı yoksa başa bir tür mü? Büyüme süreçlerinde çok güzel görünüyorlar. Yaprakları 4 yaprak ve ortaları mavi dışları yavru olduklarından pembe ve tüylü. Bunlar 4 yapraklı yoncalarmış. Sizce yonca mı yoksa başka bir bitki mi?
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
sakat doğmak mı? Biz yıllardır 4 yapraklı yonca şans getirir diye biliriz :) yani sakat yoncayı mı arıyoruz? Bahçe yoncası olarak geçen bu yoncanın soğandan narin bir şekilde salınarak açılmasını bir görseniz :) Tabi teknik açıdan siz haklısınız ama çok güzeller yavru halde. Aşağıda bitkinin zengardendaki fotografı var. 2 günde de çimlendi soğanlar. Yonca değilse de çabuk çimlenen ve hoş görüntülü bir bitki. Açıklamanız için teşekkür ederim ...
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
evet görüntüsü çok hoş ama öyle bir yonca türü yok =)
|
Merhaba,
8*8 badem fidanlarının arasına yonca ekimi faydalımıdır? Yonca kök yapısı ile bademe zarar verir mi? 8*8 badem fidanlarına zarar vermeden yonca ekimini kaç metre aralıkta tutmalıyım? Cevaplarınız için teşekkür ederim. |
Yonca 6 ayda biçme boyuna gelirmi ? Yarın ekeceğim biraz geç kalsamda deneyeceğim kurban bayramı için :)
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 18:20. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025